kixog47100 napísal: ↑St 04 02, 2026 7:33 pm
Odhadady dozita
https://adss.sk/
PDF
https://adss.sk/files/ADSS_web_demo_250523.pdf
v produktívnom veku a v dôchodkovom veku
Rok 2025 2,7 : 1
Rok 2070 1,4 : 1
To je dvojnasobok oproti sucasnosti
A to za predpokladu ze tu uz narodeni zostanu
Zle som sa vyjadril
Pracujuci bude musiet prispiet 2x tolko na dochodcov ako doteraz ako aj dvojnasobok na chod statu
Tj nie len na ich dochodky ale aj na dalsie.
Menej pracujucich sa bude skladat - na rovnaky pocet hasicov, policajtov, zdravotnikov (tych bude este aj viac) atd.
Alebo si myslite, ze ked tu bude polovicny pocet pracujuich tak tu bude polovicny pocet - hasicov, zachranarov, lekarov, bude tu menej nemocnic, alebo budu mat polovicne platy atd?
Uz v sucastnosti vam stat zoberie skoro polovicu platu.
https://www.platy.sk/vypocet-mzdy
Plat 2000
Superhruba mzafa 2724 - co je su naklady zamestnavatela na zamestnanca.
Ako zamestanec z toho dostanete 1481 €.
Polovicny pocet ludi sa bude musiet vyskladat na chod celeho statu. A to znamena vacsie odvody/dane.
A neviem, preco si myslite, ze len to co sa vyberie do socialnej poistovne, ze len to sa ma prerozdelit dochodcom a nic viac. Ze zvysok je na uver.
Dochodok sa financuje aj z dani.
Dane nie su adresne - idu do spolocnej kasy a stat sa rozhodne co z nich zafinancuje.
Ci dialnice alebo dochodky.
Takze kludne mozme aj povedat - ze dochodky sa financuju z dani A dialnice sa stavaju na uver.
Kriste pane... mne tie cisla posielat nemusis, ja ich poznam. Cize to nie je tak, ze ty vies nieco co ostatni nie a preto mame odlisny nazor. My sa lisime v interpretacii tychto cisel.
1) Rastie priemerny vek dozitia (sokujuce) - toto sa riesi dynamickym vekom odchodom do dochodku (napr. priemerny vek dozitia - 15 rokov = vek odchodu do dochodku).
2) Ano, vekova pyramida sa meni. Nic nove, toto je tazisko problemu, pokles natality a predlzenie priemernej dlzky dozitia. Riesi to cely vyspelny svet, v Europe je to extremne narocne, lebo sme si zvykli na stedry socialny stat. Bud sa to vyriesi vopred alebo to vyriesi bankrot, riadeny alebo neriadeny. Toto sa tu pisalo niekde vyssie.
3) Okrem menej pracujucich vymierame aj celkovo, takze budeme menej obyvatelov (cca 1 milion je predikcia), cize bude menej aj tych policajtov, hasicov, atd. Samozrejme, bude tam casovy nesulad, ano, plynu z toho vazne problemy.
4) U nas je danovo-odvodove zatazenie jedno z najvyssich, uplne najvyssie je vo vztahu k sluzbam statu. To je dane efektivitou. Riesitelne to je, otazna je ochota (taky Odor s tym ma skusenost, otazne je ci mu daju priestor).
5) Mozes sa na to pozerat kludne aj tak. Moja logika bola, ze ak je Socialna poi. dotovana zo statneho rozpoctu, ktory je hlboko deficitny, tak je to na dlh. Bezne prijmy a bezny vydavky by mali byt (podla nie len mna) vybalancovane, na dlh by mali ist len kapitalove vydavky (investicie), od infrastruktury az po vedu. Preto to takto delim.
6) Problemy sa maju riesit, nemienim sa kvoli nim umarat. Ano, u nas mame spoluobcanov ako mame, to zmenit neviem(e). Ale vsetko cierne tiez nie je.