Slovenské štátne dlhopisy

Garantované fondy, zaistené vklady, investičné certifikáty, dlhopisy a obligácie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 189 times
Been thanked: 480 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Slovenské štátne dlhopisy

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Rokosák napísal: Pi 20 06, 2025 3:34 am Inflácia existuje, ale treba rozlišovať medzi oficiálne vypočítanou a osobnou infláciou. Ak výrazne stúpli ceny dovoleniek a televízorov, ale necestujete a váš televízor ešte päť rokov vydrží, tieto zmeny vašu osobnú infláciu neovplyvnia.

Infláciu možno dobehnúť len za cenu vyššieho rizika. Bezpečné a konzervatívne investície zriedka dosahujú výnosy nad úroveň inflácie.

Ak je inflácia 5 % a vaše peniaze sú v banke s úrokom 0,01 %, ročne strácate takmer 5 % hodnoty. Pri investícii do štátnych dlhopisov či podobne nízkorizikových nástrojov môže byť výnos okolo 3 %, z ktorej si ešte štát zoberie daň. Ak vám stačí reálna strata 2–3 % ročne bez zásahu do životného štandardu, môžete byť pokojný. Nikde nie je napísané, že výnos musí vždy prevyšovať infláciu.

Nie je výnimkou, že sa niekto sťažuje na infláciu, no zároveň nemá úspory, fajčí, pije, hrá hazardné hry a kupuje zbytočnosti. Svoje neresti má (možno) pod kontrolou – infláciu určite nie.
Co som pochopil inflacia sa da zdolat iba dvoma sposobmi:
1. Nemat uspory a vsetky prijmy okamzite minut.
2.Zarabat viac ako inflacia znizuje tvoje uspory. (Politici volia tuto cestu)

Slovenske statne dlhopisy snad splnia pri redemacii bod cislo 2. :)
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 175 times
Been thanked: 127 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

osamely chodec napísal: Pi 20 06, 2025 7:42 am Co som pochopil inflacia sa da zdolat iba dvoma sposobmi:
1. Nemat uspory a vsetky prijmy okamzite minut.
2.Zarabat viac ako inflacia znizuje tvoje uspory. (Politici volia tuto cestu)

Slovenske statne dlhopisy snad splnia pri redemacii bod cislo 2. :)
Krytie FIAT penazi zlatom bolo prave preto zrusene a inflacia zavedena, aby ta polovica obyvatelstva, ktora vsetko minie a zije z ruky do ust bola nejakym sposobom dotovana tou druhou polovicou, ktora nejake uspory ma.
Volebne hlasy z tej prvej polovice obyvatelstva sa totiz pocitaju rovnako, ako z druhej.
Jojo7895
Dátum registrácie: Št 19 06, 2025 11:22 am
Been thanked: 3 times

Príspevok od používateľa Jojo7895 »

Glogol napísal: Št 19 06, 2025 8:51 pm
Jojo7895 napísal: Št 19 06, 2025 11:24 am Ahojte,
ja som nakúpil teraz Patriota za veľmi výhodných podmienok. Nechcelo sa mi sem vôbec registrovať, ale dlhodobo sledujem toto fórum. Ak by mal niekto nejaké otázky, tak sa pýtajte, čo môžem odpoviem.
Jasne ze chceme. Cez koho za aku cenu a ake poplatky ako sa podava pokyn ako dlho sa cakalo ….stacia relativne a percentulne cisla nie nominalne. Plus za aky cas od pokynu sa nakupili. Pozeram ze patriot nejako klesol ale objem asi min …zeby tvoj obchod ?
Áno, aj môj obchod, zviezol som sa nečakane výhodne. Takže pokyn na nákup 10ks Patriota som zadal cca 23.5.2025 s nastavenou limitnou cenou 99,2. Bolo to cez VUB. Poplatky s tým spojené sú:
  • Poplatok pre VUB za zrelizovaný obchod je 0,75% z objemu obchodu, min. 50€
  • Poplatok pre CDCP je fixný 3,40€
  • Poplatok Bratislavskej burze je 0,08% z objemu obchodu, min. 1€
  • AÚV bolo k danému dňu 70,52€
Chce to trpezlivosť, pokiaľ to nerobíte online, cez aplikáciu, čo sa dá asi len v SLSP cez Georgea. Ale ja som trpezlivý a narazil som na ochotnú osobu na pobočke, ktorá aj s pomocou kolegov to správne zadala. Bolo to počas popoludňajších hodín, keď už bola burza zatvorená, po otvorení som videl svoj čakajúci pokyn na burze cez web burzy. Burza BA sa otvára 10:30. Ten limitný príkaz vo VUB pre SK cenné papiere čaká 2 mesiace, potom sa zruší. Ja som bol trpezlivý, keby k obchodu aj nešlo, nijak by som sa tým zásadne netrápil, ale chcel som to vyskúšať. Občas som tam videl, že niekto ma chcel "prebiť" a dal napr. 99,5 na napr. 100ks, ale veľa krát tam taký pokyn bol len niekoľko dní. Videl som, že sa niekomu podarilo pred tým nakúpiť za cenu 99,0, preto som to riskol a skúsil takto. Vychádzalo mi to aj s poplatkami ako-tak na úrovni ceny pri úpise, žiaľ nestihol som si ich vtedy nakúpiť. No a teraz som vyšiel z toho vlastne ešte lepšie ako keby som ich nakúpil pri prvotnom úpise. Oplatilo sa byť trpezlivý. Totiž vyzerá to tak, že veľa ľudí tam vložilo veľkú časť svojich úspor, veľa krát aj všetky a bola otázka času, kedy ľudia budú musieť niečo odpredávať, keďže tie peniaze budú potrebovať, ak sa im vyskytne nejaká vážna udalosť a na toto som sa tak nejako spoliehal. Dlhšie tam čakal pokyn na odpredaj za nominál 16ks. No a 17.6. (asi) týchto 16ks sa niekto rozhodol odpredať za (pre mňa nepochopiteľnú ale krásnu) cenu 95,0, mne sa príkaz vykonal teda práve za túto cenu, nie mojich 99,2. Dá sa to pozrieť na stránke v zrealizovaných obchodoch, 1x10ks (ja) a po 2x3ks. K obchodu došlo ihneď po otvorení burzy. Myslím si, že to mohla byť práve takáto situácia, keď daný človiečik videl, že sa nevie dostať ku svojim peniazom, tak to predal aj hlboko pod cenu. Ja som spokojný, vysmiaty a plánujem držať do splatnosti. Aj s vyššie uvedenými poplatkami mi to za to stálo. Vo výpise z obchodu vidím výnos do splatnosti 4,77%. Teraz na Investorovi aj Patriotovi čaká pokyn na nákup 1000ks za 99, dobre, že s tým prišiel po mne :D Myslím si, že práve takýto veľkí hráči budú čakať na týchto malých, keď budú musieť odpredávať. Ukazuje to úroveň finančnej gramotnosti tohto národa a že na tomto inštrumente zarobia špekulanti a pár rozumných investorov, ktorí podržia až do splatnosti. Ľuďom sa to podávalo ako alternatíva k termiňáku, ale ak budú donútení predať pred splatnosťou, tak to môže byť častokrát pod cenu a môžu tak dostať menej ako do toho dali, čo si myslím, že v prípade termiňáku nie je možné, max môžu prísť o úroky, resp. pokuta vo výške úrokov, ale to budete vy lepšie vedieť.
Ešte mi napadlo, že vysporiadanie obchodu trvá 2 pracovné dni.

Myslím, že som prezradil viac ako dosť, viete si spočítať, koľko ma to teda vyšlo aj s poplatkami.
Glogol
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 95 times
Been thanked: 265 times

Príspevok od používateľa Glogol »

Posladne dni som to na burze nesledoval lebo som videl pred cca mesiacom velky dopyt ako teraz po 99. Zaujimave ze sa tie kusy predali v case ked ten dopyt po 99 nebol zivy ….Uvidi sa asi casom ci ten 99 dopyt je realny ci nejaky fake.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 142 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Jojo7895 to vystihol: veľkí hráči si počkajú, kým malí začnú odpredávať. Takto funguje celý finančný priemysel – s výhodami pre insiderov, ktorí majú informácie, skúsenosti a čas na svojej strane.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1782 times
Been thanked: 2267 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Máme medzi sebou chlapíka, ktorý na Slovenskej burze takto funguje celý život.
Možno ako jediný v SR.
Pozná všeko čo sa na burze obchoduje ( v mojom ponímaní ,,inzeruje,, )
a na to, čo má hodnotu drží ponuku na kúpu za lacno.
Aj to je dodávanie likvidity, hoci trh sa niekedy dlhú dobu nepohne...

,,trpezlivosť ruže prináša,,
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
kixog47100
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 98 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Ak mate nakupene statne dlhopisy alebo ine cenne papiere a potrebujete sa ich zbavit tak je mozne si najst kupcu aj sam mimo burzy.

Napr. niekoho z rodiny a pod.
A banka to prepise len v evidenci bez toho aby sa ta ponuka dostala na trh/burzu.

Predat nieco nadstandardne ‘urocene’ (bez potreby zdanenia) a este so stratou je fakt smola.
Na tom dlhopise by mal predavajuci este zarobit a nie stratit.
Ale to je slovensky trh, ziadna likvidita, malo online brokerov, nizka ivesticna gramotnost, a neferove ceny/ocenenie.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 142 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Predaj so stratou môže byť rozumným krokom – najmä ak sa objaví výhodnejšia príležitosť alebo ak externé okolnosti zmenia výhľad do budúcnosti.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
kixog47100
Gold Member **

Mozno ak by dal zhruba nominalnu cenu dlhopisu, aby zisk vysiel zhruba ako pri upise, tak by sa po nich zaprasilo.
Ono ak nikdo nenahodi ponuku na nakup. Tak realne nevies aky je dopyt.

Mozno tam potencionalny investor aj pravidelne cumel, len nevidel ponuku na predaj alebo dostatocny pocet kusov, aby mu investicia po zaratani poplatkov davala zmysel.
Mohli tam byt len ponuky na nakup pod cenu.

Neobchodujem na BCP BA, nemam ani data, tak len tipujem.

Ale inak mas pravdu.
Niekedy je lesie vystupit aj so stratou.
A vymenit instrument co preraba, za nejaky kde je vacsia sanca zarobit.
Naprikrad stratovu akciu za Indexove ETF.
Nez dufat, ze sa ta akcia raz zotavi.
Glogol
Guru Member ****

Tak pozeram ze dalsich 30 na ponuke po 100 a dopyt po 99. Snad to bude kotovat na tej 99 nejaky market maker natrvalo. Tym padom by kupci mohli nakupovat tesne nad 99 a pri pripadnom predaji dostat 99 plus auv. Celkom fer.
kixog47100
Gold Member **

Nemam data.
Ale ak jeden chce predat za 100 a druhy kupit za 99. Tak dopyt a ponuka sa nestretli.

Tj momentalne by si dikazal okamzite nakupit za 100.

Alebo predavajuci musi znizit cenu na 99.

Tu to nie je Spread (poplatok pre brokera),
Tu najskor nie je ziadna trvala likvidita aby si broker mohol davat spread.

To su proste realne ceny ktore si predavajuci a kupujucu urcili.
Glogol
Guru Member ****

kixog47100 napísal: Ut 24 06, 2025 8:39 pm Nemam data.
https://www.bsse.sk/bcpb/detail-cp/?isi ... %7C1277%23
kixog47100
Gold Member **

Je to to podla mna tak ako pisem.

Jeden chce kupit 1000 ks po 99

A druhy chce predat 30 ks po 100.
A treti chce predat 500 ks po 101,99 (toto nepreda lebo to sa s poplatkami kupit neoplati)

Je tam zaroven ze su to najlepsie objednavky.
Mozno su to aj jedine.

1 objednavka = 1 clovek.

Vacsinou ak si nezaplatis data tak standardne u brokera hlbku trhu - pocet ks za aku cenu - nevidis.

Toto je teda nadstandard, ze to vobec zobrazuju.

Ale je to asi z toho dovodu, ze je tam nizka likvidita - malo ks objednavok
Aby si si mohol upravit svoju objednavku tak aby sa stretla ponuka s dopytom.

Jeden z nich musi upravit cenu.
Alebo tam musi prist dalsi co tu ponuknutu cenu akceptuje.
Glogol
Guru Member ****

:D Nekupil niekto z vas dnes ten 1 ks patriota za nominal na otestovanie ?
https://www.bsse.sk/bcpb/trhove-data/uzavrete-obchody/
kixog47100
Gold Member **

Chudak ten co predaval 30 ks.
Mohlo ho to vyjst ´draho”
kixog47100
Gold Member **

Po tych za 100% (nominalnej hodnoty) sa uz zaprasilo :-).
Mozno sme pomohli niekomu predat dlhopisy a druhemu nakupit :-D.
Glogol
Guru Member ****

kixog47100 napísal: St 25 06, 2025 8:30 pm Mozno sme pomohli niekomu predat dlhopisy a druhemu nakupit :-D.
ked myslis .... tak davam tip na 16 ks investora po 99,5
https://www.bsse.sk/bcpb/detail-cp/?isi ... %7C1276%23
kixog47100
Gold Member **

Glogol napísal: Št 26 06, 2025 11:21 am
kixog47100 napísal: St 25 06, 2025 8:30 pm Mozno sme pomohli niekomu predat dlhopisy a druhemu nakupit :-D.
ked myslis .... tak davam tip na 16 ks investora po 99,5
https://www.bsse.sk/bcpb/detail-cp/?isi ... %7C1276%23
Uz sa predali aj tie INVESTOR - pre tych co by to nevedeli citat.

Aktualne sa tam predava 5 ks ale predrazene po 110% nominalnej hodnoty.

Tj kupujuci by nic nezarobil pri 3% uroceni.
A este aj prerobil 1% + aj na poplatkoch.
Jojo7895
Dátum registrácie: Št 19 06, 2025 11:22 am
Been thanked: 3 times

Príspevok od používateľa Jojo7895 »

kixog47100 napísal: Po 23 06, 2025 9:38 pm Mozno tam potencionalny investor aj pravidelne cumel, len nevidel ponuku na predaj alebo dostatocny pocet kusov, aby mu investicia po zaratani poplatkov davala zmysel.
Mohli tam byt len ponuky na nakup pod cenu.

Neobchodujem na BCP BA, nemam ani data, tak len tipujem.
Áno, ja som bol takým potencionálnym investorom, ktorý to každý deň pozeral a občas refreshoval BSSE stránku :D mal som pripravený cash, ak by sa naskytla vhodná príležitosť, ako píšeš aj po zarátaní poplatkov atď. Čiže nominál mi nedával zmysel pri tých pálkach čo sú len za zrealizovaný nákup. Áno, dobre tipuješ, dá sa to pekne pozrieť, už ti tu niekto hodil link.
Len treba doslova utekať na pobočku a dúfať, že Vás vybavia. Mne takto už jeden obchod niekto vyfúkol na BA burze, nie však tento dlhopis, bolo to iné aktívum. Teda možno cez Georga v SLSP to ide, ostatní asi nemajú veľmi možnosť to nakúpiť v reálnom čase online, resp. inak ako cez pobočku banky. Keď ale tak nad tým rozmýšľam, tak čisto teoreticky na burze by ste to mali vedieť kúpiť aj cez iné inštitúcie ako tie, ktoré boli pri úpise. Napr. cez takú J&T banku alebo Patriu by to teoreticky malo ísť nakúpiť teraz z burzy a možno aj cez iných OCP, či banky. Napr. viem, že aj 365 banka to má v cenníku, poplatky za nákup CP, poplatok CDCP a podobne.
Prosím odkážte ma na stránku s praidlami, kde je popísané, ako vkladať odkaz, keď ho vložím cez [url], tak to nemám povolené.

Ďakujem.
kixog47100
Gold Member **

Tu je zoznam clenov - cez koho vies nakupit
https://www.bsse.sk/bcpb/o-trhu/zoznam- ... hatgpt.com

V Slsp, Patria a Fio - sa da aj online.
Poplatky su rozne.

Mas malo prispevkov, tak preto nevies vkladat odkazy.
kixog47100
Gold Member **

Nominal je “ferova” cena na BCP Ba.
Poplatky su cca 1% takze predavajuci pri 99% krvaca az 2%.
Kupujuci pri nominale (100%) straca 0,3% pa (1%/4-3r), takze miesto 3,3% ma 3% pa v cistom.

Na BCP sa ani akcie neobchoduju za nasobky uctovnej hodnoty. Proste nie je likvidita.

Ale moze sa podarit aj za menej ak bude niekto zufaly.
Ale ak nemas zadanu objednavku tak ta predbehne niekto druhy. Proste predavajuci rovno nastavi cenu aby sa pokyn vykonal.
hifron
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 13 times

Príspevok od používateľa hifron »

nejako nevidím tu komoditnú burzu na BCP, likvidita ich problém. lenže zákonne to nastaviť, to rovno môžu prebrať legislatívu a udomácniť sa v rámci legislatívnych usmernení, praga vraj legislatívne ide a keďže na burze sa platia poplatky za listing, nie je to až tak jednoduché a keď nie je likvidita, nie sú náklady. No a to koho zaujíma, asi štátny ebay to nebude, osivo riešiť netreba a nejaký cattle, to sa dnes už nenosí... a keď sa môžu prevážať kone z Poľska do Rumunska, asi obídu chudobné regióny... 🚾 totiž urobiť kapitalisticky, to je prúser... a (komoditná) burza je asi nejaký neznámy útvar.. s možnosťami fyzických dodávok... :)
Napísať odpoveď

Návrat na "Garantované vklady, investičné certifikáty, dlhopisy"