Trading 212
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
ro_so
- Dátum registrácie: St 05 01, 2022 9:47 am
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Re: Trading 212
vložíš euro a nakúpiš v eurách - nevýhoda je spread a to, že likvidita môže byť na európskej burze horšia
vložíš euro a nakúpiš za doláre - nevýhoda je konverzný kurz, následne ale pri predaji vieš predať za doláre a pri ďalšom predaju už poplatok neplatíš.
vložíš doláre - nemáš žiaden konverzný kurz
Neurobil si nič zlé. Proste máš to v eurách a poplatok 0,15% je to, z čoho broker "žije".
vložíš euro a nakúpiš za doláre - nevýhoda je konverzný kurz, následne ale pri predaji vieš predať za doláre a pri ďalšom predaju už poplatok neplatíš.
vložíš doláre - nemáš žiaden konverzný kurz
Neurobil si nič zlé. Proste máš to v eurách a poplatok 0,15% je to, z čoho broker "žije".
-
niktoalebokadekto
- Active Member
- Dátum registrácie: So 16 12, 2023 11:43 am
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 22 times
Trading 212, fintech firma ponúkajúca akcie a kontrakty na rozdiel (CFD), získala FXFlat Bank GmbH v rámci expanzie na nemecký trh, ako oznámila táto druhá spoločnosť. Tento nákup má za cieľ poskytnúť nemeckým investorom prístup k investičnej platforme Trading 212 s nulovými províziami, ktorá sľubuje narušiť tradičné modely sprostredkovania v Spojenom kráľovstve a Európe.
https://www.financemagnates.com/forex/t ... o-germany/
https://www.financemagnates.com/forex/t ... o-germany/
- DanteUnchained
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 05 06, 2021 12:26 pm
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 127 times
Tiez cakate posledne tyzdne dlho na vyplnenie objednavky na popularnych firmach, kde by nemal byt problem s Likviditou? Ziadny halt a KOSS neviem kupit za 6.77 USD uz 5 minut.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 89 times
- Been thanked: 129 times
Pokial viem tak T212 ma omni ucet v IB.
Cize by tam maka byt rovnaka likvidita ako u IB.
Cize by tam maka byt rovnaka likvidita ako u IB.
Zdravím. Potrebujem poradiť na trading 212 mám účet od roku 2022 a predávať akcie som začal minulý rok v júni.
Teraz účtovník robí daňové priznanie, lenže neviem ktoré akcie splnili ročný časový test a ktoré nie.
Ako to mám spraviť najjednoduchšie?
Ďakujem Vám za odpoveď
Teraz účtovník robí daňové priznanie, lenže neviem ktoré akcie splnili ročný časový test a ktoré nie.
Ako to mám spraviť najjednoduchšie?
Ďakujem Vám za odpoveď
- iosephus
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
- Has thanked: 55 times
- Been thanked: 94 times
T212 nedokáže určiť, ktoré konkrétne akcie predal. Preto si vyberieš jednu jedinú metódu FIFO (first in, first out), spíšeš si všetky dátumy a objemy nákupov a od nich budeš odrátavať predaj. Prvá predaná akcia je teda vždy tá najstaršia, je teda možné, že daň ani nebudeš platiť, ak si nepredal všetko, ale len akcie držané dlhšie ako jeden rok.
No predal som všetko.
Asi najlepšie je si to spísať do excelu že ?
Čiže keď mám vo výpise napr. NVIDIA počet kusov 2.3 tak budem od nej odčitavat tie objemy čo som nakúpil ? Napr 2.3-0.1=2.2 atď.. ?
Asi najlepšie je si to spísať do excelu že ?
Čiže keď mám vo výpise napr. NVIDIA počet kusov 2.3 tak budem od nej odčitavat tie objemy čo som nakúpil ? Napr 2.3-0.1=2.2 atď.. ?
- iosephus
- Gold Member **
Tak keď si predal všetko tak to nie je také ťažké, pozri si len dátumy kedy si nakupoval, zisti koľko akcií máš starších ako rok a všetko ostatné bude podliehať zdaneniu. Ano excel je ideálny, alebo zdarma google sheets.
-
hifron
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 13 times
na Slovensku je legislatíva v oblasti cenných papierov v plienkach a to ešte lichotím. V Česku zaviedli podmienky pre obchodníkov s cennými papiermi, aby mohli vznikať nielen hedžové fondy(a asi aj hlásiť situáciu regulátorovi aby sa to dalo niekde pozrieť), ale aby aj investori mohli cenné papiere a aj firmy vydávať, čiže aj zamestnanecká a investorská legislatíva k tomu, vestovanie a podobné nechutenstvo pre nepripravených alebo ešte viac komplikujúcich...,
čiže teroreticky sa môže regulátor rozhodnúť, že akú metódu si zvolíš(napr. FIFO), musíš ju dodržiavať a donúti k tomu aj nejaké tretie strany ako je broker(daňové transakcie sa hlásia). A že teoreticky sa viažeš adresou bývania a zákonmi domicilu(ale niekedy aj adresou bankového konta a jeho zákonmi), hovorí len trocha to čo by sa teoreticky dalo zahrnúť do toho, aby ti broker viac vyhovel aby to nebolo až tak hlavybôl, prípadne aby s tým pomohol aj nejaký špeci poradca ak by teoreticky bolo treba poriešiť nejaké priekaky a investor je v koncoch, lenže to už potom zahŕňa aj iné stavy investorské a firemné, nielen daňové a brokerské, ale broker vie pomôcť dosť ak to má v ponuke, ale aj od toho je podnikanie a jeho(nielen) reporting pre zákazníka...
čiže teroreticky sa môže regulátor rozhodnúť, že akú metódu si zvolíš(napr. FIFO), musíš ju dodržiavať a donúti k tomu aj nejaké tretie strany ako je broker(daňové transakcie sa hlásia). A že teoreticky sa viažeš adresou bývania a zákonmi domicilu(ale niekedy aj adresou bankového konta a jeho zákonmi), hovorí len trocha to čo by sa teoreticky dalo zahrnúť do toho, aby ti broker viac vyhovel aby to nebolo až tak hlavybôl, prípadne aby s tým pomohol aj nejaký špeci poradca ak by teoreticky bolo treba poriešiť nejaké priekaky a investor je v koncoch, lenže to už potom zahŕňa aj iné stavy investorské a firemné, nielen daňové a brokerské, ale broker vie pomôcť dosť ak to má v ponuke, ale aj od toho je podnikanie a jeho(nielen) reporting pre zákazníka...
Ešte tú dám jeden príklad
Foto príkladu, kde som nakúpil 3 krát akciu, z toho dve spĺňajú ročný časový test. Jedna nie. Ako to čo najlepšie spraviť a dať do daňového priznania aby som zaplatil len daň z tej sumy ktorá nespĺňa časový test
Ako to mám spraviť v takomto prípade, ako vyčíslil len zisk z tých 20€ ?
-
Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 416 times
- Been thanked: 248 times
.
- Prílohy
-
- ai.png (17.37 KiB) 5330 zobrazení
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Pozerám že som nakupoval NVIDIU tiež od roku 2022 do 24.6.2024 Kupoval som len zlomkové akcie. Pozerám že 10.6.2024 bol Multiple x10 na NVIDIU. Čiže keď som predával tak mi to spravilo niečo cez 6 akcií NVIDIA.
Ako si to mám spraviť do excelu aby som sa nepomýlil? Ďakujem
Ako si to mám spraviť do excelu aby som sa nepomýlil? Ďakujem
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 116 times
- Been thanked: 297 times
Tiez vas T212 cas od casu prekvapi realizovanym prikazom mimo obchodnych hodin a totalne mimo pasma ( ak su samozrejme prikazy zadane ) v tom otc ? Dnes v noci napr v case 02.40 vykonanny prikaz na predaj IONQ za 27.90 ...momentalna (cas cca 10.00) cena okolo 26.20 ....Nechapem ale v OTC mimo obch hodin sa deju kadejake veci ...staci mat prikaz ...( nestalo sa mi to v T212 prvykrat ). Celkom prijemne.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
-
Adammd
- Guru Member ****
mimo pre/aftermarketu a samozrejme openning hours, sa na T212 obchoduje len defakto medzi uzivatelmi....nizka likvidita
f.i.r.e.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
to mi je jasne ze sa na to neda spoliehat ( Dante to tusim nazyva dark market) - len som chcel info - ze zadane prikazy tak cca 10-15% mimo pasma sa niekedy oplatia.
-
Adammd
- Guru Member ****
Mal si stastie, ze si narazil na nejakeho reddit nooba, ktor sa hra na trejdera a o 2 v noci "trejduje" za market cenu. Ale ze tam bol mozno 10% spread ho nenapadlo. A kedze nevidiet orderbook, tak je to cisty gambling. Buy high sell low 
f.i.r.e.
- iosephus
- Gold Member **
Fúha, neviem kedy ste robili výber peňazí z T212 naposledy, ja som dnes vyberal hotovosť na neoverený bankový účet, napísalo hlášku, že budú do troch pracovných dní a asi tak za 30 sekúnd som ich mal na slovenskom bankovom účte.
-
Croven
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 76 times
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
nejako mi vypadla celkom prijemna funkcia - ked som bol na jednotlivom titule - tak tom bola dole ikona na historiu a vidiel jednotilive obchody len pre ten konketny titul - nejako to uz cca 2-3 dni nemam. Celkovu historiu obchodov mam ale tam je mix vsetkeho. Taka ryhla historia len pre jednotlivy titul bola pre mna ozaj prijemna. Mate to ?
na telefone to mam v pravom hornom rohu 3bodky pod sebou, ked na ne kliknem je tam aj historia na jednotlivom titule, na pc este neodskusane
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
je to tam - vsadil by som ze bola aj dole ( kedze tie 3 bodky som nepouzival ) - klasicka ikona ale nevadi staci aj tak. Dik
-
Adammd
- Guru Member ****
ano, bola aj dole a po update tozmenili
f.i.r.e.
Zdravim, chcem sa opytat ci mate info kedze mam ucet v Lynxe ci sa da otvorit account u T212. Lynx neumoznuje otvorit account v IB, proste maju dohodu s IB alebo to jednoducho nechcu lebo ked som otvaral account v IB tak sa proces proste stopol a podpora IB mi povedala ze potrebuje suhlas od Lynx. Na male obchody sa Lynx neoplati pre 6eur/nakup a T212 vyzera fajn a tiez ma omnibus ucet u IB takze securities by mali byt v bezpeci. Dik
-
PredsaJa
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 25 04, 2022 9:27 pm
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 87 times
Registrácia u IBKR sa dá obísť použitím iného mailu alebo požiadaním podpory u Lynx o súhlas (mne schválili v priebehu 24h bez prekážok).PJ85 napísal: ↑Pi 11 04, 2025 11:24 am Zdravim, chcem sa opytat ci mate info kedze mam ucet v Lynxe ci sa da otvorit account u T212. Lynx neumoznuje otvorit account v IB, proste maju dohodu s IB alebo to jednoducho nechcu lebo ked som otvaral account v IB tak sa proces proste stopol a podpora IB mi povedala ze potrebuje suhlas od Lynx. Na male obchody sa Lynx neoplati pre 6eur/nakup a T212 vyzera fajn a tiez ma omnibus ucet u IB takze securities by mali byt v bezpeci. Dik
T212 má omnibus účet u IBKR a ten nevie, koho sú CP u T212. Na strane druhej Lynx je introducing broker IBKR, v praxi to znamená, že tvoj účet je priamo vedený u IBKR a dokonca vieš aj riešiť nejaké veci priamo s IBKR. Lynx teda nevedie cez omnibus a je v tomto aj bezpečnejší (de facto primárne riziko IBKR plus skôr menšie riziko medzi článku v podobe Lynx). U T212 sú tie riziká skôr v opačnom garde. Sám ale používam aj v menšej miere T212 (toľko k riziku).
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Ja Captrader ( nemecka lopia Lynx-u ) a T212 takisto bezproblemov.
Dik za info. Mne na podpore Lynxu vylozene uz dva krat povedali, ze ked chcem ucet aj u IB tak si mam zrusit najpr ich ucet v Lynx a potom otvorit ucet u IB iked som im vysvetloval, ze si chcem ponechat oba co je aj pravda. V IB uz normalne mam prihlasovacie udaje aj prevedenych 100 eur na aktivaciu, ale proste u Lynxu to cele zakapaloPredsaJa napísal: ↑Pi 11 04, 2025 1:57 pmRegistrácia u IBKR sa dá obísť použitím iného mailu alebo požiadaním podpory u Lynx o súhlas (mne schválili v priebehu 24h bez prekážok).PJ85 napísal: ↑Pi 11 04, 2025 11:24 am Zdravim, chcem sa opytat ci mate info kedze mam ucet v Lynxe ci sa da otvorit account u T212. Lynx neumoznuje otvorit account v IB, proste maju dohodu s IB alebo to jednoducho nechcu lebo ked som otvaral account v IB tak sa proces proste stopol a podpora IB mi povedala ze potrebuje suhlas od Lynx. Na male obchody sa Lynx neoplati pre 6eur/nakup a T212 vyzera fajn a tiez ma omnibus ucet u IB takze securities by mali byt v bezpeci. Dik
T212 má omnibus účet u IBKR a ten nevie, koho sú CP u T212. Na strane druhej Lynx je introducing broker IBKR, v praxi to znamená, že tvoj účet je priamo vedený u IBKR a dokonca vieš aj riešiť nejaké veci priamo s IBKR. Lynx teda nevedie cez omnibus a je v tomto aj bezpečnejší (de facto primárne riziko IBKR plus skôr menšie riziko medzi článku v podobe Lynx). U T212 sú tie riziká skôr v opačnom garde. Sám ale používam aj v menšej miere T212 (toľko k riziku).
Takze si urobim T212 na mensie nakupy a zatial ostatok necham v Lynxe. Neskor uvidim ci sa mi bude chciet rusit alebo prenasat ucet niekde inde a potom zase do IB. Robia s tym zbytocne problemy hlavne ked T212 my teraz potvrdili, ze nemaju s otvorenim ani prenosom uctu ziadne problemy.
Caute, chcem sa vas opytat, zalozil som si ucet na Trading 212, dnes som robil dva nakupy etf, vzdy po 100 kusoch a zakazdym mi to rozdelilo na dva frakcne nakupy (miesto 2 nakupov mam 4 frakcne). Viete ako je to po roku z pohladu zdanovania, plati rocny casovy test ? Musim este nieco nadstavit, aby to nedelilo nakup na frakcny ?
- iosephus
- Gold Member **
Ano na T212 sa toto stáva aj mne, kúpi to takú frakciu akú má zrovna k dispozícii, pri menej likvidných aktívach môže byť aj pár minútový rozdiel medzi nákupom prvej a druhej časti. Myslím, že sa mi to stalo aj pri ETF.
V tomto vlákne sme toto už rozoberali, daj si tú námahu a prezri si celý tento príspevok, možno nájdeš aj iné zaujímavosti. To na čo sa pýtaš je tu: viewtopic.php?t=25481
V tomto vlákne sme toto už rozoberali, daj si tú námahu a prezri si celý tento príspevok, možno nájdeš aj iné zaujímavosti. To na čo sa pýtaš je tu: viewtopic.php?t=25481
Vdaka za link a odpoved.
Takze ked som na Trading 212 nakupil presne 200 kusov etf v jeden den, aj ked formou frakcii, tak ich mam po roku oslobodene od dane, rovnako ako pri nakupe celych etf.
Takze ked som na Trading 212 nakupil presne 200 kusov etf v jeden den, aj ked formou frakcii, tak ich mam po roku oslobodene od dane, rovnako ako pri nakupe celych etf.
Ahojte, považujem sa stále za začiatočníka v investovaní. Prevažne investujem v Trading 212.
Viete mi niekto vysvetliť aký je rozdiel medzi týmito dvoma ukazovateľmi? (pozri prílohy)
Aký je môj reálny zisk, ak by som všetko naraz predal? 61€, teda mám zisk 17%, alebo 37€, teda 5€?
Ďakujem
Viete mi niekto vysvetliť aký je rozdiel medzi týmito dvoma ukazovateľmi? (pozri prílohy)
Aký je môj reálny zisk, ak by som všetko naraz predal? 61€, teda mám zisk 17%, alebo 37€, teda 5€?
Ďakujem
-
Wolf
- Active Member
- Dátum registrácie: Po 19 04, 2021 10:29 am
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 39 times
Tak 821 je hodnota celého tvojho účtu, vrátane cashu.
717 je hodnota portfólia akcií. Tie ti zarobili + 5.49 %.
Účet ti ale narástol až o 60 €. Nedostal si nejaký affiliate bonus?
717 je hodnota portfólia akcií. Tie ti zarobili + 5.49 %.
Účet ti ale narástol až o 60 €. Nedostal si nejaký affiliate bonus?
Pessimists sound smart. Optimists make money.
Aha, asi rozumiem. Čiže 5,49% je vlastne výkonnosť portfólia. To je to, čo sledujeme pri jednotlivých akciách, alebo ETF, akú majú výkonnosť za aké obdobie.
Affiliate bonus som, ak si dobre pamätám, nedostal žiadny.
Affiliate bonus som, ak si dobre pamätám, nedostal žiadny.
Používate niekto tu ich debetnú kartu ? Mám príjem v EUR ale platím v CZK a toto mi vychádza lepšie ako Revolut a Wise.
-
Adammd
- Guru Member ****
Ano a do konca novembra 1,5% CB, ak ho nechas automaticky investovat do kolaca, inak 0,5%(max 15€).
Pri platbe kartou je spotovy medzibankovy kurz bez prirazky(napr. ak menis na ucte, je tam +0,15%, ale aj tak je to najlepsi kurz na trhu defakto).
Pri platbe kartou je spotovy medzibankovy kurz bez prirazky(napr. ak menis na ucte, je tam +0,15%, ale aj tak je to najlepsi kurz na trhu defakto).
f.i.r.e.
Rekl bych, ze ta "Celkova navratnost" zahrnuje nerealizovany zisk + uroky + dividendy, proste vsechno, co ti penize na T212 vydelaly.TimcoSK napísal: ↑Ut 30 09, 2025 2:43 pm Ahojte, považujem sa stále za začiatočníka v investovaní. Prevažne investujem v Trading 212.
Ďakujem
A máš zapnutý aj úrok z hotovosti ? Na úcte budem mať mesačne pár tisíc CZK a účet nebudem používať na investovanie ale iba na platenie. Asi by som to potom musel danit však ?
-
Adammd
- Guru Member ****
ano, musel
f.i.r.e.