US - recesia

Makroekonomika: centrálne banky, HDP, ekonomický cyklus, atď.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 32 times
Been thanked: 1825 times

Re: US - recesia

Príspevok od používateľa MiBi »

Jeden z najlepších prediktorov, že recesia sa blíži?
Každý investor chce dostať signál, že pozor, treba byť opatrný s tvojím portfóliom Taký signál je vyvažovaný zlatom
A samozrejme, taký dokonalý signál neexistuje. Ale jeden z mála naozaj spoľahlivých (aj keď nie dokonalých) existuje.

Volá sa zisková marža.
Ziskové marža podnikov spravidla dosahujú vrchol NIEKOĽKO MESIACOV PRED recesiou. Ak po dlhom raste začnú postupne klesať, investori by mali spozornieť.
Je veľká šanca, že recesia je za rohom.

Ako to vyzerá teraz? Ziskové marže prudko rastú. Zatiaľ žiaden vrchol nedosiahli, ani nezačali klesať. Nič nenasvedčuje tomu, že by recesia bola na programe v najbližších mesiacoch.
Toto je stále čas, ked netreba byť pesimistický. Opatrnosť je vždy na mieste, ale myslím si, že trh ešte nemá dobré časy za sebou.

Zdroj: https://lnkd.in/p/d4rumejH
Prílohy
1790055987729.jpg
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2631 times
Been thanked: 2976 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Michal Majek. Mohol som si myslieť. Kecy o ničom...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 32 times
Been thanked: 1825 times

Príspevok od používateľa MiBi »

JUGGLER napísal: Ut 22 09, 2026 6:34 pm Michal Majek. Mohol som si myslieť. Kecy o ničom...
Ved aj Martin7 skoro kazdy rok varuje pre recesiou :) Asi bezna taktika tych najlepsich...
Martin7 napísal: St 20 11, 2024 5:50 pm
Tu je asi najväčší dôvod, prečo si myslím, že trhy najbližšie dni, mesiace skolabujú:
Od začiatku leta som zachytával správy z USA, že nemocnice v USA sú nútené zamestnávať kadejakých pomocníkov napríklad len vozenie a presúvanie pacientov na vozíku prípadne lehátkach a vedenia nemocníc protestovalo, že vôbec týchto ľudí nepotrebujú zamestnávať, ale vláda na nich tlačila, len aby zamestnali čo najviac ľudí, nech im nejakú robotu nájdu. Potom som si všimol, že tento prístup je tam všade v štátnej správe poslednú dobu, tlačia na extrémnu prezamestnanosť. A prečo to robia? Aby si trh nevšimol, že čísla z pracovného trhu sú úplne zlé a vstupujeme do recesie. Takto vyzerajú na oko dobre. Len od leta upravovali metodiku ako vyhodnocovať nezamestnanosť 3-krát (možno viac krát, ale 3 krát som zachytil)!!! Raz im veľmi pomohol hurikán, keď dáta z pracovného trhu boli úplne fantastické, ale to len preto lebo zamestnali ďalších brigádnikov na odpratávanie škôd po hurikáne.

Pre toto vyzerajú dáta z pracovného trhu vcelku v poriadku. Firmy prepúšťajú ľudí, vláda ich potom zamestnáva. A tak dáta vyzerajú OK. Ale nepôjde to donekonečna.
Martin7 napísal: St 23 09, 2026 3:20 pm do US akcií už pred recesiou ísť nechcem, ale veľmi rád sa do nich vrátim po krachu a samozrejme zapákovaný až po uši. :)
Martin7 napísal: St 23 09, 2026 6:42 pm Za pár mesiacov bude AMD pod 200 a možno aj znova pod 100 USD za akciu. Keď bude padať USA, je veľmi pravdepodobné, že budú padať akcie po celom svete.
dobrunoc
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2011 8:53 am
Has thanked: 23 times
Been thanked: 24 times

Príspevok od používateľa dobrunoc »

MiBi napísal: Št 24 09, 2026 7:47 am
JUGGLER napísal: Ut 22 09, 2026 6:34 pm Michal Majek. Mohol som si myslieť. Kecy o ničom...
Ved aj Martin7 skoro kazdy rok varuje pre recesiou :) Asi bezna taktika tych najlepsich...
Martin7 napísal: St 20 11, 2024 5:50 pm
Tu je asi najväčší dôvod, prečo si myslím, že trhy najbližšie dni, mesiace skolabujú:
Od začiatku leta som zachytával správy z USA, že nemocnice v USA sú nútené zamestnávať kadejakých pomocníkov napríklad len vozenie a presúvanie pacientov na vozíku prípadne lehátkach a vedenia nemocníc protestovalo, že vôbec týchto ľudí nepotrebujú zamestnávať, ale vláda na nich tlačila, len aby zamestnali čo najviac ľudí, nech im nejakú robotu nájdu. Potom som si všimol, že tento prístup je tam všade v štátnej správe poslednú dobu, tlačia na extrémnu prezamestnanosť. A prečo to robia? Aby si trh nevšimol, že čísla z pracovného trhu sú úplne zlé a vstupujeme do recesie. Takto vyzerajú na oko dobre. Len od leta upravovali metodiku ako vyhodnocovať nezamestnanosť 3-krát (možno viac krát, ale 3 krát som zachytil)!!! Raz im veľmi pomohol hurikán, keď dáta z pracovného trhu boli úplne fantastické, ale to len preto lebo zamestnali ďalších brigádnikov na odpratávanie škôd po hurikáne.

Pre toto vyzerajú dáta z pracovného trhu vcelku v poriadku. Firmy prepúšťajú ľudí, vláda ich potom zamestnáva. A tak dáta vyzerajú OK. Ale nepôjde to donekonečna.
Martin7 napísal: St 23 09, 2026 3:20 pm do US akcií už pred recesiou ísť nechcem, ale veľmi rád sa do nich vrátim po krachu a samozrejme zapákovaný až po uši. :)
Martin7 napísal: St 23 09, 2026 6:42 pm Za pár mesiacov bude AMD pod 200 a možno aj znova pod 100 USD za akciu. Keď bude padať USA, je veľmi pravdepodobné, že budú padať akcie po celom svete.
Áno, toto sa deje pravidelne a veľmi často.. Nieje nič jednoduchšie ako chrlit obavy rôzneho druhu skrz-naskrz.

Samozrejme podstatné veci treba sledovať a nepodceniť. Treba však mať na pamäti aj to čo hovorí Peter Lynch :

"Oveľa viac peňazí investori stratili tým, že sa pripravovali na korekcie alebo sa ich snažili predvídať, než koľko stratili počas samotných korekcií.“
➡️Obvious is obviously wrong⬅️
Ivix
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 05 12, 2022 9:00 am
Has thanked: 441 times
Been thanked: 54 times

Príspevok od používateľa Ivix »

Paul Tudor Jones je najlepsi. Varuje pred AI bublinou pricom nakupuje AI akcie.
Jediny trh, z ktoreho vo vypredaji ludia utekaju, je akciovy trh. Warren Buffett.
Diverzifikovane portfolio moze bohatstvo ochranit, ale koncentrovane portfolio ho buduje. Warren Buffett.
Martin7
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 452 times

Príspevok od používateľa Martin7 »

Dobrú noc píše: "Oveľa viac peňazí investori stratili tým, že sa pripravovali na korekcie alebo sa ich snažili predvídať, než koľko stratili počas samotných korekcií.“
-
Ja som ale na krachoch trhu svoj majetok vždy znásobil.
Ale, OK, nebudem viac písať svoj pohľad.

Väčšina ľudí si myslí, že treba investovať keď trhy krásne rastú, v skutočnosti ale rast trhov nieje vôbec zaujímavý. Trhy sú investične zaujímavé len keď veľmi padajú.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
dobrunoc
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2011 8:53 am
Has thanked: 23 times
Been thanked: 24 times

Príspevok od používateľa dobrunoc »

Martin7 napísal: Št 24 09, 2026 9:55 am Dobrú noc píše: "Oveľa viac peňazí investori stratili tým, že sa pripravovali na korekcie alebo sa ich snažili predvídať, než koľko stratili počas samotných korekcií.“
-
Tak zatiaľ si ten svoj pohľad ešte nenapísal.. Zatiaľ vieme len to, že má prísť recesia a amd bude stáť 100$ a budú aj vlaky meškať... Ale nevidno tu žiadne dôvody, úvahy, ktoré ťa k takému radikalizmu vedú...
➡️Obvious is obviously wrong⬅️
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 149 times
Been thanked: 363 times

Príspevok od používateľa Glogol »

dobrunoc napísal: Št 24 09, 2026 10:19 am
Martin7 napísal: Št 24 09, 2026 9:55 am Dobrú noc píše: "Oveľa viac peňazí investori stratili tým, že sa pripravovali na korekcie alebo sa ich snažili predvídať, než koľko stratili počas samotných korekcií.“
-
Tak zatiaľ si ten svoj pohľad ešte nenapísal.. Zatiaľ vieme len to, že má prísť recesia a amd bude stáť 100$ a budú aj vlaky meškať... Ale nevidno tu žiadne dôvody, úvahy, ktoré ťa k takému radikalizmu vedú...
ved jeden jediny dovod pre ktory sme vsetci napnuti jak gumka na gatiach a ktory nemozno ignorovat - su vynosy ci 10 ci 30 rocnych americkych dlhopisov. O inych sa da polemizovat donekonecka ale tie vynosy su ale su - a nie su dobre. (5% + ),
trhy pojdu dole alebo hore alebo mozno aj do strany
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 1120 times
Been thanked: 590 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Buducnost nikto nepozná. September je z historickeho hladiska mesiac v ktorom trhy skoro vždy padajú. A čo sa deje tento september, naviac za situacie velmi drahej ropy?
Zatial žiaden pád, naopak, Sp500 od 01/09/2026 do 23.09.2026 stúpol o +0,98 % a Nasdaq Composite: +3,20 % !!
Ze raz pride pad vieme vsetci, ale kedy je skoro čisté hádanie.
Napísať odpoveď

Návrat na "Makroekonomika"