Ale kto v septembri využil akciu, tak tieto vklady má už bez poplatkov.
Diky... hmm, to nevyzera az tak zle na to co sa dialo. No hej, ta hotovost to skresluje riadne, ale komu by sa to chcelo cistit, ze
Písali ti to v inej téme, pri tvojom objeme by si sa mal pozerať inde a navyše keď máš potrebu sledovať trhy a zasahovať.
Preto uz po novom rozmyslam rozlozit Finax a IB, kde by som kupoval VWCE, ale este neviem, ci mi VWCE staci a nemusim dalej moc riesit, akurat si nakupovat, kedy budem chciet.capitalcapital napísal: ↑Pi 28 01, 2022 4:07 pmPísali ti to v inej téme, pri tvojom objeme by si sa mal pozerať inde a navyše keď máš potrebu sledovať trhy a zasahovať.
Takéto jednodňové pohyby vo Finaxe ťažko využiješ, keďže peniaze musia byť pripísane o deň skôr. Finax je o trvalom príkaze a nestaraní sa![]()
Ešte k tej frekvencii, zdroj Finax web:Olala napísal: ↑Pi 28 01, 2022 4:14 pmPreto uz po novom rozmyslam rozlozit Finax a IB, kde by som kupoval VWCE, ale este neviem, ci mi VWCE staci a nemusim dalej moc riesit, akurat si nakupovat, kedy budem chciet.
Ak mi bude interactive brokers vyhovovat, tak by som tam presunul o rok aj peniaze vo Finaxe.
Pozri vždy je dobré mať rozložené riziko a nemať všetko v jednom košíku. Finax je slovenská firma a ma ochranu 50.000 EUR. IB je v Maďarsku, ochrana asi podľa EU okolo 20.000 EUR. Za zváženie stojí aj SLSP s ochranou "banky".Nákupy vykonávame na burze každý týždeň, spravidla v utorok, no vyhradzujeme si právo presunúť investičný deň na iný deň v týždni v prípade sviatkov na Slovensku, v Nemecku alebo v krajinách nášho pôsobenia. Finančné prostriedky, ktoré budú spracované do piatka predchádzajúceho týždňa, budú zainvestované.
K solídnej odpovedi sa takto nedopracuješ, k tomu treba vedieť pracovné planý, investičný horizont, ...
Ak máš v jednom dni urobiť "mechanický" rebalansik tak mi príde dosť riskantné nastaviť Limit order na 5 rôznych ETF a následne urobiť v ten istý deň aj nákup.
Zdroj: https://www.finax.eu/sk/blog/inteligent ... vestovanieV krátkej dobe chceme prísť na trh s riešením a nástrojom, ktorý by dokázal prinášať 1% ročný fixný výnos a pravdepodobne upravíme aj celkové zloženie portfólia.
Nateraz nebudeme predbiehať a prezrádzať naše myšlienky, ale v princípe by malo ísť o bezkonkurenčný dlhový nástroj krytý vysoko likvidným obchodovaným majetkom. Z pohľadu kvality kreditu a bezpečnosti bude ponúkaný výnos veľmi atraktívny.
Česi sú u mňa výhľadovo ekonomicky nastabilnejšia a najzodpovednejšia krajina. To maďari nikdy neboli...rovnako ako taliani so svojou lírou, gréci zo svojou drachmou, alebo francúzi s frankom atď. Kurz týchto krajín išiel historicky stále dolu vodou... To bude raz aj koniec eurozóny.
To nenapíše žiaden správca, lebo všetci ten poplatok majú. To sa píše len na fórach nami-amatérmi.miror napísal: ↑Po 07 02, 2022 7:52 amhttps://www.finax.eu/sk/blog/poplatok-z ... -o-peniaze
Napise finax podobny blog aj o kazdorocnom poplatku za správu pri investovani do indexovych ETF ?
![]()
Tak som sa tým prelúskal. Najpv treba asi povedať, že najlepšie zhodnotený indexový fond v 2. pilier (VÚB Generali) dokázal prekonať v minulom roku výkonnosťou 100:0 portfólio od Finaxu aj s poplatkom za zhodnoteniemiror napísal: ↑Po 07 02, 2022 7:52 amhttps://www.finax.eu/sk/blog/poplatok-z ... -o-peniaze
Napise finax podobny blog aj o kazdorocnom poplatku za správu pri investovani do indexovych ETF ?
Tak mozno aj ked je otazka, co je narocny / nenarocny (nevidime procesy za tym), ale urcite je super na planovanie. Lebo ked presne vedia kolko dostanu prachov (plus minus podla poctu sporitelov a ich zlozenia z minulych rokov) a presne vedia, co potrebuju na prevadzku (co sa vlastne nemeni roky), tak si vedia podla mna super naplanovat, kolko potrebuju ludi a na co... Takze z tohoto pohladu je to urcite super (a nenarocne voci napriklad nejakej fabrike na auta)...
Toto je podľa mňa celkom silné preháňanie. Pred nejakým časom som postoval úplne presné porovnanie Finaxu a podielových fondov podložené číslami, že skutočnosť je dosť odlišná oproti tomu ako to prezentujú naše slovenské šťuky čo sa týka poplatkov. Mám na mysli aktuálnu situáciu a nie nejaký rok 2000.JUGGLER napísal: ↑So 19 02, 2022 9:44 pmSkutočnú revolúciu v mediálnom priestore podľa mňa odštartoval FINAX. Prvýkrát v histórii sa stalo, že nejaká inštitúcia verejne začala vysvetľovať ľuďom podstatu dlhodobého investovania. Takže zhruba od 2018 sa pravda o poplatkoch a výnosoch pomaly dostáva na verejnosť.
Ja ti rozumiem. Ale ja nemám na mysli nejaké nezrovnalosti v porovnávaní podielových fondov a ETFs.Peter222 napísal: ↑So 19 02, 2022 10:11 pmToto je podľa mňa celkom silné preháňanie. Pred nejakým časom som postoval úplne presné porovnanie Finaxu a podielových fondov podložené číslami, že skutočnosť je dosť odlišná oproti tomu ako to prezentujú naše slovenské šťuky čo sa týka poplatkov. Mám na mysli aktuálnu situáciu a nie nejaký rok 2000.
Ja súhlasím s tým, že je dobré že vznikli aj takéto firmy, čím viac konkurencie tým lepšie, len nemám rád, keď vznikne nejaký "startup", tvári sa ako majstri sveta a zavádzajúco sa vymedzujú voči konkurencii pri porovnaniach, ktoré sú nepravdivé. Nepáči sa mi to nielen pri financiách, ale aj pri ostatných sektoroch.JUGGLER napísal: ↑Ne 20 02, 2022 1:55 amJa ti rozumiem. Ale ja nemám na mysli nejaké nezrovnalosti v porovnávaní podielových fondov a ETFs.
Mám na mysli to ako som vnímal, že veci okolo ETFs sa začali konečne preberať na verejnosti.
My sme to pred 2018 preberali tu, takisto to preberali stránky ako papucovyinvestor.sk , peniazesucas.sk a kadekto iný.
Ale keď s tým začal Finax ako nový o.c.p,, nová inštitúcia, tak som mal husiu kožu, keď som čítal ich články, blogy a pod.
Proste spustili kampaň kde to vysvetlovali ako inštitúcia, profesionálne , bez servítky na ústach...
Tak sa to dostalo do povedomia verejnosti...v tom istom čase myslím začalo aj Portu, možno Patria..ale to bolo v ČR. Na Slovensku ponúkal ETFs pred Finaxom len Across, ale nejakú kampaň okolo toho nerobili. Až Kasík ( ktorý prišiel do Finaxu z Acrossu ) a Hrbatý to roztočili.
P.S. Až po Finaxe sa ETFs dostali do povedomia širšej verejnosti a iné inštitúcie neradi a z nevôlou začali do ponuky zaraďovať ETFs ( iní ocp, SFA,SLSP )
Mimochodom nechce sa mi to hladať, ale to tvoje porovnanie , že niektoré podielové fondy nedávno znížili poplatky, čím sa dostali na úroveň Finaxu je správne, ale aj to je zrejme dôsledok prítomnosti a kampane Finaxu. A stále sú to len podielové fondy bez oslobodenia od daní. Minulosť bola vždy hrozná: žiadne nízkonákladové indexové fondy ...Banky a správcovia ryžovali cez vysoké poplatky a pseudo-aktívnu správu z nulovým záujmom ponúknuť niečo verejnosti.
Finax je (pre mňa) historicky ako šťuka, ktorá spôsobila rozruch v rybníku s tučnými kaprami. Všetko ostatné (porovnanie, poplatky ) sú iné témy.
Správcovia podielových môžu znížiť aj na 0,5% p.a. a vyhlásiť sa za najlepších. Minulosť však nevymažú. Vďaka vysokým poplatkom, aj bez vstupných, proste čista výkonnosť podľa NAV bola hrozná. Bez minulého roku, tie fondy čo mali históriu 20 rokov ani neporazili infláciu. TAM európsky dokonca po 20 rokoch: -39,43% vs. benchmark +93% (zavreli ho v 3/2021). Stalo sa tak preto, lebo 10 rokov išli trhy do boku, alebo dole, čiže nezarábali, ale poplatky si banky veselo strhávali.Peter222 napísal: ↑Ne 20 02, 2022 9:50 amBtw, správcovia už aktualizovali celkové poplatky za fondy v minulom roku. TAM Globálny akciový 1,27%, VÚB Akciové portfólio 1,44%, SLSP FMV 1,81% - v týchto číslach sú už zahrnuté aj náklady na podkladové inštrumenty, ktoré sa v portfóliách nachádzajú. Vo Finax to vychádza cca 1,44%. No a potom sa na stránkach tejto inštitúcie dočítam pri porovnaní, že pri fondoch je to v priemere 2,29%To isté pri vstupných poplatkoch - všetky 3 najväčšie banky majú pri sporoinvestovaní už dlhodobo vstupné poplatky 0%, zatiaľ čo vo Finaxe je to 1,2% do 1000 mesačne. Opäť, v článku uvádzajú, že pri fondoch je vstupný poplatok pri takomto variante 4,13%. Názor nech si spraví každý sám.
Súhlasím, týmto fondom sa tu často operuje, len sa treba asi pozerať na súčasnosť. Takisto asi nebudeš riešiť, kde pracovali zakladatelia Finaxu pred 20 rokmi a dávať im to "za vinu", že boli súčasťou bankového, resp. správcovského sveta predtým ako založili firmu. Poplatok by si rovnako bral aj Finax aj keby išli trhu 10 rokov do boku, rovnako ako banky, resp. akýkoľvek správca na svete.
Indexové ETFs neporazia, na budúcnosť čakať nemusíme
Peter222 napísal: ↑Ne 20 02, 2022 2:08 pm
Súhlasím, týmto fondom sa tu často operuje, len sa treba asi pozerať na súčasnosť. Takisto asi nebudeš riešiť, kde pracovali zakladatelia Finaxu pred 20 rokmi a dávať im to "za vinu", že boli súčasťou bankového, resp. správcovského sveta predtým ako založili firmu. Poplatok by si rovnako bral aj Finax aj keby išli trhu 10 rokov do boku, rovnako ako banky, resp. akýkoľvek správca na svete.
Ale no, zas to neťahajme do extrémov, že tu zas ideme robiť niekoho bojovníka za spravodlivosť a dobrormaly napísal: ↑Ne 20 02, 2022 6:23 pmOtazka je, ci TB neznizovala tie poplatky prave preto lebo vznikla silna konkurencia (aj Finax, aj ine)... A to ze niekto ako clovek pracoval pred tym inde a odisiel, aby "zmenil trh" je rozdiel ako ked ta ista institucia co sa tvarili ako super profici takto "pracovali"...