Mám bokom cca 70 000 eur, ktoré sú aktuálne v J&T Banke na vkladovom účte, kým sa nerozhodnem čo s nimi ďalej, kde sa zhodnocujú len 2,6 % a bude to podľa všetkého ešte menej. Mojim cieľom je dosahovať výnos okolo 8 % percent ročne s tým, že sa o to nebudem musieť starať ale zároveň pôjde o bezpečnú investíciu (rozumiem že nulové riziko prakticky neexistuje). Ide o úspory, ktoré som dával pár rokov dokopy a neviem či znesiem pohľad ak by ich hodnota klesla napríklad o 20 % či 30 %.
Cca. ďalších 6 000 eur mám investovaných v BTC, kam postupne už dva roky posielam po 100 eur mesačne len tak, to považujem za takú svoju "rizikovú investíciu" resp. 4. pilier, čiže časť kapitálu mám práve vyčlenenú na takéto pokusy. Akurát keď som skúšal stock picking či crypto picking, väčšinou to dopadlo zle takže potrebujem niečo "blbuvzdorné", resp. niečo kde nerobím rozhodnutia lebo čím viac rozhodnutí tým väčšia šanca že budú nesprávne...
Ešte o mne, mám 33 rokov, v pohode príjem zo zamestnania z ktorého viem prakticky vždy niečo ušetriť, bokom mám nejakých 15 000 eur na bežnom účte keby sa čokoľvek stalo, to tak aj chcem nechať. Dve deti, jedna manželka

A teraz tie moje dilemy:
- už dlhšie sa odhodlávam investovať do S&P500 a skrátka to tam nechať, len stále to rastie a teraz neviem či dať naraz celých 70 000 eur alebo radšej postupne, napríklad každý mesiac 10 000? Neviem skrátka tú vhodnú stratégiu vstupu.
- vybrať viac ETF? Má to vôbec zmysel? Nepotrebujem nutne čo najviac percent ročne, ide mi hlavne o stabilné zhodnocovanie
- nemám konkrétny cieľ - toto je možno najväčší problém, skrátka nemám konkrétny cieľ, jediným cieľom je tých 8 % ročne, neplánujem výnosy v najbližších rokoch vyberať, pretože dokážem robiť dostatočnú rezervu už z príjmov.
- premýšľal som aj nad nákupom investičného bytu/možno dvoch ALE, príde mi že je to veľa práce, problém so zháňaním atď. atď, skrátka radšej zoberiem menej percent bez práce ako viac percent so starosťami...
- cez čo investovať? FINAX a podobné to určite nie kvôli poplatkom, pozeral som IB a XTB ale nemám žiadne skúsenosti v tomto smere... Anglicky viem a technicky zručný som čiže toto by nemal byť problém.
Ďakujem každému kto dočítal až sem