Cestovná Agentúra

Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
RtRiO
Príspevky: 2
Dátum registrácie: St 31 05, 2017 2:15 am

Cestovná Agentúra

Príspevok od používateľa RtRiO »

Ahojte všetci.

Som RtRiO, mám 24 rokov a na fóre som nový. Nie som obchodník ani investor a ani sa do týchto vecí zatiaľ nerozumiem. Ale napriek tomu sa mi tu páči a čítanie ma baví :)

Rád by som využil tento Offtopic a opýtal sa skúsenejších.

Momentálne pracujem na podnikateľskom pláne pre cestovnú agentúru.
Po rýchlom preštudovaní slovenského trhu a konkurencie, mám pár nápadov, ako zlepšiť služby zákazníkom online. Mám vytvorený koncept, ktorý zahŕňa právnu ochranu týchto nápadov, avšak neviem, ako také niečo funguje. Ide o formát web stránky, ktorý sa na Slovenskom trhu nepoužíva (surfoval som a nič podobné som nenašiel). Rád by som si tento nápad po zrealizovaní nejak právne (autorsky, licenčne...) poistil a tým si uchránil jedinečnosť na trhu.
Má tu niekto s niečim podobným skúsenosť? Vedel by mi niekto pomôcť, poradiť alebo prípadne ma nasmerovať niekam inam?
Vopred ďakujem.
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Cestovná Agentúra

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

kedze s cestovnymi kancelariami mam cca 20 rocne skusenosti, som si viac menej isty, ze nemas sancu na uspech. Poriadne si zisti ake su marze na produkte, ktory chces predavat, spocitaj si fixne naklady a ak ti to este stale vide v pluse, tak dobre porozmyslaj aky je rozdiel medzi podnikanim a zamestnanim. Lebo vytvorit si vlastne zamestnanie, nie je podnikanie ;) aspon nie v pravom slova zmysle

no a ze by si si autorsky / licencne poistil koncept web strany, tak na to mozes tiez podla mna zabudnut. Ale skus ist na konzultaciu k tymto, specializuju sa na pravo dusevneho vlastnictva u startupov: http://www.brichta.sk/sk/" onclick="window.open(this.href);return false;

potom napis co si sa dozvedel
kolega
Silver Member *
Príspevky: 253
Dátum registrácie: Ut 02 08, 2011 12:21 am

Re: Cestovná Agentúra

Príspevok od používateľa kolega »

Napadla ma jedna prednaska alebo clanok od YCombinators, je to take velke startup zdruzenie (povedzme).

Hovorili ze neinvestuju do podobnych startupov s odovodnenim ze kazdy kto tomu rozumie hovori ze je to prilis narocne a nevyhodne. Neviem ale hlbsie co je za tym.

edit: asi som to nasiel https://www.tnooz.com/article/why-you-s ... g-startup/" onclick="window.open(this.href);return false;
aj https://news.ycombinator.com/item?id=10923143" onclick="window.open(this.href);return false;
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: Cestovná Agentúra

Príspevok od používateľa iceberg8 »

no ja tiez nechapem, ako mozu byt cestovky v pluse.. niektore ano, mju marze velke (desaitky %), ale niektore maju fakt super ceny, aj ked sam si to vyskladam lacnejsie, ale nie vzdy, alebo skor, takmer urcite nie vzdy, ked vezmem do ponuky nieco z expedia.de a podobne... jedine keby mam transport a hotel, potom by mohli byt mrze zaujimavejsie... aj ked, to uz nie je asi len cestovka..
Odoslané z počítača
RtRiO
Príspevky: 2
Dátum registrácie: St 31 05, 2017 2:15 am

Re: Cestovná Agentúra

Príspevok od používateľa RtRiO »

Ahojte priatelia :)
Ďakujem za odpovede a názory (aj keď nie sú pozitívne), veľmi ste ma potešili.

Peter to s tým podnikaním a zamestnaním si trafil.
Mojim hlavným cieľom je vytvoriť si taký príjem na Slovensku (teraz som v UK), aby som dokázal uživiť rodinu a zabezpečil im všetko, čo budú chcieť a potrebovať. (klasika, ale taktiež chcem mať v 30ke milión)
Hlavné dôvody prečo sa chcem pustiť do cestovnej agentúry (tj. práce za províziu cca 8-10%) sú tie, že nie som riadne vzdelaný v žiadnom špec. odbore (školu som preprdel), neovládam žiadne remeslo ktoré by som mohol zúročiť a nedosiahol som žiaden titul (zatiaľ) od ktorého by som sa mohol odraziť a ktorý by mi ako-tak uľahčil hľadanie kvalitnej práce na slovenskom trhu. Celkom sa zaujímam o psychológiu a baví ma rozmýšľať nad stratégiou a taktikou všeobecne. Láka ma obchod, avšak nie som príliš komunikatívny človek, mám problémy v konverzácií a nadvezovaní vzťahov a kontaktov. Preto sa rád (vôbec nie) po vzore iných frajerov vystavím tomuto nekomfortu predaja a pomocou tlaku zapracujem na týchto mojich nedostatkoch. Nemám žiadne obchodné skúsenosti, ale zaujíma ma to a rád by som ich nadobudol. Najradšej pracujem sám, vlastnými postupmi podľa vlastných pravidiel (i keď som si vedomý, že každá hra má svoje pravidlá) a rád by som stresoval riešením vlastných problémov ako šedivel pre niekoho iného za pár chcechtákov. Pracujem 4 roky a uvedomil som si, že tudy cesta nevede, nebaví ma to a bla bla bla len ma z toho bolí chrbát.

Výhodu v cestovnej agentúre vidím tú, že na to nieje potreba vysoký kapitál a dá sa krásne spojiť príjemné s užitočným (v hlavke som si vytvoril krásnu ilúziu ahh...). Dá sa tým normálne živiť, náklady sú nízke, plus v tom vidím potenciál na vytvorenie pasívneho(?) príjmu z neskoršieho predaja reklamných podkladov pre iné cestovky (upravené obrázky, fotky, krátke videá). Dá sa o tom krásne blogovať a Instagramovať a celkovo marketing by nemal byť pre cestovku žiaden problém. Páči sa mi pracovná atmosféra mojej naivnej dokonalej predstavy o fungovaní cestovnej agentúry. A všeobecne v porovnaní s inými províznymi profesiami sa mi to zdá ako celkom dobre a príjemne strávený čas v honbe za peniažkami.

Podnikanie v pravom slova zmysle z toho asi nebude, keďže zamestnanci sú dosť drahý a online predaj automaticky nefunguje (zatiaľ), ale na začiatku si vystačím s živobytím a aj tak každému o sebe budem vravieť, že som podnikateľ hehe :D Tiež by som rád upresnil, že toto nieje moja vysnívaná budúcnosť ani to nechcem budovať do extrémnej výšky atď. Ide tu len o dočasné živobytie a vytvorenie si vlastného zamestnania, keďže trh mi ponúka ehm...kaku...

S tým poistením stránky máš pravdu. Môžem na to zabudnúť. Rozprával som sa o tom s jedným milým advokátom (ktorého meno som samozrejme zabudol) špecializovaným sa práve na to duševné vlastníctvo. No a dozvedel som sa, že web stránky, programy, appky a tieto IT vecičky sa nedajú nijak právne ochrániť. Jediné čo je pod ochranou je zdrojový kód (autorské právo) a logo (ochranná známka).

Kolega ďakujem za zaujímavé linky.

Iceberg môj koncept je spravený pre cieľovú skupinu: rodiny s deťmi a všetci tí, ktorým sa nechce alebo nemajú čas ťukať, hľadať a plánovať si dovolenku. A koncept taktiež obsahuje autobus a osobné vzťahy s hotelmi, ale to je ďaleká budúcnosť a otázka kapitálu....

Veľmi pekne Vám ďakujem za odozvu chlapi.
Používateľov profilový obrázok
Chris
Platinum Member ***
Príspevky: 654
Dátum registrácie: St 17 08, 2011 10:43 pm
Been thanked: 1 time

Re: Cestovná Agentúra

Príspevok od používateľa Chris »

Hehe tak v poslednych rokoch vyrastlo zopar nemalych travel blogov, cize aj tuto vlnu si uz asi prepasol ....
http://chat.fx4living.eu Slack trading chat
Napísať odpoveď

Návrat na "Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy"