toto je velmi dobra otazka, davam pomyselny plusovy bod, ktory existuje na inych forachJanik11 napísal:K indexovému mám otázku, možno vieš viac, Peter.
Prečo je pri indexovom fonde (v AXA, ale aj inde) možná odplata za zhodnotenie? Robia tie DSS niečo iné než pasívne držanie fondov? Neplánuje sa to legislatívne meniť?
Ako pochopím odplatu za zhodnotenie pri akciových, kde si robia sami mix akcií, ale ak kopírujú nejaký index, tak prečo si môžu ukradnúť zo zisku, keď na veľkosť zisku reálne nemajú dosah?
Ak dobre rozumiem vzorcu, tak odplata za zhodnotenie je v AXA 10% zisku.
toto je velmi dobra otazka, davam pomyselny plusovy bod, ktory existuje na inych forachJanik11 napísal:K indexovému mám otázku, možno vieš viac, Peter.
Prečo je pri indexovom fonde (v AXA, ale aj inde) možná odplata za zhodnotenie? Robia tie DSS niečo iné než pasívne držanie fondov? Neplánuje sa to legislatívne meniť?
Ako pochopím odplatu za zhodnotenie pri akciových, kde si robia sami mix akcií, ale ak kopírujú nejaký index, tak prečo si môžu ukradnúť zo zisku, keď na veľkosť zisku reálne nemajú dosah?
Odpoved je velmi prozaicka, Fico, ten bojovnik proti II. pilieru, DSS-kam dopraje. Odplatu za zhodnotenie v indexovom im povolili tusim v 2013. V tom sme uplne svetovo unikatny. Podrobnosti si mozes precitat v tejto brozure, v texte Kratka historia II. piliera: http://www.sas.sk/file/4057/Byt_alebo_n ... 13_WEB.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;Janik11 napísal: Prečo je pri indexovom fonde (v AXA, ale aj inde) možná odplata za zhodnotenie? Robia tie DSS niečo iné než pasívne držanie fondov? Neplánuje sa to legislatívne meniť?
diky za odpovedpeter.cmorej napísal:ak si v Axe kratske ako rok, bude ta to stat 16,50 A hlavne je to na zaciatku sporenia uplne zbytocne riesit. Nepovedal by som, ze Postova ma lepsi indexovy fond ako Axa.
hm... podla tých čisel som myslel že akciove, tak ok dikypeter.cmorej napísal:takze mas byt v indexovom fonde aspon najblizsich 30 rokov. Z dlhodobeho hladiska su najvykonnejsie. Zhodnotenie za 1 rok nic neznamena. A ci budes v AXA alebo v Postovej je teraz na zaciatku uplne jedno
ja som v Axe v indexovych uz nejake 3 roky tusim (mozno aj viac), a zatial bolo zhodnotenie viac nez chrumkave... ale ani to nic neznamena zatialprioritas napísal:hm... podla tých čisel som myslel že akciove, tak ok diky
Ahojtomáš virdzek napísal: ↑Št 21 01, 2021 11:27 pmAhoj capitalcapital. Píšeš, že plánuješ zmenu DSS.
NN-ko má už ale nielen indexový fond EURO naviazaný na ESTX 50 ale aj Global naviazaný na MSCI World, teda 2 indexové fondy (kúpili Aegon). Prečo a načo teda zmena DSS? Či kvôli tej výkonnosti dlhopisového fondu oproti ostatným, keď chceš robiť zmeny v % nastavení majetku a príspevkov?![]()