Dedolarizácia

Forex - forein exchange, obchodovanie s cudzími menami.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Glogol
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 93 times
Been thanked: 262 times

Re: Dedolarizácia

Príspevok od používateľa Glogol »

mapper napísal: Št 12 12, 2024 11:49 am
Glogol napísal: Št 12 12, 2024 10:52 am Americké spoločnosti tvoria 70 percent hlavného akciového indexu, zatiaľ čo podiel USA na globálnom HDP je len 27 percent.
https://www.trend.sk/spravy/matka-vsetk ... ysku-sveta
Tiez som to cital. Moja otazka je ako to riesite?
Ja osobne to neriesim. Kedze sa snazim byt dennodenne v obraze tak verim ze zmenu trendu nejako odpozorujem a zachytim. Nechcem ist velmi proti trendu ak je ta zmena este daleko. Zmena nepride zo dna na den ani z tyzdna na tyzden, Vzdy ked sam sa o pokusal ist proti prudu tak som pohorel ....
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 663 times
Been thanked: 420 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Usd je stále investormi povazovaný za ten "najbezpecnejsí prístav" a tak skoro sa to asi nezmení
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1778 times
Been thanked: 2257 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

mapper napísal: Št 12 12, 2024 12:08 pm Ale spat ku gru mojej otazky - kam okrem USA investujete ak Vas trapi zastupenie 73% vo svetovom ETF oproti 28% na svetovej ekonomike? Dakujem
Vôbec ma to netrápi. Veď je to dôkaz, že medzi najlepšími firmami sveta je až 73% z USA.
Nezáleží na podieli na svetovom HDP...mnoho firiem má velký podiel na HDP ale ich akcie dlhodobo stagnujú, alebo klesajú.
Ja si myslím, že najlepšie je mať zainvestované 100% v USA.
SP500 je 100% USA.
NasdaQ 100 je 94,4% USA.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
stary gambler
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 38 times

Príspevok od používateľa stary gambler »

JUGGLER napísal: Št 12 12, 2024 8:10 pm
mapper napísal: Št 12 12, 2024 12:08 pm Ale spat ku gru mojej otazky - kam okrem USA investujete ak Vas trapi zastupenie 73% vo svetovom ETF oproti 28% na svetovej ekonomike? Dakujem
Vôbec ma to netrápi. Veď je to dôkaz, že medzi najlepšími firmami sveta je až 73% z USA.
Nezáleží na podieli na svetovom HDP...mnoho firiem má velký podiel na HDP ale ich akcie dlhodobo stagnujú, alebo klesajú.
Ja si myslím, že najlepšie je mať zainvestované 100% v USA.
SP500 je 100% USA.
NasdaQ 100 je 94,4% USA.
ano zatial mas pravdu tvoj nazor prevlada svetom a vsetci ho akcpetuju-zatial, ....bude to tak aj o 10 respektive 2O rokov ked precdpoklad prevdladat nad ekenomikou ma bricsk? len uvaha ..7 % HDP sveta sa doakzali za tych par rokov vvysvihnut na 30% HDP sveta, to o niecom svedci nepredpokldal som to ja, ale ekonom amerikeckej banky- ja nie som az taky mudry zial,......, ale dokazem akceptovat nazory drtuhych.-majme vtedy ked sa s nimi stotoznujem, co zase nemusi
byt objektivne, ale uhol pohladu co je obajekttivne, ?pre mna tato spava, per ineho to moze byt tato sprava fake
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

stary gambler
dnešný svet sa tak rýchlo mení, že už povedzme 2roky je doba za ktorú nemá asi žiaden zmysel predikovať.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 175 times
Been thanked: 127 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Trumpeta1978 napísal: Št 12 12, 2024 11:18 pm stary gambler
dnešný svet sa tak rýchlo mení, že už povedzme 2roky je doba za ktorú nemá asi žiaden zmysel predikovať.
Prave vdaka tejto teze zauzivanej na zapade sa BRICS vysvihol zo 7% globalneho HDP na vyse 30%. Lebo oni evidentne maju dlhodobejsie planovanie, realne smerovanie aj vizie.
Nie ako Americania, postavit z drevotriesky par budov na 2 roky, skusit rychlo vyuzit co je na povrchu a najlahsie dosiahnutelne a potom ako kobylky rychlo uskocit dalej a nechat tam mesto duchov.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 245 times

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Podla mna ten google a chrome, to je jednoduche, nie? Ved komu to asi preda? Mozes to nakupit :)

Ale k otazke - tak ja osobne som sa naucil, ze zbytocne mam pravdu, ak ma vacsina prehlasuje, cize by som zostal s US trhmi, a len "gamble" cast kapitalu dal niekam inde. Podla mna ma CN/IN a okolie velku sancu na rast, ale chcelo by to poriadne nastudovat

Poznate ten pribeh o synovi ak onovi, nie? "Uvidime"
Odoslané z počítača
MiBi
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 22 times
Been thanked: 973 times

Príspevok od používateľa MiBi »

Screenshot 2024-12-14 111206.png
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: So 14 12, 2024 11:12 am Screenshot 2024-12-14 111206.png
SWIFT payments by currency
Lenze of februara 2022 vo svete rapidne narastol pocet obchodnych transakcii mimo systemu SWIFT - v porovnani s obbdobim do februara 2022.
Takze darmo vo SWITF dolar stale dominuje. V percentualnom objeme globalnych svetovych transakcii zrejme postupne upada. Ked si odmyslime spekulativny forex trading s velkymi objemami. Myslim vo vysporiadani realnych dodavok surovin a sluzieb. Tam zrejme narasta pouzivanie inych mien, ktore sa doteraz az tak nepouzivali - pripadne vysporiadanie protisluzbou, inym tovarom, zlatom mozno, mozno aj BTC...
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

K dedolarizácii paradoxne najviac prispeje dedo Trump. Tým, že sa rozhodol budovať strategické rezervy v Bitcoinoch.
Už sa k nemu pridávajú iné krajiny, čo bude znamenať, že sa budú zbavovať USD a nakupovať BTC.
Prispôsobili sa aj Rusi, ktorí sú ochotní svojím ťažiarom dodávať energiu takmer zadarmo, len aby vyťažili čo najviac Bitcoinov.

Je to zaujímavé, lebo môže nastať nová fáza histórie bitcoinu: snaha o jeho ovládnutie (vlastniť čo najviac ).
Limitovaný počet bitcoinov - fenomén, ktorý tlačí jeho cenu hore sa tak môže stať zbraňou v rukách tých, ktorí budú vlastniť najviac bitcoinov.

Napríklad Trump sľúbil, že USA kúpia milión BTC, čo je zároveň akoby skrytou výzvou pre súkromné miliardy v obrovských fondoch -,, cena bude pod našou vládou stúpať, skupujte BTC aj vy,,. A raz ked USD bude v ohrození , trebárs kvôli veľkému dlhu ...môže iná vláda urobiť opačné rozhodnutie: vyhlásiť, že predajú strategické rezervy, čím by BTC prudko klesol a USD by posilnil.

Ak by sa o takom niečom v istých kruhoch vedelo dopredu, mohol by niekto na tom sakramentsky zarobiť - najprv na predaji BTC dopredu - pri vysokej cene a druhýkrát na poklese ceny.

Tak by sa v podstate dalo strategicky presunúť veľké množstvo peňazí od tých čo by v panike predávali, k tým čo by zarobili na shorte (poklese).
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Navyse pre Rusov je BTC jeden zo sposobov, ako realizovat/prijimat platby mimo SWIFT.

Z mojho pohladu ale Trump akurat chape, ze BTC uz nenastupi a ma moznost ze:
1) BTC biznis bude bez ucasti USA (pricom zvysku sveta tam USA ani az tak velmi chybat nebudu)
2) USA sa skusi pod vedenim Trumpa vytrieskat nieco aj z BTC biznisu. V zmysle ked to neviem zastavit, skusim to aspon ovladnut alebo aspon ciastocne vyuzit.

Pozri napr. co Americania urobili so zlatom. Bola to stabilna komodita so stabilnou cenou. Ludia mohli kaslat na dolar. USA preto zacali na zlate robit take spekulativne cenove pohyby v dolaroch, ze sa uz zdaleka neda povazovat za stabilnu komoditu so stabilnou cenou.
goldprice.JPG
goldprice.JPG (25.16 KiB) 2780 zobrazení
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

To nevadi, BTC moze byt 21 milionov, a jeho zlomkov (Satoshis) moze byt 100 milionov. 21M x 100M to bude tak 21 bilionov (trillion).
USD v obehu je teraz cca do 2.4 bilionov (trillion).
Tym chcem povedat, ze je mozne, ze coskoro sa nebudeme pytat kolko mas bitcoinov, ale kolko mas Satoshiov..
Odoslané z počítača
iosephus
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 83 times

Príspevok od používateľa iosephus »

https://standard.sk/855935/brics-sa-roz ... vat-statov

Od 1. 1. 2025 sa k BRICS pridávajú Bielorusko, Bolívia, Kuba, Indonézia, Kazachstan, Malajzia, Thajsko, Uganda a Uzbekistan.
PredsaJa
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 25 04, 2022 9:27 pm
Has thanked: 71 times
Been thanked: 82 times

Príspevok od používateľa PredsaJa »

iosephus napísal: Pi 27 12, 2024 5:44 pm https://standard.sk/855935/brics-sa-roz ... vat-statov

Od 1. 1. 2025 sa k BRICS pridávajú Bielorusko, Bolívia, Kuba, Indonézia, Kazachstan, Malajzia, Thajsko, Uganda a Uzbekistan.
Začína to byť teda riadne lukratívne zoskupenie. Normálne mi príde, že by sme sa tam hodili.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Malajzia a Thajsko su vyhladavane lokality znacne bohatych rodin.
USA+EU znacne tlacia na tieto krajiny, aby si vymienali informacie.
Odoslané z počítača
Glogol
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 93 times
Been thanked: 262 times

Príspevok od používateľa Glogol »

Dvaja dominantní kohúti v jednom bricse dlho spolu nebudú
Voda je komodita najbližších rokov ….
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... nicni_bors
Naposledy upravil/-a Glogol v Pi 27 12, 2024 8:41 pm, upravené celkom 1 krát.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

iosephus napísal: Pi 27 12, 2024 5:44 pm https://standard.sk/855935/brics-sa-roz ... vat-statov

Pre upresnenie - stavaju sa "partnerskymi statmi", nie este plnopravnymi clenmi BRICS.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Nie je moc dolezite kolko krajin je v Brics, ale či, a na čom sa dohodnu.
iosephus
Gold Member **

https://standard.sk/860735/indonezia-sa ... enia-brics

Indonézia bola v pondelok oficiálne prijatá za riadneho člena bloku rozvojových ekonomík BRICS. V pondelok to oznámila Brazília, ktorá začiatkom roka v zoskupení prevzala rotujúce predsedníctvo.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Trump sa na jeho socialnej sieti znovu vyhraza BRICS krajinam - ak vytvoria vlastnu menu v snahe nahradit dolar tak na obchodovanie s USA budu mat 100% cla.

https://truthsocial.com/@realDonaldTrum ... 6067218393
The idea that the BRICS Countries are trying to move away from the Dollar, while we stand by and watch, is OVER. We are going to require a commitment from these seemingly hostile Countries that they will neither create a new BRICS Currency, nor back any other Currency to replace the mighty U.S. Dollar or, they will face 100% Tariffs, and should expect to say goodbye to selling into the wonderful U.S. Economy. They can go find another sucker Nation. There is no chance that BRICS will replace the U.S. Dollar in International Trade, or anywhere else, and any Country that tries should say hello to Tariffs, and goodbye to America!
On sa tusim fakt boji, ze USA budu postupom casu zvyskom sveta ignorovane :D :D :D
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Pri takom arogantnom prístupe by som namiesto vymýšľania vlastnej meny začal obchodovať v BTC.
Veď Trump ide budovať strategické rezervy v BTC, tak by mu pekne dvihli cenu BTC. Možno aj +100% ako sa on vyhráža clami. :)

Trump by mal problém začať nakupovať do rezerv pri vysokej cene, lebo by ju len ďalej dvíhal.
A kedže by USA mali nižšiu nákupnú cenu ako BRICS, oni by držali amíkov za gule, že môžu hocikedy predať rezervy a stlačiť cenu BTC.
MiBi
Guru Member ****

Blíží se konec amerického dolaru?

„Místo k dolaru a americkým dluhopisům míří vyděšené peníze ke zlatu a úpisům německé vlády.“

https://www.respekt.cz/draft/blizi-se-k ... eho-dolaru
iosephus
Gold Member **

Tak uvidíme, podľa IMF sa zatiaľ nič nedeje, ale dáta sú len k Q4 2024, keď ešte Trump nebol v úrade.
https://data.imf.org/en/Dashboards/COFER%20Dashboard
Prílohy
Bez názvu.png
Bez názvu.png (20.59 KiB) 1059 zobrazení
MiBi
Guru Member ****

Správy o smrti dolára sú predčasné

Investori sa postupne začali zbavovať amerických dlhopisov. Dolár od začiatku roka stratil voči ostatným svetovým menám deväť percent svojej hodnoty. Nakoniec 16. mája agentúra Moody’s znížila rating amerických vládnych dlhopisov na úroveň Fínska.

Všade vo svete sa vyskytujú úvahy, že USA strácajú svoju výnimočnosť a dolár prestane byť svetovou rezervnou menou. Naozaj to hrozí? Čitateľov môžeme upokojiť, určite sa to raz stane. Akurát nevieme kedy.

Staré porekadlo hovorí, že kým sa rozvediem so súčasnou ženou, opýtam sa, či tá nová bude lepšia. Správa je taká, že lepšiu rezervnú menu ako dolár zatiaľ nemáme. Svetová rezervná mena musí byť ako nevesta, ktorá má byť zároveň pekná, múdra, bohatá, verná a „v kolektíve obľúbená“. To je veľa požiadaviek naraz.

Tou hlavnou podmienkou je, aby mena patrila nejakej veľkej, podľa možnosti najväčšej ekonomike sveta. Tým sú vynechané obľúbené bezpečné prístavy typu švajčiarsky frank. Ale vylučuje to aj kandidátov ako Rusko, Japonsko a India. Ich ekonomiky sú na svetovú dominanciu jednoducho príliš malé. Samozrejmosťou je aj stabilné makroekonomické prostredie, konvertibilná mena a významný podiel na globálnom obchode. A tak zostávajú len dvaja kandidáti: Čína a eurozóna.

Cely clanok: https://dennikn.sk/4645798/spravy-o-smr ... -predcasne
dusantt
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
Been thanked: 60 times

Príspevok od používateľa dusantt »

haha, zasmial som sa nahlas, ked Europan pise, ze EUR je kandidat na svetovu menu :D
Skor sa da dokopy nejaka ekonimika s dalsymi 2-3 a bude to.
EUR je velmi nestabilna mena (Nemecko vs Grecko)
Ja spim spokojne, ked mam dolare na ucte.
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
MiBi
Guru Member ****

Mal si citat ten clanok dalej na tom odkaze, autor tam pise:

Európska únia a na ňu naviazaná eurozóna sú zatiaľ len konfederáciou štátov bez spoločnej makroekonomickej politiky. Nie, kým sa Európska únia nepremení na Spojené štáty európske, euro sa svetovou rezervnou menou nestane.

Prečo sa teda nestal svetovou rezervnou menou čínsky jüan? Rezervná mena vyžaduje veľkú zásobu vládnych dlhopisov a pokladničných poukážok. Americká federálna vláda vyrába omnoho väčšie deficity, a tým produkuje aj omnoho viac dlhových nástrojov než čínska. Čínska vláda je pri zadlžovaní opatrnejšia. Nie je to prednosť Číny?
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 373 times
Been thanked: 198 times

Príspevok od používateľa Adammd »

z EU nikdy federacia nebude
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

dusantt napísal: Po 19 05, 2025 3:12 pm EUR je velmi nestabilna mena (Nemecko vs Grecko)
Nerozumiem logike tohoto argumentu.

Ved aj v USA mas Silicon Valley aj povedzme polopuste vo Wayomingu a Novom Mexiku, ktore su tam len do poctu a z geografickej nutnosti. Na stabilitu dolara tieto "menej vyznamne" casti vplyvaju minimalne. Rozhodnutia vladcov FEDu a vo Washingtone su to, co urcuje, nakolko je a bude dolar stabilny. Podobne ako o stabilite EURa nerozhoduju Ateny ale ECB a Brusel.

A hodnota EURa je dana tym, co sa zan da kupit. Cinanovi moze byt uplne jedno, aki flakaci su Greci. Pre nich je podstatne, ci sa za EUR da bez nadbytocnych poplatkov, sankcii a podobnych komplikacii kupit tovar, nehnutelnosti a firmy v Europe. A to sa da. Plus rolu ohladom "stability EURa" hra aj to, ci si ECB moze dovolit bezbrehym dotlacanim EUR znehodnotit uspory vlastneho obyvatelstva bez toho, ze by porobili barikady na hlavnych krizovatkach v mestach.
dusantt
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
Been thanked: 60 times

Príspevok od používateľa dusantt »

EU je zvazok 27 statov (20 ma menu EUR), nie je to federacia. V USA mas FED, ma plnu kontrolu nad rozpoctom a fiskalnou politikou, pricom ECB toto nema (ma len menovu politiku) a je tam toho viac..

Ved skus platit niekde na Maldivoch s EUR... daju ti kurz 1:1 (aj ked je to 1:1,20), tam ale aj inde ti EUR jednoducho nevezmu. USD beru aj v pralese...
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 373 times
Been thanked: 198 times

Príspevok od používateľa Adammd »

Najlepsie by bolo, aby EU byrokrati skonfiskovali ten rusky majetok a je po dedolarizacii :-)
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Čítal som, že väčšinou ide o dlhopisy, teda dlh krajín EU.
Konfiškáciou by si EU strelila do nohy...speňaženie by malo dopad na ceny + noví investori by žiadali rizikovú prirážku.
Dlh niektorých krajín, všetci vieme ktorých by mohol spôsobiť ich kolaps.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

z hladiska medzinarodneho práva by bola priama konfiškácia majetku ineho statu v tak vysokej hodnote riziková a potencialne velmi problematická
iosephus
Gold Member **

Adammd to myslel skôr ironicky nie? Teda ja som to pochopil tak, že skonfiškovaním ruských aktív sa nebude riešiť dedolarizácia, ale deeurizácia (ak také slovo vôbec existuje :D )
iosephus
Gold Member **

https://standard.sk/953200/vance-era-am ... a-skoncila
Vance: Éra americkej dominancie sa skončila
Vance odmietol zahraničnú politiku zameranú na zasahovanie do vnútorných záležitostí iných štátov. „Už žiadne nedefinované misie, žiadne otvorené konflikty,“ povedal.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

iosephus napísal: So 24 05, 2025 7:59 am https://standard.sk/953200/vance-era-am ... a-skoncila
Vance: Éra americkej dominancie sa skončila
Vance odmietol zahraničnú politiku zameranú na zasahovanie do vnútorných záležitostí iných štátov. „Už žiadne nedefinované misie, žiadne otvorené konflikty,“ povedal.
hlavným dôvodom je to, že viesť vojny a rôzne "protiteroristicke akcie" je velmi drahé a ako sa opakovane ukazalo, s nepredvidatelnymi následkami. Usa teraz musia riesit svoj astronomicky dlh ak sa dlhodobo, postupne nechcu posuvat ekonomicky na uroven krajín tretieho sveta.
Napísať odpoveď

Návrat na "Forex, menové páry, cudzie meny, kryptomeny"