DDS majú stanovenú maximálnu odmenu zo zákona.
Kým v 2 pilieri sa išlo z odmenami dole, v 3 pilieri platí stav, že okrem priebežného poplatku si berú výkonnostnú odmenu.
Je to na princípe High Water Mark, teda 10% z nového zhodnotenia ( zo zhodnotenia nad posledné all time high).
Samozrejme, ako vidíte z výsledkov, ani jeden správca sa nepribližuje výnosu indexu, ale všetci berú maximálne odmeny.
Našťastie, od 2025 bude maximum zo zákona 1% p.a. + výkonnostná 10% HWM.
Bolo by ale fajn, keby aspoň pri indexových fondoch tieto výkonnostné odmeny zrušili.
Veď ide o pasívne investovanie, teda v indexových fondoch by som zo zákona zakázal aj aktívnu správu.
Teraz všetky DDS aktívne špekulujú aj v indexových fondoch a nejde im to. Nech si špekulujú len v akciových, ktoré sú na tom ešte horšie...
Preto je zaujímavý ten PEPP od Finaxu, lebo berie 0,72% p.a. + žiadny výkonnostný a vo výplatnej fáze bude mať vyššie zhodnotenie (60/40).
Mám takú sedliacku otázku. Kým priebežný poplatok je zahrnutý vo výsledkoch fondu (NAV ), neviete, či
aj ten výkonnostný ide do NAV?
Lebo ten výkonnostný by sa mal účtovať každému klientovi osobitne, podľa toho kedy vstúpil do fondu.
Príklad: fond Vltava v roku 2009 utrpel stratu -85%.
Je jasné, že klient v strate nebude mať účtovaný výkonnostný poplatok až kým fond nedobehne straty.
Ale nový klient, ktorý nastúpi po poklese, tomu podľa mňa budú účtovať výkonnostný, lebo bude dosahovať nové a nové maximá.
To by aj vysvetlovalo, prečo sa Gladišovi oplatí zahmlievať straty z minulosti a získavať nových klientov.
DDS odplata priebežná:
.
.