Firefish - investovanie

Zadajte dopyt na konkrétnu požiadavku sporenia, investovania či poistenia seba, alebo rodiny, alebo vypracovanie finančného plánu.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
edkis
Dátum registrácie: So 26 10, 2024 4:54 pm

Firefish - investovanie

Príspevok od používateľa edkis »

Máte prosím niekto skúsenosť s touto investičnou platformou? Mám peniaze ktoré by som rád zúročiť napr. formou investovania do pôžičiek ktoré sú kryté kryptom. Výnosy sú vcelku zaujímavé avšak nepoznám vo svojom okruhu známych nikoho kto by mal reálnu skúsenosť.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2074 times
Been thanked: 2514 times

Re: Firefish - investovanie

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Je to startup, teda ešte sa len rozbieha. Tažko nájdeš niekoho, čo má skúsenosti.

Ale vyzerá to fajn vďaka renomovaným partnerom a investorom:

Český bitcoinový startup Firefish má nového silného partnera.
Pražská spoločnosť Braiins, svetový líder v softvéri pre ťažbu bitcoinu, do firmy investovala časť z 1,8 milióna dolárov.
Firefish tak môže expandovať svoj systém bitcoinových zástav do zahraničia a osloviť tisíce nových klientov.

V rámci seedového kola v ňom získala podiel pražská spoločnosť Braiins, popredný svetový výrobca softvéru pre ťažiarov bitcoinu. Svoj podiel navýšil aj pôvodný investor, známa domáca investičná skupina Miton. Firefish v tomto kole získal viac než 1,8 milióna dolárov (približne 42 miliónov korún).

,, Hlavný prínos pre nás je, že Braiins chcú naše služby zakomponovať do svojho ekosystému.

A plánujú ich ponúkať tisícom svojich klientov hlavne z radov ťažiarov bitcoinu.,,

Matejka založil Firefish pred dvoma rokmi spolu s Igorom Neumannom.
Startup prichádza s novým spôsobom využitia Bitcoinu, o ktorom hovorí ako o super aktíve.
Platforma funguje ako tržisko, kde na jednej strane držiteľom tejto kryptomeny umožňuje, aby svoje mince poskytli ako zástavu a požičali si oproti nim hotovosť. Nemusia tak svoje Bitcoiny predávať a platiť z predaja dane.

Na druhej strane potom Firefish investorom do úverov krytých Bitcoinom ponúka zaujímavé finančné zhodnotenie, aktuálne 10 až 12 % p.a..

Bezpečnosť investícií

„Oproti iným projektom u nás majú vďaka tejto záruke investori bezkonkurenčnú mieru zabezpečenia svojich peňazí.
Ak vám prestane platiť dlžník na nejakej inej platforme, veľa toho urobiť nemôžete.
Buď sa modlíte, aby zase splátky začal posielať, alebo dúfate, že má prevádzkovateľ projektu veľmi dobré vymáhacie oddelenie.
U nás je to jednoduché. My v prípade, že dlžník úver nesplatí, predáme bitcoin v zástave a peniaze vám jednoducho pošleme späť,”

hovorí Matejka.

Riešenie pre ťažiarov

Firefish je tak podľa neho i podľa Braiins ideálny produkt práve pre ťažiarov Bitcoinu, ktorí väčšinou držia veľké množstvo tejto kryptomeny, ale potrebujú hotovosť na financovanie svojej prevádzky, ako je nákup hardvéru, elektriny a ďalších.

https://kryptomagazin.sk/slovensky-star ... -expanziu/

Za mňa je hlavné riziko v poklese ceny BTC. Úvery vo fiat mene sú kryté bitcoinom, ale čím je krytý BTC?
Banka keď kryje úver nehnuteľnosťou, alebo iným majetkom, vie počítať s bežnou rezervou, napríklad že poskytne úver do výšky 80%.
To isté môže urobiť Firefish. Ale čo keď sa zrúti cena BTC o 50%?

Najväčšia finančná kríza v 2008 bola pre nesplácanie úverov, keď ceny nehnuteľností ktorými boli úvery kryté začali klesať.
Dlžníci nechali bankám nehnuteľnosti, nech si nimi kryjú úvery, ale banky v snahe ich predať vytvorili ďalší tlak na ceny.

V podobnom duchu ak by cena BTC klesla pod cenu úveru, dlžníci nechajú BTC poskytovateľom úverov. Tí sa budú snažiť predať BTC aby dostali svoje peniaze späť, čím vytvoria tlak na ďalší pokles ceny. Samozrejme, to bude nebezpečné až vtedy ked objem úverov v BTC narastie.

Ja sa zamýšľam nad tým, že všetci ospevujú kryptomeny pre vysoké úročenie..pasívny príjem. Ale kto to financuje?
V USA je úrok nad 4% p.a. a štát to stojí dajme tomu 3 mld. USD denne.
Pri kapitalizácii BTC 1345 mld úrok 5% p.a. znamená 67 mld. ročne. To je 183 miliónov USD denne.
A vraj je úročenie BTC 10-12% p.a. a pri iných krypto aj 25% p.a..

Nevyznám sa, ale to je podľa mňa OK, len pokiaľ ceny crypta rastú. Pretože tie úroky musí niekto platiť.
Keď štátom a firmám hrozí krach pri 5% p.a. , ako bude na tom crypto, ktoré sa reguluje samo a závisí len od dopytu kupcov?

Otázka, či budú úvery v BTC dlhodobo udržateľné a výnosné je pre mňa pri 10-12% p.a. dôležitejšia ako bezpečnosť a dôveryhodnosť Firefishu.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 420 times
Been thanked: 250 times

Príspevok od používateľa Adammd »

Mam tam niekolko invetsicii celkom za cca 80k € na 12.5-13% p.a. a som v procese ziskania Tier Pro potrebnej na investice vyssie ako 150k €
Po splateni a po zdaneni zisku mi to vychadza na cistu rentu cca 750€ mesacne, chcem sa postupne dostat aspon na 4-5000€/mes.

Plati to vsetko(a nesie cele riziko) cisto borrower, ktory dava do zastavy svoje BTC, LTV je 50%, cize dvojnasobok poziciavanej sumy. V nastaveni uctu si mozete nastavit, ci pri likvidacii pozicie(tzn. pri poklese danej LTV o 95%, cize realne sa cena BTC dostane na 52.5% pozicanej sumy) dostanete jeho BTC(tzn istinu + 13% uroky do danej doby), alebo BTC sa preda a vy dostanete spat fiat.
Samozrejme nikto by nemal cakat na likvidaciu, je to i v doporuceni, aby ste nepozicali vsetky svoje BTC a nehali si rezervu, kedy pri poklese BTC ste mohli doplnit kolateral(pride email pri poklese o 30%)

Jediny vaznejsi problem pre mna ako investora je black swan, kedy by prislo k masivnemu flash crashu ceny o 50% a nestihne sa vysporiadat predaj BTC tak, aby som nebol v strate.

Inak ako business model je to vymyslene super, oni maju z kazdeho obchodu 1,5% fee, vsetko plati borrower, tzn naklad v mojom pripade ma 14,5%.
Je to celkom ine, ako boli v minulosti skrachovane Celsius, Vauld, Hodlnaut, Haru atd, kde jednak s vasimi BTC trejdili na paku, alebo sa islo cez ine DeFi schemy...
Tu je to cisto na poplatkoch z obchodu a relativne vysokeho uroku za pozicku podobne ako v bankach, kde vam daju na sporaku 2,5% a vase peniaze pozicaju na uveroch a hypo za 5-10%...
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
edkis

Ďakujem za hodnotné informácie. Predpokladám, že ako likvidačný proces pre prípad, že by dlžník neplatil ste zvolili vyplatenie v eur.
Ako je to v prípade investora s daňami ? Platí sa daň z príjmu alebo v tomto prípade zisku, akonáhle dlžník vyplatí dohodnutú sumu ?
Pre samotné uzavretie pôžičky ja ako investor zasielam peniaze na účet dlžníka. Ako sa k tomu stavia banka, keď ja zo svojho osobného účtu (nie podnikateľský) pošlem sumy o veľkostiach niekoľko 10k eur? Neblokujú v takom prípade účet ako to robí napr. Revolut?
Spaceman
Dátum registrácie: Ut 29 05, 2018 10:56 am
Has thanked: 120 times
Been thanked: 7 times

Príspevok od používateľa Spaceman »

Podľa ChatGPT:

Výnosy z investovania cez platformy ako Firefish sa v SR zdaňujú ako príjem z kapitálového majetku, konkrétne úroky z pôžičiek. Tu je postup, ako sa zdaňujú:

1. Kategorizácia príjmu

Výnosy z pôžičiek na platformách ako Firefish patria do kategórie príjmov z kapitálového majetku podľa slovenského zákona o dani z príjmov (§ 7 Zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov).

2. Sadzba dane

Pre rok 2023 sa štandardná sadzba dane pre tieto príjmy stanovuje na:

•   19 % pre ročný základ dane do 38 553,01 € (19% sadzba sa uplatňuje na súhrnný základ dane, nielen na kapitálové príjmy).
   •   25 % pre časť základu dane presahujúcu 38 553,01 €.

3. Sociálne a zdravotné odvody

V prípade príjmov z pôžičiek nie sú tieto príjmy zaťažené sociálnymi ani zdravotnými odvodmi. To znamená, že čistá daňová povinnosť sa vzťahuje len na daň z príjmu, nie na odvody.

4. Daňové priznanie

Výnosy z platformy Firefish je potrebné uviesť v ročnom daňovom priznaní k dani z príjmov FO typ B (ak máte aj iné typy príjmov ako zamestnanecký pomer alebo podnikanie). Tieto príjmy sa zapisujú do časti príjmov z kapitálového majetku. Príjem musíte zahrnúť do daňového priznania za kalendárny rok, v ktorom bol dosiahnutý (teda keď ste dostali výnos).

5. Dokumentácia a podklady

Odporúča sa viesť evidenciu všetkých príjmov a zrážok spojených s investíciami na platforme. Platforma Firefish by vám mala poskytnúť podklady, ktoré zahrňujú sumy úrokov, aby ste mali prehľad o všetkých príjmoch a mohli ich presne vykázať.
Vigrem
Active Member
Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
Has thanked: 58 times
Been thanked: 47 times

Príspevok od používateľa Vigrem »

Velmi zaujimava platforma, dakujem, ze ste tu o nej napisali.

Na P2P pozicky som doteraz pouzival Mintos (o ktorom tu tiez mame vlakno), kde je priemerny vynos pri automatizovanej strategii (samo to vyhlava pozicky podla algoritmu) okolo 11% p.a. Rok som ho testoval, funguje vyborne a akurat som zvazoval, ze don navysim investiciu, a zrejme malu cast diverzifikujem aj do tejto platformy.
Moja appka na sledovanie vydavkov: cashiary.com
Adammd
Guru Member ****

edkis napísal: Ne 27 10, 2024 10:26 am Ďakujem za hodnotné informácie. Predpokladám, že ako likvidačný proces pre prípad, že by dlžník neplatil ste zvolili vyplatenie v eur.
Ako je to v prípade investora s daňami ? Platí sa daň z príjmu alebo v tomto prípade zisku, akonáhle dlžník vyplatí dohodnutú sumu ?
Pre samotné uzavretie pôžičky ja ako investor zasielam peniaze na účet dlžníka. Ako sa k tomu stavia banka, keď ja zo svojho osobného účtu (nie podnikateľský) pošlem sumy o veľkostiach niekoľko 10k eur? Neblokujú v takom prípade účet ako to robí napr. Revolut?
Mam nastavene vyplatenie v BTC v pripade likvidiacie, pretoze vid podpis :D (inak istina a uroky sa vracaju v €, ak prebehne vsetko bez pripadnej likvidacie). Dan z prijmu sa plati dalsi rok(u mna 15%), tak ako je to pri zisku z inych investicii, kde neplati casovy test. O ZP som nevedel(nepatral som), ze sa neplati(mna sa to i tak netyka, nie som SK rezident), o to pre pre vas lepsie.
Ohladom dokumentacie je vsetko zautomatizovane, jeden z dokumentov je zmluva o pozicke, ktoru pripadne poskytnem banke alebo financnemu uradu. Banka nema dovod nieco blokovat(aj ked Revolut by som v tomto pripade radsej nepouzival), resp. ak by sa stal taky pripad, prepokladam, ze bude stacit poslat zmluvu o pozicke, kde su jednoznacne identifikacie(cisla uctov, mena adresy vsetkych zucastnenych...)

Inak, ak by niekto chcel, mozem poskytnut referral, na rok su znizene poplatky v pripade borrowera...ale nerobim tu ziadne promo a kazdy sa musi rozhodnut sam, do coho vlastne peniaze investuje
f.i.r.e.
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
dclark
Dátum registrácie: Št 12 05, 2022 8:34 pm
Has thanked: 1 time

Príspevok od používateľa dclark »

Myslím si, že ešte je tu riziko samotného smartkontraktu, kód sú peniaze v úschove.
Firefish má prístup ku kryptu - v prípade sporu, nesplatenia úveru, Firefish uvoľní kolaterál.

Problémy vidím dva, prvý môže nastať že prostriedky odcuzdí niekto z Firefish s prístupom, podľa mňa nepravdepodobné.

Druhý, že kontrakt bude hacknutý/napadnutý/bug v kóde-aktualizácii a prístup získa niekto cudzí, všetko krypto môže zmiznúť, len tak. Pre tento druhý problém som tam osobne neinvestoval, lebo peniaze budú preč, firma krachne.
edkis

Vidím to podobne ako dclark a hlavný problém je za mňa v tom že kolaterál je v rukách prevádzkovateľa a ja ako investor som odkázaný na neho. V procese investovania môže nastať akýkoľvek problém a kolaterál nebude preplatená do fiatu ak sa prevádzkovateľ z trhu vytratí. Sice teraz do hry vstúpil Braiins ako významný partner ale ten tu dnes je o rok nemusí.
Vigrem
Active Member

Ja som sa rozhodol vyskusat tuto platformu. Poskytol som zatial tri pozicky, vsetko prebehlo hladko. Je vidno, ze platforma je v zaciatkoch (support je celkom pomaly, zatial nemaju ziadny auto management poziciek, vsetko treba posielat rucne z uctu atd), ale koncept sa mi paci. Uvidime, ako to pojde - jedna pozicka je na 6 mesiacov, dalsie dve na 12, ked dobehnu, budem informovat.
Adammd
Guru Member ****

Mam ukoncenych niekolko 10k+ € poziciek za 12/13% p.a. a dalsie budu koncit, zatial sa nemozem stazovat.

Dve boli skoncene predcasne (asi mesiac) zo strany dlznika - ktory musel poziadat a ja odsuhlasit(i ked by to bolo nelogicke z moje strany nesuhlasit :-)), samozrejme mi bol urok vyplateny v plnej vyske, ako je napisane v zmluve o pozicke, cize efektivny urok je este vyssi(o vyse 1%)....
f.i.r.e.
rastislaf
Active Member
Dátum registrácie: Ut 21 10, 2014 10:07 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 17 times

Príspevok od používateľa rastislaf »

Inak zaujima ma, v pripade likvidacie, ak mate nastavene vyplatenie v BTC, ako by ste to potom zdanili? Dostanete cely BTC collateral ktory je v hodnote vyssej ako ste pozicali, brali by ste to ako velmi vyhodny nakup BTC alebo ako? :)
Adammd
Guru Member ****

tych par percent "zisku" by nehralo ziadnu ulohu( v kontexte, ze by prislo k likivdacii, tzn. tazky bearmarket - 50% zo vstupnej ceny a bol by dalsi prepoklad, ze to bude dalej klesat a je otazne, ci sa neoplati skor vyplata vo fiate)
f.i.r.e.
rastislaf
Active Member

Ale k likvidacii dochadza aj ak borrower nesplati dlh, v tom pripade by vyplatenie celeho BTC collateralu bolo dost vyhodne oproti vyplate vo fiate, nie?
Adammd
Guru Member ****

Vyplatili by ti pozicanu ciastku + uroky, ani o chlp viac, zbytok BTC by vratili dlznikovi ocistenu o nejake to percento pre FF za "likvidaciu".

Ja som myslel, ze sa bavime o likvidacii, ak by cena klesla napr. cca 50% = pozicana ciastka+ uroky + 5% a ak by dlznik nedoplnil kolateral(myslim, ze margin call je okolo poklesu o 40%?), BTC mi vyplatia, resp. predaju a vratia FIAT, podla toho ako si to nastavim v ucte.
f.i.r.e.
rastislaf
Active Member

Aha, rozumiem. Cize ta vyhoda pri vyplateni v BTC v pripade likvidacie je len cca 5% plus mozno to, ze to cele prebehne rychlejsie ako ked kolateral likviduju oni.
Adammd
Guru Member ****

Ani tych 5% nie je pre mna, je to "rezerva" koli pripadnej slipage ceny + poplatky za predaj, atd. Ja by som dostal v BTC(ak by som mal vyplatu nastavenu na BTC) hodnotu pozicky + uroky v case likvidacie.

To je prave to riziko, ze ci je vobec vyhodne sa nechat vyplatit v BTC, pretoze by bol prepoklad, ze ked klesla cena o 50%, ci neklesne o dalsich 20% napr. a potom radsej nakupit BTC neksor z vyplatenych penazi a vo vysledku ziskas viac BTC(ak teda kupis a nebudes spekulovat).

Ale to je podla mna malo pravdepodobne, sami doporucuju nepoziciavat si peniaze na vsetok svoj BTC, ale nechat si aj nieco v zalohe na pripadne doplnenie kolateralu...
f.i.r.e.
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 63 times
Been thanked: 265 times

Príspevok od používateľa miror »

Ako pokračuje Firefish pre Vás ? Objavili sa nejaké problémy alebo je to stále OK ?

Ja zvažujem Invest Pro zatiaľ pre pohodlnosť, ale klesol úrok zo 14% na 13% za tých pár dní, dokedy mi pripravujú zmluvu. Tiež pri tomto spôsobe investor neprofituje z predčasného splatenia, vyšší p.a. v dôsledku skrátenej doby pôžičky si necháva Firefish a tiež vlastne peniaze človek posiela nejakej sro s 5000€ imaním, takže tým sa riziko nesplácania rozširuje aj o riziko nedostupnosti / problémov tejto sro https://www.finreg.sk/subjekt/2122323544
Tiež je zaujímavé, že realizované pôžičky sú aj za 15% každý deň ale v Invest Pro si nespárujú tieto predtým ako ich zverejnia na trhovisku ale párujú len "okamžité" pôžičky s fixným (menším) úrokom.

Zdá sa aj Vám toto o dosť rizikovejšie a nestojí to za to pohodlie ?
Adammd
Guru Member ****

Som o tom uvazoval, ale pozicka v tomto pripade nie je kolaterlizovana BTC, resp. je, ale na strane sro - dlznik, ty budes v pravnom vztahu so sro, tiez som nevedel, ze pri skorsom ukonceni nedostanes uroky za celu cast(si predstavim, ze sro ti pozicku ukoncia podla seba) pri p2p dostanes zmluvnu ciastku podla dohody.

Takze mne to riziko nestoji o 1-2% navyse, aj to je otazne, pretoze za min. 13% poziciam skor ci neskor "vzdy" - aktualne tam svieti ponuka od vcera na 50k €/18mes...
FF.png
Dalsia vec, aspon v CR, zjedodusene, uroky z p2p pozicky zdanujem podla § 8 Zakona o danich z prijmu, kde si mozem uplatnit okrem priamej danovej slevy na poplatnika(30 840 Kc) dalsie slevy(na manzelku, deti) a odpocty z danoveho zakladu(napr. az 48 000Kc z investicie do dochodkoveho DIP - dlhodoby investicky produkt), uroky napr. hypoteky atd, co je extra dolezite, ked clovek nepracuje, nema ine prijmy zo zamestnania alebo podnikania, kde by si to pripadne byval uplatnil.
Ak by som poziciaval defakto druhej osobe cez firmu, zdanujem podla § 10, a tam si mozem dat len slevu na poplatnika(30 840Kc), ziadne dalsie slevy alebo odpocty z danoveho zakladu.

By som o autoinvestici uvazoval pri vyssiych urokoch, nad 15%, mozno az od 17-18%.
f.i.r.e.
miror
Platinum Member ***

Tú informáciu o predčasnom ukončení (z ich nápovedy - chatbota) som mal nesprávnu, vyvrátil mi ju živý človek od nich. Invest Pro robí len to, čo som tak chápal pred pýtaním sa - automaticky investuje ale pri predčasom splatení získavam celý úrok a odklikávam, či peniaze vrátené dlžníkom chcem naspäť alebo znova automatizovane prideliť novému dlžníkovi. Len peniaze by mala mať tá sro ale kolaterál by mal byť viazaný na mňa, no to uvidím keď konečne pošlú zmluvu. Ale riziko krátkodobé riziko peňazí na účte sro bez zábezpeky alebo krytia zostáva pokiaľ nie sú zainvestované, zostáva.
miror
Platinum Member ***

Adammd napísal: Pi 23 05, 2025 10:23 am Dalsia vec, aspon v CR, zjedodusene, uroky z p2p pozicky zdanujem podla § 8 Zakona o danich z prijmu, kde si mozem uplatnit okrem priamej danovej slevy na poplatnika(30 840 Kc) dalsie slevy(na manzelku, deti) a odpocty z danoveho zakladu(napr. az 48 000Kc z investicie do dochodkoveho DIP - dlhodoby investicky produkt), uroky napr. hypoteky atd, co je extra dolezite, ked clovek nepracuje, nema ine prijmy zo zamestnania alebo podnikania, kde by si to pripadne byval uplatnil.
Ak by som poziciaval defakto druhej osobe cez firmu, zdanujem podla § 10, a tam si mozem dat len slevu na poplatnika(30 840Kc), ziadne dalsie slevy alebo odpocty z danoveho zakladu.

By som o autoinvestici uvazoval pri vyssiych urokoch, nad 15%, mozno az od 17-18%.
Zaujímavá info, kedysi počas daňovej reformy bola odpočítateľná položka na všetky príjmy aj u nás (a teda úroky termínovaných vkladov detí bez iných príjmov mohli byť vyžiadané a boli vrátené v DP), bolo to za druhej Dzurindovej vlády na základe reformy vypracovanej Sulíkom ako vtedajším poradcom Mikloša. Paradoxom je, že keď Sulík už kandidoval ako SAS a do minusterskej funkcie sa dostal Miháľ, tento. Miháľ bol predkladateľom novely, ktorá odpočítateľnú položku zrušila na "neaktívne" príjmy a teda zostala len na §5 a §6 u nás (zamestnanie a živnosť). Taká trpká pachuť po odovzdaní hlasov im. Odvtedy Miháľa nemôžem ani cítiť, lebo pokazil spravodlivú a rovnú daňovú reformu, kedy sú znevýhodnení daňovníci, ktorých príjmami nemusí byť len živnosť a zamestnanie ale kapitálové príjmy, pričom podstupujú koľkokrát rovnaké alebo väčšie riziko aj náklady ako daňovníci "aktívnych príjmov".
Vigrem
Active Member

Prave dnes mi dobehla prva pozicka - vsetko prebehlo hladko a paci sa mi, ako to maju spravene. Budem tuto platformu vyuzivat aj nadalej.
miror
Platinum Member ***

Ja som využil otvorenie splatnosti pôžičiek 24 mesiacov, dávali 14,5% úrok. Dnes pozerám, že už len 13,5%. Škoda, že nad určitý zainvestovaný obnos preverujú klienta nad únosnú mieru, čo nehodlám akceptovať, hádam aj vyšetrenie stolice chcú, inak by som tam dal aj viac. Teda aj pri súčasnom statuse už na môj vkus pýtali viac ako treba (chcú aj výpisy osobného účtu, pôvod peňazí).

Inak pár týždňov dozadu aj Trump podpísal výnos a umožnil hypotéky ručené BTC poskytovať US bankám, Firefish bol priekopníkom.
Adammd
Guru Member ****

Mam Pro Tier pre vyssie statisice €, stacilo poslat jednu vyplatnu pasku a rocne zuctovanie dane.
Akceptuju aj danove priznanie, zmluvu o uvere(napr. americka hypoteka - pozicane peniaze od banky na 5%, poziciate cez FF na 13% :-D ).
Je to normlany AML proces, inak ak by mali audit, mohli by dostat pokutu. Revolut robil daleko vacsie problemy koli 50k€...
f.i.r.e.
miror
Platinum Member ***

Adammd napísal: Št 14 08, 2025 7:07 pm Mam Pro Tier pre vyssie statisice €, stacilo poslat jednu vyplatnu pasku a rocne zuctovanie dane.
Akceptuju aj danove priznanie, zmluvu o uvere(napr. americka hypoteka - pozicane peniaze od banky na 5%, poziciate cez FF na 13% :-D ).
Je to normlany AML proces, inak ak by mali audit, mohli by dostat pokutu. Revolut robil daleko vacsie problemy koli 50k€...
Posielať svoje príjmy alebo inak dokladovať svoje peniaze mi prišlo zásah do súkromných vecí. Tak každý máme hranicu súkromia inde. Ja ľudí, ktorým by som to mal posielať, nepoznám a nevyšetrujem ich, tak sa nedám vyšetrovať ja.
Adammd
Guru Member ****

Rovnako to mas aj na kryptoburzach. Vsetky regulovane v EU(napr. Kraken, Bitstamp, Binance, Coinbase)musia preverit klienta v zmysle AML. Ak chces predat napr. 10 BTC, musis zdokladovat odkial ich mas, ak si ich kupil, za co - musia sediet prijmy v danej dobe, ci z prace, dedictva, predaj nemovitosti atd...Napr. Kraken navyse vyzaduje podpisat adresu odkial posielas BTC, ze ju vlastnis.

Inak FF preveruju aj protistranu, ak by si si chcel pozicat napr 300tis €, musis podobne ako na burze dolozit odkial mas BTC...

Proste legislativa proti praniu spinavych penazi nepusti. Aj brokerovi, banke nemozes len tak poslat 300tis €, ak si mal predtym obraty par tisic...
f.i.r.e.
miror
Platinum Member ***

Adammd napísal: Pi 15 08, 2025 6:37 pm Rovnako to mas aj na kryptoburzach. Vsetky regulovane v EU(napr. Kraken, Bitstamp, Binance)musia preverit klienta v zmysle AML. Ak chces predat napr. 10 BTC, musis zdokladovat odkial ich mas, ak si ich kupil, za co - musia sediet prijmy v danej dobe atd...7
Inak oni preveruju aj protistranu, ak by si si chcel pozicat napr 300tis €, musis podobne ako na burze dolozit odkial mas BTC...
Proste legislativa proti praniu spinavych penazi nepusti. Aj brokerovi, banke nemozes len tak poslat 200tis €, ak si mal predtym obraty par tisic...
áno, teraz je to tak

Keď som obchodoval na kraken, okrem emilu a hesla som nič nepotreboval. Potom začali vypisovať nejaké kópie občianskeho aby chceli atď. a tak som všetko krypto uložil do Trezor a mám pokoj s burzami. Napríklad cez Trezor (ich vstavanú burzu) do 1 BTC sa dá anonymne meniť medzi krypto, minulý rok som čosi zamieňal.

Aký význam má mať krypto, ak nebude anonymné ? To je posledná zábezpeka pred týmto chorým systémom, kedy sa všetko na každého zbiera. Moje krypto nikdy nikde neprešlo cez AML, takže je anonymné.
cico29
Active Member
Dátum registrácie: St 16 05, 2018 11:35 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Príspevok od používateľa cico29 »

vigrem miror a iní ake mate skusenosti?
i
cca 15 000 eur tam.chcem investovat
najskor 3 mesacne splatnosti nasledne uvidim
miror
Platinum Member ***

nie sú skúsenosti napísané už v predchádzajúcich príspevkoch ?

Tak pridám ešte jednu, požičal som na 14% na 2 roky v auguste a dlžník asi potreboval BTC predať, tak pôžičku predčasne splatil po 2 mesiacoch. Samozrejme pri predčasnom splatení platí úrok ako bolo dohodnuté - za celú dobu, inak sa mu zábezpeka neodblokuje. Koľko som mal úrok p.a., ak som dostal 14% z istiny za 2 mesiace ? A stalo sa mi to druhýkrát za ten polrok, čo tam požičiavam. Preto odporúčam požičiavať na najdlhšiu dobu ...
cico29
Active Member
Dátum registrácie: St 16 05, 2018 11:35 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Príspevok od používateľa cico29 »

miror napísal: So 08 11, 2025 6:47 am nie sú skúsenosti napísané už v predchádzajúcich príspevkoch ?

Tak pridám ešte jednu, požičal som na 14% na 2 roky v auguste a dlžník asi potreboval BTC predať, tak pôžičku predčasne splatil po 2 mesiacoch. Samozrejme pri predčasnom splatení platí úrok ako bolo dohodnuté - za celú dobu, inak sa mu zábezpeka neodblokuje. Koľko som mal úrok p.a., ak som dostal 14% z istiny za 2 mesiace ? A stalo sa mi to druhýkrát za ten polrok, čo tam požičiavam. Preto odporúčam požičiavať na najdlhšiu dobu ...
:like: Dakujem. Samozrejme cele vlakno Firefish som precital, len som chcel vediet ci mate okrem nich aj neskorsie skusenosti.
miror
Platinum Member ***

miror napísal: So 08 11, 2025 6:47 am nie sú skúsenosti napísané už v predchádzajúcich príspevkoch ?

Práve pozerám, že som sa prepočítal. Úrok bol 14 % p.a., takže som dostal 28% úrok z istiny za 2 mesiace. Zdalo sa mi teraz keď to kontrolujem na výpise, že je to nejako moc ale také sú pravidlá platformy. Nie je to už "úžera" ? :D :D
Napísať odpoveď

Návrat na "Potrebujem investovať, sporiť, poistiť sa"