ETF - Partners investments

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
JozefL
Príspevky: 6
Dátum registrácie: St 28 03, 2018 8:00 am

ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa JozefL »

Nove ETFka na Slovenskom trhu, https://partnersinvestments.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;. Mate s tym skusenosti niekto? Stranka nehovori vela o zlozeni, rebalansingu a podobne. Vyzera to, ze uz par mesiacov su tu.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa jogo »

Vždy si najprv preštuduj cennik.

https://partnersinvestments.sk/cennik" onclick="window.open(this.href);return false;

Tí predajcovia musia mať nejaké magické schopnosti, ak toto dokážu predať pri porovnaní s možnosťou nakupovať priamo indexové ETF-ka cez brokera. :)

Ročný poplatok bežného dlhodobého investora do ETF cez napr. LYNX je 6 Euro alebo XTB je 5 Euro, ak robí nákup raz ročne za maximálne 5000 Euro pre LYNX a 4166 Euro pre XTB. A viac nákupov ročne pri dlhodobom investovaní fakt není potrebných.
Žiadne iné poplatky za správu atď tam nie sú...

https://www.lynxbroker.sk/tarify/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.xtb.com/sk/ponuka/informaci ... typy-uctov" onclick="window.open(this.href);return false;
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa JUGGLER »

PARTNERS GROUP SK objavila, že môže parazitovať na vlastných produktoch, nielen robiť poskokov pre správcov a predajcov fondov. A tak vznikla kvázi nová firma, ktorá ponúka,, najmodernejšie investovanie,, = nákup etfiek. Etfká sú pasívnym investovaním, ale oni vám ich ,,aktívne,, namixujú , začo si samozrejme naúčtujú také poplatky, že pre klienta sa nič nemení - je vyciciavaný,, po starom,,.

Zase tu vidíme stupídnu cielovú sumu, ktorú ked dosiahnete a nemáte zaplatený další vstupný poplatok, tak vám budú účtovať 4,5% p.a. Majú tam dokonca špeci výraz pre kvartálne poplatky: p.q. :lol:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Tu čítam, že Miroslav Ovčarik je šéfom Amundi na Slovensku.

https://www.investujeme.sk/clanky/m-ovc ... zifikovat/" onclick="window.open(this.href);return false;

Článok vznikol nedávno a redaktor sa ho pýta:

Na trend pasívnych investícií sa však po novom zameriava i váš najsilnejší obchodný partner Partners Group, ktorý si založil dcérsku spoločnosť Partners Investments. Vnímate ich ako konkurenciu?


A on mu odpovedá:

Vidia pravdepodobne potenciál v pasívnych investíciách a týmto riešením chcú uspokojiť určitú skupinu investorov. Aj my však rozvíjame podobnú ponuku. Nedefinoval by som ich preto ako hrozbu. Je fakt, že v Partners sme doteraz tvorili veľmi veľký podiel aktív ich klientov. Bolo skôr prekvapením, že sa nám podarilo udržať zhruba 95 percentný podiel na ich obchodoch tak dlho. Je preto z ich pohľadu pochopiteľné, že chcú diverzifikovať. Aj naďalej však s nimi plánujeme intenzívne spolupracovať.

Minule som písal vo vlákne Joga, že Partners Investments založil OVČARIK. Teraz pozerám, že je to Maroš Ovčarik, ten čo vlastní finančný kompas a hraje sa na super analytika.

Neviem či sú bratia, ale pripadá mi to ako konflikt záujmov.
Sranda je, že Maroš Ovčarik má web ktorý akože pomáha ľudom orientovať sa vo výhodnosti finančných produktov. Pred ľuďmi vystupuje ako expert, ktorý budí dojem, že vie čo je výhodné a tým pádom aj nákladovo nevýhodné. No na druhej strane ten istý človek založí Partners Investments, kde vymyslí takú poplatkovú štruktúru, ktorá sa tvári ako poplatkovo výhodná, ale v skutočnosti je parazitická.

Teraz si skopírujem tu moju analýzu od Joga, aby som to mal všetko pokope.

10 rokov tu vysvetlujeme ľudom, že aktívna správa je výnosovo a poplatkovo nevýhodná a že na nich fondy a banky parazitujú. Ako jeden z mála produktov sme odporúčali Amundi Pioneer indexové fondy, ktoré sa u nás predávajú, ale predávajú ich len velmi neradi. Teraz vidím, že šéfuje tomu jeden Ovčarik. A druhý Ovčarik vymyslí bombu: ako parazitovať na pasívnej správe (rozumej indexové ETF ) s poplatkami ako pri aktívnej správe ( rozumej cca 2%). Ako uvidíte v analýze nižšie, taká nákladovosť ukradne klientom pri sporení 30 rokov až 45% výnosov.

Jogove forum, 12 Okt 2019:

Pozerám, že Ovčarik sa spolčil s Partners Group a založili novú o.c.p. Partners Investments.
Takže ďalší subjekt na trhu, ktorý ponúka ETF.

Je jasné, že idú využiť obrovskú základňu agentov Partners Group a samozrejme klientskú základňu.
Agentov s teplou vodou konečne preškolia na to, aby ľuďom ponúkali niečo lepšie ako podielové fondy a iné parazitické produkty.
Páči sa mi, že na svojej stránke konečne priznávajú, že 85% podielových fondov nedokáže konkurovať indexovým etfkám.
Ja by som dodal, že s parazitickými poplatkami to nedokáže 99% fondov a ani vy páni !

Prečo?
Lebo príliš veľa vlkov okolo košiara neveští pre ovce nič dobrého. Musí profitovať Partners Group, agenti s teplou vodou, musí byť niečím financovaná schéma MLM, dalej správca Wood and Company a to sme ešte nedošli k Partners Investments...

Takže schéma ,,fees never sleep,, musí fungovať ďalej a neexistuje taký stav, že klient cez nich zarobí toľko ako by zarobil sám, alebo max. cez jedného hráča ako cez Finax, či Across. Ja tvrdím že investovanie musí byť s nákladmi pod 1% p.a., ináč je klient vyciciavaný a výnosovo na to doplatí. Dlhodobé prognózy totiž predpovedajú oveľa menšie výnosy ako v minulosti a takéto poplatky môžu pripraviť klienta o viac ako polovicu výnosov.

Len tak narýchlo poplatky ( beriem do úvahy len akciové (dynamické ):

jednorazová investícia: Vstupný 3% ( 3000 zo 100 000 ! )
Pravidelné šetrenie: cieľová suma do 20 000 = 3%, nad 50 0000 = 1,5% ...to je 600€ pri 20K, 1500 € pri 100K

Chyták číslo 1: Ak dôjde k naplneniu cieľovej sumy, pričom cieľová suma sa následne nenavýši, z každej prijatej platby sa strhne poplatok vo výške 4,5%.

poznámka: dúfam, že cielová suma = suma ktorú sa klient zaviaže vložiť..lebo niektoré kurvy to normálne počítajú s fiktívnym zhodnotením 10% p.a. !!!

Chyták č. 2 (ten sa na 100% naplní o rok, ked dosiahnú tržby 50 000 a stanú sa platcami DPH ):
Keď sa spoločnosť stane platcom DPH, k priebežnému poplatku za správu portfólia sa bude účtovať DPH.

Poznámka: filcky by sa mohli vzdať sadzby dph v prospech štátu..proste zaplatiť dph z existujúcich poplatkov. Oni ich však navýšia, takže z 1,6% p.a. sa stane poplatok 1,92% p.a. (vid nižšie)

Chyták č. 3: priebežné poplatky naoko vyzerajú dobre, ale nepočítajú sa ročne (p.a. ) ale za kvartál (p.q. ), čo vlastne znamená že sú 4 x vyššie: 0,4% x 4 = 1,6% p.a....s dph 1,92% p.a.

A sme doma ! Klientom ponúkajú vyššie zhodnocovanie cez ETF, ale pri stejnom parazitovaní ako predtým :lol:

P.S. Ako sedlák so zdravým rozumom, zapichnem vidly do zeme a za 100 000 si kúpim cca 340 akcií etf SPY...to u brokera stojí 1 až 10 €. Každý rok si emitent etf strhne 0,09%...to je 90 €...Takáto správa ma bude stáť maximálne 150 € na každých investovaných 100 000. U Finaxu a Acrossu dajme tomu do 1000 €. U Partners Investments prvý rok minimálne 4600€ ( sdph takmer 5000) a potom každý rok s dph minimálne 1920 €.

Ten Ovčarik sám seba profiluje , že je ,,jeden z najuznávanejších analytikov finančných produktov na trhu,,.
K jeho poplatkovej schéme ktorú zrejme vymyslel on sám musím povedať , že je vymyslená tak aby čo najskrytejšie ( oháňajúc sa transparentnosťou a žiadnými skrytými poplatkami ) dlhodobo parazitovala na ľuďoch. :lol:

Jogove forum, JUGGLER, 14 Okt 2019:

Čo je však podstata pre investorov a to si treba vbiť do hlavy - že najväčší edge na akciovom trhu je reinvestovanie výnosov. Preto najväčším kladom pri etf sú extrémne nízke náklady.

Zoberme si príklad, že trader dokáže robiť priemerne 20% p.a. s kapitálom 100 000. Je flexibilný , má edge v tradingu, alebo stockpickingu malých akcií. Zisk každý rok vyberie, lebo treba z niečoho žiť.

Na druhej strane je investor ktorý vloží na začiatku 100 000 a po 30 rokoch chce vybrať výnos aby si prilepšil na dôchodok.
Rád by mal ten istý výnos ako trejder, ktorý 30 rokov makal a vytrejdil každý rok 20 000. To sa mu však zdá nedosiahnuteľné, lebo 20% ročne to je dvakrát viac ako dávajú trhy....

Tých 20% ročne s výberom zisku u trejdera je za 30 rokov 20 000 x 30 = 600 000. Spolu s počiatočným kapitálom 700 000.

A teraz dávam do kalkulačky aký ročný výnos by musel ten investor mať, aby z reinvestovaním každoročného výnosu mal po 30 rokoch na účte 700 000. Viete koľko to výchádza? Presne 6,7% p.a.

Výnos 6,7% ročne z reinvestovaním výnosov nahradí 20% p.a. z výberom výnosov. Taká je sila reinvestovania výnosov.

Nechce sa mi už písať ďalej..len sa zamyslime nad tým, že tí čo ponúkajú finančné produkty verejnosti parazitujú na ich výnosoch 2% ročne. Neriskujú nič, berú si svojích 2% aj ked investor krváca...

Zadal som do kalkulačky a vyšlo mi toto. Za 30 rokov bez poplatkov by ste mali zo 100 000 dokopy 700 000.

Za 30 rokov s poplatkami 2% by ste mali pri ročnom zhodnotení 6,7% na konci 380 000.

Poplatky by vám zožrali 318 000 a to je dokopy 45% výnosov !

P.S. ked som dal do kalkulačky bežný poplatok ETF 0,1%...tak mi vyšlo, že na poplatkoch by ste stratili len 20 000...
Na konci by ste mali na účte 680 000.
Dokopy to vychádza, že pri etf by ste stratili len 3% z výnosu. 3% proti 45%. To je rozdiel !


JUGGLER » 14 Okt 2019 18:56

V každom prípade je neuveriteľné že pasívne investovanie dokáže poraziť aj úspešného trejdera !
A úplné neuveriteľné sú 2 pravdy o investovaní do akcií:

1. Netreba nič vedieť o akciách. Treba si len založiť účet a investovať (alebo sporiť) cez ETF.
2. Celá investičná gramotnosť je v tom, aby sa investor nenechal okrádať inštitúciami.

Lebo ako Jogo vraví, ked nemáme prehľad o cenách výrobkov v obchode, tak môžeme niečo kúpiť predražene a stratiť pár eúr.

Ale skutoční zlodeji sú finančné inštitúcie, ktoré sami nevedia zhodnocovať peniaze, zato cez nenápadné poplatky vás budú okrádať celý život. Bez toho, aby podstúpili riziko vás okradnú o státisíce !

JUGGLER » 14 Okt 2019 22:43

A ešte jeden aspekt v neprospech investora: INFLÁCIA

Inštitúcie berú poplatky priebežne a pravidelne - zinkasujú 318 000 USD neznehodnotených infláciou.
Investor čaká 30 rokov a dostane sa k peniazom naraz. Tie sú však už znehodnotené infláciou.

Inflácia v USA za posledných 30 rokov bola 105%. Laicky povedané, všetko je už o 105% drahšie...

Takže výnos investora 600 000 ochudobnený o poplatky 300 000 ...ostane mu 300 000.
Tých 300K znehodnotených infláciou cca 100% má kúpnu cenu 150 000...čiže inflácia zožerie ďalšiu polovicu výnosu.

BILANCIA VÝNOSU:

- pri poplatkoch 2% má investor z možného výnosu 600 000 reálny výnos 150 000 = +150%. Inštitúcia získa 300 000.
- z minimálnym poplatkom dosiahne investor výnos 580 000..po znehodnotení infláciou je to 290 000 = čistých +290%.

BILANCIA RIZIKA:

- riziko stúpa s časom, lebo na konci je na účte najviac peňazí.
- ak sa akciový trh zrúti tesne pred koncom investičného horizontu, investor môže prísť o ďalšiu polovicu peňazí
- inštitúcia už má svoje zinkasované, neriskuje stratu, lebo neinvestovala nič.. po poklese môže akurát zinkasovať nominálne menej na poplatkoch

Záver : s poplatkami 2% inštitúcia porazí investora vo všetkých aspektoch: 1. výnosovo 2. rizikovo 3. inflačne :roll:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MFT
Príspevky: 50
Dátum registrácie: Ne 26 03, 2017 2:12 pm
Has thanked: 1 time

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa MFT »

JUGGLER tieto tvoje analyzy zdarma na tomto fore by mali byt povinnym citanim ludi, ktori sa chystaju investovat...odvadzas stale neskutocnu pracu analyzovanim produktov, ktore v konecnom dosledku neprinasaju ziadnu pridanu hodnotu oproti obycajnemu inevstovaniu skrz index...teda vlastne prinasaju, len pre ich predajcov :-)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa JUGGLER »

MFT napísal:JUGGLER tieto tvoje analyzy zdarma na tomto fore by mali byt povinnym citanim ludi, ktori sa chystaju investovat...odvadzas stale neskutocnu pracu analyzovanim produktov, ktore v konecnom dosledku neprinasaju ziadnu pridanu hodnotu oproti obycajnemu inevstovaniu skrz index...teda vlastne prinasaju, len pre ich predajcov :-)
Dík. :)

Keby len neprinášali žiadnu pridanú hodnotu, ale v drvivej väčšine klientov dlhodobo okrádajú !

Už ma to rozčuluje, keď vidím to pokrytectvo a zakrývanie pravdy.
A pritom pravda je jednoduchá - obyčajná analýza - skutočný výpočet, skutočné čísla.

Napr. som teraz pozrel na finančný kompas, čo podsúvajú ľuďom na investovanie. Fondy zoradili podľa najvyšších výnosov p.a., ale len za posledné 3 roky. Okrádanie sa však na výnose prejaví hlavne dlhodobo.

Zoberieš si 2 najlepšie fondy, ktoré prezentujú na vrchole, že robia 10% p.a.
Pozrieš skutočnú výkonnosť od založenia a zistíš, že dlhodobo to je 2-3% p.a - a to iba za posledných 10 rokov.
A to je len vrchol ľadovca. Akože tie najlepšie. Za nimi sú desiatky takých, ktoré nedávajú ani tolko...

A myslíte si, že tam dali nejaký pasívny indexový fond? Alebo porovnanie k indexu ako benchmarku? Kdeže. Pravda by bolela. Ukázala by ľuďom, že kráľ je nahý... Majú tam 3 x Amundi, ale žiadny indexový do porovnania nedali.

Čiže celý ten web je z hľadiska investovania robený tak, aby smeroval ľudí do pažeráka parazitických inštitúcii...

Je mi jedno či je to banka, poisťovňa, o.c.p, alebo zahraničný správca - mňa zaujíma len skutočný výnos pre klienta.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Airmike
Guru Member ****
Príspevky: 2307
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 27 times

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa Airmike »

no a mne celkom nie je jasne, preco si nezozbieral vsetky tie analyzy a neurobil si z toho serial na nejakom webe, trebars na frontpage ako-investovat. ved ked to ma taku value ako ti tu ludia pisu, tak je skoda, ked to ostane v diskusii, nie?

pises ze 10 rokov vysvetlujes ludom. lenze podla mna to vysvetlujes ludom tu na fore. a ludia na fore to chapu. ti co to nechapu su tam vonku. a tym to treba vysvetlit. pretoze tu v diskusii sa to jednoducho strati. nikto to nenajde. a tym padom sa cela value straca.

podla mna je zbitocne sa rozculovat nad moralkou ludi, ktori podla teba parazituju na druhych. existuje niekolko organizacii kam tieto tvoje podnety mozes poslat , mozes oslovit ludi , ktori to budu mat ako agendu. pisat do diskusie na web nic nezmeni.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Hej, máš pravdu, že by to trebalo vysvetlovať tým vonku.
Investovanie nebolo nikdy mojou prioritou, takže príspevky a analýzy prišli len ako zapájanie sa do debaty.
Z webom ako-investovať nemám nič, je to vec jeho majiteľov a pokiaľ viem, portál je na predaj.

Paradoxné je, že keby sa z toho urobil projekt, musel by byť založený len na vysokej návštevnosti ľudí.
Finančné inštitúcie by nás nenávideli...nikto by to nesponzoroval reklamou. Ale porozmýšlam o tom...Máš pravdu.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MFT
Príspevky: 50
Dátum registrácie: Ne 26 03, 2017 2:12 pm
Has thanked: 1 time

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa MFT »

Co ja viem ci to ludi zaujima, tych ktorych to skutocne zaujima si tieto analyzy/nazory vedia vyhladat tu na fore. Mam skor pocit, ze je to pracne a ludom sa nechce venovat cas citaniu a sebavzdelavaniu. Najjednoduchsie je vypocut si poradcu, ci v banke kupit podielovy fond v domneni, ze som urobil to najlepsie a nemusel som tomu venovat vela casu. Neviem aka je navstevnost tochto fora, ale predpokladam ze netrha rekordy...pritom ak sa zaujimas o investicie tak to je tusim jedno z tych väcsich diskusnych for...ja som sa sem dostal tiez len hladanim a citanim, pretoze som sa o to zaujimal, nie preto ze na portal bola niekde reklama... :-)
Airmike
Guru Member ****
Príspevky: 2307
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 27 times

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa Airmike »

samozrejme ze to ludi zaujima, kazdeho zaujima ci bude mat dochodok alebo nie. problem je ze ludia su dovercivi a zaroven financiam nerozumeju. na Slovensku je podla mna extremne vela sikovnych a inteligentnych ludi v roznych oblastiach, ale ani ich nenapadne vyhladavat si informacie na takomto dnes uz undergroundovom fore. pretoze jednoducho doveruju tomu, ze sa bavia z odbornikom. pricom sa bavia z niekym, kto ma asi rovnake znalosti o produkte ktory predava ako oni.

je to v principe rovnaky proces ako to, ze ty prides sem , pretoze si chces vyhladat kvalitny obsah, ale pokojne sa tu mozes dozvediet aj blbosti, ktorym uveris hoci existuju ine zdroje. takze neprecenoval by som schopnosti ludi identifikovat co je spravne a co nie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Airmike napísal:samozrejme ze to ludi zaujima, kazdeho zaujima ci bude mat dochodok alebo nie. problem je ze ludia su dovercivi a zaroven financiam nerozumeju. na Slovensku je podla mna extremne vela sikovnych a inteligentnych ludi v roznych oblastiach, ale ani ich nenapadne vyhladavat si informacie na takomto dnes uz undergroundovom fore. pretoze jednoducho doveruju tomu, ze sa bavia z odbornikom. pricom sa bavia z niekym, kto ma asi rovnake znalosti o produkte ktory predava ako oni.
Aj ja si myslím, že to ľudí zaujíma a začnem na tom pracovať. Pomaly, ale isto. Ako ruský tank.

Dík za nápad Mike. :)

Problém je aj v tom, že tu máme armádu tisícov agentov, ktorí na ľudí poľujú a oslovia ich skôr ako oni na to pomyslia.
A už keď sa s niekým stretneš a on sa profiluje ako expert - finančný poradca a vysvetlí ti veci ktoré ty nevieš posúdiť, tak ťa ľahko presvedčí. Však nemusím ísť daleko po príklad: ja sám som mal predtým 2 životné poistky a takisto som nezabránil, aby moja manželka neuzavrela sporenie do akciových fondov cez (podľa mňa) nevýhodný finančný produkt.
Ked je tých ,,poradcov,, celá armáda, tak skôr či neskôr je každý človek oslovený niekým z vlastnej rodiny alebo známych.

Aj ja mám v širšej rodine 3 poradcov a jednu ženu,čo robí pre PSS. Tá PSS je viazaná..OK..robí viac-menej len úvery....ale ostatní predávajú aj nevýhodné fin. produkty a dvaja to robia na plný úväzok, čisto pre peniaze. A urobia všetko, aby klienta presvedčili a predali mu produkt, lebo sú to pre nich lukratívne prachy. A ich školitelia im vbíjajú do hlavy, že limit neexistuje, že môžu na tom zbohatnúť, ked sa dostanú vyššie.

Oni nevedia o mne, že ja sa tým zaoberám, tak ich príležitostne trochu spovedám. A bohužiaľ nikto z nich nerozumie, že predávajú produkty dlhodobo nevýhodné pre ľudí. Ja im to nevyčítam, lebo oni sami tomu nerozumejú. A ked im aj naznačím vysokú nákladovosť, tak oni to berú tak, že pre klienta je lepšia hocijaká investícia (alebo šetrenie) akoby nerobil nič a peniaze len tak minul. Čiže z pohľadu tých poradcov im ťažko dávať niečo za vinu. Stačí si spomenúť s kolkými som sa pohádal tu na fóre. Ani jeden nepovedal, dokelu, ten juggler má pravdu, nemal by som klientom ponúkať aspoň tie najhoršie a najrizikovejšie produkty. Lebo tí samotní klienti ma môžu neskôr opľuť, ked prídu o prachy...alebo ked po dlhých rokoch zistia, že prišli o desiatky tisíc, alebo aj státisíce... Problém je, že väčšina sporiteľov na to ani nepríde...proste nechajú sa holiť celý život a na tom je založený celý tento systém.

Čiže východisko je iba jedno. Vysvetľovať to treba ľuďom. Tým, čo kupujú produkty. Tým, čo chcú vedieť. Tým čo chcú tomu rozumieť. Tým, čo aj tak raz budú oslovení nejakým poradcom. A tých ľudí netreba zaťažovať tým, čomu sme sa my učili dlhé roky...Treba im to vysvetliť stručne, po lopate a najlepšie doložiť číslami...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jaroslav80 napísal:
Lenze proti tvojim cislam 10 "odbornikov poradcov" polozi hromadu inych cisel. Z 11 ludi, ktorych si dany clovek vypocul na danu temu sa 10 zhodovalo a ty si tvrdil cosi ine. Ale s podobnou hromadou nezrozumitelnych cisiel a grafov ako oni.
Tak ako povedal Mike, na Slovensku žije kopa šikovných a inteligentných ľudí. Stačí im raz vidieť ako stokrát počuť.
Čísla neodrbeš, ani neobkecáš.

Poviem príklad:

10 poradcov ti bude tvrdiť ako cez kopírak, že akciové trhy prinášajú dlhodobo 8-10% p.a.
Že toľko budeš mať aj ty, ked investuješ do fondu, ktorý ti poradia.

Jeden Ovčarik, ktorého si videl v TV ťa zmetie, lebo na jeho stránke teraz môžeš vidieť ako najvýhodnejší produkt Dynamické portfólio o.p.f. s výnosom 10,73 % p.a.

Si beznádejne stratený, lebo to máš 10x potvrdené a jedenásty krát to vidíš na http://www.financnykompas.sk" onclick="window.open(this.href);return false;.
Je to predsa od človeka, ktorý je expert. Nerozmýšlaš dalej, chceš vstúpiť do fondu a byť na seba hrdý, že o 30 rokov budeš mať vďaka tomu zabezpečený dôchodok....


Ale potom si spomenieš, že to nemusí byť pravda, že ktosi niekde o tom pochyboval a rozhodneš sa to preveriť.
Spomenieš si, že niekde o tom niečo je na internete. Nájdeš to a za 3 min. sa dozvieš sa pravdu:

1. Že Dynamické portfólio o.p.f. urobilo za celú svoju existenciu - to je za 12,5 rokov dokopy +24,5%.
2. Že to nie je 10% p.a, ale iba 1,9% p.a. :roll:

3. Že tých 1,9%p.a. by ti zožrala inflácia ( tá za tých 12,5 roka mala priemer 2% p.a. )
4. Že takýmto tempom by sa tvojích 100 000 zhodnotilo za 30 rokov iba na 175 000.
5. Že pri takomto výnose by ho asi celý zožrala inflácia (ktorá bola za posledných 30 rokov okolo 100% )!
6. Takže si NEZAROBIL NIČ !!! :oops:

....a ideme ďalej:

5. Dozvieš sa, že za to môžu 2 veci:

a/ vysoké poplatky
b/ neschopnosť fondov aktívnou správou generovať výnos porovnateľný s akciovým trhom

6. Uvedomíš si, že si hlupák, lebo oni na tom zarobili: sprostredkovateľ, jeho šéfovia, správca, manažment fondu... všetci

(všetci sa nabalili, len ty máš smolu ...len ty si riskoval)

...a ide ťa poraziť, lebo dalej sa dozvedáš:

6. Že akciový trh za ten istý čas dal +190%, alebo 8,4% p.a.
7. Že ti stačí k tomu kúpiť indexové ETF
8. a že ked investuješ sám, tak za 30 rokov by si pri 8,4% p.a. mal zo 100 000 až 1 058 000 €

slovom: jeden milión päťdesiatosem tisíc eúr


9. Ak to urobíš cez Finax s nákladmi 1,2% p.a. tak by si mal na konci 780 000 € ( o 280 000 menej )

10. Ak to urobíš cez Partners Investments tak budeš mať na konci 628 000 € ( o 500 000 menej ! )

Toto je čistá pravda a to som do nej nezahrnul vstupný poplatok 3-5%, ktorý ide sprostredkovateľom. Každý si to môže preveriť.

Dalej, videl si niekedy nejaku zenu kupovat auto? Myslis, ze ju zaujimaju nejake cisla? Nema tusenia ani o kilowatoch motora. O cislach a testoch spotreby vsetci vieme svoje. Na to, po kolkych rokoch bude musiet menit ktore casti a kolko ju budu asi stat, nemysli uplne vobec. Z "cisiel" ju zaujima mozno akurat tak farba, najnepodstatnejsi parameter. A potom ze ci bude "in" v okruhu jej znamych. Trebars taky elektromobil, to by bola bomba. Pomer cena/uzitok je na vedlajsej kolaji v porovnani s cena/imidz.

Poradcovi staci aby predaval fond s nejakym fajn nazvom a aby ho zastresovala financna institucia s fajn nazvom. A vsetci su spokojni. :)
Ak si kupuje niekto auto, aby sa vozil, tak mu netreba vedieť veľa. Všetky autá splňajú tento základný účel.

Ale hlavný účel investovania je výnos. Pre väčšinu mladých ľudí je to snaha zabezpečiť si dôchodok.
Lebo všetci vieme, že dôchodkový systém to nezvládne a dôchodky o 30 rokov budú slabé. Je to životne dôležité rozhodnutie.

Nepodceňuj ľudí. Som presvedčený, že PRAVDA má obrovský význam, len ju treba odhaliť. Ďalej musí byť dostupná, veľmi jasne vysvetlená, podložená číslami a jednoducho preveriteľná.
Prílohy
Fond s 10% p.a..JPG
FOND realita je 1,9% p.a..JPG
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa JUGGLER »

ďalšie info:
hokaido napísal: Št 14 01, 2021 9:47 pm Partners maju este High Watermark poplatok za vykonnost vo vyske 10% :roll:
a článok kde je datailnejšia analýza: https://www.finax.eu/sk/blog/partners-investments
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa JUGGLER »

K zmene cenníka, kde nenápadne pridali 10% podiel na zisku:

Update:

Slovenské reálie – Partners Investments

V jednom z našich článkov sme sa venovali portfóliám najväčšieho slovenského obchodníka s cennými papiermi, spoločnosti Partners Investments. Tento obchodník účtoval pri ich vzniku poplatok za riadenie dynamických portfólií 1,6% ročne + DPH, kým ich hlavný konkurent Finax účtoval poplatok iba 1% p.a. + DPH.

Od 1.1.2020 začali pri pravidelnej investícii účtovať poplatok už iba 1% p.a. + DPH a pri jednorazovej investícií dokonca iba 0,8% p.a. + DPH. Výrazné zlacnenie správcovského poplatku, v prípade jednorazovej investície dokonca až na polovicu, spravilo ich portfóliá na prvý pohľad cenovo konkurenčné aj voči Finaxu.

Mnoho klientov si však nevšimlo, že Partners Investments zaviedol od 1.1.2020 aj nový poplatok za výkonnosť vo výške 10%, k čomu je nutné ešte pripočítať aj DPH.

Podľa skutočného účtu s dynamickou jednorazovou investíciou v spoločnosti Partners Investments sa toto konkrétne portfólio v roku 2021 zhodnotilo o 14,55%. Napočítaný poplatok za výkonnosť vrátane DPH predstavuje 1,55% priemernej hodnoty účtu počas roka. Celkové náklady za správu sa tak v minulom roku vyšplhali na 2,51% vrátane DPH.

Druhý účet konkrétneho klienta Partners Investments, dlhodobé investičné sporenie s pravidelnou mesačnou investíciou do dynamickej stratégie, dosiahol výnos 20,53% v roku 2021. Dynamická stratégia pre pravidelnú investíciu má väčšiu akciovú pozíciu a v iných ETF ako pre jednorazovú investíciu, čo je dôvodom vyššieho zhodnotenia.

Zo zhodnotenia bol klientovi vypočítaný poplatok za výkonnosť predstavujúci 1,7% vrátane DPH voči priemernej hodnote účtu počas roka, ktorý ešte zníži čistú výkonnosť portfólia. Ak pripočítame poplatok za správu 1,2% vrátane DPH, dostávame celkové náklady investície v roku 2021 na úrovni 2,9% s DPH.

V konečnom dôsledku tak klienti spoločnosti Partners Investments zaplatili v roku 2021 na poplatkoch viac, ako by zaplatili pred zmenou cenníka, práve vplyvom poplatku za výkonnosť. Nehovoriac o tom, že poplatok za zhodnotenie pri pasívne riadených portfóliách nemá čo robiť.

https://www.finax.eu/sk/blog/poplatok-z ... -o-peniaze
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Ako zavádza investičná kalkulačka na Finančnom kompase (ktorý patrí Partners) si môžete prečítať vo vlákne investičné kalkulačky a porovnania

Pri investícii 10 000 € na 10 rokov pri priemernom výnose 10% p.a. a poplatkoch 1% vstup + správcovský 1% p.a. im vychádzajú poplatky len 342 €.

Stačí vám 5 tried ZŠ aby ste vypočítali, že výnos 10% p.a. je 1000 € a teda správcovský poplatok 1% p.a. vám zoberie z 11 000 € rovných 110 € už za prvý rok. Za 10 rokov to nemôže byť 342 €, ale suma oveľa vyššia ako 1000 €.

Podstatou zavádzania je, že klient má pocit že poplatky sú nízke a výnos pekný. Ale nedozvie sa ani skutočnú výšku poplatkov, ani fakt, že bez poplatkov by mal na účte viac o 2800 €, čo je výnos vyšší o +10% (efekt poplatkov).
V dlhšom investičnom horizonte sa táto strata vyšplhá do desiatok %. Z nášho porovnania vyšlo, že skutočné sporenie cez Partners má v investičnom horizonte 35 rokov nižší výnos až o -50% (vďaka vysokým poplatkom).
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
wladas
Platinum Member ***
Príspevky: 957
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 43 times
Been thanked: 125 times

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa wladas »

To si pyta podnet pre SOI a NBS
4kana4
Príspevky: 4
Dátum registrácie: So 27 05, 2023 2:29 pm

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa 4kana4 »

JUGGLER napísal: Ne 05 02, 2023 1:05 am Ako zavádza investičná kalkulačka na Finančnom kompase (ktorý patrí Partners) si môžete prečítať vo vlákne investičné kalkulačky a porovnania

Pri investícii 10 000 € na 10 rokov pri priemernom výnose 10% p.a. a poplatkoch 1% vstup + správcovský 1% p.a. im vychádzajú poplatky len 342 €.

Stačí vám 5 tried ZŠ aby ste vypočítali, že výnos 10% p.a. je 1000 € a teda správcovský poplatok 1% p.a. vám zoberie z 11 000 € rovných 110 € už za prvý rok. Za 10 rokov to nemôže byť 342 €, ale suma oveľa vyššia ako 1000 €.

Podstatou zavádzania je, že klient má pocit že poplatky sú nízke a výnos pekný. Ale nedozvie sa ani skutočnú výšku poplatkov, ani fakt, že bez poplatkov by mal na účte viac o 2800 €, čo je výnos vyšší o +10% (efekt poplatkov).
V dlhšom investičnom horizonte sa táto strata vyšplhá do desiatok %. Z nášho porovnania vyšlo, že skutočné sporenie cez Partners má v investičnom horizonte 35 rokov nižší výnos až o -50% (vďaka vysokým poplatkom).
Ahoj vieš mi povedať ako si na tých 342 eur prišiel? pretože použil som tu kalkulačku a osobne mi vyšlo poplatky s tými istými parametrami 1708 eur ... čiže mne ta kalkulačka príde v poriadku či?
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa aviceN »

Testoval som to teraz, pravdepodobne kalkulačka bola opravená a už počíta výslednú investíciu správne.

Problém je ale ten, že efekt poplatkov je vyrátaný zle.

Príklad:
Finančný kompas uvádza:
100€ mesačne, 30 rokov, 10% p.a.
1% management fee p.a.

Vklad: 36000€
Poplatky: 16.617€
Výsledná investícia: 184.448€

Keď dám management fee preč, výsledok investície je: 227.932€, čo nie je rozdiel 16.617€.

Kontrola spravená cez https://www.pasivneinvestovanie.sk/inve ... alkulacka/

Správny efekt poplatkov má byť 43.485€ a nie 16.617€
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
incognito
Gold Member **
Príspevky: 380
Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
Has thanked: 7 times
Been thanked: 36 times

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa incognito »

aviceN napísal: So 27 05, 2023 2:55 pm Testoval som to teraz, pravdepodobne kalkulačka bola opravená a už počíta výslednú investíciu správne.

Problém je ale ten, že efekt poplatkov je vyrátaný zle.

Príklad:
Finančný kompas uvádza:
100€ mesačne, 30 rokov, 10% p.a.
1% management fee p.a.

Vklad: 36000€
Poplatky: 16.617€
Výsledná investícia: 184.448€

Keď dám management fee preč, výsledok investície je: 227.932€, čo nie je rozdiel 16.617€.

Kontrola spravená cez https://www.pasivneinvestovanie.sk/inve ... alkulacka/

Správny efekt poplatkov má byť 43.485€ a nie 16.617€
Ja som vzdy za prenost. Tam sa pocitaju poplatky, nie efekt poplatkov. Netreba nad tym masturbovat.
Poplatky snad pocitaju spravne (nechce sa mi to prepocitavat, od oka by to malo sediet), efekt poplatkov nikto neuvadza. Jednak je to obchodne kontraproduktivne, jednak to nie je uplne presne (napr. kvoli distribucii vynosov a teda aj poplatkov v case).

O vysledku vo vyraznejsej miere ako poplatky rozhoduje spravanie investora. Ak je investor racionalny a rozumie vsetkemu, nepotrebuje platit poplatky za sluzby okolo toho. A ak nie je, tak za svoje sluzby si kazdy moze uctovat poplatky ake chce (ake mu trh umozni) a kazdeho z nas do toho prd. Ak bude niekto prilis drahy a ostatni to vyuziju, presun/prechod klientov zabezpeci znizenie poplatkov pre vsetkych... vacsina penazi na Slovensku je na bankovych uctoch a vyse 1 mld. EUR je v korporatnych dlhopisoch, toto su daleko vacsie problemy ako (relativne) drobne rozdiely v poplatkoch. A tak ako niektori (zavadzajuco) bagatelizuju vysku poplatkov, tak niektori to zbytocne nafukuju a na negativnej emocii si obchodne pomahaju. Uplne legitímne, ale efekt to ma rovnaky ako Igor Matovič...
4kana4
Príspevky: 4
Dátum registrácie: So 27 05, 2023 2:29 pm

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa 4kana4 »

aviceN napísal: So 27 05, 2023 2:55 pm Testoval som to teraz, pravdepodobne kalkulačka bola opravená a už počíta výslednú investíciu správne.

Problém je ale ten, že efekt poplatkov je vyrátaný zle.

Príklad:
Finančný kompas uvádza:
100€ mesačne, 30 rokov, 10% p.a.
1% management fee p.a.

Vklad: 36000€
Poplatky: 16.617€
Výsledná investícia: 184.448€

Keď dám management fee preč, výsledok investície je: 227.932€, čo nie je rozdiel 16.617€.

Kontrola spravená cez

Správny efekt poplatkov má byť 43.485€ a nie 16.617€
to stále rozumiem , ale aj tak počítaš hrušky s jablkami , ak to správne chápem tak uvádzajú poplatky kt si stiahne správa poplatky čiže správca - 16 617 / keby mám správcu kde nemám poplatok žiadny čo o ňom neviem tak áno získam 43 tisic ale to je efekt poplatku čiže ako vravím na začiatku , bod A juggler sice využil chybu na stránke , bod B mišaš hrušky a jablká - POPLATOK a Efekt
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa aviceN »

Incognito, nie, v tejto kalkulačke sú poplatky = ako efekt poplatkov, keďže to platí klient z objemu účtu, však si tam nahoď fee, pozri sa na výsledok a potom ten fee daj preč a pozri sa na výsledok, jednoducho im tam matematika nevychádza. Skús mi teda povedať, keď tam vidíš rozdiel medzi poplatkami a efektom poplatkov keď je vo výpočte použitý management fee.

Myslím si, že rozoberať to, čo píšeš nemá zmysel, bolo to tu už rozoberané x krát z každého smeru.

Áno, každý si môže obhajovať a účtovať čo chce, tak ako hovoríš, problém je ten, že ľudia tomu nerozumejú a toto by mala byť jedna z vecí finančnej gramotnosti, POPLATKY a všetko spojené s nimi a investíciou. Táto vec je tak málo rozoberaná na trhu, že je logické, že sa na trhu deje to, čo sa deje.

A netušil som, že čísla, fakty a slobodná voľba investora sú považované za predaj na negatívnej emócii :D
Na trhu sa dejú oveľa horšie praktiky, ty by si o tom mal vedieť.

@4kana4: skús mi teda povedať rozdiel pri management fee, čo je v tomto prípade poplatok a efekt poplatkov? Veď tu sa uplatňuje jednoduchá matematika, kedy ti 1% odchádza z účtu rok čo rok, tj. je to POPLATOK a nie EFEKT poplatku, pri EFEKTE POPLATKU sa môžeme baviť pri vstupnom poplatku, ktorý sa stiahne napr. na začiatku investície a to, čo by ten poplatok zarobil za 30 rokov je EFEKT POPLATKOV, tu je to len hra so slovíčkami.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
4kana4
Príspevky: 4
Dátum registrácie: So 27 05, 2023 2:29 pm

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa 4kana4 »

@aviceN @4kana4: skús mi teda povedať rozdiel pri management fee, čo je v tomto prípade poplatok a efekt poplatkov? Veď tu sa uplatňuje jednoduchá matematika, kedy ti 1% odchádza z účtu rok čo rok, tj. je to POPLATOK a nie EFEKT poplatku, pri EFEKTE POPLATKU sa môžeme baviť pri vstupnom poplatku, ktorý sa stiahne napr. na začiatku investície a to, čo by ten poplatok zarobil za 30 rokov je EFEKT POPLATKOV, tu je to len hra so slovíčkami.

To sa môžeme baviť aj o poplatku ako je management fee čiže ty vlastne vysvetluješ že keby tam nie je tak máš navyśe 43 tisíc ale kalkulačka len zohladnuje že poplatok je 16 tisíc to je to čo ja zaplatím za poplatky spoločnosti / firme kt to spravuje čiže keby túto čiastku nikto nezoberie čiźe existuje na trhu firma / Človek kt mi spraví 10 % výnos a on za to nič nechce čiže 0 % tak mi výjde to že áno ako klient som v podstate prerobil 43 000 eur pretože som niekomu zaplatil že sa mi stará o portfólio.
Výsledok?- finančný kompas zohladnil koľko sú moje poplatky 16000- Tvoje tvrdenie keby nie su mám navyše 43 000. - čize ak máš odporúčanie kde toto tvrdenie viem na SK kúpiť by som bol rád
ak sa mýlim tak ma oprav inak súhlasim s incognitom :)
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa aviceN »

Áno, rozumieš tomu správne, ja nerozumiem odkial došli na číslo 16.000€ lebo keď je v kalkulačke iba jeden poplatok a ten na celom horizonte zoberie z objemu účtu 43k, tak je to proste fakt. Ty postupne rok čo rok platíš. Tu sa bavíme o priebežnom poplatku, nie jednorazovom na začiatku. Snáď je výpočet jasný.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
4kana4
Príspevky: 4
Dátum registrácie: So 27 05, 2023 2:29 pm

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa 4kana4 »

aviceN napísal: So 27 05, 2023 4:03 pm Áno, rozumieš tomu správne, ja nerozumiem odkial došli na číslo 16.000€ lebo keď je v kalkulačke iba jeden poplatok a ten na celom horizonte zoberie z objemu účtu 43k, tak je to proste fakt. Ty postupne rok čo rok platíš. Tu sa bavíme o priebežnom poplatku, nie jednorazovom na začiatku. Snáď je výpočet jasný.
výpočet je jasný , len poukazuješ na niečo čo neexistuje čiže pre mna je to mimo realitu, pretože hľadám ako hľadám broker za 0 neexistuje , ak máš šup sem s ním , a to čo som napísal sú poplatky kt vypočíta fin. Kompas - čiže poplatky správcovi
Ty počítaš poplatky a ešte keby nie sú výnos za ten čas čiže tento prípad je nereálny lebo taký príklad na trhu neexistuje , bude len rozdiel kto má aký poplatok .... a bohužiaľ v tvojom prepočte mi chýbajú popllatky kt ja zaplatím brokerovi ty to máš spojené aj s výnosom. Čiže pridaj do svojej kalkulačky ak sú tvoje poplatky správcovi a EFEKT kt mi spraví ak mám takéto poplatky potom je to transparentné :)
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa aviceN »

Dobre, ja to skúsim ešte raz.

Žijeme v dobe, kedy sa každý môže slobodne rozhodnúť ako bude investovať, či už využije prakticky bezpoplatkového brokera ako je XTB, IB, Trade Republic atď. alebo pôjde cestou sprostredkovateľa a pristúpi na jeho podmienky, ktoré ponúka.

Ak si zvolí cestu brokera, vtedy investuje priamo do ETF, kde všetko, čo pošle sa mu zainvestuje a ročne si nikto neberie management fee, lebo všetko si investor rieši sám, čo je logické.
Vtedy môžeme hovoriť, že má nulové náklady (nerátajme spread, prípadne ten min. poplatok za transakciu, toto sú nepodstatné drobné v tomto prípade).

"Problém" je druhá možnosť, ten sprostredkovateľ.

Bežne zaužívaná vec je, že sprostredkovateľom "náleží" odplata za správu portfólia. To, čo tam chcú pri ETF "manažovať", nech si každý zodpovie sám.

Trhový priemer 1% p.a. za správu má výsledný efekt taký, že tvoja investícia je pri modelovom výpočte je nižšia o 43.000€.

Aby si tomu rozumel, prečo to nie je 16k (a vôbec ako sme sa k tomu číslu z kalkulačky dostali).

Nechytajte ma za výpočty, rozdiel vzniká pri frekvencii účtovania poplatku a frekvencii pripočítavania interestu, ide mi o princíp.

1. rok vložíš 1200€, stav účtu je 1267€, odíde na poplatok 7€ (spolu 7€) = 1260€
2. rok vložíš ďalších 1200€, stav účtu je 2667€, odíde na poplatok 21€ (spolu 28€) = 2638€
3. rok vložíš ďalších 1200€, stav účtu je 4213€, odíde na poplatok 39€ (spolu 67€) = 4146€
.
.
.
30. rok vložíš zas 1200€, si na konci svojho investičného horizontu, stav účtu je 227.933€, no ty si tam každý rok platil 1% manažérsky poplatok, ktorý ti bol strhávaný z objemu účtu každý rok (kvartál/mesiac/whatever), takže vidíš reálne 184.447€. Spolu si zaplatil 43k na manažérskych poplatkoch sprostredkovateľovi/inštitúcii.

Ak je to pre teba furt vesmírne, nahliadni na Hrbatého účet vo Finaxe, tam sa krásne účtuje management fee každý mesiac, https://www.finax.eu/sk/domino

Otvor si Transakcie a vyber si finančné pohyby, nastav si horizont napr. od začiatku roka 2020 a krásne vidíš ako úraduje 1.2% p.a. management fee, tam mu to účtuje 0.1% mesačne z objemu účtu, spolu 1.2% za rok.
Naposledy upravil/-a aviceN v So 27 05, 2023 5:45 pm, upravené celkom 1 krát.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
Používateľov profilový obrázok
wladas
Platinum Member ***
Príspevky: 957
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 43 times
Been thanked: 125 times

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa wladas »

Troska nechapem preco kvoli slovickareniu to tolko dokazete riesit pritom je to kazdemu jasne ako to funguje.
Ja by som to inac povedal. Mne je uplne jedno aka vyska je management fee a kolko za mna dostane sprostredkovatel za celu dobu.
Pre mna je dolezite o kolko budem mat menej na konci kvoli poplatkom cize ma zaujima efekt poplatkov. To je to o co som ja ukrateny.
incognito
Gold Member **
Príspevky: 380
Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
Has thanked: 7 times
Been thanked: 36 times

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa incognito »

aviceN napísal: So 27 05, 2023 4:03 pm Áno, rozumieš tomu správne, ja nerozumiem odkial došli na číslo 16.000€ lebo keď je v kalkulačke iba jeden poplatok a ten na celom horizonte zoberie z objemu účtu 43k, tak je to proste fakt. Ty postupne rok čo rok platíš. Tu sa bavíme o priebežnom poplatku, nie jednorazovom na začiatku. Snáď je výpočet jasný.
No tak ked toto napises, tak je jasne kde je problem. Ten jeden poplatok vezme z objemu tych cca 16tis. EUR. Efekt tohto poplatku na konci je tych 43tis. EUR. To co tlacis ty je interpretacny pohlad na vec. Este raz, je to uplne legitimne, ale nemiesajme hrusky s jablkami. Jedno cislo bude vzdy aj keby vynosy neboli, to druhe zavysi vyznamne od vysky vynosu, ktory do modelacie zadas. Druha skuska spravnosti - ak si budem uctovat to 1%p.a. a cele bude moje, ako sprostredkovatel dostanem tych 16tis. alebo 43tis.? ;)

Ked si uctujes len vstupny poplatok, rozumiem tvojmu uhlu pohladu, je to tvoj edge a stavias na tom obchodnu komunikaciu. Znova, je to legitimne, akurat je to cele o negativnej emocii ("aha, tu vas niekto iny obral o 43tis. eur, u mna sa vam to nestane").

Poplatky ako take su samostatna kapitola, nechce sa mi dotahovat... len nech sa nehlada zly zamer tam, kde byt nemusi (neviem, kalkulacky nekodujem). Su luda co budu platit poplatky za nejaku sluzbu, o ktoru maju zaujem a potom su ludia (ako wladas), ktorych zaujima len konecny vysledok bez ohladu na vsetko ostatne.
incognito
Gold Member **
Príspevky: 380
Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
Has thanked: 7 times
Been thanked: 36 times

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa incognito »

aviceN napísal: So 27 05, 2023 5:28 pm
Bežne zaužívaná vec je, že sprostredkovateľom "náleží" odplata za správu portfólia. To, čo tam chcú pri ETF "manažovať", nech si každý zodpovie sám.
V tomto je tazisko rozdielu v nazoroch. Odplata za spravu (= m. fee) u konkretneho sprostredkovatela nema byt za to, ze on sam nieco manazuje. To len dnesna moda ETF to tak skresluje. Poplatok za spravu tvori cast prijmov, vdaka ktorym ludia a institucie poskytuju sluzby (a zo zvysku tvoria zisk). A ano, cim kvalifikovanejsi investor, tym lacnejsi distribucny kanal ktory voli a ktory mu staci (od manazovanych uctov, cez roboadvisorov az po online brokerov). Ved aj pri podielovych fondoch samotny sprosredkovatel nic nemanazuje a aj tak ma podiel na m. fee. Akurat na Slovensku mame danovy zakon, ktory zvyhodnuje ETF takym sposobom, ze nad podielovymi fondmi nemusime ani uvazovat... takze vsetci su pri ETF a nejaka cast mudruje, ze co sa plati m. fee (alebo aj success fee, hoci principialne je to jedno, podstatna je celkova nakladovost). Za to, ze niektori ludia nemaju (nechcu mat a zrejme ani nikdy mat nebudu) dostatocnu vybavu na uspesne investovanie. Ti, ktori ano to mozu mat lacnejsie a mozu mat na konci viac.

Ked vies a chces poskytovat sluzby za menej penazi (=nizsie poplatky), je to tvoje roozhodnutie. A ci to vidis spravne alebo nie ukaze buducnost a rozhodne trh... nie moj/tvoj nazor a nie toto forum.
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF - Partners investments

Príspevok od používateľa aviceN »

incognito napísal: So 27 05, 2023 8:11 pm
aviceN napísal: So 27 05, 2023 4:03 pm Áno, rozumieš tomu správne, ja nerozumiem odkial došli na číslo 16.000€ lebo keď je v kalkulačke iba jeden poplatok a ten na celom horizonte zoberie z objemu účtu 43k, tak je to proste fakt. Ty postupne rok čo rok platíš. Tu sa bavíme o priebežnom poplatku, nie jednorazovom na začiatku. Snáď je výpočet jasný.
No tak ked toto napises, tak je jasne kde je problem. Ten jeden poplatok vezme z objemu tych cca 16tis. EUR. Efekt tohto poplatku na konci je tych 43tis. EUR. To co tlacis ty je interpretacny pohlad na vec. Este raz, je to uplne legitimne, ale nemiesajme hrusky s jablkami. Jedno cislo bude vzdy aj keby vynosy neboli, to druhe zavysi vyznamne od vysky vynosu, ktory do modelacie zadas. Druha skuska spravnosti - ak si budem uctovat to 1%p.a. a cele bude moje, ako sprostredkovatel dostanem tych 16tis. alebo 43tis.? ;)

Ked si uctujes len vstupny poplatok, rozumiem tvojmu uhlu pohladu, je to tvoj edge a stavias na tom obchodnu komunikaciu. Znova, je to legitimne, akurat je to cele o negativnej emocii ("aha, tu vas niekto iny obral o 43tis. eur, u mna sa vam to nestane").

Poplatky ako take su samostatna kapitola, nechce sa mi dotahovat... len nech sa nehlada zly zamer tam, kde byt nemusi (neviem, kalkulacky nekodujem). Su luda co budu platit poplatky za nejaku sluzbu, o ktoru maju zaujem a potom su ludia (ako wladas), ktorych zaujima len konecny vysledok bez ohladu na vsetko ostatne.
Okej, rozumieme sa, skúška správnosti mi je jasná ako je to celé myslené. Hrušky a jablká, got it ;-)
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"