Fio

Termínované vklady, sporiace účty, bežné účty, úroky v bankách, stavebné sporenie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
martinpa
Active Member
Príspevky: 148
Dátum registrácie: Št 23 05, 2019 9:16 pm

Fio

Príspevok od používateľa martinpa »

Nevidim tu nejaku vseobecnu temu k Fio, tak sa opytam tu.

Stala sa mi teraz taka zaujimava vec a zaujimalo by ma, co si o tom myslite, pripadne ci nemate podobnu skusenost. Nestala sa mi skoda, len sa snazim aj pre buducnost prist na potencialny problem, kde to mohlo vzniknut.

Fio mi zablokovalo pristup do IB, appku aj debetku z dovodu zneuzitia karty/pristupu do IB. Nevedeli mi uplne presne povedat, co sa stalo, lebo raz sa mi niekto mal prihlasit do IB, ale ako zneuzita je oznacena karta a nejake extra detaily som k tomu nedostal.

Nejaku ucelenejsiu info mam akurat, ze sa niekto zo zahranicia prihlasil do mojho IB, ale nechapem, preco mi blokovali aj kartu, ked k nej sa cez IB ani nedostane, iba vidi, ze ju mam k uctu. V zasade by sa nemalo nic stat, lebo bez potvrdenia SMSkou sa z uctu neda nic poslat. Co je ale funny, ze heslo mi neohlo leaknut z hacku inej stranky, lebo je pre Fio unikatne + nebolo trivialne na bruteforce nejakym amaterom.

Vo Fio si mysleli, ze heslo utocnik dostal tak, ze som klikol na nejaky podvodny email, no ja som na nic neklikol :)

Co sa tyka zneuzitia karty, tak tu som za posledny pol rok pouzil iba raz v obchodnom centre v bankomate velkej banky, takze nejake klonovanie nepredpokladam + neviem, co by malo zneuzitie karty s ukradnutim pristupu do IB. Potom som kartu pouzil parkrat cez Google Pay, ale to je myslim safe.
Martin7
Platinum Member ***
Príspevky: 1124
Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
Been thanked: 11 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa Martin7 »

To je zaujímavé, ale z čoho usúdili, že ten kto sa do účtu prihlasoval nie si ty? Asi podľa počtu pokusov o prihlásenie.Ja mám len obchodný účet Fio a tam si môžem heslo meniť a aj si ho mením pravidelne. Heslo nedáva zmysel a mám v tom algoritmus ako ho zmením. Zároveň je tam len 5 možností, inak sa nedá hodinu prihlásiť. Na klasickom účte nejde meniť heslo? Ideálne, keď má heslo min. 13 znakov, to stačí.

PS: Matelko chcel ľuďom nazerať do účtov, nebol to on? :)
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
Keďže sa ma často pýtate na brokera, mám Fio.
martinpa
Active Member
Príspevky: 148
Dátum registrácie: Št 23 05, 2019 9:16 pm

Re: Fio

Príspevok od používateľa martinpa »

Martin7 napísal: Št 13 05, 2021 7:41 pm To je zaujímavé, ale z čoho usúdili, že ten kto sa do účtu prihlasoval nie si ty? Asi podľa počtu pokusov o prihlásenie.Ja mám len obchodný účet Fio a tam si môžem heslo meniť a aj si ho mením pravidelne. Heslo nedáva zmysel a mám v tom algoritmus ako ho zmením. Zároveň je tam len 5 možností, inak sa nedá hodinu prihlásiť. Na klasickom účte nejde meniť heslo? Ideálne, keď má heslo min. 13 znakov, to stačí.

PS: Matelko chcel ľuďom nazerať do účtov, nebol to on? :)
No bola to vzdialena krajina v ramci Europy, z ktorej som sa nikdy neprihlasoval. Ale pochybujem, ze to bolo tym. Krajina prihlasenia asi nic neznamena a za to sa z mojich skusenosti neblokuje, mozno maju aj nejaky blacklist IPciek, neviem ako to funguje.

Heslo musel dat na prvy pokus, hadat to urcite nemohol. To heslo bolo v takomto formate: s9otxkv8wtwfq69m87iw522an7sdbdykmp4o8okh87oainn2jvoy7k

Sledoval som FB, ci nahodou su aj ine pripady, ale Fio (ceske) akurat upozornovalo na nejake podvodne emaily.
Martin7
Platinum Member ***
Príspevky: 1124
Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
Been thanked: 11 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa Martin7 »

Hlavne či sa dá zmeniť to heslo?
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
Keďže sa ma často pýtate na brokera, mám Fio.
martinpa
Active Member
Príspevky: 148
Dátum registrácie: Št 23 05, 2019 9:16 pm

Re: Fio

Príspevok od používateľa martinpa »

Ano, da sa.
martinpa
Active Member
Príspevky: 148
Dátum registrácie: Št 23 05, 2019 9:16 pm

Re: Fio

Príspevok od používateľa martinpa »

No, je to este zaujimavejsie, v logoch IB nemam v ten den nic, iba svoje IP adresy a svoje prihlasenia a to sa tam loguje kazde uspesne/neuspesne prihlasenie, kazde zobrazenie stranky. Len zrazu je tam poznamka phishing od Fio, ked ma blokli.
rmaly
Platinum Member ***
Príspevky: 1089
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 29 times
Been thanked: 3 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa rmaly »

Zaujimave, zatial sa mi to nestalo (klop klop)... Nemohol im interne vzniknut nejaky issue? Len ma tak napadlo, ze som cital, ze (minimalne ceske) Fio teraz vymakalo nastavenia bezpecnosti kariet (ze su najlepsi na trhu), lebo si mozes ponastavovat milion patsto kadejakych atributov. Tak ci im nejak nezblbol system pri tom... To by aj vysvetlovalo ze sa to dotklo karty... Ale to len strielam od boku...

https://www.penize.cz/osobni-ucty/42633 ... ovat-i-dcc
iGz
Príspevky: 32
Dátum registrácie: Št 15 12, 2016 1:20 pm

Re: Fio

Príspevok od používateľa iGz »

martinpa a nemohla sa Ti stat taka vec, ze si nahodou siel cez VPN a ani si o tom nevedel ? Niektore sucasne prehliadace zapinaju tuto moznost automaticky, ak zapnes privatny rezim (myslim, ze Opera to robi). Neviem ci to robia aj ine prehliadace.
VPN rozsahy roznych poskytovatelov su zname a banky a rozne institucie ich casto blokuju, pripadne pozaduju dodatocnu formu overenia na prihlasenie.
andre
Platinum Member ***
Príspevky: 907
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 17 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa andre »

iGz: ziadny browser co poznam nepouziva default VPN. Aj v opere si to musis povolit v nastaveniach aj v private window. V ostatnych treba nainstalovat a aktivovat addon.
martinpa
Active Member
Príspevky: 148
Dátum registrácie: Št 23 05, 2019 9:16 pm

Re: Fio

Príspevok od používateľa martinpa »

iGz napísal: St 30 06, 2021 11:59 am martinpa a nemohla sa Ti stat taka vec, ze si nahodou siel cez VPN a ani si o tom nevedel ?
Nie, VPN pouzivam prakticky nonstop a nikdy ma nikto neblokol za to. Vyskusane na X bankach (tatra, slsp, fio, revolut, mbank, fio, atd).

Tu je problem inde, v banke tvrdili, ze pripojenie islo z krajiny, ktoru som cez VPN nikdy nepouzil a v noci, kedy som spal. Plus nove prihlasenie do IB musim potvrdit bud v apke alebo cez sms. S vysvetlenim som bol teda absolutne nespokojny.

Ak to bol naozaj utok na moj ucet, tak utocnik obisiel dvojfaktor, ktory sa mi vobec nespustil, co je lahko dokazatelne, kedze mi nedosla notifikacia do appky na potvrdenie noveho prihlasenia (alebo sms). Respektive mohlo dorucenie pushky zlyhat, ale oni si vedia v systeme snad pozriet, ci bola vobec odoslana.

Skor si myslim, ze to bol falosny poplach a vyblokovali ma zbytocne.

A dokaze si niekto logicky predstavit, preco mi zablokovali naraz kartu aj IB? Ak sa niekto nabura do IB, tak mu to je v suvislosti s kartou aj tak na nic. A ked sa "strati" karta, tak naco kvoli tomu blokovat IB?

PS. aby som ich zasa uplne nehanil, tak Fio mam rad, akurat som chcel pochopit, co sa vlastne stalo.
Používateľov profilový obrázok
Roz
Active Member
Príspevky: 114
Dátum registrácie: Ut 14 06, 2016 10:55 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa Roz »

Fio na CZ účtoch dáva už 5,5% pri sume do 200k CZK.
Filip26
Príspevky: 37
Dátum registrácie: Ne 07 03, 2021 6:06 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 4 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa Filip26 »

Roz napísal: Ut 20 09, 2022 8:57 pm Fio na CZ účtoch dáva už 5,5% pri sume do 200k CZK.
Odkial máš 5,5% ? Tu vidím 5,1% na 6 mesiacov
https://www.fio.sk/bankove-sluzby/spore ... klad-v-czk
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1503
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 68 times
Been thanked: 42 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa Adammd »

ide o FIO KONTO, specialny sporiaci ucet bez fixacie
https://www.fio.cz/bankovni-sluzby/spor ... -fio-konto
klasicky sporiaci ucet ma 4%
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 6176
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 37 times
Been thanked: 74 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa jogo »

Adammd napísal: St 21 09, 2022 6:50 am ide o FIO KONTO, specialny sporiaci ucet bez fixacie
https://www.fio.cz/bankovni-sluzby/spor ... -fio-konto
klasicky sporiaci ucet ma 4%
Na Slovensku je to 5.5% do 200 000CZK.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1503
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 68 times
Been thanked: 42 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa Adammd »

v CR tiez
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Filip26
Príspevky: 37
Dátum registrácie: Ne 07 03, 2021 6:06 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 4 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa Filip26 »

jogo napísal: St 21 09, 2022 8:00 am Na Slovensku je to 5.5% do 200 000CZK.
Skúšal som ale je to 0,05%. Čo cca sedí aj s sk webom kde je 0,0%
https://www.fio.sk/bankove-sluzby/spore ... -fio-konto

Internetové bankovníctvo Fio banka.png
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 6176
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 37 times
Been thanked: 74 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa jogo »

Filip26 napísal: Št 22 09, 2022 12:57 am Skúšal som ale je to 0,05%.
Tu je písaný úrok 5.5% do 200 000CZK pre fyzické osoby.

https://www.fio.sk/docs/sk/Fio_banka_SK_sadzby_FO.pdf
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1503
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 68 times
Been thanked: 42 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa Adammd »

Filip26 napísal: Št 22 09, 2022 12:57 am
jogo napísal: St 21 09, 2022 8:00 am Na Slovensku je to 5.5% do 200 000CZK.
Skúšal som ale je to 0,05%. Čo cca sedí aj s sk webom kde je 0,0%
https://www.fio.sk/bankove-sluzby/spore ... -fio-konto


Internetové bankovníctvo Fio banka.png
Nikde sa nepise, ze to plati i pre podnikatelske FIO Konto :wink:
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
Roz
Active Member
Príspevky: 114
Dátum registrácie: Ut 14 06, 2016 10:55 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa Roz »

Normálne som si založil ako fyzická osoba
fio-czk.png
fio-czk.png (4.48 KiB) 897 zobrazenia
iceberg8
Guru Member ****
Príspevky: 2387
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 97 times
Been thanked: 19 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Ked skusam zalozit novy setriaci ucet produkt CZK, tak tam naozaj ukazuje 5,5%
ale bezny ucet ukazuje 0,0% v CZK
To nemohli dat automaticky na bezny ucet? :)
Su tam aj nejake podmienky, sankcie alebo poplatky na tom setriacom ucte?

EDIT:
okrem tejto chyby


Chyba

Elektronicky možno založiť len obmedzený počet účtov. Pre bližšie informácie využite prosím dotaz prostredníctvom Fio servisu.
Benjamin Franklin, "An investment in knowledge pays the best interest "
Odoslané z počítača
jordi
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Pi 14 11, 2014 10:03 am

Re: Fio

Príspevok od používateľa jordi »

ako to vlastne funguje? otvorim normal ucet, dal peniaze, zriadit CZK sporiaci a prevediem peniaze? daju nejaky rozmuny kurz alebo sa to neoplati koli zlemu kurzu?
Fund
Silver Member *
Príspevky: 183
Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa Fund »

...to by aj mna zaujimalo ako to funguje...zriadim fio ucet v eur a potom otvorim czk ucet a tam mozem preklopit eura na czk a zhodnocovat za 5,5% ?
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1503
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 68 times
Been thanked: 42 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa Adammd »

Ano. Ak odmyslime riziko kurozvych strat, lepsie menit € cez nejaku devizovu spolocnost, napr. easychange alebo roklenFX. Pripadne si zaplatit Revolut Premium a tam previest konverziu a odoslat do FIO.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
zolbed
Príspevky: 25
Dátum registrácie: St 03 02, 2021 8:23 pm

Re: Fio

Príspevok od používateľa zolbed »

Nedopracoval som sa k informácii, ako je to s minimálnym zostatkom vo Fio banke, eurovy účet 10e, czk účet 10czk, czk sporiacinicet 100czk.. tento minimálny zostatok vyplatia v prípade zrušenia účtu? A ako zrušiť účet? Len osobne?
iceberg8
Guru Member ****
Príspevky: 2387
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 97 times
Been thanked: 19 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Ucet zrusit len osobne ano (ak sa to nezmenilo, rok stara info)... A mali by potom vratit ten min. zostatok..
Benjamin Franklin, "An investment in knowledge pays the best interest "
Odoslané z počítača
rmaly
Platinum Member ***
Príspevky: 1089
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 29 times
Been thanked: 3 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa rmaly »

Fund napísal: St 28 09, 2022 1:08 pm ...to by aj mna zaujimalo ako to funguje...zriadim fio ucet v eur a potom otvorim czk ucet a tam mozem preklopit eura na czk a zhodnocovat za 5,5% ?
Dokonca asi ani eur ucet nemusis otvarat. Mozes rovno czk (otazka je, ak je to sporiaci a nie normalny, tak asi ano, najprv "bezny ucet" v hocakej mene a potom asi az ten sporiaci / neviem presne)
Fund
Silver Member *
Príspevky: 183
Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa Fund »

rmaly napísal: Pi 30 09, 2022 10:28 pm
Fund napísal: St 28 09, 2022 1:08 pm ...to by aj mna zaujimalo ako to funguje...zriadim fio ucet v eur a potom otvorim czk ucet a tam mozem preklopit eura na czk a zhodnocovat za 5,5% ?
Dokonca asi ani eur ucet nemusis otvarat. Mozes rovno czk (otazka je, ak je to sporiaci a nie normalny, tak asi ano, najprv "bezny ucet" v hocakej mene a potom asi az ten sporiaci / neviem presne)
...urobi Fio aj konverziu na czk ak tam poslem eur?
rmaly
Platinum Member ***
Príspevky: 1089
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 29 times
Been thanked: 3 times

Re: Fio

Príspevok od používateľa rmaly »

Fund napísal: So 01 10, 2022 7:42 pm
rmaly napísal: Pi 30 09, 2022 10:28 pm
Fund napísal: St 28 09, 2022 1:08 pm ...to by aj mna zaujimalo ako to funguje...zriadim fio ucet v eur a potom otvorim czk ucet a tam mozem preklopit eura na czk a zhodnocovat za 5,5% ?
Dokonca asi ani eur ucet nemusis otvarat. Mozes rovno czk (otazka je, ak je to sporiaci a nie normalny, tak asi ano, najprv "bezny ucet" v hocakej mene a potom asi az ten sporiaci / neviem presne)
...urobi Fio aj konverziu na czk ak tam poslem eur?
Vysvetlovali mi, ze konverziu spravia (vlastne vzdy pripisu taku menu v akej je denominovany ten ucet), len oni maju asi dost nevyhodny kurz... Takze asi radsej cez ten roklen is potom...
Napísať odpoveď

Návrat na "Banky, vklady, sporenie, stavebné sporiteľne"