ETF cez SLSP - skúsenosti
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Re: ETF cez SLSP - skúsenosti
Stale bude teda Finax s ich 1.2 p.a (a nic ine neuctuju pokial mam dobre info) “horsi” ako Slsp kde sa plati vstup, vystup a aj priebezne?
Inak, vdaka za tip/link na EIC, budem nad tym uvazovat
Inak, vdaka za tip/link na EIC, budem nad tym uvazovat
-
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 219 times
- Been thanked: 189 times
- Kontaktovať používateľa:
Z čisto matematického hľadiska s pohľadom na efekt poplatkov určite bude drahší.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
- wladas
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 190 times
Ano. Dlhodobejsie je Finax drahsi.
viewtopic.php?p=173625#p173625
viewtopic.php?p=198429#p198429
viewtopic.php?p=173625#p173625
Sporenie pre deti tu boli nedavno spomenute. SLSP neponuka ucet pisany na dieta.Model: jednorazový vklad 20 000 € (cena priemerného auta )
následne pravidelný mesačný vklad 200 €.
Investičný horizont: 35 rokov.
Priemerné zhodnotenie: 10% p.a
Finálny výnos za 35 rokov :
SLSP George: 0,5% za nákup+0,6% p.a: 1 180 287 €
FINAX 1.2% p.a. 993 914 €
viewtopic.php?p=198429#p198429
Wladas-ponuka. Sam to takto mam- vid moj prispevok vyssie.
A v tom porovnani “ Finálny výnos za 35 rokov” chyba ten 1% vystupny poplatok v SLSP.
A v tom porovnani “ Finálny výnos za 35 rokov” chyba ten 1% vystupny poplatok v SLSP.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 1466 times
- Been thanked: 1967 times
Tak som to upravil. Fakt tam má SLSP za predaj 1%.
Záver sporenia by bol taký, že z 1 180 287 € by pri predaji stiahli -11 802 €.
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Vyhnúť by sa tomu dalo len tak, že by si človek vyberal rentu. Doživotná renta s 1% poplatkom pre banku
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Ked som pozeral tie poplatky, dávajte si pozor na toto:
Poplatok za otvorenie a vedenie oddeleného účtu pre účely získania zníženej sadzby dane na základe
dohody o zamedzení dvojitého zdanenia z USA ročne 100 €
To je keby ste držali AKCIE, alebo distribučné ETF (také čo vypláca dividendy ), tak bez žiadosti o oddelený účet by USA dividendy zrážkovo danilo sadzbou 30%
( normálne, ked je u brokera/o.c.p. vypísaný formulár W-8BEN, američania strhávajú len 15% )
Preto si treba zapametať, že pri ETFs treba kupovať akumulačné verzie ( dividendy reinvestujú v rámci fondu, nevyplácajú ich )
![Idea :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)
![mesec :mesec:](./images/smilies/icon_mesec.png)
![Arrow :arrow:](./images/smilies/icon_arrow.gif)
-
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 83 times
od 1. júla 2024
Zdroj: https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clano ... sie-zmeny/
https://cdn0.erstegroup.com/content/dam ... 072024.pdf
Banka zavádza nový poplatok 9 eur za vyhotovenie reportov týkajúcich sa cenných papierov. Bude sa to týkať prehľadu ziskov a strát, prehľadu dividend a kupónov a prehľadu zdanenia príjmov z predaja za predchádzajúci kalendárny rok.
![dislike :dislike:](./images/smilies/icon_dislike.png)
Zdroj: https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clano ... sie-zmeny/
https://cdn0.erstegroup.com/content/dam ... 072024.pdf
-
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 161 times
- Been thanked: 325 times
Stále nové a nové poplatky.
Prvého brokera som mal Brokerjet od České sporitelny(tiež člen skupiny ERSTE), tam stále riešili poplatky a nakoniec jeho činnosť ukončili, hoci som bol s nimi viacmenej spokojný, lebo mali nižšie poplatky ako Patria. Sa mi zdá, že George pôjde podobnou cestou...
Prvého brokera som mal Brokerjet od České sporitelny(tiež člen skupiny ERSTE), tam stále riešili poplatky a nakoniec jeho činnosť ukončili, hoci som bol s nimi viacmenej spokojný, lebo mali nižšie poplatky ako Patria. Sa mi zdá, že George pôjde podobnou cestou...
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Ten report je niečo na vyžiadanie? alebo to budú posielať raz za rok? automaticky?
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Píšu len, že ,,vyhotovenie,,.
Podľa mňa to bude na vyžiadanie.
Pokial budeš mať na účte 1-2 akumulačné ETFs, ktoré 1 rok nepredáš, teda sú oslobodené od daní, tak OK..žiadny výpis netreba.
Ale kto kupuje akcie a tie nedajbože vyplácajú nejakú dividendu, alebo kto drží distribučné ETF, ten potrebuje ten ROČNÝ VÝPIS, aby mu sedel z daňovým priznaním. Dividendy väčšinou netreba zdaňovať, lebo naša sadzba dane je nižšia ako zahraničná zrážková ( USA 15%..ale 30% ak nie je W8BEN), ale
mali by sa uviesť do daňového priznania. Takisto kto predá nejaké cenné papiere pred uplynutím 1 roka, alebo nakupuje a predáva..tak potrebuje ten výpis,
aby poznal sumár zdaniteľných výnosov, ktorý mu musí sedieť s tým čo nahlási SLSP Finančnej správe.
Podľa mňa to bude na vyžiadanie.
Pokial budeš mať na účte 1-2 akumulačné ETFs, ktoré 1 rok nepredáš, teda sú oslobodené od daní, tak OK..žiadny výpis netreba.
Ale kto kupuje akcie a tie nedajbože vyplácajú nejakú dividendu, alebo kto drží distribučné ETF, ten potrebuje ten ROČNÝ VÝPIS, aby mu sedel z daňovým priznaním. Dividendy väčšinou netreba zdaňovať, lebo naša sadzba dane je nižšia ako zahraničná zrážková ( USA 15%..ale 30% ak nie je W8BEN), ale
mali by sa uviesť do daňového priznania. Takisto kto predá nejaké cenné papiere pred uplynutím 1 roka, alebo nakupuje a predáva..tak potrebuje ten výpis,
aby poznal sumár zdaniteľných výnosov, ktorý mu musí sedieť s tým čo nahlási SLSP Finančnej správe.
-
- Dátum registrácie: Št 26 01, 2023 5:24 pm
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
Ahoj,JUGGLER napísal: ↑Ut 23 04, 2024 6:26 pmTak som to upravil. Fakt tam má SLSP za predaj 1%.
Záver sporenia by bol taký, že z 1 180 287 € by pri predaji stiahli -11 802 €.![]()
Vyhnúť by sa tomu dalo len tak, že by si človek vyberal rentu. Doživotná renta s 1% poplatkom pre banku![]()
Ked som pozeral tie poplatky, dávajte si pozor na toto:
Poplatok za otvorenie a vedenie oddeleného účtu pre účely získania zníženej sadzby dane na základe
dohody o zamedzení dvojitého zdanenia z USA ročne 100 €
To je keby ste držali AKCIE, alebo distribučné ETF (také čo vypláca dividendy ), tak bez žiadosti o oddelený účet by USA dividendy zrážkovo danilo sadzbou 30%
( normálne, ked je u brokera/o.c.p. vypísaný formulár W-8BEN, američania strhávajú len 15% )
Preto si treba zapametať, že pri ETFs treba kupovať akumulačné verzie ( dividendy reinvestujú v rámci fondu, nevyplácajú ich )
netreba teda v tomto vlakne - viewtopic.php?p=173625#p173625
k SLSP ktore je teraz takato
Kód: Vybrať všetko
SLSP George: 1% nákup +0,6%p.a.: -249 800 €
Kód: Vybrať všetko
SLSP George: 1% nákup +0,6%p.a. + 1% vystupny: -249 800 €
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
OK. Upravil som efekt poplatkov ( o -11802 viac), aj o koľko % je nižší potenciálny výnos ( -18,4% ).
Finálny výnos som nechal, nakolko výnos sa zmenší až poplatkami pri predaji.
Čísla treba brať s rezervou, nakoľko predajom cez každého vzniká nejaký poplatok. Ale u väčšiny hodnotených ide o max 0,2%.
Dík za upozornenie. Je dôležité vedieť, že pri výplate, alebo zmene o.c.p. nastáva takýto náklad.
Je zaujímavé sa zamyslieť nad tým, že vstupný poplatok 1% nie je nominálne to isté čo výstupný 1%.
V danom prípade je vstupný 1% z vložených 104 000 € teda -1040 €
Ale výstupný je už z celej sumy, takže - 11 802 €
Takisto tých 100 € ročne za vedenie účtu na daňové úľavy je úplne likvidačné pre dividendových investorov ( daň 30% miesto 15% )
![Beer :beer:](./images/smilies/icon_beer.gif)
Finálny výnos som nechal, nakolko výnos sa zmenší až poplatkami pri predaji.
Čísla treba brať s rezervou, nakoľko predajom cez každého vzniká nejaký poplatok. Ale u väčšiny hodnotených ide o max 0,2%.
Dík za upozornenie. Je dôležité vedieť, že pri výplate, alebo zmene o.c.p. nastáva takýto náklad.
Je zaujímavé sa zamyslieť nad tým, že vstupný poplatok 1% nie je nominálne to isté čo výstupný 1%.
V danom prípade je vstupný 1% z vložených 104 000 € teda -1040 €
Ale výstupný je už z celej sumy, takže - 11 802 €
Takisto tých 100 € ročne za vedenie účtu na daňové úľavy je úplne likvidačné pre dividendových investorov ( daň 30% miesto 15% )
![Beer :beer:](./images/smilies/icon_beer.gif)
-
- Gold Member **
Nebolo by lepšie zvoliť inú alternatívu? EQQQ je distribučné ETFko., napr. SXRV?
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
-
- Dátum registrácie: St 05 01, 2022 9:47 am
- Has thanked: 1 time
Podľa toho kam som sa až dostal pri kupe to vyzerá na acc. Hovorím o pravidelnej investícii. Nie jednorazovom nákupe ETF... Pri jednorazovom si viem vybrať burzu na ktorej nakupujem. Ako je to pri pravidelnom? Nakúpi sa za EUR alebo USD? Otázka by bola rovnaká aj pri kúpe iného ETF.
-
- Dátum registrácie: St 05 01, 2022 9:47 am
- Has thanked: 1 time
Tak našiel som odpoved. Pri výbere nákupu (nie v časti pravidelne investície) si viete vybrať burzu a pri prepnutí na Xetra sporenie sa sprístupní pravidelne investovať. Čiže sa nakupuje v EUR
-
- Gold Member **
To vypadá na EQQB, to je akumulačné, v tom prípade všetko OK.
Re: ETF - SLSP
kolko moze teda trvat predaj na Xetre S&P500 za napr 20k?JUGGLER napísal: ↑So 07 08, 2021 12:38 am V Londýne sa uvedené ishares obchodujú iba v USD a GBP.
Odporúčam kupovať v EUR na Xetre (SXR8 ).
Je možné, že tu hlášku vyhadzuje kvôli likvidite. V Londýne je volume vyšší...tie európske verzie sú málo likvidné.
Ked dáš limit, nevidím dôvod sa ponáhľať. Nejaký marketmaker by to mal zobrať...Ja si myslím, že inštitúcie ako SLSP a o.c.p. to aj tak neposielajú na burzu osobitne, ale akumulujú príkazy do väčších. Alebo sú aj sami marketmakerami - napr. za SLSP stojí Erste Group.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 156 times
- Been thanked: 427 times
myslim ze im to sprocesovanie po prebehnuti obchodu trva 2 az 3 pracovne dni. Ak mozes daj rozpis poplatkov co si zaplatil na vstupe a co budes platit rocne priebezne.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Ahojte,
Pravidelne sporim do sp500 etf cez slsp -Od minuleho roka.
Viac sa mi do buducna pozdava msci world , ako to spravit?
Ako by bolo optimalne spravit tuto zmenu? Pozastavit sporenie do sp500 , a vytvorit nove sporenie kde vyberiem msci etf? Alebo uplne zrusit sporenie, nechat si vyplatit € a akoby od znovu za celu sumu nakupit msci etf+ zacat pravidlne sporenie? Asi tam budu poplatly ze? Primarne mi ide o to aby som mal uspory a nove pravidlne ciastky geograficky diverzifikovane. Dakujem vopred za postrehy a upozornenia.
Pravidelne sporim do sp500 etf cez slsp -Od minuleho roka.
Viac sa mi do buducna pozdava msci world , ako to spravit?
Ako by bolo optimalne spravit tuto zmenu? Pozastavit sporenie do sp500 , a vytvorit nove sporenie kde vyberiem msci etf? Alebo uplne zrusit sporenie, nechat si vyplatit € a akoby od znovu za celu sumu nakupit msci etf+ zacat pravidlne sporenie? Asi tam budu poplatly ze? Primarne mi ide o to aby som mal uspory a nove pravidlne ciastky geograficky diverzifikovane. Dakujem vopred za postrehy a upozornenia.
-
- Active Member
- Dátum registrácie: Ut 17 05, 2022 2:22 pm
- Has thanked: 27 times
- Been thanked: 24 times
S&P 500 a MSCI world sa v značnej miere prakticky kopírujú keďže takmer 70% MSCI world tvorí USA.
Toto je rozhodnutie čisto podľa toho ako to cítiš, len si treba dať pri predaji pozor na časový test aby nevznikla daňová povinnosť alebo neprešvihnút zisk 500 eur
Toto je rozhodnutie čisto podľa toho ako to cítiš, len si treba dať pri predaji pozor na časový test aby nevznikla daňová povinnosť alebo neprešvihnút zisk 500 eur
Ahojte,
Rozhodol som sa investovať do ETF cez SLSP.
Moja situácia, študent VŠ, ak sa podarí tak za pol roka skončenie štúdia , ak nie tak za 1,5r, nepravidelný prídem z brigády.
Prvý vklad by som chcel 1000€ a potom pravidelne 70-100€ mesačne.
Lenže napr. ISHARES CORE S&P 500 UCIT ETF IE00B5BMR087 stojí cca 605€, takže prvý vklad môže byť 605€ alebo 1210€, ale nie je mi jasné ako to je potom s pravidelným investovaním, ak budem investovať menej ako aktuálnu trhovú cenu ETFka, tak si zakúpim podiel z toho ETF? Alebo sa dá nakupovať iba celé ETF? A viem potom meniť výšku mesačnej investície?
Popr. som rozmýšľal ešte nad: ISHARES SP 500 EUR HEDGED ETF IE00B3ZW0K18
ISHARES CORE MSCI WORLD X ETF IE00B4L5Y983 ale to je Veľká Británia
ISHARES MSCI WORLD EUR HDG ETF IE00B441G979 a toto je zase hedgované.
Dík za pomoc.
Moja situácia, študent VŠ, ak sa podarí tak za pol roka skončenie štúdia , ak nie tak za 1,5r, nepravidelný prídem z brigády.
Lenže napr. ISHARES CORE S&P 500 UCIT ETF IE00B5BMR087 stojí cca 605€, takže prvý vklad môže byť 605€ alebo 1210€, ale nie je mi jasné ako to je potom s pravidelným investovaním, ak budem investovať menej ako aktuálnu trhovú cenu ETFka, tak si zakúpim podiel z toho ETF? Alebo sa dá nakupovať iba celé ETF? A viem potom meniť výšku mesačnej investície?
Dík za pomoc.
-
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 161 times
- Been thanked: 325 times
Zmeň svoje rozhodnutie a investuj cez XTB. To isté ETF tam nakúpiš aj za 100€(tuším min je 10€) ako frakciu a nemáš tam žiadne poplatky ani za správu portfólia, ani za nákup do portfolia, ako je to v SLSP.Adam123 napísal: ↑Ne 01 12, 2024 6:22 pm Ahojte,
Dík za pomoc.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 294 times
- Been thanked: 149 times
Ja doporucujem SPDR S&P 500 UCITS ETF (Acc), IE000XZSV718, na xetre(cez XTB) SPYL.DE, najlacnejsie akumulacne ETF v € na SP500(TER 0,03%), cena aktualne okolo 13-14€ a nemusis kupovat frakcie...(kvoli teoretickym problemom ohladom zdanovania po uplynuti casoveho testu, neviem, ci na SK je to uz definitivne vyjasnene)
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Ano, pri pravidelnom investovani do etf cez slsp vies kupit aj frakciu etf (minimalna suma sporenia 50 € / mesiac) takto mesacne sporim ja detom. Jediny mensi problem je neprilis velky vyber etf (6 titulov) na pravidelne sporenie. Ja som momentalne na hedged sp500 a budem to menit na msci world.
Je asi fakt na mieste sa zamysliet ci ma zmysel toto rieist cez slsp..
-
- Dátum registrácie: Ut 29 05, 2018 10:56 am
- Has thanked: 85 times
- Been thanked: 5 times
V mojom konkrétnom prípade využívam SLSP ako záložného brokera. Mám tam otvorenú štvrtinovú pozíciu v ETF oproti hlavnému brokerovi, v prípade že by ten bol z akýchkoľvek dôvodov nedostupný. V zmysle sedliackej stratégie nedávať všetky vajíčka do jedného košíka. S poplatkami som uzrozumený, zlákala ma možnosť otvoriť si na pár klikov v aplikácii majetkový účet a existencia kamenných pobočiek.Roger42 napísal: ↑Po 02 12, 2024 8:41 am Ano, pri pravidelnom investovani do etf cez slsp vies kupit aj frakciu etf (minimalna suma sporenia 50 € / mesiac) takto mesacne sporim ja detom. Jediny mensi problem je neprilis velky vyber etf (6 titulov) na pravidelne sporenie. Ja som momentalne na hedged sp500 a budem to menit na msci world.
Aha, týmto sa pri pravidelnom investovaí výber zužuje iba na sp500 hedged a MSCI world.Roger42 napísal: ↑Po 02 12, 2024 8:41 am Ano, pri pravidelnom investovani do etf cez slsp vies kupit aj frakciu etf (minimalna suma sporenia 50 € / mesiac) takto mesacne sporim ja detom. Jediny mensi problem je neprilis velky vyber etf (6 titulov) na pravidelne sporenie. Ja som momentalne na hedged sp500 a budem to menit na msci world.
Ak by si mi vedel pozrieť prosím isin toho MSCI, lebo sú tam 2 hedged a nehedged a majú trošku zmätok v názvoch medzi appkou a webom.
-
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 83 times
Prečo sa tak držíš SLSP?Adam123 napísal: ↑Po 02 12, 2024 5:52 pmAha, týmto sa pri pravidelnom investovaí výber zužuje iba na sp500 hedged a MSCI world.Roger42 napísal: ↑Po 02 12, 2024 8:41 am Ano, pri pravidelnom investovani do etf cez slsp vies kupit aj frakciu etf (minimalna suma sporenia 50 € / mesiac) takto mesacne sporim ja detom. Jediny mensi problem je neprilis velky vyber etf (6 titulov) na pravidelne sporenie. Ja som momentalne na hedged sp500 a budem to menit na msci world.
Ak by si mi vedel pozrieť prosím isin toho MSCI, lebo sú tam 2 hedged a nehedged a majú trošku zmätok v názvoch medzi appkou a webom.
Si aktuálne končiaci študent VS, ideš si budovať majetok, naozaj by si mal siahať po bez-nákladovom brokerovi ako ti tu viacerí skúsení radia.
Je si z čoho vyberať, aj v prípade ak sa nekamarátiš s angličtinou.
V SLSP máš:
Priebežný poplatok 0,6% ročne
Pravidelné nákupy 0,5% z obchodu
Jednorazový nákup 1% z obchodu (min 1 EUR)
Každý predaj 1% z obchodu
Ahoj,
Tie isiny najdes aj na webe slsp-etf
“Aktuálne môžete pravidelne investovať do týchto fondov:
Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF (ISIN: IE00BFZXGZ54), ktoré kopíruje index amerických, najmä technologických akcií
Invesco Physical Gold ETC (ISIN: IE00B579F325), ktoré kopíruje vývoj ceny zlata
iShares Core MSCI World (ISIN: IE00B4L5Y983), ktoré kopíruje index svetových akcií
iShares Digitalisation ETF (ISIN: IE00BYZK4883), ktoré kopíruje vývoj indexu STOXX Global Digitalisation zameraného na celosvetovú digitálnu transformáciu a technologickú inováciu
iShares Healthcare Innovation ETF (IE00BYZK4776), ktoré kopíruje výkonnosť indexu STOXX Global Breakthrough Healthcare index zameraného na inovácie, služby a pokroky v oblasti zdravotníctva
iShares S&P 500 EUR Hedged (ISIN: IE00B3ZW0K18), ktoré kopíruje index najlepších amerických akcií”
Zdroj: web slsp
Ps: sory za formatovanie, je to z mobilu
Tie isiny najdes aj na webe slsp-etf
“Aktuálne môžete pravidelne investovať do týchto fondov:
Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF (ISIN: IE00BFZXGZ54), ktoré kopíruje index amerických, najmä technologických akcií
Invesco Physical Gold ETC (ISIN: IE00B579F325), ktoré kopíruje vývoj ceny zlata
iShares Core MSCI World (ISIN: IE00B4L5Y983), ktoré kopíruje index svetových akcií
iShares Digitalisation ETF (ISIN: IE00BYZK4883), ktoré kopíruje vývoj indexu STOXX Global Digitalisation zameraného na celosvetovú digitálnu transformáciu a technologickú inováciu
iShares Healthcare Innovation ETF (IE00BYZK4776), ktoré kopíruje výkonnosť indexu STOXX Global Breakthrough Healthcare index zameraného na inovácie, služby a pokroky v oblasti zdravotníctva
iShares S&P 500 EUR Hedged (ISIN: IE00B3ZW0K18), ktoré kopíruje index najlepších amerických akcií”
Zdroj: web slsp
Ps: sory za formatovanie, je to z mobilu
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Ak SLSP nemá nehedžované SP500, strieľa si do vlastnej nohy. Ukazuje nekompetentnosť.
Ja nechápem, že inštitúcie, agenti sú posadnuté hedžovaním výnosu v eurách voči výnosu v USD.
Veď po sedliacky, hedžingom si istíme, že silnejúce euro nám neuberie z dolárových výnosov.
Dlhodobo však kurz chodí hore-dole. Poisťovanie kurzovej straty je dlhodobo zbytočne nákladné.
A krátkodobo - teraz, keď sa európa potápa a možno to skončí aj pádom eura je hedžing aj nelogický ...
veď pri úpadku eura si platíme za poisťovanie voči úpadku dolára ( a úpadku USA ).
Reč čísel:
Toho roku do 30.9. je rozdiel medzi SP500 v EUR a hedžovaným nebadaný ( +0,5% v prospech nehedžovaného ).
Od 2016 (hitparáda ) je hedžované SP500 v EUR +158% a nehedžované v EUR +212%. V USD je pritom +220%.
Od začiatku hedžovaného iShares od 30.9.2010 je hedžované v EUR +384,6% a nehedžované v EUR +663,6% . V USD je +526%.
Čiže Euro za ten čas oslabilo z 1,36 na 1,11 čo je -18,4%. Z nákladmi hedžingu by sme však mali na účte o -36,5% menej.
Alebo to zoberme naopak: USD posilnilo o +22%, ale bez hedžingu máme na účte o +57% EUR viac ako z hedžingom.
Ak by sme začínali v roku 2010 so 100 000 EUR, tak z hedžovaným ETF máme 484 000 EUR (+11,8% p.a. ) a bez hedžingu 763 000 EUR (+15,62% p.a. ).
Čiže hedžingom sa poisťujeme, aby sme pri oslabovaní USD nemali kurzové straty... ale reálne oslabuje euro a tým neustálym poisťovaním sa pripravujeme aj o kurzové zisky. Takže podľa mňa je hedžing v súčasnosti dvojnásobná hlúposť.
Môj názor: ked už by som mal platiť SLSP 0,6% p.a....zobral by som výnosnejší Nasdaq 100.
Ale v žiadnom prípade by som nebral S&P 500 EUR Hedged.
Ja nechápem, že inštitúcie, agenti sú posadnuté hedžovaním výnosu v eurách voči výnosu v USD.
Veď po sedliacky, hedžingom si istíme, že silnejúce euro nám neuberie z dolárových výnosov.
Dlhodobo však kurz chodí hore-dole. Poisťovanie kurzovej straty je dlhodobo zbytočne nákladné.
A krátkodobo - teraz, keď sa európa potápa a možno to skončí aj pádom eura je hedžing aj nelogický ...
veď pri úpadku eura si platíme za poisťovanie voči úpadku dolára ( a úpadku USA ).
Reč čísel:
Toho roku do 30.9. je rozdiel medzi SP500 v EUR a hedžovaným nebadaný ( +0,5% v prospech nehedžovaného ).
Od 2016 (hitparáda ) je hedžované SP500 v EUR +158% a nehedžované v EUR +212%. V USD je pritom +220%.
Od začiatku hedžovaného iShares od 30.9.2010 je hedžované v EUR +384,6% a nehedžované v EUR +663,6% . V USD je +526%.
Čiže Euro za ten čas oslabilo z 1,36 na 1,11 čo je -18,4%. Z nákladmi hedžingu by sme však mali na účte o -36,5% menej.
Alebo to zoberme naopak: USD posilnilo o +22%, ale bez hedžingu máme na účte o +57% EUR viac ako z hedžingom.
Ak by sme začínali v roku 2010 so 100 000 EUR, tak z hedžovaným ETF máme 484 000 EUR (+11,8% p.a. ) a bez hedžingu 763 000 EUR (+15,62% p.a. ).
Čiže hedžingom sa poisťujeme, aby sme pri oslabovaní USD nemali kurzové straty... ale reálne oslabuje euro a tým neustálym poisťovaním sa pripravujeme aj o kurzové zisky. Takže podľa mňa je hedžing v súčasnosti dvojnásobná hlúposť.
Môj názor: ked už by som mal platiť SLSP 0,6% p.a....zobral by som výnosnejší Nasdaq 100.
Ale v žiadnom prípade by som nebral S&P 500 EUR Hedged.
capitalcapital napísal: ↑Po 02 12, 2024 8:17 pmChcel som to mať pod jednou strechou a oproti všade ospevovanému finaxu sú nižšie poplatky.Adam123 napísal: ↑Po 02 12, 2024 5:52 pmPrečo sa tak držíš SLSP?
Si aktuálne končiaci študent VS, ideš si budovať majetok, naozaj by si mal siahať po bez-nákladovom brokerovi ako ti tu viacerí skúsení radia.
Je si z čoho vyberať, aj v prípade ak sa nekamarátiš s angličtinou.
V SLSP máš:
Priebežný poplatok 0,6% ročne
Pravidelné nákupy 0,5% z obchodu
Jednorazový nákup 1% z obchodu (min 1 EUR)
Každý predaj 1% z obchodu
Oplatí sa mi investovať teraz hneď, alebo mám počkať kým to trochu klesne? Za posledný mesiac išli etf hore o 5-10% a neviem či to je dobrá doba na investíciu.
-
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
- Has thanked: 51 times
- Been thanked: 38 times
Chod trosku do nepohodlia a skutocne sa vyhni Finaxu a SLSP, zaloz si ucet u nizkonakladoveho brokera (je tu o tom kopec tem, XTB, alebo IB), zacni pravidelne dokupovat nehedgovane SP500 za tolko, kolko mozes mesacne a neries, ci je dobra alebo zla doba. Casovanie sa neoplati riesit, nikto ti nepovie, ako to z kratkodobeho hladiska bude.
Dík za pomoc.
Založil som si nakoniec XTB, bolo to na 15 minút a hneď bol aj schválený.
Tak pôjdem do nehedgovaneho sp500.
Založil som si nakoniec XTB, bolo to na 15 minút a hneď bol aj schválený.
Tak pôjdem do nehedgovaneho sp500.
Ahojte,
Žiadam Vás o radu.
Cez SLSP som kúpil tieto akum. ETF: SP500 a Nasdaq 100.
Mám aj 1 akciu Taiwan Semiconductor
V budúcnosti plánujem zrušiť fond dividendovych akcií,
Takže budem mať 10 000e k dispozícii na investovanie.
Poraďte prosím, či mám dokupovať etf, ktoré už vlastním,
Alebo ešte niečo iné doplním do svojho portfólia...
Kde vidíte príležitosť na zisk?
vdakaa
Žiadam Vás o radu.
Cez SLSP som kúpil tieto akum. ETF: SP500 a Nasdaq 100.
Mám aj 1 akciu Taiwan Semiconductor
V budúcnosti plánujem zrušiť fond dividendovych akcií,
Takže budem mať 10 000e k dispozícii na investovanie.
Poraďte prosím, či mám dokupovať etf, ktoré už vlastním,
Alebo ešte niečo iné doplním do svojho portfólia...
Kde vidíte príležitosť na zisk?
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Ja som išiel do svetovych akcií msci world, dá sa nastaviť aj pravidelné investovanie co zníži vstupné poplatky na polovicu.
-
- Dátum registrácie: Ut 29 05, 2018 10:56 am
- Has thanked: 85 times
- Been thanked: 5 times
Ja rovnako MSCI World, po dvoch rokoch nepravidelných nákupov spokojnosť, na poplatky si to zarobilo. Navyšovať pozíciu na tomto účte už nemienim, beriem to ako zálohu, peňaženku, prilepšenie na dôchodok v budúcnosti.