XTB - Seriózny broker z Poľska?
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
- Active Member
- Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 9:05 am
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 9 times
Re: XTB - Seriózny broker z Poľska?
Ahoj, informujú o tom niekde?
2fa stále nič?
Rád by som tam opätovne otvoril účet - jednak diverzifikácia, jednak broker so slovenskou podporou + pobočkou, no to zabezpečenie ma odrádza.
-
- Dátum registrácie: Pi 17 12, 2021 5:06 pm
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
Ahoj,kazdemu klientovi prisiel email s prilohami a tam to bolo uvedene.michalhornicheck napísal: ↑Ne 26 03, 2023 8:07 pmAhoj, informujú o tom niekde?
2fa stále nič?
Rád by som tam opätovne otvoril účet - jednak diverzifikácia, jednak broker so slovenskou podporou + pobočkou, no to zabezpečenie ma odrádza.
O 2FA som sa nic nedocital,je pravda,ze kazde pdf som neotvaral.
- iosephus
- Active Member
- Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 14 times
Takmer na každé populárnejšie ETF nájdeš na xtb aj nominálne lacnejšiu variantu, ktorá stojí pár desiatok eur. Ja už som tie frakčné nákupy aj prestal vyhľadávať.
S&P500 - VUAA.DE - 68€
MSCI World - EUNL.DE - 70€
Nasdaq - UST.FR - 45€
-
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 18 times
To je pravda, ale ak chceš mať bezstarostné investovanie - napríklad odkladáš si na dochodok do ETF 200€, tak za 200€ nenakúpiš 1 klikom, pretože za 200e si kúpiš 2,94 ks VUAA - teda v našom prípade si kúpiš 2 kusy alebo musíš poslať 204€ a kúpiš si 3x VUAA. Nie je to problém, akurát je to podla mňa otravné ak chceš mať čo najmenej starostí: trvalý prikaz k brokerovi a 1 klinutím spraviť nákup. Ak by XTB ponúkalo aj frakčné ETF tak by to bolo super. V podstate nerozumiem, prečo je taký problém u EU brokeroch s frakčnými ETF, veď každý US broker ti ponúka nákup frakčných US ETF za uplne smiešne poplatky a ty keď si chceš nakupovať jedno ETF, tak máš problém nájsť dobrého brokera v EU ktorý umožňuje frakcie
- iosephus
- Active Member

Každopádne od mája (zasa nedali konkrétny dátum) by to už malo byť vyriešené.
-
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 30 times
Od 24. apríla možnosť obchodovať Frakčné akcie 417 spoločností z amerického trhu a 56 ETF inštrumentov.
...ponukane ETF su od iShares,tie najznamejsie napr.:
iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc EUR) - EUNL
iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc EUR) - SXR8
...ponukane ETF su od iShares,tie najznamejsie napr.:
iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc EUR) - EUNL
iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc EUR) - SXR8
Naposledy upravil/-a Fund v Pi 14 04, 2023 12:39 pm, upravené celkom 2 krát.
- tomáš virdzek
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
- Has thanked: 362 times
- Been thanked: 241 times
-
- Silver Member *
...komplet zoznam klasicke akcie/etf a frakcne akcie/etftomáš virdzek napísal: ↑Pi 14 04, 2023 12:30 pm Fund: majú niekde aj zoznam tých akcií? nejaký link? dík moc
https://xtb.scdn5.secure.raxcdn.com/fil ... af6737.pdf
- tomáš virdzek
- Guru Member ****
Paráda, vďaka
Minimálna hodnota transakcie 10 USD/10 EUR. Frakčné jednotky sa týkajú aj vybraných akcií aj ETF. Tie ETF som zbehol rýchlo ale v zásade je tam všetko, čo stačí na jednoduché investovanie. Neuveriteľné
To akože nákup zadara? Takto dostupné investovanie tu veru ešte nebolo.

- iosephus
- Active Member
Ľudia moji, viete mi povedať ako xtb počíta výkon portfólia? Už mi z toho ide prasknúť hlava. Mám účet v EUR, dole finálny výsledok čistého zisku mi počíta v EUR. Ale tie jednotlivé pozície počíta v mene v akej boli nakúpené? Nedáva mi to zmysel ani tak, ani tak.
Mám 5 akcií BAC, priemerný nákup 27,55$, celková investícia teda 137,75$. Pri aktuálnej cene 30$ to je teda zisk 12,50$, na eurá cca 11,37€. v XTB mi to ale počíta zisk 6,50 v neznámej mene.
Chápem, že tam máme poplatok za zmenu kurzu 0,6%, ale ani s tým to nedáva zmysel, navyše v portfóliu to ukazuje zisk netto, takže teoreticky by to malo byť očistené od poplatkov. Čo robím zle?
Mám 5 akcií BAC, priemerný nákup 27,55$, celková investícia teda 137,75$. Pri aktuálnej cene 30$ to je teda zisk 12,50$, na eurá cca 11,37€. v XTB mi to ale počíta zisk 6,50 v neznámej mene.
Chápem, že tam máme poplatok za zmenu kurzu 0,6%, ale ani s tým to nedáva zmysel, navyše v portfóliu to ukazuje zisk netto, takže teoreticky by to malo byť očistené od poplatkov. Čo robím zle?
- Prílohy
-
- Bez názvu.png (7.57 KiB) 1006 zobrazenia
-
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 126 times
- Been thanked: 192 times
Tiež som nad tým dumal a nakoniec som dospel k záveru, že v čase nákupu ti nákupnu cenu v USD prepočítajúiosephus napísal: ↑Št 20 04, 2023 2:59 pm Ľudia moji, viete mi povedať ako xtb počíta výkon portfólia? Už mi z toho ide prasknúť hlava. Mám účet v EUR, dole finálny výsledok čistého zisku mi počíta v EUR. Ale tie jednotlivé pozície počíta v mene v akej boli nakúpené? Nedáva mi to zmysel ani tak, ani tak.
konverzným kurzom, ktorý zahŕňa aj 0,5% konverzný poplatok a aktuálnu cenu počítajú cez aktuálny konverzný kurz, ktorý zahŕňa aj 0,5% poplatok za prípadný predaj.
Aby to skomplikovali, tak pri nákupe rovno stiahnu z účtu 1% za obe konverzie(nákupnú a predajnú)naraz.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
- iosephus
- Active Member
Určite to bude nejako takto skomplikované, ale aj keď rátam 1.2% poplatok zo 137$ tak mi to taký rozdiel nerobi. Keď budem na Pc pozriem ešte aký veľký tam bol spread.
EDIT:
To čo na Xtb v portfóliu zobrazuje ako "hodnota nákupu" je celková cena nákupu + poplatkov za prevod, uvedená v eurách, v mojom prípade 129,78€.
Priemernú cenu už ale ukazuje v mene, v ktorej bol robený nákup, teda v dolároch. V mojom prípade boli nákupy dva, za 27.77$ a 27.23$, priemer 27.5$.
Pri aktuálnej cene 29,97$, čo je 27,27€ * 5 = 136,40€ - obstarávacia cena + poplatky 129,78€ = zisk 6,6€.
Pri kurze USDEUR 0,91 som na tomto zaplatil 4,41€ na poplatkoch.
Díky.
EDIT:
To čo na Xtb v portfóliu zobrazuje ako "hodnota nákupu" je celková cena nákupu + poplatkov za prevod, uvedená v eurách, v mojom prípade 129,78€.
Priemernú cenu už ale ukazuje v mene, v ktorej bol robený nákup, teda v dolároch. V mojom prípade boli nákupy dva, za 27.77$ a 27.23$, priemer 27.5$.
Pri aktuálnej cene 29,97$, čo je 27,27€ * 5 = 136,40€ - obstarávacia cena + poplatky 129,78€ = zisk 6,6€.
Pri kurze USDEUR 0,91 som na tomto zaplatil 4,41€ na poplatkoch.
Díky.
Naposledy upravil/-a iosephus v Št 20 04, 2023 7:16 pm, upravené celkom 1 krát.
-
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 126 times
- Been thanked: 192 times
Ľavým tlačítkom klik na pozíciu, lavým klik na i a otvorí ti okno, kde maš konverzný kurz pri nákupe a aktuálny konverzný kurz. Konverzný kurz počítajú takto: 1/1,0966=0,9119x0,995=0,9073 a ten som mal ako aktuálny konverzný kurz
1,0966 je aktualny bid kurz na forexe o 19:04
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 516 times
- Been thanked: 803 times
U IB je to tak:iosephus napísal: ↑Št 20 04, 2023 2:59 pm Ľudia moji, viete mi povedať ako xtb počíta výkon portfólia? Už mi z toho ide prasknúť hlava. Mám účet v EUR, dole finálny výsledok čistého zisku mi počíta v EUR. Ale tie jednotlivé pozície počíta v mene v akej boli nakúpené? Nedáva mi to zmysel ani tak, ani tak.
Ak máš účet v EUR a kúpiš niečo za USD, tak tento konkrétny obchod vidíš zisk/stratu v USD.
Ale zároveň celý účet vidím v EUR a stav na účte sa mení nielen v závislosti od držaných pozícií, ale aj v závislosti na kurze EUR/USD.
Takže ked obchod v USD máš v zisku, v EUR nemusí byť v zisku, alebo môže byť v menšom zisku, ked kurz USD medzitým oslabil, takže za danú pozíciu v USD by si pri aktuálnom kurze dostal menej EUR.
Ak máš pozíciu u XTB v reálnej akcii ( nie cez CFD), tak žiadne poplatky by si platiť nemal a konverzia ako píše Jogo sa zaúčtuje až na konci.
Ten ,,poplatok,, 4,41 € teda rozdiel by mal byť vďaka tomu, že EUR posilnilo, čiže aktuálne si v Eurách v menšom zisku ako sa ukazuje v USD.
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect."
,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri hedge fondov,, B.
,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri hedge fondov,, B.
- iosephus
- Active Member
Myslel som poplatok za prevod meny, ale ano toto celé dáva zmysel, ďakujem.JUGGLER napísal: ↑Št 20 04, 2023 11:34 pmU IB je to tak:iosephus napísal: ↑Št 20 04, 2023 2:59 pm Ľudia moji, viete mi povedať ako xtb počíta výkon portfólia? Už mi z toho ide prasknúť hlava. Mám účet v EUR, dole finálny výsledok čistého zisku mi počíta v EUR. Ale tie jednotlivé pozície počíta v mene v akej boli nakúpené? Nedáva mi to zmysel ani tak, ani tak.
Ak máš účet v EUR a kúpiš niečo za USD, tak tento konkrétny obchod vidíš zisk/stratu v USD.
Ale zároveň celý účet vidím v EUR a stav na účte sa mení nielen v závislosti od držaných pozícií, ale aj v závislosti na kurze EUR/USD.
Takže ked obchod v USD máš v zisku, v EUR nemusí byť v zisku, alebo môže byť v menšom zisku, ked kurz USD medzitým oslabil, takže za danú pozíciu v USD by si pri aktuálnom kurze dostal menej EUR.
Ak máš pozíciu u XTB v reálnej akcii ( nie cez CFD), tak žiadne poplatky by si platiť nemal a konverzia ako píše Jogo sa zaúčtuje až na konci.
Ten ,,poplatok,, 4,41 € teda rozdiel by mal byť vďaka tomu, že EUR posilnilo, čiže aktuálne si v Eurách v menšom zisku ako sa ukazuje v USD.

- iosephus
- Active Member
-
- Silver Member *
...ano,iba na vybrane ETF (sklamanie),vyssie som daval link na zoznam,ktore ETF sa daju nakupovat frakcne
-
- Silver Member *
to som si nevšimol. Ďakujem.
Nerozumiem prečo v US vieš kúpiť frakčne úplne všetko a tu v EU je to taký problém.
EDIT// takže VWCE tam frakčne nekúpim, takže pre mňa aj naďalej nezaujímavý broker
Nerozumiem prečo v US vieš kúpiť frakčne úplne všetko a tu v EU je to taký problém.
EDIT// takže VWCE tam frakčne nekúpim, takže pre mňa aj naďalej nezaujímavý broker

- Baba Jaga
- Active Member
- Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
- Been thanked: 31 times
Likvidita ETF v EU
referral link IBKR https://ibkr.com/referral/roman409
referral link Tastyworks https://start.tastyworks.com/#/login?re ... CEKTJ78ZFX
referral link Birdwingo https://birdwingo.page.link/RvuHjht3czmY3RuD7
-
- Silver Member *
Možno keby v EU je nejaká 1 centrlána burza kde sa daju kúpiť všetky tie EU ETF tak by to bolo lepšie ako mať na výber z 5 burz

- Baba Jaga
- Active Member
- Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
- Been thanked: 31 times
IBKR má tieto podmienky na to aby boli UCITS ETF zlomkovo obchodované.
European stocks and ETFs listed on select exchanges, and with average daily volume above $5 million and market cap above $5 billion, are eligible for European fractional shares trading.
referral link IBKR https://ibkr.com/referral/roman409
- tomáš virdzek
- Guru Member ****
@ALL: kto máte XTB, existuje pri frakčných (zlomkových) akciách nielen možnosť LONG teda nákupu, ale aj možnosť short, teda špekulácia na pokles kurzu cez zlomkové akcie? Dík