JUGGLER - mesačník 1/09

Trading, tipy na obchody a investície, zverejňvanie pozícií, denníky traderov a investorov
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2408 times
Been thanked: 2803 times

JUGGLER - mesačník 1/09

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Včera som posielal príspevok do traders, vyjde to asi zajtra, ale tu to dávam už dnes.
Diskusia je vítaná.
Hlavne ma zaujímajú názory na 2009.
Ak tu bude viac zaujímavých názorov na 2009, dám to do zvláštneho vlákna a urobíme si s toho tipovaciu tradíciu :)

----------------------------------------------------------------
písané v utorok 6.jan. 2009

Pred mesiacom som do konca roka tipoval rast, tak sa pozrime ako to skončilo:

Dow Jones: +1,6%
S&P 500: +3%
Nasdaq: +4,5%

Pozrime sa ako skončil celý rok:

ZÁVER 2008:

Dow: 8776 -34%
S&P 500: 903 bodov , -38,5%
Nasdaq: 1577 bodov -40,5%

ROPA 44,60 USD: -60% (ale maximum bolo 147, takže asi +100%)
ZLATO 884: +5,5% .... maximum bolo okolo 1000, minimum okolo 700
Eurodolár: z 1,47 na 1,39 (+6%) ale max. bolo 1,60 a min. pri 1,25. , takže dolár pekne posilnil.
CZK/EUR: 26,87 (začiatok 2008 26,30, maximum v lete 23 )
U.S. rates: 0-,25%
DAX (Nemecko,EU) -40%
FTSE (UK) -31%
Nikkei (Japan) -42%
China -65%
Brazilia -41%

AKO SOM TIPOVAL 2008.

Vyberám z newslettera, ktorý som písal presne pred rokom:

,, Akciové trhy USA:
Prvýkrát od roku 2002 som ,,medveď,, voči USA.
Tipujem pokles, alebo nulový výsledok na indexe S&P 500.
Tipujem pokles proti väčšine analytikov a to i napriek tomu, že vstupujeme do volebného roku, kedy je historicky výkonnosť trhov najlepšia – v priemere +8,8%.
Tipujem, že rok 2007 bol vrcholom konjuktúry a teraz vstupujeme do recesie.
Dolár: tipujem, že posilní i napriek všetkým negatívam, ktoré budú stáť proti.
Ropa a iné komodity: tu som neutrál až mierny býk. Nie som silný býk len preto, že verím, že dolár posilní. Ropu teda tipujem v okolí 100 USD a viac. Zlato, kde som býk už roky - od ceny 400 USD, tipujem, že skončí rok 2008 v rozmedzí 900 až 1000 USD.
Čo sa týka sveta.
USA to začne (recesiu), ale myslím, že Amerika aj najviac znesie a je na tom z vyspelých krajín najlepšie. Ako investor by som teraz riadne zneistel, lebo vôbec si nemyslím, že stačí presunúť kapitál inde (ak sa bavíme o akciách).
Európa je podľa mňa silne zraniteľná a mimo Nemecka a bezpečného neba financií – Švajčiarska to všetko v EU stojí za houby. Verím, že euro oslabí a švajčiarsky frank posilní. Z emerging markets považujem V4 a zbytok postkomunistickej EU za neutrál. Rast tu je, ale investori sa môžu stiahnúť z V4 kapitálových trhov, čo môže navodiť korekciu.
Čína, India, Rusko a Brazília – detto.
Neverím silným odporúčaniam analytikov, že to super trhy. excelentné, len kým ich chlebodarcovia t.j. USA a EU v super kondícii. Tento stav podľa mňa teraz končí a tam hrozia oveľa silnejšie korekcie ako na kapitálových trhoch USA a EU.

Otázka je, keď som skoro na všetko ,,medveď,, kde sa dá investovať. Odpoveď je, teraz prišiel rad na špekulantov a trejderov. Ako konzervatívny investor by som sa stiahol do ulity a vyčkával. Ako trejder si užijem volatility a budem profitovať z každého prepadu trhu. Toto je profit heaven pre hráčov s derivátmi a daytrejderov. A nočná mora pre investorov.,,

AKO SOM SKONČIL 2008:

I napriek faktu, že bol tento rok silne volatilný, skončil som ho mimoriadne úspešne.
Zhodnotil som kapitál o viac ako polovicu a dosiahol najvyšší nominálny zisk v kariére.
Moja percentuálna výkonnosť bola slabšia, ale dosiahol som pekný rast vďaka reinvestovaniu minulých ziskov.
No v závere roka moja trading aktivita prudko poklesla a v časnosti som tak selektívny, že prvykrát v živote som sa rozhodol pre zníženie kapitálu.
Dosiahol som hranicu, kedy pri tradingu akcií nenachádzam dosť príležitosti, aby som pri svojom štýle obchodovania využil celý kapitál. A keďže pri malom počte obchodov nie som schopný diverzifikovať riziko, rozhodol som sa časť kapitálu zakonzervovať do nehnuteľnosti, ktorých ceny začínajú byť atraktívne. A s druhou časťou budem obchodovať tak, ako vždy – agresívne a v rizikových obchodoch. Cieľ bude vysoké zhodnotenie, najradšej nad 100% p.a., ale rozhodne chcem viac využívať celý kapitál a margin.

Rok 2008 bol pre mňa atypický v tom, že som až 4 mesiace ukončil v strate.
No boli to straty malé – dokopy 5x menšie ako zisky. Som hrdý na to, že som dokázal celú jednu tretinu roka ísť do mínusov, ale nevyviedlo ma to z rovnováhy.
Trejdoval som dokopy 38 týždňov, z ktorých som 28 skončil v zisku. Rok predtým som trejdoval o štvrtinu viac, skončil som v zisku 40 týždňov a stratový som mal len 1 mesiac.
Ďalším extrémom bol vynikajúci začiatok roka a slabý záver.
Tradične generujem väčšiu polovicu ziskov v poslednej tretine roka. Rozbieham sa opatrne a ,,s jedlom mi rastie chuť,,.
Toho roku to bolo naopak. Úvod roka som mal fantastický a záver nudný.

MOJE ODHADY NA 2009:

U.S Indexy skončia v zisku.
S&P 500 tipujem zisk okolo +10% (0 až 20%)
Najprv odhadujem pokles ku 750, možno 600, potom rast do konca roka ku 10 000 a možno aj viac.
V 2009 bude kríza kulminovať a keď sa situácia prestane zhoršovať, ceny s predstihom porastú.
Zdôrazňujem, že nebude treba dobré správy. Bude stačiť ak sa situácia prestane zhoršovať. Ekonomika bude stagnovať, ale ceny akcií s predstihom porastú.
Tipujem, že najlepšie skončí Nasdaq, druhý bude SPX a tretí DJIA.

Ropa, komodity, zlato skončia v zisku.
Budú závisieť od dolára a hĺbky ekonomickej depresie - tam môže dôsť k dvom extrémom.
Ak by nastal extrém č. 1: USD silnejší ako EUR a ekonomika sveta bude kolabovať – ropa a komodity skončia dole.
Ak by nastal extrém č. 2: USD silne oslabuje a ekonomika oživuje – ropa a komodity extrémne hore.
Verím, že nedôjde k extrémom, ale všetko skončí v zisku. I dolár.
V globále tipujem najprv posilnenie USD a defláciu, pozdejšie oslabenie USD a infláciu.
Predstavujem si to asi tak, že američania teraz natlačia doláre, ale tie sa zatial nedostanú vonku cez banky (banky nebudú ochotné úverovať).
Keď sa situácia vykryštalizuje, lacné peniaze zaplavia trh a dolár začne oslabovať.

Hold, bankár je človek, ktorý vám núka dáždnik, keď svieti slnko, ale zoberie vám ho v okamihu, keď sa rozprší...

Dolár posilní, euro oslabí. Ale nemám jednoznačný názor.
Verím tomu, že tento rok skončí dolár ešte vo fáze posiľňovania.
to fáza asi pozdejšie prejde do oslabovania.
Ospravedlňujem sa za možno naivný názor, ale podľa mňa amíci majú teraz historickú šancu zaplaviť svet dolármi a pokúsiť sa obohatiť na úkor iných.
Riskujú pri tom devalváciu a hyperinfláciu, ale zatial im hrajú do karát fakty, že ich ekonomika teraz potrebuje slabší dolár a hrozí deflácia.
Ak to preženú a defláciu vystrieda hyperinflácia, tak sa svet dostane do ďalšej finančnej krízy.
V takom prípade by extrémne zarobili zlato, komodity.
Vo forexe by skončili ako víťazi CHF, JPY, EUR a meny komoditných štátov ( Kanada, Rusko, Austrália, Južná Afrika atď.)

CZK: oslabí
Minulého roku som si tipol posilňovanie CZK. To trvalo do leta a išlo zhruba o zisk +15%.
Odvtedy koruna vymazala všetok zisk. Vymazávanie ziskov tipujem i naďalej.
Až do zrútenia trhov v 10/2008 som veril, že ČR urobila lepšie ako SR, že oddialila prechod na Euro. Dnes konštatujem, že Slovensko malo šťastie a Česko smolu.
Ide však len o relatívnu smolu. Slabá koruna roztrpčí ľudí, ale pomôže ekonomike.
Tipujem oslabenie voči Euru smerom ku 30,00 čo by voči bývalej SKK bolo zhruba 1:1.

ZBYTOK SVETA: svet sa vzchopí, Európa bude stagnovať.
Tipujem, že všetko bude s istým oneskorením kopírovať vývoj v USA.
Tipujem, že najhoršie z toho vyjde EURÓPA, najlepšie JAPONSKO.
Nedivil by som sa, keby EU stagnovala, kým Amerika a zbytok sveta už pôjdu hore.
Kým ekonomika EU bude dostávať do nosa, euro sa mi vidí ako relatívne stabilná mena. Nemyslím, že euru hrozia také extrémy ako doláru.
K emerging markets sa moc neviem vyjadriť. Hodnotím ich neutrálne.
Ich kapitálové trhy a meny už dostali dosť do nosa a myslím, že investori budú prísne selektívni. Ja by som napríklad v rozvíjajúcich sa veľmociach investoval do potravín.
To je sektor, kde bude podľa mňa spotreba prudko stúpať i v kríze.
A odrazí sa to na akciách potravinárskych firiem, ale i na cene potravinárskych komodít.
Z vyspelých trhov zbytku sveta sa mi ako najlepší kandidát javí Japonsko.
Je málo zadĺžené, pracovité, prospievajú mu terajšie nízke ceny komodít a je na krízu už zvyknuté – má určitú imunitu.
V neprospech Japonska hovorí exportné zameranie, ale nikto na svete sa tak dobre nevie vyrovnať s konkurenciou a nemá takú špičkovú kvalitu. Japonské akcie už roky podhodnotené, teraz znova padli a potencia ďalšieho poklesu je malá, kým potencia rastu dobrá.

Poznámka na záver:

Kým v úvode 2008 mi bolo jasné, že rast trhov USA a zbytku sveta nehrozí, tipoval som všetko v pásme NEUTRAL – DOWN.
V úvode 2009 tipujem NEUTRAL – UP, ale je tu aj obrovské riziko na ďalší DOWN.
To, čo sa deje v časnosti je podľa mňa veľmi atypické a nikto nevie, kam to môže zájsť.
Nechcem strašiť, ale posledné mesiace naznačili, že aj úplný kolaps finančného systému je reálny a to by predtým neuveril nikto.
Tak ako som písal v úvode, situácia sa bude kryštalizovať až v priebehu roka a podľa toho bude treba obchodovať.
Svetová ekonomika je v kríze a táto kríza je ako nová choroba: nikto nevie, či sa stav zhorší, alebo zlepší. My trejderi len odhadujeme, čo bude a tento rok je na odhady mimoriadne ťažký.

A úplne na záver môj KRÁTKODOBÝ VÝHĽAD.

Tak ako som napísal minule: v prvom polroku 2009 ešte tipujem pokles.
Očakávam, že SPX sa vráti ku 750, možno až ku 600, možno bude stagnovať, ale rozhodne nečakám rast od úvodu roka.
Teraz, keď končím tento príspevok je:
Dow Jones nad 9000 bodov, S&P 500 na 935 bodov a Nasdaq 1650.
Tipujem pokles a aj sa pokúšam o short indexov.
Napriek optimizmu v úvode roka , napriek optimizmu z inagurácie Obamu i jeho veľkolepých plánov, daňových úľav a vytvorenia 3 miliónov pracovných miest...
Investori to vnímajú pozitívne, ale ja sa pýtam akú zmenu možno čakať od človeka, ktorý sa obklopil starými tvárami?
Čo chce dosiahnúť s expertami, ktorí v minulosti zlyhali?
Akú chce robiť zahraničnú politiku s Clintonovou, ktorá je rozumovo len do počtu?
Nebude to ,,bábková vláda,,...staré maniére v novom balení?
No uvidíme.
Je som zatial short, teda za pokles.
Čo nás čaká: inagurácia Obamu 20 januára. Potom schvália veľkolepé plány a do toho nové kolo kvartálnych výsledkov. Nechcem predbiehať, ale pravdepodobne najslabšieho kvartálu po mnohých rokoch...vytriezvenie – pokles. Ale to už predbieham.

PF 2009 a mnoho úspešných rozhodnutí v tradingu i investingu!
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: JUGGLER - mesačník 1/09

Príspevok od používateľa filip glasa »

na tipy máš aj nejakú mini-analýzu, alebo nejaké podklady na základe ktorých si sa práve tak rozhodol?
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

filip glasa napísal:na tipy máš aj nejakú mini-analýzu, alebo nejaké podklady na základe ktorých si sa práve tak rozhodol?
Sledujem trhy, čítam články, rozmýšlam a robím si vlastné závery.
V predikciách nie som dobrý, chýba mi špičkové ekonomické vzdelanie.
Mám univerzitné vzdelanie, ale až po funuse som zistil, že ma baví obchod a ekonomika.
Preto rád čítam argumenty skutočných expertov a snažím sa čosi naučiť.
Chcel by som byť dobrý v makroekonomike, ale zarábam na mikroekonomike...tak ma treba v tých odhadoch na long brať s rezervou... Ale aj medzi špičkovými expertmi extrémne rozdiely v názoroch, tak nevidím problém sa miešať medzi nich..
Na krátkodobé obchody mám vlastnú analýzu.
To čo idem trejdiť si vždy vyberám na základe určitých kritérii. V globále to fundamenty (FA) + technická analýza (TA), ale samozrejme aj psychológia - teda odhad, čo urobia davy (PA). Vždy pozorujem, čo robí trh a snažím sa rozoznať, čo majú na svedomí davy a čo profíci. Aj na základe PA sa dajú odhadnúť krátkodobé reakcie...

P.S. Píšem o tradingu niečo ucelenejšie špeciálne pre tvoj server, tak dúfam, že sa mi do budúceho týždňa podarí dokončiť aspoň úvod.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

Píšem o tradingu niečo ucelenejšie špeciálne pre tvoj server, tak dúfam, že sa mi do budúceho týždňa podarí dokončiť aspoň úvod.
Budem veľmi rád.

Zaujímalo ma či môžeš v mesačníku napísať niečo ako: CZK oslabí lebo (...krátky dôvod)
Teraz tam máš len CZK oslabí. Zrovna tá koruna ma teraz zaujíma kvôli podnikaniu
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 247 times
Been thanked: 594 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

ak mozem k tej czk, dost ju sledujem a obchodujem.Momentalne je uz podhodnotena, ciste podla TA stred kanala podla linearnej regresie od 1998 je teraz niekde na urovni 25.Negativne na nu vplyva vsetka ta panika a neistota investorov, ktorí sa vsak vratia. Ja ocakavam maximalne oslabenie na urovni 28 , ale skor len na urovni 27,50, myslim, ze to najhorsie ma uz za sebou.Co sa tyka dlhsej prognozy takto o rok tipujem 24 a pri vstupe do menovej unie suhlasim s Kubikom okolo 20.Pri urovniach nad 27 budem pripravovat dlhsi trejd na posilnenie, ten potencial je obrovsky nad 25%,pri velmi nizkom riziku.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

filip glasa napísal: Zaujímalo ma či môžeš v mesačníku napísať niečo ako: CZK oslabí lebo (...krátky dôvod)
Snažím sa i argumentovať, ale nie vždy mám jasné argumenty.
K CZK som sa nikdy nevyjadroval, ale minulého roku sa ma niekto pýtal na názor.
Povedal som, čo si myslím a tak to robím i toho roku.

Súdim tak na základe posledných reakcií mien menších krajín.
Čím menšia krajina, tým vyššia zraniteľnosť.
CZK má fundamentálny i technický priestor na korekciu.
Prvý target by som videl na 28 (stav z roku 2007) a MINIMUM na 30 (2005).
Musel by sa ale vyplniť môj tip, že Európa bude na tom najhoršie.
Základom exportu ČR je automobilizmus a strojárenstvo - to všetko previazané na Nemecko.
To je obrovská výhoda pre konjuktúru, ale nevýhoda v recesii.
A keďže EÚ tipujem na najhoršiu a najdlhšiu stagnáciu, nevidím dôvod na to, aby koruna posilňovala.
Aby som sa vyjadril presne - nevidim dôvod na posilnenie CZK už v 2009.
Keď však CZK dôjde do pásma 28-30 a budú náznaky, že EU oživí - tam vidím CZK ako najlepšiu príležitosť na dlhodobú investíciu.
Takže koruny by som sa nezbavoval, ale kumuloval. A čím viac sa prepadne, tým lepšia príležitosť na zisk to bude.
A z príchodom do eurozóny to bude pre CZK zlatá bonanza.
Ten istý efekt ako u nás. Zisk z posilňovania bude istý.
V dlhodobých vyhliadkách hodnotím českú ekonomiku ako super kandidáta na rast a verím, že sa raz dostane aj medzi najlepšie ekonomiky sveta.
Napísať odpoveď

Návrat na "Trading, tipy, zverejňovanie obchodov a investícií"