ETF cez FINAX - skúsenosti

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
ZuggyZips
Dátum registrácie: Št 09 12, 2021 3:00 pm
Has thanked: 27 times
Been thanked: 15 times

Re: ETF cez FINAX - skúsenosti

Príspevok od používateľa ZuggyZips »

Skúsenosť s FINAX-om, možno niekomu pomôže. Práve som zadal pokyn na výber a odpredanie väčšej časti 100:0 portfólia. Pokyn mi schválili celkom rýchlo, no v akceptácií bolo uvedené okrem iného nasledovné -
Cenné papiere budú odpredané v najbližší obchodný deň, ktorý je spravidla v utorok. Prostriedky následne prevedieme na cieľový majetkový účet po vysporiadaní burzovej transakcie, spravidla v piatok.
Prekvapilo ma to, predpokladal som, že to budem mať na účte skôr.
"Life’s barely long enough to get good at one thing. So be careful what you get good at."
-Rust Cohle.
aviceN
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 260 times
Been thanked: 226 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Majú to aj vo FAQ:

Kedy mi prídu peniaze, ak požiadam o výber?

Predaje cenných papierov realizujeme v rovnaký deň ako nákupy. Do predajov vstupujú pokyny na výber prijaté najneskôr do 12 hodiny v pracovný deň predchádzajúci investičnému dňu (spravidla pondelok). Následne trvá dva pracovné dni, kedy nám burza pripíše finančné prostriedky na náš účet, ktorý držíme pre tieto účely u zahraničného správcu. Odpredaj investície a odoslanie prostriedkov na váš bankový účet tak môže trvať 3 - 10 dní.

A pri nákupoch zas:

Nákupy vykonávame na burze každý týždeň, spravidla v utorok, no vyhradzujeme si právo presunúť investičný deň na iný deň v týždni v prípade sviatkov...
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 143 times
Been thanked: 173 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

To je bezne aj u IB.
Vysporiadanie predaja trva 2 pracovne dni.

Peniaze sice mas hned na brokersko ucte ale vybrat si ich vies az o 2 dni po predaji.

Asi zalezi aj toho ci mas alebo nemas u brokera (IB) marzovy ucet.

Nasledne aj SEPA prevod nieco trva ak nie je instatny.
Od brokera do Finax a z Finax k tebe.
Stoky
Dátum registrácie: So 15 01, 2022 11:31 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Príspevok od používateľa Stoky »

Ano, aj ja som zacal odpredaj Finax portfolia. Pondelok zadany predaj a stvrtok vecer peniaze na ucte. Zacal som s nimi, urobili asi az priliz dobru pracu s osvetou, ked mi zacal prekazat rocny poplatok. Dlhodobo som im daval sancu na znizenie, individualne prehodnotenie, ale ked radcej pridu o elit klienta, ich problem.
incognito
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
Has thanked: 41 times
Been thanked: 57 times

Príspevok od používateľa incognito »

Stoky napísal: Po 22 06, 2026 9:11 pm Ano, aj ja som zacal odpredaj Finax portfolia. Pondelok zadany predaj a stvrtok vecer peniaze na ucte. Zacal som s nimi, urobili asi az priliz dobru pracu s osvetou, ked mi zacal prekazat rocny poplatok. Dlhodobo som im daval sancu na znizenie, individualne prehodnotenie, ale ked radcej pridu o elit klienta, ich problem.
Od toho je to robo advisor, ziadne individualne prehodnocovanie a pristup. Ak si to vies sam riesit rovnako dobre a vyhodne, nepotrebujes platit poplatok. Vacsinou to sice na konci vyzera inak, ale to je uz zodpovednost kazdeho cloveka...
ZuggyZips

Stoky napísal: Po 22 06, 2026 9:11 pm Ano, aj ja som zacal odpredaj Finax portfolia. Pondelok zadany predaj a stvrtok vecer peniaze na ucte. Zacal som s nimi, urobili asi az priliz dobru pracu s osvetou, ked mi zacal prekazat rocny poplatok. Dlhodobo som im daval sancu na znizenie, individualne prehodnotenie, ale ked radcej pridu o elit klienta, ich problem.
Mam to rovnako, tiez mi coraz viac prekaza rocny poplatok, to 1% za "riadenie" portfolia je moc.

:pozor: ... a stale netrpezlivo cakam. V pondelok zadany prikaz na odpredaj, 10:51 AM mi prisiel z finaxu mail s akceptaciou poziadavky a okrem toho zatial ziadnu zmenu nevidim. Na konte vidim povodny zostatok, nic sa nedeje...
"Life’s barely long enough to get good at one thing. So be careful what you get good at."
-Rust Cohle.
kaspy
Dátum registrácie: Št 15 08, 2024 9:06 pm
Has thanked: 9 times
Been thanked: 4 times

Príspevok od používateľa kaspy »

To by ma fakt zaujimalo, kvoli akej sume si robis taketo starosti.
Co sa tyka podmienok vyberu...to je ta bajna financna gramotnost, ak niekde vkladas peniaze, vediet, kedy a ako ich dokazes vytiahnut.
ZuggyZips

kaspy napísal: Št 25 06, 2026 5:42 am To by ma fakt zaujimalo, kvoli akej sume si robis taketo starosti.
Co sa tyka podmienok vyberu...to je ta bajna financna gramotnost, ak niekde vkladas peniaze, vediet, kedy a ako ich dokazes vytiahnut.
Nižšie stovky eur p.a. Keď sa pýtaš. Pre niekoho drobné, pre mňa nie.
Oh, áno! Asi máš aktuálnu a osobnú skúsenosť, plus čítaš všetko čo podpisuješ. Aj dodatky, lebo tak sa to predsa má!
S Finaxom som začínal a moc som to neriešil.

:otaznik: Sme na diskusnom fóre a Kaspy, keď si taký sčítaný - ako to teraz stepbaj step bude? Kedy uvidím vo Finax portfóliu zmenu? kedy mi reálne cinknú peniaze? Klasická SEPA platba, rámcové detaily rád doplním, pýtaj sa... ďakujem za fundovanú odpoveď laikovi, rád sa poučím.
-Rust Cohle.
rogue_trader
Active Member
Dátum registrácie: Po 25 04, 2011 6:56 pm

Príspevok od používateľa rogue_trader »

Pokial ma clovek vacsie portfolio tak je v jeho zaujme sa naucit spravovat si financie sam. Vacsina ludi vidi, ze Finax ma poplatky 1%, malokto vsak vie ze Finax za celu dobu svojej existencie pri 100% akciovom portfoliu zaostava za svojim benchmarkom az o 2% p.a.
Pri Portfoliu 100 tis. EUR to za 10 rokov urobi rozdiel viac ako 40 tisic EUR, za 20 rokov to je viac ako 200 tis EUR, to uz je suma pri ktorej sa oplati sa naucit si spravovat financie sam. Kazdy investor pokial neinvestuje vyslovene male sumy skor ci neskor nadobudne portfolio kde tie usle zisku budu vyrazne.
Stoky
Dátum registrácie: So 15 01, 2022 11:31 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Príspevok od používateľa Stoky »

rogue_trader napísal: Št 25 06, 2026 3:34 pm Pokial ma clovek vacsie portfolio tak je v jeho zaujme sa naucit spravovat si financie sam. Vacsina ludi vidi, ze Finax ma poplatky 1%, malokto vsak vie ze Finax za celu dobu svojej existencie pri 100% akciovom portfoliu zaostava za svojim benchmarkom az o 2% p.a.
Pri Portfoliu 100 tis. EUR to za 10 rokov urobi rozdiel viac ako 40 tisic EUR, za 20 rokov to je viac ako 200 tis EUR, to uz je suma pri ktorej sa oplati sa naucit si spravovat financie sam. Kazdy investor pokial neinvestuje vyslovene male sumy skor ci neskor nadobudne portfolio kde tie usle zisku budu vyrazne.
Myslim, ze sa najde mnoho z nas, kde v zaciatkoch sme investovali male sumy, kde sme az tak dosledok vysokych poplatkov neriesili, ano moja/nasa chyba. Ked som sa zacal vzdelavat aj vdaka tomuto foru a postupne si uvedomovat ine moznosti tak: 1 krok bol pozastavenie novych platieb do Finaxu, 2 krok vyskusanie brokerov ako IBKR, SAXO, XTB a uistil som sa, ze to ide aj bez nich tak preto sa dostavam ku kroku 3. Odpredaj, nakup a riadenie si portfolia plne vo vlastnej rezii. Za mna to povazujem za 5 rocny prirodzeny vyvoj novacika v investovani. Ano usiel nam nejaky vynos, no na druhej strane bez nich by sa vela z nas neodhodlalo zacat investovat.
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"