Dane z BTC

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Aurelio
Gold Member **
Príspevky: 309
Dátum registrácie: Št 13 12, 2007 9:51 pm
Been thanked: 1 time

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa Aurelio »

Dana napísal:Aurelio ja to chápem. Ale ak úradníci na to dôjdu, (neprajem ti to) obvykle zľutovanie neplatí resp. povedia, že pokutu musia dať. (nemám na mysli účinnú ľútosť).
A ide o tie príjmy z tradingu, dane si mal z nich odvádzať u nás. Si jasným rezidentom SR, pretože len u nás máš stále bývanie. U podnikania tiež, 4 % doplácať, keďže my máme vyššie dane ako ČR. Ale to by ti nezdaniteľná čiastka snaď vykryla.
Tu je ťažké čo s tým, sama neviem čo by som robila. Ak si však presvedčený, že sa ubrániš ak by bolo zle, tak nechať to tak.
ak uradnici pridu na to, ze ma informovali komu a kolko mam platit a ja som ich vyzvu neposluchol, tak samozrejme pokutu zaplatim. zatial som ani jeden email/telefonat/postu nedostal, tak predpokladam ze vsetko robim spravne, inak by ma uz urcite kontaktovali. ak ma vedu ako svk dan. rezidenta, tak im asi bude divne, ze som 5 rokov slovenskemu statu nezaplatil ani cent na dani z prijmu :-)
Power of Knowledge
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3795
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 124 times
Been thanked: 327 times
Kontaktovať používateľa:

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa osamely chodec »

pretoze este neviem kde budem zit. a nechce sa mi behat po uradoch - myslim to smrtelne vazne, behat po uradoch je ta posledna vec akou chcem travit svoj zivot. stat ako cesky, tak i slovensky ma informaciu kde sa cele roky nachadzam, nech sa paci, mozu mi automaticky menit trvale pobyty a neobtazovat ma tym ... platim si za to zbytocnych uradnikov. tak isto nemam problem platit vypalne kde ho podla ich vymyslenych, nezmyselnych, neprehladnych a komplikovanych pravidiel platit mam. nech si to vybavia medzi sebou a nech mi daju vediet kde a kolko. nemam najmensi problem. kontakty na mna maju.

Aurelio, prepac, ale toto je mylna predstava. Takto to v realnom zivote nefunguje. NEZNALOST NEOSPRAVEDLNUJE. Je to iba Tvoj problem, ze sa nevies zararadit kde mas platit dan. Snad poznas profesiu danovy poradca, takze naco tu vyplakavas ze nebudes studovat zakony , nemusis , niekto iny sa tym zivi, staci si ho len objednat a zaplatit . Predpokladam, ze si neuctujes sam, ale uctuju ti profesionali, neliecis sa sam, liecia ta profesionali ...
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7046
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 146 times
Been thanked: 275 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa jogo »

Celkom zaujimava debata s tym danovym domicilom. Ked som pred 10 rokmi robil na zivnost v Cesku, tak ma ceske urady a cesky bratranec, u ktoreho som chcel robit, nutili otvorit si cesku zivnost, platit zdravotne a socialne odvody v Cesku, v podstate zmenit "danovy domicil". Ked som chcel robit na slovensku zivnost v Cesku, tak som udajne mohol tam robit maximane 183 dni. Tak som sa podla toho zariadil :) , lebo pre mna bola ovela vyhodnejsia slovenska zivnost ako ceska, nakolko do nakladov som si mohol dat stravne a vreckove ako pri zahranicnej pracovnej ceste a to cinilo 800 CZK denne.
Aurelio, viem, ze som raz bol pytat na danovom urade potvrdenie o danovom domicile, len uz si nepamatam, ktory broker ho odo mna pozadoval. Takze pocuvni Danu, chod na Cesky danovy urad a pytaj si potvrdenie o danovom domicile. Ak ti ho daju, mas istotu, ze mas danit v Cesku aj prijmy z burzy, ak ti ho nedaju, tak mas slovensky danovy domicil a zisky z burzy tym padom danis na Slovensku, mzdu ti zdania v Cesku a prijmy z podnikania, ak mas cesku zivnost, budes pravdepodobne danit v Cesku , ale tym si nie som taky isty. Ako pise Chodec, mame danovych poradcov, ich sa opytaj, ale najdi si takeho, co ti nebude "pre istotu" radit zdanovat vsetko, aby sa nahodou nepomylil.
Ja som bol raz v zivote za danovym poradcom este v 1993 roku, poradil mi "pre istotu" zdanit, aj ked som mu citoval zakon, ze som oslobodeny od dane, len mal som v tom obdobi vojensku sluzbu a bolo to trochu diskutabilne.
Potom, ked som uz dan zaplatil, som v hospodarskych novinach nasiel clanok, ktory sa venoval prave mojmu problemu a v nom pisali, ze som oslobodeny od dane 3 roky ako absolvent skoly, ktory zacal podnikat rok po skonceni skoly.
Tak som siel s tym clankom na danovy urad a nech mi teraz vratia dan. Tak mi povedali, ze mozem poziadat o jej vratenie, ale ze to bude zlozita procedura a nech sa jej radsej vyhnem(danova kontrola atd.) Tak som si povedal, ze kvoli 3000Skk sa mi neoplati natahovat s danovym uradom.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3995
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Kazdy danovy poradca mu poradi "platit pre istotu vsade vsetko". Isiel by sam proti sebe keby mu to nepovedal. Zoberie peniaze a je kryty. Podobne ako s doktorom. Predpise vam 4 lieky, jeden z toho uzitocny, dva platite v plnej cene. Doktor ma ruky formalne umyte, sustavne predavkovavanie sa liekami sa prejavi az o 10 rokov pripadne tie dva su uplne neskodne a zaroven zbytocne. Naco by to robil inak ako ostatni.

Aurelio - o daniach si musi rozhodovat kazdy sam za seba. Zvaz si co za ake riziko ti stoji. Kopa rizik je pravdepodobne daleko mensia nez to strasiaci na internete popisuju. Vacsina vyberov poplatkov sa zaklada na tom, ze cast vystrasenych ludi to snad zaplati a ak by to nestacilo pojde sa vytvorit zopar exemplarnych prikladov na zastrasenie a roztrubit to v televizii. (Cigan v hornej-dolnej zrubal 4 borovice a dostal za to pokutu XY tisic EUR a hrozi mu odsudenie na 2 roky ... sprava v hlavnych TV na Markize).

Zober si ako priklad fungovanie kominarov - to je teraz moderne. Porozhadzuju po schrankach v dedine letaky ze podla nejakeho paragrafa by sa kuriace teleso a komin mali davat skontrolovat v takych a onakych intervaloch. Nespomenu ze nikto za posledne desatrocia nebol ohladom toho kontrolovany, prakticky nikto nema kompetencie a smernice nejako to kontrolovat (lebo na vniknutie do domu by potreboval potvrdenie o domovej prehliadke alebo nieco podobne komplikovane a na pisomnu vyzvu by si mu o 2 dni doniesol papier od kominara z vedlajsej dediny a jeho kontrola by bola zbytocne). Mozno nejaka fabrika alebo podnikatel by kvoli tomu mohli mat problem. Ale polovica 70 rocnych babiek kominarov pri navsteve pusti do domu, pozru sa jej zrkadielkom do komina, povedia cisty a zoberu 10E. Takto funguje svet a vyberanie poplatkov. Vybera ich uz hocikto a niektori ludia zaplatia hocico.
Dana
Platinum Member ***
Príspevky: 722
Dátum registrácie: So 02 12, 2006 5:15 pm

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa Dana »

Ja už normálne neviem, či aj také potvrdenie o domicile je dostatočným dokladom, ak ho v minulosti vydávali po 6 mesiacoch práce na inom území. Úrady ho medzi sebou uznávajú ako dôkazny prostriedok :) tak treba toho zatiaľ využiť, ale vždy je za spätné obdobie, nie za budúce.
Vieme z minulosti aké rady dávajú niekedy aj daňoví poradcovia. Či už to boli rady v Trende alebo niekde inde. Ani neviem, či sú u nás takí, ktorí preberajú zodpovednosť za zlé rozhodnutie.
Ak by náhodou hrozilo niekomu trestné stíhanie, lebo obmedzia účinnú ľútosť, aj vtedy bude preberať zodpovednosť? Či taký stav nemôže nastať?
Rozmýšľanie síce trochu bolí, ale je to nezabudnuteľný zážitok.
Dana
Platinum Member ***
Príspevky: 722
Dátum registrácie: So 02 12, 2006 5:15 pm

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa Dana »

Jaro, tvoj príspevok som predtým nečítala, kiež by to tak bolo, aby nikdy, nikto, nikoho nenaháňal. Ale vieš ako to skončilo v zdravotke s naháňaním odvodov po 20 rokoch, na ktoré ani nemali v mnohých prípadoch právo, len využívali nevedomosť.
Kto zaručí, že nezačnú aj dane po 20 rokoch naháňať?
Rozmýšľanie síce trochu bolí, ale je to nezabudnuteľný zážitok.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3995
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Ak by zacali beznych ludi celoplosne otravovat s danami starsimi ako 6 rokov, roznosili by ich v mediach ze nemaju poriadok ani v sucasnych tak co otravuju so starsimi a ta vlada by sa odpisala do buducich volieb. Mozno ked mozgy Slovakov este 20 rokov budu masirovane ideologiou EU - tak mozno potom take nieco bude pripadat do uvahy. Teraz este nie.
Dana
Platinum Member ***
Príspevky: 722
Dátum registrácie: So 02 12, 2006 5:15 pm

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa Dana »

Však pre zdravotku nie tak platilo, že ani v súčasných odvodoch nemali poriadok? A ako to, že si to vtedy nevšimli, ale až po 20 rokoch ?

Aurelio, ak by si ten domicil predsa šiel vybavovať a dali ti ho :), čo by som ti veľmi priala, tak si v suchu. A potom každý rok v januári ich treba o to žiadať, aby si v marci vedel, kde máš príjmy daniť. :) Komu sa to nechce robiť, musí byť pripravení si to vedieť vyargumentovať hoci aj na súde. To je žiaľ smutná realita.
Rozmýšľanie síce trochu bolí, ale je to nezabudnuteľný zážitok.
Dana
Platinum Member ***
Príspevky: 722
Dátum registrácie: So 02 12, 2006 5:15 pm

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa Dana »

No neviem, či taká cudzinecká polícia by šla vybavovať cez mail. Musia si ťa aj overiť.
A s TP by tam mal zrejme tiež problém, ak je to tak, že ak odíde na viac ako 3 mesiace v priebehu 5 rokov, bude sa 5 rokov počítať stále odznova. Takto ho nemusí dostať níkdy, ak pravidelne chodí aj do iných štátov.
Rozmýšľanie síce trochu bolí, ale je to nezabudnuteľný zážitok.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15662
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 968 times
Been thanked: 1326 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Dnes v správach, i z dnešného článku:

Na decentralizované digitálne meny, ktoré využívajú princípy kryptografie, sa postupne a v rôznej miere zameriavajú úrady v celej Európe. Situácia je v ich prípade o čosi komplikovanejšia, nakoľko digitálne meny nepoznajú hranice ani štandardné regulácie. Technológia, ktorú využíva napríklad Bitcoin, je novou metódou spravovania blokov informácii o používateľoch, bez toho, aby medzi dvomi používateľmi figurovala tretia strana, teda akýsi medzistupienok prepravy dát. Ido o systém blockchain.

Ak by sa táto mena začala regulovať alebo zdaňovať, porušil by sa jej hlavný princíp, ktorým je anonymita. Súčasné plány pri zdaňovaní napríklad v Európe však smerujú k tomu, aby sa online platformy, na ktorých sa s kryptomenami obchoduje, povinne starali o zákazníkov a nahlasovali podozrivé transakcie. Dôležitým elementom je tu totiž eliminácia možnosti prania špinavých peňazí, ktoré je v neregulovanom svete kryptomien ťažké odhaliť.

Podľa slovenského ministerstva financií sú príjmy dosahované v súvislosti s kryptomenami u nás už v súčasnosti považované za zdaniteľné. „Vzhľadom k nárastu otázok od individuálnych daňovníkov plánuje Ministerstvo financií SR vydať všeobecné usmernenie k zdaňovaniu takýchto príjmov,“ uviedlo ministerstvo.

https://euractiv.sk/section/digitalizac ... ryptomeny/" onclick="window.open(this.href);return false;
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Aurelio
Gold Member **
Príspevky: 309
Dátum registrácie: Št 13 12, 2007 9:51 pm
Been thanked: 1 time

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa Aurelio »

osamely chodec napísal:Aurelio, prepac, ale toto je mylna predstava. Takto to v realnom zivote nefunguje. NEZNALOST NEOSPRAVEDLNUJE. Je to iba Tvoj problem, ze sa nevies zararadit kde mas platit dan. Snad poznas profesiu danovy poradca, takze naco tu vyplakavas ze nebudes studovat zakony , nemusis , niekto iny sa tym zivi, staci si ho len objednat a zaplatit . Predpokladam, ze si neuctujes sam, ale uctuju ti profesionali, neliecis sa sam, liecia ta profesionali ...
neznalost neospravedlnuje je princip tak z cias marie terezie, kedy bol zakonnik jedna kniha. dnes keby som vytlacil vsetky zakony slovenska a ceska, tak by som mal 20 m kubickych A4 kancelpapiera minimalne a precitat by som to za cely zivot nestihol. to nie je moj problem, ze slovensky stat nedokaze generovat jasnu, strucnu a zrozumitelnu legislativu. od toho su plateni, aby to robili. ich sluzby su na nic a neplnia si svoje povinnosti.

profesiu danoveho poradcu samozrejme poznam a v buducnosti sa ju chystam hojne vyuzivat. pretoze danovy poradca je od toho, aby ti radil ako NEplatit dane, nie ako ich platit - od toho je tu stat, ktory ta chce okradat a ma ta informovat kde ako a kolko chce od teba ukradnut. ja ked chcem, aby niekto za moje sluzby zaplatil, tak dostane presnu ciastku a cislo uctu do mailu, ked nezaplati vcas, tak ide mila pripomienka mailom, potom upozornenie mailom, potom telefonat a az potom by som to daval na sud a pokuty. podobne ked chce stat, aby som mu za jeho sluzby platil, tak ma postupovat normalnym sposobom. nie vygenerovat 100 tisic stran danovej legislativy a zadriet neznalost neospravedlnuje. sluzby statu povazujem za kradez a preto nazyvam dane vypalnym, lebo kym pri mojich sluzbach sa moze protistrana rozhodnut ci ich akceptuje a za aku cenu, tak u statu to nemam na vyber. proste mi ukradnu 50% mojich penazi a dodavaju tak velke h**** ako protihodnotu - nieco ako mafia s ich vypalnym.

a uz je uplne zcestne si mysliet, ze ked platim byrokraticky aparat, tak budem este zo svojich platit danoveho poradcu, aby to studoval a mi to vysvetlil.

to, ze mi uctuju profesionali je zase ten isty problem. ja uctovnictvo nepotrebujem, mam vo svojich exceloch perfektny prehlad o predajoch i nakladoch. uctovnici ako cela profesia a ich samotna existencia su DOKAZOM toho ako stat nedokaze jasne, strucne a jednoducho formulovat svoje hlupe zakony a robi ich neprehladne a komplikovane az do takej miery, ze existuju tisice uctovnikov v 5 resp. 10 milionovej krajinke. uctovnictvo mam len preto, aby ma nezavreli /analogicky ochranu mafie ma podnik len preto, aby ho nevypalili/.
Power of Knowledge
raitrader
Príspevky: 30
Dátum registrácie: So 06 01, 2018 1:08 am

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa raitrader »

Mohli by sme sa prosim vratit k povodnej teme? Nazov je "dane a btc".

Takze zatial to vidim takto:
A) zaplatit nehoraznych 39%, zdanit to ako prilezitostny prijem (DP B, ostatne prijmy - ine prijmy)
-nepredpokladam, ze sa da nejako minimalizovat tato ciastka.
-najmenej prijatelny sposob
-je mozne spravit dodatocne danove priznanie, kde zdravotne odvody mozete uviest ako vas danovy naklad, cim o nieco znizite dan (vo vysledku to bude cca 35-36%)

B) Odstahovat sa do zahranicia a nasledna zmena danovej rezidencie, zaplatenie dani tam
-Cesko 15%
-Slovinsko 0%
Samotny sposob nema ziaden zadrhel, skor je to dost obtazujuce ist na pol roka byvat niekde inde. Problem je aj obrovska volatilita kryptomien, mozno po pol roku bude prave vyrazny pokles hodnoty a nebudete moct prave predat

C) Zalozenie firmy v nejakej zmluvnej krajine s nizkymi danami, kryptomena vlozena do majetku firmy (bezodplatne), nasledny predaj a vyplatenie zisku.
-Bulharsko 10%
-dan z dividend 7% na slovenskej strane
-naklady so zalozenim firmy, vybavovacky, pri velkych ciastkach by ste sa stali platitelom DPH, mozne kontroly atd.

D) Zalozenie firmy v nejakej nezmluvnej krajine (Belize, Seychelly atd.), kde nie su ziadne dane
-0% dan
-nemozete si ich vsak previest na slovensky ucet, uplatnuje sa zrazkova dan 35%, cim to cele straca zmysel
-neviem ako to je, ale vela firiem by asi nebolo ochotnych vystavovat fakturu na firmu z Belize napriklad pri predaji auta atd. takze realne s tym mate problem nieco zaplatit
-k bankovemu uctu vsak mate debetnu kartu, ktorou mozete vytahovat peniaze z bankomatu a platit v obchodoch, samozrejme vsak musi ist o vydavky vasej firmy! :-) Ale vieme ako to je... danovy urad z Belize si s tym lamat hlavu nebude :D

E) pockat na novu Kazimirovu dan
-nevieme ziadne detaily, len ze by mala platit od buduceho roku
-je mozne, ze nahradi sucasne zdanenie a vo vysledku bude zdanenie prijatelnejsie
-zaroven hrozi, ze to bude naopak a tato dan bude dodatocnou danou k existujucemu zdaneniu, cim sa dostaneme na zdanenie aj cez 50%

F) vasu kryptomenu poslete kamaratovi/znamamemu v krajine s lepsim danovym zatazenim (Cesko, Slovinsko, Bulharsko atd.), kde ju on nasledne preda a normalne ju zdani. Nasledne vam zostatok posle ako financny dar na vas ucet. Financne dary na Slovensku nie su predmetom dane a tym padom neplatite nic.
-zalozene na dovere
-musite mat vhodneho znameho
-mozno sa to da riesit nejako cez nejaky escrow?
-je to rovnake ako zmena danovej rezidencie, akurat nikam nemusite ist a vyuzijete k tomu niekoho, kto uz tam v sucasnosti je :)
-Ma tento sposob nejaky hacik? Prehliadol som nieco? Vychadzajme z toho, ze je nemozne zistit, kto bol povodny majitel kryptomeny atd.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15662
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 968 times
Been thanked: 1326 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa JUGGLER »

a iné varianty?

1. keď sa dotiahne to zdaňovanie , možno už nebude treba riešiť ďalšie zisky z BTC, lebo žiadne nebudú. Možno BTC už dosiahol svoj vrchol , veď už aj taxikári radia nakupovať a každé decko, každá babka vie o čo ide. Budú sa teda riešiť straty z prasknutia bubliny...čo by bola pre ,,early investorov,, tragédia, lebo po zdanení ziskov z rastu 2017 následné straty už štát nebudú zaujímať.

2. Z toho jednoznačne vyplýva, že keď BTC, tak iba na firmu ako nám to opisuje andre v článku...lebo FIRMA si vie uplatniť straty a firma neplatí odvody.

3. ďalej pre mňa z podstaty BTC vyplýva, že to nie je reálna investícia s reálnymi fundamentami a teda dosiahnúť zisk na tomto inštrumente je vecou šťastia - tak ako v gamblingu. Tí čo si vsadili alebo dolovali pred 2018 proste mali šťastie...ostatní už len gamblujú ...možno zarobia..možno prerobia..ja to vidím v tejto fáze tak 1:1

4. Ked to mám brať ako nejaký profi gambling, alebo kvázi profitrading BTC...tak v tomto sa dajú využiť naše zákony, že zisky zo stávkovania a hazardu nepodliehajú zdaneniu. Takže môžeme hrať bitcoin cez spreadbetting ( = to isté ako bitcoin cez burzu ), alebo cez binárne opcie ( to je len kvázi stávkovanie, kam sa bude BTC uberať v čase a cene).

5. Nuž a keby som bol dlhodobý investor...že mienim BTC držať ako súčasť portfólia...skrátka že to držanie presiahne 1 rok, tak ho kúpim vo forme ETF, alebo futures ...a to by pri držaní nad 1 rok bolo oslobodené od zdaňovania i platenia odvodov.

Z toho všetkého mi vyplýva, že reálne držať bitcoin ako digitálnu menu nemá žiadny význam. Stabilita žiadna. Anonymita sa vyparuje a regulácia nastupuje. A o konkurencii ani nehovorím...1300 iných cryptomien.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1712
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 146 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa Glogol »

Nakup crypta_A za eura a nasledne nakup crypta_B za crypto_A sa bude povazovat za predaj crypta_A a bude treba pocitat danovy zaklad ? Nemozu sa zapocitavat zisky straty z crypta so ziskami a stratami z akcii ?
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
raitrader
Príspevky: 30
Dátum registrácie: So 06 01, 2018 1:08 am

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa raitrader »

Juggler - sorry, ale je to zase kusok mimo temu. Tema je o daniach a nie o tom, ze "bublina!!!!". Prepac, ale je to uz kusok unavne, ked to vidim stale a stale, ako som bol blby, a ze uz je potom a bublina praskla. Vies od kedy to pocuvam? Od roku 2012. A ako pozeram, tak pozeram, kurz dnesneho dna a kurz z roku 2012 - nemam pocit, ze som na tom zle. Ak sa tu chceme bavit o BTC ako takom, tak o tom zalozme inu temu. Fakt by nemal byt zmysel tejto temy ci sa oplati alebo neoplati mat kryptomeny. Tuto otazku ma uz kazdy zodpovedanu, ak si otvori temu "dane a btc", kedze ich chce danit, tak ich uz asi ma.

ETF, firma atd. uz neprichadza pre mna a drtivu väcsinu ludi do uvahy, lebo svoje kryptomeny uz davno mame v sukromnom vlastnictve.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3795
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 124 times
Been thanked: 327 times
Kontaktovať používateľa:

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa osamely chodec »

https://www.youtube.com/watch?v=MfUGPsssytQ" onclick="window.open(this.href);return false;
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3995
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

pokus napísal:S tým kominárom je to tak, že je to povinné a nevynútiteľné. Ale len do momentu, keď sa náhodou niečo stane a potom dostaneš automaticky pokutu, pretože si komín nemal (minimálne papierovo) v poriadku. Rovnako tak pri dopravnej nehode a chýbajúcej STK, alebo pri daňovej kontrole.
To s tym kominarom a chybajucou STK je podstatny rozdiel hlavne kvoli tomu, ze papier od kominara budes potrebovat len v pripade potencialnej skodovej udalosti, zatial co za chybajucu STK ti domov pride pokuta po jej prepadnuti aj ked si ziadnu skodovu udalost nemal a ani ta policajt na ceste nezastavil.

To ze STK maju dobre evidovanu je kazdemu jasne. Zatial co vymahatelnost (a hlavne zistitelnost) transakcii v kryptomenach a z nich plynucich dani je znacne otazna. Takisto kontrolovatelnost jednotlivych zdanitelnych aktivit drobnych osob je otazna. Investovanie cez brokera so sidlom na Panamskych ostrovoch chlapikom ktory sa kazdy rok zdrzuje v inom state. Kedze je tam XY pripadov kedy sa ho dan netyka a ani sam danovy uradnik si nie je jasny od koho ma co pozadovat. Je rad ked zdani subjekty, ktore ma naistotu vo svojom rajone a podnikaju mu tam verejne. Ani tie nepostiha skontrolovat vsetky a dostatocne.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7046
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 146 times
Been thanked: 275 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa jogo »

raitrader napísal:Vies od kedy to pocuvam? Od roku 2012. A ako pozeram, tak pozeram, kurz dnesneho dna a kurz z roku 2012 - nemam pocit, ze som na tom zle. Ak sa tu chceme bavit o BTC ako takom, tak o tom zalozme inu temu. Fakt by nemal byt zmysel tejto temy ci sa oplati alebo neoplati mat kryptomeny. Tuto otazku ma uz kazdy zodpovedanu, ak si otvori temu "dane a btc", kedze ich chce danit, tak ich uz asi ma.
ETF, firma atd. uz neprichadza pre mna a drtivu väcsinu ludi do uvahy, lebo svoje kryptomeny uz davno mame v sukromnom vlastnictve.
Fakt by ma zaujimalo, ako si teraz vydrzal 50% pokles Bitcoinu, ked vidis, ako sa ti rozplynulo par stotisic eur zisku. :)
My tu zdanujeme take zisky, ze nam hrozi maximalne pokuta, ak si zle poradime, ale tebe hrozi vazenie, ak zle zdanis radovo take ciastky, ako tu bezne uvadzas ako priklad.
Nechapem,preco si nezistis, ktore firmy alebo danovi poradcovia radia bohatym ludom na Slovensku ako neplatit dane, nepredas jeden Bitcoin a neides sa k takej firme alebo danovemu poradcovi poradit.

p.s: Inac tie moznosti, ako optimalizovat dan, ktore si tu napisal ty a Juggler sa mi velmi pacia(tak vyzera pravy brainstorming) a budem sa nimi inspirovat, ale neriskoval by som vazenie, ak by som sa zle rozhodol pri tak vysokych ziskoch.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
andre
Guru Member ****
Príspevky: 1287
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 225 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa andre »

raitrader napísal: C) Zalozenie firmy v nejakej zmluvnej krajine s nizkymi danami, kryptomena vlozena do majetku firmy (bezodplatne), nasledny predaj a vyplatenie zisku.
-Bulharsko 10%
-dan z dividend 7% na slovenskej strane
-naklady so zalozenim firmy, vybavovacky, pri velkych ciastkach by ste sa stali platitelom DPH, mozne kontroly atd.

D) Zalozenie firmy v nejakej nezmluvnej krajine (Belize, Seychelly atd.), kde nie su ziadne dane
-0% dan
-nemozete si ich vsak previest na slovensky ucet, uplatnuje sa zrazkova dan 35%, cim to cele straca zmysel
-neviem ako to je, ale vela firiem by asi nebolo ochotnych vystavovat fakturu na firmu z Belize napriklad pri predaji auta atd. takze realne s tym mate problem nieco zaplatit
-k bankovemu uctu vsak mate debetnu kartu, ktorou mozete vytahovat peniaze z bankomatu a platit v obchodoch, samozrejme vsak musi ist o vydavky vasej firmy! :-) Ale vieme ako to je... danovy urad z Belize si s tym lamat hlavu nebude :D
Toto podla mna nie je mozne, v momente ked budes prevadzat tie BTC zo osobneho konta na firemny by si to mal zrejme zdanit. Aj ked samozrejme zakon to zatial takto exaktne neuvadza. Preto chcu spravit tu novelu, podla predbezneho infa by sa v % nemalo nic zmenit, len upresnia pojmy.

A aj pri offshore firme (aktualne sa to tyka uctov vo viac ako 100 krajinach) bude firemny bankovy ucet reportovany danovym organom krajiny, kde je beneficial owner (cize nepomoze ani nominee) danovym rezidentom vid. CRS.
raitrader napísal: F) vasu kryptomenu poslete kamaratovi/znamamemu v krajine s lepsim danovym zatazenim (Cesko, Slovinsko, Bulharsko atd.), kde ju on nasledne preda a normalne ju zdani. Nasledne vam zostatok posle ako financny dar na vas ucet. Financne dary na Slovensku nie su predmetom dane a tym padom neplatite nic.
-zalozene na dovere
-musite mat vhodneho znameho
-mozno sa to da riesit nejako cez nejaky escrow?
-je to rovnake ako zmena danovej rezidencie, akurat nikam nemusite ist a vyuzijete k tomu niekoho, kto uz tam v sucasnosti je :)
-Ma tento sposob nejaky hacik? Prehliadol som nieco? Vychadzajme z toho, ze je nemozne zistit, kto bol povodny majitel kryptomeny atd.
Toto je podla mna tiez problem, lebo v momente ked ju prevedies niekomu inemu by si ju zrejme mal zdanit.


Ako dobry napad pre tych, co chcu teraz kupovat BTC s dlhodobim horizontom vidim to ETF, ktoreho predaj bude po 1 roku oslobodeny od dani aj odvodov. Futures su derivaty a preto sa ich jedno rocny test netyka.
raitrader
Príspevky: 30
Dátum registrácie: So 06 01, 2018 1:08 am

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa raitrader »

jogo napísal: Fakt by ma zaujimalo, ako si teraz vydrzal 50% pokles Bitcoinu, ked vidis, ako sa ti rozplynulo par stotisic eur zisku. :)
My tu zdanujeme take zisky, ze nam hrozi maximalne pokuta, ak si zle poradime, ale tebe hrozi vazenie, ak zle zdanis radovo take ciastky, ako tu bezne uvadzas ako priklad.
Nechapem,preco si nezistis, ktore firmy alebo danovi poradcovia radia bohatym ludom na Slovensku ako neplatit dane, nepredas jeden Bitcoin a neides sa k takej firme alebo danovemu poradcovi poradit.
To je jednoduche. Na svojom ucte vidis stale rovnaky pocet kryptomeny, v eurach si to na svojom ucte nikdy nevidel, takze to tak neprezivas :D . Taktiez pomaha fakt, ze takych "prasknuti bubliny" tu uz bolo tak vela, ze uz to nijako neprezivam. Je to proste cyklicky jav.

Danovy poradcovia - problem je najst takych, co vobec vedia, co to je bitcoin. Pripadne su to len ludia, co za teba vyplnia formular na zalozenie offshore firmy a pytaju si stvornasobok toho, co je samotny poplatok. Ale ked by si o niekom schopnom v tejto oblasti vedel, tak mi daj vediet.


Inac strasenie väzenim podla mna nie je na mieste. Ako som tu uz viackrat napisal, nehladam nelegalny sposob. Danova optimalizacia s vyuzitim platnej legislativy nie je trestna. Ak najdeme sposob, ktory zakon dovoluje a umozni mi minimalizovat dane, tak preco ho nevyuzit? Taktiez aj keby doslo k nejakym problemom, tak si nemyslim, ze hrozi väzenie. Maximalne doplatenie dane a mozno nejake penale (plus vyuzitie ucinnej lutosti). Väzenie skor hrozi u ludi, ktori aktivne vytahuju peniaze od statu smerom k sebe (vratky DPH). Ale toto som si nejako neoveroval, takze sa mozno mylim.
andre napísal: Toto podla mna nie je mozne, v momente ked budes prevadzat tie BTC zo osobneho konta na firemny by si to mal zrejme zdanit. Aj ked samozrejme zakon to zatial takto exaktne neuvadza. Preto chcu spravit tu novelu, podla predbezneho infa by sa v % nemalo nic zmenit, len upresnia pojmy.

A aj pri offshore firme (aktualne sa to tyka uctov vo viac ako 100 krajinach) bude firemny bankovy ucet reportovany danovym organom krajiny, kde je beneficial owner (cize nepomoze ani nominee) danovym rezidentom vid. CRS.
Tak to je dost onicom, ak sa nic v % nebude menit. Mozem vediet odkial mas take info?
Inac, budme realisti. Ako sa da dokazat kto je povodnym majitelom kryptomeny? Bitcoin je v podstate len 1 verejny kluc (adresa) a 1 privatny kluc (heslo). Nic viac, nic menej. Nie je nijako viazany na vase meno, adresu, nic. Proste len 2 "hesla", to je vsetko. Nemyslim si, ze by offshore urady po tebe pozadovali nejake veci ohladom toho, ze odkial ma dana firma kryptomenu.

Ano, s CRS mas uplnu pravdu. Ale je to problem? Ved vlastnenie firmy v offshore je stale 100% legalne a dovolene. Samozrejme, firemne peniaze by si mal vyuzivat potom len na firemne ucely.
andre napísal: Toto je podla mna tiez problem, lebo v momente ked ju prevedies niekomu inemu by si ju zrejme mal zdanit.
Nuz, vid bod hore ohladom anonymity drzby kryptomeny. Proste bol u teba niekto, opisal si tvoje kluce a hotovo. Ale v prvom rade ani nikto nevie, ze si jej majitelom :lol: . Ale okej, tu sa dostavame na tenky lad. Priznavam. Teda vramci zakona. Preto uvazujme, ze mu to proste darujes (ci uz ustnou dohodou alebo pisomne), darovat veci predsa zakazane nie je.
Ale aj tak sa mi to nejako nezda. Ak ja niekomu darujem moju zbierku postovych znamok, tak ja mam z toho ist zaplatit dane? Vies mi ukazat nejaky zakon, ktory prikazuje tomu, co daruje, zaplatit z daru dan? Rad by som si to pozrel.

Ked mi napriklad otec daruje jeho auto, tak ma sa ist nahlasit na danovy urad, ze chce zaplatit dan za darovanie auta mne? To mi nepride velmi realne.
Musim vychadzat z toho, ze bitcoin je povazovany vec/komoditu, nie finacny nastroj. Aspon takto to tvrdi NBS/Financna sprava. Takze ta analogia je rovnaka.
andre
Guru Member ****
Príspevky: 1287
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 225 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa andre »

K tomu darovaniu - skus si pozriet Daňový poriadok § 3 ods. 6 :
(6) Pri uplatňovaní osobitných predpisov pri správe daní sa berie do úvahy skutočný obsah právneho úkonu alebo inej skutočnosti rozhodujúcej pre zistenie, vyrubenie alebo vybratie dane. Na právny úkon, viacero právnych úkonov alebo iné skutočnosti uskutočnené bez riadneho podnikateľského dôvodu alebo iného dôvodu, ktorý odráža ekonomickú realitu, a ktorých najmenej jedným z účelov je obchádzanie daňovej povinnosti alebo získanie takého daňového zvýhodnenia, na ktoré by inak nebol daňový subjekt oprávnený, sa pri správe daní neprihliada.
To tvoje "darovanie" je ucebnicovy priklad ako si ucelovo znizit dan.

Pri offshore firme musis zdanit podla sucasnej EU legislativy prijmy tam, odkial je firma riadena (aj nepriamo), cize na Slovensku.

Samozrejme to dokazovanie u kryptomien je momentalne problem. A problem na Slovensku je aj neochota uradnikov riesit komplikovane spory.

Uz ale su, resp. sa buduju systemy, ktora analyzuju kazdu transakciu v blockchaine a teda vedia vystopovat kazdu transakciu k "zmenarni" kde sa to prevadzalo z/do meny. Tym padom vedia vysledovat, kto peniaze vlozil/dostal. Je len otazka casu, kedy to niekto zacne predavat statom ako sluzbu a potom mozu zacat spatne dorubovat danove nedoplatky..
raitrader
Príspevky: 30
Dátum registrácie: So 06 01, 2018 1:08 am

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa raitrader »

A netyka sa to len podnikatelov? Pise sa tam o podnikatelskom dovode. A stale tam nikde nevidim zmienku o tom, ze darujuci ma platit dane z darovanej veci. Je to niekde?

Ok, tak na offshore zabudnime.

To stopovanie nevidim realne:
1) nebavime sa len o bitcoine. Bavime sa napriklad aj o kryptomene Monero, ktore je zo svojej technickej podstaty spravene ako nevystopovatelne. Staci si zamenit svoju kryptomenu kratkodobo za Monero, poslat si to medzi svojimi penezkami a dovi dopo. Pri bitcoine mas pravdu, tam to vystopovatelne je, pomerne lahko.
2) zabudas na to, ze velke mnozstvo kryptomeny nebolo nikdy na burze. Dana mena bola vytazena a nasledne presunuta do penazenky v PC. Nevystopovatelne.

Takze teoreticky sa Monero dostane k tvojmu kamosovi zo Slovinska, ten to preda a zdani (resp. ziadna dan u nich nie je) a nasledne ti to daruje ;).
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15662
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 968 times
Been thanked: 1326 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa JUGGLER »

raitrader napísal:Juggler - sorry, ale je to zase kusok mimo temu. Tema je o daniach a nie o tom, ze "bublina!!!!". Prepac, ale je to uz kusok unavne, ked to vidim stale a stale, ako som bol blby, a ze uz je potom a bublina praskla. Vies od kedy to pocuvam? Od roku 2012. A ako pozeram, tak pozeram, kurz dnesneho dna a kurz z roku 2012 - nemam pocit, ze som na tom zle. Ak sa tu chceme bavit o BTC ako takom, tak o tom zalozme inu temu. Fakt by nemal byt zmysel tejto temy ci sa oplati alebo neoplati mat kryptomeny. Tuto otazku ma uz kazdy zodpovedanu, ak si otvori temu "dane a btc", kedze ich chce danit, tak ich uz asi ma.

ETF, firma atd. uz neprichadza pre mna a drtivu väcsinu ludi do uvahy, lebo svoje kryptomeny uz davno mame v sukromnom vlastnictve.

Ja vo všetkých bodoch rieším zdaňovanie. A vôbec na tom nezáleží, či už kryptomenu dávno máš...zdaňovacie obdobie je kalendárny rok...čiže tvojou povinnosťou je zdaniť všetky svoje celosvetové zisky za 2017.
Ked to neurobíš a štát si nájde cestu ako to zistiť, tak ti daň dorúbi a podá na teba trestné oznámenie za neplatenie daní.

Ja si myslím, že ty to berieš tak, že teraz v tejto fáze je tvoje vlastníctvo BTC plne anonymné. A štát nemá šancu ako prísť na to, že vlastníš BTC - teda odkedy ho vlastníš, od akej ceny, aby vedel vyčísliť tvoje zisky za jednotlivé kalendárne roky. A ked ho prevedieš niekde inde, kde by si ho predal, tak už sa bude zdanovať podľa tohto miesta, alebo subjektu kde môže nastať odhalenie vlastníka.


V tomto ja nemôžem povedať svoj názor. Pretože neviem, či štáty nájdu nástroje ako identifikovať anonymných vlastníkov, alebo to budú vedieť urobiť až vtedy , ked BTC bude predaný. V tejto fáze môžem riešiť len to ako môžeš ty, reálny držiteľ BTC špekulovať zo svojou kryptomenou v 2018 ak ju zajtra predáš, alebo za ňu nakúpiš, alebo prevedieš na firmu v zahraničí, alebo zameníš za ETF a futures - čiže začneš riešiť zdaňovanie do budúcnosti. A ja píšem, že v budúcnosti existujú spôsoby ako to robiť tak, aby si dane z takejto špekulácie LEGÁLNE nemusel platiť vôbec. Pretože ked BTC vyjde z môdy, nikto sa už nebude starať o tvoje straty.

K tvojím bodom môj názor.

A. Konštatuješ, že by si mal zaplatiť 39% ( asi neprijatelné )
B. že sa môžeš odsťahovať a zmeniť daňový domicil ( tiež zle)
C. ZLE
D. OK
E. ZLE. Platí zdaňovanie podľa platných zákonov. Kažimír len vycibrí spôsoby ako zabrániť únikom v digitálnej sfére.
F. Hlúposť. Darmo pošleš, darmo sa predáš, darmo sa zbavíš...Tvoja povinnosť zdaniť ZISK za zdaňovacie obdobie 2017 ostáva. Toto už nijak neodrbeš...môžeš sa len modliť aby štát nenašiel nástroje ako to zistiť.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
raitrader
Príspevky: 30
Dátum registrácie: So 06 01, 2018 1:08 am

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa raitrader »

Juggler - prosim mozes mi vysvetlit, preco by mal clovek platit dan z prijmu ak nemal z danej veci este ziaden prijem? Ty mi tvrdis, ze ked si kupim zlatu tehlicku, vzacny obraz, auto, kilogram cukru a NEPREDAM to, tak mam z toho kazdy rok platit dan z prijmu a zdravotne odvody? Prepac, tomu proste neverim a bol by to svetovy unikat. Ako mozes platit dane ak nevznikla danova udalost, tj. zisk z predaja? Ja som nic nepredal, nemam jedno jedine euro zisk.

Ak byvas v novom byte (menej ako 5 rokov), tak ty ho na zaciatku roka das ocenit a ked zistis, ze stupol na hodnote, tak ides zaplatit dane a odvody? Aj ked byt nepredavas?

Este raz pripominam, BTC nie je financny nastroj, je to "vec". Tak mi prosim ukaz zakon, ktory mi prikazuje kazdorocne nacenit vsetky moje veci a zistit, ci niektore nestupli nahodou na hodnote aby som z toho mohol platit dan z prijmu a zdravotne odvody.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2787
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 99 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa Rokosák »

Samozrejme, ze ak si nepredal a nemas realizovany zisk, ci uz v podobe cash, alebo krypto tak nemas ziadne danove povinnosti. Ja na Tvojom mieste by som hned teraz predal cast aktiv. Vysku si urci sam. Ci uz kvoli navratnosti investicie, alebo realizacie aspon nejakeho zisku. Rok 2018 zacal a mas na to vyse roka, aby si vyriesil danove otazky. Predpokladam, ze uz teraz poznas najhorsiu ci najrealnejsiu danovu alternativu.

Ak vsak Tvoja investicia bola minimalna, a nevadi Ti alternativa, ze vsetky potencionalne zisky plus povodnu investiciu stratis (co je obcas aj pre mna prijatelnou strategiou) tak ries danove otazky pred predajom. Vyvoj pre to obdobie medzi tym moze byt, ze sa Tvoj zisk zvysi ci uplne vypari. To je Tvoje rozhodnutie a pretoze to nie su moje prachy nebudem Tvoje rozhodnutie ani kritizovat ani chvalit ani posudzovat ci osudzovat.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
raitrader
Príspevky: 30
Dátum registrácie: So 06 01, 2018 1:08 am

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa raitrader »

Rokosák - ano, chapem tvoj navrh a postupoval by som rovnako, ak by som v tom mal vysoky vklad. Avsak moj vklad je ozaj smiesny (ani by som nepostrehol, ak by to uplne islo na 0), takze nemam problem s akceptovanim vysokeho rizika. Preto zatial nic nepredavam, len spekulujem dopredu ako nasledne postupovat, ak sa uz len predsalen rozhodnem pre predaj.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7046
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 146 times
Been thanked: 275 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa jogo »

raitrader napísal:Rokosák - ano, chapem tvoj navrh a postupoval by som rovnako, ak by som v tom mal vysoky vklad. Avsak moj vklad je ozaj smiesny (ani by som nepostrehol, ak by to uplne islo na 0), takze nemam problem s akceptovanim vysokeho rizika. Preto zatial nic nepredavam, len spekulujem dopredu ako nasledne postupovat, ak sa uz len predsalen rozhodnem pre predaj.
Hned som si myslel, ze tu nemoze ist o statisice Eur, lebo takto sa realne nikto nesprava... aby si nechal ujst zisk, ktory by mu uz teraz zabezpecil pasivny prijem na urovni nemeckej priemernej mzdy do konca zivota. :)
Ale diskusia to bola dobra, velmi podnetne napady ako optimalizovat dane z inych financnych aktiv.Diky za inspiraciu :)
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
raitrader
Príspevky: 30
Dátum registrácie: So 06 01, 2018 1:08 am

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa raitrader »

Jogo - asi sme sa zle pochopili. Ja som naskocil do toho velmi skoro a teraz neznamena, ze ked som tam videl napriklad 200-300 tisic ako sucasnu hodnotu, tak sa mi roztrasu kolena a hned to chcem predavat. 100 alebo 200 tisic je malo, teda urcite to nie je suma, zeby si mal na cely zivot vystarane.
Ciel je vyssi, lebo potrebujem daleko, daleko viacej penazi na nieco take ako pises ty. Ved si len zober, ze dom s pozemkom to mas aspon 200 tisic (aj to nic svetoborne, pri BA si daj kludne aj 300 tisic), pripadne nejake slusne auto a zaroven, ak by som chcel rocne pasivny prijem napriklad 50 000€, tak mi treba do ETF pri 5% (+2% na inflaciu) p.a. dat 1 milion €.
Takze ano, ja som nevybral peniaze teraz, lebo ocakavam, ze to pojde casom este vyssie. A ja som teda este ten milion nemal. A x sto tisic je "malo", som ochotny riskovat, kedze vklad bol smiesny.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15662
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 968 times
Been thanked: 1326 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa JUGGLER »

raitrader napísal:Juggler - prosim mozes mi vysvetlit, preco by mal clovek platit dan z prijmu ak nemal z danej veci este ziaden prijem? Este raz pripominam, BTC nie je financny nastroj, je to "vec".
Ja neviem ako štát definuje BTC, ale ja to neberiem ako vec. Pre mňa je BTC cryptomena, alebo digitálna mena ktorou môžeš platiť , teda za ňu nakupovať a zameniť ju za iné men... takisto vybrať z automatu ako cash v eurách. Ak sa mýlim a ked to nie tak, tak sa ospravedlňujem a nemám sa k čomu vyjadrovať.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
raitrader
Príspevky: 30
Dátum registrácie: So 06 01, 2018 1:08 am

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa raitrader »

No ja chapem ako to myslis, davalo by to logiku, ale financna sprava sa viackrat jasne vyjadrila, ze kryptomena nespada pod peniaze/meny/financne nastroje. Takze musime vychadzat z toho.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3795
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 124 times
Been thanked: 327 times
Kontaktovať používateľa:

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Avsak moj vklad je ozaj smiesny (ani by som nepostrehol, ak by to uplne islo na 0), takze nemam problem s akceptovanim vysokeho rizika. Preto zatial nic nepredavam,

toto je ucebnicovy priklad mentalneho uctovania...
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
raitrader
Príspevky: 30
Dátum registrácie: So 06 01, 2018 1:08 am

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa raitrader »

Nuz, mozno. Ale ked som vydrzal to nepredat tolko rokov a videl sa to znasobit xy-krat, tak teraz pockam este napriklad dalsi rok. Uz mi nechyba vela % zhodnotenia aby som bol zabezpeceny na cely zivot. A ano, je to obrovske riziko, ale kto sa boji, ten v krypto nema co robit.

Inac k teme:
https://www.publico.pt/2018/01/17/tecno ... al-1799707" onclick="window.open(this.href);return false;
Dnesna novinka. Je to po portugalsky, ale dostalo sa mi to priamo od Portugalcov. Ide o potvrdenie toho, ze v Portugalsku su zisky z kryptomien uplne oslobodene od dane.

Takze moj zoznam je zatial takyto:
Portugalsko - 0 dan
Slovinsko - 0 dan
Chorvatsko - 0 dan (toto som prilis neoveroval, ale mam to od Chorvatov)
Nemecko - 0 dan pri drzbe dlhsej ako 1 rok
Rakusko - 0 dan pri drzbe dlhsej ako 1 rok
Cesko - 15 % dan
Slovensko - 39 % dan

Myslim, ze sa nemame o com bavit :-). Zatial to predsalen vidim na tu zmenu danovej rezidencie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15662
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 968 times
Been thanked: 1326 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa JUGGLER »

raitrader napísal:Nuz, mozno. Ale ked som vydrzal to nepredat tolko rokov a videl sa to znasobit xy-krat, tak teraz pockam este napriklad dalsi rok. Uz mi nechyba vela % zhodnotenia aby som bol zabezpeceny na cely zivot. A ano, je to obrovske riziko, ale kto sa boji, ten v krypto nema co robit.
Ked ti nechýba veľa, tak nebuď chamtivý a realizuj zisk. Zbytok zhodnotíš s nízkym rizikom. Kým tú virtuálnu sračku nepredáš, bude to vždy len virtuálny zisk. Z toho sa nenaješ. :roll:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2787
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 99 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa Rokosák »

K tomu zhodnoteniu...

Povedzme, ze niekto ma 300,000 zisku z toho zaplati dane a po inych vydavkoch mu zostane 200,000. Za 30 rokov pri priemernom rocnom vynose 7% mu to narastie na zhruba jeden a pol melona.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
raitrader
Príspevky: 30
Dátum registrácie: So 06 01, 2018 1:08 am

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa raitrader »

Ja vas plne chapem a mozno sa zo mna budete navzdy smiat ak raz o vsetko pridem, ale proste tak som sa rozhodol. Ide aj o to, ze tie reci o okamzitom predaji, nech nemam len virtualny zisk, pocuvam z kazdej strany uz asi od sumy 5000€. Nepocuvol som, zariskoval som a zatial (!) som spravil dobre. Ja si myslim, ze to bude este hodne rast. A nie, nemam v sucasnosti bitcoin, mam to rozdele ne medzi viacere perspektivne kryptomeny s mensim market cap-om. Mozem sa mylit? Mozem a uvedomujem si to.

Rokosák - to je sice pekne, ale z 300 tisic by ti na slovensku po zdaneni neostalo 200 tisic, bolo by to menej. Taktiez zo 7% by som odratal tak 2% na inflaciu. Dalsia vec - 30 rokov by som na to nemohol siahnut. O 30 rokov mi uz nejake velke bohastvo nebude potrebne k zivotu. Peniaze potrebujem teraz - napriklad na dom. A tam by som upotrebil celych 300 tisic pred zdanenim, kedze po zdaneni to je akurat suma na dom.
Preto mi pride idealnejsie zhodnotit tu investiciu este viac, nech je aj na taketo vydavky a zaroven na konzervativne investovanie.

Ale prosim, tato tema ma byt zamerana na dane a kryptomeny. Nie o tom, ze kde chcem ja investovat peniaze.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3995
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Za cenu nehorazneho rizika si povedzme z 2000E urobil 300-tis.. Teraz daj 100-tis z toho slovenskej vlade. Nema to sice prilis logiku a predsa ostane ti este 200-tis, tak naco sa nad tym pozastavovat :).
No a potom za tych zvysnych 200-tis nakup trebars benzin a zaplat slovenskej vlade dalsiu >50% dan, ved 100k ti umoznili spotrebovat a to je fajn. Je to ponuka ktora sa neodmieta.
Aurelio
Gold Member **
Príspevky: 309
Dátum registrácie: Št 13 12, 2007 9:51 pm
Been thanked: 1 time

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa Aurelio »

jaroslav80 napísal:Za cenu nehorazneho rizika si povedzme z 2000E urobil 300-tis.. Teraz daj 100-tis z toho slovenskej vlade. Nema to sice prilis logiku a predsa ostane ti este 200-tis, tak naco sa nad tym pozastavovat :).
No a potom za tych zvysnych 200-tis nakup trebars benzin a zaplat slovenskej vlade dalsiu >50% dan, ved 100k ti umoznili spotrebovat a to je fajn. Je to ponuka ktora sa neodmieta.
najviac chore na tom vsetkom je, ze z tych 300k mu stat ukradne vyse 100k a ak potom tych zvysnych 200k zainvestuje ako ladis pred krizou do citi, bank of america a pod. ktore rachnu o 97-99%, tak mu ti zlodeji tych 100k nevratia. prijem nemal ziadny, hlavna vec ze sa odviedla dan z prijmu a odvody v hodnote jedneho bytu. cele je to chore a plne schvalujem kazdeho pokusy o zmeny danoveho rezidentstva.
Power of Knowledge
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7046
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 146 times
Been thanked: 275 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa jogo »

Aurelio napísal: najviac chore na tom vsetkom je, ze z tych 300k mu stat ukradne vyse 100k
Za tie dane a odvody dostanu bezni ludia viac-menej bezplatne:
-skolstvo
-zdravotnictvo
-dochodky
-policajnu a sudnu ochranu
-nejake vojsko, ktore by nas ubranilo proti rovnocennym statom, urcite nie pred velmocami
-nejake socialne zabezpecenie, aby nas dlhodobo nezamestnani od hladu neprepadavali
-cesty
-dotovane potraviny, inac by boli mozno o polovicu drahsie
-nejaku hygienu predaja a restauracii, statny dozor nad pracoviskami atd.
Zda sa ti to malo? Vies si predstavit, ze by sme sa na hore uvedene veci mali dobrovolne skladat?
Druha vec je, ze mohli by to robit podstatne lacnejsie, ak by tolko nekradli, ale to uz je ina tema.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3995
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Jogo zaujimave ze sa nas nikto nepyta ci stat s jeho danami a buzeraciou chceme. Ak by bol vyhodny, tak sa tam predsa hrnieme vsetci dobrovolne. Nemusel by nas nikto nutit platit dane pod hrozbou nasilia a vazenia ak by si sa vzoprel vymahacom a prisluhovacom.
jogo napísal: Zda sa ti to malo? Vies si predstavit, ze by sme sa na hore uvedene veci mali dobrovolne skladat?
Viem si to predstavit a zrejme si to vedia predstavit aj ti vyberaci a lahko si zratiali, ze 90% ludi by sa pri dobrovolnej volbe do tej ich "vyhodnej ponuky" nezapojilo. Mas to nieco podobne ako s komunistami a ich zdruzstevnovanim kde populacii natlacali do hlavy ze bez toho sa neda fungovat. A pozri - da sa.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2787
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 99 times

Re: dane z btc

Príspevok od používateľa Rokosák »

Raitrader, ja podporujem Tvoje rozhodnutia. Su to Tvoje rozhodnutia a riskujes vlastne peniaze - nie moje. Ja som chcel iba poukazat (pre Teba a ostatnych), ze v takychto pripadoch neriskujes iba vklad, ale aj mozne buduce vynosy.

Ciste na pocitovej urovni sa mi Tvoje sucasne rozhodnutie paci a drzim palce, aby Ti to vyslo a ukazal ostatnym, ze obcas sa vyplati riskovat. Na Slovensku ludia riskuju menej ako by mali. Casto cakame na tutovky, ktore nepridu a drzime sa hesla: kto nic nerobi nic nepokazi. Je to asi kvoli sposobu nasej vychovy nasimi mamickami, ktore nas drzali na kratkej uzde a na kazdy, hoci aj maly neuspech reagovali.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Napísať odpoveď

Návrat na "Dane a naše investície"