Prekvapilo ma to, predpokladal som, že to budem mať na účte skôr.Cenné papiere budú odpredané v najbližší obchodný deň, ktorý je spravidla v utorok. Prostriedky následne prevedieme na cieľový majetkový účet po vysporiadaní burzovej transakcie, spravidla v piatok.
ETF cez FINAX - skúsenosti
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- ZuggyZips
- Dátum registrácie: Št 09 12, 2021 3:00 pm
- Has thanked: 27 times
- Been thanked: 15 times
Re: ETF cez FINAX - skúsenosti
Skúsenosť s FINAX-om, možno niekomu pomôže. Práve som zadal pokyn na výber a odpredanie väčšej časti 100:0 portfólia. Pokyn mi schválili celkom rýchlo, no v akceptácií bolo uvedené okrem iného nasledovné -
"Life’s barely long enough to get good at one thing. So be careful what you get good at."
-Rust Cohle.
-Rust Cohle.
- aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 260 times
- Been thanked: 226 times
- Kontaktovať používateľa:
Majú to aj vo FAQ:
Kedy mi prídu peniaze, ak požiadam o výber?
Predaje cenných papierov realizujeme v rovnaký deň ako nákupy. Do predajov vstupujú pokyny na výber prijaté najneskôr do 12 hodiny v pracovný deň predchádzajúci investičnému dňu (spravidla pondelok). Následne trvá dva pracovné dni, kedy nám burza pripíše finančné prostriedky na náš účet, ktorý držíme pre tieto účely u zahraničného správcu. Odpredaj investície a odoslanie prostriedkov na váš bankový účet tak môže trvať 3 - 10 dní.
A pri nákupoch zas:
Nákupy vykonávame na burze každý týždeň, spravidla v utorok, no vyhradzujeme si právo presunúť investičný deň na iný deň v týždni v prípade sviatkov...
Kedy mi prídu peniaze, ak požiadam o výber?
Predaje cenných papierov realizujeme v rovnaký deň ako nákupy. Do predajov vstupujú pokyny na výber prijaté najneskôr do 12 hodiny v pracovný deň predchádzajúci investičnému dňu (spravidla pondelok). Následne trvá dva pracovné dni, kedy nám burza pripíše finančné prostriedky na náš účet, ktorý držíme pre tieto účely u zahraničného správcu. Odpredaj investície a odoslanie prostriedkov na váš bankový účet tak môže trvať 3 - 10 dní.
A pri nákupoch zas:
Nákupy vykonávame na burze každý týždeň, spravidla v utorok, no vyhradzujeme si právo presunúť investičný deň na iný deň v týždni v prípade sviatkov...
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 173 times
To je bezne aj u IB.
Vysporiadanie predaja trva 2 pracovne dni.
Peniaze sice mas hned na brokersko ucte ale vybrat si ich vies az o 2 dni po predaji.
Asi zalezi aj toho ci mas alebo nemas u brokera (IB) marzovy ucet.
Nasledne aj SEPA prevod nieco trva ak nie je instatny.
Od brokera do Finax a z Finax k tebe.
Vysporiadanie predaja trva 2 pracovne dni.
Peniaze sice mas hned na brokersko ucte ale vybrat si ich vies az o 2 dni po predaji.
Asi zalezi aj toho ci mas alebo nemas u brokera (IB) marzovy ucet.
Nasledne aj SEPA prevod nieco trva ak nie je instatny.
Od brokera do Finax a z Finax k tebe.
-
Stoky
- Dátum registrácie: So 15 01, 2022 11:31 pm
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Ano, aj ja som zacal odpredaj Finax portfolia. Pondelok zadany predaj a stvrtok vecer peniaze na ucte. Zacal som s nimi, urobili asi az priliz dobru pracu s osvetou, ked mi zacal prekazat rocny poplatok. Dlhodobo som im daval sancu na znizenie, individualne prehodnotenie, ale ked radcej pridu o elit klienta, ich problem.
-
incognito
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
- Has thanked: 41 times
- Been thanked: 57 times
Od toho je to robo advisor, ziadne individualne prehodnocovanie a pristup. Ak si to vies sam riesit rovnako dobre a vyhodne, nepotrebujes platit poplatok. Vacsinou to sice na konci vyzera inak, ale to je uz zodpovednost kazdeho cloveka...Stoky napísal: ↑Po 22 06, 2026 9:11 pm Ano, aj ja som zacal odpredaj Finax portfolia. Pondelok zadany predaj a stvrtok vecer peniaze na ucte. Zacal som s nimi, urobili asi az priliz dobru pracu s osvetou, ked mi zacal prekazat rocny poplatok. Dlhodobo som im daval sancu na znizenie, individualne prehodnotenie, ale ked radcej pridu o elit klienta, ich problem.
- ZuggyZips
Mam to rovnako, tiez mi coraz viac prekaza rocny poplatok, to 1% za "riadenie" portfolia je moc.Stoky napísal: ↑Po 22 06, 2026 9:11 pm Ano, aj ja som zacal odpredaj Finax portfolia. Pondelok zadany predaj a stvrtok vecer peniaze na ucte. Zacal som s nimi, urobili asi az priliz dobru pracu s osvetou, ked mi zacal prekazat rocny poplatok. Dlhodobo som im daval sancu na znizenie, individualne prehodnotenie, ale ked radcej pridu o elit klienta, ich problem.
"Life’s barely long enough to get good at one thing. So be careful what you get good at."
-Rust Cohle.
-Rust Cohle.
-
kaspy
- Dátum registrácie: Št 15 08, 2024 9:06 pm
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 4 times
To by ma fakt zaujimalo, kvoli akej sume si robis taketo starosti.
Co sa tyka podmienok vyberu...to je ta bajna financna gramotnost, ak niekde vkladas peniaze, vediet, kedy a ako ich dokazes vytiahnut.
Co sa tyka podmienok vyberu...to je ta bajna financna gramotnost, ak niekde vkladas peniaze, vediet, kedy a ako ich dokazes vytiahnut.
- ZuggyZips
Nižšie stovky eur p.a. Keď sa pýtaš. Pre niekoho drobné, pre mňa nie.
Oh, áno! Asi máš aktuálnu a osobnú skúsenosť, plus čítaš všetko čo podpisuješ. Aj dodatky, lebo tak sa to predsa má!
S Finaxom som začínal a moc som to neriešil.
-Rust Cohle.
-Rust Cohle.
-
rogue_trader
- Active Member
- Dátum registrácie: Po 25 04, 2011 6:56 pm
Pokial ma clovek vacsie portfolio tak je v jeho zaujme sa naucit spravovat si financie sam. Vacsina ludi vidi, ze Finax ma poplatky 1%, malokto vsak vie ze Finax za celu dobu svojej existencie pri 100% akciovom portfoliu zaostava za svojim benchmarkom az o 2% p.a.
Pri Portfoliu 100 tis. EUR to za 10 rokov urobi rozdiel viac ako 40 tisic EUR, za 20 rokov to je viac ako 200 tis EUR, to uz je suma pri ktorej sa oplati sa naucit si spravovat financie sam. Kazdy investor pokial neinvestuje vyslovene male sumy skor ci neskor nadobudne portfolio kde tie usle zisku budu vyrazne.
Pri Portfoliu 100 tis. EUR to za 10 rokov urobi rozdiel viac ako 40 tisic EUR, za 20 rokov to je viac ako 200 tis EUR, to uz je suma pri ktorej sa oplati sa naucit si spravovat financie sam. Kazdy investor pokial neinvestuje vyslovene male sumy skor ci neskor nadobudne portfolio kde tie usle zisku budu vyrazne.
-
Stoky
- Dátum registrácie: So 15 01, 2022 11:31 pm
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Myslim, ze sa najde mnoho z nas, kde v zaciatkoch sme investovali male sumy, kde sme az tak dosledok vysokych poplatkov neriesili, ano moja/nasa chyba. Ked som sa zacal vzdelavat aj vdaka tomuto foru a postupne si uvedomovat ine moznosti tak: 1 krok bol pozastavenie novych platieb do Finaxu, 2 krok vyskusanie brokerov ako IBKR, SAXO, XTB a uistil som sa, ze to ide aj bez nich tak preto sa dostavam ku kroku 3. Odpredaj, nakup a riadenie si portfolia plne vo vlastnej rezii. Za mna to povazujem za 5 rocny prirodzeny vyvoj novacika v investovani. Ano usiel nam nejaky vynos, no na druhej strane bez nich by sa vela z nas neodhodlalo zacat investovat.rogue_trader napísal: ↑Št 25 06, 2026 3:34 pm Pokial ma clovek vacsie portfolio tak je v jeho zaujme sa naucit spravovat si financie sam. Vacsina ludi vidi, ze Finax ma poplatky 1%, malokto vsak vie ze Finax za celu dobu svojej existencie pri 100% akciovom portfoliu zaostava za svojim benchmarkom az o 2% p.a.