Lynx, dividendy a dane

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
SomPanko
Silver Member *
Príspevky: 202
Dátum registrácie: Pi 01 09, 2017 4:14 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Lynx, dividendy a dane

Príspevok od používateľa SomPanko »

Ja ale nehovorím o dividendách, ale o tomto
hokaido napísal: 1. Z akcii, ktore som nakupil a predal tento rok musim platit dan zo zisku. Drzal som ich menej ako 1 rok, vynimka teda neplati.
Okrem dane zo zisku by sa mali platiť aj odvody do ZP.
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Lynx, dividendy a dane

Príspevok od používateľa amalfi »

[quote="hokaido"]Mam slovensky lynx a ak chces 4x do roka robit obchody tak ti ho tiez odporucam. Teraz tam maju aj odporucaci program ako som pisal http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... 39#p103339. Lynx a teda IB uroci peniaze, ale az nad min sumu https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1595. Urok zavisi od aktualnej situacie na bankovom trhu. Momentalne pre EUR je spodny limit 100k a maju tam zaporny urok, cize ak tomu dobre rozumiem tak vsetko co mas nad 100k budes mat spoplatnene tymto urokom

Hokaido.Mne sa paci to to ze z je poistenie vyssie nez Degiro a to ze Lynx neuroci peniaze na tom ucte ale tu stovku tak skoro nedosiahnem jedine zeby som riesil predaj nejakej nehnutelnosti.No Dostal som info od niekoho ze ked mas nad sto urocia len minusovym urokom.Ak by to bol plusovy urok by ma to koli zlozitej byrokracii velmi odradzalo.To bol presne hlavny dovod neist do lacneho Degira. No a ak mam nieco vidiet co sa tyka Interaktive Brokers po anglicky tak to nema zmysel kedze neviem anglicky. A zase ja nechcem moc spekulovat len chcem dobre etfko a dodrzat rocny test....Otazne je ako vysoko este trhy mozu porast a potom ako hlboko klesnut.Inak ta linka funguje spolahlivo co ma Lynx pre Slovensko?
hokaido
Gold Member **
Príspevky: 374
Dátum registrácie: So 25 11, 2017 11:39 am
Has thanked: 33 times
Been thanked: 29 times

Re: Lynx, dividendy a dane

Príspevok od používateľa hokaido »

SomPanko napísal:Okrem dane zo zisku by sa mali platiť aj odvody do ZP.
Ej bysťu, mas ty ale pravdu. Co som to letmo pozrel tak hej. Pre bod 1. treba platit aj ZP. A ak som to pochopil spravne, tak iba vtedy ak ten zisk je predmetom dane. Cize ak sa ten zisk zmesti do tych 500e tak sa neplati ani ZP. Ale skusim prezistit u uctovnika :) Dik za opravu.
amalfi napísal:To bol presne hlavny dovod neist do lacneho Degira. No a ak mam nieco vidiet co sa tyka Interaktive Brokers po anglicky tak to nema zmysel kedze neviem anglicky. A zase ja nechcem moc spekulovat len chcem dobre etfko a dodrzat rocny test....Otazne je ako vysoko este trhy mozu porast a potom ako hlboko klesnut.Inak ta linka funguje spolahlivo co ma Lynx pre Slovensko?
Slovensky lynx je vlastne cesky :) Dohlad nad nim ma CNB aj ked neviem aky, ked je to vlastne americky IB. V kazdom pripade ale slovenske degiro nenajdes. Neviem ake ine jazyky ovladas, ale ak pojdes do ceskeho degiro tak mas zakladnu menu CZK a doplnat ucet mozes len v CZK mene. Degiro nema moznost prepinat jazykovu verziu. Musis sa registrovat v takej krajine, akym jazykom chces s nimi komunikovat a v tom jazyku bude aj rozhranie. Ak budes chciet mozem ti o tom viac porozpravat nakolko som mal aj u nich ucet este pred lynx. Ale potom sa presunme radsej do temy o brokeroch.
Lynx ma mozno prepinat jazykove mutacie a webove rozhranie Lynx Basic ponuka aj cestinu. Rovnako mas cestinu aj v ich appke, ale to je uz komplikovanejsie ovladat.

Do coho, kedy a kolko investovat to je uz ina tema. Nikto nema krystalovu gulu, ktora by im to povedala ;)
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Lynx, dividendy a dane

Príspevok od používateľa amalfi »

Ja som chcel riesit nemecke Degiro kedze mi ludia odtialto poradili ze je to vyhodnejsia moznost ako riesit ceske ci rakuske Degiro z pohladu cloveka co vie nemecky.a nemecke Degiro je lacnejsie nez ceske a vidim to v eurach a nie v ceskej korune.Takze slovensky ci vlastne cesky lynx je odnoz IB ak tomu mam rozumiet..Inak mam pocit ze ten Lynx skutocne neni taky zly .Dokonca podla cennika som videl este nizsie ceny nez u jeho nemeckeho zastupcu.Som bol prekvapeny.....Ja som dal skratka tak ci tak Degiru nemeckemu stopku koli zbytocnej byrokracii.Hlavne ked sa do orieska s ich slavnym fondom v Amsteradame pustili skusene vevericky odtialto .Inak Degiro mohlo byt fajn ale zial niekedy si clovek radsej priplati za urcitu zaruku.No stale je to lacnejsie ako nenazrane banky a ich ich vyskoleni manipulatori v oblekoch
otoX
Príspevky: 21
Dátum registrácie: Po 04 12, 2017 11:05 am

Re: Lynx, dividendy a dane

Príspevok od používateľa otoX »

Inak celkom nechapem naco komplikujes veci ohladom rocneho testu. Kupis akciu, etf - predas po roku a dni -test dodrzany.
Aky vplyv na to ma ci sa vlozene peniaze predtym (pred kupou)alebo potom(po predaji) nejak zhodnocuju? Ak by si to aj bral ako investiciu do nejakeho burzoveho nastroja, budes tam mat take sumy a tak dlho aby zisk bol vacsi ako 500E? Mam aj Degiro a nevsimol som si ze by mi tam nejak pribudal cash, skor mizne koli poplatkom za burzy (kazdy rok 2,5E za kazdu burzu). Alebo som nieco nepochopil?
amalfi
Silver Member *
Príspevky: 180
Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am

Re: Lynx, dividendy a dane

Príspevok od používateľa amalfi »

Otik rok je tiez velmi dlha doba.A aj ked uz peniaze na ucte mam nikde neni napisane ze ich musim hned pouzit na nakup etfka.Mozu nastat necakane poklesy a obdobie zvazovania ci predsa nepockat par mesiacou s kupou alebo aj par rokov kym sa to dostane na dno.Aj karty sa mozu obratit a ako pise Pokus Euonia co je dlhdobo zaporna sa moze dostat do plusu. Aj ked by to boli mozno smiesne eura co by vyprodukovala skor by narobili starosti ako radosti a ak by som mal v uz v etfku je jasne ze nepojdem do etfka so sumou ktora by produkovala 500 euro za rok.
otoX
Príspevky: 21
Dátum registrácie: Po 04 12, 2017 11:05 am

Re: Lynx, dividendy a dane

Príspevok od používateľa otoX »

Myslel som ze chces investovat :-)
Ked chces zvazovat tak si to nechaj v banke na 0,5% urok(lepsie ako nula) a k brokerovi to preved az ked budes mat zvazene a indexy sa dostanu na dno :-)
Keby sa to zhodnocovalo u Degira aj 2% co nehrozi, tak tam mozes drzat bez obmedzenia 25000 co viac sa asi neoplati kedze garantuju vklady do 20000.
otoX
Príspevky: 21
Dátum registrácie: Po 04 12, 2017 11:05 am

Re: Lynx, dividendy a dane

Príspevok od používateľa otoX »

Ma napadlo, ako je to vlastne s tou garanciou vkladu? Niekde som tu cital, ze sa to vztahuje iba na hotovost. To znamena ze napr. tam budem mat 30000Eur a Za dalsich 50000 akcie tak v pripade nejakého krachu mam garantovane akcie +20000 Eur, alebo to treba chapat nejak inac?
Aurelio
Gold Member **
Príspevky: 309
Dátum registrácie: Št 13 12, 2007 9:51 pm
Been thanked: 1 time

Re: Lynx, dividendy a dane

Príspevok od používateľa Aurelio »

to som riesil aj ja, ale normalnu odpoved som tu nedostal. ja som si na 99% isty, ze ak som majitelom nejakej firmy, napriklad facebooku a moj broker skrachuje, tak ja tym majitelom facebooku nadalej zostavam. krachom brokera akcie firmy nezanikaju. moj investicny ucet prevezme iny broker, ktory mi umozni pristupovat na burzu a umozni mi moje firemne podiely kedykolvek odpredat. ine je to uz samozrejme s cashom, ktory u brokera niekto drzi. o ten v pripade krachu clovek pride, preto je dobre byt zainvestovany tak, aby clovek na investicnom ucte nedrzal milion dolarov
Power of Knowledge
investor0002017
Gold Member **
Príspevky: 328
Dátum registrácie: Ut 08 11, 2016 4:42 pm

Re: Lynx, dividendy a dane

Príspevok od používateľa investor0002017 »

Aurelio napísal:to som riesil aj ja, ale normalnu odpoved som tu nedostal. ja som si na 99% isty, ze ak som majitelom nejakej firmy, napriklad facebooku a moj broker skrachuje, tak ja tym majitelom facebooku nadalej zostavam. krachom brokera akcie firmy nezanikaju. moj investicny ucet prevezme iny broker, ktory mi umozni pristupovat na burzu a umozni mi moje firemne podiely kedykolvek odpredat. ine je to uz samozrejme s cashom, ktory u brokera niekto drzi. o ten v pripade krachu clovek pride, preto je dobre byt zainvestovany tak, aby clovek na investicnom ucte nedrzal milion dolarov
Ano, ale stále platí důvěřuj ale prověřuj. V ČR kdysi zahučelo spoustu lidí do díry po PI https://finance.idnes.cz/vse-dulezite-k ... _tema_2347" onclick="window.open(this.href);return false;

I já. :(
----------------------------------------------------------------------------------------
„Naděje není přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl – bez ohledu na to, jak to dopadne.“ Václav Havel
Istiach
Guru Member ****
Príspevky: 1325
Dátum registrácie: Pi 18 12, 2009 6:20 pm

Re: Lynx, dividendy a dane

Príspevok od používateľa Istiach »

Mna by zaujimalo co by sa stalo keby krachlo SPY
otoX
Príspevky: 21
Dátum registrácie: Po 04 12, 2017 11:05 am

Re: Lynx, dividendy a dane

Príspevok od používateľa otoX »

"Ano, ale stále platí důvěřuj ale prověřuj. V ČR kdysi zahučelo spoustu lidí do díry po PI https://finance.idnes.cz/vse-dulezite-k" onclick="window.open(this.href);return false; ... _tema_2347

I já. :("

Ako to nakoniec dopadlo?
V tych clankoch sa tiez pise ze akcie by mali byt vedene aj niekde inde. Ked clovek vlastni akcie asi by to nemalo byt zavisle na brokerovi, ide len o preukázanie vlastníckeho prava, ci nie?
Niekde v zahranicnej diskusii som cital ze chlapik -klasik buy an hold investor chodi kupovat akcie osobne aj s certifikátom o vlastnictve.
Ako to mate poriesene?
Aurelio
Gold Member **
Príspevky: 309
Dátum registrácie: Št 13 12, 2007 9:51 pm
Been thanked: 1 time

Re: Lynx, dividendy a dane

Príspevok od používateľa Aurelio »

Istiach napísal:Mna by zaujimalo co by sa stalo keby krachlo SPY
SPY je fond, ktory vlastni akcie zastupene v indexe S&P 500. podiely tohto fondu si potom mozes na burze nakupit a tymto sposobom trackujes index S&P 500. akcie firiem su v majetku fondu, takze po krachu fondu by sa akcie odpredali na burze a zostatkova hodnota by bola vyplatena drzitelom podielov.

este by som dodal, ze si nedokazem uplne predstavit ako by mohol takyto fond krachnut. berie si percenta z AUM /assets under management/ a ma teda stamilionove prijmy a jedine jeho naklady su na rezie fondu a poplatky burze. dokonca este usetri i na analytickom teame, pretoze len kupuje to co sa v S&P 500 nachadza, nemusia robit ziadne analyzy, ziadny stockpicking. takze naklady su nizke a prijmy kazdym rokom rastu ako rastie popularita ETF a stale viac a viac SPY podielov je odpredanych
Power of Knowledge
Istiach
Guru Member ****
Príspevky: 1325
Dátum registrácie: Pi 18 12, 2009 6:20 pm

Re: Lynx, dividendy a dane

Príspevok od používateľa Istiach »

Preco by mal krachnut je irelevantne. Bud to mozne je alebo nie. Ako pravdepodobne to je, je druha vec.

Cize keby spy krachlo a povedzme ze by to nepohlo cenou akcii, tak by client dostal naspat tolko, ako keby v tom momente uzatvoril svoje pozicie?
Aurelio
Gold Member **
Príspevky: 309
Dátum registrácie: Št 13 12, 2007 9:51 pm
Been thanked: 1 time

Re: Lynx, dividendy a dane

Príspevok od používateľa Aurelio »

Istiach napísal:Bud to mozne je alebo nie.
ok, tak nech to upresnim: mozne to nie je
Istiach napísal:Cize keby spy krachlo a povedzme ze by to nepohlo cenou akcii, tak by client dostal naspat tolko, ako keby v tom momente uzatvoril svoje pozicie?
ak by takato nemozna udalost nastala, tak ano (samozrejme by SPY muselo akciove pozicie odpredavat postupne a nie naraz v jeden den, inak by zacal masivny vypredaj a vsetkych 500 akcii by letelo dolu a tym by klesala aj hodnota podielov)
Power of Knowledge
Napísať odpoveď

Návrat na "Dane a naše investície"