Interactive Brokers

Výber, skúsenosti, poplatky
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.

Kam ste dostali ponuku na migráciu?

Hlasovanie ukončené Pi 15 01, 2021 7:32 pm

Mám IB a dostal som ponuku do IBCE (HU )
11
44%
Mám IB a dostal som ponuku do IBIE (Írsko)
0
Žiadne hlasovania
Mám Lynx a dostal som ponuku so IBCE (HU)
0
Žiadne hlasovania
Mám Lynx a dostal som ponuku do IBIE (Írska )
14
56%

Celkom hlasov: 25

Používateľov profilový obrázok
BudFox
Dátum registrácie: Ut 14 06, 2022 1:05 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 20 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Interactive Brokers

Príspevok od používateľa BudFox »

Baba Jaga napísal: So 04 03, 2023 4:06 pm Chcem sa opýtať tých, ktorí majú účet u IBIE. Čítal som na reddite sa klienti IBIE chválili, že môžu opäť kupovať americké ETF. Je to pravda?
Ahoj, nie, nie je to možné... možno to bol nejaký bug, keďže legislatíva sa zatiaľ nijak nemenila. Každopádne prikladám obrázky, čo to vyhodilo mne... mám IBIE IBKR PRO account.
Prílohy
92B50FB5-EE03-4FF0-A6CD-90D39D234994.jpeg
1F6725CA-03BA-4C32-884F-81ECB637A3A0.jpeg
I don't know. I guess I realized that I'm just Bud Fox... and as much as I wanted to be Gordon Gekko, I'll always be Bud Fox.
www.niesomporadca.sk - ja fakt nie som poradca :D
BudFox
Kontaktovať používateľa:

michael89 napísal: Ne 05 03, 2023 5:33 pm Ďakujem. Takže ak chcem predať to ETF, ktoré mi najviac zarobilo a nebolo kúpené ani ako prvé ani ako posledné, ktorý tax lot si mám nastaviť?
Bohužiaľ ti veľmi neporadím, tu je konkrétny príklad z IBKR, ak sa z toho vysomáriš, tak nám daj vedieť :P :P :P

https://www.ibkrguides.com/taxoptimizer ... xample.htm
I don't know. I guess I realized that I'm just Bud Fox... and as much as I wanted to be Gordon Gekko, I'll always be Bud Fox.
michael89
Dátum registrácie: Pi 04 02, 2022 4:30 pm
Has thanked: 116 times
Been thanked: 5 times

Príspevok od používateľa michael89 »

Ďakujem.
Trochu ma to zaráža - tak veľký broker a take komplikácie pri predaji?
Veď v eToro a iných si viem pekne vybrať ktorú akciu chcem predať ak mám kúpených viac.
Nikto z vás to doteraz u IB neriešil?
andre
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 171 times

Príspevok od používateľa andre »

Aky to ma zmysel vyberat ktoru akciu predas?
iosephus
Active Member
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 9 times
Been thanked: 14 times

Príspevok od používateľa iosephus »

Vyberieš si len také, ktoré spĺňajú ročný časový test?
michael89

Ak som nieco kúpil pred 5 rokmi za cenu 600€ a pred 4 rokmi druhý kus za cenu 500€, pričom akcia dnes stojí 800€, neviem nijako dosiahnuť, aby som predal tú kúpenú za 500€ hoci nie je najstaršia?
Baba Jaga
Active Member
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Been thanked: 31 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

michael89 napísal: Po 06 03, 2023 7:48 pm Ak som nieco kúpil pred 5 rokmi za cenu 600€ a pred 4 rokmi druhý kus za cenu 500€, pričom akcia dnes stojí 800€, neviem nijako dosiahnuť, aby som predal tú kúpenú za 500€ hoci nie je najstaršia?
ak prvý nakup bol za 600 a druhý nakup bol za 500 tak si musíš zmeniť z FIFO na LIFO. LIFO je to čo si kúpil posledné tak sa predá ako prvé
Naposledy upravil/-a Baba Jaga v Po 06 03, 2023 8:24 pm, upravené celkom 1 krát.
andre
Guru Member ****

iosephus napísal: Po 06 03, 2023 7:30 pm Vyberieš si len také, ktoré spĺňajú ročný časový test?
Logicky su to tie starsie, novsie su kupoval neskor, cize teoreticky este nemusia spadat pod rocny test.

Pokial ide o toto je jedno, ktoru akciu predas, lebo pri znanovani sa riadis slovenskym zakonom o dani.. Cize ty si urcis, pouzitu metodu. teda defakto ktoru akciu si predal.
Daňové predpisy metódu párovania neupravujú, môžete si preto vybrať ľubovoľnú metódu a tú dodržiavať pre všetky príjmy v danom roku. Existuje k tomu viacero prístupov, najznámejšie sú však dva prístupy: FIFO a LIFO.

https://www.fondee.sk/blog/ako-sa-zdanu ... cie-do-etf
Ak sa dobre pamatam, zvolenu metodu ale musis pouzivat pri vsetkych CP, nie pre kazdy inu..
michael89

No dobre, ale ak mám 10 akcií, všetky držím viac ako rok a chcem predať tu, ktorú som kúpil napr. ako stvrtu v poradí?
To nazoaj IB neumožňuje formu predaja akcií jednotlivo?
iosephus
Active Member

michael89 napísal: Po 06 03, 2023 8:31 pm No dobre, ale ak mám 10 akcií, všetky držím viac ako rok a chcem predať tu, ktorú som kúpil napr. ako stvrtu v poradí?
To nazoaj IB neumožňuje formu predaja akcií jednotlivo?
V tomto prípade už ani ja nechápem, prečo je dôležité vybrať si jednu konkrétnu akciu, je to predsa jedno.

A vďaka za info k daniam.
michael89

Mám 10 akcií a štvrtú v poradí som kúpil, keď bola daná firma v totálnom prepade. Mám na nej oproti zvyšným 9 akciám najväčší zisk, preto chcem predať práve tu.
Čo presne je na tomto postupe nelogické? Ďakujem za usmernenie.
laty
Silver Member *
Dátum registrácie: Št 17 07, 2008 5:44 pm
Been thanked: 2 times

Príspevok od používateľa laty »

michael89 napísal: Po 06 03, 2023 9:05 pm Mám 10 akcií a štvrtú v poradí som kúpil, keď bola daná firma v totálnom prepade. Mám na nej oproti zvyšným 9 akciám najväčší zisk, preto chcem predať práve tu.
Preco ti nie je jedno ktoru predas ak kazda splna rocny test?
Farm Profi-Výroba diskov, špeciálnych kolies a dvojmontáží. Predaj pneumatík a duší pre poľnohospodársku, lesnú, stavebnú a komunálnu techniku.

Kultivačné kolesá
Traktorové dvojmontáže
Predaj pneumatík na poľnohospodárske, lesné a stavebné stroje
iosephus
Active Member

michael89 napísal: Po 06 03, 2023 9:05 pm Mám 10 akcií a štvrtú v poradí som kúpil, keď bola daná firma v totálnom prepade. Mám na nej oproti zvyšným 9 akciám najväčší zisk, preto chcem predať práve tu.
Nech predáš ktorúkoľvek, stále ti zostane 9 akcii v portfóliu. Ak sa ti jedna podarila kúpiť za cenu v prepade tak super pre teba, zlepšil si si priemernú nákupnú cenu, ale pri predaji predáš akciu za aktuálnu cenu na trhu, je teda úplne jedno, ktorá z nich to bude (ak sú všetky oslobodené od dane).
Glogol
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Been thanked: 72 times

Príspevok od používateľa Glogol »

Franto napísal: Ut 28 02, 2023 10:20 pm Ak si chcete pozrieť koľko Vám dáva IB za cash:
.....
5. Scroll to the two sections beginning with "CYEP" where you can view all the details of the proceeds from the program.
nemam tam vela a ziadnu sekciu zacinajucu s "CYEP" nemam. Znamena to ze mam nulu ?
nikto nema ani paru kam trhy pojdu ani z dlhodobeho ani z kratkodobeho pohladu
je jedno ci clovek povie ze nieco pojde ci hore ci dole - raz na jeho slova isto dojde
Joki
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 1:24 pm
Has thanked: 93 times
Been thanked: 93 times

Príspevok od používateľa Joki »

Glogol napísal: Pi 17 03, 2023 3:01 pm
Franto napísal: Ut 28 02, 2023 10:20 pm Ak si chcete pozrieť koľko Vám dáva IB za cash:
.....
5. Scroll to the two sections beginning with "CYEP" where you can view all the details of the proceeds from the program.
nemam tam vela a ziadnu sekciu zacinajucu s "CYEP" nemam. Znamena to ze mam nulu ?
Išiel si cez Statements potom Activity a skús dať Period Monthly a vyzerá to takto
Prílohy
A3CEE92A-84A5-41AA-AFC1-2C1F3C3382D9.jpeg
Referral link IBKR. Aktualizované 6/2023.
Kludne sa pripojte, zostáva 11 aktivácií.
https://ibkr.com/referral/jozef719
Veľa úspechov prajem a nech sa darí.
Joki
Ďakujem.

Joki bought a coffee. Ty môžeš tiez :)
https://www.buymeacoffee.com/akoinvestovat
Robo_1
Dátum registrácie: Št 17 11, 2016 11:28 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 7 times

Príspevok od používateľa Robo_1 »

Ano, ak nemas CYEP sekciu, tak za dany mesiac mas 0.
Glogol
Guru Member ****

ok. dik. nemam priamo IBKR ale Captrader a nie som si isty ci tym ze Captrader ci preto ze tam nemam vela.
Prílohy
c.JPG
je jedno ci clovek povie ze nieco pojde ci hore ci dole - raz na jeho slova isto dojde
Robo_1

A smiem sa opytat preco si skoncil pri Captrader? Neviem nacitat ich cennik, ale predpokladam ze CYEP sa ich netyka, tak isto myslim ze ani LYNX nevyplaca interest.
Glogol
Guru Member ****

Robo_1 napísal: Pi 17 03, 2023 4:38 pm A smiem sa opytat preco si skoncil pri Captrader? Neviem nacitat ich cennik, ale predpokladam ze CYEP sa ich netyka, tak isto myslim ze ani LYNX nevyplaca interest.
Dobra otazka ale velmi neviem rozumne odpovedat. Mam to uz asi 4 roky mal som feeling ze chcem europsku ochranu ( ani neviem co to presne znamena ale daco take ze ked krach -> EU skor zachrani ako US) a uroky som ani netusil ze niekedy relevantne budu. Ale hej ked to nema LYNX tak ani CAPTRADER mat CYEP nebude. edit. p.s. co je za skratkou CYEP ? - mozem dat dotaz na helpdesk captrader.
Robo_1

Cash Yield Enhancement Program (CYEP)

S tou europskou ochranou si si nejako nepomohol. Oni pouzivaju IBKR platformu a aj ochranu podla https://www.captrader.com/en/transactio ... insurance/.

Aj podla tohoto https://www.reddit.com/r/eupersonalfina ... captrader/ si si nevybral uplne najlepsie. Mozno stoji za zvazenie sa presunut priamo do IB. V case ked IB nema inactivity fee, vsetci tito kvazi brokeri podla mna stratili zmysel.

Edit: Tak aj Captrader poskytuje CYEP aj ked horsi kurz - myslim ze podobne ako IBKR Lite:
https://www.captrader.com/en/conditions/interest/
michalhornicheck
Active Member
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 9:05 am
Been thanked: 9 times

Príspevok od používateľa michalhornicheck »

Ahoj,
vedeli by ste poradiť, ako sa zbaviť akcí IBKR?

Minulý rok mi začali nabiehať, ich množstvo mi každým mesiacom rastie, predať to asi teda nepostačí.
Dá sa nejako vystúpiť z toho programu?

Raz za čas mi vyplácajú dividendy, rádovo centy.. a kvôli tomu sa mi 20 stranové daňové priznanie nechce riešiť každý rok.
Teraz mi nabehli výpisy z účtu - daily trade+activity report, hneď mi stúpol tep - čo sa deje/kto mi hackol účet keď viem, že som žiadne obchody nerobil.

Každú chvílu tam mám výplatu dividend, fx operácie, bordel vo výpisoch..

Dík
BudFox
Kontaktovať používateľa:

michalhornicheck napísal: So 18 03, 2023 7:58 am Ahoj,
vedeli by ste poradiť, ako sa zbaviť akcí IBKR?

Minulý rok mi začali nabiehať, ich množstvo mi každým mesiacom rastie, predať to asi teda nepostačí.
Dá sa nejako vystúpiť z toho programu?

Raz za čas mi vyplácajú dividendy, rádovo centy.. a kvôli tomu sa mi 20 stranové daňové priznanie nechce riešiť každý rok.
Teraz mi nabehli výpisy z účtu - daily trade+activity report, hneď mi stúpol tep - čo sa deje/kto mi hackol účet keď viem, že som žiadne obchody nerobil.

Každú chvílu tam mám výplatu dividend, fx operácie, bordel vo výpisoch..

Dík
Počet tých referral akcií stúpa lebo asi posielaš vklady na účet. Za každých vložených 100 USD dostaneš zas 1 USD v IBKR akciách (až do finálnych 1000 USD). Prúser je, že tie akcie treba držať rok aby si sa ich mohol zbaviť (referral policy IBKR). Mudrujem tu, ale nenapadá mi ako sa tohto skvostného "bonusu" zbaviť inak ako založením nového účtu bez referralu.

Rovnako ak sa jedná o pár centov na dividendoch tak proste neverím, že sa tebou bude niekto zaoberať, ak máš všetko ostatné v poriadku. Bola by to vyslovene silno kontraproduktívna buzerácia zo strany našich kontrolných orgánov.

Prikladám aj link z finančnej správy kde uvádzajú že do 17 Eur sa na to môžeš vys...kašlať

https://podpora.financnasprava.sk/00997 ... plat%C3%AD

Prípadne sa skús opýtať na supporte a hoď nám sem odpoveď, potešia sa aj iní čo majú rovnaký problém... :beer:
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 249 times
Been thanked: 202 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

zdravím, uz sa to tu viackrat riesilo, ale uz si nepamatam k akemu zaveru sa prislo.
Su akcie IBIE vedene na meno klienta alebo nie? Co som nasiel na nete a pochopil, tak sa zda že nie. Je to tak?
dakujem

konkretne:
IBIE may register your Client Assets in the name of an eligible nominee, and in
such circumstances, the Client Assets will not be registered in your name.
(v) Client assets may be held in a pooled account with a third party.
https://gdcdyn.interactivebrokers.com/U ... ormdb=4750

**
Zaujimave info aj tu
https://www.quantifiedstrategies.com/is ... kers-safe/

edit
//Takze definitivne to vyzera tak, ze su vedene na meno IB a teda nie na klienta./
michalhornicheck
Active Member
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 9:05 am
Been thanked: 9 times

Príspevok od používateľa michalhornicheck »

Trumpeta, keď som to naposledy riešil so supportom (cca pred rokom), vyjadrenie bolo že "in the street name" - https://www.investopedia.com/ask/answers/185.asp
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 249 times
Been thanked: 202 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Čo by ste navrhli cloveku ktory je aktualne pod IBIE kde je poistenie iba 20K € ale dotycny dlhodobo drzi akcie za 100K+
a preto by potreboval ist do niecoho kde bude mat vyssie poistenie? V IBCE je poistenie, ale iba do 100K, existuje teda nejake ine riesenie?
andre
Guru Member ****

Ono to riziko brokera nie je velke, kedze tam je custody.. ale je. Riesenie je bud viac brokerov alebo US broker s krytim 500 000 USD. napr. - tastytrade, alebo tradestation.

Inak tato tema sa tu riesi opakovane pomali kazdy mesiac, naposledy v tomto vlakne https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... 73#p181173

Tu je vysvetlene ako funguje pripisovanie urokov u IB na volnych cash - CYEP podla velkosti uctu:
Pokud by byla NAV vyšší než 100.000 USD, byla by použita sazba pro úročení ve výši 4.070 % p.a., já mam však NAV na hodnotě pouze 95.000,- USD, proto bude tato tabulková sazba poměrně zkrácena (4.070%*0.95) na sazbu 3.867% p.a. (1). Potom, po neúročení prvních 10.000 USD mi k úročení zůstává částka nevyužité cash (80.000 USD – 10.000 USD) ve výši 70.000,- USD (2). Pokud by tyto podmínky zůstaly zachovány celý rok, činila by částka přijatého úroku (70.000*3.867%) sumu 2.760,55 USD/rok (3). Pokud bych podmínky změnil tak, že budu mít opět volné prostředky ve výši 80.000 USD, ale NAV by byla vyšší než 100.000 USD, například 150.000 USD, vypadal by výpočet následovně:

Vyznačených 70.000 USD, představujících volné neinvestované prostředky po odpočtu neúročených prvních 10.000 USD, by bylo úročeno sazbou 4.070% p.a. (1) a představovalo by připsaný roční úrok ve výši +2.849 USD (2).
https://dobretrejdy.com/?p=6197
david1
Dátum registrácie: So 21 08, 2010 10:29 pm
Been thanked: 2 times

Príspevok od používateľa david1 »

Trumpeta1978 napísal: Ne 26 03, 2023 6:10 am Čo by ste navrhli cloveku ktory je aktualne pod IBIE kde je poistenie iba 20K € ale dotycny dlhodobo drzi akcie za 100K+
a preto by potreboval ist do niecoho kde bude mat vyssie poistenie? V IBCE je poistenie, ale iba do 100K, existuje teda nejake ine riesenie?
Jediná možnosť ako mať 100% istotu je DRS, stačí zadať Outgoing transfer - DRS v IB, poplatok 5 USD. Akcie sa tak u registrátora ("registrar" alebo "transfer agent") zaregistrujú na tvoje meno, namiesto DTCC resp. IB. Registrátorov je viac a záleží na konkrétnej spoločnosti, ktorého si zvolí na evidenciu akcií. Teda registrátora si nevyberáš ty, ale spoločnosť, ktorá akcie emituje. Najznámejší je asi Computershare (používa ho napr. Intel), alebo Equinity (používa ho Berkshire).

Má to však aj svoje nevýhody, lebo tieto spoločnosti nie sú brokeri, takže si treba vyriešiť napr. americký účet na výplatu dividend, lebo štandardne ti budú domov chodiť šeky. A druhá vec je, že to nie je primárne určené na obchodovanie, ale na držanie akcií, takže sa treba zmieriť s tým, že sú tam akoby bezpečne umŕtvené, čo je však možno presne to, čo chceš.
nesta
Active Member
Dátum registrácie: Pi 17 09, 2021 12:09 pm
Has thanked: 15 times
Been thanked: 3 times

Príspevok od používateľa nesta »

Ked mam ako FO pridelene DIČ, tak do W-8BEN na IB ako Taxpayer Identification Number uviest toto DIČ alebo tam uviest aj tak rodne cislo? V akom formate to tam treba dat? Aj s prefixom country code, teda SK alebo staci bez toho?
BudFox
Kontaktovať používateľa:

Ak tam budeš veci riešiť ako fyzická osoba, tak uveď rodné číslo v bežnom tvare bez lomítka. Napr. 8601236060
andre
Guru Member ****

Pokial mas pridelene DIC pouzivas to, ak nie tak rodne cislo. Tak to je na vsetkych dokumentoch - danovom priznani.. DIC nema predponu SK. S "SK" je len "IC DPH", kedze to je jednotny EU format.
BudFox
Kontaktovať používateľa:

andre napísal: Po 03 04, 2023 5:30 pm Pokial mas pridelene DIC pouzivas to, ak nie tak rodne cislo. Tak to je na vsetkych dokumentoch - danovom priznani.. DIC nema predponu SK. S "SK" je len "IC DPH", kedze to je jednotny EU format.
Andre a nie je to tak, ze ak uvedie DIC bude sa k nemu pristupovat ako k pravnickej osobe?Ak ma klasicky IBKR Pro ucet na vlastne investovanie s vlastnym majetkom, nemal by uvadzat len svoje rodne cislo? :na_zdravie: :? :na_zdravie: :? :na_zdravie: :?
andre
Guru Member ****

To s tym samozrejme nema nic spolocne. Pre PO sa otvara iny typ uctu, kde vyplnas udaje o firme.. Tam su aj ovela drahsie data..

Co som sa stretol vo vsetkych predpisoch.. je uvedene, ze "daňovník uvádza DIČ, ak ho má pridelené; v ostatných prípadoch sa uvádza rodné číslo". Aj preklad "Taxpayer Identification Number" je DIČ (daňové identifikačné číslo).

Zas nejaky zasadny problem to nebude, sparovat si ta sparuju tak ci tak.
BudFox
Kontaktovať používateľa:

andre napísal: St 12 04, 2023 5:29 pm To s tym samozrejme nema nic spolocne. Pre PO sa otvara iny typ uctu, kde vyplnas udaje o firme..

Co som sa stretol vo vsetkych predpisoch.. je uvedene, ze "daňovník uvádza DIČ, ak ho má pridelené; v ostatných prípadoch sa uvádza rodné číslo".

Aj preklad "Taxpayer Identification Number" je DIČ (daňové identifikačné číslo).

Však práve pre to, čo píšeš (iné účty)mi to príde úplne nelogické napísať tam DIČ. Rodné číslo je na DIČ naviazané a týp pádom asi nič zlé nespraví či tam vypíše jedno, či druhé. Ak ale následne zavrie firmu tak bude vypisovať do IBKR aby mu to zmenili na rodné číslo? Zas mi to príde úplne nelogické. No a ten preklad je samozrejme fayn, reálne ale pre fyzické osoby nič neznamená, kedže pre nás bežných smrteľníkov je proste Taxpayer number naše rodné číslo. A to sa už vôbec nechcem púšťať do polemiky z niektorých stránok kde pri DIČ argumentujú stratou ročného časového testu. Pri rodnom čísle na 100% žiadnu chybu neurobí, pri DIČ neviem :? :( :?
andre
Guru Member ****

BudFox napísal: St 12 04, 2023 5:45 pm Však práve pre to, čo píšeš (iné účty)mi to príde úplne nelogické napísať tam DIČ. Rodné číslo je na DIČ naviazané a týp pádom asi nič zlé nespraví či tam vypíše jedno, či druhé. Ak ale následne zavrie firmu tak bude vypisovať do IBKR aby mu to zmenili na rodné číslo? Zas mi to príde úplne nelogické.
Aku firmu? DIC sa viaze na FO nie, na ziadnu firmu.

Ked ti raz DU prideli DIC, tak ho mas az do smrti pokial viem.

V kazdom pripade si vies vsetky udaje zmenit sam v acc. managemente.
BudFox napísal: St 12 04, 2023 5:45 pmNo a ten preklad je samozrejme fayn, reálne ale pre fyzické osoby nič neznamená, kedže pre nás bežných smrteľníkov je proste Taxpayer number naše rodné číslo.
Podla nasich predpisov neni. Nemam cas to teraz hladat ci to je priamo v zakone o uctovnictve, alebo v nejakej vyhlaske.. ked ta to zaujima pohladaj.
BudFox napísal: St 12 04, 2023 5:45 pmA to sa už vôbec nechcem púšťať do polemiky z niektorých stránok kde pri DIČ argumentujú stratou ročného časového testu. Pri rodnom čísle na 100% žiadnu chybu neurobí, pri DIČ neviem :? :( :?
DIC mozes mat z roznych dovodov (zivnost, prenajom, SZCO, platenie zrazkovych dani, prijem z dividend..) a nema nic spolocne s casovym testom.
BudFox
Kontaktovať používateľa:

andre napísal: St 12 04, 2023 6:07 pm
BudFox napísal: St 12 04, 2023 5:45 pm Však práve pre to, čo píšeš (iné účty)mi to príde úplne nelogické napísať tam DIČ. Rodné číslo je na DIČ naviazané a týp pádom asi nič zlé nespraví či tam vypíše jedno, či druhé. Ak ale následne zavrie firmu tak bude vypisovať do IBKR aby mu to zmenili na rodné číslo? Zas mi to príde úplne nelogické.
Aku firmu? DIC sa viaze na FO nie, na ziadnu firmu. A ked ti raz DU prideli DIC, tak ho mas az do smrti pokial viem.

V kazdom pripade si vies vsetky udaje zmenit sam v acc. managemente.
BudFox napísal: St 12 04, 2023 5:45 pmNo a ten preklad je samozrejme fayn, reálne ale pre fyzické osoby nič neznamená, kedže pre nás bežných smrteľníkov je proste Taxpayer number naše rodné číslo.
Podla nasich predpisov neni. Nemam cas to teraz hladat ci to je priamo v zakone o uctovnictve, alebo v nejakej vyhlaske.. ked ta to zaujima pohladaj.
BudFox napísal: St 12 04, 2023 5:45 pmA to sa už vôbec nechcem púšťať do polemiky z niektorých stránok kde pri DIČ argumentujú stratou ročného časového testu. Pri rodnom čísle na 100% žiadnu chybu neurobí, pri DIČ neviem :? :( :?
DIC mozes mat z roznych dovodov (zivnost, prenajom, SZCO, platenie zrazkovych dani, prijem z dividend..) a nema nic spolocne s casovym testom.
Sorry myslel som živnosť. Každopádne šlo mi len o to, že tým, že tam zadá svoje rodné číslo nič zlé nespraví a naháňať ho nikto nebude :palec_hore:
nesta
Active Member
Dátum registrácie: Pi 17 09, 2021 12:09 pm
Has thanked: 15 times
Been thanked: 3 times

Príspevok od používateľa nesta »

Tiez by som to videl ako pise andre, ze raz ziskane DIČ sa nijakym sposobom nerusi/nedeaktivuje. Aj pri vyplnani danoveho priznania sa myslim vyplna rodne cislo len vtedy, ak nema subjekt pridelene DIČ.
BudFox
Kontaktovať používateľa:

nesta napísal: St 12 04, 2023 7:23 pm Tiez by som to videl ako pise andre, ze raz ziskane DIČ sa nijakym sposobom nerusi/nedeaktivuje. Aj pri vyplnani danoveho priznania sa myslim vyplna rodne cislo len vtedy, ak nema subjekt pridelene DIČ.
Ja nerozporujem čo Andre písal, to sa vôbec nehádam, len hovorím že je jedno čo tam dá lebo IBKR ho za to naťahovať nijako nebude. Čo sa týka daňového ok, ale ja sa celý čas bavím len o IBKR, keďže na to padla otázka. Možno som sa zle vyjadril, sorry :beer:
Lex
Silver Member *
Dátum registrácie: Št 19 11, 2020 12:18 pm

Príspevok od používateľa Lex »

Ahojte, nezachytil som to tu ešte, tak pridávam - IBKR spúšťajú recurring investments do akcií a etf
https://www.interactivebrokers.com/en/t ... tments.php

zdá sa, že to už funguje nejaký čas, v appke sa mi to ukázalo až po poslednej aktualizácii.

nastavíte sumu, a každý mesiac to kupuje frakcie v sume. Ešte som to neskúšal, ale appka ma pustí to zadať, takže sa zdá, že to pôjde. SXR8 zrejme neberie ale iShares MSCI World áno, čiže zaujímavá alternatíva k Finaxu napríklad.

Jedno upozornenie - ak si napríklad posielate trvalý príkaz a k tomu budete lícovať recurring investment nezabudnite na poplatok. Teda ak si posielam 100€ nemôžem nastaviť 100€ investíciu lebo mi buď nezbehne alebo mi zatvorí nejakú pozíciu (prípadne mi načerpá páku?), treba dať menej - napríklad 90€ aby tam bol vankúš na poplatky.
Fund
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
Has thanked: 39 times

Príspevok od používateľa Fund »

Lex napísal: Št 13 04, 2023 3:35 pm Ahojte, nezachytil som to tu ešte, tak pridávam - IBKR spúšťajú recurring investments do akcií a etf
https://www.interactivebrokers.com/en/t ... tments.php

zdá sa, že to už funguje nejaký čas, v appke sa mi to ukázalo až po poslednej aktualizácii.

nastavíte sumu, a každý mesiac to kupuje frakcie v sume. Ešte som to neskúšal, ale appka ma pustí to zadať, takže sa zdá, že to pôjde. SXR8 zrejme neberie ale iShares MSCI World áno, čiže zaujímavá alternatíva k Finaxu napríklad.

Jedno upozornenie - ak si napríklad posielate trvalý príkaz a k tomu budete lícovať recurring investment nezabudnite na poplatok. Teda ak si posielam 100€ nemôžem nastaviť 100€ investíciu lebo mi buď nezbehne alebo mi zatvorí nejakú pozíciu (prípadne mi načerpá páku?), treba dať menej - napríklad 90€ aby tam bol vankúš na poplatky.
...zatial som nasiel iba iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) IE00B4L5Y983 - IWDA,ktore pusti na pravidelnu investiciu
Baba Jaga
Active Member
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

Prosím o kontrolu dnes mi zmizlo u ETF DIA červená gulička a vyzerá to tak,že dané ETF splna podmienky KID a pri zadaní orderu na nákup 1ks DIA ma to pustilo do Preview Order.
Napísať odpoveď

Návrat na "Brokeri - cez koho na burzu"