Byt by bol v Brne (čo je zrejme podobná situácia ako BA), či novostavba momentálne povedať neviem, asi by záležalo na konkrétnej ponuke.JUGGLER napísal: ↑Ne 10 01, 2021 12:30 amza mňa a/
- nepovedal si, či byt v BA a či novostavba...všade inde sa môže stať, že úbytkom populácie nehnuteľnosti nebudú rásť tak ako sme boli zvyknutí...
- v tvojom veku sa vôbec nezamýšlaj či sú ceny akcií vysoko...mne sa SP500 videl vysoko pri 1000..zlato sa mi videlo vysoko po 400...
- stanov si pravidlo, že z akcií peniaze nesmieš vyberať pred určitým horizontom...čokolvek sa bude diať.
- jedinú špekuláciu, čo si môžeš dovoliť je mať cash rezervu a vraziť to do akcií ked poklesnú...menšie poklesy máš zhruba 2 x ročne, väčšie zhruba každé 2 roky a výplachy zhruba každých 7 rokov
Zaujímavý postreh, zhruba aký podiel z akciového portfólia by si smeroval takým smerom? 10, 20% ? Máš nejaké obľúbené ETF z oblasti green energy, či next gen tech ?
S dodatočnou robotou počítam, momentálne práve v ČR zrušili daň z nadobudnutia nehnuteľnosti, ktorá predstavovala 4% ceny a práve sa znovu sprístupnili hypotéky na 90% (pôvodne boli max 80%). Vzhľadom k tomu, že vlastné bývanie plánujem riešiť až o 5 rokov, tak aj keď to teraz vyznie možno hlúpo (keďtak ma prosím uveďte do reality), tak mi príde trochu škoda prísť o možnosť tak lacného úveru (hypotéku by som zafixoval na čo najdlhšiu dobu), to je vlastne ten dôvod prečo práve premýšľam nad krátkodobým prechodom z ETF práve na byt. Prakticky z hľadiska výnosnosti čo sa týka ceny bytu počítam v dlhodobom hľadisku (20-30rokov) skôr so skeptickým scenárom a to, že pokryje zhruba hodnotu inflácie.cryptotrader napísal: ↑Ne 10 01, 2021 11:27 amAj ked je s bytom troska viacej roboty, urcite sa oplati viac, hlavne ked ides donho s 90% hypotekou. Tie urokove sadzby su neskutocne nizke. Ak chces porovnavat pasivny vynos akcii, etfka a neviem coho vs prenajom na hypo. Tak musis to porovnavat tak, ze pojdes do fondov na margin s pakou 1:10.
ETF nie je žiadne terno. Pri nehnuteľnosti na prenájom využije leverage. (banku a nájomcov) ROI bude vyššie.
Tie ARK fondy vyzerajú dost dobre, ako ale píšeš, mám degiro. Zo spomínaných fondov sa mi celkom páči napr. ten IRBO, díky za tip !
To, čo popisuješ s tou možnosťou predaja bytu po 5 rokov na riešenie vlastného bývania ma vôbec nenapadlo, pozeral som a predčasné splatenie hypotéky nie je vôbec nejaký veľký problém, takže to je veľmi zaujímavá možnosť, keďže pokiaľ človek nekúpi byt úplne zle, tak to bude cenovo kopírovať situáciu na trhu nehnuteľností, čiže sa tým tak nejak poisťuje pred tým, že by ceny rástli rýchlejšie ako je schopný šetriť vôbec na to, aby sa dala zobrať hypotéka. Pozeral som údaje a 2,2% úroková sadzba býva zväčša iba pri 80% hypotékach, pri 90% sa to pohybuje medzi 2,7 a 2,8%. Ďalej bude v Brne s veľkou pravdepodobnosťou nutné zaplatiť ešte províziu realitnej kancelárii, ktorá sa pohybuje okolo 4% ceny nehnuteľnosti (platí kupujúci). Pozeral som ceny nájmov a vyplýva mi z toho, že za daných podmienok nájom pravdepodobne nepokryje celú splátku hypotéky (počítam, že pokryje cca 90%), ceny nájmov sú z nejakého dôvodu v Brne oproti cenám nehnuteľností trochu nepružné, do budúcna sa ale asi dá počítať, že sa to dvihne, viacmenej ten rast nájmov začal pomerne nedávno, pričom ceny nehnuteľností rastú už pomerne dlhú dobu.brassy napísal: ↑Po 11 01, 2021 2:48 pmPri predpokladanom 8% rocnom vynose ti etf v hodnote 24k zarobi za 5 rokov nieco cez 11k. End balance po piatich rokoch 35k
Ak pises ze by si 14k pouzil ako 10% nakupnej ceny na byt tak predpokladam ze byt bude v hodnote 140k. za 5 rokov pri 2,2% urokovej sadzbe (cr) klesne povodny dlh 126k na cca 110k (s tym ze dlh ti plati najomca - ratame ze najom mozes pytat rocne na urovni cca 4-5% z hodnoty nehnutelnosti a to by malo hypoteku pokryt)
Teda,ak by aj byt neziskal na hodnote ani percento, mas byt v hodnote 140 000 a dlh 110 000. Ked chces po 5 rokoch riesit vlastne byvanie, mozes byt predat a mas 10% (30k) na nakup noveho bytu a este mozes celych tych 5 rokov investovat do etf (a aj keby si neinvestoval tak mas 14k pri predpokladanom vynose 8%).
Vo finale mas minimalne 30k zisk z predaja bytu plus cca 14k z etf (a to ratame s tym ze byt nestupne na hodnote co vidim v pripade brna ako velmi nepravdepodobne - skor bude tak o 20% vyssie nez je teraz) - end balance teda vyssi o cca 10k nez len pri investovani do etf.
Ja osobne by som to riesil takto ak by som nechcel riesit vlastne byvanie hned. Pride mi skoda tu paku nevyuzit.
Samozrejme to je len teoria, v praxi to moze vyzerat uplne inak a treba ratat ze jednotlive moznosti maju svoje rizika...to si uz musi kazdy zvazit aky druh rizika chce podstupit...ja by som do toho ale isiel takto.
Súhlasim, že prenájom bytu je podnikanie "popri zamestnaní", preto ťažko pri ňom hovoriť o pasívnom príjme. Vlastním rodinný dom, v ktorom bývam a o ktorý sa starám od svojich 18 rokov a poviem ti, že v poslednej dobe už nestíham robiť jeho bežnú údržbu a vylepšovanie. Najväčšia hrôza by bola vlastniť ešte chatu a aj tam robiť bežnú údržbu. To už by som musel pracovať aj v nedeľu. Preto sa divím, že niektorí stíhajú popri zamestnaní prenajímať 3-4 byty, ja by som to nedal, jedine ako podnikanie na plný úväzok.pedro.v napísal: ↑Po 18 01, 2021 11:14 amMne osobne ten 2i byt zarobil 1000EUR rocne ked odratam hypoteku a vsetky poplatky. Pricom cena bytu bola 80k takze je to uplne onicom vynos v tomto smere.
Byt je normalne podnikanie o ktore sa musis starat takze necakaj pasivny prijem len tak za nic, hlavne pri tak malom byte budes muset byt extra efektivny.
Výnos počítaj k vloženým prostriedkom, nie k OC. Na obstaranie si využil banku. Na investovanie do ETF ti nepožičia.
ETF nie je investícia, ale sporenie. TSLA 800% pri ETF na niečo také zabudni. ETF je ako skočiť do dravej rieky bez pádla. Niekam sa za nejaký čas dostaneš. Ak skočíš s pádlom a vieš čo máš robiť, tak sa za rovnaký čas dostaneš ďalej.