Začiatok od piky

Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
SomPanko
Silver Member *
Príspevky: 202
Dátum registrácie: Pi 01 09, 2017 4:14 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Začiatok od piky

Príspevok od používateľa SomPanko »

Ahojte,

chcel by som sa opýtať, či mi neviete poradiť nejakú knihu/fórum/čokoľvek, pomocou čoho by som bol schopný sa viac dozvedieť o investovaní do akcií? Keď som to začal hľadať na Googli, tak som narazil na niekoľko kníh, ktoré podľa mňa asi nie sú veľmi hodnotné, keďže boli písané ľuďmi, ktorí s tým sami veľa skúseností nemajú. Taktiež som našiel aj také, o ktorých inde písali, že informácie v nich sú už dávno staré a teda nepožiteľné. A k tomu som narazil aj na knihu Ladisa a len úplnou náhodou som sa na tomto fóre dozvedel, že on zjavne tiež nebude celkom dobrá cesta..... Preto by som chcel radšej radu od niekoho, kto sa tomu reálne dlhšiu dobu venuje a teda pravdepodobne aj sám vie, od koho, prípadne kde, sa dajú rozumné informácie získať.

Ďakujem :)
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa Adammd »

toto forum je studnica...
peniazesucas.sk...

najdes tam referencie na dalsie studium...
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

cau, sorry, ale takychto tem je tu na mraky. Trochu sa posnaz a pohladaj v starsich vlaknach
martinj
Príspevky: 14
Dátum registrácie: Po 19 06, 2017 12:36 pm

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa martinj »

Ahoj, zkus knizky od Daniela Gladise, nejsou rozsahle, zacatecnik bez vetsiho financniho vzdelani se v nich dobre orientuje (ikdyz je obcas nutne neco dohledat na internetu) a nejsou ani drahe. Pokud pujdes do techto knih, tak se ti mozna bude hodit muj slovnicek: http://www.akcie2.cz/akciovy-slovnik/" onclick="window.open(this.href);return false; ...protoze to, o cem pise Gladis jsem se potreboval naucit daleko vice, tak jsem to rovnou i sepisoval.

Skvela knizka je Inteligentní investor (Graham Benjamin), ale trochu narocnejsi.

Zajimavou alternativou muze byt navsteva nejakeho kurzu, ale vybiral bych opatrne.

Co se tyka fora, tak doporucuji jednoznacne - forum.nr1a.com (Edit by admin: Martinj to si snad robis srandu ..)

Snad pomohlo, mej se a drzim palce.
http://www.akcie2.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Používateľov profilový obrázok
Ladis
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3759
Dátum registrácie: Št 14 12, 2006 5:18 pm
Bydlisko: Alicante
Been thanked: 10 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa Ladis »

Ladis je dobrá cesta.
Né k bankrotu.
Ale k nákupu levných blue chips akcií a k rostoucím příjmům z dividend.
27.9. pořádáme první setkání akcionářů v Praze :arrow: http://forum.nr1a.com/viewthread.php?tid=318" onclick="window.open(this.href);return false;
♥ ♥ ♥ Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://forum.nr1a.com ♥ ♥ ♥ http://nr1a.com/STOCKS
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Ja by som sa vôbec neotravoval knihami. Na webe je všetko ZADARMO.
Práve som písal Amalfi ako začať:

__________________________________________________________________________________
,,Amalfi: treba, aby si to trochu poštudoval. Nie je to ťažké. Ani ja som v začiatkoch nevedel o burze absolútne nič. Začni krok za krokom, na tomto diskusnom fóre nájdeš v rôznych vláknach všetko. Všetko sme už preberali. A na tie úplne základné výrazy použi Google. Napr. dáš do Googla slovo ,,akcia - cenný papier a hned máš linku na definíciu:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Akcia_(cenn%C3%BD_papier" onclick="window.open(this.href);return false;)

alebo si daj do googla ,,slovník investora,, a naštuduj si rovno kopu výrazov. Tak sa krok po kroku staneš finančne..lepšie povedané ,,kapitálovo gramotný,,...,,
______________________________________________________________________________

Ešte si spomínam, že ja som si v začiatkoch kúpil knihu: Finančný trh. Aby som získal základy - nemal som totiž ekonomické vzdelanie. V tých časoch však bol internet v plienkach a surfovalo sa len v angličtine. Dnes by som ani tú knihu nekupoval.

Zoberte sedliacky rozum do hrsti a odpovedajte si na otázku: čo prinieslo Gladišovi expertné vzdelanie?
Odpoveď: NIČ. Ten človek od roku 2004 vo svojom fonde neporazil ani infláciu. Jeho celkové zhodnotenie za takmer 13 rokov je dokopy menej ako +20%. Je to INVESTIČNÁ NULA. Ak by ste bez akéhokolvek štúdia vrazili peniaze do indexového fondu, máte za ten istý čas zhodnotenie cez +100%.

Zoberte si sedliacky rozum do hrsti a pozrite sa na výsledky portfólia akcií, ktoré vyberal Ladis. Ja to mám nahodené v simulátore a práve pozerám aký výnos ukazuje od 2006: +2,1%.
A aký výnos ukazuje za rovnakú dobu indexové etf SPY? +94% !
Ladis sa oháňa dividendami...Áno, k tým +2% za 11 rokov si môže pripočítať dividendový výnos, ktorý ja odhadujem na 3,2% p.a. Lenže aj k tým 94% čo urobilo SPY si môžete pripočítať dividendový výnos, zhruba +2,2% p.a.. Logika vraví, že hoci má Ladis o 1% vyššie dividendy, výnos indexového ETF už v živote NEDOSIAHNE.

Takže vráťme sa k tomu začiatku od piky. Ak chcete byť investor, naštudujte si základné pojmy a bez akýchkolvek pokusov o zostavovanie portfólia vrazte peniaze do indexového ETF. Ak chcete šetriť na dôchodok a mať vlastný dôchodkový fond - začnite ihneď. Ak chcete začať z väčšou sumou, tak sa môžete pokúsiť o jednu-jedinú špekuláciu: počkať z investíciou na pád akciového trhu, ktorý skôr či neskôr príde. Dovtedy nič nestratíte a správnym načasovaním môžete získať oveľa viac.

Ak chcete dosiahnúť oveľa, oveľa viac - musíte byť fanatik a obetovať tomu kopu voľného času a energie. Môžete byť lepší investor ako je ten úplný LAIK v indexovom ETF, ale ja si myslím, že sa to neoplatí. Môžete vybrať lepšie akcie ako sú v indexe, ale nestojí to za to, lebo priemerný výnos akciových indexov je dajme tomu do 10% p.a. a výnos najlepšieho investora na svete je len 2 x toľko. Čiže pasívne investovanie má svoj limit a väčšina profesionálnych investorov nedosiahne ani ten spodný limit ! Čiže uvedomte si, že úplne bez vzdelania, doslova s prstom v zadku ich môžete poraziť! Stačí pochopiť to o čom píšeme tu, alebo na peniazesucas.sk. Nie je to preto, že tí profíci vo fondoch by boli hlupáci...je to o tom, že celý bankový, fondový a investično-poistný priemysel nie je založený na vedomostiach, ktoré prinášajú klientom vyššie výnosy, ale na poplatkoch, ktoré im ukrajujú z výnosov. Fees never sleep - smeje sa i najlepší investor na svete: Buffett.

Jediný nelimitovaný potenciál sa skrýva v špekuláciách a tradingu. Ale na to treba šialenú povahu a milovať riziko !
Nie vedomosti - ale mať povahu, psychiku, iné myslenie. Vedomosti samé o sebe nestačia. Vedomosti + fanatizmus + psychika...a možno sa dostanete k tomu, že sa po rokoch na burze uživíte, alebo dosiahnete to, že zbohatnete.
Šanca je 1: 100 až 1:1000. Možno aj menej. .

Tu je pár článkov, ktoré som napísal ako edukačný materiál pred pár rokmi. Možno niekomu niečo dajú - nepropagujem ich.
Len sa divím, že kopa ľudí začína znova a znova tú istú tému: ako začať, kde začať.. Nenapísal som ich zo zištných dôvodov a berte to v zmysle starého dobrého porekadla: darovanému koňovi na zuby nepozeraj.

http://ako-investovat.sk/index.php/trad ... o-tradingu" onclick="window.open(this.href);return false;

http://ako-investovat.sk/index.php/trad ... ka-analyza" onclick="window.open(this.href);return false;

http://ako-investovat.sk/index.php/trad ... by-juggler" onclick="window.open(this.href);return false;

http://ako-investovat.sk/index.php/hedg ... und-manaer" onclick="window.open(this.href);return false;

http://ako-investovat.sk/index.php/trad ... -za-3-roky" onclick="window.open(this.href);return false;
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 100 times

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa Rokosák »

Na uspech v kazdom sutazivom odvetvi potrebujes 10 tisic hodin planoviteho a sustredeneho studia kombinovaneho s inteligentne vybratymi skusenostami a pokusmi. Rovna sa to zhruba desiatim rokom. To vsak staci iba tam, kde su karty vylozene na stol, oponent viditelny a fakty dostupne. To znamena, ze bez stastia ci prirodzeneho nadania a chuti si odsudeny na neuspech.

Ako pise Juggler vyssie, nestacia znalosti predmetu, ale povaha a psychika. K psychike patri skromnost. k vedomostiam uvedomit si, ze do buducnosti nevidis. To plati pre trejderov ako Juggler a dalsi, ale aj dlhodobych investorov. Investovanie nie je veda, ale remeslo.

Typicky postup, bezny na Slovensku, je vedecky - pripravit dokladnu analyzu, vytvorit si hypotezu a na zaklade nej konat. Nie za dosiahnutim vysledku ciela, ale pre potvrdenie vlastnych schopnosti. Preto mnohi cakaju kym sa investicna strata casom (casto dlhym a zbytocnym) vymaze. Potom si povedia: predsa som mal pravdu. Som predsa inteligent a vzdelany clovek.

Ak nechces stravit desat tisic hodin studiom, ci spoliehat sa na dezinformacie investicnym priemyslom a roznymi sarlatanmi, ponukajucimi "zarucene" riesenia skus http://ako-investovat.sk/diskusia/viewforum.php?f=3" onclick="window.open(this.href);return false; . Nemusite sa tych zasad drzat, ale mozno niektore mozete pouzit pre vlastne ucely.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
SomPanko
Silver Member *
Príspevky: 202
Dátum registrácie: Pi 01 09, 2017 4:14 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa SomPanko »

Ďakujem za všetky odpovede :). Už pár dní prechádzam fórum príspevok po príspevku a ako taký obraz sa mi už o tom začína formovať. Chcel by som si tieto poznatky ešte ďalším čítaním doplniť a potom skúsiť "na sucho" nejaké investície len na papieri, prípadne len s menšou časťou financií.

Najviac ma asi zaujala tvoja odpoveď JUGGLER, lebo napísal si mi narovinu všetky negatíva aj pozitíva a naozaj to znie ako rozumný pohľad na vec a dáva mi to zmysel. Ale to som si už všimol aj pri iných príspevkoch, že s tvojimi väčšinou súhlasím :D
Poltergeist
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Št 15 09, 2016 7:01 pm
Bydlisko: Prešov

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa Poltergeist »

Ahojte!

Ja toho citam na investopedii vela, niektore veci musim po par dnoch znova, aby som si to pripomenul, ale zopar veci mi stale nie je jasnych a zatial som ich ani nikde nenasiel. Nechcem kvoli tomu vytvarat novu temu a ani neviem ci sa to tu uz niekde preberalo... Tak hodim par otazok sem:

1. Ako presne prebieha pravidelne investovanie do indexoveho ETF cez brokera? Kazdy mesiac (alebo radsej raz za rok) dokupim dalsie podiely? Ak to spravne chapem, tak uplne prvou transakciou vlastne otvorim long poziciu. Ale co dalsie transakcie? Mozem do uz otvorenej pozicie pridavat kapital a tym ju akoby zvacsovat? Ak ano, tak ako to prebieha? Taketo technicke detaily som nemohol nikde najst. Ako clovek, ktory este nema ani brokersky ucet si neviem predstavit, ako presne je to riesene.

2 Velkost nakupu. Na investopedii som sa naucil, ze pri kupe akcii existuju urcite "loty", ako round lot, ci odd lot a pisu tam, ze akcie sa zvycajne kupuju po 100 "kusoch" a za nezvycajne pocty, dajme tomu 67 akcii sa plati vyssi poplatok za obchod, ak sa vobec take mnozstvo da kupit. Naozaj to takto funguje? A ako je to potom s fondami? Mozem kupit 1 podiel? Alebo dokonca 1,38 podielu?

3. Frekvencia a suma. Casto citam, ze je dolezite investovat pravidelne. Preco? Je to skor o psychologii, aby clovek mal urcitu disciplinu a naozaj prispieval? Alebo to ma aj nejaky realny vyznam? A takisto, ma nejaky vyznam prispievat stale rovnakou sumou? Co ak by som prispieval pravidelne radsej mensou sumou a potom, ked akciovy trh poklesne pri nejakej krize (co sa v priebehu 15-20 rokov urcite stane aj dvakrat) a pomaly zacne stupat, vtedy tam jednorazovo vrazit vacsiu sumu? A nasledne dalej pokracovat v tych malych pravidelnych investiciach?

4. Ak uz prejde doba pocas ktorej som si chcel setrit, dajme tomu 20 rokov, ako potom prebieha vyplatenie? Jednoducho predam vsetky shares (zavriem tu long poziciu) a hotovo? Ak prispievam do fondu u nejakej spolocnosti, ktora to vsetko spravuje, posielaju mi rocne domov vypisy, atd., tak predpokladam, ze mi to vyplatia oni. Ale ak investujem sam cez brokera, tak si aj sam musim vsetko nakupovat a predavat, vsakze. Co ak by som chcel dostavat urcitu ciastku mesacne namiesto vyplatenia celej sumy naraz? Musel by som postupne "manualne" kazdy mesiac odpredavat podiely mojho ETF, alebo ako sa to riesi?

5. Ak si sporim dajme tomu 20 rokov, tak krizy a docasne poklesy ma prilis netrapia. Lenze co ak pride vyrazny prepad prave na konci, teda v 20-tom roku mojho investovania a hodnota celej mojej investicie spadne trebars na polovicu? To by som vtedy asi nepredaval, ale radsej uz pockal dalsie 3-4 roky alebo aj viac, vsak? Alebo ako by ste to riesili?
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 750 times
Been thanked: 81 times

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa rmaly »

@Poltergeist

1, ETF ber cisto ako "akciu". Cena sa uvadza za akusi jednotku / podiel. To znamena, ze presne ako pri akciach stoji "1 ETF" dajme tomu 38 eur. Ty si zalozis ucet u brokera, "dobijes" ho peniazmi (napriklad 1000 eur) a kupis tolko ETF jednotiek (alebo akcii) kolko ti za to vyjde (dajme tomu 1000/38 + poplatok <= 1000). Obchod by ti mali zakratko potvrdit a pribudnu ti do tvojho "broker bankingu" jednotky - napriklad 20x xyz fund. A teraz bud ides na rast ceny alebo dividendy (zalezi od typu fondu).
Na co musis mysliet je, ze jedina vec co je ista je poplatok brokerovi za nakup, takze ten chces minimalizovat. To znamena, ze radsej kupiuj naraz viac (1x za 1000 ako 10x 100 eur)...
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

2. ako pisal rmaly, kupujes kusy. Tz nemozes kupit 1,38 kusu. Loty sa tykaju najma roznych centovych akcii (pinksheet) na OTC trhoch a podobne. Normalnych "velkych" akcii a ETF sa to netyka, tie sa kupuju vzdy po kusoch

3. je to o psychologii a na zaciatku aj o priemerovani nakupnej ceny a tym padom o riedeni rizika. Ano, nakupit dole je samozrejme lepsie, ak to dno rozoznas a cele to stihnes. Vela studii vsak uz dokazalo, ze casovanie trhu nefunguje. Resp. priemerny investor na to nema.

4. musis manualne odpredavat

5. tak mas smolu. Ano, budes musiet cakat. Alebo zacnes akciove investicie postupne odpredavat niekolko rokov pred planovanym odchodom do dochodku.
Istiach
Guru Member ****
Príspevky: 1325
Dátum registrácie: Pi 18 12, 2009 6:20 pm

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa Istiach »

3. Dolezite investovat pravidelne preto, lebo tym padom kupujes aj ked je trh vysoko aj ked je nizko a tym padom ziskas priemer. Ked zacnes riesit ci cakat lebo je trh vysoko, alebo kopovat jednorazovo za vyssie sumy, tak je dost mozne, ze tvoj vysledok sa bude od priemeru odochylovat, ci uz kladne,a lebo zaporne.
Co sa tyka stale tej istej sumy, tak ja by som bol skor za to investoat stale tu istu sumu percentualne k tojmu rozpoctu. Ale toto je individualne. KAzdopadne ide tam skor asi o to investovat pravidelne v tych istym sumach, aby si teda dostal ten pozadovany priemerny vynos trhu.

4 Z technickeho hladiska jednoducho uzatvoris pozicie a prevedies si penaze z brokerskeho uctu na bankovy ucet. Z hladiska kolko a kedy vyberat, na to si mozes precitathttps://peniazesucas.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;, tam je to popisane aj v prikladoch. Ale v jednoduchosti. Mas tam dajme tomu etf za 100k, nutne nepotrebujes peniaze ale chcces v dochodku na prilepsenie, tak si vyberas iba vididendy 3-4% ktore ti chodia stvrtrocne.

5 No to je riziko podnikania. Ked pride kriza akurat predtym nez ides do dochodku tak mas smolu. To uz musis ty vediet ako ntne tie peniaze potrebujes. Moze ta dovtedy zabit auto a nebudes to muset riesit. Niektore veci sa nedaju predpovedat presne. Ale ako pise Peter nadomnou, su urcite techniky ako sa na tu krizu pripravit. :)
lukyaw
Príspevky: 7
Dátum registrácie: Št 10 05, 2012 11:36 am

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa lukyaw »

3. Na casovani trhu se vyprdni, to netrefis. Pokud prijde krize a akcie budou levnejsi nez treba dnes, tak stejne nevis jak se zachovas. Muze te ovladnout strach nebo budes chtit pockat az to klesne jeste vic a mozna nikdy nekoupis. Kupuj pravidelne, tak aby te nezrujnovaly poplatky. Pokud broker Lynx ma za nakup $5, tak nasetri $500 a kup (okolo 1% za nakup je ok).

4./5. - Pokud mas 20 roku do doby, nez budes potrebovat investovane penize, tak zacni kupovat akcie defenzivnich firem, ktere vyplaceji pravidelnou dividendu a kazdy rok ji zvysuji. Pak te zadna krize nemusi trapit, protoze je mozne, ze prijem z dividend (ktere ve zlych case neklesaji narozdil od cen akcii) ti pokryje veskere nebo velkou cas nakladu.
Uvažujete o založení účtu u Lynx? Nabízím $50 bonus na poplatky za obchody. Piště do zpráv.
Poltergeist
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Št 15 09, 2016 7:01 pm
Bydlisko: Prešov

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa Poltergeist »

Super hosi, necakal som hned styri odpovede. Neidem dakovat kazdemu osobitne, tak teda vsetkym: Dakujem :wink:

Este k 1. bodu:
Takze, zriadim si ucet, poslem si tam peniaze a zadam nejaky market order na nakup trebars 15 jednotiek ETF a tym otvorim long poziciu. O rok chcem kupit dalsich 15. Da sa rozsirit/zvacsit uz existujuca pozicia alebo skratka kazdy rok otvorim dalsiu long poziciu? Po 20 rokoch budem teda mat otvorenych 20 pozicii?
Mal som uz predtym mutual fund u istej wealth management spolocnosti a tam mi jednoducho pribudali podiely na ucte, ako som pravidelne prispieval. Ale to za mna robil manager spolocnosti, takze neviem ako to presne je, ked si nakupujem sam. Preto sa pytam, ci postupne otvaram dalsie a dalsie pozicie alebo sa da rozsirovat ta jedna. Nechcem vyzerat ako hnup, ale nemal som este brokersky ucet a fakt neviem ako to presne vyzera.

A co sa tyka tych dividend. Vlado na stranke Peniazesucas mal nedavno clanok o daniach + diskusia pod clankom. Podla toho sa mi zda, ze je lepsie kupovat akcie ci fondy, ktore dividendy nevyplacaju, pretoze u dividend sa potom treba zaoberat danami. Na Slovensku je dan z dividend len 7% co je super, ale skratka to moze byt trochu otrava. Ak ide o velke prachy, tak OK, ale ak by som to mal riesit kvoli 50 euram... Tolko mozno zaplatim nejakej ekonomke, ktora by mi to spravila (raz si jedna vypytala 80 eur). :?

Btw, co sa tyka brokera, je jedno kde zijem a v ktorej krajine sidli broker? Ak napriklad chcem investovat do US ETF, som obcanom SR, ale zijem v UK? Lepsie otvorit si brokersky ucet v SR alebo UK? Alebo da sa aj v US? Alebo je to fuk? Niektore US akcie alebo fondy sa daju obchodovat aj v eurach na frankfurtskej burze alebo inych, no neviem ci to je dobry napad.
Aurelio
Gold Member **
Príspevky: 309
Dátum registrácie: Št 13 12, 2007 9:51 pm
Been thanked: 1 time

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa Aurelio »

poltergeist: tolko odpovedi si dostal, lebo si kladol velmi dobre otazky. najde sa tu totiz plno takych, ktori sa pytaju len aby sa pytali a pisu mimo temy v kazdom vlakne - takych ignorujem aspon ja.

tiez ti skusim poradit, kedze podobne otazky som si kladol pred dvoma rokmi i ja.

brokersky ucet je de facto ucet s ktorym dokazes nakupovat akcie. nalozis ho peniazmi a za tie peniaze mozes kupovat akcie alebo etf. kupujes si 10ks apple, 8ks google, 5ks facebooku, dokonca aj 1ks ak je akcia vysokej nominalnej hodnoty (napr amazon za 1100 dollarov). etf ma sice v nazve fund, ale sprava sa ako akcia. cize kupujes si 10ks SPY, co je etfko na S&P500 index. zabudni na loty a ze vobec existuju :-) ak by si mal kupovat zmienene akcie apple, google, facebook a amazon po 100 kusoch, tak dovidenia :) a teraz si predstav, ze chces drzat aspon 20 roznych akcii a pravidelne dokupovat. loty sa tykaju uctov zacinajucich okolo 0,5-1 mega usd.

kupuje sa na cele kusy. existuju brokeri, ktori umoznuju aj tzv fractions, tzn nakupy 1,25ks amazonu, ale u nas taky broker myslim ani neexistuje.

peniaze si na brokersky ucet posles normalne bankovym prevodom. kazdy broker to ma trosku inac. broker ti velmi rad pomoze jak ku nemu poslat prachy, on z toho totiz zije :-) nemas limitovane jak casto tam musis posielat peniaze, neexistuje trvaly prikaz ako u fondov. /vies si nastavit trvaly prikaz, ale je dobrovolny/ vacsina ludi pumpuje ucet cashom tak, ze ked sa im nazbiera nejaky obnos, tak to tam posle.

dolezity je vyber brokera. ak chces investovat dlhodobo 20r a na americkej burze a robit iba par nakupov rocne, kym nasetris napr 1000 $ na nakup, tak si otvor ucet u lynx. za nakup akcii sa tam plati 5$ poplatok. ziadny poplatok za vklad/vyber, vedenie uctu ako u fondov.

pravidelne investovanie ma vyznam, pretoze nikto nedokaze povedat, ci uz je trh vysoko alebo nizko. napr najdes od jugglera prispevky od 2010/2011 ked pravidelne pise, ze korekcia je za rohom a nikde nic. a to je profik, na ktoreho uroven sa nikdy ani ja ani ty nedostaneme. tak isto nevies nacasovat krizu. lahko sa kuka na graf, ze tu dole by som nakupil. ale ked mas zainvestovanych 3500$ vo firme, ktora pada a pada a pada a uz ju mas na 2100$, tak sa ides dogrcat a ne dokupovat (vlastna skusenost z tohto roku (pre mna to je vela prachov)). psychika hra silnu rolu. preto pravidelne investovanie. lebo odburas vplyv psychiky. ja viem, ze by som teraz mal dokupovat akcie tejto firmy, ale jednoducho na to nemam gule /a momentalne ani prachy, takze je to jedno :D /

ak mas uz kupenych 15 kusov apple za 100 a dokupis dalsich 10 za 160, tak mas otvorenu jednu poziciu s velkostou 25 kusov. ty si to mozes v exceli rozpisovat na 2 riadky a dve pozicie, ale realita je taka, ze mas 25 kusov apple za 124 priemernu cenu (15*100+10*1600 za 25 ks)

je jedno kde si otvoris brokersky ucet. ja som slovak v cr, ucet mam u ceskej pobocky lynx, co je holandsky broker napojeny na interactive brokers co je myslim britsky alebo americky broker. brokera vyberaj podla poplatkovej struktury a toho co chces obchodovat. napis tu co chces obchodovat a uz ti poradime, nemusis hladat jak ja dakedy jak blb, aby som si presiel troma brokermi. ak americke etf, ktore chces drzat dlhodobo a kupovat ich v usd raz za cas, tak jednoznacne lynx. ale jak vravim, napis presne.

dividendy nie su otrava. vezmes vypis z brokerskeho uctu raz za rok, tam mas poscitane kolko si na dividendach dostal a to uvedies do danoveho priznania a hotovo.

ked chces uzavriet pozicie, tak predas vsetko co mas nakupene. na ucet ti pristanu peniaze. tie peniaze vies potom z toho uctu rovnako vybrat, tak ako si ich tam vlozil - prevodom naspat na bankovy ucet.

co sa tyka predaja, tak predat v spravnom okamihu je este tazsie ako nakupit. lahsie sa triafa dno /co je uz samo o sebe nemozne/ ako vrchol. ten nikdy netusis ci uz prisiel. spaja sa s nim euforia, vsetko je super. pozri si graf chipotle mexican grill. v 2015 keby si niekomu povedal, aby predal, tak by ti otrieskal hlavu o stenu - vsetko vyzeralo uzasne skvele. dnes? akcia zletela z nejakych 800 na 300. ja preto neplanujem predavat nikdy a zit z dividend (chipotle je zly priklad, nevyplaca dividendy :-) ale taky MCD aj keby padol o rovnake percenta zo 160 na 60, tak by som drzal, lebo dividendu vyplaca kazdy rok vyssiu). je to podobne ako ked kupis byt a prenajimas ho s cielom zit z prenajmu. nepredas ho ani ked mas 80 rokov, lebo by si prisiel o prijem z najmu.
Power of Knowledge
Poltergeist
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Št 15 09, 2016 7:01 pm
Bydlisko: Prešov

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa Poltergeist »

No super, diky. :) Toto som chcel vediet - ze ked uz mam otvorenu long poziciu, dajme tomu 15 shares nejakeho ETF a teraz urobim dalsi nakup 10 shares toho isteho ETF, tak na tom ucte sa mi to vlastne prirata k tym uz existujucim 15 shares a tak stale mam otvorenu len jednu long poziciu, ale uz 25 shares, ano? A tak mozem kazdy rok dokupovat a vzdy bude len 1 long pozicia. Takze kazdy rok zaplatim dalsi poplatok za nakup, ale ked to budem chciet predat, tak zaplatim uz len jediny poplatok, pretoze sa to bude ratat ako uzavretie jedinej pozicie. Spravne? Dalsiu poziciu by som otvoril az keby som nakupil iny fond, napriklad okrem S&P 500 ETF este nejaky trebars Russell 3000 ETF alebo REIT ETF, tak?

Co sa tyka tych frakcii alebo celych akcii. Hypoteticky, ak by spolocnost urobila reverzny stock split, co sa niekedy stava, napr. 2:1 a ty by si pred splitom vlastnil iba 1 ich akciu, tak po splite by si zrazu mal vlastnit len 0,5 akcie, hoci cenu by mala rovnaku ako predtym cela 1 akcia. Teda ak tomu rozumiem spravne. :)


Znova ocislujem jednotlive body co ma zaujimaju, aby sa dalo odpovedat podla cisel.

1. Takze si vystriedal viacero brokerov? Nepovedal by som, ze "jak blb" pretoze mas aspon skusenosti. Uznavam, ze to mohla byt otrava, ale urcite si sa pritom aj nieco naucil. A ak sa smiem spytat, ktorych dalsich brokerov si mal a co ti u nich vyhovovalo alebo nevyhovovalo?

2. Co sa tyka posielania penazi. Ak si otvaras ucet u US brokera, tam sa asi neda poslat peniaze cez TransferWise, co? :D Vies, aby si tolko neplatil za bankovy prevod. Keby to bolo v ramci EU a ucet by bol v eurach, tak to je hadam jedno, ale v USD, to aby clovek nestratil privela na bank.poplatkoch a kurzovych rozdieloch. Ak si teda otvorim ucet u Lynx, mozem obchodovat v USD aj EUR, pripadne aj v GBP z toho isteho uctu? Viem, ze toto sa uz asi da vygooglit, ale ked uz tu mam niekoho, kto ten ucet ma, tak sa rovno pytam. Inac za samotne zriadenie a zrusenie uctu sa tiez neplati?

3. Moj plan alebo skor predstava je, ze
by som najprv iba pasivne investoval napr. do Vanguard S&P 500 ETF. Mohol by som mesacne, ale zbytocne platit commissions za nakup kazdy mesiac, ked mozem zaplatit raz za rok a dat naraz dajme tomu 3000 USD. A rozmyslam, ci neprispievat do aspon dvoch fondov, jedneho v USD a druheho v EUR kvoli rozlozeniu rizika poklesu dolara/eura. To sa da robit z jedneho uctu? Toto investovanie by som teda mal na zabezpecenie do buducnosti, ale priznam sa, ze mi to pripada ako dost nuda a ja som ochotny sa ucit a venovat tomu vela casu, pretoze ma to zacalo bavit. Urobil som si z toho konicek a ked mam volny den, tak citam a pozeram videa v podstate cely den. Preto po nejakom case pasivneho investovania by som skusil nie len aktivne investovanie, ale mozno dokonca trading, predpokladam, ze pozicny. A keby som nazbieral skusenosti (a odvahu), tak aj swingovy. Vyclenil by som si nejakych 1000-2000 USD, ktore by ma nezabili, ak by som o ne prisiel.
Ako je to u brokera, ked chcete mat maly ucet na trading/spekulacie a potom "normalny" ucet na investovanie? Skratka si otvorite dalsi ucet na spekulacie? Je nejaky rozdiel medzi nimi? Mozem si zmysliet, ze s tym istym uctom prejdem z pozicneho na intradenny trading alebo naopak? Alebo sa broker uz pri registracii pyta, na co presne bude ucet vyuzivany? Co ak si to po case rozmyslim? Viem, ze na intradenny trading je zvycajne potrebna nejaka minimalna vyska vkladu (okolo 25.000), preto sa pytam. Na intraday by som sa asi aj tak nedal, ale zaujima ma, ako to funguje.

4. S tymi dividendami by som to teda mozno este zvazil. :) Ak sa nemylim, tak divid. mozu vyplacat aj ETF, nie len samostatne firmy/akcie, vsak? Viete o nejakych dividendovych ETF vhodnych pre zaciatocnikov, vyplacajucich stvrtrocne alebo mesacne??
Btw, ten vypis od brokera si vyziadas alebo ti ho posiela automaticky raz za rok?

5. Otazka pre vsetkych. Co si myslite o short ETF? Bavili sme sa o tom, ze pri vyraznom prepade by clovek mohol aj predat vsetky shares nejakeho S&P500 ETF, ktore doteraz nakupil. Ale co tak zaroven kupit ETF, ktore shortuje S&P500 alebo iny fond? Napriklad ProShares UltraShort S&P500. Teoreticky by teda clovek nie len zabranil dalsej strate, ale este aj trosku zarobil na tom poklese. Na rozdiel od shortovania individualnych akcii, kde v pripade stupnutia hodnoty je strata teoreticky neobmedzena, potencialna strata u short ETF je limitovana "len" na vysku vkladu. Aka je vsak likvidita u tychto fondov? Da sa ich potom lahko zbavit, ked index zacne znova stupat?
Poltergeist
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Št 15 09, 2016 7:01 pm
Bydlisko: Prešov

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa Poltergeist »

Inak este neviem ci by som kupoval aj individualne akcie, ale tak hadam na "blue chip" stocks by som nemal skrachovat. :lol: Casto si pozeram grafy a veru, ze mi je smutno, ze este nemam nakupeny AAPL, AMZN, FB, BRK.B . Niektore akcie su naozaj pecka. A taky Netflix to je uplna rozpravka. Za poslednych 5 rokov z 10 dolarov za akciu na 200 za akciu. Nic lepsie som doteraz nevidel, teda okrem bitcoinu, ale to nie je akcia. Len keby tak clovek vedel ci ten rast este bude pokracovat. :)

Ty kupujes nejake mensie, menej zname firmy? A mimochodom, obchoduje tu niekto aj na SK alebo CZ burze? Tam to je asi dost biedne, alebo nie?
Poltergeist
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Št 15 09, 2016 7:01 pm
Bydlisko: Prešov

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa Poltergeist »

Este mi napadlo... Ved ja mam vlastne na SK bezny ucet vo Fio banke a oni zaroven ponukaju aj brokerske ucty, tak mozno najjednoduchsie by bolo otvorit si u nich, hm?
Hoci som pocul, ze maju mizernu platformu, ale tak na 1-2 nakupy za rok by zatial mala stacit. :)
Používateľov profilový obrázok
Chris
Platinum Member ***
Príspevky: 654
Dátum registrácie: St 17 08, 2011 10:43 pm
Been thanked: 1 time

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa Chris »

kolko mas rokov?
prijem do 500e sa na SK nezdanuje.
Ak si slovak zijuci v UK a mas tam trvaly pobyt, teda centrum svojich zaujmov riadis sa danovymi zakonmi v UK...
http://chat.fx4living.eu Slack trading chat
Aurelio
Gold Member **
Príspevky: 309
Dátum registrácie: Št 13 12, 2007 9:51 pm
Been thanked: 1 time

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa Aurelio »

odpisem iba na to co viem
A tak mozem kazdy rok dokupovat a vzdy bude len 1 long pozicia. Takze kazdy rok zaplatim dalsi poplatok za nakup, ale ked to budem chciet predat, tak zaplatim uz len jediny poplatok, pretoze sa to bude ratat ako uzavretie jedinej pozicie. Spravne?
ano
Co sa tyka tych frakcii alebo celych akcii. Hypoteticky, ak by spolocnost urobila reverzny stock split, co sa niekedy stava, napr. 2:1 a ty by si pred splitom vlastnil iba 1 ich akciu, tak po splite by si zrazu mal vlastnit len 0,5 akcie, hoci cenu by mala rovnaku ako predtym cela 1 akcia. Teda ak tomu rozumiem spravne.
netusim. mozno by niekto sa mohol podelit o svoju skusenost jak to dopadlo, ked mal na ucte napr 777 akcii a split bol 1:2, ci mu tam ostalo 388,5 akcie alebo ako to bolo
1. Takze si vystriedal viacero brokerov? Nepovedal by som, ze "jak blb" pretoze mas aspon skusenosti. Uznavam, ze to mohla byt otrava, ale urcite si sa pritom aj nieco naucil. A ak sa smiem spytat, ktorych dalsich brokerov si mal a co ti u nich vyhovovalo alebo nevyhovovalo?
fio jak prvy. vysoke poplatky na us burzu a neumoznuju opcie. degiro druhy. super poplatky, ale neumoznuju multimenove ucty a opcie. lynx treti. horsie poplatky, ale nemaju poplatok za neaktivitu, umoznuju opcie za hnusne poplatky. stvrty bude interactive brokers. vynikajuce poplatky jak akcie, tak opcie. ten som ale nezakladal, lebo min. vklad chcu 10k usd a to som nemal. a zaroven poplatok za neaktivitu.
Ak si otvaras ucet u US brokera
myslim ze maju vsetci i europske ucty, aby si neplatil velke poplatky za prevody. lynxu posielam myslim do new yorku cez citibank v nemecku, ale nie som si isty. proste ma to nic nestoji. broker ti chce vyjst max v ustrety, aby si posielal ku nim prachy, nemyslim, ze to budu mat nejak komplikovane.
Ak si teda otvorim ucet u Lynx, mozem obchodovat v USD aj EUR, pripadne aj v GBP z toho isteho uctu?
ano, lynx je multimenovy.
Inac za samotne zriadenie a zrusenie uctu sa tiez neplati?
nie
ale zbytocne platit commissions za nakup kazdy mesiac, ked mozem zaplatit raz za rok a dat naraz dajme tomu 3000 USD
velmi mudro :)
Ak sa nemylim, tak divid. mozu vyplacat aj ETF, nie len samostatne firmy/akcie, vsak?
ano. SPY ako index na SP500 vyplaca dividendu podla toho ako vyplacaju dividendu jednotlive tituly obsiahnute v indexe SP500
Btw, ten vypis od brokera si vyziadas alebo ti ho posiela automaticky raz za rok?
neziada sa. bud ti ho posle sam alebo si ho vygenerujes v jeho sprave uctu - nieco ako "internet bankingu" investicneho uctu
Otazka pre vsetkych. Co si myslite o short ETF?

neshortuj, rozbijes si drzku. daj si fakt povedat. kazdy si mysli, ze je vynimocny a ze prave jemu sa to podari. ser na to. toto si vytlac a vzdy precitaj, ked dostanes napad shortovat. na shorte krvaca i taka kapacita jak bill ackman a to ma hotovy analyticky team co pre neho pracuje. a ti analytici nie su luzri jak ja, ale absolventi MIT alebo harvardu.
"blue chip" stocks by som nemal skrachovat
vsetko moze krachnut, i blue chips. nokia, kodak, lehman brothers, citibank, enron. potom to mozu byt aj uspesne firmy, ktore sa aj za 20r nikam nepohnu: coca cola, general electrics
Ty kupujes nejake mensie, menej zname firmy?
iba velke a zname, co vyplacaju dlho dividendu. firmy, ktore len tak nieco nepolozi. a ked polozi, tak to bude jedna dve za 20 rokov. kupuj firmy ako mcdonalds, johnson johnson, procter & gamble, 3m, a pod. ziadny netflix. ten moze skoncit jak nokia ani nevies ako.
obchoduje tu niekto aj na SK alebo CZ burze
tymto sa vyhni. omylom som kupil jeden titul v cesku a penta tam robi machinacie. u nas to je proste dzungla.
Fio banke a oni zaroven ponukaju aj brokerske ucty, tak mozno najjednoduchsie by bolo otvorit si u nich, hm?
Hoci som pocul, ze maju mizernu platformu, ale tak na 1-2 nakupy za rok by zatial mala stacit.
fio je fakt mizerny broker. natiahnu ta na vyssich poplatkoch, na nevyhodnych vymennych kurzoch a ked im napises, tak sa ozvu po 3 tyzdnoch. v lynxe mas to iste za nizsie poplatky a ich customer service je na nezaplatenie. ale ved vyskusaj ... ja som siel rovnakou cestou :-)
Power of Knowledge
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa Adammd »

Ak si v UK, resp. prijem mas hlavne v GBP, otvor si ucet v Degiro.co.uk
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Poltergeist napísal:Hypoteticky, ak by spolocnost urobila reverzny stock split, co sa niekedy stava, napr. 2:1 a ty by si pred splitom vlastnil iba 1 ich akciu, tak po splite by si zrazu mal vlastnit len 0,5 akcie, hoci cenu by mala rovnaku ako predtym cela 1 akcia. Teda ak tomu rozumiem spravne. :)
Reverzný split sa robí ked je cena akcií príliš nízka...spravidla pod 1 USD. Vtedy firme hrozí, že ju vyradia z burzy. Pri nízkych cenách nie je atraktívna pre väčších investorov...optimálne ceny sú v desiatkách dolárov a pri gigantických firmách v stovkách. Preto AMZN, Google, AAPL a iné giganty nesplitujú na príliš nízke ceny ... do nich investujú inštitúcie, dôchodkové fondy a pod. Ceny pod 1 USD sú už otravné a nákladné..treba kupovať velké množstvá. Takže teoreticky asi nikdy nebudeš mať 1 akciu firmy pod 1 USD...a keby si aj mal, tak nejako to poriešia...napr. nechajú ti na účte 1 akciu a zbytok ti pripíšu cash ...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Poltergeist
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Št 15 09, 2016 7:01 pm
Bydlisko: Prešov

Re: Začiatok od piky

Príspevok od používateľa Poltergeist »

pokus napísal:Chlape aj čítaš? Máš to tu všetko popísané aspoň 20x. Veď si prejdi aspoň zopár vlákien.
No to sa ti povie, ale keby som mal najst to vsetko co som sa pytal, tak neviem kolko by to trvalo a ci vobec by som nasiel vsetko. Takto to mam pekne pokope, vsetko co som chcel.

Aurelio, dakujem za vycerpavajucu odpoved. :)

Aj vsetkym ostatnym vdaka. Urcite este napisem, ked si na nieco spomeniem.
Napísať odpoveď

Návrat na "Investovanie v začiatkoch - začíname sporiť, investovať,"