1.pilier

Poistenia, sporenie na dôchodok, doplnkové dôchodkové sporenie, investičné poistky, kapitálové poistky.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 449 times

Re: 1.pilier

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: Po 01 06, 2026 9:38 pm
jogo napísal: Po 01 06, 2026 9:23 pm ...nebudem mať žiaden problém platiť dobrovoľné soc. odvody do prvého piliera...
Najprv si sprav analýzu kolko tam vložíš a o kolko viac dostaneš.
Aby to nebolo, že vložíš tisíce (do čiernej diery) a budeš mať dôchodok vyšší o 5€.

Ked bude AI na vyššej úrovni, bude zaujímavé si namodelovať ako sa dá (na osobnej báze) dosiahnúť najvyšší efekt:
maximálny dôchodok pri minimálnych odvodoch, alebo pri minime odpracovaných/kvalifikovaných rokoch
Mne neide o to, koľko dostanem, ale ako sa odvďačím ľuďom, ktorí platili v minulosti dane a odvody preto, aby som mohol študovať, moji súrodenci mohli študovať, aby moji rodičia a starí rodičia dostavali dôchodky, aby mali bezplatné zdravotníctvo atď

p.s: Presne pred rokom som odišiel do súkromného dôchodku, dnes mám na účtoch o 15 000€ viac ako pred rokom, dôchodková prognóza mi prišla 740€, súkromný dôchodok si vyplácam vyšší ako je táto prognóza, myslím si, že sa nemám na čo sťažovať a môžem niečo vrátiť tým, čo v minulosti aj na mňa pracovali. :)
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2454 times
Been thanked: 2836 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Mohol si študovať preto, lebo ti to komunisti umožnili. Niečo dali - niečo vzali.
Lenže v živote nie je nič zadarmo... Výsledok rozdávania bola nesloboda, útlak, nemožnosť cestovať a ekonomický úpadok.
A život v krajine kde o 22,00 zhasli svetlá a len pár opilcov sa motalo po hlavnej ulici...

36 rokov po revolúcii ľudia zabudli na všetko zlé a v spomienkach im ostali benefity socializmu.
Taký je človek. Hlavne starší človek, ktorý samozrejme spomína na mladosť ako na krásne obdobie života.

Ak máš dnes na účtoch o 15 000 viac, je to tvoja šikovnosť.
Ale sú to výnosy z kapitalistického podnikania, ktoré by ti komunisti neumožnili.
Radšej by som pokračoval v zarábaní na kapitalistickom podnikaní ako vo vracaní peňazí do systému, ktorý ťa zdral,
vnútil svoje pravidlá, vyhnal pracovať do zahraničia a možno aj oslabil zdravie.

Na staré kolená si možno spokojný s tým, čo máš, ale keby si bol mladý, chcel by si iný život.
:beer:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 142 times
Been thanked: 348 times

Príspevok od používateľa Glogol »

jogo napísal: Po 01 06, 2026 10:21 pm
JUGGLER napísal: Po 01 06, 2026 9:38 pm
jogo napísal: Po 01 06, 2026 9:23 pm ...nebudem mať žiaden problém platiť dobrovoľné soc. odvody do prvého piliera...
Najprv si sprav analýzu kolko tam vložíš a o kolko viac dostaneš.
Aby to nebolo, že vložíš tisíce (do čiernej diery) a budeš mať dôchodok vyšší o 5€.

Ked bude AI na vyššej úrovni, bude zaujímavé si namodelovať ako sa dá (na osobnej báze) dosiahnúť najvyšší efekt:
maximálny dôchodok pri minimálnych odvodoch, alebo pri minime odpracovaných/kvalifikovaných rokoch
Mne neide o to, koľko dostanem, ale ako sa odvďačím ľuďom, ktorí platili v minulosti dane a odvody preto, aby som mohol študovať, moji súrodenci mohli študovať, aby moji rodičia a starí rodičia dostavali dôchodky, aby mali bezplatné zdravotníctvo atď

p.s: Presne pred rokom som odišiel do súkromného dôchodku, dnes mám na účtoch o 15 000€ viac ako pred rokom, dôchodková prognóza mi prišla 740€, súkromný dôchodok si vyplácam vyšší ako je táto prognóza, myslím si, že sa nemám na čo sťažovať a môžem niečo vrátiť tým, čo v minulosti aj na mňa pracovali. :)
to je nadherne ale najdrahsich je vacsinou poslednych 5 rokov zivota. Clovek nikdy nevie v akom stave bude pred uplnym koncom a ci ti co sa budu musiet o neho starat si nevypytaju 2+ nasobok priemernej mzdy kedze sa nikomu to nebude chciet to robit a nebude mat kto to robit. A to nehovorim ze poriadny vyplach na trhoch uz daaavno nebol ....Takze zatial fajn ale este je priskoro bilancovat a v podstate rozdavat.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
jogo
VETERAN MEMBER *****

Ja som predošlým príspevkom chcel povedať, že Sociálna Poisťovňa nedáva možnosť politikom ju rozkrádať tak, ako sa to deje v zdravotníctve, doprave, obrane a všade inde cez rôzne predražené tendre, rôzne nastrčené firmy ap. Lebo peniaze, ktoré vyberie Sociálna Poisťovňa vyplatí z 98% ľuďom a ľudia sami rozhodnú, ako ich použijú a môžem len dúfať, že ich použijú rozumne.

Lebo poznám ľudí, ktorí zarábajú ako sro-čky päťmiestne sumy mesačne, náklady majú minimálne(IT-čkári) a odmietajú platiť akékoľvek sociálne odvody, lebo ich vraj štát rozkradne, tak im odkazujem: V Sociálnej poisťovni je najmenší priestor na kradnutie, tak si myslím, že majú dostatočné príjmy na to, aby zaplatili aspoň tie minimálne odvody ľuďom, ktorí im zaplatili štúdium a platili dôchodky ich starým rodičom.

Svoj prípad som uviedol len preto, aby som ukázal, ako sa dá odísť do "súkromného dôchodku" predčasne, ak človek z akéhokoľvek dôvodu nechce alebo nemôže pracovať do 64 rokov, lebo ja si vyplácam taký dôchodok, aký dostal kolega z práce s najvyšším predčasným dôchodkom po 40 odpracovaných rokoch....to je môj argument, ak ma niekto "tlačí" do roboty...ak to mojim 20 rovesníkom na predčasnom dôchodku, ktorých poznám stačí, stačí to aj mne.
Naposledy upravil/-a jogo v St 03 06, 2026 10:06 am, upravené celkom 1 krát.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jogo
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Po 01 06, 2026 11:14 pm Mohol si študovať preto, lebo ti to komunisti umožnili. Niečo dali - niečo vzali.
Ty to píšeš tak, ako by tu len komunisti pracovali. Pracovali všetci a komunisti boli väčšinou ľudia, ktorým sa nechcelo pracovať, tak išli do "politiky" podobne ako teraz.
A že sa tu pracovalo, to neodškriepiš, lebo stačí sa pozrieť okolo seba na paneláky, mosty, cesty, nemocnice, elektrifikáciu, plynofikáciu atď.
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 142 times
Been thanked: 348 times

Príspevok od používateľa Glogol »

jogo napísal: St 03 06, 2026 9:54 am Ja som predošlým príspevkom chcel povedať, že Sociálna Poisťovňa nedáva možnosť politikom ju rozkrádať tak, ako sa to deje v zdravotníctve, doprave, obrane a všade inde cez rôzne predražené tendre, rôzne nastrčené firmy ap. Lebo peniaze, ktoré vyberie Sociálna Poisťovňa vyplatí z 98% ľuďom a ľudia sami rozhodnú, ako ich použijú a môžem len dúfať, že ich použijú rozumne.

Lebo poznám ľudí, ktorí zarábajú ako sro-čky päťmiestne sumy mesačne, náklady majú minimálne(IT-čkári) a odmietajú platiť akékoľvek sociálne odvody, lebo ich vraj štát rozkradne, tak im odkazujem: V Sociálnej poisťovni je najmenší priestor na kradnutie, tak si myslím, že majú dostatočné príjmy na to, aby zaplatili aspoň tie minimálne odvody ľuďom, ktorí im zaplatili štúdium a platili dôchodky ich starým rodičom.

Svoj prípad som uviedol len preto, aby som ukázal, ako sa dá odísť do "súkromného dôchodku" predčasne, ak človek z akéhokoľvek dôvodu nechce alebo nemôže pracovať do 64 rokov, lebo ja si vyplácam taký dôchodok, aký dostal kolega z práce s najvyšším predčasným dôchodkom po 40 odpracovaných rokoch....to je môj argument, ak ma niekto "tlačí" do roboty...ak to mojim 20 rovesníkom na predčasnom dôchodku, ktorých poznám stačí, stačí to aj mne.
JJ - tiez som nechapal este pred 5 rokmi ako moze kamarat dobrovolne nepracovat ale uz uz sa dobrovolne nepracovanie v mojom okoli tak rozrastlo ze uz nikoho do prace netlacim a sam som uz trocha nahlodany. A hej - aj mne ti nepracujuci a investujuci teraz vravia ze za min rok zarobili viac ako v praci ....otazka je dokedy. Inac to IT uz nie je co bolo takze s hladadanim prace po prepusteni a peknom odstupnom to je tazka motivacia sa znova do niecoho pustit ked to nie je extra nevyhnutne a asi aj za menej penazi ako clovek zarabal v predoslom.....Ja nejako extra neodsudzujem ludi co neplatia odvody alebo platia minimum - len nech si napisu na celo ze su si vedomi ze len to minimum aj neskor dostanu a nech neskor nevyplakavaju. Viem ze sa vela za staro i novo komunistov vybudovalo ale otazka je ci sa nemohlo viac - vid krajiny naokolo su pred nami takze ja osobne mam reprekt a uctu k predchadzajucim generaciam ale ich neglorifikujem. Pracovali a dostali zaplatene ( opomeniem pribehy ako sa rozkratdalo a v piatok po obede padla ) a dovi dopo - takisto ako sa pracuje za peniaze dnes.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Murosik
Gold Member **
Dátum registrácie: So 20 11, 2021 8:44 pm
Has thanked: 73 times
Been thanked: 66 times

Príspevok od používateľa Murosik »

Asi by sme si museli definovať, čo je to rozkrádanie.
Lebo podľa mňa rozkrádanie je aj kupovanie si voličov cez štedrý (cháp nespravodlivý) a neudržateľný sociálny systém. A to sa reálne deje vo veľkom a tam sa deje práveže to najväšie rozkrádanie. A zároveň to hlavné rozkrádanie pre ktoré sa môže diať to rozkrádanie na iných ministerstvách.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 249 times
Been thanked: 605 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Lebo poznám ľudí, ktorí zarábajú ako sro-čky päťmiestne sumy mesačne, náklady majú minimálne(IT-čkári) a odmietajú platiť akékoľvek sociálne odvody, lebo ich vraj štát rozkradne,

Jogo, skus mi vysvetlit, ak niekto zaraba mesacne nad 120000 EUR rocne a viac v jednoosobovej s.r.o. ako si bez odvodov vyberie z takej s.r.o. peniaze na bezny zivot ? A ci sa ti zda ok , ze na daniach a dividendach zaplati 25+7% =32% teda 38400 eur tomu statu, pricom priemerny zamestnanec zaplati statu daleko menej, hlavne, ze plati odvody :) a este z neho komunisti pri moci robia triedneho nepriatela.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Murosik
Gold Member **

osamely chodec napísal: St 03 06, 2026 11:13 am Lebo poznám ľudí, ktorí zarábajú ako sro-čky päťmiestne sumy mesačne, náklady majú minimálne(IT-čkári) a odmietajú platiť akékoľvek sociálne odvody, lebo ich vraj štát rozkradne,

Jogo, skus mi vysvetlit, ak niekto zaraba mesacne nad 120000 EUR rocne a viac v jednoosobovej s.r.o. ako si bez odvodov vyberie z takej s.r.o. peniaze na bezny zivot ? A ci sa ti zda ok , ze na daniach a dividendach zaplati 25+7% =32% teda 38400 eur tomu statu, pricom priemerny zamestnanec zaplati statu daleko menej, hlavne, ze plati odvody :) a este z neho komunisti pri moci robia triedneho nepriatela.
Ved ak si to vyplati ako dividendu, tak platí len len 7% zrazkovu dan. Ci mylim sa?

Btw. Aj keby to tak nebolo, tak dost zly priklad toto. Snazis sa poukazat ako priemerne zarabajuci zamestnanec odvedie menej ako by v tvojom priklade odviedol vysoko napriemerne zatabajuci podnikatel.
Kde tu ma byt porovnateľný a spravodlivý priklad netusim.
Ale rozuzlenie je zrejme. Zamestnanci odvazdaju statu nasobne viac ako podnikatelia.
Podnikatel, aby sa citil dobre, bude ttvrdit, ze on vlastne je ten co plati za zamestnancov odvody do SP a to je to co plati on.
To je pravda asi podobne, ako to, že LIDL platí DPH štátu a vlastne tak robi charitu za všetkých svojích záakzníkov, ktorý DPH neplatia
duves
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
Has thanked: 231 times
Been thanked: 198 times

Príspevok od používateľa duves »

duves
Platinum Member ***

osamely chodec napísal: St 03 06, 2026 11:13 am Lebo poznám ľudí, ktorí zarábajú ako sro-čky päťmiestne sumy mesačne, náklady majú minimálne(IT-čkári) a odmietajú platiť akékoľvek sociálne odvody, lebo ich vraj štát rozkradne,

Ak má jedna osoba svoju s.r.o. a má tržby mesačne 10.000,-€ tak to nie jeho jeho čistý príjem. Okrem toho, na Slovensku je to tak a to: platiť čo najmenej do spoločného. Takže vynákladovať čo najviac (kto to skontroluje desiatkam tisickam takych firiem?) a odviesť daň čo najnižšiu. Ako konatel nemusíš mať mzdu, iba odmenu konatela. Takže na dochodok cez odvody asi nič - vid Odvody spoločníka s.r.o., ktorý dostáva len podiel na zisku:
https://www.sroonline.sk/ake-odvody-pla ... -poistovne
duves
Platinum Member ***

Plus dávam do pozornosti
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vacl ... ovory_jans
Je pravda, že dost lidí, které znám, si vedle zaměstnání ještě někde přivydělává. Četl jsem propočet, podle nějž se u člověka, co nedostal deset let přidáno, reálná hodnota jeho platu propadla o padesát procent. A v budování závislosti nemusí jít jen o soukromé subjekty, které se na nás snaží vydělat. I státy v Evropě svazují život lidí dalšími a dalšími příkazy a regulacemi. Politické elitě totiž vyhovuje, když jsou lidé závislí na dávkách a různé podpoře. Jsou poslušnější. A svoboda se vytrácí.
Je pravda, že u zmiňované ekonomické pumpy, co z běžných lidí vysává prostředky směrem k elitám, se ukazuje, že je v podstatě jedno, která politická strana je právě u moci. Nastavená pravidla se jen velmi špatně mění. Jen málokdy je některé z klasicky dočasných opatření někdy zrušeno. Z toho všeho vyplývá velký pocit beznaděje, frustrace. A to právě nejvíce u mladé generace, která nevidí ze začarovaného kruhu cestu ven.
celý članok: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vacl ... 9561121E2A
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Murosik napísal: St 03 06, 2026 11:53 am

Ved ak si to vyplati ako dividendu, tak platí len len 7% zrazkovu dan. Ci mylim sa?

Btw. Aj keby to tak nebolo, tak dost zly priklad toto. Snazis sa poukazat ako priemerne zarabajuci zamestnanec odvedie menej ako by v tvojom priklade odviedol vysoko napriemerne zatabajuci podnikatel.
Kde tu ma byt porovnateľný a spravodlivý priklad netusim.
Ale rozuzlenie je zrejme. Zamestnanci odvazdaju statu nasobne viac ako podnikatelia.
Podnikatel, aby sa citil dobre, bude ttvrdit, ze on vlastne je ten co plati za zamestnancov odvody do SP a to je to co plati on.
To je pravda asi podobne, ako to, že LIDL platí DPH štátu a vlastne tak robi charitu za všetkých svojích záakzníkov, ktorý DPH neplatia
ano mylis,sa.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

duves napísal: St 03 06, 2026 12:33 pm

Ak má jedna osoba svoju s.r.o. a má tržby mesačne 10.000,-€ tak to nie jeho jeho čistý príjem. Okrem toho, na Slovensku je to tak a to: platiť čo najmenej do spoločného. Takže vynákladovať čo najviac (kto to skontroluje desiatkam tisickam takych firiem?) a odviesť daň čo najnižšiu. Ako konatel nemusíš mať mzdu, iba odmenu konatela. Takže na dochodok cez odvody asi nič - vid Odvody spoločníka s.r.o., ktorý dostáva len podiel na zisku:
https://www.sroonline.sk/ake-odvody-pla ... -poistovne
Mam iny nazor, kapitalisticka spolocnost stoji na sukromnom podnikani, to je motor jej rastu a prosperity. Casi ked sme vsetci povinne boli zamestnanci (socializmus) som zazil. Mne stacilo.
Murosik
Gold Member **

osamely chodec napísal: St 03 06, 2026 1:38 pm
ano mylis,sa.
Netvrdím, že somnajväčší odborník na daň z príjmov na Slovensku. Ake nezdá sa mi.
Vieš byť trochu konkrétnejší a svoju predstavu zdaňovania dividend nám ozrejmiť?
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

na daniach a dividendach zaplati 25+7% =32% teda 38400 eur tomu statu

nepisal som iba divi, aj tento vypocet je iba priblizny, nie presny. Min. rok boli divi 10%.
Murosik
Gold Member **

osamely chodec napísal: St 03 06, 2026 3:29 pm na daniach a dividendach zaplati 25+7% =32% teda 38400 eur tomu statu

nepisal som iba divi, aj tento vypocet je iba priblizny, nie presny. Min. rok boli divi 10%.
Ja som cital co pises. Ale podla mna sa z dividend dane a odvody neplatia. Aspon tak to chapem zo zakona.
jogo
VETERAN MEMBER *****

Chytáš ma za slovo, ak by som napísal 4-miestnu sumu, tak by mohlo ísť aj o 1 000€ a zas by ma niekto chytil tuná za slovo, tak som napísal ako príklad 5-miestnú a ty si sa toho chytil.
Ide o tržby medzi 50 000€ a 100 000€ a tam je daň 10% pre sro a 7% za dividendu.
Ako si vyberajú majitelia sro peniaze na živobytie?...to by som rád vedel aj ja :) ...vždy žasnem, ako niekto dlhé roky pri tržbách nad 1mil € ma zisk do 3 000€...z čoho potom žije, keď si mzdu nevypláca?

Zamestnanec da zo superhrubej mzdy štátu 50%, to je oveľa viac, ako da majiteľ sro na daniach a odvodoch, ak vôbec nejaké zaplatí.

p.s: K meritu veci. Ak niekto zarába 90 000€ a nie je ochotný zaplatiť ani minimálne odvody, to už je diagnóza...
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Ak niekto zarába 90 000€ a nie je ochotný zaplatiť ani minimálne odvody, to už je diagnóza...

takze kolko z tych 90000 ten IT ckar zaplati dokopy statu ? Kolko dostane penziu od statu ak by si platil minimalne odvody? Je to ok, ze z jeho dani stat dotuje penzistov aj tych co maju mesacnu penziu 1800 eur? Aby si rozumel ide mi o to kolko eur mesacne zaplati priemerne zarabajuci clovek tomuto statu dokopy a kolko za to dostane? A kolko eur zaplati uspesny IT ckar tomuto statu , jasne ze viac a kolko za to dostane od statu no podstatne menej.
jogo
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: St 03 06, 2026 5:14 pm Ak niekto zarába 90 000€ a nie je ochotný zaplatiť ani minimálne odvody, to už je diagnóza...

takze kolko z tych 90000 ten IT ckar zaplati dokopy statu ? Kolko dostane penziu od statu ak by si platil minimalne odvody? Je to ok, ze z jeho dani stat dotuje penzistov aj tych co maju mesacnu penziu 1800 eur? Aby si rozumel ide mi o to kolko eur mesacne zaplati priemerne zarabajuci clovek tomuto statu dokopy a kolko za to dostane? A kolko eur zaplati uspesny IT ckar tomuto statu , jasne ze viac a kolko za to dostane od statu no podstatne menej.
Ty sa vždy len pýtaš koľko dostanem, ak niečo dám.... To by sme nikdy nemali deti, lebo nikdy nám nevrátia po finančnej stránke to, čo nás stoji ich výchova.
Apropo, dôchodca s dôchodkom 1800€ dal tomu štátu oveľa viac, ako dostáva na dôchodku, lebo dôchodky nad POMB 1,25 sa krátia a nad koeficient 3 sa neprihliada, to si si vybral zlý príklad.
Jasne som tu hore vysvetlil, že 98% peňazí, čo zaplatíme na sociálnych odvodoch, dostanú ľudia a nie štát.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Apropo, dôchodca s dôchodkom 1800€ dal tomu štátu oveľa viac, ako dostáva na dôchodku,

suhlas, aj ten IT ckar dostanene omnoho menej ako statu dal,

Problem je ze odvody do socialky nestacia na stedry dochodkovy system a 10-15% z danovych prijmov sa dotuje socialna poistovna aj na nezmyselne 13 dochodky. Tento rok bude zas valorizacia podla inflacie teda tipnem 4% . Stat toto nedokaze utiahnut do buducna a tak sa teraz bude hladat vinnik, jasne zivnostnici a podnikatelia. No nic uz som sa dost rozpisal, politiku mozeme menit 1x za 4 roky.
jogo
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: St 03 06, 2026 6:01 pm Apropo, dôchodca s dôchodkom 1800€ dal tomu štátu oveľa viac, ako dostáva na dôchodku,

suhlas, aj ten IT ckar dostanene omnoho menej ako statu dal,

Problem je ze odvody do socialky nestacia na stedry dochodkovy system a 10-15% z danovych prijmov sa dotuje socialna poistovna aj na nezmyselne 13 dochodky. Tento rok bude zas valorizacia podla inflacie teda tipnem 4% . Stat toto nedokaze utiahnut do buducna a tak sa teraz bude hladat vinnik, jasne zivnostnici a podnikatelia. No nic uz som sa dost rozpisal, politiku mozeme menit 1x za 4 roky.
Veď práve to som vo svojom prvom príspevku pranieroval:
jogo napísal: Po 01 06, 2026 9:23 pm spýtal som sa Gemini na naklady Socialnej poisovne:
Rozdelenie celkových výdavkov
Dôchodkové dávky (starobné a invalidné): ~87,5 %Väčšina prostriedkov (takmer 13 miliárd eur) ide priamo na starobné dôchodky a valorizácie.
Ostatné sociálne dávky: ~10,5 %Zahŕňa najmä nemocenské dávky (PN, materské), dávky v nezamestnanosti, garančné a úrazové poistenie.
Správny fond (prevádzka a mzdy SP): ~1,9 % – 2,0 %Poisťovňa spotrebuje na vlastný chod, energie, informačné systémy a platy zamestnancov približne 280-287 miliónov eur ročne.
Je to veľmi efektívna organizácia a minimálnymi nákladmi na správu 2% ročne z vybraných prostriedkov. Je tam minimálna možnosť predražených nákupov a obstarávaní, lebo 98% peňazí sa prepošle poistencom.
Ak zrušia 13 dôchodky a dotáciami nahradia len peniaze idúce do 2 piliera, tak za mňa nebudem mať žiaden problém platiť dobrovoľné soc. odvody do prvého piliera...
Ano, znova opakujem, 13 dôchodky treba zrušiť. Nikdy neboli, politici ich zaviedli až po páde ficovej vlády v 2018 roku, aby vyhrali voľby a Matovič a spol sa ich báli zrušiť. A Hlas práve na nich postavil svoju predvolebnú stratégiu...všetci dôchodcovia v mojej rodine kvôli tomu volili Hlas.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Jogo, skus sa opytat AI na vysku a strukturu nedoplatkov socialnej poistovne a potom ju hodnot. Ze efektivna organizacia :) Nic statne nie je efektivne, este aj ten budvar pivo stoji za prd.
Napísať odpoveď

Návrat na "Druhý pilier, životné poistenie, tretí pilier"