Pomoc s výberom pre začiatočníka

Výber, skúsenosti, poplatky
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Sperhak
Dátum registrácie: Pi 27 10, 2023 11:07 am
Been thanked: 1 time

Pomoc s výberom pre začiatočníka

Príspevok od používateľa Sperhak »

Zdravím, som začiatočník a chcel by som sa spýtať a potvrdiť moje doposiaľ získané skúsenosti a aj poradiť.
Chcel by som začať investovať a rozhodujem sa cez koho. Čítal som niečo na tomto fóre a vela ste vychvalovali TradeRepublic a Birdwingo pretože sú najlacnejší a neúčtujú si % za spread ak som to správne pochopil. Birdwingo si ale účtuje poplatok za nákup a predaj do 1€, ale zase by mi odpadli problémy s danením, okrem toho som čítal že TR vyžaduje na overenie pas a ten nemám + tie problémy s danením.
Ale aj XTB na stránke píšu že ETF nemajú žiadne poplatky ak je objem do 100 000€ čo by v mojom prípade bol. Takže by boli ešte lacnejší než Birdwingo.
Je to tak alebo sú tam ešte nejaké skryté poplatky?

Chcel by som kupovať ETF buď jednorazovo, že si našetrím za nejaký čas 1000€ a potom kúpim ETF, alebo každý mesiac kupovať za 100€. Čo by podľa vás bolo lepšie? Keď ETF budem držať rok tak by som ho potom už nemusel daniť je to tak?
Rozhodol som sa pre S&P 500 ale aj tých je viac ako som zistil. 2 také hlavné iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc USD) a iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc EUR) v Birdwingo majú len ten v USD ak som to správne pochopil. Čo by bolo podľa vás lepšie.

Čítal som že investovanie dlhodobé a musí sa investovať povedzme 10-20rokov aby bol zisk, ale keď si pozriem ten index S&P 500 tak mal za posledný rok nárast 10% čiže by som mohol po roku vybrať peniaze so ziskom 10% ak som to správne pochopil. Prečo sa potom všade píše že investovanie sa oplatí len v horizonte 10 a viac rokov?
Ako by ste investovali ak by ste vedeli že napr. o 5 rokov budete peniaze potrebovať? Povedzme že viete termín kedy si peniaze vyberiete, tak mesiac alebo rok predtým už investovať nebudete že?

Potom neskôr som rozmýšľal aj nad akciami, ale to som si ešte neštudoval tak to sa spýtam neskôr keď budem vedieť aspoň základy.
Ďakujem za každú radu.
Sperhak

Re: Pomoc s výberom pre začiatočníka

Tak na jednu z mojich otázok som prišiel asi aj sám. XTB si pri ETF neúčtuje spread, ale používa svoj výmenný kurz nie medzibankový ako Birdwingo + má poplatok k každému prevodu 0,5% Teda mi to vychádza tak že pri ETF čo sú v mene EUR by bolo výhodnejšie použiť XTB lebo by tam nebol žiaden poplatok a pri ETF v inej mene najčastejšie USD by bolo lepšie použiť Birdwingo, lebo poplatok je max 1€ kdežto pri XTB by bol 0,5% napr. z 1000€ je 5€ čo je viac.
Chápem to tak správne?
GiovanniX
Dátum registrácie: Pi 17 12, 2021 5:06 pm
Has thanked: 72 times
Been thanked: 7 times

Príspevok od používateľa GiovanniX »

Mas v tom gulas.
Odporucam ti prv prestudovat toto forum,na vsetky otazky najdes odpovede.
Rychla odpoved je taka,kup si na xtb sxr8.de a nic ine neries,ak chces etf na s&p500.
Vynos 10% je dlhodoby priemer,cize nie kazdy rok mas 10% .Jeden rok 17% dalsi -8% potom +7% atd.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 142 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Terminovane vklady zarabaju v sucasnosti 3-4 percenta. Zacni setrit. Casom skus S&P500 ci NASDAQ ETFka. Potom si kup byvanie. Na burze hras proti profesionalom a ani oni vzdy nezarobia.
Posud ci chces investovat za 20 rokov, budes mat lepsi prehlad a realistickejsie predstavy.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 56 times
Been thanked: 249 times

Príspevok od používateľa miror »

Pri registracii do TradeRepublic nebol potrebny pas ale normalne so slovenskym obcianskym preukazom. Nakupy a predaje bez poplatku, hotovost na ucte urocena 4%.
Sperhak

Tak som sa snažil čo to načítať a založil účet u xtb. TR som si nevybral pre prípadné problémy s danením a Birdwingo malo poplatok a xtb nie.
Chcel by som investovať do ETF. Dozvedel som sa že musím do akumulačných (acc) aby som sa vyhol prípadnému daneniu dividend. Je to tak správne?
Mám sa pri výbere ETF pozerať aj na Ročný poplatok fondu (TER), alebo ma táto hodnota nemusí zaujímať?
Ďalej investovať len do ETF v mene EUR aby som sa vyhol 0,5% poplatku za konverziu na USD.
Takže som si zvolil iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF (Acc) je to podľa Vás dobrá voľba na začiatok?
Pridali by ste ešte nejaké iné ETF?
Je ešte niečo načo by som si mal dať pozor?
Viem že nemám podliehať panike a predávať ak sa mi tam objaví -1% :D
JanH
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 149 times
Been thanked: 210 times

Príspevok od používateľa JanH »

Ja by som vôbec nehedžoval. Ak chceš dlho investovať je to zbytočné a oberie ťa to o zisk. Skús si pozrieť iShares Core S&P 500 UCITS ETF EUR (SXR8.DE).
ibi2525
Silver Member *
Dátum registrácie: So 01 09, 2007 11:33 am
Has thanked: 128 times
Been thanked: 64 times

Príspevok od používateľa ibi2525 »

Ja mám tiež XTB. SXR8 je úplne základ a nič lepšie asi nieje ako tu mnohý píšu. Len nevýhoda pre niektorých ze jedna akcia stojí viac ako 400e...da sa ale nakupit frakcie takže sa dá nakúpiť aj za menej ale ja osobne nakupujem VUAA.de. Fond rovnako založený na SP500 ale stojí len 75e... Potom na Nasdaq
je vhodný fond UST.FR. Ak chceš technológie a viac rizika. A nakoniec ak chceš svet cca. 2500 firiem tak potom EUNL.De. Všetky tri fondy sú nehedzovane., akumulačné takže cez XTB žiadne poplatky okrem vnutornych do 0.2 tér čo si aj spomínal ale to je vrámci ceny fondu už zapocinate. Za mňa tieto tri na vyber
Sperhak

Ďakujem za cenné rady a nový termín hedžovanie, vidím to v tom fonde, ale myslel som že je to len názov. Takže idem zase googliť.
Je nejako dôležité mať celé ETF miesto frakcie? Ako píšeš XTB umožnuje nakupovať aj frakcie, takže problém by tam byť nemal, ak nieje nejaký iný dôvod mať to ETF celé.
ibi2525
Silver Member *

Vyjadria sa aj múdrejší odo mňa., ale čo sa týka frakcií tak myslím že tam nieje rozdiel... Frakcia sa aj tak časom pri dokupoch spojí do celej... Jedine by to malo hrať rolu pri predaji a následne časovom teste 1r aby to bolo bez dane keďže to bude xtb asi rozlišovať podľa dátumu nákupu.
MiBi
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 23 times
Been thanked: 1011 times

Re: Pomoc s výberom brokera

Príspevok od používateľa MiBi »

XTB pozvanka ziskaj 45 eur - cez sukr. spravu
Croven
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
Has thanked: 33 times
Been thanked: 73 times

Príspevok od používateľa Croven »

Iba by som dopnil, že SAXO má nový cenník kde je zrušený poplatok za neaktivitu, USD akcie za poplatok min 1 USD, EU akcie za poplatok min. 2€ (treba vybrať spprávnu burzu), poplatok za menovú konverziu 0,25%
https://cdn-storage.saxobank.com/saxo-p ... 024/cz.pdf
Fund
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
Has thanked: 229 times
Been thanked: 86 times

Príspevok od používateľa Fund »

...mate niekto skusenosti,pripadne ucet u Saxo Bank?
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 192 times
Been thanked: 484 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Fund napísal: Št 11 01, 2024 6:28 pm ...mate niekto skusenosti,pripadne ucet u Saxo Bank?
mam ucet
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Glogol
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 96 times
Been thanked: 270 times

Príspevok od používateľa Glogol »

Starsi zmamy co prave predava zdedeny dom chce poradit co s peniazmi. Nie je narocny je konzervativny ale 2-4 percenta by netto chcel. A likviditu. Nic lepsie ako dlhopisove etf ma nenapada do akcii ho nezeniem ani do sp500. Podla toho co som mu povedal tak -2 az 5 perc pa je prenho ok. Vacsie minusy nechce tak ako vravim chcem mu poradit 2 dlhopisove etf. To ale nie je podstatne. Podstatny je broker v slovencine alebo cestine bez poplatkov za neaktivitu kedze tie eft sa nakupia a koniec. Viac ako 1-2 obchody rocne nebudu. Poznam fio e-broker z min storocia a xtb. Je este nieco sk-cz bez poplatkov za neaktivitu ? George je aj na vacsie sumy bez poplatku ? Slsp ale nema a moc do slsp kvoli georgovi sa mu nechce …S mobilnou aplikaciou nie je problem - dokonca je fajn aby bola v mobile co e-broker asi nie je. Ostava teda zeby len xtb ? ….dik za info ….
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 378 times
Been thanked: 204 times

Príspevok od používateľa Adammd »

T212
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Glogol
Guru Member ****

Adammd napísal: Ut 24 06, 2025 6:24 pmT212
Kurna to aj mam ani som nevedel ze sa da dat SK. Dik
kixog47100
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 53 times
Been thanked: 105 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Este je Lynx, co je v podstate IB.
Je to len sprostredkovatel s inou poplatkovou strukturou (drahsi ako IB), zmluvu mate ale realne s IB.
Maju vlastnu webovu platformu aj v SK/CZ jazyku.
Aj podporu, ktora zodpovie otazky (to iste aj Saxo).

IB/Lynx je asi najbezpecnejsi a najdoveryhodnejsi broker pre slovenskeho investora.
Plus este Saxo bank.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Ut 24 06, 2025 7:07 pm, upravené celkom 2 krát.
kixog47100
Gold Member **

kixog47100
Gold Member **

Ak chce usetrit na poplatkoch tak jedine zahranicmi brokeri cize v angl.jazyku.
T212 najskor nebude mat podporu v slovencine - chat, mail, tel.
kixog47100
Gold Member **

Glogol napísal: Ut 24 06, 2025 5:26 pm Starsi zmamy co prave predava zdedeny dom chce poradit co s peniazmi. Nie je narocny je konzervativny ale 2-4 percenta by netto chcel. A likviditu. Nic lepsie ako dlhopisove etf ma nenapada do akcii ho nezeniem ani do sp500. Podla toho co som mu povedal tak -2 az 5 perc pa je prenho ok. Vacsie minusy nechce tak ako vravim chcem mu poradit 2 dlhopisove etf. To ale nie je podstatne. Podstatny je broker v slovencine alebo cestine bez poplatkov za neaktivitu kedze tie eft sa nakupia a koniec. Viac ako 1-2 obchody rocne nebudu. Poznam fio e-broker z min storocia a xtb. Je este nieco sk-cz bez poplatkov za neaktivitu ? George je aj na vacsie sumy bez poplatku ? Slsp ale nema a moc do slsp kvoli georgovi sa mu nechce …S mobilnou aplikaciou nie je problem - dokonca je fajn aby bola v mobile co e-broker asi nie je. Ostava teda zeby len xtb ? ….dik za info ….
Moze skusit kupit statne dlhopisy. Pozri ine vlakno
viewtopic.php?p=215177#p215177
Glogol
Guru Member ****

kixog47100 napísal: Ut 24 06, 2025 7:12 pm
Glogol napísal: Ut 24 06, 2025 5:26 pm Starsi zmamy co prave predava zdedeny dom chce poradit co s peniazmi. Nie je narocny je konzervativny ale 2-4 percenta by netto chcel. A likviditu. Nic lepsie ako dlhopisove etf ma nenapada do akcii ho nezeniem ani do sp500. Podla toho co som mu povedal tak -2 az 5 perc pa je prenho ok. Vacsie minusy nechce tak ako vravim chcem mu poradit 2 dlhopisove etf. To ale nie je podstatne. Podstatny je broker v slovencine alebo cestine bez poplatkov za neaktivitu kedze tie eft sa nakupia a koniec. Viac ako 1-2 obchody rocne nebudu. Poznam fio e-broker z min storocia a xtb. Je este nieco sk-cz bez poplatkov za neaktivitu ? George je aj na vacsie sumy bez poplatku ? Slsp ale nema a moc do slsp kvoli georgovi sa mu nechce …S mobilnou aplikaciou nie je problem - dokonca je fajn aby bola v mobile co e-broker asi nie je. Ostava teda zeby len xtb ? ….dik za info ….
Moze skusit kupit statne dlhopisy. Pozri ine vlakno
viewtopic.php?p=215177#p215177
Som v tom vlakne aktivny - Spomenul som mu to ale neviem. Tak sa zda ze aj ti co kupia planuju cakat do splatnosti. Extra likvidne sa mi to nezda navyse on pri kupe a pri pripadnom predaji bude navyse platit vyssie poplatky. Ma dospele deti - zatial sa penazi zbavovat nechce ale dost mozne ze casom nieco detom da. Nevie ci o rok ci o 10. Navyse ma ucet len vo fio banke. Takze polatky za nakup plus ucet v inej banke ktory nepotrebuje plus poplatky za vedenie majetkoveho uctu v tej inej banke …..S alternativou ze fio konta do 10k v pripade okamzitej nudze plus tie dlhopisove etf co som mu ukazal grafy bol ok. Normalne sa to aj mne zda jednoduchsie ako tie dlhopisy. Zase musim uznat ze statne dlhopisy su asi bezpecnejsie ako t212 broker ale nechcem rozoberat teraz bezpecnost brokera. Kazdopadne mu aj tie dlhopisy spomeniem ako alternativu - ale technicku pomoc nech odo mna necaka - len mu dam precitat to vlakno.
ibi2525
Silver Member *

kixog47100 napísal: Ut 24 06, 2025 7:04 pm Ak chce usetrit na poplatkoch tak jedine zahranicmi brokeri cize v angl.jazyku.
"zahraničný broker bez poplatkov v angl jazyku" a pozrime sa...v slovenčine alebo češtine...XTB

Mám rád toto forum a ľudí čo sem prispievajú...a najradšej tých čo povedia celú pravdu ..nie polopravdy a zavádzajúce info. Potom sa niektorý čudujú kto vyhráva ankety o najlepšieho prispievateľa na tomto fore... Ja by som odporučil pánovi vlákno o brokeroch tam je to pekne a hlavne bez klamstiev pekne napísane.
kixog47100
Gold Member **

Mohol si povedat ze je tu aj XTB.
A zvysok si si mohol odpustit.
Verim, ze aj zvysne prispevky mas v podobnom duchu.
Celu pravdu vacsinou nevie nikto.
kixog47100
Gold Member **

A XTB uz spominal priamo v prispevku
Glogol
Guru Member ****

ibi2525 napísal: Ut 24 06, 2025 8:27 pm
kixog47100 napísal: Ut 24 06, 2025 7:04 pm Ak chce usetrit na poplatkoch tak jedine zahranicmi brokeri cize v angl.jazyku.
"zahraničný broker bez poplatkov v angl jazyku" a pozrime sa...v slovenčine alebo češtine...XTB

Mám rád toto forum a ľudí čo sem prispievajú...a najradšej tých čo povedia celú pravdu ..nie polopravdy a zavádzajúce info. Potom sa niektorý čudujú kto vyhráva ankety o najlepšieho prispievateľa na tomto fore... Ja by som odporučil pánovi vlákno o brokeroch tam je to pekne a hlavne bez klamstiev pekne napísane.
XTB som spomenul hned v uvode ze viem ze ma support v SK jazyku. Len sa mi mari ze niekedy mali poplatok za neaktivitu ozaj neviem preto sa narychlo pytam. Toto je vlakno o brokeroch (Brokeri - cez koho na burzu) a o nic nejde - ziadny broker nezarobi majland na tom panovi s max dvoma obchodmi za rok ...
Ja mam aj T212 - tak zakladne veci znamemu poradim a google translator ovladat vie. Ok necham nech sa rozhodne medzi XTB ( support sam ) a T212 ( moj basic support ) alebo SK banky a statne dlhopisy ( support sam). Najvacsi problem vidim psychycky - ze peniaze za predaj zdedeneho domu v podstate cely majetok po predkoch ma dat do brokera co ani netusi kde je ..... takze dost mozne ze skonci v statnych dlhopisoch....
kixog47100
Gold Member **

https://www.xtb.com/sk/ucet-a-poplatky

Od 30.6
https://xtb.scdn5.secure.raxcdn.com/fil ... kov-sk.pdf

- bod 1 - poplatok za neaktivitu (vedenie uctu - 10€)
- bod 2 - spoplatnene obchody ak v jednom mesiaci presiahnu 100 tis.- 0,20% min. 10€
- bod 2 - konverzia mien 0,50%
- 6. strana - posledny poplatok - poplatok za uschovu 0,02% pa zo sumy nad 250 tis.
ibi2525
Silver Member *

kixog47100 napísal: Ut 24 06, 2025 8:52 pm Mohol si povedat ze je tu aj XTB.
A zvysok si si mohol odpustit.
Verim, ze aj zvysne prispevky mas v podobnom duchu.
Celu pravdu vacsinou nevie nikto.
To ze je tu aj XTB si mal skôr spomenúť ty keď chceš niekomu poradiť... To by bolo ferove

A tie poplatky... Od roku 2021 som v XTB a ani jeden cent poplatku. Poplatky ma každý broker ale napr pri XTB alebo trade republic pri bežnom nákupe len ETF sa ho netýkajú. A ostatné to sa už bavíme o čiastkach cez 100 tis za mesiac alebo 250tis uložené a to tu už bolo rozobrať tiez že v tom prípade človek investuje úplne ináč a cez iných a nie tieto platformy pre bežný retail

Moje príspevky sú alebo snažím sa aby boli rovnaké.. Ale zas ked nemám čo alebo by som mal klamať alebo človeka len zavádzať tak radšej nenapíšem nic
ibi2525
Silver Member *

Glogol napísal: Ut 24 06, 2025 9:40 pm

Len sa mi mari ze niekedy mali poplatok za neaktivitu ozaj neviem preto sa narychlo pytam.

K tej neaktivite....

Ve společnosti XTB neúčtujeme poplatek za vedení obchodního účtu. V případě delší neaktivity Klienta je však účtován tzv. poplatek za neaktivitu.

🔹Kdy je poplatek účtován?

Měsíční poplatek ve výši 10 EUR je účtován, pokud jsou splněny obě následující podmínky:

✔️ Nebyla otevřena ani uzavřena žádná pozice během posledních 365 dní.

✔️ Na obchodním účtu nebyly připsány žádné prostředky během posledních 90 dnů.

Poplatek je účtován na začátku měsíce z volných prostředků na účtu přepočtených do měny účtu.

🔹Kdy není poplatek účtován?

✅ Pokud Klient neprovedl žádné transakce déle než 365 dní, ale má stále otevřené pozice na instrumentech typu STC/STC CFD nebo ETF/ETF CFD.

✅ Pokud na obchodním účtu nejsou k dispozici volné prostředky (v XTB platí ochrana proti zápornému zůstatku).

✅ Poplatek není účtován, pokud je zůstatek účtu 0.
Glogol
Guru Member ****

ibi2525 napísal: Ut 24 06, 2025 10:29 pm
Glogol napísal: Ut 24 06, 2025 9:40 pm

Len sa mi mari ze niekedy mali poplatok za neaktivitu ozaj neviem preto sa narychlo pytam.

K tej neaktivite....

Ve společnosti XTB neúčtujeme poplatek za vedení obchodního účtu. V případě delší neaktivity Klienta je však účtován tzv. poplatek za neaktivitu.

🔹Kdy je poplatek účtován?

Měsíční poplatek ve výši 10 EUR je účtován, pokud jsou splněny obě následující podmínky:

✔️ Nebyla otevřena ani uzavřena žádná pozice během posledních 365 dní.

✔️ Na obchodním účtu nebyly připsány žádné prostředky během posledních 90 dnů.

Poplatek je účtován na začátku měsíce z volných prostředků na účtu přepočtených do měny účtu.

🔹Kdy není poplatek účtován?

✅ Pokud Klient neprovedl žádné transakce déle než 365 dní, ale má stále otevřené pozice na instrumentech typu STC/STC CFD nebo ETF/ETF CFD.

✅ Pokud na obchodním účtu nejsou k dispozici volné prostředky (v XTB platí ochrana proti zápornému zůstatku).

✅ Poplatek není účtován, pokud je zůstatek účtu 0.
JJ vygooglil som - nie je to strašne. Dá sa to ustriehnuť. Nemyslím že to bude rozhodujúce kritérium.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 142 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Skús poslať tisícku, prípadne stovku na účet každý štvrtok – a možno sa to bude považovať za aktivitu.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 378 times
Been thanked: 204 times

Príspevok od používateľa Adammd »

Staci nakupit cokolvek za 0,01€ a ziadny poplatok za aktivitu sa neplati ani platit v buducnosti nebude.

Ak by som mal ale radit niekomu financne negramotnemu(tzn. ze vobec za svoj dlhy zivot neinvestoval), a chce len jednorazovo nejak ulozit - "investovat" peniaze, doporucim t.c. nejaku banku, ktora ma najmensi custody poplatok(Sporitelna s 0,06% ?) a max. s nim prejdem ponuku, aby ho nenamotali do nejakych fondov vyhodnych akurat pre banku.
Ako radit mu brokera do mobilu, no neviem neviem, krach asi nebude, ale niekedy aj motyka vystreli. A nepotrebujem, aby som znamym dozivotne robil nejaky support.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Glogol
Guru Member ****

Adammd napísal: St 25 06, 2025 8:13 am Staci nakupit cokolvek za 0,01€ a ziadny poplatok za aktivitu sa neplati ani platit v buducnosti nebude.

Ak by som mal ale radit niekomu financne negramotnemu(tzn. ze vobec za svoj dlhy zivot neinvestoval), a chce len jednorazovo nejak ulozit - "investovat" peniaze, doporucim t.c. nejaku banku, ktora ma najmensi custody poplatok(Sporitelna s 0,06% ?) a max. s nim prejdem ponuku, aby ho nenamotali do nejakych fondov vyhodnych akurat pre banku.
Ako radit mu brokera do mobilu, no neviem neviem, krach asi nebude, ale niekedy aj motyka vystreli. A nepotrebujem, aby som znamym dozivotne robil nejaky support.
Nie ze nevie, pouziva internetbanking v mobile, vie s tym robit, aj sa zda ze chape co vravim, zivnostnik, len nikdy nebol vacsi zostatok - az teraz nejako prisiel extra prijem, jednorazovy, emotivne iny ako bezne peniaze a nejako chce tie peniaze oddelit od beznej spotreby aby sa nerozkotulali. T212 mam sekundarneho na trejdy som s nim neskutocne spokojny, basic support nie je problem, len cas od casu stale niekto prijde s nejakou poplasnou famou o T212 co ja osobne beriem v pohode ale ked tam namotam rodinu dokonca s emotivne inymi peniazmi - nebudem v pripade nejakej novej famy celkom v pohode. Zase prechadzat ponuky bank hladat skryte poplatky v nejakych fondoch sa mi nechce - to je ovela vacsia strata casu ako nejaky technicky support na brokera. Uvidime. A hej XTB je lahke sa vyhnut sa tomu poplatku za neaktivitu - to nebude problem.
kixog47100
Gold Member **

Ja vas opravim - je to v priamo v cenniku vyssie.
Staci mat otvorenu aspon jednu poziciu.
Cokolvek nakupene a poplatok za neaktivitu/ucet sa neplati.

Strana 4 - bod 1 - posledna veta.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 167 times
Been thanked: 353 times

Príspevok od používateľa jogo »

Glogol napísal: Ut 24 06, 2025 7:50 pm Navyse ma ucet len vo fio banke.
Ak ma bežný účet vo FIO banke, tak prečo si neotvorí aj brokerský účet u FIO, ktorý tiež nemá žiadne poplatky za držanie a neaktivitu.

Inač predať nehnuteľnosť, ktorej cena v podstate kopíruje infláciu a kupovať za tie peniaze štátne dlhopisy na dlhú dobu, teda není moc dobrý nápad.
Moji známi, ktorý zarobili väčšie peniaze podnikaním, ich v drvivej väčšine držia práve v nehnuteľnostiach a sú vysmiatí.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Glogol
Guru Member ****

jogo napísal: St 25 06, 2025 11:34 am
Glogol napísal: Ut 24 06, 2025 7:50 pm Navyse ma ucet len vo fio banke.
Ak ma bežný účet vo FIO banke, tak prečo si neotvorí aj brokerský účet u FIO, ktorý tiež nemá žiadne poplatky za držanie a neaktivitu.

Inač predať nehnuteľnosť, ktorej cena v podstate kopíruje infláciu a kupovať za tie peniaze štátne dlhopisy na dlhú dobu, teda není moc dobrý nápad.
Moji známi, ktorý zarobili väčšie peniaze podnikaním, ich v drvivej väčšine držia práve v nehnuteľnostiach a sú vysmiatí.
e-broker vo fio banke je jedna z moznosti. Su tam sice poplatky (8 alebo 10e za obchod ) ale to by asi nevadilo, kedze obchodov nebude vela. Skor vadi ze je asi len na PC, on je zivnostnik v terene, PC ani neviem ci ma - asi ano ked je zivnostnik ale urcite vie lepsie s mobilom ako s PC. K predaju domu sa nevyjadrujem nie je to moje rozhodnutie, co viem dom bol starsi neobyvany v dobrej lokalite a potreboval alebo investicie alebo predaj.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 167 times
Been thanked: 353 times

Príspevok od používateľa jogo »

Glogol napísal: St 25 06, 2025 11:49 am e-broker vo fio banke je jedna z moznosti. Su tam sice poplatky (8 alebo 10e za obchod ) ale to by asi nevadilo. Skor vadi ze je asi len na PC, on je zivnostnik v terene, PC ani neviem ci ma - asi ano ked je zivnostnik ale urcite vie lepsie s mobilom ako s PC.
Tak hadam ten jeden alebo dva obchody zvládne aj cez PC resp. mu ich pomôže urobiť pracovník v kamennej pobočke.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Glogol
Guru Member ****

jogo napísal: St 25 06, 2025 11:54 am
Glogol napísal: St 25 06, 2025 11:49 am e-broker vo fio banke je jedna z moznosti. Su tam sice poplatky (8 alebo 10e za obchod ) ale to by asi nevadilo. Skor vadi ze je asi len na PC, on je zivnostnik v terene, PC ani neviem ci ma - asi ano ked je zivnostnik ale urcite vie lepsie s mobilom ako s PC.
Tak hadam ten jeden alebo dva obchody zvládne aj cez PC resp. mu ich pomôže urobiť pracovník v kamennej pobočke.
Urcite zvladne, len je to take divne zakladat si v roku 2025 konto pre aplikaciu spred asi 20 rokov. ( stale tam mam neaktivne konto v e-brokerovi, moj 1.broker, tak aj support mozem ). Len je to prijemnejsie si cas od casu kliknut do mobilu a pozriet ako stoji portfolio ako zapinat len kvoli tomu pc ...ako vravim nevzdavam sa uplne tej moznosti.
Napísať odpoveď

Návrat na "Brokeri - cez koho na burzu"