MOJE NEDEĹNÉ ČÍTANIE O ETFs ( zdroj Bloomberg )
Toho roku okolo 427 miliárd dolárov odišlo z amerických podielových fondov do ETF fondov.
(Približne polovica do akciových a polovica do dlhopisových).
Dôvody: ultra nízka nákladovosť, daňové zvýhodnenie, vyššie výnosy.
“The investor experience isn’t that great. You’re paying high fees for a less tax-efficient vehicle that also underperformed its benchmark,”
Pre informáciu,
v podielových fondoch je 17,5 triliónov USD a
v ETF fondoch je 5,3 triliónov USD.
V Amerike začína trend, kedy sa podielové fondy začínajú transformovať na také, čo investujú do ETFs.
Vanguard, the second-largest ETF issuer, has shifted roughly $37 billion of its mutual-fund clients to lower-cost ETF shares,,
A teraz páni a dámy, čítajte pozorne:
Priemerný poplatok v podielových fondoch Američanov je 0,5% p.a.
To sa im zdá veľa, preto idú do ETF fondov s poplatkami pod 0,1% p.a., často blízko 0%.
the average fees levied on 401(k) savings hover in the range of 0.5% annually, with much higher costs for small employers. That compares to annual expenses well under 0.1%, and often near zero, offered by widely available stock and bond index funds and ETFs
Rozdiel nákladov o zhruba 0,4% ročne nemusí vyzerať ako príliš veľa. Ale pre pracovníka, ktorý poctivo vkladá 10 000 dolárov ročne na 40 rokov do portfólia, ktoré ročne zarába 6% p.a., môže byť rozdiel v konečných úsporách vyšší o 150 000 dolárov – to je viac ako 10% konečnej sumy.
That excess cost — roughly 0.4% annually — may not sound like much. But for a worker who dutifully puts $10,000 a year for 40 years into a portfolio that earns 6% annually, the difference in final savings can be north of $150,000 — greater than 10% of the end sum.
Zamyslite sa. Američania a Briti to majú zariadené tak, že príjem 10 000 ročne nemusia vôbec zdaniť ak ho investujú na dôchodok.
To ich motivuje investovať ročne 10 000...pričom tí, čo to maximálne využijú rátajú so 40 ročným horizontom a sumou 1 500 000 USD/GBP
To je samozrejme popritom, že dostanú normálny dôchodok.
Tento poctivý americký finančný poradca píše:
Blízky priateľ ma požiadal, aby som sa pozrel na jeho dôchodkový plán, do ktorého investuje 20 rokov. Namiesto lacných indexových fondov som odhalil portfólio aktívne spravovaných produktov s vysokými cenami (a nedostatočnou výkonnosťou)... „trusty kolektívneho investovania“, ktoré stoja asi o 0,5%p.a. viac ako indexové podielové fondy a ETF.
Počas dvoch desaťročí ho prebytočné poplatky stáli asi 25 000 dolárov, čo je asi 5% z jeho cieľovej sumy 500 000 dolárov na dôchodok. Každý z jeho kolegov, ktorý investoval do aktívnych fondov platil podstatne viac - vďaka vyšším poplatkom a horšiemu výkonu.
Rozčuluje ho, že sa ľuďom ponúka málo lepších alternatív. Ako napríklad v NewYorku, kde už majú tzv. 529 plány, kde sú poplatky 0,13% p.a.
New York’s 529 plan offers a range of index and age-based fund choices, many with expenses as low as 0.13%.
ZÁVER.
Američania sa rozčulujú, že sporia na dôchodok v drahých fondoch pri 0,5% p.a.
Rozčulujú sa aj na tým, že musia platiť sprostredkovateľov.
Kričia, že je čas zreformovať dôchodkový systém , vylúčiť sprostredkovateľov a odňať bremeno zamestnávateľom, aby si pracovníci mohli vychutnať každý cent zo svojich ťažko zarobených úspor.
It’s time to reform 401(k)s, cut out intermediaries and take the burden off of employers, so that workers can enjoy every penny of their hard-earned savings.
Na záver porovnanie s vybranými ponukami ETFs na Slovensku a v Čechách.
Na Slovensku
PARTNERS INVESTMENTS.
...jeho najnovšie ponuky investovania do ETFs 1,6% p.a. =
1,92% p.a. s dph ...+ vstupný poplatok + poplatky za manažované portfólia
...kalkulačka mi vyhodila že za 30 rokov prídete o 50% výnosov !
viewtopic.php?f=6&t=22716
V Čechách: