este som tusim ani nic nepredaval... len kupoval... Takze pri kupe US ETF som normalne mal 2000 eur na ucte, zadal som nakup a mena na vysporiadanie v EUR (alebo tak nejak)... a ako to bolo "uspokojene", tak som mal interny prevod "nakup USD" a "nakup ETF"... to (ten interny prevod) do par dni zmizol... ked sa to vysporiadalo... kurz som neriesil...Glogol napísal:Priamo pri predaji si mal taku moznost ze predaj do EUR ? Tiez som neriesil a bol som happy - teraz riesim a zatial som viac prerobil ako keby som nic neriesil. Este aspon jeden polus spravim ked uz som sa na to dal.
Glogol napísal:Poslali ste ? Mam fio 10 rokov a nikdy som to este nedaval. https://www.fio.sk/docs/sk/W8BEN_informace_SK.pdf
Díky za informácie. Vklad hotovosti v cudzej mene je nevýhodný, lebo FIO si, podľa cenníka, strháva poplatok 0.5% vkladanej sumy.
Aha, tak to som zabudol. Na druhej strane priniesť do banky 20 000USD v hotovosti môže spôsobiť komplikácie, ako to tu spomínal napr. Juggler, keď ho v banke obvinili, že ma falošné(-ú) bankovky(-u). Však USD je celosvetovo asi najviac falšovanou menou.
Kolko stoji konverzia z EUR na USD? Aky kurz ti tam ponukaju? Banky si rady uctuju 2 aj 3% za konverziu.
Ano, SEPA je jen pro EURa a musí ho podporovat obě banky.
jogo napísal: ↑So 23 01, 2021 2:32 pmAha, tak to som zabudol. Na druhej strane priniesť do banky 20 000USD v hotovosti môže spôsobiť komplikácie, ako to tu spomínal napr. Juggler, keď ho v banke obvinili, že ma falošné(-ú) bankovky(-u). Však USD je celosvetovo asi najviac falšovanou menou.
Výber USD v jednej banke a o pár minút vklad vo Fio banke, rizikom je prenos peňazí, ako som písal je to alternatíva, závisí na okolnostiach (objem, poplatok za zahraničnú platbu, vzdialenosť medzi bankami).
Hokaido
Presne na to som narazal. "poplatok" je zaratany vo vymennom kurze. Po prepocitani podla kurzoveho listka je konverzia EUR za USD spoplatnena vo vyske 2.8%. Na slovenske pomery patri k tym horsim.
mozno hlupa otazka... nepomohlo by ti u fio otvorit osobny usd ucet a posielat to tam (ak to ide)... a ked tak vybrat usd a zmenit inde? Iba ako napad...STONE napísal: ↑Št 14 01, 2016 11:40 amZdravim, obchodujem cez FIO v USD mene a ucet na posielanie fin. prostriedkov som si zadal svoj osobny vedeny v EUR a problem je ze mi to nedovoli posielat peniaze v USD ale len v EUR, myslel som ze mi USD normalne prevedie na EUR cez kurz devizy nakup v mojej banke. ale teraz som nuteny pouzit ten ich nevyhodny kurz v E-broker zmenarni. Mam si u nich zalozit osobny ucet v USD, alebo ako minimalizovat kurzove straty ? Vdkaka
Celkom nechapem aky je rozdiel medzi pramym prevodom v zmenarni e-brokera a tymto prevodom cez fio banku. Lepsi je asi priklad. V zmenarni je dnes pre napr 5k USD kurz 1,24729 ( niekedy sa meni v priebehu dna ale teraz 9.18 hod je taky) Aky kurz by bol ak by som poslal z dolaroveho uctu USD fo fio banke na eurovy v e-brokerovi ? Na https://www.fio.sk/ vidim ten isty kurz.george1 napísal: ↑Po 22 02, 2021 2:41 amU FIO banky si treba otvoriť aj dolárový aj eurový účet a priradiť oba k e-brokerovi. Následne ak človek chce preposlať USD, tak vybrať z e-brokera prevod na vlastný účet vedený v usd. Z tohoto účtu následne preposlať vybraté usd na zmenáreň, ktorá má lepší kurz ako Fio.
Preco by si posielal usd z dolarovenho na eurovy? Glogol asi myslel, ze by si poslal z USD uctu fio na brokersky a dosli by ti "zadarmo" USD... zmenu by si robil u (asi lacnejsieho) zmenarnika