fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
peter977
Gold Member **
Príspevky: 401
Dátum registrácie: Po 23 04, 2012 9:22 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa peter977 »

jafr napísal:ahojte,
chcel by som sa vas spytat ci je jednoduchsie investovat ako fyzicka alebo pravnicka osoba.
Nateraz som zistil ze mi mozno usla platba odvodu z dividend, tak sa sam seba pytam ci nezalozit sro.
Peniaze z vynosu nepotrebujem - chcem ich opatovne investovat, ale nechcem riskovat problemy zo sledovanim danovych a inych zmien.
dakujem
Ak chceš investovať ako s.r.o. firemné peniaze, tak je to možné ale s licenciou od NBS na sprostredkovanie v oblasti investičných služieb na najvyššej úrovni (to znamená, že ako konateľ, prípadne jeden z konateľov musí mať vysokoškolské vzdelanie v ekonomickom obore)

Čakaj, že budeš v hľadáčiku daňovákov a budeš mať častejšie návštevy z ich strany.

Ak to chceš robiť úplne clear ako firma, tak potom licencia obchodníka s cennými papiermi, ale to pochybujem že získaš (okrem toho tam treba aj finančnú rezervu firmy a to dosť výraznu na SR pomery)

Ako FO to máš najjednoduchšie, stačí Ti šikovaná účtovníčka a môžeš si v kľudne obchodovať
share your trading ideas
https://www.facebook.com/groups/ukforexsk/" onclick="window.open(this.href);return false;
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa JUGGLER »

peter977 napísal: Ak chceš investovať ako s.r.o. firemné peniaze, tak je to možné ale s licenciou od NBS
Nie je to celkom tak. Ak firma obchoduje len na vlastný účet a predmetom podnikania nie sú investičné služby poskytované verejnosti, tak licenciu nepotrebuje.

Pri sro, ktorá už v niečom podniká, nie je problém aby firma investovala a spravovala svoje peniaze na vlastný účet.

Pri zakladaní samostatnej sro len za účelom toho, aby firma spravovala svoje peniaze, tam už môže byť problém s predmetom podnikania. Ale počul som, že v niektorých prípadoch nebol problém a ako predmet podnikania bola schválená investičná (obchodnícka) činnosť na vlastný účet.

Licencia sa vyžaduje len na služby poskytované verejnosti.

Osobne si myslím, že problém s predmetom podnikania nie je až taký dôležitý ako s uznaním nákladov pri činnosti takej firmy, ktorá len obchoduje na vlastný účet. Takže problémy by mohli nastať pri daňovej kontrole.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa jogo »

Investovanie právnickou osobou – podnikateľským subjektom

Príklad č. 3:

Spoločnosť Alfa, s.r.o. obstarala postupne počas troch rokov podielové listy:

- v roku 2008 podielové listy v hodnote 2 000 eur,

- v roku 2009 podielové listy v hodnote 3 500 eur a

- v roku 2010 podielové listy v hodnote 5 000 eur.

Celková hodnota nadobudnutých podielových listov bola 10 500 eur.

V roku 2012 došlo k vráteniu podielových listov.

Podielové listy z roku 2008 boli ziskové. Zisk predstavoval 500 eur, vyplácajúca spoločnosť zrazila zrážkovú daň vo výške 19 %, t.j. 95 eur, o čom spoločnosť Alfa informovala a súčasne jej poukázala sumu 2 405eur.

Aj podielové listy obstarané v roku 2009 boli ziskové. Zisk predstavoval sumu 620 eur. Vyplácajúca spoločnosť zrazila daň vo výške 117,80 eur a spoločnosti Alfa poukázala sumu 4 002,20 eur.

Podielové listy obstarané v roku 2010 boli stratové. Z investovaných 5 000 eur sa spoločnosti Alfa vrátilo iba 3 000 eur.

Celkové výnosy z vrátenia podielových listov v roku 2012 predstavovali sumu 9 620 eur, z ktorých bola spolu zrazená daň vo výške 212,80 eur.

Daňovník za rok 2012 vykáže vo svojom daňovom priznaní daňovú stratu vo výške 10000 eur, v roku 2012 mu nevznikla povinnosť platiť preddavky na daň z príjmov právnických osôb.

Pri zdaňovaní uvedených transakcií sa uplatnia nasledujúce ustanovenia zákona o dani z príjmov:

- § 19 ods. 2 písm. f) – do daňových nákladov je možné zahrnúť úhrn obstarávacích cien cenných papierov do výšky príjmov z ich predaja;

- § 43 ods. 6 a 7 – zrazenú daň je možné považovať za preddavok, pričom ak výška zrazenej dane prevyšuje výšku dane vypočítanú v daňovom priznaní, daňovník má nárok na vrátenie daňového preplatku.

Daňovník podáva daňové priznanie za rok 2012. Porovnaním úhrnu obstarávacích cien podielových listov a výnosov plynúcich z ich vrátenia v roku 2012 zistí, že výnosy boli nižšie oproti obstarávacím cenám o 880 eur. Keďže daňovým výdavkom môže byť iba obstarávacia cena do výšky príjmov, suma 880 eur je pripočítateľnou položkou k základu dane. Pripočítaním tejto sumy a ďalšími úpravami základu dane, v súlade so zákonom o dani z príjmov, vykáže spoločnosť Alfa celkovo za spoločnosť daňovú stratu vo výške 10 000 eur.

Nakoľko spoločnosti nevznikla v roku 2012 povinnosť platiť preddavky na daň, ale zistí, že jej bola zrazená daň z vyplatenia ziskových podielových listov, využije zákonnú možnosť považovať zrazenú daň za preddavky na daň. Tieto uvedie vo svojom daňovom priznaní a požiada o vrátenie daňového preplatku vo výške 212,80 eur.
Tomuto prikladu nejak nerozumiem. Nedal by sa aj uctovny priklad s pravnickou osobou popisat ako predosle dva,tzn. nakup akcii v 2009 roku za 5000 Euro a nasledny predaj roku 2012 za 5730 Euro.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
vcmorejova
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Po 08 10, 2012 10:13 am

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa vcmorejova »

Pokúsim sa Vám príklad ešte vysvetliť: Vrátenie podielových listov, v prípade, ak boli ziskové, sa zdaňuje zrážkovou daňou. Vo všeobecnosti platí, že zrážková daň sa považuje za vysporiadanú. Pri vrátení podielových listov platí výnimka, že daňovník sa môže rozhodnúť, že zrazenú daň bude považovať za preddavok na daň.
Zo zákona o dani z príjmov vyplýva, že za daňový náklad je možné považovať úhrn obstarávacích cien cenných papierov iba do výšky príjmov z ich predaja.
Spoločnosť má zaúčtované v majetku podielové listy v hodnote 10 500 eur. Predá ich (vráti), za cenu 9 620 eur. Rozdiel medzi nadobúdacou a predajnou cenou je 880 eur. Nakoľko náklady súvisiace s obstaraním predaných cenných papierov boli vyššie, ako výnosy z ich predaja, rozdiel - 880 eur bude pripočítateľnou položkou k základu dane, t.j. nedaňový náklad.
Pri vrátení podielových listov však boli posudzované osobitne podielové listy nadobudnuté v rôznych obdobiach. Podielové listy obstarané v rokoch 2008 a 2009 boli ziskové. Preto z nich bola zrazená daň vo výške 19 %, t.j. spolu 212,80 eur. Spoločnosť nedostala na účet celú predajnú cenu podielových listov, ale sumu zníženú o zrazenú daň.
Nakoľko spoločnosť vykazovala celkovo (za celú spoločnosť, za všetky jej činnosti) daňovú stratu, nevznikla jej žiadna daňová povinnosť. Preddavky na daň neplatila, takže z tohto titulu jej daňový preplatok nevznikol. Uvedomili si však, že daň zrazenú z vrátenia podielových listov je možné považovať za preddavok. Túto možnosť využili, uviedli si sumu 212,80 eur do daňového priznania ako preddavok a požiadali o vrátenie tohto preplatku.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa jogo »

Nemozme sa bavit o akciach? Predsa pri predaji akcii mi nikto nezraza ziadnu zrazkovu dan...
Ani presne nechapem, co myslite pod pojmom podielovy list. To je akoze podielovy list investicneho fondu a ten zraza dan pri spetnom odkupe podielov?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
mircof
Silver Member *
Príspevky: 166
Dátum registrácie: Ut 29 05, 2007 6:12 pm

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa mircof »

vcmorejova napísal:Pokúsim sa Vám príklad ešte vysvetliť: Vrátenie podielových listov, v prípade, ak boli ziskové, sa zdaňuje zrážkovou daňou. ....
Mali by sa zdaňovať zrážkovou daňou iba v prípade, ak má správcovská spoločnosť sídlo na území SR /napr. TAM, AM SLSP, .../. V prípade, že nie /napr. Pioneer Inv., KBC AM, .../ tak zrážkovú daň správcovská spoločnosť nevykonáva a daňovník je povinný tento výpočet a odvod dane zrealizovať sám.
kobolcs
Active Member
Príspevky: 87
Dátum registrácie: Ut 27 03, 2007 11:08 pm
Bydlisko: BA

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa kobolcs »

a ako je to pri tradingu resp. dividendovych akciach ?

S.r.o. - ma hlavnu cinnost z ktorej dosahuje skoro 0 HV
-ma financne investicie na vlstny ucet
trading FX u angl. dealare
moze z danoveho hladiska to uctove ako kurzove rozdiely, alebo to ma ist cez financne operacie ?
ako je to s uplatnenim vydavkov ako spravy, clenstva, newletters, data tie cez internet totiz nevystavuju faktury jednoducho to stiahnu cez kartu a hotovo, maximalne poslu emailom receipt.
-akcie s dividendama (High yield)
ako to bude od 2013 v pripade US akcii ? SK Dan 19% a SK ZP 14 z plnej sumy tzn z dividend 1000 eur zaplatim 190 eur dan a 140 eur zdr. poistenie ? Ak je to tak, kam utiect?

Mimochodom kde sa da zohnat v BA danovy poradca pre firmy a FO s investovanim cez akcie,trading, not.ulozka pri nehnutelnosti (z UK), ktory k tomu aj rozumie ?
vcmorejova
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Po 08 10, 2012 10:13 am

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa vcmorejova »

jogo napísal:Nemozme sa bavit o akciach? Predsa pri predaji akcii mi nikto nezraza ziadnu zrazkovu dan...
Ani presne nechapem, co myslite pod pojmom podielovy list. To je akoze podielovy list investicneho fondu a ten zraza dan pri spetnom odkupe podielov?
Áno, hovoríme o podielových fondoch
Príklad s podielovými listami bol zvolený z dôvodu možnosti odpočítania dane v prípade ich vrátenia. Pri akciách je vo všeobecnosti základom dane rozdiel medzi úhrnom predajných a obstarávacích cien za príslušné zdaňovacie obdobie, avšak iba do výšky výnosov z predaja. To znamená, že strata z predaja nie je daňová. Z tohto pravidla však existujú výnimky, preto je potrebné každú situáciu posúdiť individuálne.
vcmorejova
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Po 08 10, 2012 10:13 am

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa vcmorejova »

mircof napísal:Mali by sa zdaňovať zrážkovou daňou iba v prípade, ak má správcovská spoločnosť sídlo na území SR /napr. TAM, AM SLSP, .../. V prípade, že nie /napr. Pioneer Inv., KBC AM, .../ tak zrážkovú daň správcovská spoločnosť nevykonáva a daňovník je povinný tento výpočet a odvod dane zrealizovať sám.
Ano, boli riešené iba príjmy zo zdroja na území Slovenska.
vcmorejova
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Po 08 10, 2012 10:13 am

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa vcmorejova »

kobolcs:
Veľa otázok – vyžadovalo by si to dlhú odpoveď. Na niektoré otázky sa nedá odpovedať bez podkladov.
Zoznam daňových poradcov špecializovaných na jednotlivé odvetvia vedie Slovenská komora daňových poradcov.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa jogo »

vcmorejova napísal:kobolcs:
Zoznam daňových poradcov špecializovaných na jednotlivé odvetvia vedie Slovenská komora daňových poradcov.
Nenasiel som tam kolonku "specialista na zdanovanie prijmov z predaja cennych papierov, opcii a derivatov". Je tam len kolonka zdanovanie prijmov fyzickych osob a zdanovanie prijmov pravnickych osob.Ale tito vseobecni poradcovia mi nevedia s akciami poradit.
Mozte tu dat odkaz na danovych poradcov, ktori sa venuju zdanovaniu cennych papierov, opcii a derivatov?
Pripadne nie ste vy danova poradkyna, ktora sa venuje danej problematike?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
rasto800
Gold Member **
Príspevky: 397
Dátum registrácie: Ut 14 08, 2012 10:50 am

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa rasto800 »

jogo napísal: Nenasiel som tam kolonku "specialista na zdanovanie prijmov z predaja cennych papierov, opcii a derivatov". Je tam len kolonka zdanovanie prijmov fyzickych osob a zdanovanie prijmov pravnickych osob.Ale tito vseobecni poradcovia mi nevedia s akciami poradit.
Mozte tu dat odkaz na danovych poradcov, ktori sa venuju zdanovaniu cennych papierov, opcii a derivatov?
Pripadne nie ste vy danova poradkyna, ktora sa venuje danej problematike?
jogo sak si zaciarkni specializaciu "Znalec v odbore daní" a mas to! ked je to znalec tak musi poznat vsetko :)
vcmorejova
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Po 08 10, 2012 10:13 am

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa vcmorejova »

Slovenská komora daňových poradcov nevedie zoznam daňových poradcov podrobne podľa čiastkových oblastí, ktorým sa venujú. Disponuje informáciami, ktorému druhu daní a súvisiacich činností sa jednotliví daňoví poradcovi prevažne venujú. Preto nie je možné v zozname vyhľadať daňových poradcov, ktorí sa venujú špeciálne zdaňovaniu transakcií s cennými papiermi. Táto problematika sa týka dane z príjmov a tej sa venujú všetci daňoví poradcovia. Je však pravda, že niektorí sa problematike cenných papierov venujú viac, iní menej. Závisí to hlavne od predmetu podnikania ich stálych klientov.

Daňové poradenstvo sa však nedá riešiť cez diskusné fórum. Ako som už viackrát uviedla, každú situáciu je potrebné posúdiť individuálne, sú k tomu potrebné podklady (zmluvy, výpisy a pod.) a aj súčinnosť objednávateľa (poskytnutie všetkých informácií potrebných k vyriešeniu problému).

Áno, som daňová poradkyňa, a odkaz pre „rasto800“: aj znalec z odvetvia účtovníctvo a daňovníctvo. Venujem sa tejto práci už 20 rokov, aj napriek tomu si nedovolím tvrdiť, že o daniach viem všetko. Daňový poradca, aj znalec musia síce vedieť hodne, ale aj napriek tomu sa denne stretávajú so situáciami, ktoré si musia overiť, alebo sa „dopátrať“ k riešeniu. Dôležité je, aby vedeli kde a ako nájsť najvhodnejšie riešenie :)
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa jogo »

vcmorejova napísal:Daňové poradenstvo sa však nedá riešiť cez diskusné fórum. Ako som už viackrát uviedla, každú situáciu je potrebné posúdiť individuálne, sú k tomu potrebné podklady (zmluvy, výpisy a pod.) a aj súčinnosť objednávateľa (poskytnutie všetkých informácií potrebných k vyriešeniu problému).

Áno, som daňová poradkyňa, a odkaz pre „rasto800“: aj znalec z odvetvia účtovníctvo a daňovníctvo. Venujem sa tejto práci už 20 rokov, aj napriek tomu si nedovolím tvrdiť, že o daniach viem všetko. Daňový poradca, aj znalec musia síce vedieť hodne, ale aj napriek tomu sa denne stretávajú so situáciami, ktoré si musia overiť, alebo sa „dopátrať“ k riešeniu. Dôležité je, aby vedeli kde a ako nájsť najvhodnejšie riešenie :)
Vyborne. aspon budem vediet na koho sa mam v buducnosti obratit s danovymi problemami. :)
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
Chris
Platinum Member ***
Príspevky: 654
Dátum registrácie: St 17 08, 2011 10:43 pm
Been thanked: 1 time

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa Chris »

btw. priklad:

sro s eshopom a predmetom podnikania s tym suvisiami + obchodovanim na derivatovych, fx a akciovych trhoch s prevaznymi vynosmi prave z tradingu.

S akymi danovo uznatelnymi nakladmi ste nemali problem ? internet, nove pc, auto, PHM etc ?
http://chat.fx4living.eu Slack trading chat
Používateľov profilový obrázok
Chris
Platinum Member ***
Príspevky: 654
Dátum registrácie: St 17 08, 2011 10:43 pm
Been thanked: 1 time

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa Chris »

nikto nic?
http://chat.fx4living.eu Slack trading chat
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

tlac, knihy, mobil, web, nabytok do kancelarie ..
Matej1992
Silver Member *
Príspevky: 176
Dátum registrácie: Po 23 08, 2010 8:55 pm
Bydlisko: Trnava
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa Matej1992 »

Skúsim oživiť tému.
Predpokladám, že niektorí investujete aj mimo akumulačné etf, povedzme aj na slovensku či v EU, či už do dlhopisov, nehnuteľností, atď. Následne je potrebné riešiť už zložitejšie daňovo odvodové otázky a už sa otvára priestor pre optimalizáciu. FO vs PO, SR vs EU, atď. Máte niekto reálne skúsenosti, príp. viete odporučiť schopného účtovníka/firmu, ktorá sa tomu dlhodobo venuje a pokiaľ príde k ním človek, ktorý ma etf, opcie, dlhopisy a chce si zoptimalizovať náklady napr. aspoň odpísať telefón, NB či auto, tak budú vedieť čo s ním? Ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa Rado »

Ak obchoduješ na IČO, tak uplatniť si mobil, auto atď. nie je problém. Ten máš, ak obchoduješ ako FO.
Rozdiely medzi FO a PO sú všeobecne známe. Ja za najväčší považujem rozdiel v odvodoch medzi konateľom a živnostníkom, ak opomeniem ručenie, rozdiel v účtovníctve a pod.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Matej1992
Silver Member *
Príspevky: 176
Dátum registrácie: Po 23 08, 2010 8:55 pm
Bydlisko: Trnava
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa Matej1992 »

Samozrejme ako píšeš tie rozdiely sú tam a ide mi o osobne o to, že keď už držím nejaké dlhopisy či dividendové akcie a je možnosť si znížiť o niečo základ dane šiel by som osobne do toho. Avšak pred oslovením nejakého účtovníka či firmy by som rád mal naň nejakú referenciu spokojného klienta.
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa Rado »

Pri obchodovaní na IČO máš možnosť ako znížiť celkový základ dane. Čo sa týka samotných cenných papierov, tak tam veľký rozdiel nie je. Môžeš si však uplatniť náklady na rôzne prístupy k informáciám, NB a podobne. To ako fyzická osoba nemáš. Špeciálneho účtovníka resp. daňového poradcu však nepotrebuješ.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Matej1992
Silver Member *
Príspevky: 176
Dátum registrácie: Po 23 08, 2010 8:55 pm
Bydlisko: Trnava
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa Matej1992 »

Predpokladám, že tak osobne funguješ. Podľa toho čo som si zatiaľ naštudoval ako živnostník musíš ručiť celým svojím majetkom a dokladovať konkretne vydavky príp. využiť paušalne výdavky. Ako sro-cka sa uvádza nutnosť viesť si podvojné účtovnictvo. Odvody pri sro odpadaju pokial by som si nechcel vyplacat nejaku odmenu ci mzdu, co aktualne pri budovani majetku neplanujem a prinajhorsom sa daju peniaze vytiahnut cez dividendy. Pri zivnosti sa odvodom zase nevyhnem. Z toho mi osobne vychadza lepsie sro.
Navodov na zalozenie je na internete plno to by som zvladol, skor sa obavam toho uctovania a hlavne opravnenosti nakladov. (Narovinu v prvom kole by som chcel odpisovat auto, NB, mobil z dani ktore dnes musim ako FO platit z urokovych vynosov z dlhopisov a divi akcii, ak je to mozne a uznatelne ako opravneny naklad) Do buducna predpokladam aj investiciu do nejakeho bytu na prenajom a podobne.
Ty osobne mas s tym skusenost, evidujes si uctovnictvo sam?
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Rado napísal:Ak obchoduješ na IČO, tak uplatniť si mobil, auto atď. nie je problém. Ten máš, ak obchoduješ ako FO.


Nemyslím si, že je to tak.
Ako živnostník, môžeš mať príjmy iba zo závislej činnosti a tá je daná predmetmi podnikania, ktoré máš zapísané v živnostenskom liste. Živnostenský úrad ti nepovolí trading, či investičné činnosti, hoci to robíš len na vlastný účet.
Tým pádom si nemôžeš uplatniť náklady na zisky z investovania/tradingu. Sú to kapitálové príjmy, nikoho nezaujíma tvoja strata, dokonca ani strata jednej kategórie kapitálového príjmu voči inej ( cenné papiere, opcie, deriváty).
Napr. máš zisk zo závislej činnosti - môžeš uplatniť náklady. Ak uplatníš náklady na kapitálové príjmy (iné ako poplatky u brokera ), nemusia ti ich uznať. Daňovákom príde report zo zahraničia a oni budú chcieť vidieť, že si zdanil plnú čiastku kapitálového príjmu. Uznajú ti náklady iba do výšky príjmov zo závislej činnosti. Na kapitálové príjmy budú chcieť od Teba rovnaké zdanenie a odvody ako u FO nepodnikateľa. To je môj názor.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa Rado »

Chybný!
Najskôr vysvetlím príjem zo závislej činnosti. Je to príjem zo zamestnania, takže s príjmom zo živnosti nemá nič spoločné. par. 5 Zákona o Dani z príjmov 595/2003 Z.z.
Je fakt, že živnosť na obchodovanie neotvoríš, ale ak by si otvoril účet ako živnostník na IČO, tak tieto príjmy a výdavky už učtuješ do príjmov zo živnosti par.6 Neviem, či dokážeš otvoriť účet ako FO, ale na IČO.
Pri sro je to v rámci účtovníctva, takže tam sa všetko "zleje" v jednom daňovom základe.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa JUGGLER »

OK. Chytil si ma za slovíčko. Nie príjmy zo závislej činnosti, ale príjmy z podnikania. Pomýlil som sa... posledné dni som riešil príjmy prokuristu a konateľa..tak sa to na mňa nalepilo.

Podstata príspevku je niekde inde. Nahradzujem príjmy zo závislej činnosti príjmami z podnikania:

Ako živnostník, môžeš náklady uplatniť iba na príjmy z podnikania, ktoré je dané predmetmi podnikania - živnostenskými oprávneniami, ktoré máš zapísané v živnostenskom liste. Živnostenský úrad ti nepovolí trading, či investičné činnosti, hoci to robíš len na vlastný účet.

Tým pádom si nemôžeš uplatniť náklady na podnikanie aj na zisky z investovania/tradingu. Sú to kapitálové príjmy, nikoho nezaujíma tvoja strata, dokonca ani strata jednej kategórie kapitálového príjmu voči inej ( cenné papiere, opcie, deriváty).

Máš príjem z podnikania - môžeš si k tomu uplatniť náklady. Ak uplatníš náklady na kapitálové príjmy (iné ako poplatky u brokera ), nemusia ti ich uznať. Ak daňovákom príde report zo zahraničia, že si zarobil 10 000, oni budú chcieť vidieť, že si zdanil 10 000 ako kapitálový príjem. Uznajú ti náklady iba do výšky príjmov z podnikania, ale na kapitálové príjmy budú chcieť od Teba rovnaké zdanenie a ako u FO nepodnikateľa. Následne ti zdravotná poisťovňa z toho vyrúbe 14% odvod. To je môj názor.

P.S: aby sme sa nechytali za slovíčka aj pri kapitálových príjmoch...proste ide o iný druh príjmov ako o príjmy z podnikania.

Ja som si tiež myslel, že na živnosť môžeš všetko zmiešať , aj som to obhajoval...ale teraz mám taký názor, že nie.
Andre mal pravdu, ked som to s ním raz preberal v inom vlákne.

andre napísal:No prijmy z podnikania sa zdanuju podla § 6, prijmy z kapitaloveho majetku podla § 7, prijmy z prevodu CP a opcii podla § 8 .. A v DP to vyplnas do inych koloniek.

Cize problem je podla mna v tom, ze takyto prijem nevies povazovat za prijem z podnikania a teda na neho uplnatnit pausalne vydavky.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa Rado »

Otázne je, či vôbec otvoríš účet ako živnostník na IČO? Ja myslím, že nie.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa jaja »

U nás jsou příjmy z prodeje akcií na vlastní účet (mimo podnikání) zdaňovány jako ostatní příjmy podobně jako příjmy z nájmu. Tedy jinde než příjmy z kapitálového majetku (dividendy, úroky). A Podnikatel před zdaněním tyto příjmy sčítá (ale u ostatních příjmů jen kladné hodnoty) - tedy lze započítat ztrátu z podnikání vůči zisku z prodeje akcií - obráceně ale ne. A také nelze započítat ztrátu z jednoho typu ostatních příjmů proti zisku z jiného. Třeba ztrátu z Forexu oproti akciím nebo nájmu.
Takže se pro tradera může vyplatit být zároveň podnikatel v jiné oblasti (já to tak mám).
Ale u nás se ani neplatí odvody z ostatních a kapitálových příjmů.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Aj u nás sú to ostatné príjmy..to len ja som to nazval úhrnne ako kapitálové, keďže tak obrazne beriem príjmy, ktoré získam obchodovaním kapitálu. V SR sa trading zdaňuje ako ostatné príjmy: príjem z prevodu cenných papierov ( akcie, etfs, dlhopisy )= jedna kategória, ďalej z prevodu opcií ( = druhá kategória ) a potom príjmy z derivátových operácii ( = tretia kategória ).
Príjmy z kapitálového majetku ako úroky, dividendy sú u nás rovnako ako u vás samostatne ( = nie medzi ostatnými príjmami ).
Daň máme 19%, ale pri príjme nad 35 000 je to 25% - čo je prvá tragédia. Druhá tragédia je, že z týchto príjmov potom zdravotná poisťovňa vyrúbe ešte odvod 14%. Takže spolu 19 +14% = 35%...alebo 25 +14% = 39% čo je príjmoch nad 35 000 neprijateľné.

Na jednej strane obrovské zdanenie, na druhej strane nemôžeš započítať straty jednotlivých kategórii, ani straty minulých rokov.

Čiže na fyzickú osobu sa u nás neoplatí trejdiť. Jedine investovať z časovým testom nad 1 rok, ktoré je úplne oslobodené od daní i odvodov.

Obchodovať sa dá na sro, kde sa príjmy z jednotlivých kategórii rátajú dokopy, stratu vieš započítavať 4 roky, odvody sa neplatia a daňové zaťaženie je 21%...najnovšie iba 15% pri príjmoch do 100 000. Ked sa u nás vyberajú zisky z sročky, tak sa platí daň 7%, ale žiadne odvody.

P.S. Celý systém je hlúpo nastavený, lebo gambling je od daní oslobodený...Každý vie, že v gamblingu väčšina ľudí aj tak prerobí. Lenže v tradingu tiež väčšina ľudí prerobí...viac ako 75% ... tak tých chudákov, čo zarobia by nemal štát zdrať z kože.

No a takí ako ja, alebo ty by si zaslúžili osobitnú nízku daň + metál na hruď, že na vlastné riziko vyšklbeme pár drobných z amerických búrz. :)
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa jaja »

JUGGLER napísal:No a takí ako ja, alebo ty by si zaslúžili osobitnú nízku daň + metál na hruď, že na vlastné riziko vyšklbeme pár drobných z amerických búrz. :)
Jasně, my jsme pro státní kasu požehnání. Jsme vlastně exportéři ničeho (tedy nespotřebováváme domácí lidské ani jiné zdroje), za což přivádíme do země nemálo peněz (a tím i daní) ze zahraničí. S tím jak to je u nás (15%) jsem spokojen. Ale pokud by se to výrazně zhoršilo, začal bych to řešit.
Hawk
Active Member
Príspevky: 107
Dátum registrácie: Po 14 05, 2012 7:31 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 1 time

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa Hawk »

15% CZ vs. 39% SK.....fuuha
radvan
Guru Member ****
Príspevky: 1261
Dátum registrácie: Ne 20 05, 2007 9:26 am
Been thanked: 6 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa radvan »

JUGGLER napísal: Št 15 10, 2020 3:37 pm Aj u nás sú to ostatné príjmy..to len ja som to nazval úhrnne ako kapitálové, keďže tak obrazne beriem príjmy, ktoré získam obchodovaním kapitálu. V SR sa trading zdaňuje ako ostatné príjmy: príjem z prevodu cenných papierov ( akcie, etfs, dlhopisy )= jedna kategória, ďalej z prevodu opcií ( = druhá kategória ) a potom príjmy z derivátových operácii ( = tretia kategória ).
Príjmy z kapitálového majetku ako úroky, dividendy sú u nás rovnako ako u vás samostatne ( = nie medzi ostatnými príjmami ).
Daň máme 19%, ale pri príjme nad 35 000 je to 25% - čo je prvá tragédia. Druhá tragédia je, že z týchto príjmov potom zdravotná poisťovňa vyrúbe ešte odvod 14%. Takže spolu 19 +14% = 35%...alebo 25 +14% = 39% čo je príjmoch nad 35 000 neprijateľné.

Na jednej strane obrovské zdanenie, na druhej strane nemôžeš započítať straty jednotlivých kategórii, ani straty minulých rokov.

Čiže na fyzickú osobu sa u nás neoplatí trejdiť. Jedine investovať z časovým testom nad 1 rok, ktoré je úplne oslobodené od daní i odvodov.

Obchodovať sa dá na sro, kde sa príjmy z jednotlivých kategórii rátajú dokopy, stratu vieš započítavať 4 roky, odvody sa neplatia a daňové zaťaženie je 21%...najnovšie iba 15% pri príjmoch do 100 000. Ked sa u nás vyberajú zisky z sročky, tak sa platí daň 7%, ale žiadne odvody.

P.S. Celý systém je hlúpo nastavený, lebo gambling je od daní oslobodený...Každý vie, že v gamblingu väčšina ľudí aj tak prerobí. Lenže v tradingu tiež väčšina ľudí prerobí...viac ako 75% ... tak tých chudákov, čo zarobia by nemal štát zdrať z kože.

No a takí ako ja, alebo ty by si zaslúžili osobitnú nízku daň + metál na hruď, že na vlastné riziko vyšklbeme pár drobných z amerických búrz. :)
jugg: chvilku som neriesil, jak to ma svk fyzicka osoba s obchodovanim ... ale minule ma napadlo sa na to pozriet ... a kukam, kukam a pozeram, ze na svk sa nic nezmenilo ...

takze este stale plati, ze ked niekto obchoduje etfka, tak je stale na tom katastrofalne? ... lebo stratove obchody si nevie zapocitat voci ziskovym ... a zo sumy ziskovych obchodov plati dan ? ... bomba spica ... ale dobry sposob, ako odnaucit ludi spekulovat :)
http://www.Quantpedia.com - the leading quantitative trading research company
Martin7
Guru Member ****
Príspevky: 1360
Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
Been thanked: 184 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa Martin7 »

Je tu vôbec niekto (myslím len FO), komu na daňovom kontrolovali obchody a zisky z burzy?

Prečo by som si nemohol zarátať stratu z predaja ETF voči zisku z ETF? Veď rovnako ako pri akciách, nie?
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Môžeš. Za jeden kalendárny rok je to OK.

Pozrel som do výpisov kde ETFs vedie brokers v statemente: Stocks - Held with Interactive Brokers (U.K.) Limited carried by Interactive Brokers LLC
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
hokaido
Gold Member **
Príspevky: 374
Dátum registrácie: So 25 11, 2017 11:39 am
Has thanked: 33 times
Been thanked: 29 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa hokaido »

JUGGLER napísal: St 20 01, 2021 12:39 am Môžeš. Za jeden kalendárny rok je to OK.
Niekto to tu pisal, ze iba ak nedrzis dlhsie ako 1 rok. Po roku su oslobodene jak od dani tak aj od strat.
radvan
Guru Member ****
Príspevky: 1261
Dátum registrácie: Ne 20 05, 2007 9:26 am
Been thanked: 6 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa radvan »

JUGGLER napísal: St 20 01, 2021 12:39 am Môžeš. Za jeden kalendárny rok je to OK.

Pozrel som do výpisov kde ETFs vedie brokers v statemente: Stocks - Held with Interactive Brokers (U.K.) Limited carried by Interactive Brokers LLC
nemozes ... ani pri ETF ani pri stockoch nemozes ...

tuto debatu sme uz mali pred par rokmi ... konzervativny vyklad zakona je, ze ak si fyzicka osoba (jozko mrkvicka), tak platis dan z predaja cennych papierov, ktore skoncili v zisku ... stratove obchody si zapocitat nevies voci ziskom ... takze ak si mal v 2020 napr. 5 obchodov, 3 v zisku a 2 v strate ... tak spocitas zisky na tych 3 a zaplatis dan ... s tymi dvoma v strate si mozes trhnut a zadok vytriet ... to je, ako je na SVK napisany zakon ... to ze to takto nikto nerobi (lebo ked uz niekto prizna, ze ma zisky z tradingu, tak si straty zapocita a napise rozdiel), to je uz druha vec ... ale podla konzervativneho vykladu a litery zakona to neni spravne ... samozrejme, sme na SVK a ide o to, kto ti to skontroluje, ci mu dojde, ze ti to moze napadnut, o kolko penazi ide a podobne ... ale podla zakona by si nemal zapocitat straty voci zisku ...

pri derivatoch a opciach je to inak ... tam si mozes v ramci jedneho roka zapocitat straty voci ziskom v ramci jedneho roka ... ak by si tych 5 obchodov mal na CFD, tak si mozes zapocitat ...

ak by slo o 5000 eur, tak kaslat na to ... ale ked spravis ako fyzicka osoba 300 obchodov za rok na 200 000 portfoliu napr., tak to uz nemusi byt sranda ...
http://www.Quantpedia.com - the leading quantitative trading research company
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Aha. Dík za vysvetlenie. :roll:

Čiže podľa toho môžeš spraviť 5000 obchodov s priemerným ziskom 10 USD a 5000 obchodov s priemernou stratou 10 USD.
Výsledok bude 0 ( v skutočnosti strata, lebo poplatky ). Mal by si ale zdaniť zisk 50 000.

To sa vylučuje s logikou, lebo v takom prípade ani broker nemá čo hlásiť, veď realizovaný a teda zdaniteľný zisk neexistuje.

P.S. Skúste nájsť kde to je tak napísané....môžem to poslať petrovi...aby zmenili zákon. Ked teda myslíte, že to treba zmeniť.
Zároveň by sa v NR mali pozrieť aj na to kategorizovanie ostatných príjmov...ved je to hovadina deliť na kategórie, ktoré sa nedajú voči sebe započítať.Tiež je tam bezprávie, že ostatný príjem môžeš mať negatívny, ale zdaňovať treba každú pozitívnu kategóriu.

Stačí, ked ostane jedna nespravodlivosť, keď zdaňuješ zisk za kalendárny rok, pričom len doťahuješ straty za predchádzajúci rok.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa Rado »

radvan napísal: St 20 01, 2021 10:07 pm nemozes ... ani pri ETF ani pri stockoch nemozes ...

tuto debatu sme uz mali pred par rokmi ... konzervativny vyklad zakona je, ze ak si fyzicka osoba (jozko mrkvicka), tak platis dan z predaja cennych papierov, ktore skoncili v zisku ... stratove obchody si zapocitat nevies voci ziskom ... takze ak si mal v 2020 napr. 5 obchodov, 3 v zisku a 2 v strate ... tak spocitas zisky na tych 3 a zaplatis dan ... s tymi dvoma v strate si mozes trhnut a zadok vytriet ... to je, ako je na SVK napisany zakon ... to ze to takto nikto nerobi (lebo ked uz niekto prizna, ze ma zisky z tradingu, tak si straty zapocita a napise rozdiel), to je uz druha vec ... ale podla konzervativneho vykladu a litery zakona to neni spravne ... samozrejme, sme na SVK a ide o to, kto ti to skontroluje, ci mu dojde, ze ti to moze napadnut, o kolko penazi ide a podobne ... ale podla zakona by si nemal zapocitat straty voci zisku ...

pri derivatoch a opciach je to inak ... tam si mozes v ramci jedneho roka zapocitat straty voci ziskom v ramci jedneho roka ... ak by si tych 5 obchodov mal na CFD, tak si mozes zapocitat ...

ak by slo o 5000 eur, tak kaslat na to ... ale ked spravis ako fyzicka osoba 300 obchodov za rok na 200 000 portfoliu napr., tak to uz nemusi byt sranda ...
Mal by si pravdu, ak by v tejto vete:
"Ak sú výdavky spojené s jednotlivým druhom príjmu uvedeným v odseku 1 vyššie ako príjem, na rozdiel sa neprihliada."
Nebolo slovíčko "druhom".
Táto veta sa vzťahuje na celý odsek, takže platí aj na nehnuteľnosti, opcie, viruálne meny..... potom, ak chceš takto zdaňovať akcie, tak musíš aj všetko ostatné. Táto veta neplatí len na cenné papiere, ale celý odsek, ktorý definuje ostatné príjmy.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
andre
Guru Member ****
Príspevky: 1288
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 225 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa andre »

radvan napísal: St 20 01, 2021 10:07 pm nemozes ... ani pri ETF ani pri stockoch nemozes ...

tuto debatu sme uz mali pred par rokmi ... konzervativny vyklad zakona je, ze ak si fyzicka osoba (jozko mrkvicka), tak platis dan z predaja cennych papierov, ktore skoncili v zisku ... stratove obchody si zapocitat nevies voci ziskom ... takze ak si mal v 2020 napr. 5 obchodov, 3 v zisku a 2 v strate ... tak spocitas zisky na tych 3 a zaplatis dan ... s tymi dvoma v strate si mozes trhnut a zadok vytriet ... to je, ako je na SVK napisany zakon ... to ze to takto nikto nerobi (lebo ked uz niekto prizna, ze ma zisky z tradingu, tak si straty zapocita a napise rozdiel), to je uz druha vec ... ale podla konzervativneho vykladu a litery zakona to neni spravne ... samozrejme, sme na SVK a ide o to, kto ti to skontroluje, ci mu dojde, ze ti to moze napadnut, o kolko penazi ide a podobne ... ale podla zakona by si nemal zapocitat straty voci zisku ...
S takymto vykladom som sa teda este nestretol, podla mna to je uz skor prekrutenie toho vykladu..

Nie je problem si uplatnit si straty z CP voci prijmov.

Samozrejme straty z jedneho druhu prijmu napr. CP kategorie nie je mozne uplatnit zo ziskom z ineho druhu, to ti ani tlacivo nedovoli, kedze z kazdeho druhu prijmu mozes mat min. 0, nie stratu.
hokaido
Gold Member **
Príspevky: 374
Dátum registrácie: So 25 11, 2017 11:39 am
Has thanked: 33 times
Been thanked: 29 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa hokaido »

radvan napísal: St 20 01, 2021 10:07 pm nemozes ... ani pri ETF ani pri stockoch nemozes ...
Ani ja s tymto nesuhlasim. V zakone je to napisane jednoznacne.
Do základu dane (čiastkového základu dane) sa zahŕňa zdaniteľný príjem znížený o výdavky preukázateľne vynaložené na jeho dosiahnutie. Ak sú výdavky spojené s jednotlivým druhom príjmu uvedeným v odseku 1 vyššie ako príjem, na rozdiel sa neprihliada.
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2003-595#p8-2
radvan
Guru Member ****
Príspevky: 1261
Dátum registrácie: Ne 20 05, 2007 9:26 am
Been thanked: 6 times

Re: fyzicka alebo pravnicka osoba pri investovani

Príspevok od používateľa radvan »

hokaido napísal: Št 21 01, 2021 12:11 pm Do základu dane (čiastkového základu dane) sa zahŕňa zdaniteľný príjem znížený o výdavky preukázateľne vynaložené na jeho dosiahnutie. Ak sú výdavky spojené s jednotlivým druhom príjmu uvedeným v odseku 1 vyššie ako príjem, na rozdiel sa neprihliada.
(5) Pri príjmoch podľa odseku 1 písm. b) až e) a s) je výdavkom
a) kúpna cena preukázateľne zaplatená za vec, cenný papier alebo opciu,

hmm ... ok ... mate pravdu ... ale este raz pre istotu na overenie (lebo uz som mal k tomu iny vyklad od danoveho poradcu, teda neni to z mojej hlavy ta interpretacia) - zaklad dane je v podstate suma vsetkych predajov (za kolko som predal vsetky cene papiere) a ponizuje sa o vydavky spojene s tym, co je suma nakupov cenych papierov a suma poplatkov ... a vysledok sedi ako rozdiel zisku a strat ...
http://www.Quantpedia.com - the leading quantitative trading research company
Napísať odpoveď

Návrat na "Dane a naše investície"