Pohodlných 8 % ročne - rady pre začiatočníka

Zadajte dopyt na konkrétnu požiadavku sporenia, investovania či poistenia seba, alebo rodiny, alebo vypracovanie finančného plánu.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
Azazel
Dátum registrácie: So 28 12, 2024 10:27 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Pohodlných 8 % ročne - rady pre začiatočníka

Príspevok od používateľa Azazel »

Ahojte, prešiel som si dosť tém na tomto fóre, pasívne ho sledujem už dlho, no napriek tomu mám otázky, ktoré si ani sám neviem zodpovedať, resp. hľadám možno trošku iný pohľad na vec a takpovediac investičnú inšpiráciu.

Mám bokom cca 70 000 eur, ktoré sú aktuálne v J&T Banke na vkladovom účte, kým sa nerozhodnem čo s nimi ďalej, kde sa zhodnocujú len 2,6 % a bude to podľa všetkého ešte menej. Mojim cieľom je dosahovať výnos okolo 8 % percent ročne s tým, že sa o to nebudem musieť starať ale zároveň pôjde o bezpečnú investíciu (rozumiem že nulové riziko prakticky neexistuje). Ide o úspory, ktoré som dával pár rokov dokopy a neviem či znesiem pohľad ak by ich hodnota klesla napríklad o 20 % či 30 %.

Cca. ďalších 6 000 eur mám investovaných v BTC, kam postupne už dva roky posielam po 100 eur mesačne len tak, to považujem za takú svoju "rizikovú investíciu" resp. 4. pilier, čiže časť kapitálu mám práve vyčlenenú na takéto pokusy. Akurát keď som skúšal stock picking či crypto picking, väčšinou to dopadlo zle takže potrebujem niečo "blbuvzdorné", resp. niečo kde nerobím rozhodnutia lebo čím viac rozhodnutí tým väčšia šanca že budú nesprávne...

Ešte o mne, mám 33 rokov, v pohode príjem zo zamestnania z ktorého viem prakticky vždy niečo ušetriť, bokom mám nejakých 15 000 eur na bežnom účte keby sa čokoľvek stalo, to tak aj chcem nechať. Dve deti, jedna manželka :-D, hypotéka na byvanie zostava splatiť cca. 80 000 eur čo v pohode zvládam.

A teraz tie moje dilemy:
- už dlhšie sa odhodlávam investovať do S&P500 a skrátka to tam nechať, len stále to rastie a teraz neviem či dať naraz celých 70 000 eur alebo radšej postupne, napríklad každý mesiac 10 000? Neviem skrátka tú vhodnú stratégiu vstupu.
- vybrať viac ETF? Má to vôbec zmysel? Nepotrebujem nutne čo najviac percent ročne, ide mi hlavne o stabilné zhodnocovanie
- nemám konkrétny cieľ - toto je možno najväčší problém, skrátka nemám konkrétny cieľ, jediným cieľom je tých 8 % ročne, neplánujem výnosy v najbližších rokoch vyberať, pretože dokážem robiť dostatočnú rezervu už z príjmov.
- premýšľal som aj nad nákupom investičného bytu/možno dvoch ALE, príde mi že je to veľa práce, problém so zháňaním atď. atď, skrátka radšej zoberiem menej percent bez práce ako viac percent so starosťami...
- cez čo investovať? FINAX a podobné to určite nie kvôli poplatkom, pozeral som IB a XTB ale nemám žiadne skúsenosti v tomto smere... Anglicky viem a technicky zručný som čiže toto by nemal byť problém.

Ďakujem každému kto dočítal až sem :)
MiBi
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 16 times
Been thanked: 703 times

Re: Pohodlných 8 % ročne - rady pre začiatočníka

Príspevok od používateľa MiBi »

ak sa bojis prepadu, tak investuj postupne, povedzme 1/12 kazdy mesiac, a ak by prisiel prepad > -10% tak investuj viac. Garantovanych 8% v dnesnej dobe asi tazko, max cca 5% na nejakom dlhopise od J&T
Pre zaciatocnika je asi vhodnejsie XTB - pekny navod :https://rozbiteprasatko.cz/xtb-kompletn ... investory/
V XTB mas prve 3 mesiace urocenu neinvestovanu hotovost cca 3%
JanH
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 139 times
Been thanked: 185 times

Príspevok od používateľa JanH »

MiBi napísal: Št 23 01, 2025 12:24 pm ak sa bojis prepadu, tak investuj postupne, povedzme 1/12 kazdy mesiac, a ak by prisiel prepad > -10% tak investuj viac. Garantovanych 8% v dnesnej dobe asi tazko, max cca 5% na nejakom dlhopise od J&T
Pre zaciatocnika je asi vhodnejsie XTB - pekny navod :https://rozbiteprasatko.cz/xtb-kompletn ... investory/
V XTB mas prve 3 mesiace urocenu neinvestovanu hotovost cca 3%
Mozes skusit dat nejaky peniaz aj do "loans" pozicky napr. tu: https://www.mintos.com/en/investing-in-loans/
tam to bolo historicky okolo 8%p.a. Podotykam ale,ze nemam osobnu skusenost a ani mnohi na fore ju nemaju.
mintos.jpg
MiBi
Guru Member ****

tak aj slovensky P2P Zinc Euro (https://www.zinceuro.sk/) ponuka
pri 50 000 € – 99 999 € 9 %

avsak treba to zdanit a moja skusenost s nimi, ze z 10 pozicajucich postupne vsetci prestali platit, Zinc Euro mi to potom vyplatil z ich garancneho fondu, ale uz to nedosiahlo ten vynos.
Pankoo
Active Member
Dátum registrácie: Ut 08 02, 2022 2:59 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Príspevok od používateľa Pankoo »

1.XTB je fajn ,slusna podpora ak nieco potrebujes.Len pozor ,co stlacas...myslim na CFD.
2.ak neznesies potencionalny prepad,ktorý sem tam prileti,tak do toho nechod .Mam kamaratov,co boli uplne ,,psychicky zlí" pri covidovom prepade,mali to v nejakych fondoch -doslovne ich vyraz-
3,ty si mlady,tak aj v pripade nejakeho vacsieho poklesu je vysoka pravdepodobnost,ze na starobu neskoncis v minuse
Ale Juggler to tu krasne polopatisticky vysvetluje
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1527 times
Been thanked: 2023 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Čoho sa bojí chlap v kristových rokoch, z bytom, ženou, detmi a fin. rezervou 15K?
Ja by som tých 70k práskol postupne (ako si navrhol, alebo Mibi ) do Nasdaqu, alebo do SP500.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
RadoD
Dátum registrácie: Št 21 09, 2017 12:16 am
Been thanked: 5 times

Príspevok od používateľa RadoD »

1. Ja preferujem IB - sice otvorit ucet bol celkom pain ale otvoril som si "Blbu vzdorny ucet" tzn ziadny margin - priznam sa ze teda samozrejme to je komplikovanie ako Finax ale ak chces len jedno dve ETF tak sa to naucis za par minut.
2. Neinvestoval by som celu sumu naraz ale ako bolo uvedene hore postupne.
3. Porfolio ako ma Finax znie super na papieri ale mat mix 6 ETF je zbytocnych aspon za mna. Cize SP500 alebo Nasdaq (pripadne MSCI WORLD ak chces byt uplne v celom markete) - kazdopdne keep it simple.
Vigrem
Active Member
Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
Has thanked: 54 times
Been thanked: 45 times

Príspevok od používateľa Vigrem »

Ked budes vediet o niecom, co hodi ani nie, ze 8%, ale aspon 5% (po zdaneni) a nebude sa treba bat prepadov o 20-30%, daj vediet :) Myslim, ze mnohi sa potesia.

Ale konstruktivne: k tomu, co hovoria chalani, nie je co dodat, len sa naozaj treba pripravit na to, ze ked to das do akcii, pokles o 20 az 30% prist moze. Aj o viac. Nebude to tak, ze budes pozorovat iba graf, ktory bude linearne stupat. To sa nestane a ak si myslis, ze to bude pre teba problem, zvaz, ci do toho ist. Lebo najhorsie, co mozes spravit je tam tie peniaze teraz aj postupne pocas roka nainvestovat (rozdelit si to na povedzme 12 mesiacov), potom ti to dalsi rok padne o tretinu, lebo klesnu trhy, zlaknes sa, predas to a nic z toho.

Ked do toho pojdes, najdolezitejsie je nastavit si hlavu tak, ze na tieto peniaze treba proste "zabudnut". Neexistuju. Iba posielas kazdy mesiac a neriesis.

A teraz co spravit:

1.) Ked si myslis, ze zvladnes poklesy (a oni pridu, to je len otazka casu), tak ozaj to, co radia chalani, nema chybu - rozdel to na viac casti a postupne investuj do 1 - 2 ETFiek. Mix je podla osobnych preferencii, ja mam napriklad SP500:NASDAQ:Crypto v pomere 80:15:5.
2.) Mintos je podla mna dobra volba, mam tam zainvestovane uz rok alebo dva a zatial nie je problem. Vynosy su stabilne okolo 10% p.a., ale ci to tak bude stale, to nikto zarucit nemoze. Ak to chces teda trochu zastabilizovat, zvaz Mintos, ale viac ako 10-20% by som tam nedaval.
3.) Ak jedine, co chces vidiet, je ten linearne stupajuci graf a nikdy inak, najlepsia moznost, o ktorej viem, je https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 0290358497, ktore kopiruje sadzby ECB. Takze teraz mas 3% "garantovane" (samozrejme, tak garantovane, ako cokolvek vo svete investovania, ale toto je seriozne. velke ETF s extremne malym rizikom). Ale s klesajucimi sadzbami bude vynos klesat.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Poklesy prídu a vždy prišli. No a čo? Vyhol sa im doteraz keď sušil 70k v JT?
Nech si to spočíta. Inflácia podľa údajov VUB:

Údaje platné k dátumu: 10.10.2024

Priemerná miera inflácie meraná indexom spotrebiteľských cien za obdobie od začiatku roka je 2,67 % p.a., za jeden mesiac je 2,80 % p.a., za jeden rok je 4,07 % p.a., za päť rokov je 6,25 % p.a. a od 4.4.2012 je 3,21 % p.a. . Zdroj: Štatistický úrad Slovenskej republiky.
Vlastné spracovanie na základe údajov z NBS.

Tak koľko sa stratilo zo 70K za posledných 5 rokov sušením v bankách od úrokov 0,5% do 4% p.a. a po zrážkovej dani?
Treba vypočítať. Tuším som už niekede spočítal, že sa blížime k -40%. Ale všetci v cashi sú spokojní, pretože tieto straty nevidia :lol:

Ale keby nedajbože bol SP500 po 5 rokoch -40%...to by bolo na slučku !

Ja to poviem takto. Bud budem skrbliť s ,,pohodlným výnosom,, ktorý mi pokryje infláciu a na konci budem mať niečo naskrblené (= vlastné úspory s nejakým malým zhodnotením), alebo kua využijem to, čo som sa na tomto portáli naučil a zmením svoj život tak, že mi svetové podnikanie zaistí nadpriemerný výnos.

Toto je princíp kapitalizmu a základ bohatého Západu: ľudia investujú do firiem - firmy podnikaním zarobia peniaze , dajú ľuďom prácu ...a z tej práce a investovania bohatnú všetci. Hľadanie pohodlného a istého výnosu je obyčajná špekulácia z večného vnútorného strachu, ktorá v konečnom dôsledku neprináša výnos, len chráni úspory.

Treba pochopiť, že zmyslom investovania je výnos. Zmyslom dlhodobého investovania je snaha o maximálny výnos, pretože čas sú peniaze, čas je znižovanie rizika, čas je tá istota, že v dlhodobom horizonte nadpriemerne zarobím a naplním zmysel investovania.

Tak poďme sa preniesť o 30 rokov dozadu, ako by si dopadol, keby si v 1994 mal tých istých 70 000 a nebál sa ich vraziť do SP500:

Výnosy na akciovom trhu v rokoch 1994 až 2024

Ak by ste na začiatku roka 1994 investovali 70000 USD do indexu S&P 500, na konci roka 2024 by ste mali približne 1 578 213 USD za predpokladu, že by ste reinvestovali všetky dividendy. To predstavuje návratnosť investície vo výške 2 154,59 %, teda 10,63 % ročne.

Táto paušálna investícia prekonáva počas tohto obdobia infláciu, čo predstavuje kumulatívny výnos upravený o infláciu približne 965,75 %, teda 7,98 % ročne.

Ak by ste namiesto paušálnej investície použili priemerovanie dolárových nákladov (mesačne), mali by ste 1 465 188 USD.

Zvýraznil som číslo akoby si dopadol s tým čo ti radí Mibi: s investovaním 70k počas 12 mesiacov.
Pre srandu králikov, prežil by si najväčší pád trhov v dot.com kríze 2000, najväčšiu finančnú krízu všetkých čias v 2008 (pád SP500 o -65%) a mnoho ďalších poklesov o 10-20 aj 30%.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 64 times
Been thanked: 140 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Zarobit dlhodobo 8 percent bez stastia (s inflaciou ci bez) je nerealisticke. Pohodlne si kup slovenske dlhopisy, ktorych vynos je bez dane. Peniaze nie su vsetko a nie je treba sa kvoli nim trapit - pokial mas dost na zivobytie.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 163 times
Been thanked: 448 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

JUGGLER napísal: Pi 24 01, 2025 12:30 am Poklesy prídu a vždy prišli. No a čo? Vyhol sa im doteraz keď sušil 70k v JT?
Nech si to spočíta. Inflácia podľa údajov VUB:

Údaje platné k dátumu: 10.10.2024

Priemerná miera inflácie meraná indexom spotrebiteľských cien za obdobie od začiatku roka je 2,67 % p.a., za jeden mesiac je 2,80 % p.a., za jeden rok je 4,07 % p.a., za päť rokov je 6,25 % p.a. a od 4.4.2012 je 3,21 % p.a. . Zdroj: Štatistický úrad Slovenskej republiky.
Vlastné spracovanie na základe údajov z NBS.

Tak koľko sa stratilo zo 70K za posledných 5 rokov sušením v bankách od úrokov 0,5% do 4% p.a. a po zrážkovej dani?
Treba vypočítať. Tuším som už niekede spočítal, že sa blížime k -40%. Ale všetci v cashi sú spokojní, pretože tieto straty nevidia :lol:

Ale keby nedajbože bol SP500 po 5 rokoch -40%...to by bolo na slučku !

Ja to poviem takto. Bud budem skrbliť s ,,pohodlným výnosom,, ktorý mi pokryje infláciu a na konci budem mať niečo naskrblené (= vlastné úspory s nejakým malým zhodnotením), alebo kua využijem to, čo som sa na tomto portáli naučil a zmením svoj život tak, že mi svetové podnikanie zaistí nadpriemerný výnos.

Toto je princíp kapitalizmu a základ bohatého Západu: ľudia investujú do firiem - firmy podnikaním zarobia peniaze , dajú ľuďom prácu ...a z tej práce a investovania bohatnú všetci. Hľadanie pohodlného a istého výnosu je obyčajná špekulácia z večného vnútorného strachu, ktorá v konečnom dôsledku neprináša výnos, len chráni úspory.

Treba pochopiť, že zmyslom investovania je výnos. Zmyslom dlhodobého investovania je snaha o maximálny výnos, pretože čas sú peniaze, čas je znižovanie rizika, čas je tá istota, že v dlhodobom horizonte nadpriemerne zarobím a naplním zmysel investovania.

Tak poďme sa preniesť o 30 rokov dozadu, ako by si dopadol, keby si v 1994 mal tých istých 70 000 a nebál sa ich vraziť do SP500:

Výnosy na akciovom trhu v rokoch 1994 až 2024

Ak by ste na začiatku roka 1994 investovali 70000 USD do indexu S&P 500, na konci roka 2024 by ste mali približne 1 578 213 USD za predpokladu, že by ste reinvestovali všetky dividendy. To predstavuje návratnosť investície vo výške 2 154,59 %, teda 10,63 % ročne.

Táto paušálna investícia prekonáva počas tohto obdobia infláciu, čo predstavuje kumulatívny výnos upravený o infláciu približne 965,75 %, teda 7,98 % ročne.

Ak by ste namiesto paušálnej investície použili priemerovanie dolárových nákladov (mesačne), mali by ste 1 465 188 USD.

Zvýraznil som číslo akoby si dopadol s tým čo ti radí Mibi: s investovaním 70k počas 12 mesiacov.
Pre srandu králikov, prežil by si najväčší pád trhov v dot.com kríze 2000, najväčšiu finančnú krízu všetkých čias v 2008 (pád SP500 o -65%) a mnoho ďalších poklesov o 10-20 aj 30%.
A poplatky, ktore v tom case investor platil su kde zapocitane? Stara tema pre nas :).
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
andre
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 251 times

Príspevok od používateľa andre »

Volatilitu investicie vies znizit tak, ze das do akcii len cast (napr. ETF na SP500) a zbytok investujes konzervativnejsie napr. ETF XEON. Ked bude pomer 50/50 tak budes mat polovicke prepady ako akciovy index. Vies si to naskalovat ako ti vyhovuje. Ale pravdepodobne dlhodobo zarobis menej.

Aktualne vies zarobit >8% "bez rizika" na urokovej arbitrazi na kryptomenach. Samozrejme nejake rizika tam su vzdy.

Aktualne uroky:
https://coinalyze.net/funding-rates/?normalized_to=8760
Co je to urokova arbitraz:
https://www.coinglass.com/learn/what-is ... -arbitrage
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 314 times
Been thanked: 157 times

Príspevok od používateľa Adammd »

Zadavatel by si mal uvedomit, ze nikto nema krystalovu gulu a nic mu negarantuje 8% p.a.
Dalsi problem s nejakymi radami vidim v nedostaktu informacii.
neplánujem výnosy v najbližších rokoch vyberať
Co su to "najblizsie roky" 3-5-10 r.? Na co maju byt vynosy pouzite, ake su zivotne ciele a celkova filozofia?

Investovat do NASDAQu na 3 roky moze byt vo vysledku -50% a ak by to malo byt pouzite napr. na nakup nemovitosti... :wink:

Ako je na tom psychicky, dokaze ustat bez straty kyticky usek napr. 3-4 rokov, kde mu to nepokryje ani infaciu, a nie to +8% , resp. bude -20%?.

Prepokladam, ze ak niekto uvazuje nad investovanim do akcii, ma horizont "dlhy".
Aka je dalsi mesacna uspora, ktoru je mozno nadalej investovat?

Ak napr. ma stabilne zamestnanie, staci mu mesacny prijem na komfortne zitie(s nohami pri zemi), konicky atd + dalsie odkladanie "zeleznej rezervy" + resp. este lepsie, financii urcenych na dalsie investovanie, 70 000€ by som rozlozil na 24 mesiacov. Cca 3000€ mesacne daval do SP500(ale musi to byt aspon s vyhladom na 5rokov), resp NASDAQ(nad 10r), medzicasom by som zostatok rozdelil do investicii vo firefish 7-13% p.a (18/12/6/3mes fixy, da sa vypocitat, aby v priebehu 24 mes som mal k dispozici vzdy +-3000€ na investiciu do ETF).
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Vigrem
Active Member

Odporucat
andre napísal: Pi 24 01, 2025 9:08 am Aktualne vies zarobit >8% "bez rizika" na urokovej arbitrazi na kryptomenach.
alebo
Adammd napísal: Pi 24 01, 2025 10:51 am medzicasom by som zostatok rozdelil do investicii vo firefish 7-13% p.a
mi pride ako celkom velky skok od vkladoveho uctu v J&T :) Mozno az privelky. Plus - predpokladam, ze rec je o vynose v krypte, takze by sa vystavoval dost velkemu "menovemu" riziku. Ale mozno predpokladam zle, tomuto az tak dobre nerozumiem.
andre
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 251 times

Príspevok od používateľa andre »

Je to market neutral strategia, cize beries len urok a pohyby podkladu ta nezaujimaju. Lebo mas otvoreny long aj short na podklade. Vid ten link, co som poslal.

Defakto je to ten isty urok co dava firefish. Len tam nemusis niest riziko krachu sprostredkovatela (firefish), ale mas riziko protistrany na short strane.
Adammd
Guru Member ****

Vigrem napísal: Pi 24 01, 2025 12:36 pm Odporucat
andre napísal: Pi 24 01, 2025 9:08 am Aktualne vies zarobit >8% "bez rizika" na urokovej arbitrazi na kryptomenach.
alebo
Adammd napísal: Pi 24 01, 2025 10:51 am medzicasom by som zostatok rozdelil do investicii vo firefish 7-13% p.a
mi pride ako celkom velky skok od vkladoveho uctu v J&T :) Mozno az privelky. Plus - predpokladam, ze rec je o vynose v krypte, takze by sa vystavoval dost velkemu "menovemu" riziku. Ale mozno predpokladam zle, tomuto az tak dobre nerozumiem.
bez rizika nie je ani dlhopis od JT a uz vobec nie 8% :)

Ani ten vklad do sporiaceho uctu na 2,4% nie je bez rizika(teoria - banka skrachuje a stat narok z garan. fondu nevyplati pre default 8) )

Vsetko je o dovere.

K Firefishu, kedze ma nieco v BTC, mozno by mu nevadili uroky z pozicky podlozene zastavou BTC protistrany. vyplacaju sa samozrejme v €, takze menove riziko nie je.
f.i.r.e.
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Azazel

Ahojte, ďakujem veľmi pekne za tipy a rady, samozrejme nečakám od nikoho konkrétny recept lebo viem, že nič také neexistuje keďže nikto z nás nevie veštiť, skôr mi presne išlo o takúto diskusiu, ktorá by bola inšpiráciou, takže každému veľká vďaka...

Čo sa týka tých 8 % to je samozrejme optimistický cieľ, skôr som tým chcel vyjadriť to, že kvôli pokojnému spánku a celkovo spokojnosti v živote preferujem bezpečné investície hoci aj na úkor vyššieho úroku. Môže sa to zdať ako trochu "schizofrenicky" pristup keďže investujem aj do BTC (naozaj len do BTC, žiadne iné alternatívne meny od roku 2018 neuznávam, všeobecne sa to v krypto sektore hemží podvodníkmi a podvodmi a svoje BTC mám na offline peňaženke u seba). Každopádne čo sa týka krypta, ide tam pár % z mesačného príjmu čiže nikdy tam v skutočnosti nenalejem nejaké veľké peniaze.

Skúsim ešte zodpovedať na konkrétne otázky v ďalšom poste nech je to prehľadnejšie
Azazel

neplánujem výnosy v najbližších rokoch vyberať
Co su to "najblizsie roky" 3-5-10 r.? Na co maju byt vynosy pouzite, ake su zivotne ciele a celkova filozofia?

Toto práve neviem pretože nemám konkrétny cieľ - bývať máme kde, predpokladám že do 10 rokov sa nikam sťahovať nebudeme, možno v horizonte 5 rokov bude nákup nejakého auta, ked terajšie doslúžia ale to by som vedel vykryť aj z výplaty keďže stále odkladám aj bokom...moja filozofia? Mám rad pocit mat peniaze ktore su pre mna istotou a viac ako nákup vecí ma tesi mat peniaze (neviem to nejak asi lepsie vyjadrit)

Investovat do NASDAQu na 3 roky moze byt vo vysledku -50% a ak by to malo byt pouzite napr. na nakup nemovitosti... :wink:
Ako je na tom psychicky, dokaze ustat bez straty kyticky usek napr. 3-4 rokov, kde mu to nepokryje ani infaciu, a nie to +8% , resp. bude -20%?.
No a toto práve tiež na sebe nemám vyskúšané, lebo vždy keď som investoval či už do krypta alebo do akcii a bol som v strate, vždy išlo o relatívne malé sume maximálne do 5 000 eur čo ma veľmi nepálilo. Samozrejme teóriu čo robiť ked trhy klesajú ovládam, len či ma to nebude lákať k nejakým "kravinám".... sám napríklad neviem čo by som robil spätne v 2020 ked prisla pandemia či práve by som nespanikáril.
Prepokladam, ze ak niekto uvazuje nad investovanim do akcii, ma horizont "dlhy".
Aka je dalsi mesacna uspora, ktoru je mozno nadalej investovat?
Výhľadovo to vidim tak že tých 70 000 sa nebudem musieť najbližších 10 rokov dotknúť a mozno raz za rok niečo k tej kope prihodit z nasetrenej rezervy.
Adammd
Guru Member ****

Isiel by som asi cestou DCA do SP500, bud rok alebo dva(ak si myslis, ze buduci rok bude taky prechodny bearmarket, co si ja osobne myslim) a docasne zbytok ulozil na teminaky, nech to trochu pokryva inflaciu(ak nedoverujes "garantovanym" urokom napr. vo firefishu alebo inych "p2p" pozickovych platformach), alebo do nejakych statnych dlhopisov(nemam prehlad ci sa vyplatia, ale asi bude vynos vyssi nez sporiace ucty alebo termin. vklady)

Idealne usetrene mesacne peniaze tiez investovat, pretoze inflacia nakoniec vsetko vyzerie a nechat si nejaku rezervu z vyplaty na beznych sporiacich uctoch.
f.i.r.e.
user27
Active Member
Dátum registrácie: Št 09 02, 2017 10:32 am
Been thanked: 10 times

Príspevok od používateľa user27 »

Ja by som siel jednoznacne hned do ETF. Ziadne DCA. ETF podla tvojho zvazenia (MSCI WORLD, SPY, NASDAQ).
djlaco
Dátum registrácie: So 09 11, 2024 8:10 am
Has thanked: 13 times
Been thanked: 2 times

Príspevok od používateľa djlaco »

Ja by som tiež išiel do ETF ako pasívni investor podľa preferenci(SP500, MSCI WORLD) pozri si hitparádu pomôže pri rozhodovani.
MiBi
Guru Member ****

Alebo ak sa chces vyvarovat velkych poklesov vyskusaj oslovit M.Labaja (https://www.linkedin.com/in/milos-labaj-389112141/) ponuka hedging cez VIX opcie ako ochranu pred volatilitou: https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... 89#p208189
Urcite by sme tu uvitali nejake skusenosti o tejto metode.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

pohodlnych 8% rocne bez rizika neexistuje, za mna tak. Ja pracujem na svojom koncepte aspon 10% rocne bez rizika, ale urcite to nie je pohodlne a bez prace :)
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Azazel

Ďakujem všetkým ešte raz, tak pomaly začnem s presunom z J&T a vyberiem nejaké 1-2 ETF. Tie P2P pôžičky znejú zaujímavo, sám som sa o to kedysi zaujímal ale nejak som sa neodhodlal. No ako vidno, s rozhodnosťou to u mňa pri investovaní nie je úplne slávne
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Ked ti už chlapci radia P2P pôžičky a firefish, ja na diverzifikáciu pridám tip na Investown.
Preberali sme ho aj u nás pred 2,5 rokmi: https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... hp?t=25100
Platforma sa ujala a pôsobí aj v SR.
Dáva výnos okolo 9-10% p.a., môžeš diverzifikovať do niekoľkých projektov a často majú lepšie zaistenie ako banky.
Napríklad podnikateľ stavia byty, má pozemok a projekt, zoberie si úver na 1 rok na 12% p.a.
Poskladajú sa mu investori, čo môžeš vidieť na ich stránke a potom inkasujú mesačne úroky.
Zaujímavé je, že ten podnikateľ neplatí istinu, tá je splatná až na konci.
Oproti banke však ručí nielen pozemkom, ale aj podielmi vo firme a celým osobným majetkom.
Myk
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 43 times

Príspevok od používateľa Myk »

Pzor na rizika, rizika jsem dal do vlákna k Investownu.
JanH
Gold Member **

JUGGLER napísal: So 25 01, 2025 9:48 pm Ked ti už chlapci radia P2P pôžičky a firefish, ja na diverzifikáciu pridám tip na Investown.
Preberali sme ho aj u nás pred 2,5 rokmi: https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... hp?t=25100
Platforma sa ujala a pôsobí aj v SR.
Dáva výnos okolo 9-10% p.a., môžeš diverzifikovať do niekoľkých projektov a často majú lepšie zaistenie ako banky.
Napríklad podnikateľ stavia byty, má pozemok a projekt, zoberie si úver na 1 rok na 12% p.a.
Poskladajú sa mu investori, čo môžeš vidieť na ich stránke a potom inkasujú mesačne úroky.
Zaujímavé je, že ten podnikateľ neplatí istinu, tá je splatná až na konci.
Oproti banke však ručí nielen pozemkom, ale aj podielmi vo firme a celým osobným majetkom.
Tu je slovenská alternatíva ku Investown.
https://bizpartnergroup.com/garant
Tu naopak garantujú 8.5%
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 64 times
Been thanked: 140 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Unika mi dovod, preco Bizpartnergroup plati 8.5% na ziskanie kapitalu, ked hypoteky su stale lacnejsie.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
JanH
Gold Member **

Rokosák napísal: Ne 26 01, 2025 2:27 pm Unika mi dovod, preco Bizpartnergroup plati 8.5% na ziskanie kapitalu, ked hypoteky su stale lacnejsie.
Oni nepotrebujú hypotéku na 25 rokov. Chápem to tak, že požičajú si na dva roky cez emisie dlhopisov ako všetci ostatní hráči v tejto brandži, následne postavia, predajú, vyplatia záväzky a znova.
dusantt
Silver Member *
Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
Been thanked: 19 times

Príspevok od používateľa dusantt »

Ja odporucam kasino :)
Bud urobis milion za vikend, alebo skoncis na nule a mas pokoj :D
Samozrejme, myslim to ako vtip.
Inflacia je predsa nula.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 565 times
Been thanked: 386 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Aké konkrétne ETF pre Nasdaq považujete za najlepšie?
Adammd
Guru Member ****

Na XTB mam AXA IM Nasdaq 100 UCITS ETF USD Acc, asi najlacnesie(TER 0,14%) akumulacne €.

Na T212 mam Xtrackers Nasdaq 100 UCITS ETF 1C, TER 0,2%
f.i.r.e.
Vigrem
Active Member

Ja mam SXRV, ktore ked porovnam s tymi, co posielal Adammd, tak je najdrahsie :D (aj z hladiska TER, aj z hladiska NAV). Zase ale je najvacsie (1 miliarda vs 16), no TER 0.3% je veru dost vysoky v porovnani s alternativami.
Adammd
Guru Member ****

BlackRock musi z nieco zit nie? :-D
Nizsie NAV u tych lacnejsich je bonus, nemusia sa kupovat frakcie pri nizsom rozpocte investora.
f.i.r.e.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 565 times
Been thanked: 386 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

a pre IB nejake dobré ETF ?
Vigrem
Active Member

Akoze ano, ale toto je uz celkom luxury life :D Dakujem, ze si to sem napisal, zvazim prechod na ANAU.
Trumpeta1978 napísal: Po 27 01, 2025 11:09 am a pre IB nejake dobré ETF ?
Vsetky, co tu boli spominane, sa daju nakupit aj cez IB (su na XETRE). Hladaj tickery SXRV, ANAU a XNAS.
Azazel

Opäť ďakujem za ďalšie tipy aj Investown, musím priznať že to som nepoznal ale pozrel som a určite sa na to detailne pozriem. Všimol som si že mali nejaký pokus začať aj na SK ale teda zatiaľ to asi nerozbehli. Možno tam šupnúť pár tisíc prečo nie.

Inak vzhľadom na dnešné dianie na trhoch pozerám, že vstupná cena do viacerých ETF sa zlepšuje...

Inak rozhodujem sa medzi IB a XTB, mám nainštalované obe appky - je niečo čo si všímať pri skúšaní alebo sa rozhodnúť čisto podľa toho čo sa mi viac páči, prípadne sú nejaké extra rozdiely v poplatkoch?
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Azazel napísal: Po 27 01, 2025 8:01 pm Opäť ďakujem za ďalšie tipy aj Investown, musím priznať že to som nepoznal ale pozrel som a určite sa na to detailne pozriem. Všimol som si že mali nejaký pokus začať aj na SK ale teda zatiaľ to asi nerozbehli. Možno tam šupnúť pár tisíc prečo nie.

Inak vzhľadom na dnešné dianie na trhoch pozerám, že vstupná cena do viacerých ETF sa zlepšuje...

Inak rozhodujem sa medzi IB a XTB, mám nainštalované obe appky - je niečo čo si všímať pri skúšaní alebo sa rozhodnúť čisto podľa toho čo sa mi viac páči, prípadne sú nejaké extra rozdiely v poplatkoch?
kreditne riziko je mnohonasobne vyssie u XTB, u IB mas zas dan z dedenia podla usa prava, da sa to obist europskymi verziami us etf .
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Za mňa : pri 70k IB, pri pravidelných menších sporo-investíciách XTB
niktoalebokadekto
Active Member
Dátum registrácie: So 16 12, 2023 11:43 am
Has thanked: 10 times
Been thanked: 22 times

Príspevok od používateľa niktoalebokadekto »

Pridam tu este aj ja jeden pohlad. Ak som to pochopil, chces zainvestovat nejakych 70K cez brokera - IB alebo XTB.

Rozmyslal si pripadne aj nad dedenim toho majetku? Ako nechcem malovat ziadneho certa na stenu, ale predstav si aj to ze niekto musi kontaktovat support u IB (ktory neviem kde je), aby sa dostal raz k peniazom. Tym vobec nechcem povedat, ze sa k nim nedostanu, lebo su to kvalitni brokeri. Ale napr u IB, to budu musiet vsetko riesit v anglictine.

Ze ci sa naozaj par eur neoplati zaplatit na nejakych poplatkoch a mat to tu - napr Portu, ci EIC
Napísať odpoveď

Návrat na "Potrebujem investovať, sporiť, poistiť sa"