jarda okurka napísal:Jediny, co zatim od sve offshorovky chci, je legalni prijem (600-700k czk rocne) do CZ a jedinym zdanenim se stava BUD 15 procent dividenda ANEBO jeste o neco mene za faktury pres poradenstvi (jak jsem popsal ve svem prvnim postu). Samozrejme znam mozne cesty, jak dostat takove male penize z pohledu FU do CZ nezdanne. Prusvih je spis, ze hledam nejlepsi moznou cestu, jak je zdanit. Z neceho zit officialne musim..
Až teraz ti rozumiem. Proste ty celý príjem generuješ vonku a doma si kvázi ,,dobrovolne nezamestnaný,,. Aspoň u nás v SR sa to tak nazýva...v zahraničí majú na to priliehavejší výraz: SELFEMPLOYED (samozamestnaný ).
Myslel som, že celý príjem generuješ v ČR, daňovo optimalizuješ cez offshore a chceš časť s tých peňazí vrátiť do ČR. To by bol potenciálny prúser.
Ťažko mi je diskutovať o tom, lebo nepoznám legislatívu a podmienky v ČR, ani históriu zmien v ČR...ale takom prípade , že všetko generuješ vonku by som si nevyplácal dividendy. Dividendy v SR boli super pred pár rokmi, ked platilo, že žiadny zisk sa už nezdaňuje druhykrát..a tým pádom bol taký podiel na zisku (dividenda) nezdaňovaný ( aj zo zahraničnej firmy )a vôbec sa nemusel uvádzať do daňového priznania. Teraz máme 7% daň z dividend a musí sa to uvádzať.
V tvojom prípade by som zvážil v ČR založenie živnosti, alebo s.r.o. a miesto dividend by som prevádzal časť tržieb zo zahraničia...Ked robíš nejaký internetový biznis, tak napr. cez platby Paypal a potom z účtu PayPal na bankový účet v ČR ako príjmy z internetového biznisu. Alebo fakturuješ firme..kludne pravidelne...ono je jedno odkial máš príjem..len by som nepreferoval dividendu, ktorá ukazuje kde si akcionár, alebo majitel...ale fakturovaný príjem ktorý sa riadne daní.
Ovšem pozor na všetko ostatné čo ti ostáva vonku. Lebo darmo to generuješ ako samostatný zahraničný daňový subjekt , tie peniaze držíš niekde na bankovom účte. A práve s tými bankovými účtami začína byť problém, lebo začala platiť výmena informácii medzi krajinami OECD, ale i celosvetovo. Pričom zapájajú do toho i krajiny ktoré sú daňové raje. Proste bud do toho tlačia banky, ktoré sa radšej vzdajú offshore bankovníctva, alebo podporia insiderov, aby vyniesli von informácie ako vidíš v Panama papers, alebo celé zoznamy účtov zo Švajčiarska a pod.
Diky za vsechny odpovedi, specialne Jugglerovi, protoze takovehle diskuse me pomaha pomalu vic, nez 2k CZK za hodinu s pravnikem.
OK. Niet začo. Nie som poradca, ale sú to zaujímavé veci, tak sa podelím o názor.
P.S. Keby si robil trading, tak na podmienky Slovenska tu máme o tom dobrý článok a čo sa týka tradingu cez sro odborníka s nickom
andre. Mimochodom, keď to náhodou andre číta, tak v súvislosti s mojím predchádzajúcim príspevkom mám na neho otázku, či taký živnostník s paušálnymi výdavkami si môže do príjmov zahrnúť i príjem s tradingu.