Ano, 1% ročne je reálne poplatok 12.5% ročne z priemerneho ročného zisku. Ale aspoň je to bez dane z príjmu a zdravotných odvodov.AndyF napísal:proti produktu sa neda nic namietat, cena nie je prehnana k inym alternativam. Len je na skodu, ze znova odsuva ludi mimo aktivnu spravu svojich financii k pasivite
Ak som to správne pochopil, tak FINAX ponúka nejaké štandartné portfólia vyberané podľa určitého algoritmu. Bolo by preto zaujímavé sledovať ich výkonnosť a porovnávať ich s výkonnosťou iných česko-slovenských aktívne spravovaných fondov, ktoré už sledujeme v našej hitparáde.Na trh navyše prichádzajú s komfortným spôsobom otvorenia účtu a investovania online. Výber vhodného portfólia pre investorov má na starosti podľa profilu investície a rizikového profilu algoritmus. V USA sa tento spôsob investovania teší stále väčšej obľube. Odvetvie sa tam nazýva robo-advisor, čo sa dá voľne preložiť ako „internetový poradca“.
Presne tak, výnos je len modelovaný na historických dátach, preto by bolo dobré ho sledovať priebežne, ako sa mu bude dariť.@ jogo » Pon 04 02, 2018 2:12 pm
Nase 100% akciove portfolio ma 30 rocny vynos po poplatkoch s nulovou danou 9,02% p.a.(ano je modelovany).
MSCI World Total Return bez poplatkov ma 30 rocny vynos 7,86% p.a.
Je to vdaka sirsej skladbe, lebo MSCI neobsahuje v sebe vela MidCap a SmallCap akcii. pricom S&P MidCap 400 Index je dlhodobo najziskovejsi index.
Chalani, aby ste to mohli sledovat a porovnavat, tak si mozete sledovat ucet mojho brata Dominika, ktory svoj ucet zverejnil pre vsetkych. Otvoril si ucet, kde vlozil 100.000 EUR ako jednorazovu investiciu tento tyzden. Peniaze budu zainvestovane buduci tyzden v utorok - nakupy do portfolii robime kazdy parny utorok v roku.jogo napísal:Presne tak, výnos je len modelovaný na historických dátach, preto by bolo dobré ho sledovať priebežne, ako sa mu bude dariť.
Presne to som chcel povedať - na to, aby ste tomu teraz mohli venovať 5 minút denne, ste tomu niekedy predtým museli venovať oveľa viac. V princípe je to ako so všetkým ostatným - najprv treba zainvestovať čas, drinu, samé od seba nevznikne nikdy nič.tilbur napísal:Ale nechcem tvrdit, ze toto moze robit kazdy.
tilbur napísal: Osobne Vam celkom fandim, ale som dost skepticky k biznis modelu, ktory skusate robit. Uvidime neskor, ako sa Vam to podari rozbehnut. Mne to pride tak, ze Vas produkt je vyhodny pre malych klientov s malymi mesacnymi vkladmi. Potom potrebujete vela drobnych vkladov.
Ja by som Dominov a jeho dcéry účty zahrnul do našej hitparádySutaz nechame tak.
tilbur prosim ta mas dakde viac rozobranu/popisanu tvoju strategiu ? nejake vlakno / blog .... ?tilbur napísal:Juraj, ja skusim taku malu sutaz. Casovy horizint 3roky. A myslim si, ze svojou strategiou prekonam Vas vynos.
Je zalozena na opacnom efekte ako to Vase rebalancovanie. Je emocne autonomna. A ide do cashu, ak su trhy zle.
Dnesny aktualny vynos je 45,64% a od toho to mozeme pocitat.
Tu je link:
https://goo.gl/dZxKgy" onclick="window.open(this.href);return false;
Gordon, v prvom rade si musis uvedomit, ze mi nerobime aktivne invvestovanie, ale pasivne. Jednym zo zakladnych predpokladov pasivneho investovanie je, ze investujes dlhodobo a kratkodobe vykyvy ta nezaujimaju. Dolezitou sucastou investovania je aj financne vzdelavanie. V pripade poklesu sa budeme snazit klientov edukovat, ze je to prave naopak prilezitost na nakup, vzhladom na aktualne "zlavy na burze". Rovnke nakupne spravanie, ako maju v Lidli, by mali uplatnit aj na ich investicie.Gordon Gekko napísal:Aky je plan v pripade runu na Finax ?
Aktualne robime klientom nakupy a predaje do portfolii ako pises kazde dva tyzdne. Casom, pri vacsich objeoch to znizeme na tyzden. Castejsie je to vzhladom na charakter investicie zbytocne. Vdaka tomuto poolingu dokazeme spristupnit nasu sluzbu aj drobnym klientom, ktory u nas nakupia plne diverzifikovane portfolio ETF uz s 20 eurami. Ak to dokazes niekde sam za dvacku, pozyvam ta na pivo.Gordon Gekko napísal:Ked likvidita ETF Finaxu je 2 tyzdne co sa mi zda prilis vela, ak to zacne padat tak za 2 tyzdne dokaze byt drop down taky, ze bude trvat zase par rokov kym to bude spat.
Neviem ci si uz niekedy obchodoval na burze, ale ked zacnes, zistis, ze ked predas akcie, vysporiadanie predaja prebehne az za dva/tri dni od predaja. To znamena, ze ked predas akcie na nemeckej burze v pondelok, peniaze za ne dostanes v stredu. Ak by to bola americka burza tak vo stvrtok. Nasledne si mi musieme tie peniaze od nasho custoda stiahnut a az ked nam dorazia do Tatra banky, tak ti ich posleme na tvoj ucet.Gordon Gekko napísal:Cital som dokumentaciu na stranke, kde je uvedeny fee 200 Eur ak sa mi nechce cakat 2 tyzdne a teda ak som to spravne pochopil, tak mam prostriedky do 24 hodin na mojom bankovom ucte.
Pokial nie si Waren Buffet, tak likvidity sa urcite bat nemusis. Burza dava okamzitu likviditu pri takychto nastrojoch takmer 100%tnu. Kratkodobo vies s velkym objemom pohnut s cenou ETF, ale roboty by takuto arbitraznu prilezitost urcite radi vyuzili a likviditu doplnili.Gordon Gekko napísal:Do akej sumy mi vie FINAX garantovat okamzitu likvidutu. Lebo v takom pohnutom case, moze byt vela klientov, ktori obetuju 200 Euro namiesto padu 20%-50% za 2 tyzdene.
Nasa dlhodoba priemerna cash rezerva bude na urovni 0,5%. V kazdom pripade, ak sa rozhodnes predat, urcite budes musiet pockat do vysporiadania a na zaslanie penazi domov v ziadnom pripade nepouzijeme prostiedky inych klientov.Gordon Gekko napísal:Vychadzam z toho ze podla dostupnych informacii mate v cashi 1.5%. Neviem si preto celkom dobre predstavit ako je potom riesene tato situacia, ktora by vzhladom na postoj slovenskeho investora cekom urcite mohla nastat.
Portfólio
Aktuálna váha
Cieľová váha
Hodnota
Zhodnotenie
Dlhop. rozvojových trhov
2.93%
3.0%
2 968 €
-1.54%
Názov aktíva
Ticker
Počet ks
Akt. cena / ks
Poplatok fondu
UBS EM SVRGN EUR
FRCK.GR
251.712
11.79 €
0.47%
EU malé spoločnosti
4.59%
4.8%
4 657 €
-2.06%
Názov aktíva
Ticker
Počet ks
Akt. cena / ks
Poplatok fondu
DBX EU SMALL 1C
XXSC.GR
105.346
44.21 €
0.30%
EU veľké spoločnosti
15.67%
16.0%
15 891 €
0.11%
Názov aktíva
Ticker
Počet ks
Akt. cena / ks
Poplatok fondu
Stoxx Europe 600 UCITS ETF (DR) 1C
XSX6.GR
198.071
80.23 €
0.20%
EUR high-yield dlhopisy
2.98%
3.0%
3 023 €
1.06%
Názov aktíva
Ticker
Počet ks
Akt. cena / ks
Poplatok fondu
DBX HY BOND EUR
XHYA.GR
157.833
19.15 €
0.35%
EUR korporátne dlhopisy
4.91%
6.0%
4 982 €
-0.90%
Názov aktíva
Ticker
Počet ks
Akt. cena / ks
Poplatok fondu
DBX EUR CORP 1C
XBLC.GR
33.012
150.91 €
0.16%
Globálne vládne dlhopisy
7.34%
8.0%
7 444 €
-1.50%
Názov aktíva
Ticker
Počet ks
Akt. cena / ks
Poplatok fondu
DBX G GOV EUR 1C
DBZB.GR
33.713
220.80 €
0.25%
Spol. rozvojových trhov
14.73%
16.0%
14 946 €
-6.25%
Názov aktíva
Ticker
Počet ks
Akt. cena / ks
Poplatok fondu
ISHR CORE EM IMI
IS3N.GR
628.522
23.78 €
0.25%
US malé spoločnosti
4.97%
4.8%
5 037 €
4.79%
Názov aktíva
Ticker
Počet ks
Akt. cena / ks
Poplatok fondu
Russell 2000 US Small Cap UCITS ETF
ZPRR.GR
127.609
39.48 €
0.30%
US stredné spoločnosti
7.41%
7.2%
7 516 €
4.22%
Názov aktíva
Ticker
Počet ks
Akt. cena / ks
Poplatok fondu
SPDR S&P 400 MID
SPY4.GR
150.208
50.04 €
0.30%
US veľké spoločnosti
33.16%
31.2%
33 636 €
7.81%
Názov aktíva
Ticker
Počet ks
Akt. cena / ks
Poplatok fondu
Core S&P 500 UCITS ETF
SXR8.GR
137.767
244.15 €
0.07%
Hotovosť
1 339 €
Som rád, že si pozrel, lebo treba to zahrnut do Hitparády. Prosím ťa vyhodnocuj to kvartálne a ja to zahrniem.jogo napísal:Ku dnešnému dňu ma Dominov účet zisk 1.44%
Keď klikneš na detail účtu na tomto odkaze https://www.finax.sk/dashboard" onclick="window.open(this.href);return false; , tak z grafu zistiš, že 21.5.2018.JUGGLER napísal:. Kedy začali?
Dúfam, že mi Domino kúpi aspoň pivo, keď mu už tu budem robiť to promo.Prosím ťa vyhodnocuj to kvartálne a ja to zahrniem.
Gordon, vo verejnych diskusiach si treba najprv overit fakty a potom sa vyjadrovat.Gordon Gekko napísal:Ahoj neviem ako to vyhodnocujes presne, ale na tych Dominovych uctoch su vypnute poplatky.
Ak tvoja metodika porovnavania zahrna vynos po odratani poplatkov, tak to bude skreslovat.
A prosim vas co znamena Obchodovanie bez poplatkov: zapnuté = v zalozke ucty-budovanie majetku-dole pod investicnym horizontom je Obchodovanie bez poplatkov: zapnutéJuraj Hrbaty napísal:
Gordon, vo verejnych diskusiach si treba najprv overit fakty a potom sa vyjadrovat.
Vo Finaxe neopijame ludi rozkom. Dominov transparentny ucet je zatazeny plnym poplatkami bez zliav v zmlysle balika Digital s 1% poplatkom za spravu. Tento tyzden sme pridali na ucte aj prehlad transakcii a tam si vo financnych pohyboch mozete pozriet na akych cenach sme ETF do portfolia nakupovali ako aj poplatky. Mozete si to pozriet na http://www.finax.sk/domino" onclick="window.open(this.href);return false;
Vklad bol 21.5. a nakupovali sme 31.5.
Juraj Hrbaty
Zakladatel Finax.sk
Dobrý deň,majciak1 napísal: A prosim vas co znamena Obchodovanie bez poplatkov: zapnuté = v zalozke ucty-budovanie majetku-dole pod investicnym horizontom je Obchodovanie bez poplatkov: zapnuté
Ked na konci roka mali stratu -9,08%, tak mi vychádza že zo 100 000 to je 90920.jogo napísal:Dnes je stav Dominového účtu 102093€