Odporučte tie najlepšie ETF-ká

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
kixog47100
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 23 times
Been thanked: 73 times

Re: Odporučte tie najlepšie ETF-ká

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Ja osobne verim len tymto dvom - na zaklade historie vyzeraju najlepsie vyvazene.

Plus este verim MSCI World a FTSE All World.
Tie su o nieco viac diverzifikovane ale v podstate zaklad je ten isty len percentualne menej na ukor pridanych. A tych zvysnych cca 500-2000 firiem tam ma minimalne zastupenie.
A este ich aj historicky tahaju dole.
Takze tie drobky -"minifirmy" su tam uz skor naskodu.
Neviem, mozno sa to v buducnosti este zmeni.

Tak ma zaujimalo ci je este nieco historicky lepsie.
MiBi
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 14 times
Been thanked: 651 times

Nasdaq 100 vs. S&P500

Príspevok od používateľa MiBi »

Infografika k Invesco QQQ ETF, resp. Nasdaq 100 vs SPDR S&P 500 ETF
nasdaq.png

Obrázok
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 920 times
Been thanked: 92 times

Re: Nasdaq 100 vs. S&P500

Príspevok od používateľa rmaly »

MiBi napísal: Pi 20 09, 2024 1:37 pm Infografika k Invesco QQQ ETF, resp. Nasdaq 100 vs SPDR S&P 500 ETF
Krasne. Odkial to mas pls? Respektive su tam aj ine visualizacie (msci, s&P500 apod)?
MiBi
Guru Member ****

Re: Nasdaq 100 vs. S&P500

rmaly napísal: Po 23 09, 2024 11:06 am Krasne. Odkial to mas pls? Respektive su tam aj ine visualizacie (msci, s&P500 apod)?

Je to z https://x.com/ZeevyInvesting
jmak7
Dátum registrácie: St 25 09, 2024 4:27 pm
Been thanked: 1 time

Príspevok od používateľa jmak7 »

Ahojte,
ake ETF kupovat pre dlhodobu invesitciu. Doteraz som investoval len cez finax, ale otvoril som si ucet v Interactive Brokers a chcem si kupit ETF.
Idealne nech akumulacne a nech sleduje S&P, alebo take nieco. Najviac zopar ETF (do 5?)
Musim si kupovat UCITS ETFka, alebo mozem aj nejake priamo na US burze? Je tam nejaky rozdiel co sa tyka danenia? Niekde som cital, ze ked je to kupene v US tak je tam v pripade dedenia dan z celeho portfolia.
Mozno by bolo fajn drzat to v USD, kedze vo finaxe mam vsetko v EUR.
Chcem len drzat a dokupovat, ale s nizsimi poplatkami ako finax. Co odporucate?
Dakujem
Ondrej17
Active Member
Dátum registrácie: Ut 17 05, 2022 2:22 pm
Has thanked: 27 times
Been thanked: 24 times

Príspevok od používateľa Ondrej17 »

1. Aké ETF je individuálna otázka, treba si porovnať výkonnosť / riziko a rozumne to rozložiť. Začal by som pri S&P 500, MSCI WORLD a NASDAQ100. Maju veľký overlap ale rozdielnu diverzifikáciu a výkonnosť. Ak by som chcel len nakupovať a neriešiť išiel by som len do MSCI world alebo FTSE all world.

2. Ideálne akumulačné z daňového aj výkonnostného hľadiska. UCITS etf je najjednoduchšia cesta čo sa týka nákladov, daní a brokerov.

3. Výber brokera je dôležitý. Ak sa jedná o menšie čiastky na pravidelnej báze odporúčam XTB pripadne Trade republic. XTB je overenejší broker a má support v SK jazyku. Trade republic je jednoduchšia platforma s rôznymi benefitmi a platobnou kartou ale majú trochu odvážny business model a k supportu sa človek ledva dostane. Pre väčšie jednorazové investície Interactive Brokers.
Ivix
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 05 12, 2022 9:00 am
Has thanked: 232 times
Been thanked: 40 times

Príspevok od používateľa Ivix »

jmak7 napísal: St 25 09, 2024 4:32 pm Ahojte,
ake ETF kupovat pre dlhodobu invesitciu. Doteraz som investoval len cez finax, ale otvoril som si ucet v Interactive Brokers a chcem si kupit ETF.
Idealne nech akumulacne a nech sleduje S&P, alebo take nieco. Najviac zopar ETF (do 5?)
Musim si kupovat UCITS ETFka, alebo mozem aj nejake priamo na US burze? Je tam nejaky rozdiel co sa tyka danenia? Niekde som cital, ze ked je to kupene v US tak je tam v pripade dedenia dan z celeho portfolia.
Mozno by bolo fajn drzat to v USD, kedze vo finaxe mam vsetko v EUR.
Chcem len drzat a dokupovat, ale s nizsimi poplatkami ako finax. Co odporucate?
Dakujem
SPYL SP500 TER 0.03%. Mensie sumy T212, vacsie IBKR. Urcite nekupuj US ETFka, vacsina brokerov ti ich ani nedovoli nakupit a budes mat starosti s komplikovanym danenim dividend (USAci nemaju akumulacne), plus mas na US ETF a akcie dan z dedenia, s TER 0.03% aj tak nemas kde setrit.
Jediny trh, z ktoreho vo vypredaji ludia utekaju, je akciovy trh. Warren Buffett.
Diverzifikovane portfolio moze bohatstvo ochranit, ale koncentrovane portfolio ho buduje. Warren Buffett.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1466 times
Been thanked: 1966 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Len tak medzi nami ženami. Prečo kupovať 3-5 ETFs? Nestačí jedno?
Podielový fond a väčšina iných fondov majú tak do 30 akcií. Nasdaq 100 má 101 firiem. SP500 má teraz 502 a MSCI World 1429.

Sranda je, že kopa ľudí sa bez skúsenosti vrhá do podnikania - investujú do jednej = vlastnej firmy.
Ale ked ide o najlepšie firmy sveta, chcú ich mať tisíce. Lebo riziko...

Máš účet u IB. Zlatý stred je SP500 na Xetre , ticker SXR8 0,07% p.a. a cena 540 € ...alebo SPYL 0,03% a cena 12,40 €

...Nasdaq 100 je SXRV ...MSCI World EUNL, alebo IWDA

Lvix má pravdu. Americké ETFs ti IB ani nedovolí kúpiť. Nemajú leták KIID - nesplnajú teda byrokratické podmienky EU.

Dúfam že nebudeš kupovať v malom, lebo vtedy zavážia poplatky.

P.S. Niektoré americké ETFs IB dovoluje..napr. zlato zvyknem obchodovať cez americké PHYS...alebo európske zlato cez Xetru gold - 4GLD (vždy vidíš cenu za 1 gram ). Takisto si pametám, že ETF na Dow Jones 30 už má leták a je teda povolené. Ale nie je akumulačné.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jmak7

Vdaka za rady.
- viac ETF som myslel ako vacsie pokrytie trhu. Vychadzal som z finaxu kde mam US velke, stredne, male firmy, EU male, velke firmy a rozvojove trhy. Cize 6 ETF. Na US velke je tam prave to spomenute SXR8 .GR
- Tak ak by to malo byt iba jedno ETF UCITS akumulacne pre zaciatok tak ktore na doplnenie toho co mam vo finaxe? Alebo to len dat do toho SXR8 .GR?
- Co je to kupovat v malom? Do akej sumy mesacne?
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

jmak7 napísal: St 25 09, 2024 7:33 pm - viac ETF som myslel ako vacsie pokrytie trhu. Vychadzal som z finaxu kde mam US velke, stredne, male firmy, EU male, velke firmy a rozvojove trhy. Cize 6 ETF.
Vieš prečo porovnávam výnos fondov a inštitúcii so sedliakom?
Lebo sedliak kašle na to, čo robia finančníci, ktorí to robia pre poplatky. Riadi sa tým, čo čítaš v mojom podpise.

A čísla to potvrdzujú:

FINAX 100 (EUR): Od 21.2.2018: +73% (+9,01% p.a.).
Sedliak v ETF SVET (EUR): +113,44% (+12,67% p.a.).
Sedliak v ETF USA za rovnaký čas: +154,26% (+15,81% p.a.).

jmak7 napísal: St 25 09, 2024 7:33 pm - Tak ak by to malo byt iba jedno ETF UCITS akumulacne pre zaciatok tak ktore na doplnenie toho co mam vo finaxe? Alebo to len dat do toho
Ak to má byť na doplnenie málo výnosného Finaxu, tak by som išiel do Nasdaqu100.
Ale mne sa vidí, že ty máš tak trochu strach.
Ak máš strach, do akcií netreba liezť. Lebo akcie môžu klesnúť aj o -50%, zatial čo inflácia znehodnotila úspory od 2018 iba o +40%. :)
jmak7 napísal: St 25 09, 2024 7:33 pm - Co je to kupovat v malom? Do akej sumy mesacne?
Tak aby ťa to nevyšlo viac ako 0,5% z investície.
Ak kúpiš ETf za 200 € a zaplatíš poplatok 4€...tak je to 2% z investície.
Ak chceš investovať takto 30 rokov, tak je to i zbytočne prácne. Rovnaký nákup v EIC stojí 0,2%, teda 40 centov a je plnoautomaticky.
Najlepšia cesta pre teba ja začať úplne zadarmo cez XTB, Trade republic a podobne, nahromadiť nejaký kapitál a potom uvidíš.
IB je dobrý broker pre investorov a obchodníkov, ale pokiaľ viem poplatky na eu burzách sú 2-4€.
Ak by si bol špekulant, ktorý chce obchodovať po celom svete , 24 hodín denne a rôzne nástroje...vtedy je IB ideálne.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
rand
Dátum registrácie: Po 17 06, 2024 9:29 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 11 times

Príspevok od používateľa rand »

JUGGLER napísal: St 25 09, 2024 5:27 pm P.S. Niektoré americké ETFs IB dovoluje..napr. zlato zvyknem obchodovať cez americké PHYS...alebo európske zlato cez Xetru gold - 4GLD (vždy vidíš cenu za 1 gram ). Takisto si pametám, že ETF na Dow Jones 30 už má leták a je teda povolené. Ale nie je akumulačné.
Ale PHYS (Sprott Physical Gold Trust) nie je americké ETF, ale kanadské ETF (má kanadský ISIN). A ktoré bolo to ETF Dow Jones? Nebola to nejaká európska verzia?
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

PHYS ok. Zabudol som že je kanadské. Je v USD. Je likvidné a spoľahlivé. A strýko Sam nemá dosah. Dobré ETF.

rand napísal: St 25 09, 2024 11:55 pm A ktoré bolo to ETF Dow Jones? Nebola to nejaká európska verzia?
Budeš sa čudovať. Ekvivalent SPY. Etf DIA

Našiel som to vlákno, ktoré som vtedy kvôli tomu založil: viewtopic.php?t=25305
Mám aj otvorené IB. A DIA fakt funguje.
jmak7

Z akcii nemam strach. Mam v nich dost penazi asi poslednych 5 rokov a uz som si presiel tym, ze trh bol dole. Zopar co som nakupil individualne akcie (cez revolut) sa dostali na povodnu cenu az teraz po 3 rokoch (teda nie vsetky ale investicia dokopy).
Doteraz som to daval do finaxu pre jednoduchost, ale uz tam mam 100k a to 1% poplatok uz je z tej sumy dost tak sa mi oplati sa trochu porozhliadat. Na zaciatok sa v tom chcem zorientovat a kupit nejake ETF - to "Sedliak ETF USA", oboznamit sa s platformou a potom eventualne casom presunut investicie z finaxu. Planujem investovat tak okolo 30k rocne.
Interactive Brokers som si vybral, lebo je najvacsi a vraj ma nizke poplatky. Pri xtb som nevidel moznost otvorit joint account (s manzelkou).
Takze odporucate radsej ist do XTB? Porovnal som si to aj IB ma to 0,05% z transakcie (minimalne €3), ziadny holding fee alebo inactivity. Bude pre mna dlhodobo lepsie xtb?
Ondrej17
Active Member
Dátum registrácie: Ut 17 05, 2022 2:22 pm
Has thanked: 27 times
Been thanked: 24 times

Príspevok od používateľa Ondrej17 »

Väčšiu sumu tých 100k by som dal rozhodne do IB. XTB môžeš používať ako zberný účet na pravidlene investovanie a až sa ti tam nazbiera tých 30k tak po zohľadnení časového testu to presúvať do IB.
jmak7

Ondrej17 napísal: Št 26 09, 2024 8:28 am Väčšiu sumu tých 100k by som dal rozhodne do IB. XTB môžeš používať ako zberný účet na pravidlene investovanie a až sa ti tam nazbiera tých 30k tak po zohľadnení časového testu to presúvať do IB.
Aky dovod je to davat najprv do XTB a potom presuvat? Nie je lepsie to davat rovno do IB? Alebo to nechat v XTB?
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Trebalo povedať hneď na začiatku že máš 100 K a chceš investovať 30 k ročne. To by som ani nespomenul XTB…. Ani by som nerozoberal poplatky pri nákupoch 200 € mesačne a podobne
jmak7

JUGGLER napísal: Št 26 09, 2024 11:14 am Trebalo povedať hneď na začiatku že máš 100 K a chceš investovať 30 k ročne. To by som ani nespomenul XTB…. Ani by som nerozoberal poplatky pri nákupoch 200 € mesačne a podobne
Takze uz len IB? XTB som pozeral, ze nema nejake poplatky za drzanie, tak preco uz nie XTB?
Prave som skusil nakup SXR8 na IB za 40 a poplatok bol 2,5. To bolo pri "Tiered" ucte. Este skusim "fixed" kolko bude. Lebo mi to nesedi kedze na stranke mali ze poplatok je 0,05% minimalne 1.25E. Tak neviem ci ten zvysok su regulatory fees.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

jmak7 napísal: Št 26 09, 2024 11:24 am Prave som skusil nakup SXR8 na IB za 40 a poplatok bol 2,5.
Čo za 40? za 40 €, alebo 40 ks, čiže za 22 000 € ? Drobný rozdiel, ale pýtam sa...

XTB je poľský CFD broker, čo je niečo ako kasíno. Prehráva tam 80% klientov v pákových stávkach na forex, crypto, komodity a pod.
Kasíno má free lunch - umožňuje investovanie do cenných papierov bez poplatkov.
Spôsobom, že polovica ľudí si aj tak mýli cenné papiere s CFD a druhá polovica si aj zagembluje... :)

Aj ked je reputácia XTB výborná a zbavili sa hriechov minulosti, ja by som tam držal maximálne pár desiatok tisíc €.
Poistenie je do výšky 20 000€. Kapitalizácia firmy okolo 2 mld. USD. Sú na Waršavskej burze - teda tiež trochu rozdiel oproti developed markets.

IB je popredný americký broker - sprostredkovateľ...nie kasíno, aj ked má pre nás európanov CFD - ale CFD najvyššej kvality na londýnskej úrovni a bez spreadov na akciách. Kapitalizácia je 15 mld. USD a najvyššia a dlhodobá reputácia všade vo svete.
Poistenie teraz v IBIE len 20 000 €...v IBCE sme mali 100 000€...v IBUK/US 500 000, ale ok...pre mňa je to dôveryhodnosť na vklad v státisícoch €...dajme tomu do 1 milióna .
Každý nech si robí čo chce, nech posiela peniaze kde chce, ja som videl príliš veľa ľudí prísť o vklady, aby som dôveroval každému.
Moja dôvera je oceňovaná výškou vkladu, teda peniazmi, ktoré by som oželel, keby som sa mýlil...

Ked vravíš, že máš 100 000 € vo Finaxe. Sleduješ našu Hitparádu ?
Finax odštartoval svoje PR aj tak, že tam Dominik Hrbatý vložil 100 000. V hitparáde nájdeš výsledky. Ja vždy vravím, načo vysvetlovať, načo
zdôvodňovať, investovanie je o výnosoch a riziku ...každý musí posúdiť svoje priority, stanoviť si cieľe a sám sa rozhodnúť.
Pravlad
Dátum registrácie: Po 12 02, 2024 9:37 pm
Has thanked: 49 times
Been thanked: 19 times

Príspevok od používateľa Pravlad »

jmak7 napísal: Št 26 09, 2024 11:24 am
JUGGLER napísal: Št 26 09, 2024 11:14 am Trebalo povedať hneď na začiatku že máš 100 K a chceš investovať 30 k ročne. To by som ani nespomenul XTB…. Ani by som nerozoberal poplatky pri nákupoch 200 € mesačne a podobne
Takze uz len IB? XTB som pozeral, ze nema nejake poplatky za drzanie, tak preco uz nie XTB?
Prave som skusil nakup SXR8 na IB za 40 a poplatok bol 2,5. To bolo pri "Tiered" ucte. Este skusim "fixed" kolko bude. Lebo mi to nesedi kedze na stranke mali ze poplatok je 0,05% minimalne 1.25E. Tak neviem ci ten zvysok su regulatory fees.
XTB ma poplatok za drzanie 0.2% ked portfolio presiahne 250 000E , plati sa to len z majetku nad 250k, cize pri portofoliu 500k platis 0.2% p.a za 250k. Ja mam XTB rad vdaka slovenskej podpore, ale pri velkej sume vychadza lacnejsie IBKR.
IBKR ma aj dlhsiu historiu a spravuje v zachranici ovela vacsi majetok ako XTB alebo vacsina brokerov co su u nas dostupny, preto sa vseobecne odporuca na drzanie vacsich sum.
2.5E u IBKR si platil lebo okrem commision 1,25E tam bol aj poplatok za konkretnu burzu. Az tak vela nakupov som u ibkr nerobil ale zatial bol polatok vzdy od 1,25 do 2,5 +- , viac som nevidel.
jmak7

JUGGLER napísal: Št 26 09, 2024 12:06 pm Čo za 40? za 40 €, alebo 40 ks, čiže za 22 000 € ? Drobný rozdiel, ale pýtam sa...
- 40 €, zatial to len testujem a chcel som vidiet rozdiel poplatkov pri "tiered" a "fixed", ale pri tej malej sume je to asi to iste.

- Vdaka za vysvetlenie, tak to zostanem pri IB.

- Dik za tip na Hitparadu. Takze to budem davat postupne do SXR8.
MiBi
Guru Member ****

Screenshot 2024-10-08 073536.png
Screenshot 2024-10-08 073352.png
Croven
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
Has thanked: 30 times
Been thanked: 58 times

Príspevok od používateľa Croven »

MiBi napísal: Ut 08 10, 2024 7:38 am Screenshot 2024-10-08 073536.png
To je síce pekné, ale keď sa pozrieme na dlhší horizont, napr. 5 rokov, tak ta Čína oproti QQQ je mega tragédia so žiadným výnosom :D
Wolf
Active Member
Dátum registrácie: Po 19 04, 2021 10:29 am
Has thanked: 32 times
Been thanked: 31 times

Príspevok od používateľa Wolf »

MiBi napísal: Ut 08 10, 2024 7:38 am Screenshot 2024-10-08 073536.png
Existuje nejaký čínsky Nasdaq 100?

Našiel som MSCI China Tech 100 Index (USD)

Alebo Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF 1C
MiBi
Guru Member ****

zopar grafov na vikend
Prílohy
Screenshot 2024-11-30 131107.png
Screenshot 2024-11-30 131455.png
Screenshot 2024-11-30 131704.png
MiBi
Guru Member ****

Gd8hUpcWwAAVTuB.jpg
vrtulnik
Dátum registrácie: Ne 04 01, 2015 12:06 pm

Príspevok od používateľa vrtulnik »

ahojte,

uz som tu parkrat videl, ze niekto diverzifikuje svoje portfolio u viacerych brokerov. Aky mate na to nazor? Ide mi hlavne o vynosy a o bezpecnost/diverzifikaciu. Viem ze s tym bude viac administrativy.

Viem, ze IB ma dlhorocnu tradiciu, da sa povazovat za bezpecny (kvoli tomu som zvolil ich).

Ak som dobre pocital, tak keby to iste ETF rozdelim do dvoch brokerov (investovane v ten isty cas 300+300 eur), tak vynos by mal byt ten isty plus minus. Jedinym rozdiel by mali robit poplatky brokerovi. Ale v konecnom dosledku napr. o 20 rokov by som mal mat ten isty vynos, ked scitam obidve sumy u IB+XTB, ako keby investujem iba do IB po 600 eur.

Dobre som pocital?

Osobne by som siel este do XTB - ale neinvestoval by som iba do SP500, ale napr. v IB by som za 300e kupil Vanguard SP500 ACC a na XTB dajme tomu Nasdaq 100 alebo nejake World ETF.
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 36 times
Been thanked: 97 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

vrtulnik napísal: St 01 01, 2025 8:32 am ahojte,

uz som tu parkrat videl, ze niekto diverzifikuje svoje portfolio u viacerych brokerov. Aky mate na to nazor? Ide mi hlavne o vynosy a o bezpecnost/diverzifikaciu. Viem ze s tym bude viac administrativy.

Viem, ze IB ma dlhorocnu tradiciu, da sa povazovat za bezpecny (kvoli tomu som zvolil ich).

Ak som dobre pocital, tak keby to iste ETF rozdelim do dvoch brokerov (investovane v ten isty cas 300+300 eur), tak vynos by mal byt ten isty plus minus. Jedinym rozdiel by mali robit poplatky brokerovi. Ale v konecnom dosledku napr. o 20 rokov by som mal mat ten isty vynos, ked scitam obidve sumy u IB+XTB, ako keby investujem iba do IB po 600 eur.

Dobre som pocital?

Osobne by som siel este do XTB - ale neinvestoval by som iba do SP500, ale napr. v IB by som za 300e kupil Vanguard SP500 ACC a na XTB dajme tomu Nasdaq 100 alebo nejake World ETF.
Mne na XTB vadí to ,že v prípade smrti majiteľa (poručiteľa) XTB okamžite odpredáva všetky pozície a dedičom vypláca peniaze. Takéto rozhodnutie by malo byť na dedičoch či to predať alebo si to nechať a pokračovať v investovaní.
12gb54as
Active Member
Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
Been thanked: 7 times

Príspevok od používateľa 12gb54as »

Ako XTB zisti, ze som zomrel? Resp.ako to mate vyriesene ohladom smrti? Hesla od XTB a info, kolko tam mam penazi, zdielat velmi nechem ani s najblizsimi.
aviceN
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 219 times
Been thanked: 189 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Zrejme až keď sa im ozve notár a doloží úmrtný list a nasleduje klasicky dedičské konanie? Prípadne sa im ozve rodina s úmrtným listom?
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
MiBi
Guru Member ****

MiBi
Guru Member ****

1735828038156.jpg
MiBi
Guru Member ****

Podla grafu asi najlepsie Japonsko - najviac z rastu ceny tvori rast ziskov
GgPmFP4acAAtMZ4.jpg
zdroj: https://x.com/EugeneNg_VCap/status/1874 ... 72/photo/1
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 156 times
Been thanked: 427 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

MiBi napísal: St 08 01, 2025 2:01 pm Podla grafu asi najlepsie Japonsko - najviac z rastu ceny tvori rast ziskov

GgPmFP4acAAtMZ4.jpg

chybaju mi tam buybacky
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
kixog47100
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 23 times
Been thanked: 73 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

MiBi napísal: St 08 01, 2025 2:01 pm Podla grafu asi najlepsie Japonsko - najviac z rastu ceny tvori rast ziskov

GgPmFP4acAAtMZ4.jpg

Tazko to takto hodnotit. Su tam globalne firmy a zisk je prepocitany na localnu menu v JP na JPY.
Cize zarobili napriklad dolare (ten posilnil) zamenili na JPY, maju vacsi % zisk v JPY ...
A v kazdom indexe je iny pocet firiem.
Vo vacsom "horsie" firmy tahaju "lepsie" smerom dole.

Ono bolo aj nejake obdobie ked SP500 rastol (v lokalnej mene v USD) ale v prepocte na EUR by si nezarabal.
Vtedy este ETF-ka neboli.
MiBi
Guru Member ****

Do ktorych ETF sa najviac investovalo v r.2024
Prílohy
etfs.jpg
alojz.tarabik
Dátum registrácie: Po 24 10, 2022 12:02 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 6 times

Príspevok od používateľa alojz.tarabik »

JUGGLER, prosím ťa to investovanie ako si písal u rôznych brokerov do výšky poistenia investície si myslel ako. Ale do výšky ochrany vkladov. To sa myslí tak že moje vklady sú vo výške tej ochrany alebo co ja viem polovica a rátať akoby so ziskom? Napr. Ochrana vkladov 20k tak dám 10k vklady a viem ze budem investovat x rokov tak mi to narastie do tej sumy napr alebo môžem investovat do tej výšky vkladu.
A je nejaký prehľad rôznych brokerov do akej výšky majú ochranu vkladov poistenie investícií a podobne?? Je nejaká taka tabuľka alebo máte nejaký prehľad? Diky
BudFox
Dátum registrácie: Ut 14 06, 2022 1:05 pm
Been thanked: 33 times

Príspevok od používateľa BudFox »

12gb54as napísal: St 01 01, 2025 12:34 pm Ako XTB zisti, ze som zomrel? Resp.ako to mate vyriesene ohladom smrti? Hesla od XTB a info, kolko tam mam penazi, zdielat velmi nechem ani s najblizsimi.
Pre prípad smrti to mám vyriešené tak, že najbližšia rodina vie, kde kade mám účty, no nevedia s akými sumami na nich operujem. V Interactive Brokers mám nastavenú Trusted Contact Person ktorú budú vedieť kontaktovať, ak sa nebudem dlhšie ozývať a reagovať na správy (napr. na aktualizáciu adresy a pod.) :palec_hore:
Prílohy
Snímka obrazovky 2025-01-13 o 13.01.55.png
I don't know. I guess I realized that I'm just Bud Fox... and as much as I wanted to be Gordon Gekko, I'll always be Bud Fox.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Garantovaný je nedostupný majetok.

Som klientom obchodníka s cennými papiermi. Je môj majetok, ktorý som zveril do správy obchodníka s cennými papiermi, chránený Garančným fondom investícií ?

V prípade že licencovaný obchodník s cennými papiermi je účastníkom Garančného fondu investícií, tak Váš majetok zverený do správy a úschovy tohto obchodníka s cennými papiermi spadá v rozsahu určenom príslušnými právnymi predpismi pod ochranu Garančného fondu investícií. Uvedenú skutočnosť si môžete overiť v zozname účastníkov Garančného fondu investícií ktorý je dostupný na našej web stránke.

Do akej výšky je aktuálne krytie klientskeho majetku u obchodníka s cennými papiermi?

Aktuálna výška krytia je do 50.000,- EUR. (SR ! )

Po ukončení investície som dostal vyplatené menej než som do obchodu vložil. Mám nárok na odškodnenie z garančného fondu?

Nie, nakoľko v danom prípade sa jedná o tzv. „investičné riziko“, čiže riziko zlej investície, čo Garančný fond investícií nekryje (t.j. skutočný výnos je nižší, ako investor pôvodne očakával, prípadne došlo k strate časti alebo celej investovanej čiastky).

Garančný fond investícií kryje len riziko vzniku nedostupnosti klientskeho majetku.

V praxi to znamená, že kryje riziko toho, ak by Vám obchodník, ktorému ste zverili do úschovy a správy majetok, nebol schopný Váš majetok vydať späť z dôvodu, že sa stal nedostupným.

Kto môže vyhlásiť klientsky majetok za nedostupný?

Nedostupnosť klientskeho majetku vyhlasuje Národná banka Slovenska alebo príslušný súd SR.

Mám kupónovú knižku. Akcie, ktoré na nej mám sú nedostupné, nakoľko emitent zanikol. Mám nárok na výplatu náhrad za nedostupný klientsky majetok?

Nie nakoľko v takomto prípade nejde o nedostupnosť klientskeho majetku v zmysle zákona o cenných papieroch, ktorý upravuje fungovanie Garančného fondu investícií ako aj podmienky vzniku nedostupnosti klientskeho majetku a následnej výplaty náhrad z Garančného fondu investícií.

Klientskym majetkom sa na účely zákona o cenných papieroch rozumejú peňažné prostriedky a finančné nástroje klienta zverené obchodníkovi s cennými papiermi alebo zahraničnému obchodníkovi s cennými papiermi v súvislosti s vykonaním investičnej služby alebo vedľajších služieb podľa § 6 ods. 2 písm. a) uvedeného zákona a to vrátane finančných nástrojov a peňažných prostriedkov získaných za tieto hodnoty.

V prípade, že investujem do cenných papierov cez zahraničnú spoločnosť je môj majetok chránený Garančným fondom investícií ?

Áno, ale len za podmienky, že táto spoločnosť je účastníkom Garančného fondu investícií. Danú skutočnosť si môžete overiť v zozname aktuálnych účastníkov Garančného fondu investícií zverejnenom na našej web stránke.

Kde je možné si overiť, či u daného obchodníka s cennými papiermi nedošlo k nedostupnosti klientskeho majetku?

O vzniku nedostupnosti klientskeho majetku je povinný informovať samotný obchodník s cennými papiermi. Zároveň si túto informáciu môžete overiť v Národnej banke Slovenska ako aj na web stránke Garančného fondu investícií, kde o takejto skutočnosti informujeme verejnosť.

https://www.garancnyfond.sk/
alojz.tarabik napísal: Po 13 01, 2025 8:24 am JUGGLER, prosím ťa to investovanie ako si písal u rôznych brokerov do výšky poistenia investície si myslel ako. Ale do výšky ochrany vkladov. To sa myslí tak že moje vklady sú vo výške tej ochrany alebo co ja viem polovica a rátať akoby so ziskom? Napr. Ochrana vkladov 20k tak dám 10k vklady a viem ze budem investovat x rokov tak mi to narastie do tej sumy napr alebo môžem investovat do tej výšky vkladu.
A je nejaký prehľad rôznych brokerov do akej výšky majú ochranu vkladov poistenie investícií a podobne?? Je nejaká taka tabuľka alebo máte nejaký prehľad? Diky
Tu je zhrnutá ochrana v bankách , u brokerov i podielové fondy:

https://www.smartinvestor.sk/diskusia/v ... .php?t=317
BudFox
Dátum registrácie: Ut 14 06, 2022 1:05 pm
Been thanked: 33 times

Príspevok od používateľa BudFox »

OK, keď tak zmaž ten môj koment vyššie nech to nepletie niekoho. Vždy som to bral tak, že neinvestovaný keš ležiaci na účte je chránený v prípade podvodu (u legit brokerov ako XTB, IBKR), čo podľa mňa korešponduje s tým čo píšeš (teda si vždy treba pozrieť pod akú schému, ak vôbec nejakú spadajú). Nerozumiem trochu ale ako by to bolo riešené (podľa toho, čo píšeš vyššie) v prípade, že som investoval 10 000 do SP500 a o 10 rokov, kedy by mala mať moja investícia potenciálne hodnotu 20 000 Eur by sa zistilo, že spoločnosť peniaze nikam neinvestovala a výpisy, ktoré posielala boli iba fiktívne. Beriem to tak, že následne by toto bolo tiež predmetom garančného fondu, alebo teda pri IBKR tej európskej kompenzačnej schémy. Avšak ak by spoločnosť naozaj peniaze investovala a držala by moje investície na separátnom účte ako by to malo byť, len by sa stali nedostupnými (z dôvodu krachu brokera) platí, že budú následne prevedené do inej spoločnosti, ktorá bude moje pozície držať ďalej až kým ich neuzavriem. Takto tomu rozumiem ja :? Verím že to tak aj je, ak nie tak si zapíšem inak :D :D :D
I don't know. I guess I realized that I'm just Bud Fox... and as much as I wanted to be Gordon Gekko, I'll always be Bud Fox.
12gb54as
Active Member
Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
Been thanked: 7 times

Príspevok od používateľa 12gb54as »

BudFox napísal: Po 13 01, 2025 1:08 pm
12gb54as napísal: St 01 01, 2025 12:34 pm Ako XTB zisti, ze som zomrel? Resp.ako to mate vyriesene ohladom smrti? Hesla od XTB a info, kolko tam mam penazi, zdielat velmi nechem ani s najblizsimi.
Pre prípad smrti to mám vyriešené tak, že najbližšia rodina vie, kde kade mám účty, no nevedia s akými sumami na nich operujem. V Interactive Brokers mám nastavenú Trusted Contact Person ktorú budú vedieť kontaktovať, ak sa nebudem dlhšie ozývať a reagovať na správy (napr. na aktualizáciu adresy a pod.) :palec_hore:
Toto by sa mi zislo aj v XTB
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"