ETF DLHOPISOVÉ do 1 ROKA (0-1Y)
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 145 times
- Been thanked: 385 times
- Kontaktovať používateľa:
ETF DLHOPISOVÉ do 1 ROKA (0-1Y)
Myslím, že oni majú len európske verzie v EUR a kupujú na Xetre.
Ľudová tvorivosť bude pri nákupe ETF, kde ľudia dávajú market príkazy, alebo v nelikvidných trading hours.
Ale sporenia by sa to nemalo týkať. Tam to robia cez hromadný príkaz, pravdepodobne 1 x mesačne.
nie maju aj USA fin. instrumenty... takze robia konverziu pri nakupe
Ľudová tvorivosť bude pri nákupe ETF, kde ľudia dávajú market príkazy, alebo v nelikvidných trading hours.
Ale sporenia by sa to nemalo týkať. Tam to robia cez hromadný príkaz, pravdepodobne 1 x mesačne.
nie maju aj USA fin. instrumenty... takze robia konverziu pri nakupe
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
-
- Dátum registrácie: Po 02 09, 2024 1:54 pm
EU Dlhopisové ETF - IB
Pekný deň,
zrejme hlúpa otázka no hľadám už hodnú chvíľu, možno niekde robím chybu.
na IB vkladám eurá a rád by som kúpil dlhopisové ETF 0-1y ale dlhopisy EU.
Podobné ETF ako IB01 no pre EU trh. Akosi nemôžem nájsť nič na IB
Investičný cieľ :
Krátkodobo investovať väčší obnos peňazí avšak sa vyhnúť menovému riziku.
Doplňujúca otázka, pri kúpe ETF ktoré obsahuje dlhopisy - pri držaní viac ako rok sme oslobodení od dane?
Ďakujem za radu.
zrejme hlúpa otázka no hľadám už hodnú chvíľu, možno niekde robím chybu.
na IB vkladám eurá a rád by som kúpil dlhopisové ETF 0-1y ale dlhopisy EU.
Podobné ETF ako IB01 no pre EU trh. Akosi nemôžem nájsť nič na IB
Investičný cieľ :
Krátkodobo investovať väčší obnos peňazí avšak sa vyhnúť menovému riziku.
Doplňujúca otázka, pri kúpe ETF ktoré obsahuje dlhopisy - pri držaní viac ako rok sme oslobodení od dane?
Ďakujem za radu.
-
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 168 times
Re: EU Dlhopisové ETF - IB
Alternatíva k IB01 bude XEON (nie je to dlhopisové, ale money market ETF, aktuálne 3.66% p.a. v EUR).
Ak vyslovene chceš EU 0-1y bonds, tak https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 00B3FH7618 (len je Dist), čisto teoreticky ešte https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 00BVZ6SP04, ale osobne som za XEON.
Pri kúpe ETF si vždy oslobodený po roku držania.
Ak vyslovene chceš EU 0-1y bonds, tak https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 00B3FH7618 (len je Dist), čisto teoreticky ešte https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 00BVZ6SP04, ale osobne som za XEON.
Pri kúpe ETF si vždy oslobodený po roku držania.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
-
Skvelé, ďakujem.
Tie dlhopisové ETF som na IB nenašiel.
každopádne XEON som našiel.
Chcem tam nechať obnos približne 12-15 mesiacov.
Ďakujem
Tie dlhopisové ETF som na IB nenašiel.
každopádne XEON som našiel.
Chcem tam nechať obnos približne 12-15 mesiacov.
Ďakujem
-
- Gold Member **
V tom prípade veľmi nemáš na výber, XEON je na to super.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 1260 times
- Been thanked: 1736 times
Re: Termínované vklady
Tých 4% p.a. v eurách (XEON) je čistých (časový test) a bez výkyvov:
. .
Ale bude to menej, ked znížia sadzby ( 2 x do konca roka )
To tvoje IB01 sa dá kúpiť aj v eurách a akumulačné - ticker je IBC1.
Ale vybrať zisk po roku bude treba načasovať tak trochu zo šťastím - kvôli kurzu dolára .
Ako vidím v júli by bol zisk +6%, ale teraz už len +3,63%.
. .
Ale bude to menej, ked znížia sadzby ( 2 x do konca roka )
To tvoje IB01 sa dá kúpiť aj v eurách a akumulačné - ticker je IBC1.
Ale vybrať zisk po roku bude treba načasovať tak trochu zo šťastím - kvôli kurzu dolára .
Ako vidím v júli by bol zisk +6%, ale teraz už len +3,63%.
,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett
Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
No ja som nenasiel v EUR ACC, v SLSP.To tvoje IB01 sa dá kúpiť aj v eurách a akumulačné (IBC1).
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
-
- Dátum registrácie: Po 17 06, 2024 9:29 pm
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 3 times
Síce je aj v eurách, ale cez akého brokera sa dá vlastne kúpiť? Veľa ich asi nebude (napr. na XTB a zrejme aj IB je len v dolároch).
A k tým cenám dlhopisov by som chcel povedať, že:
IB01 sú krátkodobé dlhopisy so splatnosťou do 1 roka, takže cena v USD je pomerne stabilná (podobne ako XEON v EUR). Teda malo by stačiť načasovať dobrý kurz EUR a USD.
Graf IB01 v USD za posledný rok:
Naposledy upravil/-a rand v Po 02 09, 2024 5:41 pm, upravené celkom 1 krát.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
samo v USD aktivach je vzdy kurzove riziko, teda v tych bez hedzingu.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Máš pravdu. V USD je cena a výnos stabilný.rand napísal: ↑Po 02 09, 2024 5:34 pm Síce je aj v eurách, ale cez akého brokera sa dá vlastne kúpiť? Veľa ich asi nebude (napr. na XTB a zrejme aj IB je len v dolároch).
A k tým cenám dlhopisov by som chcel povedať, že IB01 sú krátkodobé dlhopisy so splatnosťou do 1 roka, takže cena v USD je pomerne stabilná (podobne ako XEON v EUR). Teda malo by stačiť načasovať dobrý kurz EUR a USD.
I ked je to v podstate jedno, lebo či v eurách, či v USD finálny výnos nás bude zaujímať v eurách.
V tom eurovom aspoň vidíme, že dolár teraz oslabuje.
Ja ho viem kúpiť v eurách cez IB pod tickerom IBC1 na Gettex2
Tie tickery u IB sedia s tými na justetf.com...ked roluješ dole a vidíš listing
,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett
-
Perfektné, veľmi ďakujem za rady. Už som sa naložil do XEON na IB je.
Našiel som na Trading 212 na eur cash 4,2% ale zrejme treba zdaniť emitujú denne. Ale asi nie som komfortný mať tam viac peňazí.
Som rád, že som objavil toto fórum a je tu takáto aktivita.
Ešte raz, ďakujem.
Našiel som na Trading 212 na eur cash 4,2% ale zrejme treba zdaniť emitujú denne. Ale asi nie som komfortný mať tam viac peňazí.
Som rád, že som objavil toto fórum a je tu takáto aktivita.
Ešte raz, ďakujem.
Re: ETF DLHOPISOVÉ do 1 ROKA (0-1Y)
Ahojte, rad by som sa vas prosim opytal. Mam niaky volny zostatkovy cash, ktory mi lezi na ucte u brokera IBKR a potreboval by som ho zainsvestovat na dobu 1-5 rokov. Poradil by mi prosim s tym niekto?
Cital som asi o 3 moznostiach, kde by sa to dalo investovat ale nie som rozhodnuty ktore je najlepsie s malym rizikom.
1. moznost je to investovat do etfka XEON, ktore sleduje urokove sadzby podla ECB a v pripade zmeny sadzby sa to aj hned reflektuje, ale je tam riziko protistrany a kreditne riziko.
2. moznost som cital je investovanie do nemeckych dlhopisov,etf ticker XG01 (Xtrackers II Germany Government Bond 0-1 UCITS ETF 1C) , do tohto sa uz moc nevyznam ale cital som ze zhodnotenie je percentualne rovnake ako pri XEON a je to ovela bezpecnejsie?
3. moznost je investovat do kratkodobych americkych dlhopisov (iShares USD Treasury Bond 1-3yr UCITS ETF EUR Hedged (Acc)), ale tiez si nie som isty aka je vyhoda investovat do tohto etf oproti napr XEON, a podla coho sa to percento zhodnotenia meni?
Vysvetlil by mi prosim co by bolo pre mna mozno najvhodnejsie, poprip. ako by on postupoval?
Dakujem pekne za kazdu radu.
Cital som asi o 3 moznostiach, kde by sa to dalo investovat ale nie som rozhodnuty ktore je najlepsie s malym rizikom.
1. moznost je to investovat do etfka XEON, ktore sleduje urokove sadzby podla ECB a v pripade zmeny sadzby sa to aj hned reflektuje, ale je tam riziko protistrany a kreditne riziko.
2. moznost som cital je investovanie do nemeckych dlhopisov,etf ticker XG01 (Xtrackers II Germany Government Bond 0-1 UCITS ETF 1C) , do tohto sa uz moc nevyznam ale cital som ze zhodnotenie je percentualne rovnake ako pri XEON a je to ovela bezpecnejsie?
3. moznost je investovat do kratkodobych americkych dlhopisov (iShares USD Treasury Bond 1-3yr UCITS ETF EUR Hedged (Acc)), ale tiez si nie som isty aka je vyhoda investovat do tohto etf oproti napr XEON, a podla coho sa to percento zhodnotenia meni?
Vysvetlil by mi prosim co by bolo pre mna mozno najvhodnejsie, poprip. ako by on postupoval?
Dakujem pekne za kazdu radu.
Alebo sa teda spytam jednoduchsie , existuje niaka alternativa v dlhopisovom ETF, ktore by malo rovnaku mozno vacsiu mieru zhodnotenia ako terminovany ucet v banke?
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Za mna vidim tieto moznosti:
XEON v EUR bez kurz rizika
IB01 v USD je tam vyssi vynos ale kurz riziko
obe ACC a s 1. rocnym testom
Ano, nad tym XEON som uvazoval ze si tam ulozim rezervu, ale cital som ze je tam riziko krachu protistrany a je bezpecnejsie to radsej ulozit do dlhopisov. Ake velke je to riziko a ci zbytocne prehanam neviem zhodnotit, momentalne som iba zacal investovat, prehanam zbytocne a je to vcelku bezpecne?osamely chodec napísal: ↑Št 03 10, 2024 3:24 pm Za mna vidim tieto moznosti:
IB01 by som bral, ale nechcem sa zaoberat zbytocne s kurzovym rizkom.
-
- Gold Member **
Mám pocit, že pri XEON-e je protistrana Deutsche Bank, imo too big to fail...
Ahoj skus mrknút
ETF: ERNX +4.5% 1rok
Možno ak akceptuješ väčšie riziko XHYA
ETF: ERNX +4.5% 1rok
Možno ak akceptuješ väčšie riziko XHYA
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Opakovanie, matka múdrosti:
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
ale kurzove riziko je tam stale , ci?
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
jasné. V obidvoch sú kurzové riziká. To v USD vidíš performance v USD teda čistý výnos.
Ale ked si to prepočítaš pri exite na EUR, tak vidíš presne kolko si zarobil v EUR. Pri eurovom to rovno vidíš v eurách.
Teraz v hitparáde vidím ako posilnilo euro. Výnos dolárových ETFs išiel pekne hore, ale eurových zaostáva.
Napríklad Nasdaq100 v EUR dokonca klesol o -2,5%, kým Nasdaq100 v USD stúpol o 2%.
Nám to však môže byť jedno...či kupíme v USD, alebo EUR.. naša investícia je vždy do dolárových aktív. A teda podstupujeme aj kurzové riziko.
Až na konci, ked realizujeme zisk, alebo budeme bilancovať výnos, až vtedy uvidíme skutočný výnos ( v mene ktorú míňame ).
P.S. Moja téza o budúcnosti Európy podporená realitou potápajúceho Nemecka mi prináša kľudný spánok aj ked mám všetko v USD aktívach.
Verím v dlhodobý kurzový zisk. Aj ked to nevyjde a výnos v eurách by bol nižší, aj tak nevidím inú možnosť výnosnejšieho investovania.
Ale ked si to prepočítaš pri exite na EUR, tak vidíš presne kolko si zarobil v EUR. Pri eurovom to rovno vidíš v eurách.
Teraz v hitparáde vidím ako posilnilo euro. Výnos dolárových ETFs išiel pekne hore, ale eurových zaostáva.
Napríklad Nasdaq100 v EUR dokonca klesol o -2,5%, kým Nasdaq100 v USD stúpol o 2%.
Nám to však môže byť jedno...či kupíme v USD, alebo EUR.. naša investícia je vždy do dolárových aktív. A teda podstupujeme aj kurzové riziko.
Až na konci, ked realizujeme zisk, alebo budeme bilancovať výnos, až vtedy uvidíme skutočný výnos ( v mene ktorú míňame ).
P.S. Moja téza o budúcnosti Európy podporená realitou potápajúceho Nemecka mi prináša kľudný spánok aj ked mám všetko v USD aktívach.
Verím v dlhodobý kurzový zisk. Aj ked to nevyjde a výnos v eurách by bol nižší, aj tak nevidím inú možnosť výnosnejšieho investovania.
-
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 156 times
- Been thanked: 309 times
Tiež mam všetko v USD-aktívach a mam tak isto kľudný spánok.JUGGLER napísal: ↑Pi 04 10, 2024 4:48 pm P.S. Moja téza o budúcnosti Európy podporená realitou potápajúceho Nemecka mi prináša kľudný spánok aj ked mám všetko v USD aktívach.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.