1.pilier

Poistenia, sporenie na dôchodok, doplnkové dôchodkové sporenie, investičné poistky, kapitálové poistky.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
duves
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 181 times

Re: 1.pilier

Príspevok od používateľa duves »

wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 78 times
Been thanked: 224 times

Príspevok od používateľa wladas »

duves napísal: Pi 07 11, 2025 8:25 amVobec nie, europa zaklakne do 50 rokov. :lol:
Vobec nie, do 30r nas vyhubia mimozemstania. :)
duves
Platinum Member ***

Aspoň že tak!
rast
Active Member
Dátum registrácie: Št 11 09, 2025 4:04 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 8 times

Príspevok od používateľa rast »

Blbost - ludia sa vyhubia navzajom a to uz do 20rokov
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1082 times
Been thanked: 113 times

Príspevok od používateľa rmaly »

rast napísal: Ne 09 11, 2025 1:23 pm Blbost - ludia sa vyhubia navzajom a to uz do 20rokov
Evil AI entered chat... hold my beer

:) :) :)
duves
Platinum Member ***

Devastácia starobných dôchodkov
https://nazory.pravda.sk/dnes-pise/clan ... dochodkov/
Systém výpočtu starobných dôchodkov je nastavený tak, že všetci ľudia, ktorí dosiahli priemerný príjem (vymeriavací základ pre odvody) nad 1,25 násobok priemernej mzdy, sú automaticky považovaní za boháčov. Z príjmu nad touto hranicou sa im pri výpočte penzie ukrajuje 32 % z každého eura budúceho dôchodku. Takto ostrihaný výpočet priemerného osobného mzdového bodu (POMB) môžeme označiť ako prvý stupeň vynútenej solidarity ľudí s vyšším príjmom s ľuďmi s nižšími zárobkami. Ľudia s nízkymi príjmami profitujú v systéme výpočtu penzií aj tým, že v prípade, ak POMB mali za celý svoj pracovný život nižší, ako bola priemerná mzda, pri výpočte penzie sa im navyšuje.

Tým sa však devastácia výpočtu penzií vôbec nekončí. V roku 2023 boli zavedené rodičovské dôchodky v závislosti od príjmu detí. Zvýšené náklady Sociálnej poisťovne na rodičovský dôchodok boli kompenzované trvalo osekávaním valorizácie aktuálnej dôchodkovej hodnoty (ADH). Znižovanie ADH pokračuje aj dnes, keď rodičovské dôchodky boli v tejto podobe zrušené. Tieto pravidlá možno považovať za druhý stupeň vynútenej solidarity, ktorá postupne pravidelne ročne odkrajuje z novopriznaných starobných penzií.

Plánované úvahy nad zavedením valorizácie penzií od roku 2026 o rovnakú sumu pre všetkých seniorov bez ohľadu na výšku dôchodku by predstavovali tretí stupeň vynútenej solidarity lepšie zarábajúcich s tými, čo do Sociálnej poisťovne zo svojich pracovných príjmov platili podpriemerne.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2074 times
Been thanked: 2515 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Dobré ráno stará mama:

Valorizácia rovnakou sumou ľudí s vyššími príjmami utvrdí, že platiť poctivo sociálne odvody sa na Slovensku naozaj nevyplatí.
Štát z nich tak či tak mnohostupňovou vynútenou solidaritou a čachrovaním s výpočtom penzií a ich valorizácie iba vytvorí ďalšiu generáciu chudobných seniorov.

Nasledovať bude: čo si nenainvestuješ sám, to ti štát nedá...
Darmo budú politici sľubovať..nebudú mať z čoho rozdávať.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
duves
Platinum Member ***

Ja to stále tvrdím, že všetci politici sa boja statisicov nízkopríjmových dochodcov. Tu robia tú istú politiku svine všetci.
duves
Platinum Member ***

rmaly
Guru Member ****

Prave som to sem chcel niekde dat... Stiahol som si ju a teda bol som prijemne prekvapeny, ze asi za 20 sekund som bol overeny / aktivovay (ucet v socialnej mam uz davno)...
Rovno po prihlaseni do EUP sa ma to pytalo, ci chcem aktivovat appku (bolo tam take tlacidlo)... tak som stiahol appku, hned sa spytalo na aktivaciu - matchol som qr kod. Okamzite sa ma opytalo, ci sedia data (mail, telefon a tak), potom ci chcem biometriu a vpustilo ma to dnu.
Zatial som pozrel nejake udaje (sedia)... akoze asi prva vec co funguje... ani radsej nebudem patrat po tom, co to stalo :) :) :)
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 78 times
Been thanked: 224 times

Príspevok od používateľa wladas »

By ma neprekvapilo keby to bolo praveze lacne, resp za trhovu realnu cenu. To ze to funguje je jasny dokaz :D
rmaly
Guru Member ****

wladas napísal: Št 27 11, 2025 2:13 pm By ma neprekvapilo keby to bolo praveze lacne, resp za trhovu realnu cenu. To ze to funguje je jasny dokaz :D
Inac teda uz mam od statu zopar aplikacii (a to asi nemam vsetky), takze by teraz mohli zacat makat na tom, aby to zmergovali do jednej... a nech su tam zalozky... :)
Napísať odpoveď

Návrat na "Druhý pilier, životné poistenie, tretí pilier"