Velke porovnanie vykonnosti privat bankingu na Slovensku

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Juraj Hrbaty
Príspevky: 17
Dátum registrácie: Po 30 04, 2018 12:23 pm

Velke porovnanie vykonnosti privat bankingu na Slovensku

Príspevok od používateľa Juraj Hrbaty »

Ahojte,

Radi by sme urobili velke porovnanie vykonnosti privat bankingu na Slovensku. Chceme zistit, co v priemere klienti privatneho bankovnictva maju nakupene (fondy, akcie, dlhopisy), ake maju poplatky a ako im ich privatny bankari dokazu zarobi peniaze.

K tomu samozrejme potrebujeme data. Hladame klientov privatneho bankovnictva, ktory by nam poskytli prehlad ich portfolia. My prislusne data anonimizujeme a vytvorime uceleny prehlad a porovnanie s tym co dnes ponuka trh - teda indexove fondy.

Ako priklad uvediem portfolio klienta jednej nemenovanej banky, ktora mu privatne spravuje 3 mil. euro. Po nasej analyze je jeho portfolio zlozene v primere 60% akcii a 40% dlhopisov, pricom k 30.6.2018 zarobil za obdobie poslednych 5 rokov v priemere 2,39% p.a. pri 1,26% poplatku pred zdanenim. Za rovnake obdobie, pri rovnakom riziku by na pasivnom investovaní cez ETF fondy zarobil po polatkoch po zdaneni 7,8%.

Radi by sme a vsak pozreli, ci takato zla sprava je skor vynimka, alebo pravidlo. Ak ste klientom privatneho bankovnictva a radi by ste zdielali svoje portfolio za ucelom porovnania, prosim napiste mi na hrbaty(@)finax.sk.

Velka vdaka,

Juraj Hrbaty
Zakladatel Finax.sk
lagy182
Príspevky: 39
Dátum registrácie: Po 31 10, 2016 10:35 pm

Re: Velke porovnanie vykonnosti privat bankingu na Slovensku

Príspevok od používateľa lagy182 »

neberte to hned ako kritiku len sa chcem konstruktivne zapojit do debaty. Privatne bankovnictva ponukaju aj akciove fondy, derivaty ako bonusove certifikaty a pod. To portfolio ktore spominate je tvorene z 60% akcii? alebo su tam zahrnute aj fondy, ktore pozostavaju z akcii? pytam sa preto lebo niektore fondy maju napr. max drawndown na urovni -10%. niektore certifikaty funguju tiez tak ze ak do urciteho obdobia podkladove aktivum nepresiahne stratu -50% klient obdrzi premiu a tak podobne....a nie je celkom ok porovnavat taketo riesenia s ETF kom nakolko pri prepade akciovych trhov napr 20% by klient bol pri takomto rieseni v priebeznej strate na akciach -20% co by bolo 360 000 eur. Teoria je krasna ze klient takyto prepad vydrzi a investuje dlhodobo realita je vsak ina. Hlavne konzervativny slovensky investor ked vidi na svojom ptf takuto stratu neprepocitava to na % a nesprava sa racionalne. Kazdopadne toto mozete spochybnit ako moj nazor ale ak sa budete rozpravat s privatnymi bankarmi a spravite si mesni prieskum myslim ze daleko od pravdy moje tvrdenie nebude. Ja si tiez myslim ze to zhodnotenie ktorte spominate je zalostne malo. Na druhu stranu by bolo ale treba povedat ake riziko klient podstupuje? ak niekto spori na dochodok na 30 r a bavime sa o onvestovani v stovkach tisickach eur tak prepad aj 50% bude pre neho ok. Ak vsak ma niekto vybudovany majteok a je to v milionoch eur tak priebezny pokles investicie o napr 20% percent a viac nemusi vydrzat. Bolo by fajn keby sa uvadzalo aj riziko ktore klient podstupuje a nie len porovnaval vynos. Tiez by ste mohli uviest fondy v ktorom to bolo zainvestovane alebo konkretne akcie ktore mal nakupene pripadne inak. Napisali ste len pri rovnakom riziku... Kazdopadne co sa tyka danoveho riesenia tak tam voci konkurencii momentalne mate navrch to treba uznat.
Juraj Hrbaty
Príspevky: 17
Dátum registrácie: Po 30 04, 2018 12:23 pm

Re: Velke porovnanie vykonnosti privat bankingu na Slovensku

Príspevok od používateľa Juraj Hrbaty »

Presné váhy a detaily jednotlivých pozícií sme nezverejňovali z dôvodu zachovania anonymity klitentov privátneho bankovníctva, ktorí nám poskytli prehľad svojich investícií. Tých cca 60% akcií a 40% dlhopisov zahŕňa aj fondy, ktoré boli v portfóliu klienta.

Investičné certifikáty nie sú zázračný nástroj, ktorý investora ochráni pred poklesmi a dosiahne preňho vyšší výnos bez zodpovedajúceho rizika. Vo všeobecnosti vo financiách bohužiaľ platí, že komplikovanejšie riešenie znamená spravidla vyššie poplatky a nižší výnos.

Riziko sa da veľmi dobre ošetriť aj pri investovaní cez ETF-ká, nie je vôbec potrebné hľadať zbytočne komplikované riešenia. Napr. naše portfólio zložené z 60% akcií a 40% dlhopisov obsahuje 5500 akciových titulov a približne 4000 dlhopisov. Priemerný (historický) výnos takéhoto portfólio za posledných 5 rokov presiahol 6% p.a., resp. za 10 rokov 8,8% p.a. Na 5 ročnom horizonte má pritom investor viac ako 96% pravdepodobnosť dosiahnutia pozitívneho výsledku. Takéto riziko (resp. vyššie) myslím dokáže podstúpiť bez väčších problémov väčšina investorov, vrátane klientov privátneho bankovníctva, u ktorých navyše ich finančné aktíva netvoria prevažnú väčšinu majetku.
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"