Glogol napísal: ↑Št 19 06, 2025 8:51 pm
Jojo7895 napísal: ↑Št 19 06, 2025 11:24 am
Ahojte,
ja som nakúpil teraz Patriota za veľmi výhodných podmienok. Nechcelo sa mi sem vôbec registrovať, ale dlhodobo sledujem toto fórum. Ak by mal niekto nejaké otázky, tak sa pýtajte, čo môžem odpoviem.
Jasne ze chceme. Cez koho za aku cenu a ake poplatky ako sa podava pokyn ako dlho sa cakalo ….stacia relativne a percentulne cisla nie nominalne. Plus za aky cas od pokynu sa nakupili. Pozeram ze patriot nejako klesol ale objem asi min …zeby tvoj obchod ?
Áno, aj môj obchod, zviezol som sa nečakane výhodne. Takže pokyn na nákup 10ks Patriota som zadal cca 23.5.2025 s nastavenou limitnou cenou 99,2. Bolo to cez VUB. Poplatky s tým spojené sú:
- Poplatok pre VUB za zrelizovaný obchod je 0,75% z objemu obchodu, min. 50€
- Poplatok pre CDCP je fixný 3,40€
- Poplatok Bratislavskej burze je 0,08% z objemu obchodu, min. 1€
- AÚV bolo k danému dňu 70,52€
Chce to trpezlivosť, pokiaľ to nerobíte online, cez aplikáciu, čo sa dá asi len v SLSP cez Georgea. Ale ja som trpezlivý a narazil som na ochotnú osobu na pobočke, ktorá aj s pomocou kolegov to správne zadala. Bolo to počas popoludňajších hodín, keď už bola burza zatvorená, po otvorení som videl svoj čakajúci pokyn na burze cez web burzy. Burza BA sa otvára 10:30. Ten limitný príkaz vo VUB pre SK cenné papiere čaká 2 mesiace, potom sa zruší. Ja som bol trpezlivý, keby k obchodu aj nešlo, nijak by som sa tým zásadne netrápil, ale chcel som to vyskúšať. Občas som tam videl, že niekto ma chcel "prebiť" a dal napr. 99,5 na napr. 100ks, ale veľa krát tam taký pokyn bol len niekoľko dní. Videl som, že sa niekomu podarilo pred tým nakúpiť za cenu 99,0, preto som to riskol a skúsil takto. Vychádzalo mi to aj s poplatkami ako-tak na úrovni ceny pri úpise, žiaľ nestihol som si ich vtedy nakúpiť. No a teraz som vyšiel z toho vlastne ešte lepšie ako keby som ich nakúpil pri prvotnom úpise. Oplatilo sa byť trpezlivý. Totiž vyzerá to tak, že veľa ľudí tam vložilo veľkú časť svojich úspor, veľa krát aj všetky a bola otázka času, kedy ľudia budú musieť niečo odpredávať, keďže tie peniaze budú potrebovať, ak sa im vyskytne nejaká vážna udalosť a na toto som sa tak nejako spoliehal. Dlhšie tam čakal pokyn na odpredaj za nominál 16ks. No a 17.6. (asi) týchto 16ks sa niekto rozhodol odpredať za (pre mňa nepochopiteľnú ale krásnu) cenu 95,0, mne sa príkaz vykonal teda práve za túto cenu, nie mojich 99,2. Dá sa to pozrieť na stránke v zrealizovaných obchodoch, 1x10ks (ja) a po 2x3ks. K obchodu došlo ihneď po otvorení burzy. Myslím si, že to mohla byť práve takáto situácia, keď daný človiečik videl, že sa nevie dostať ku svojim peniazom, tak to predal aj hlboko pod cenu. Ja som spokojný, vysmiaty a plánujem držať do splatnosti. Aj s vyššie uvedenými poplatkami mi to za to stálo. Vo výpise z obchodu vidím výnos do splatnosti 4,77%. Teraz na Investorovi aj Patriotovi čaká pokyn na nákup 1000ks za 99, dobre, že s tým prišiel po mne

Myslím si, že práve takýto veľkí hráči budú čakať na týchto malých, keď budú musieť odpredávať. Ukazuje to úroveň finančnej gramotnosti tohto národa a že na tomto inštrumente zarobia špekulanti a pár rozumných investorov, ktorí podržia až do splatnosti. Ľuďom sa to podávalo ako alternatíva k termiňáku, ale ak budú donútení predať pred splatnosťou, tak to môže byť častokrát pod cenu a môžu tak dostať menej ako do toho dali, čo si myslím, že v prípade termiňáku nie je možné, max môžu prísť o úroky, resp. pokuta vo výške úrokov, ale to budete vy lepšie vedieť.
Ešte mi napadlo, že vysporiadanie obchodu trvá 2 pracovné dni.
Myslím, že som prezradil viac ako dosť, viete si spočítať, koľko ma to teda vyšlo aj s poplatkami.