Tango napísal:Před pár lety jsem při hledání optimálních investičních ETF narazil na etf titul MOAT (potfolio podobné strategii Buffetta, společnosti s velkou konkurenční výhodou, důležité patenty apd..navíc by při nákupu do portolia VanEck správce měly být podhodnocené vůči fair value).
Koupil jsem tehdy a později prodal se ziskem, když se mi trhy začaly zdát drahé..
Pokud máte někdo chuť, zkuste to aktuálně prolustrovat a porovnat se SPY apd. zda při poklesu trhů se neoplatí vzít kromě SPY třeba i toto. Dříve to mívalo o něco lepší lepší výkonnost než SPY..
Rokosák napísal:FINAX pise v Pravde o nevyhodnosti nehnutelnosti ako investicia. Pritom tvrdia, ze oni zarabaju 9 percent dlhorocne. Nezmysly celkove.
prioritas napísal:VanEck Vectors Morningstar Wide Moat ETF , je možnost do tohto ETF investovať aj napriek zakazu EU? dakujem za vysvetlenie...
JUGGLER napísal:Ak investuješ nadlho, tak ten objem musíš tolerovať...menej likvidne ETF nakupuj pomaly, po stovkách, cez limitný order medzi askom a bidom. Nikdy nie cez market order.
JUGGLER napísal:Pri amerických akciách, pokial viem je možnosť zvoliť DRIP (dividend reinvestment plan) pri ktorom sú zrážkovo zdanené dividendy ( v USA 15% daň ) priamo pripísané na účet vo forme akcií, bez toho aby si sa staral, alebo za niečo platil.
Betruger napísal:Nie je pri investovaní na dlhodobo v podstate jedno či to je, alebo nie je market order ?
martinpa napísal:Fio pokial viem, bohuzial, DRIP neponuka, ci sa mylim? Ale asi je to jedno, ked su uz zdanene a iba sa uvedu v danovom priznani, nie?
JUGGLER napísal:Presunul som debatu do osobitného vlákna.
Myslím, že pre laika je najlepšie nastaviť si sporenie a o nič sa nestarať. To sa týka i jednorazového pasívneho investovania.
LAIK je pre mňa bežný človek, ktorý chce investovať, ale nemá záujem sa tým zaoberať, zisťovať si veci, zakladať účty a pod.
Treba si uvedomiť, že takých bežných ľudí je najviac - sú ich státisíce.
Skoro každý zarábajúci dospelý človek platí nejaký produkt o ktorom sa domnieva, že je to investícia.
Keby to tak nebolo, na Slovensku by sa neuživilo viac ako 7 tisíc investičných sprostredkovateľov.
Myslím, že každý priemerne inteligentný človek by dnes mal urobiť aspoň toľko, že si veci pozisťuje cez internet.
Najlepší finančný poradca je Mr. Google, ktorý každému trpezlivému searcherovi postupne odpovie na všetky otázky.
Bežný človek potrebuje odpovede na 2 základné otázky:
1. DO ČOHO INVESTOVAŤ?
2. CEZ KOHO INVESTOVAŤ?
Ak nájde tieto 2 odpovede, vybaví si investovanie/alebo sporenie a viac sa nemusí starať.
Vyšší level je laik, ktorý ma záujem byť investične gramotný.
Čiže chce vedieť viac, chce sa tým zaoberať a je ochotný pre seba niečo urobiť.
Tu patria ľudia, ktorí chcú pasívne investovať pri najvyššom potencionálnom výnose. Hľadajú odpovede a nestačí im, že najvyšší výnos majú AKCIE a investovať by mali do akciového FONDU. Oni prídu na to, že najlepšie fondy sú indexové ETF a nebudem teraz rozoberať prečo. Nám ide o to, aby sme mali odpovede aj na to, cez koho investovať, keď sa nechcem o to starať sám a zakladať si účet u brokera.
Čiže BROKER, PORTFÓLIO, AKTÍVNE INVESTOVANIE na vlastnom účte, či nebodaj TRADING to sú už stále vyššie levely pri ktorých si musíme uvedomiť, že čím vyššie ideme, tým menej ľudí má záujem niečo o tom vedieť.
Teraz sa narýchlo vrátim k téme čo začal rmaly, čo je najlepšie na Slovensku...
Dosť veľa sme debatili o etefkách, ale nejaký záver, alebo porovnanie nikde nemáme.
Ja ked uvažujem očami laika, tak musím spomenúť viac možností, čo mi ostali v pameti. Dosť málo sa rozoberajú, čo sa divím.
Napr. sa spomínal REVOLUT. Ešte nemá etefká, ale pracujú na tom.
André investuje cez ETFmatic.com...velmi dobá alternatíva...náklad 0,48% p.a.
Máme vlákna pre 2 české alternatívy INDIGO PATRIA a PORTU.cz, ale nikto nepotvrdil, či náklady majú 1% p.a.
Veľmi zaujímavá slovenská možnosť je EIC...veď náklad na na ETF je 0,238% p.a. a jednorazovo 0,3% pri každom nákupe !
Celý problém, čo treba pri EIC vyriešiť je, aby neboli vstupné poplatky pre sprostredkovateľa príliš vysoké.
Až po týchto riešeniach je u mňa FINAX, kedže 1,2% je nad mojím psychologickým limitom 1%.p.a... ďalej mne osobne vadí , že neumožňujú investovať čisto do SP500 ( ten mix etefiek čo robia začína silne zaostávať vo výnose ! ), aj to, že sú pomerne mladá spoločnosť.
Ked mám uvažovať o Finaxe, tak tu máme aj oveľa starší Across, ktorý mi zrejme umožní vybrať si ETF na SP500 pri stejných nákladoch ako Finax. Pre mňa je velmi dôležité, aby sa mi stagnujúca EU, Japonsko a kadečo iné nedostalo do celoživotných investícii.
Ak by som si mal v súčasnosti vybrať do čoho budem dlhodobo pasívne investovať, tak je to indexové etefko na SP500 akumulujúce a reinvestujúce dividendy. Nič iné. Možno by som zmenil názor o 10-20 rokov, ale zatial, za posledných 20 rokov som nevidel nič lepšie ( nasdaq sa stáva hitom 21 storočia, ale väčšina large cap technológii je aj v SP500 ).
Čiže jedinú dlhodobú dilému by som možno mal - či v nejakej kríze, ked silne poklesne Nasdaq, či by som si ho nepridal k SP500...
A na záver, čo ma najviac fascinuje. Stačí trocha vedomostí a ked sa bežný človek rozhodne správne, dlhodobý výnos je razom dvojnásobne vyšší. Môže ísť o státisíce eúr. Zlé rozhodnutie - chudobný dôchodca ( napr. IŽP, vysoko nákladové produkty a fondy ). Dobré rozhodnutie - spokojný dôchodca. Rozhodnutie pre deti - investičný horizont 50 rokov z nich môže spraviť milionárov.
Ahoj, SLSP ma S&P 500 hedged na EUR aj unhedged klasicky, najdes ich v zozname ETF ale je to ten isty ISIN ako ma napr. Finax. Nemaju aktualne akurat nic vseobecne ako MSCI World, iba nejake msci world na IT sektor.Kasmen napísal: ↑Ne 29 11, 2020 7:29 pmPotom som pozeral user freandly rozhrania ako Finax, Lynx, ale tam je to uz zase drahsie na poplatkoch. Taktiez ma zaujalo investovanie cez SLSP, to by bolo asi najviac easy pre mna. A pravdepodobne by sa to dalo akceptovat aj s poplatkami, podla toho ako to Juggler rozobral v druhom vlakne.
Otazne je ci si viem u vsetkych vybrat ETF do ktorych by som chcel investovat. Zatial som rozmyslal nad S&P500 /taktiez z toho co som nastudoval na fore/, alebo to nejako diverzifikovat? /v SLSP som vsak nenasiel ETF S&P500/
Ahoj Tomas,tomáš virdzek napísal: ↑Ne 29 11, 2020 7:46 pmAhoj Kasmen,
možností máš ako píšeš viacero. Mňa napádajú hneď 4 spôsoby.
1. cez investičný účet u zahraničného brokera, kde si budeš robiť nákupy ETF úplne sám
2. cez investovanie u našej banky, kde si to budeš robiť takisto sám
3. cez investičný účet u našich o.c.p., kde ti budú robiť nákupy ETF oni
4. cez podielový fond, ktorý investuje do ETF a stačí tam posielať peniaze
Tvoja podmienka je ak dobre čítam:
- dostupnosť od 100 Eur mesačne (cca 5000 jednorazovo)
- poplatky
- užívateľské rozhranie
- ponuka ETF
Chápem to správne? Musí byť jedine SP500? Čo napríklad jazyk?
Čo k tomu dodať?JUGGLER napísal: ↑So 25 07, 2020 11:48 pm
Myslím, že pre laika je najlepšie nastaviť si sporenie a o nič sa nestarať. To sa týka i jednorazového pasívneho investovania.
LAIK je pre mňa bežný človek, ktorý chce investovať, ale nemá záujem sa tým zaoberať, zisťovať si veci, zakladať účty a pod.
Treba si uvedomiť, že takých bežných ľudí je najviac - sú ich státisíce.
Skoro každý zarábajúci dospelý človek platí nejaký produkt o ktorom sa domnieva, že je to investícia.
Keby to tak nebolo, na Slovensku by sa neuživilo viac ako 7 tisíc investičných sprostredkovateľov.
Myslím, že každý priemerne inteligentný človek by dnes mal urobiť aspoň toľko, že si veci pozisťuje cez internet.
Najlepší finančný poradca je Mr. Google, ktorý každému trpezlivému searcherovi postupne odpovie na všetky otázky.
Bežný človek potrebuje odpovede na 2 základné otázky:
1. DO ČOHO INVESTOVAŤ?
2. CEZ KOHO INVESTOVAŤ?
Ak nájde tieto 2 odpovede, vybaví si investovanie/alebo sporenie a viac sa nemusí starať.
Vyšší level je laik, ktorý ma záujem byť investične gramotný.
Čiže chce vedieť viac, chce sa tým zaoberať a je ochotný pre seba niečo urobiť.
Tu patria ľudia, ktorí chcú pasívne investovať pri najvyššom potencionálnom výnose. Hľadajú odpovede a nestačí im, že najvyšší výnos majú AKCIE a investovať by mali do akciového FONDU. Oni prídu na to, že najlepšie fondy sú indexové ETF a nebudem teraz rozoberať prečo. Nám ide o to, aby sme mali odpovede aj na to, cez koho investovať, keď sa nechcem o to starať sám a zakladať si účet u brokera.
Čiže BROKER, PORTFÓLIO, AKTÍVNE INVESTOVANIE na vlastnom účte, či nebodaj TRADING to sú už stále vyššie levely pri ktorých si musíme uvedomiť, že čím vyššie ideme, tým menej ľudí má záujem niečo o tom vedieť.
Teraz sa narýchlo vrátim k téme čo začal rmaly, čo je najlepšie na Slovensku...
Dosť veľa sme debatili o etefkách, ale nejaký záver, alebo porovnanie nikde nemáme.
Ja ked uvažujem očami laika, tak musím spomenúť viac možností, čo mi ostali v pameti. Dosť málo sa rozoberajú, čo sa divím.
Napr. sa spomínal REVOLUT. Ešte nemá etefká, ale pracujú na tom.
André investuje cez ETFmatic.com...velmi dobá alternatíva...náklad 0,48% p.a.
Máme vlákna pre 2 české alternatívy INDIGO PATRIA a PORTU.cz, ale nikto nepotvrdil, či náklady majú 1% p.a.
Veľmi zaujímavá slovenská možnosť je EIC...veď náklad na na ETF je 0,238% p.a. a jednorazovo 0,3% pri každom nákupe !
Celý problém, čo treba pri EIC vyriešiť je, aby neboli vstupné poplatky pre sprostredkovateľa príliš vysoké.
Až po týchto riešeniach je u mňa FINAX, kedže 1,2% je nad mojím psychologickým limitom 1%.p.a... ďalej mne osobne vadí , že neumožňujú investovať čisto do SP500 ( ten mix etefiek čo robia začína silne zaostávať vo výnose ! ), aj to, že sú pomerne mladá spoločnosť.
Ked mám uvažovať o Finaxe, tak tu máme aj oveľa starší Across, ktorý mi zrejme umožní vybrať si ETF na SP500 pri stejných nákladoch ako Finax. Pre mňa je velmi dôležité, aby sa mi stagnujúca EU, Japonsko a kadečo iné nedostalo do celoživotných investícii.
Ak by som si mal v súčasnosti vybrať do čoho budem dlhodobo pasívne investovať, tak je to indexové etefko na SP500 akumulujúce a reinvestujúce dividendy. Nič iné. Možno by som zmenil názor o 10-20 rokov, ale zatial, za posledných 20 rokov som nevidel nič lepšie ( nasdaq sa stáva hitom 21 storočia, ale väčšina large cap technológii je aj v SP500 ).
Čiže jedinú dlhodobú dilému by som možno mal - či v nejakej kríze, ked silne poklesne Nasdaq, či by som si ho nepridal k SP500...
A na záver, čo ma najviac fascinuje. Stačí trocha vedomostí a ked sa bežný človek rozhodne správne, dlhodobý výnos je razom dvojnásobne vyšší. Môže ísť o státisíce eúr. Zlé rozhodnutie - chudobný dôchodca ( napr. IŽP, vysoko nákladové produkty a fondy ). Dobré rozhodnutie - spokojný dôchodca. Rozhodnutie pre deti - investičný horizont 50 rokov z nich môže spraviť milionárov.
Pozri. Je tam viac premenných na ktoré si musíš dať odpoveď sám.brassy napísal: ↑Po 30 11, 2020 11:21 pmAhojte. Chcem sa spytat na nazor. Mam moznost investovat (resp.uz mam zainvestovane - portfolio je 60%s&p, 30%emu small cap, 10%eu gov bonds 7-10yr) cez EIC bez vstupneho poplatku. Investicny horizont minimalne 15rokov. Ma pre mna vyznam riesit ucet u brokera a presuvat tam investiciu? Najma ak zohladnim fakt, ze ucet cez EIC mi ponuka komplikovanejsi pristup k peniazom (nezvadza ku spekulciam a je skor urcene na pravidelne investovanie), co povazujem za istu formu ochrany pred samym sebou a je teda v mojom pripade vyhoda. Dakujem za odpovede![]()
Diky za odpoved,JUGGLER napísal: ↑Ut 01 12, 2020 12:56 amPozri. Je tam viac premenných na ktoré si musíš dať odpoveď sám.
Píšeš, že si investoval bez vstupného poplatku. Ak nie si sám agent, teda nepracuješ pre člena EIC, tak ETF nekúpiš bez vstupného poplatku.
Logika vraví, že máš podielové fondy, ktoré majú vyššie poplatky a môžu si dovoliť vyplácať províziu sprostredkovateľom.
Ďalej sa pozri aký typ účtu máš. Ak máš tzv. manažovaný, tam si účtuje sprostredkovaťeľ poplatky navyše.
Ak tzv. investičný, pre nepravidelné sporenie...tak pri podielových fondoch citujem: Za starostlivosť o klienta, Člen EIC dostáva odmenu, od správcov fondov, podľa výšky aktív klientskeho majetku (0,4-0,7% p.a. v prípade akciových fondov).
To že spomínaš horizont minimálne 15 rokov potvrdzuje, že máš podielové fondy. Lebo tie sa dajú oslobodiť od zdanenia iba tak, že ich držíš minimálne 15 rokov a neinvestuješ viac ako 3000 ročne ( 250 mesačne ). Ten program sa volá DIS (Dlhodobé Investičné Sporenie ) a sprostredkovatelia ho najčastejšie ponúkajú v spojitosti s manažovaným účtom ( = poplatky navyše ).
Všetko majú premakané tí naši sprostredkovatelia![]()
Máloktorý klient trvá na čistom etf (nie podielový fond ) a na účte pre pravidelné sporenie (je zadarmo). Tak mu sami ,,poradia,,.
Takže ked pritom ETF chce sprostredkovateľ niečo zarobiť, musí ti naúčtovať vstupný poplatok.
https://eic.eu/produkty
FEES NEVER SLEEP !
P.S. Aby som ti mohol odpovedať, musel som si konečne naštudovať ako ten DIS funguje. Doteraz som vedel len to, že existuje.
A hľa čo píše partners: v rámci služby Riadenie portfólia popri jednorazovom a pravidelnom investovaní ponúkame aj dlhodobé investičné sporenie.
Riadenie portfólia = manažovaný účet = poplatky
ALL: keďže už viem,ako funguje DIS opravil som info aj vo vlákne ,,ETF - Tatrabanka,,.
Ja sa tu hádam vyučím za analytika sprostredkovateľkých praktík![]()
![]()