VUAA cez IB

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
xerces
Príspevky: 34
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am

VUAA cez IB

Príspevok od používateľa xerces »

Zdravim. Mozno sa tato tema hodi do ineho topicu ale popisem to aj tak sem. Chcel by som cez IB nakupovat ETF fondy, konkretne Vanguard VAA akumulacny. V IB ked si tuto skratku zadam vypadne na mna niekolko moznosti (pocitam, ze je to rovnaky fond ale z viacerych marketov). Chcem sa preto spytat ktory zvolit? Napr. ten z talianskeho marketu sa zda byt lacnejsi nez ten z londynskeho. Cize aky trh mam vybrat?

Tiez sa chcem spytat, ze tento ETF je vedeny v USD a nie EUR. Na XTB som investoval do SXR8 na nemeckej burze a to bolo vedene v EUR. Chce sa teda spytat, ze ci si musim najskor zmenit peniaze z EUR na USD a tak investovat alebo sa to da priamo, ze nakupim za EUR ako to mam pri XTB.

Dakujem za rady

jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5693
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm

Re: VUAA cez IB

Príspevok od používateľa jogo »

xerces napísal:
Pi 13 05, 2022 2:22 am
Zdravim. Mozno sa tato tema hodi do ineho topicu ale popisem to aj tak sem. Chcel by som cez IB nakupovat ETF fondy, konkretne Vanguard VAA akumulacny. V IB ked si tuto skratku zadam vypadne na mna niekolko moznosti (pocitam, ze je to rovnaky fond ale z viacerych marketov). Chcem sa preto spytat ktory zvolit? Napr. ten z talianskeho marketu sa zda byt lacnejsi nez ten z londynskeho. Cize aky trh mam vybrat?

Tiez sa chcem spytat, ze tento ETF je vedeny v USD a nie EUR. Na XTB som investoval do SXR8 na nemeckej burze a to bolo vedene v EUR. Chce sa teda spytat, ze ci si musim najskor zmenit peniaze z EUR na USD a tak investovat alebo sa to da priamo, ze nakupim za EUR ako to mam pri XTB.

Dakujem za rady
Ja kupujem vždy na IBIS(tuším Frankfurt) alebo IBIS2(tuším XETRA), lebo je to v Euro a je to najväčšia burza v Nemecku.

VUAA aj SXR8 maju primárnu burzu Londýn a menu tuším USD, ale predávajú sa aj za Euro na európskych burzách.

Konkrétne, keď som kupoval ten VUAA, tak som zabudol zadať burzu a nakúpilo mi to smart v Taliansku.
Ale nevidím žiadne poplatky navyše, alebo inú chybu na tej pozícii VUAA kúpenej na talianskej burze.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným
účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-Pravda je dcérou času.

xerces
Príspevky: 34
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am

Re: VUAA cez IB

Príspevok od používateľa xerces »

No celkom nechapem ako to funguje. Som na IB prvy krat. Vidim ze mam moznost vyhladat si bud skratu VUAA alebo priamo cez ISIN fond a vysledky su vylistovane v zozname. Nemam moznost nezadat burzu, lebo nejaka burza je pri kazdej vyhladanej polozke. Je tam sice aj VUAA STK@SMART co je asi ten smartrouting ale inak mam moznost vybrat fond rovno aj s burzou. Inak vidim tam aj ten IBIS2 ale na fonde je stale napisane USDA, comu chapem ze je v USD a nie v EUR. Hladal som nejake informacie cez bluenumbers ci cez web ale nic som zatial nenasiel.

Este mi napadlo, ze asi nevadi ked si kupim ETF od Talianov ked bude povedzme za lepsiu cenu, ked ho potom mozem predat na IBIS2, ze?

Dik za rady

Croven
Príspevky: 24
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am

Re: VUAA cez IB

Príspevok od používateľa Croven »

xerces napísal:
Pi 13 05, 2022 8:58 am
No celkom nechapem ako to funguje. Som na IB prvy krat. Vidim ze mam moznost vyhladat si bud skratu VUAA alebo priamo cez ISIN fond a vysledky su vylistovane v zozname. Nemam moznost nezadat burzu, lebo nejaka burza je pri kazdej vyhladanej polozke. Je tam sice aj VUAA STK@SMART co je asi ten smartrouting ale inak mam moznost vybrat fond rovno aj s burzou. Inak vidim tam aj ten IBIS2 ale na fonde je stale napisane USDA, comu chapem ze je v USD a nie v EUR. Hladal som nejake informacie cez bluenumbers ci cez web ale nic som zatial nenasiel.

Este mi napadlo, ze asi nevadi ked si kupim ETF od Talianov ked bude povedzme za lepsiu cenu, ked ho potom mozem predat na IBIS2, ze?

Dik za rady
Ak chceš vyberať burzu kde kúpiš ETF, tak musíš nakupovať cez ich TWS. Keď nakupuješ cez internetový prehliadač, tak ti IB ponúka najvýhodnejší nákup a keď ETF budeš chceť predať, tak ti ho predá tam kde to pre teba bude nejvýhodnejšie - takto to funguje podla mňa, ten smartrouting. USDA preto, lebo celý obsah fondu (americké akcie) sú v dolároch. Ešte jednu vec ti poradím, nekupuj na IB etf v malom množstve, pretože kúpiš ETF napr za 70€ ale na poplatkoch zaplatíš 2-2,5€ takže je lepšie robiť vačší nákup, teda aspoň 3x VUAA.

xerces
Príspevky: 34
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am

Re: VUAA cez IB

Príspevok od používateľa xerces »

No len preco tam potom po zadani vuaa vidim vuaa vo viacerych burzach? Vidim tam nejaky smart, potom londyn, talianov atd. Idem cez web. Pocitam ze ta burza SMART je teda ten smart routing.

A ano dik za radu. Urcite budem kupovat vo vacsom. Pri mensich sumach cez XTB, kde to mam uplne bez poplatku.

samuel
Active Member
Príspevky: 75
Dátum registrácie: So 03 07, 2021 1:42 pm

Re: VUAA cez IB

Príspevok od používateľa samuel »

xerces napísal:
Pi 13 05, 2022 1:32 pm
No len preco tam potom po zadani vuaa vidim vuaa vo viacerych burzach? Vidim tam nejaky smart, potom londyn, talianov atd. Idem cez web. Pocitam ze ta burza SMART je teda ten smart routing.
podla mna zalezi aj od toho, kde mas zakliknute trading permissions, podla toho ti ponuka vysledky. ja vidim v tom web UI dve VUAA - jednu na LSEETF a druhu BVME.ETF.
rozdiel je v mene, na londynskej je v USD, na talianskej v EUR. co ma vsak hneva, ze tam nikde neuvadzaju trade currency (ehm, teda nenasiel som) a ked si nepamatas, musis to furt hladat. (alebo sa orentovat podla ceny, momentalne je LSE 74 a BVME 71, takze podla toho viem, ze na BVME su to eura;)

xerces
Príspevky: 34
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am

Re: VUAA cez IB

Príspevok od používateľa xerces »

samuel napísal:
Pi 13 05, 2022 8:36 pm
podla mna zalezi aj od toho, kde mas zakliknute trading permissions, podla toho ti ponuka vysledky. ja vidim v tom web UI dve VUAA - jednu na LSEETF a druhu BVME.ETF.
rozdiel je v mene, na londynskej je v USD, na talianskej v EUR. co ma vsak hneva, ze tam nikde neuvadzaju trade currency (ehm, teda nenasiel som) a ked si nepamatas, musis to furt hladat. (alebo sa orentovat podla ceny, momentalne je LSE 74 a BVME 71, takze podla toho viem, ze na BVME su to eura;)
Presne. Mam tento problem, resp. je to pre mna trochu matuce. Ten permission som vyplnal dnes a zacheckol som si odbchodovanie vsade kde sa dalo (defaultne som tam mal iba strednu europu, global (vraj zlomkove akcie) a USA). Tiez som tam hladal trade currency a nikde nie je vidiet zeby tam boli EUR. Rovnako som cakal, ze mi ten smart routing ponukne najvyhodnejsiu ponuku ale takto mam iba zoznam fondov rovno s burzami. Uvidim co tam bude ked mi povolia permissions.

xerces
Príspevky: 34
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am

Re: VUAA cez IB

Príspevok od používateľa xerces »

A este je zvlastna jedna vec. Ked ten fond zada cez skratku VUAA, tak mi najde dva markety (Londyn a Talianov) ale ked cez ISIN IE00BFMXXD54, tak je tam podstatne viac marketov (Londyn 2x, Taliani, IBIS2,GETTEX2,... a samozrejme aj 2x nejaky SMART). Nie celkom rozumiem co mam kupit a kde.

Btw. permission uz mam, takze uz mozem kupovat.

xerces
Príspevky: 34
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am

Re: VUAA cez IB

Príspevok od používateľa xerces »

Niekde na inom fore som cital, ze je rozdiel ked hladam cez ticker a ked cez ISIN. Asi by som mal vyhladat cez ISIN ked mi najde viac trhov ale co je divne, ze su s rovnakym tickerom. Zeby nejaky bug na IB? No celkovo je to urobene matuco, nie je tam jasne v akej mene sa ten fond vobec obchoduje a ani ten smartrouting nechapem. Naco mi dava vybrat trh, ked by si al IB vyberat trh sa podla aktualnej vyhody?

jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5693
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm

Re: VUAA cez IB

Príspevok od používateľa jogo »

xerces napísal:
Pi 20 05, 2022 9:14 am
Niekde na inom fore som cital, ze je rozdiel ked hladam cez ticker a ked cez ISIN. Asi by som mal vyhladat cez ISIN ked mi najde viac trhov ale co je divne, ze su s rovnakym tickerom. Zeby nejaky bug na IB? No celkovo je to urobene matuco, nie je tam jasne v akej mene sa ten fond vobec obchoduje a ani ten smartrouting nechapem. Naco mi dava vybrat trh, ked by si al IB vyberat trh sa podla aktualnej vyhody?
Ty budeš toľko s tým nákupom spekulovať, až ti trh utečie. Mne kúpil smartrouting VUAA na talianskej burze a neriešim to.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným
účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-Pravda je dcérou času.

xerces
Príspevky: 34
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am

Re: VUAA cez IB

Príspevok od používateľa xerces »

Nespekulujem ale cakam az mi tam pridu vsetky peniaze. Medzitym sa snazim pochopit ako to tam funguje. Pride mi to celkom neprehladne na rozdiel od XTB. Nie som si uplne isty co vlastne kupujem a to ma trochu znervoznuje.

Croven
Príspevky: 24
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am

Re: VUAA cez IB

Príspevok od používateľa Croven »

xerces napísal:
Pi 20 05, 2022 11:00 am
Nespekulujem ale cakam az mi tam pridu vsetky peniaze. Medzitym sa snazim pochopit ako to tam funguje. Pride mi to celkom neprehladne na rozdiel od XTB. Nie som si uplne isty co vlastne kupujem a to ma trochu znervoznuje.
Nakupuješ VUAA buď na LSE alebo BVME, žiadna veda :) Ak si chceš sám zvoliť na akej burze kúpiť ETF, tak si stiachni ich aplikaciu na PC - TWS a tam vieš toľko veci poriešiť, že ti odpáli dekel - ale je to komplikované :)

xerces
Príspevky: 34
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am

Re: VUAA cez IB

Príspevok od používateľa xerces »

Tak uz mam nakupene, skoda len ze som nepockal este trochu dlhsie ;)

V podstate bolo jedno co som zvolil. Ci uz smart, talianov alebo ibis. Vzdy ma to presmerovalo na talianov. Otazka este je, ze keby som to chcel predat, ci si mozem urcit na akej burze alebo mi to opat vyberie najvyhodnejsiu?

Croven
Príspevky: 24
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am

Re: VUAA cez IB

Príspevok od používateľa Croven »

xerces napísal:
Pi 20 05, 2022 8:27 pm
Tak uz mam nakupene, skoda len ze som nepockal este trochu dlhsie ;)

V podstate bolo jedno co som zvolil. Ci uz smart, talianov alebo ibis. Vzdy ma to presmerovalo na talianov. Otazka este je, ze keby som to chcel predat, ci si mozem urcit na akej burze alebo mi to opat vyberie najvyhodnejsiu?
Myslím si, že ti to IB predá tam kde to bude pre teba najlepšie

jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5693
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm

Re: VUAA cez IB

Príspevok od používateľa jogo »

xerces napísal:
Pi 20 05, 2022 8:27 pm
V podstate bolo jedno co som zvolil. Ci uz smart, talianov alebo ibis. Vzdy ma to presmerovalo na talianov. Otazka este je, ze keby som to chcel predat, ci si mozem urcit na akej burze alebo mi to opat vyberie najvyhodnejsiu?
Tak preto mi to kúpilo u Talianov. Lebo ja vždy vyberám IBIS alebo IBIS2 a som sa divil, že som vtedy zabudol.U iných brokerov také problémy nemám, lebo mi na výber nedajú, dokonca ma jeden broker núti kúpiť SXR8 v Londýne za USD. Samozrejme ma núti neúspešne. :)
VUAA mam kúpené aj vo FIO a tam ani netuším, na akej burze som kúpil, resp. ani neviem, či dávajú na výber, na akej burze chcem kúpiť. Ale talianskú burzu asi v ponuke nemajú, tak to bude kúpené vo Frankfurte(IBIS alebo IBIS2).
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným
účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-Pravda je dcérou času.

Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"