Transakčná daň
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
- Active Member
- Dátum registrácie: Št 18 02, 2021 3:18 pm
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 23 times
Re: Transakčná daň
Dobre si zachytil, rozprava o tom danovy poradca Martin Tuzinsky. Prikladam aj odkaz na jeho prispevok kde to spomina : https://www.facebook.com/share/p/1XpMCq7E5b/andre napísal: ↑Ut 01 04, 2025 2:04 pmAno ale niekde som sa docital, ze sa to da vyriesit tak, ze si do osobneho uctu u revolut zadas firemnu kartu a tak dobijes kredit. Cize z firmy odidu peniaze kartou cize za to zaplatis TD len 2Eur za rok, a dostanes peniaze na ucet do revolutu.
Nevyhoda je, ze v 1 den vies dobit len sumu do vysky limitu karty, cize pri vysse sume, to musis zopakovat niekolko krat.
v skratke, Fio banka mu nahodne vydala typ karty na ktoru Revolut neuplatnuje fee.. ktora je vysia ako DFT. Takto si vyplaca mesacnu odmenu konatela a aj dividendu a neplati DFT.
-
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
- Has thanked: 53 times
- Been thanked: 239 times
Len otazka je, ako zistit, ci si Revolut uplatni alebo nie, ten fee. V podmienkach maju, ze moze byt uplatneny na business karty ale Fio karty mam tiez na meno osoby, ziadny napis “business” a Revolut pred ziadostou o pridanie penazi nepise nic o vyske poplatku.
Mne to ukazuje v Revolut appke, ak chcem pridať peniaze cez debetnu kartu (sivá fio business), tak dole pod sumou pred odoslaním ukáže poplatok cca 1% zo sumy. Ak pridavam mojou osobnou kartou z inej banky tak je to bez poplatku.
-
- Dátum registrácie: Ne 08 12, 2013 1:34 pm
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 4 times
Tak som to prave otestoval. Na osobny ucet v Revolut som si pridal peniaze z debetnej Fio business karty (ktorej drzitel som ja - na karte je vytlacene moje meno) a prebehlo to bez poplatku - teda aspon zatial na Revolute nevidim, ze by mi nieco strhlo.
Preto predpokladam, ze ak niekomu ukazuje poplatok, tak mozno nema kartu vedenu na seba (napr. ked je viacero konatelov v s.r.o. a karta je vedena na niekoho ineho).
Preto predpokladam, ze ak niekomu ukazuje poplatok, tak mozno nema kartu vedenu na seba (napr. ked je viacero konatelov v s.r.o. a karta je vedena na niekoho ineho).
-
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 856 times
Dnes som si vyplatil podiel na zisku z debetnej platobnej karty k firemnému účtu na súkromný Revolut účet,“ oznámil na sociálnej sieti daňový poradca Martin Tužinský.
Takýmto spôsobom si už poslal v marci aj odmenu konateľa.
Plusom je, že neplatil daň z finančných transakcií. Za platobnú kartu zaplatí banke 2 eurá ročne.
Mínusom je, že pri takejto platbe ste obmedzený limitom na karte.
No aj toto riešenie má svoje obmedzenia. Takýmto spôsobom na transakčnej dani ušetríte len vtedy, ak máte tú „správnu“ debetnú platobnú kartu, pretože tie „podnikateľské“ sú s vysokým poplatkom.
Napríklad pri prevode na Revolut s modro-zelenou kartou od Fio banky s označením „debit“ je prevod bez poplatku.
„Obchádzanie zákona? Nemyslím si. Zvolil som si takú platobnú metódu, ktorá je pre mňa najhospodárnejšia,“ zareagoval daňový poradca.
Čitateľ Richard chcel takisto využiť výhodu neplatenia dane, no Fio banka už ponúka firmám len strieborné biznis karty. Bez poplatku je to len pri ich starých zeleno-modrých kartách.
„Platby kartou cez Revolut pri firemnom účte sú spoplatnené 1 percentom zo sumy, takže toto riešenie je drahšie ako platba transakčnej dane,“ myslí si Richard.
https://e.dennikn.sk/4562076/banka-jej- ... vou-danou/
Takýmto spôsobom si už poslal v marci aj odmenu konateľa.
Plusom je, že neplatil daň z finančných transakcií. Za platobnú kartu zaplatí banke 2 eurá ročne.
Mínusom je, že pri takejto platbe ste obmedzený limitom na karte.
No aj toto riešenie má svoje obmedzenia. Takýmto spôsobom na transakčnej dani ušetríte len vtedy, ak máte tú „správnu“ debetnú platobnú kartu, pretože tie „podnikateľské“ sú s vysokým poplatkom.
Napríklad pri prevode na Revolut s modro-zelenou kartou od Fio banky s označením „debit“ je prevod bez poplatku.
„Obchádzanie zákona? Nemyslím si. Zvolil som si takú platobnú metódu, ktorá je pre mňa najhospodárnejšia,“ zareagoval daňový poradca.
Čitateľ Richard chcel takisto využiť výhodu neplatenia dane, no Fio banka už ponúka firmám len strieborné biznis karty. Bez poplatku je to len pri ich starých zeleno-modrých kartách.
„Platby kartou cez Revolut pri firemnom účte sú spoplatnené 1 percentom zo sumy, takže toto riešenie je drahšie ako platba transakčnej dane,“ myslí si Richard.
https://e.dennikn.sk/4562076/banka-jej- ... vou-danou/
XTB 45 eur do 6.5. : https://invite.xtb.com/invite/?referral ... os-dgdqpwr
-
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 351 times
- Been thanked: 182 times
Ak sa nerobi cisty cash recycling(nabitie revolutu kartou a odoslanie financii na iny ucet) , a revolut karta sa bude aj pouzivat, problem nebude
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
-
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 256 times
Pri dobijani revolutu kartou:
- osobne karty aj tie vydane k firemnemu uctu su bez poplatku. To su take na ktorych je len meno osoby (napr. fio modro zelena, ktoru uz firmam nevydavaju)
- s poplatkom su firemne karty. To su take, kde je vacsinou uvedene meno aj nazov firmy a/alebo aj napis business alebo comercial
- osobne karty aj tie vydane k firemnemu uctu su bez poplatku. To su take na ktorych je len meno osoby (napr. fio modro zelena, ktoru uz firmam nevydavaju)
- s poplatkom su firemne karty. To su take, kde je vacsinou uvedene meno aj nazov firmy a/alebo aj napis business alebo comercial
-
- Guru Member ****
Ked niekto mate cas skuste pridat firemnu kartu do google wallet a tak dobit kredit v revolute. Pripadne cez sprostredkovatelsku kartu ako je curve. To by mohla byt cesta, ako obist to feecko.
Zdravím,
viete mi prosím niekto potvrdiť, ako je to s transakčnou daňou pri nákupe cenných papierov cez sro? Toto som našiel na stránkach finančnej správy:
viete mi prosím niekto potvrdiť, ako je to s transakčnou daňou pri nákupe cenných papierov cez sro? Toto som našiel na stránkach finančnej správy:
Teraz pri poklese chcem jednorazovo nakúpiť nejaké akcie cez Fio e-broker. Mám tomu rozumieť tak, že pri prevode z firemného účtu na obchodný účet Fio zaplatím transakčnú daň a následne pri nákupe a predaji akcií a následnom prevode naspäť na účet firmy nebudem platiť transakčnú daň?Do správy cenných papierov nepatrí nákup cenných papierov, nákup cenných papierov spadá pod samostatnú
investičnú službu, ktorá z pôsobnosti zákona č. 279/2024 Z. z. nie je vyňatá. Pokiaľ sa však cenné papiere
a finančné nástroje nakupujú v rámci riadenia portfólia, takýto nákup finančnou spoločnosťou sa nezdaní (bude sa
však zdaňovať platba na nákup cenných papierov a finančných nástrojov, ktorá odíde z platobného účtu právnickej
osoby, ktorá cenné papiere a finančné nástroje nakupuje).
Oslobodeniu od dane z finančných transakcií podľa zákona č. 279/2024 Z. z. budú podliehať aj ostatné cenné
papiere, finančné nástroje, a kryptoaktíva, ak sa obstarávajú v rámci riadenia portfólia (klient - právnická osoba sa
zdaní v momente, keď posiela peňažné prostriedky finančnej inštitúcii, určené na nákup daných cenných papierov
a finančných nástrojov). Platby súvisiace s ostatnými investičnými službami oslobodené nie sú. Výnimkou je ešte
§ 4 ods. 2 písm. ad) a ae) zákona č. 279/2024 Z. z.
Predaj cenných papierov je oslobodený kvôli právnej istote, avšak zdaňuje sa len odchádzajúca platba, pričom
pri predaji cenných papierov a finančných nástrojov prichádzajú peňažné prostriedky na transakčný účet, takže je
to oslobodené vždy na strane klienta (aj pri právnických osobách).
Finančná inštitúcia dokáže príslušné platby identifikovať na základe sprievodných inštrukcii, ako aj poznámok
a údajov uvádzaných pri platbách z jednotlivých účtov.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 1670 times
- Been thanked: 2188 times
Hej. Odchádzajúca platba z firmy na účet brokera podlieha transakčnej dani.
Potom u brokera už robíš transakcie aké len chceš. Tie nepodliehajú ničomu.
Máš založený u Fio brokera účet na eseročku? Máš v predmete podnikania zapísané ,,investičné služby - obchodovanie na vlastný účet,,?
Ak nemáš, je to nelegálne podnikanie.
Máš založený u Fio brokera účet na eseročku? Máš v predmete podnikania zapísané ,,investičné služby - obchodovanie na vlastný účet,,?

-
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 27 02, 2007 4:59 pm
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Krasa transakcnej dane je aj v tom, ze ju plati kazdy - aj ten, co doteraz neplatil dan z prijmu, lebo bol cele roky v mikro zisku alebo v uctovnej strate.
Tejto dani sa ale nevyhne a preto ma "nasieraci" potencial pre kazdeho. Co je super.
Tejto dani sa ale nevyhne a preto ma "nasieraci" potencial pre kazdeho. Co je super.
-
- Platinum Member ***
Nie, nejde to tak bez poplatku. Pri platbe Apple Pay a zmene karty na business sa zobrazí upozornenie na 1,4% poplatok. Pri zmene naspäť na klasickú debetnú (tiež mám ešte v jednej firme Fio debet k firemnému uctu) sa už dá bez poplatku. Takze skúmajú aj karty použité pri mobilných platbách pre pripisovanie peňazí.
Fio mi odpovedalo, že vydávanie klasických debetných v minulosti bola chyba v och systéme a teraz nie je nijakým spôsobom možné vydať takú kartu k firemnému uctu, len business debet a Ta už ma v Revolut poplatok.
-
- Guru Member ****
No, sme to riesili a podla toho ako to FS prezentuje praveze pokial sa NEjedna o riadene portfolio platis DFT z kazdeho nakupu CP a inych financnych nastrojov (opcie, derivaty), u zahranicneho brokera si zrejme musis spravit samozdanenie.JUGGLER napísal: ↑So 05 04, 2025 9:14 pm Hej. Odchádzajúca platba z firmy na účet brokera podlieha transakčnej dani.
Tu to je napisane:
To ostatne kde pisu, ze sa nakupy nezdania, sa tyka riadenych portfolii.Do správy cenných papierov nepatrí nákup cenných papierov, nákup cenných papierov spadá pod samostatnú
investičnú službu, ktorá z pôsobnosti zákona č. 279/2024 Z. z. nie je vyňatá.
Pri FIO asi akurat nezaplati poplatok za prevod z transakcneho uctu na obchodny, kedze to je v ramci 1 banky.
-
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ne 15 08, 2021 12:46 pm
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 72 times
Krasa je aj v tom,ze ju fakt plati kazdy.Aj clovek ktoreho sa to podla mafianskej vlady netyka.Uz zacinaju ludom pri plateni kartou uctovat poplatky cca 0,8 az 1 e.Niekde uz neakceptuju kartu vobec a da sa platit iba v hotovost.V 21 storoci tu mame zas plne penazenky bankoviek a drobnakov.A vlada sa snazi nahovorit ludom(a to nielen v tomto pripade)ze sa to beznych ludi nebude tykat.Ved vsetko a vzdy sa to prenesie na zakaznika,spotrebitela.Alebo ze si lekari odtrhnu od ust?Kdeze,daju na dvere oznam o poplatkoch a vybavene.
-
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
- Been thanked: 48 times
Co mate proti bankovkam? To sme uz tak spohodlneli, ze dokazeme len kartu, mobil, alebo naramok alebo prsten nosit? 
Ved nech, ale to sa lahko dani
Pohodlnost je drahá

Ved nech, ale to sa lahko dani

Pohodlnost je drahá
Inflacia je predsa nula.
-
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 25 04, 2022 9:27 pm
- Has thanked: 71 times
- Been thanked: 82 times
Proti bankovkám osobne nemám nič, ani proti konským vozom, vzducholodiam, petrolejovým lampám a slameným klobúkom. Len tá myšlienka, že sa musím vrátiť v čase do menej komfortného sveta a to navyše z úplne d***lných dôvodov, mi je akosi proti srsti.
-
- Gold Member **
Toto sa predsa dalo cakat, ak sa vzdas nezavislosti (toho co sa tazko kontroluje) (hotovost), tak logicky po tom hyeny pojdu.
Jedine riesenie by bolo mozno crypto, ale to tiez lahko zdanit.
Aj hotovost mozu zdanit transakcnou danou.
Platby kartou boli vzdy zatazene poplatkami. Tie sa vzdy premietli do konecnej ceny tovaru. Ludia o tom nevedeli a ti ktori o tom vedeli im to bolo jedno. Co tam po dalsom 0,4%? Poplatky za platby kartou predstavovali a niekedy stale predsavuju viac ako 0,4%.
Pohodlnost je draha, aj ked netrvdim ze je priamo umerna digitalziacii, resp inovacii.
Inak sam SMER priznal, ze 0,4% transakcna dan je ekvivalent 3% DPH
Platby kartou boli vzdy zatazene poplatkami. Tie sa vzdy premietli do konecnej ceny tovaru. Ludia o tom nevedeli a ti ktori o tom vedeli im to bolo jedno. Co tam po dalsom 0,4%? Poplatky za platby kartou predstavovali a niekedy stale predsavuju viac ako 0,4%.
Pohodlnost je draha, aj ked netrvdim ze je priamo umerna digitalziacii, resp inovacii.
Inak sam SMER priznal, ze 0,4% transakcna dan je ekvivalent 3% DPH

Inflacia je predsa nula.
-
- Active Member
- Dátum registrácie: Št 17 11, 2016 11:28 pm
- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 42 times
Ahoj, toto ste overovali s FS pripadne s uctovnikom?andre napísal: ↑St 09 04, 2025 8:50 amNo, sme to riesili a podla toho ako to FS prezentuje praveze pokial sa NEjedna o riadene portfolio platis DFT z kazdeho nakupu CP a inych financnych nastrojov (opcie, derivaty), u zahranicneho brokera si zrejme musis spravit samozdanenie.JUGGLER napísal: ↑So 05 04, 2025 9:14 pm Hej. Odchádzajúca platba z firmy na účet brokera podlieha transakčnej dani.
Tu to je napisane:To ostatne kde pisu, ze sa nakupy nezdania, sa tyka riadenych portfolii.Do správy cenných papierov nepatrí nákup cenných papierov, nákup cenných papierov spadá pod samostatnú
investičnú službu, ktorá z pôsobnosti zákona č. 279/2024 Z. z. nie je vyňatá.
Pri FIO asi akurat nezaplati poplatok za prevod z transakcneho uctu na obchodny, kedze to je v ramci 1 banky.
-
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 25 04, 2022 9:27 pm
- Has thanked: 71 times
- Been thanked: 82 times

Bezhotovostné bankovníctvo vzniklo vo svojej modernejšej podobe pred 150 rokmi. A koľko krajín odvtedy zaviedlo transakčné dane? Presne 3, všetko top pupky sveta samozrejmedusantt napísal: ↑Ne 13 04, 2025 6:51 pm Toto sa predsa dalo cakat, ak sa vzdas nezavislosti (toho co sa tazko kontroluje) (hotovost), tak logicky po tom hyeny pojdu.
Inak sam SMER priznal, ze 0,4% transakcna dan je ekvivalent 3% DPH![]()

To ostatné píšeš, ako by cash nikdy žiadne náklady neniesol. Sú firmy, kde držba a práca s hotovosťou je drahšia, než poplatky a daň z transakcií...
-
- Gold Member **
Moja pointa je, co nemas doma fyzicky, to ti vedia zobrat.
Vedia ti zobrat aj to co mas doma - to co nezahrabes pod matrac.
Tak to fungovalo vzdy, aj so zlatom urcity cas.
Je zbytocne sa hadat, ked nepriatel nie je ten kto ma rad hotovost, alebo bezhotovost, ale ten, kto sa snazi parazitovat na jednom ci druhom.
Aj takmer uplne kazdy zlodej si vyberie chatu, ktora nesie mensi odpor, hotovost nesie vacsi odpor, preto bolo lahsie uvalit TD na platby elektronicke.
Vedia ti zobrat aj to co mas doma - to co nezahrabes pod matrac.
Tak to fungovalo vzdy, aj so zlatom urcity cas.
Je zbytocne sa hadat, ked nepriatel nie je ten kto ma rad hotovost, alebo bezhotovost, ale ten, kto sa snazi parazitovat na jednom ci druhom.
Aj takmer uplne kazdy zlodej si vyberie chatu, ktora nesie mensi odpor, hotovost nesie vacsi odpor, preto bolo lahsie uvalit TD na platby elektronicke.
Inflacia je predsa nula.
-
- Guru Member ****
Riesili sme to s nasim pravnikom aj uctovnou firmou. Ten vyklad zakona v tejto casti je jasny, ako to je napisane na tom webe FS. Cize pokial firma sama vykonava nakup cp, tak sa tych obchodov transakcna dan tyka.
Na 2 stranu otazka je aku mas zmluvu s bankou/ocp. Lebo mam info z pravneho oddelenia z 1 sk banky, ze podla nich maju s klientmi taku komisionarsku zmluvu, ze obchody vykonava banka, a teda z nich DFT nestrhaju.
-
- Active Member
My pouzivame IBKR brokera a teraz ideme overit, ci sa broker povazuje za platobnu instituciu (podla naseho nazoru nie), a ci sa pokyny realizuju z platobneho uctu (mame za to ze ucet u brokera nieje platobny ucet podla definicie)andre napísal: ↑Po 14 04, 2025 9:08 amRiesili sme to s nasim pravnikom aj uctovnou firmou. Ten vyklad zakona v tejto casti je jasny, ako to je napisane na tom webe FS. Cize pokial firma sama vykonava nakup cp, tak sa tych obchodov transakcna dan tyka.
Na 2 stranu otazka je aku mas zmluvu s bankou/ocp. Lebo mam info z pravneho oddelenia z 1 sk banky, ze podla nich maju s klientmi taku komisionarsku zmluvu, ze obchody vykonava banka, a teda z nich DFT nestrhaju.
-
- Guru Member ****
To sme tiez riesili, odpoved je ze povazuje. Podla pravnika su brokeri ako IB v zmysle zakonov povazovany za OCP z ineho statu EU, ktory na uzemi SR vykonava cinnost na zaklade ohlasenia NBS vid. https://subjekty.nbs.sk/search?q=interactive+brokers
Takze sa nan vztahuju podmienky ako na slovenskeho OCP, takze plati to co som citoval vyssie z webu FS.
Treba prestudovat zmluvu, ako teda prebieha vykonanie prikazov u konkretneho brokera. Ci to spada po nakup CP, alebo spravu CP, ktora je od DFT oslobodena.
Takze sa nan vztahuju podmienky ako na slovenskeho OCP, takze plati to co som citoval vyssie z webu FS.
Treba prestudovat zmluvu, ako teda prebieha vykonanie prikazov u konkretneho brokera. Ci to spada po nakup CP, alebo spravu CP, ktora je od DFT oslobodena.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Máme s Interactive Brokers komisionársku zmluvu?
Zo slovenského právneho hľadiska (Obchodný zákonník) by sa vzťah s brokerom typu Interactive Brokers (IBKR) najbližšie prirovnal ku komisionárskej zmluve, ale v praxi a právne ide o trochu iný typ vzťahu podľa amerického práva.
Čo to znamená:
Keď otvoríš účet u IBKR, uzatváraš zmluvu o poskytovaní investičných služieb (tzv. „Customer Agreement“).
Táto zmluva má črty komisionárskej zmluvy, pretože:
IBKR vykonáva príkazy na tvoj účet, ale vo svojom mene (komisionársky princíp).
IBKR nezískava vlastnícke práva k cenným papierom.
V tvojom mene spravuje portfólio, účtuje si poplatky a jedná podľa tvojich pokynov.
Z pohľadu slovenského účtovníctva a daní sa preto často používa pojem "komisionárska zmluva", keď sa definuje vzťah s brokerom v dokumentoch firmy (napr. pri oceňovaní aktív, účtovaní poplatkov, daniach).
Ako sa to premieta do praxe:
Účtuješ ako komitent – tvoja firma je vlastník aktív, ale vykonávaš obchody cez komisionára (IBKR).
Príjmy a výdavky (zisk/zisk z predaja, úrok, dividendy, poplatky) sa vzťahujú na tvoju firmu, nie na brokera.
V prípade kontroly (napr. daňovej) je vhodné mať túto zmluvu preloženú a archivovanú ako súčasť účtovnej dokumentácie.
Kde nájdeš túto zmluvu?
Pri zakladaní účtu si potvrdil "Customer Agreement" – nájdeš ju v Client Portal → Settings → Account Settings → Documents.
Odporúčanie pre firemné účtovníctvo:
V internej dokumentácii a smernici môžeš označiť vzťah ako „komisionárska zmluva s Interactive Brokers“, aj keď právne ide o zmluvu podľa U.S. práva.
Ak máš účtovníka alebo daňového poradcu, môžu s týmto označením pracovať štandardne.
Týka sa transakčná daň na Slovensku nákupu a predaja cenných papierov cez obchodníkov s cennými papiermi?
ChatGPT povedal:
Nie, na Slovensku sa v roku 2025 transakčná daň (tzv. daň z finančných transakcií) nevzťahuje na nákup a predaj cenných papierov, a to ani vtedy, ak obchoduješ:
cez domáceho obchodníka s cennými papiermi (OCP),
cez zahraničného brokera, ako je napr. Interactive Brokers,
ako fyzická osoba alebo právnická osoba (firma).
Slovensko zatiaľ nezaviedlo žiadnu špeciálnu daň z finančných transakcií (FTT). To znamená:
zdanení výnosu (kapitálového zisku) – podľa zákona o dani z príjmov,
dividendách – podľa toho, odkiaľ pochádzajú,
úrokoch z marginu alebo cenných papierov.
Kedy by si sa s FTT mohol stretnúť?
Iba ak obchoduješ na burzách v krajinách, ktoré FTT majú (napr. UK, FR, IT) – ale to je daň tých krajín, nie Slovenska.
Napr. kúpiš francúzsku akciu (napr. LVMH) → zaplatíš 0,3 % FTT Francúzsku.
Táto daň sa uplatní bez ohľadu na to, kde žiješ alebo akého brokera používaš.

-
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 24 09, 2023 11:15 am
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 24 times
JUGGLER, super spracovane, dakujem, akurat ta odpoved od ChatGPT je neuplna, je sice pravda, ze Slovensko zatiaľ nezaviedlo žiadnu špeciálnu daň z finančných transakcií (FTT) ako napriklad Francuzsko v zmysle dane z transakcii na burze, no mame tu nasu dan z debetnych operacii na firemnych uctoch, a stale podla mna nie je zodpovedana otazka, ci ked IBKR v mene klienta - firmy nakupi CP, alebo prevedie firme peniaze na ucet nemusi z tejto transakcie platit dan ktoru podla zakona musi platit kazdy podnikatel z kazdeho debetneho pohybu na svojom ucte.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Môj názor: margin účet, kde peniaze klienta slúžia ako kolaterál nemôže byť ,,debetný,,.
Ide o účet ,,kreditný,,.. transakcie sú prevádzané s peniazmi brokera, broker navyše často poskytuje pôžičku (páku) a obchody sú krátkodobé.
Debetný by mohol byť cash účet. To pripúšťam.
Plus požiadavka, že cenné papiere by boli registrované na majetkový účet klienta.
Napríklad JT k takému obchodu pripočíta 80 €:
Kúpa akcií, trebárs AAPL za 100 000 USD (poplatok cca 2 USD)
Predaj po 1 minúte za 100 020 USD...poplatok brokerovi cca 5USD + nejaký úrok za pôžičku.
Z účtom 20 000 by firma získala majetok 100 000, alebo urobila obrat 100 000 USD?
Kdeže.
To by podľa mňa neprešlo na žiadnom súde, že štát mal nárok na 2 x 40€ transakčnú daň...
P.S. Ale pripúšťam taký prípad, že o.c.p. kúpi a prevedie klientovi do majetku akcie inej firmy ako sprostredkovateľ, dôjde k debetnej
transakcii, ktorú účtovník zaúčtuje a firma odvedie transakčnú daň.
Pripúšťam aj právny chaos vzhľadom na rýchle zbúchanie legislatívy...ale mne jednoznačne vychádza toto je daň čisto z bankových operácii.
Ono to nakoniec dopadne tak, že sa vrátime do doby cashu, kedy niektorí zamestnávatelia budú vyplácať zamestnancov cashom v obálke...
Ide o účet ,,kreditný,,.. transakcie sú prevádzané s peniazmi brokera, broker navyše často poskytuje pôžičku (páku) a obchody sú krátkodobé.
Debetný by mohol byť cash účet. To pripúšťam.
Plus požiadavka, že cenné papiere by boli registrované na majetkový účet klienta.
Napríklad JT k takému obchodu pripočíta 80 €:
Príklad: margin účet u brokera vo výške 20 000.JUGGLER napísal: ↑Št 15 08, 2024 1:05 am
0,30 % min. 40 EUR
Tých 0,08% je s DPH 0,096% p.a. na Držiteľskom účte. To by mal byť účet JT u custodiana. Evidenciu klientov robí JT.
Vedľa je MAJETKOVÝ účet, ktorý je na meno klienta. Tam je poplatok 0,12% + DPH, čiže 0,144% p.a. vrátane DPH.
K majetkovému účtu je ešte jeden poplatok: 80 € za registráciu obchodu na majetkový účet.
Kúpa akcií, trebárs AAPL za 100 000 USD (poplatok cca 2 USD)
Predaj po 1 minúte za 100 020 USD...poplatok brokerovi cca 5USD + nejaký úrok za pôžičku.
Z účtom 20 000 by firma získala majetok 100 000, alebo urobila obrat 100 000 USD?
Kdeže.

To by podľa mňa neprešlo na žiadnom súde, že štát mal nárok na 2 x 40€ transakčnú daň...
P.S. Ale pripúšťam taký prípad, že o.c.p. kúpi a prevedie klientovi do majetku akcie inej firmy ako sprostredkovateľ, dôjde k debetnej
transakcii, ktorú účtovník zaúčtuje a firma odvedie transakčnú daň.
Pripúšťam aj právny chaos vzhľadom na rýchle zbúchanie legislatívy...ale mne jednoznačne vychádza toto je daň čisto z bankových operácii.
Ono to nakoniec dopadne tak, že sa vrátime do doby cashu, kedy niektorí zamestnávatelia budú vyplácať zamestnancov cashom v obálke...

-
- Active Member
Ved toto. A potom ta firma akcie preda, peniaze da previest na svoj firemny ucet, myslim uz taky normalny v banke, tak o.c.p. ale aj broker ako IBKR preuctuje klientovi transakcnu dan. Lebo vsak nebude dan platit IBKR aj ked doteraz mal 1 vyber v mesiaci zadarmo. Takto zaplati z rovnakej sumy dan aj 2x.
-
- Gold Member **
Tuto absurdnu dan platia aj ti, ktori omylom prijali na ucet peniaze a vratili ich.
A bolo by zaujimave pozorovat, ako by sa k tomu postavila napriklad banka, ak poslem 10000EUR niekomu, a potom poviem ze hups, zly ucet, tak mi ich vratia, ale uz nevratia 40EUR podnikatelovi.
Za mna by mali podnikatelia surovo napisat na FA alebo blok, "cena tovaru = X EUR" a pod to riadok "transakcna dan Y EUR" a potom total "Z EUR"
Alebo nieco sarkasticke aspon tyup "toutu kupo ste podporili Slovensko cez transakcnu dan sumou XYZ EUR"
Ale to by 35% zakaznikov aj tak nepochopilo
este by nadavali na podnikatela ze co to tam vypisuje za hluposti a mysleli si ze si to on necha.
A bolo by zaujimave pozorovat, ako by sa k tomu postavila napriklad banka, ak poslem 10000EUR niekomu, a potom poviem ze hups, zly ucet, tak mi ich vratia, ale uz nevratia 40EUR podnikatelovi.
Za mna by mali podnikatelia surovo napisat na FA alebo blok, "cena tovaru = X EUR" a pod to riadok "transakcna dan Y EUR" a potom total "Z EUR"
Alebo nieco sarkasticke aspon tyup "toutu kupo ste podporili Slovensko cez transakcnu dan sumou XYZ EUR"
Ale to by 35% zakaznikov aj tak nepochopilo

Inflacia je predsa nula.
-
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 13 times
ako pekne to ten Kamenický pripravil, vraj to posilní rozpočet a v rámci rozvoja obchodu to potom možno bude aj rozpočtovo neutrálne ako sa na novú politiku patrí... vraj to ale prerátané bolo, odborníci z opozície sú ale asi obsadení a firmy svoje komory nepustia, nie všetko je 500 a viac komorové, takže tuto pracujúci zaplatia viac, tu zaplatia menej a financmajster hodný svojho oboru to dáva, aj keby sa mal obchodne vynájsť a priniesť firmám svoj názor ako riešiť keď niečo nefunguje a mohlo by, vraj ale SNS tlačila na tú rodinnú politiku a zatiaľ tento rok bola ostrúhaná, opozícia tak mohla naplniť svoje sľuby v rámci minulého obdobia... a preto tá rozpočtová neutralita nových opatrení v zábehu, rozpočet nepustí 

-
- Guru Member ****
Volakedy na zaciatku tisicrocia, ako sa zacali pouzivat viac platobne terminaly, v niektorych specializovanych obchodoch(napr. PC komponenty) s nizkou marzou, bola cedulka - priplatok pri platbe kartou 1,3%.
f.i.r.e.
-
- Platinum Member ***
Ano a kartove spolocnosti si presadili, ze bud bude mat obchodnik rovnake ceny pre platbu kartou aj hotovostou alebo mu zoberu terminal a neskor to kontrolovala aj SOI. Potom sa zacali objavovat papiere, ze minimalna platba kartou x €, co je tiez nezakonne a pokutovatelne. Niektore obchody sa vynasli a davaju symbolicke zlavy pri platbe hotovostou a tak obisli sankcie.
Ale aj obchodnik si lahko spocita, ze ked prijme platbu mobilom/kartou, je to lepsie ako nepredat nic, lebo zakaznik inak nekupi a preto si zvyknu na vsetko. Tych par vystrelkov s cedulkami o platbe hotovost kvoli transakcnej dani aj tak do par mesiacov pominie, dvihnu ceny a bude pokoj.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 184 times
- Been thanked: 475 times
- Kontaktovať používateľa:
transakcna dan ma jeden obrovsky problem, vidite ju po kazdej transakcii na vypise.
Kriterium udrzatelnosti dane je jej neviditelnost. Cim menej a cim zriedkavejsie ju vidite o to ju skor akceptujete. Kralom dani je inflacia.

Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
-
- Active Member
Nerozumiem, moze podnikatel sam pozadovat od spotrebitela platenie dane a aj ju od spotrebitela takto vybrat ak ked tuto dan podla zakona moze vyberat len banka?
-
- Guru Member ****
Nech to podnikatiela vyriesia ako v US, tringelt na ucet bez opytania sa.
Ale je to mlatenie prazdej slamy, to si slusnejsi business nemoze vsimnut a ked to tvori vysoku polozku, nech sa zamysli nad svojim podnikanim(a pripadne to premietne do cien/skrachuje)
Ale je to mlatenie prazdej slamy, to si slusnejsi business nemoze vsimnut a ked to tvori vysoku polozku, nech sa zamysli nad svojim podnikanim(a pripadne to premietne do cien/skrachuje)
f.i.r.e.
-
- Active Member
Cize ty si ten, kto rozhodne, ci slusny business to moze zabit alebo nie? Ty vies rozoznat kazdy business aku ma marzu a aky obrat?
-
- Platinum Member ***
Sú obchody, ktoré netvoria vysokú maržu, napríklad internetové obchody s elektronikou, pc. Na Heuréka sa porovnávajú o centy/jednotky € aj pri vyšších sumách v stovkách € a zrazu do toho vstúpi transakcia daň. Veľký obchod násobný obratom zaplatí 40€ z úhrady tovaru za 500000€ a menší zaplatí 40€ z 10000€. Akú časť ceny tovaru to tvorí ? To je tá nespravodlivosť. Ak mala byt daň korektná, tak aké limity ?
-
- Active Member
Zjavne velke spolocnosti sa vedia s vladou dohodnut. Toto znici len tych mensich. A bude v prospech Allegra kde predavaju polski predajcovia, ktori transakcnu dan platit nebudu. Ved ani DPH som este nevidel aby niektory z nich spravne vycislilmiror napísal: ↑Ut 15 04, 2025 11:54 amSú obchody, ktoré netvoria vysokú maržu, napríklad internetové obchody s elektronikou, pc. Na Heuréka sa porovnávajú o centy/jednotky € aj pri vyšších sumách v stovkách € a zrazu do toho vstúpi transakcia daň. Veľký obchod násobný obratom zaplatí 40€ z úhrady tovaru za 500000€ a menší zaplatí 40€ z 10000€. Akú časť ceny tovaru to tvorí ? To je tá nespravodlivosť. Ak mala byt daň korektná, tak aké limity ?