Investovanie do ETF - dane

Zadajte dopyt na konkrétnu požiadavku sporenia, investovania či poistenia seba, alebo rodiny, alebo vypracovanie finančného plánu.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Wixen
Dátum registrácie: St 31 07, 2024 1:27 pm
Has thanked: 2 times

Investovanie do ETF - dane

Príspevok od používateľa Wixen »

Ahojte,

Začala som sa zaujímať o investovanie - sporenie na dôchodok/budúcnosť, ale čím dlhšie si o tom zisťujem tým mám pociť, že v tom mám väčší chaos.
Rada by som investovala povedzme 100 - 200 eur mesačne a zároveň aj nejako zhodnocovala nezainvestovanú hotovosť, ktorú sa nechystám použiť najbližší rok dva, ale z dlhodobého hľadiska ju investovať zatiaľ nechcem.
Z researchu mi z toho vyšlo dosť fajn Birdwingo (tu vo fóre na nich tiež boli ok ohlasy) - majú nízke poplatky, čo je z dlhodobého hľadiska povedzme 30 rokov investovania za mňa dosť dôležité.

Takisto aj ich Smart Savings na nezainvestovanú hotovosť s úrokom 4 percentá ročne mi príde fajn.

Tu sa ale dostávam k prvým úskaliam. V ich ponuke som nenašla žiadne akumulačné ETF (ak som ich len nenašla, nechám si poradiť, lebo podľa infa na stránke by nejaké akumulačné v ponuke mali mať).
Toto by nebol taký problém, aj keď by som preferovala tie akumulačné, ale problém nastáva v prípade, že mi budú dividendy vyplatené a vzniká mi týmto povinnosť ich daniť a uvádzať v daňovom priznaní.

Ak som sa správne dočítala, podľa slovenských zákonov sú zisky z dividend ETF u nás brané ako kapitálový zisk a teda nie ako dividenda. Musia byť teda danené 19 percentnou daňou. (niekde sa uvádza aj odvod do zdravotnej poisťovne, ale toto mi nevedeli potvrdiť ani vo finančnej správe).
Na stránke Birdwingo v sekcii FAQ majú info k daniam, že už sú všetky zisky danené 15 percentnou daňou, a teda zo strany investora nie je potrebné nič robiť.
Toto sa rovnako vzťahuje aj na zisky zo Smart Savings, keďže tie peniaze by mali byť tiez investované do dlhopisov, ak sa nemýlim.

A tu vidím práve pre mňa najväčší problém, že v tomto bode vlastne vôbec neviem na 100 percent povedať, čo je mojou povinnosťou.

Ak máte k tomuto viac info, veľmi by som to ocenila, nakoľko Birdwingo mi príde z dlhodobého hľadiska super, avšak aby som predišla nejakým problémom, rada by som mala v tomto smere ucelené informácie.

Čo sa týka ostatných brokerov príde mi, že tých poplatkov je zbytočne veľa, ale zase by som sa pri inom brokerovi vyhla podávaniu daňového priznania.
Druhá vec ale je, že ak chcem zhodnocovať aj svoje nezainvestované peniaze, či je vôbec možné sa daňovému priznaniu vyhnúť.

Budem veľmi vďačná za každú radu.

Viktoria
capitalcapital
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 93 times
Been thanked: 83 times

Re: Investodanie do ETF - dane

Príspevok od používateľa capitalcapital »

Prehľad máš pekný. Stručne doplním.

Birdwingo funguje cez amerického brokera, takže tam v podstate nenájdeš žiadne akumulačné ETF. Áno bude ti vyplatená dividenda ktorá už bude zdanená, ale tak či tak je to potrebné uviesť do daňového priznania. Za investovanie alebo sporenie platíš poplatok, max do výšky 1USD. Účet je vedený v USD, EUR konvertujú automaticky.
Smart Savings tak isto vypláca zdanenú dividendu.
Pri Birdwingo bude teda treba každoročne podávať daňové priznanie.

Inou možnosťou je Trade Republic. Oni majú aj akumulačné ETF a veľmi šikovné sporenie ktoré je zadarmo a vieš si ho nastaviť a upravovať podľa potreby. Účet je vedený v EUR.
Taktiež úročia nezainvestovanú hotovosť. Tu už ale dostávaš hrubý zisk a musíš si podať daňové priznanie kvôli tomu úroku.
Je aj možnosť požiadať o vypnutie úročenia, čím by si sa úplne zbavila daňového priznania.

Mám oboch brokerov :wink:
Používateľov profilový obrázok
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 39 times
Been thanked: 106 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

Wixen napísal: St 31 07, 2024 1:44 pm Ahojte,

Začala som sa zaujímať o investovanie - sporenie na dôchodok/budúcnosť, ale čím dlhšie si o tom zisťujem tým mám pociť, že v tom mám väčší chaos.
Rada by som investovala povedzme 100 - 200 eur mesačne a zároveň aj nejako zhodnocovala nezainvestovanú hotovosť, ktorú sa nechystám použiť najbližší rok dva, ale z dlhodobého hľadiska ju investovať zatiaľ nechcem.
Z researchu mi z toho vyšlo dosť fajn Birdwingo (tu vo fóre na nich tiež boli ok ohlasy) - majú nízke poplatky, čo je z dlhodobého hľadiska povedzme 30 rokov investovania za mňa dosť dôležité.

Takisto aj ich Smart Savings na nezainvestovanú hotovosť s úrokom 4 percentá ročne mi príde fajn.

Tu sa ale dostávam k prvým úskaliam. V ich ponuke som nenašla žiadne akumulačné ETF (ak som ich len nenašla, nechám si poradiť, lebo podľa infa na stránke by nejaké akumulačné v ponuke mali mať).
Toto by nebol taký problém, aj keď by som preferovala tie akumulačné, ale problém nastáva v prípade, že mi budú dividendy vyplatené a vzniká mi týmto povinnosť ich daniť a uvádzať v daňovom priznaní.

Ak som sa správne dočítala, podľa slovenských zákonov sú zisky z dividend ETF u nás brané ako kapitálový zisk a teda nie ako dividenda. Musia byť teda danené 19 percentnou daňou. (niekde sa uvádza aj odvod do zdravotnej poisťovne, ale toto mi nevedeli potvrdiť ani vo finančnej správe).
Na stránke Birdwingo v sekcii FAQ majú info k daniam, že už sú všetky zisky danené 15 percentnou daňou, a teda zo strany investora nie je potrebné nič robiť.
Toto sa rovnako vzťahuje aj na zisky zo Smart Savings, keďže tie peniaze by mali byť tiez investované do dlhopisov, ak sa nemýlim.

A tu vidím práve pre mňa najväčší problém, že v tomto bode vlastne vôbec neviem na 100 percent povedať, čo je mojou povinnosťou.

Ak máte k tomuto viac info, veľmi by som to ocenila, nakoľko Birdwingo mi príde z dlhodobého hľadiska super, avšak aby som predišla nejakým problémom, rada by som mala v tomto smere ucelené informácie.

Čo sa týka ostatných brokerov príde mi, že tých poplatkov je zbytočne veľa, ale zase by som sa pri inom brokerovi vyhla podávaniu daňového priznania.
Druhá vec ale je, že ak chcem zhodnocovať aj svoje nezainvestované peniaze, či je vôbec možné sa daňovému priznaniu vyhnúť.

Budem veľmi vďačná za každú radu.

Viktoria
FS na Slovensku trt tomu rozumie aký majú štatút americké ETF, že sa riadia zakonom o investičných spoločnostiach a , že podľa amerických zákonov su povinne vyplatit akcionárom 90% zo zisku inak platia dane. Ciže každe ETF je firma.
Ondrej17
Active Member
Dátum registrácie: Ut 17 05, 2022 2:22 pm
Has thanked: 27 times
Been thanked: 24 times

Príspevok od používateľa Ondrej17 »

Ahoj na tvoje potreby ak chceš ísť do ACC ETF po malých častiach jednoznačne XTB alebo Trade Republic. V oboch je možné automatické investovanie formou nastavenia trvalého príkazu. Za mňa Trade Republic je oveľa viac user friendly. Mám oboje, z oboch som už vyťahoval peniaze bez problémov. XTB ti úročí hotovosť menej ale odzvádza za teba daň, TR má lepší úrok ale danenie je na tebe.
kixog47100
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 53 times
Been thanked: 105 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

It offers an annual net interest rate of 4%, it’s already taxed and there are no fees.

https://www.birdwingo.com/make-money-on ... &utm_id=SS

By ma fakt vypis zaujimal, ci na nom je vidiet strhnuta dan.

Len to je asi v USD, kedze oni punukaju len US a tam je potom menove riziko.
Napísať odpoveď

Návrat na "Potrebujem investovať, sporiť, poistiť sa"