1.pilier

Poistenia, sporenie na dôchodok, doplnkové dôchodkové sporenie, investičné poistky, kapitálové poistky.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
duves
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
Has thanked: 215 times
Been thanked: 185 times

Re: 1.pilier

Príspevok od používateľa duves »

xerces napísal: So 17 01, 2026 3:32 pm K tomu clanku. Podla mna je rovnako hlupe zatazovat kapital, pretoze potom moze tiez odist. Riesenim bolo vyhodit tu hlupu mantru od vraj ekonoma Miklosa, ze stat je zly vlastnik a zacat investovat. Stat sa tiez majitelom toho kapitalu. Len neviem, ci uz nie je neskoro. Malo sa ti urobit pred 25 rokmi a nie iba predavat ziskove firmy a to este aj hlupo.
A to je aký kapitál, že pláchne preč ako srna zo sídliska?
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 325 times

Príspevok od používateľa Glogol »

xerces napísal: So 17 01, 2026 3:32 pm
duves napísal: Ut 13 01, 2026 7:37 pm S týmto názorom osobne súhlasím. To je članok na margo napr. toho, že vraj sa vyplácajú starobné dôchodky, na ktoré nemáme.

Kto vlastne financuje slovenský štát? Nie kapitál. Pracujúci a spotrebitelia.

https://noveslovo.eu/ekonomika-2/sloven ... ad-pomery/
K tomu clanku. Podla mna je rovnako hlupe zatazovat kapital, pretoze potom moze tiez odist. Riesenim bolo vyhodit tu hlupu mantru od vraj ekonoma Miklosa, ze stat je zly vlastnik a zacat investovat. Stat sa tiez majitelom toho kapitalu. Len neviem, ci uz nie je neskoro. Malo sa ti urobit pred 25 rokmi a nie iba predavat ziskove firmy a to este aj hlupo.
Takže stat je dobrý vlastník a správca ? Som si nejako nevšimol . Ani štátny rozpočet nevie udržať v norme Sú to len dobrí rétori čo vedia oblbnúť väčšinu.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
xerces
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am
Has thanked: 4 times
Been thanked: 37 times

Príspevok od používateľa xerces »

Glogol napísal: So 17 01, 2026 8:43 pm Takže stat je dobrý vlastník a správca ? Som si nejako nevšimol . Ani štátny rozpočet nevie udržať v norme Sú to len dobrí rétori čo vedia oblbnúť väčšinu.
A preco by nemal byt? Nezostalo nam nic, stat ma uz jediny prijem v daniach a odvodoch. Preco to Nori dokazu? Preco svoje prebytky odkladaju a investuju do akcii, komodit a pod.? Ano maju ropu a nemame sa im ako vyrovnat ale mozme to robit aspon v malom. Stat je subjekt a dokaze byt dobrym vlastnikom. Ak nie tak je otazne, ci by mal mat vobec nejaky prijem, lebo aj dane su vlastnictvom. Jedine co stat este ma su drogy zvane eurofondy.
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 80 times
Been thanked: 230 times

Príspevok od používateľa wladas »

xerces napísal: Po 19 01, 2026 8:37 pmA preco by nemal byt?
Lebo 33r samostatnosti ukazal vacsinu casu opak. Preco by to malo byt zazrakom zrazu inac? A nezaujima ma teoreticka moznost ani mozny potencial. Statistika hovori jasne.
Glogol
VETERAN MEMBER *****

xerces napísal: Po 19 01, 2026 8:37 pm
Glogol napísal: So 17 01, 2026 8:43 pm Takže stat je dobrý vlastník a správca ? Som si nejako nevšimol . Ani štátny rozpočet nevie udržať v norme Sú to len dobrí rétori čo vedia oblbnúť väčšinu.
A preco by nemal byt? Nezostalo nam nic, stat ma uz jediny prijem v daniach a odvodoch. Preco to Nori dokazu? Preco svoje prebytky odkladaju a investuju do akcii, komodit a pod.? Ano maju ropu a nemame sa im ako vyrovnat ale mozme to robit aspon v malom. Stat je subjekt a dokaze byt dobrym vlastnikom. Ak nie tak je otazne, ci by mal mat vobec nejaky prijem, lebo aj dane su vlastnictvom. Jedine co stat este ma su drogy zvane eurofondy.
Nóri by takého politika čo rozdá ich fond ľudom nezvolili slovaci áno.
duves
Platinum Member ***

wladas napísal: Po 19 01, 2026 8:58 pm
Lebo 33r samostatnosti ukazal vacsinu casu opak. Preco by to malo byt zazrakom zrazu inac? A nezaujima ma teoreticka moznost ani mozny potencial. Statistika hovori jasne.
Takže navrhuješ rozpustiť štát? Či čo teda?
wladas
Guru Member ****

Nie. Len to ze stat nie je dobry vlastnik a hospodar.
duves
Platinum Member ***

Neviem o tom, žeby niekedy za 33 ročnú historiu SK štátu bol.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 244 times
Been thanked: 188 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

wladas napísal: Ut 20 01, 2026 11:25 am Nie. Len to ze stat nie je dobry vlastnik a hospodar.
Suhlasim s Wladasom, ze statu by malo byt "co najmenej" - a nie len v zmysle SR, ale aj v zmysle nadnarodnej struktury ako je EU. Nech ma pod kontrolou a stara sa len o najzakladnejsie zalezitosti, kde konsenzus ludi je totalne nevyhnutny. Pravidla cestnej premavky, inak by sme sa pozrazali; atomove elektrarne, lebo proste nesmie si hociktory nenazraty hnup postavit atomovu elektraren, ... a podobne. Ale zo vsetkych ostatnych sfer nech laskavo vypadne.

Kazdopadne nevyberieme si, kto na cele statov bude stat, ake pravidla budu platit, ako "vela" budeme mat statu. Aj ked stat moze zorganizovat divadlo aby ti jednoduchsi sa mohli opijat rozkom ako oni "si vybrali, koho budu mat na cele statu a ake pravidla budu mat". Mozno si aj vybrali maskota, ale istotne nie pravidla, ake budu na nich uvalene, bez ohladov na to, ktoreho maskota budu mat v "reprezentativnych" uradoch.

Treba pohnut rozumom, zobrat realne pravidla take ake aktualne su a skusit medzi nimi nejako preplavat. To je cele.
Reci ako by to a tamto mohlo a malo byt inak - sa mozu cele hodiny a tyzdne bezvysledne viest v krcmach.
Naposledy upravil/-a jaroslav80 v Ut 20 01, 2026 11:51 am, upravené celkom 1 krát.
Glogol
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: Ut 20 01, 2026 10:42 am
stat ma nastavit pravidla a zakony aby veci fungovali a nie podnikat
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Glogol napísal: Ut 20 01, 2026 11:50 am stat ma nastavit pravidla a zakony aby veci fungovali a nie podnikat
Lenze problem je, ze stat je najsilnejsia skupina oligarchov na danom uzemi.
Bez ohladov na to, co ti v televizore predostru pred oci ze "co akoze je stat".

Preco si myslis, ze najsilnejsia skupina oligarchov si necha diktovat, ci smie alebo nesmie podnikat a ktore pravidla smie a nesmie menit a akym sposobom?

1% najbohatsich ludi sveta vlastni dokopy vyse 40% globalneho majetku.
50% najchudobnejsich ludi sveta dokopy vlastni 1% globalneho majetku.

https://www.dw.com/en/oxfam-releases-gl ... a-47142069
Oxfam: 26 richest people own more than poorest 50 percent (of global population)
Po zobrani do uvahy tohoto faktu skus premyslat, ci stat nie je sluhom bohatych a pravidla nenastavuje v ich prospech a kto vlastne REALNE vladne a urcuje pravidla v tzv. state.

Si si nevsimol ze Caputova aj Fico podpisuju tie iste typy "biznisov" a pravidiel, akurat ze Caputova pocas toho mala viacej sprostych reci ako velmi dakujeme nasim americkym panom a ze Fico ma pocas toho viacej sprostych reci ako nikdy nepodpise to, co pojde podpisat o 3 dni?
Glogol
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal: Ut 20 01, 2026 11:53 am
Glogol napísal: Ut 20 01, 2026 11:50 am stat ma nastavit pravidla a zakony aby veci fungovali a nie podnikat
Lenze problem je, ze stat je najsilnejsia skupina oligarchov na danom uzemi.
Bez ohladov na to, co ti v televizore predostru pred oci ze "co akoze je stat".

Preco si myslis, ze najsilnejsia skupina oligarchov si necha diktovat, ci smie alebo nesmie podnikat a ktore pravidla smie a nesmie menit a akym sposobom?

1% najbohatsich ludi sveta vlastni dokopy vyse 40% globalneho majetku.
50% najchudobnejsich ludi sveta dokopy vlastni 1% globalneho majetku.

https://www.dw.com/en/oxfam-releases-gl ... a-47142069
Oxfam: 26 richest people own more than poorest 50 percent (of global population)
Po zobrani do uvahy tohoto faktu skus premyslat, ci stat nie je sluhom bohatych a pravidla nenastavuje v ich prospech a kto vlastne REALNE vladne a urcuje pravidla v tzv. state.

Si si nevsimol ze Caputova aj Fico podpisuju tie iste typy "biznisov" a pravidiel, akurat ze Caputova pocas toho mala viacej sprostych reci ako velmi dakujeme nasim americkym panom a ze Fico ma pocas toho viacej sprostych reci ako nikdy nepodpise to, co pojde podpisat o 3 dni?
Bohata vrstva ludi je vsade vo svete. Niektore staty ich dokonca lakaju aby podnikali u nich. Nemam absolutne nic proti bohatym co si svoje bohatsvto nadobudli v sulade so zakonom. Kazdu temu stacas na Ukrajinu - tu je tema o Slovensku a o 1.pilieri - trocha sa to vymklo temy ale to asi len preto ze citit strach z udrzatelnosti - treba nastavit pravidla a vzorce aby sa to nemenilo podla toho aky populista sa dostane k moci - to je vsetko co od statu chcem ale to je v tejto krajine utopia - taki nudni technokrati su nezvolitelni.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Glogol napísal: Ut 20 01, 2026 12:42 pm Nemam absolutne nic proti bohatym co si svoje bohatsvto nadobudli v sulade so zakonom.
:lol: :lol: :lol:
No ved toto.

... ktori si svoje bohatstvo nadobudli v sulade so zakonmi, ktore su realne zdegenerovane v prospech bohatych.

Al Caponeho dostali za mreze az "za danovy podvod".
Take dokonale zakony v USA mali ze vsetko ine co popachal mu nevedeli dokazat, ze by bolo "nezakonne".
Glogol napísal: Ut 20 01, 2026 12:42 pm treba nastavit pravidla a vzorce aby sa to nemenilo podla toho aky populista sa dostane k moci - to je vsetko co od statu chcem ale to je v tejto krajine utopia
V tomto s tebou plne suhlasim, ze to treba. Lenze tiez to pokladam za utopiu.
A zda sa mi rozumnejsie prisposobit sa realistickemu vnimaniu sveta.
duves
Platinum Member ***

Glogol napísal: Ut 20 01, 2026 11:50 am
V čom konkrétne náš štát podniká?
Glogol
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: Ut 20 01, 2026 1:02 pm
Glogol napísal: Ut 20 01, 2026 11:50 am
V čom konkrétne náš štát podniká?
cela debata zacala narazkou na Miklosa ze je blbost ze stat je zly vlastnik - ja som napisal ze suhlasim ze stat je zly vlastnik firiem - pre mna vlastnicvo firiem = podnikanie. Staci aby stat nastavil zakony kde bude urcovat mantinely prirodzenym monopolom ( energie, voda ...). Da sa este ako tak suhlasit su statom a vodou ale aj tak to dopadne tak nejako - vsetko je ok https://korzar.sme.sk/kosice/c/kauza-24 ... pochybenie
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 26 times
Been thanked: 1399 times

Príspevok od používateľa MiBi »

eToro 500$ v akciach: https://etoro.tw/4brWhXi
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2219 times
Been thanked: 2631 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Vynikajúci článok :potlesk: :like:

Som zvedavý kedy politici pochopia, že druhý pilier treba chrániť a zveľaďovať, ináč mladým zničia život.
Tí mladí sa totiž už teraz skladajú na dôchodky starým cez vysoké dane a odvody a v budúcnosti budú mať zato almužnu a dôchodok od veku 70.
2 pilier treba ešte dotransformovať, vyhodiť odtiaľ garantované fondy a prechod na dlhopisy spraviť dobrovoľným.
V 2 pilieri by som pridal aj dobrovoľnú možnosť v dôchodku ďalej pokračovať v ETF SVET s tým, že si človek nastaví podľa rentovej kalkulačky koľko % ročne
sa mu má odpredávať a vyplácať k štátnemu dôchodku.
Človek by si to pri odchode nastavil podľa svojho stavu a potrieb.
Štandard by bol 4% p.a., peniaze by sa zhodnocovali ďalej a rodina by zbytok zdedila.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 26 times
Been thanked: 1399 times

Príspevok od používateľa MiBi »

1769349469020.jpg
Prílohy
1769349473044.jpg
1769349481375.jpg
eToro 500$ v akciach: https://etoro.tw/4brWhXi
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 117 times
Been thanked: 149 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Diik, zaujimavy je hlavne ten graf/prognoza, aky vek odchodu do dochodku mozu ocakavat nasledujuce rocniky…
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 187 times
Been thanked: 413 times

Príspevok od používateľa jogo »

Ak bude vo svete taká demografia, aká je, tak do budúcna dôchodcov neuchránia ani úspory, lebo veľká časť ľudí, ktorí navyšujú demografiu nebude mať kvalifikáciu ani chuť pracovať vo firmách s vysokou pridanou hodnotou a všetci nebudú môcť "kopať výkopy". A tak zisky a ceny firiem pôjdu dole.
Navyše, ak USA nebudú mať dosť peňazí na svoje dôchodky, tak nejakým spôsobom nám obmedzia prístup na ich trhy, alebo nás zdania u nich podobne ako teraz dividendy.

Holt, bez práce nie sú koláče, tak buď to vyriešia roboti, alebo nám postupne začne blahobyt degradovať, až kým ľudia nepochopia, že bez detí to nepôjde a začnú mať zase viac detí...
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
duves
Platinum Member ***

Ano, matematika nepustí, takže si myslíte, že vek pri odchode na dochodok sa bude posúvať, takže na 68, potom aj 70, a možno aj 72-74 rokov. Čo myslíte?
duves
Platinum Member ***

Napriek tomu, že Bismarckov model sa stal predobrazom dnešných štátnych penzijných systémov, ich podobnosť je nulová. V Bismarckovom systéme bol dôchodkový vek 70 rokov, pričom priemerná doba života bola v tom čase 46 rokov. Ak ste patrili medzi tých šťastných a dožili ste sa požehnaného veku 70 rokov, podľa úmrtnostných tabuliek ste sa zo štátneho dôchodku tešili v priemere 5-6 rokov.
https://dennikn.sk/blog/79430/priebezne ... -dochodky/
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1107 times
Been thanked: 116 times

Príspevok od používateľa rmaly »

duves napísal: St 28 01, 2026 1:16 pm
Napriek tomu, že Bismarckov model sa stal predobrazom dnešných štátnych penzijných systémov, ich podobnosť je nulová. V Bismarckovom systéme bol dôchodkový vek 70 rokov, pričom priemerná doba života bola v tom čase 46 rokov. Ak ste patrili medzi tých šťastných a dožili ste sa požehnaného veku 70 rokov, podľa úmrtnostných tabuliek ste sa zo štátneho dôchodku tešili v priemere 5-6 rokov.
https://dennikn.sk/blog/79430/priebezne ... -dochodky/
na toto zial socani casto a radi zabudaju... neda sa byt od 65 (napriklad) na dochodku, dozit sa 95 a cakat, ze dochodok bude blizky platu... matika zial nepusti... nieco musi z kola (z rovnice) von.
duves
Platinum Member ***

Len čista uvaha, bez akýchkolvek politických prívlastkov. Su k dispozícii take moderne prostriedky, aby vygenerovali dostatočné množstvo tovarov a služieb pre všetkych, alebo nie? Ak sa posunieme v debate, možeme samozrejme pokačovať.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: St 28 01, 2026 5:14 pm Su k dispozícii take moderne prostriedky, aby vygenerovali dostatočné množstvo tovarov a služieb pre všetkych, alebo nie?
Irelevantna otazka, lebo vyprodukovane dobra, nech bola technologicka uroven akakolvek, boli v ludskej spolocnosti pocas celej historie rozdelovane extremne nerovnomernym sposobom a nie su ziadne naznaky, ze by sa mentalita ludi v najblizsich 50-100 rokoch chystala nejako vyznamne zmenit.

Poznas snad nejaky tajny dovod, preco by ludia ovladajuci masmedia a ozbrojene zlozky (bez ohladov na to, o ktory stat sa jedna alebo o ktore eknomicke/vojenske nadnarodne zoskupenie sa jedna) mali z nejakych zazracnych dovodov rozhadzovat peniaze masam namiesto prihravania najvyhodnejsich biznisov uzkej skupine kamaratov?
wladas
Guru Member ****

duves napísal: St 28 01, 2026 5:14 pm Len čista uvaha, bez akýchkolvek politických prívlastkov. Su k dispozícii take moderne prostriedky, aby vygenerovali dostatočné množstvo tovarov a služieb pre všetkych, alebo nie? Ak sa posunieme v debate, možeme samozrejme pokačovať.
Nechapem otazke. Pokial viem tak uz par desiatok rokov mame dostatocne množstvo tovarov a služieb pre všetkych. Za adekvatnu odmenu samozrejme.
duves
Platinum Member ***

Vždy ten problem zostane na riešení štátu. Firmy, pokial budu rýchlym tempom zavádzať automatizácie a AI budú čoraz viac zdaňované. Toto nie je z mojej hlavy.
duves
Platinum Member ***

Budú velké zmeny, uvidíte
Vyžadují to, po čem skrytě toužili i jejich rodiče, ale báli se to vyžadovat.
https://www.idnes.cz/finance/prace-a-po ... D7FE425C7A
Murosik
Silver Member *
Dátum registrácie: So 20 11, 2021 8:44 pm
Has thanked: 67 times
Been thanked: 59 times

Príspevok od používateľa Murosik »

duves napísal: Št 29 01, 2026 9:48 am Vždy ten problem zostane na riešení štátu. Firmy, pokial budu rýchlym tempom zavádzať automatizácie a AI budú čoraz viac zdaňované. Toto nie je z mojej hlavy.
Ak budu firmy neprimerane zdaňované, tak sa presťahujú inam, kde nebudú.
K tomuto riešeniu som dosť skeptický. Ak firma potrebuje len robotov, tak tych prepravi kam bude chciet
kixog47100
Platinum Member ***

Zdanovanie nic nevyriesi.

Pretoze oni tie vyrobene vyrobky potrebuju aj niekomu predat. Zarobit nie len platit dane.

A ten kto tie vyrobky kupi tak vlastne plati vsetky naklady ktore s tym firma mala - tj suroviny, pracu aj zaplatene dane plus musi zostat aj nejaky zisk.
Kapitaliti nebudu vyrabat zadarmo.

To akoze firma vyrobi stat ju zdani, z dani sa vyplatia dochodky a z dochodkov si mi kupime vyrobky danej firmy?

Ak tu budu len dochodci zijuci z dani tak firmy tu ani nebudu nic vyrabat. Presunu sa tam kde bude dopyt. Kde bude kupna sila a kde nebudu musiet cez vysoke dane zivit darmozracov=dochodcov a nepracujucich.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Ne 01 02, 2026 10:18 pm, upravené celkom 2 krát.
kixog47100
Platinum Member ***

Plus ak bude vysoka robotizacia tak budu vyrabat doma, dotovat svojich, pre svoju ekonomiku. A do cudziny vozit vymenou za suroviny a pod.

Teraz su fabriky roztrusene po svete aj naprklad kvoli nostatku pracovnej sily a kapacity na domacom trhu.

Blahobit z robotizacie pre vsetkych je utopia.

Bez prace nie su kolace =peniaze.
frakan
Gold Member **
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 90 times
Been thanked: 45 times

Príspevok od používateľa frakan »

kixog47100 napísal: Ne 01 02, 2026 10:07 pm Zdanovanie nic nevyriesi.

Pretoze oni tie vyrobene vyrobky potrebuju aj niekomu predat. Zarobit nie len platit dane.

A ten kto tie vyrobky kupi tak vlastne plati vsetky naklady ktore s tym firma mala - tj suroviny, pracu aj zaplatene dane plus musi zostat aj nejaky zisk.

To akoze firma vyrobi stat ju zdani, z dani sa vyplatia dochodky a z dochodkov si mi kupime vyrobky danej firmy?

Ak tu budu len dochodci zijuci z dani tak firmy tu ani nebudu nic vyrabat. Presunu sa tam kde bude dopyt. Kde bude kupna sila a kde nebudu musiet cez vysoke dane zivit darmozracov=dochodcov a nepracujucich.
Prepáč .. ale ty nazývaš dôchodcov darmožráci? To je teda sila.
kixog47100
Platinum Member ***

Na to aby si si mohol nieco kupit potrebujes pracu.
A s robotizaciou bude prace stale menej.

Takze bud budeme vsetci nenahraditelni specialisti alebo budeme zivorit z milodarov.

Caka nas postapokalypticky svet ako z filmov.
Zem je na vseobecny blahobit pre vsetkych uz preludnena. Ludia budu napritaz.

A Slovensko je v podstate len montazna dielna bez vlastnych technologii …
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Ne 01 02, 2026 11:08 pm, upravené celkom 1 krát.
kixog47100
Platinum Member ***

frakan napísal: Ne 01 02, 2026 10:44 pm
kixog47100 napísal: Ne 01 02, 2026 10:07 pm Zdanovanie nic nevyriesi.

Prepáč .. ale ty nazývaš dôchodcov darmožráci? To je teda sila.
Bolo myslene vseobecne - nie ako urazka

Cely kapitalizmus alebo trhovy mechanizmus je zalozemy na vyrmene
- prace za pracu,
- peniaze za peniaze
- alebo tovar za tovar
- nieco za nieco (a nie zadarmo)

Niektori si tu myslite, ze staci len zdvyhnut dane a hned sa vsetko vyriesi = a mame chybajuce peniaze do rozpoctu. Alebo ze budeme mat vsetci garantovany dochodok/plat aj bez prace vyplacany zo zdanovania robotov a AI = utopia…
wladas
Guru Member ****

frakan napísal: Ne 01 02, 2026 10:44 pmPrepáč .. ale ty nazývaš dôchodcov darmožráci? To je teda sila.
Kolko funguju dochodky? 70-80 rokov? A kolko z toho su uz tak nastavene ze sa ho dokonca aj dozijes alebo z neho aj vyzijes? A teraz si to porovnaj s dlzkou civilizacie.

Hlavne si treba uvedomit ze doteraz fungujuci dochodok fungoval vdaka ponziho scheme. Tie casy uz davno skoncili.
frakan
Gold Member **
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 90 times
Been thanked: 45 times

Príspevok od používateľa frakan »

wladas napísal: Po 02 02, 2026 6:54 pm
frakan napísal: Ne 01 02, 2026 10:44 pmPrepáč .. ale ty nazývaš dôchodcov darmožráci? To je teda sila.
Kolko funguju dochodky? 70-80 rokov? A kolko z toho su uz tak nastavene ze sa ho dokonca aj dozijes alebo z neho aj vyzijes? A teraz si to porovnaj s dlzkou civilizacie.

Hlavne si treba uvedomit ze doteraz fungujuci dochodok fungoval vdaka ponziho scheme. Tie casy uz davno skoncili.
??? Čo týmto príspevkom chcel básnik povedať???
incognito
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
Has thanked: 27 times
Been thanked: 51 times

Príspevok od používateľa incognito »

wladas napísal: Po 02 02, 2026 6:54 pm

Ten system moze fungovat aj do nekonecna, len musi byt upravovany. Ked vznikol, tak priemery vek dozitia bol nizsi ako dochodkovy vek. Dnes je to naopak. Bude treba zmenit nastvenie tak, aby sa vyplacalo +/- tolko, kolko sa vyberie.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 187 times
Been thanked: 413 times

Príspevok od používateľa jogo »

incognito napísal: Ut 03 02, 2026 2:00 pm Ten system moze fungovat aj do nekonecna, len musi byt upravovany. Ked vznikol, tak priemery vek dozitia bol nizsi ako dochodkovy vek. Dnes je to naopak. Bude treba zmenit nastvenie tak, aby sa vyplacalo +/- tolko, kolko sa vyberie.
Presne tak, len je to politicky vo voľbách nepriechodné, a nič s tým neurobíme ani my, ani Francúzi ani ostatné štáty....proste musí prísť krach ako v Grécku a potom bude prechodné to, čo nám nadiktujú veritelia...francúzska vláda to už pochopila.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
kixog47100
Platinum Member ***

Logicky ano, len ci z toho dochodca vyzije.
Ked bude musiet vyzit z 1/3.

Namiesto zo 600 eur z 200 eur.
Prepocitane na dnesnu kupnu silu.
Ci by si dnes vyzil z 200 €.

Ak bude viac dochodchov a menej pracujucich tak sa vyberie menej dani od ludi ale firmy odidu takze firemne dane budu “nula”.
Ale hladnych a chorych krkov bude viac.

Stupnu rapidne naklady na zdravotnictvo.
Choroby chodia s vekom.
Bude viac dochodcov a vsetko to bude musiet zacvakat produktivna generacia.

Zastanu tak potravinove retazce a pod.
Mladi utecu… Zahranicne firmy odidu ako prve.

Mozme tak zostatnit firmy a preorientovat sa na polnohospodarstvo.
kixog47100
Platinum Member ***

Bude nizka kupna sila = dochodci.

Takze lepsie platene firmy/joby tu ani nebudu.
Nizke platy = nizke dane.
Napísať odpoveď

Návrat na "Druhý pilier, životné poistenie, tretí pilier"