Prečo je dnes ťažšie nájsť dovolenku ako kedysi?

Čo sa inam nehodí, ale máte potrebu to napísať
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Prečo je dnes ťažšie nájsť dovolenku ako kedysi?

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Alebo nie je? :)
Tato tema je hlavne o tom, ako si najst lacny transfer, lacne ubytovanie a pozadovanom termine, kedze:
- casto pocuvam o tom, ako si niektori borci najdu letenku za 20eur cez azair.eu do portugalska, prespia u neznameho zadarmo kto robi charitu cez airbnb.com a do ruksaku si nabalia bagety z domu.
Lenze ked to takto skusam hladat, atk som nikdy nenasiel nic poriadne, ani adekvatne k tomuto tvrdeniu.
Vzdy to bolo o extremnych kompromisoch a to:
- letenka lacna len pre jeden smer, naspat v rozumnom case letenka dobehla celkovy cenovy priemer (priklad odlet 7.7 za 7eur a naspat 92 eur o tyzden az dva. total suma 99eur, konkurencia to mala za 100eur delene cca 40 an 60 v rovnakych casoch. aby som letel za 7 tam a za 7 naspat, musel bysom tam stravit 2-3 mesiace), a co si osobne myslim, kontinentalna destiancia do 1000km sa oplati skor autom, ako lietadlom, pokial to nie je zrovna juzne taliansko a ich drahy benzin a drahe dialnice. a to predovsetkym z dovodu, ze bezny smrtelnik si nemoze vybrat dovolenku hocikedy.
- ubytovanie je kapitola sama o sebe, spominany airbnb nie je az tak lacny voci hotelom s ranajkami, priklad Lanzarote kde sme boli. airbnb bolo za 60eur, bez ranajok, domaci stale by dychal na krk edze by byval vedla, hotel 80eur, ranajky v cene pre dvoch, zjes kolko sa do teba zmesti, alebo kolko sa zmesti do vreciek nohavic (aj taki tam boli). ked sa zamyslime nad hodinou na nakupoch, pripravou ranajok, oplati sa mi prihodit 20eur za tie ranajky pre dvoch, matematicky mi to usetri, sice len tak tak, ale ako gratis mam komort.

dalsia nevyhoda leteniek je, ze ak sa clovek chce aj hybat a spoznavat okolie, potrebuje auto, cize letenky + prenajom auta, co na 10 dni je okolo 200eur, vlastne auto by tento poplatok znizilo na cca 30eur (okrem benzinu, co nepocitam lebo je tam aj tam je to skor opotrebenie auta). ale trajekt je velmi drahy, napr na Korziku, kam chce zena ist. udajne 300eur, co nemam ale potvrdene, pre auto mensie ako 450cm. to sa uz neoplati podla mna.

Co tym chcem povedat:
lacno mozu letiet takmer urcite len student, alebo nezamestnany clovek - pretoze pracujuci ma obmedzeny pocet dovoleniek, a prave obmedzenie terminu predrazuje dovolenku celkovo o radovo desiatky percent, ak nie aj 100% miestami.
priklad: sam som bol na Lanzaroe 4 roky doazdu, prvy termin co som nasiel, letisko z viedne, hotel v centre costa teguise, ktory bol prazdny, mal som aj bazen sam pre seba, hoteltransfer, 500eur. 7 dni
2017, vieden (zmeskalny let lebo 1 hodina pred odletom nestacila, hlavne ze ked som dosiel 4 roky doazdu na letisko zobrali ma 30 minut pred odletom, lebo som nevystupil z busu na letisku ale vo viedni, slovensky taxikar ma tam zobral za 30eur, este mi aj zakrical ze som si ciapku zabudol), nedalo sa dovolenku napodobnit pod 800eur/osoba. co je narast tak o 50% a viac. pricom termin uplne rovnaky.
4 rokydoazdu som tam poznal plaze, kde nebola ziva noha, dnes tam bolo 300 aut (pocital som, doslova)

Dufam ze to cita aj IgorBR, zaujima ma Tvoj nazor :D

Ale k pointe - ako riesite dovolenky? Lebo pride mi to, ze ked stratim 10 hodin casu hladanim a nic z toho, mohol som si priplatit za cestovku, a mam za presnu sumu viacmenej presnu sluzbu, ale cim viac hladam, tym viac casu stratim, co je konieckoncov tiez peniaz. neviem ale preco, ale zda sa mi, co je vysoko subjekivne samozrejme, ze cim dalej, tym horsie sa dovolenkuje. (ale nie vsade, skor len europa), resp za drahsie.

Tak napriklad, 4 roky dozadu som ziskal maledivy za 1700/osoba na 9 dni. emirates s jedlom na palube, batozinou bez obmedzenia (dve), chatou 10 metrov od plaze, polpenzia s neobmedzenym jedlom (plna by sa do mna uz nezmestila aj tak), hoteltrasfer (meskali lety, prisla sukromna rychlo lod), este aj narodedinova torta bola zadarmo. dnes by som to pola mna vedel zopakovat, viacmenej, a to podotykam, ropa klesla o viac nez polovicu, z cca <120 na <60. cize zdrazenie citit aj tu, technicky minimalne urcite ano. ale co tym chcem povedat, ak to prepocitam na jednotky "dovolenkovy faktor za 1 euro" tak mi tato exotika (ale asi aj ine, lenze inde som nebol) da viac, ako europa "na dlani" - ako je to mozne, neviem. praobycajne chorvatsko 60*9 + auto* + poplatky + jedlo , kde auto* zdiela naklady medzi cestujucimi, s nulovymi plazami, stoji takmer rovnako :D lanzarote ma vyslo skoro ako maledivy, ale zas, maledivy nemali ziadnu atrakciu, len puste plaze. (to bol moj zamer vtedy).

Takze neviem, ci ludia maju tak vela prachov, ze tahaju ceny nahor, co je vlatne jedno, nechcem temu orientovat na inflacnu paranoju... Skor tie tipy a triky, ked su vobec mozne, alebo ci je jednoducho uplne normalne a trhove, ak dovolenka niekde na Korzike stoji od minimalnnych 700-800eur/os/tyzden s ranajkami.Lebo 1500-2000 za take neico mi pride prehnane, ale mozno som len zaspaty v rokoch minulych.
Odoslané z počítača
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: Prečo je dnes ťažšie nájsť dovolenku ako kedysi?

Príspevok od používateľa jaja »

Vsechno zalezi na preferencich, nekdo je rad kdyz ma vsechno zarizene od cestovky, nekdo chce mit klid na hotelu a jiny je rad za kontakt s mistnimi a preferuje airbnb nebo kdyz je sam, tak zadarmo pres couchsurfing. Cenovy rozdil mezi hotelem a airbnb nebyva zavratny, obvykle u srovnatelneho ubytovani mezi 20 a 50% (najde se dost vyjimek), ale na airbnb si muzes vybrat dost rozdilne druhy ubytovani a treba byt s kuchynkou nebyva problem. Navic se muzes ubytovat mimo turisticke oblasti. My airbnb vyuzili na Havaji v sezone a bylo to vetsinou cca za pulku ceny hotelu a melo to dost vyhod, napr. bezproblemove parkovani, surfy k dispozici, internet v cene a tipy od majitele, co navstivit. Chce to ale pri vyberu vybirat hlavne podle recenzi ostatnich. Take to muze byt tezke v pripade, ze majitel (nebo vy) neumi anglicky.

Levne letenky byvaji casto na terminy mimo sezonu a prave kvuli nutnosti zapujceni auta letam jen dal (mimo evropu, pripadne Spanelsko, Portugalsko, UK). Do Italie nebo Francie jedine autem, tedy pokud nechci byt na jednom miste.

Na Korsiku jsem ted platil trajekt pro vetsi auto+5 dospelych 450eur zpatecni, takze cenu mas cca spravne.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Prečo je dnes ťažšie nájsť dovolenku ako kedysi?

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

na letenky je super kiwi.com
Inak je samozrejme idealne ak je clovek flexibilny v terminoch. Stranok na lacne letenky je kopec.

Asi 10 rokov dozadu, mozno uz aj viac, mal Ryanair akciu, ze jeden smer bol za 1e, plus aj batozina bola zlacnena. Druhy smer bol za normalnu cenu. My sme spravili trip Bratislava - Pariz - Barcelona - Milano - Bratislava. Letenky nas vysli nejakych 100 - 150 Eur.
Fuzata babka
Príspevky: 19
Dátum registrácie: Ut 25 04, 2017 7:34 pm

Re: Prečo je dnes ťažšie nájsť dovolenku ako kedysi?

Príspevok od používateľa Fuzata babka »

Akurát dneska som hľadal jednu letenku a dostal som sa k tomuto článku:

http://happyfly.cz/kde-hledat-nejlevnej ... urcite-ne/" onclick="window.open(this.href);return false;

Hore v menu má aj viacej odporúčaní na vyhľadávače. To len trošku k tomu kiwi keď už som to dneska objavil a každý si už hádam vyhodnotí ktoré je najvýhodnejšie a najlacnejšie.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Prečo je dnes ťažšie nájsť dovolenku ako kedysi?

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

kiwi je dobre sposobom vyhladavania. Zobrazovanie a kombinacie letov. Moze byt, ze ceny najdes inde nizsie
Napísať odpoveď

Návrat na "Off topic - nie len investovanie"