Ja mám opačný problém, mám toľko geniálnych nápadov, že by som potreboval 5životov, aby som ich stihol realizovať, energie za dvadsiatich slonov, aby som mal silu dotiahnuť všetky do konca a chuti aspoň toľko, koľko mám na sex..
Tak a teraz trošku vážne. Nápady sa rodia rôznymi spôsobmi. Predovšetkým vznikajú v hlave, v mysli a podnety môžu byť rôzne. Ako už bolo napísané napr. z nedostatku, z núdze, z omylu a niekedy aj z nudy, či akože náhodou. Hlavu, mysel a kreatívne myslenie možno trénovať a sú na to tréningy, školenia, lektori, knihy a môžu byť dobré aj zlé.
Vo všeobecnosti málokedy dostane niekto jeden jediný nápad, ten realizuje a uspeje. Väčšinou sú to tisíce nápadov, z ktorých sa môže vyberať ten, ktorý je realizovateľný, dosiahnuteľný a prijateľný.
Základné predpoklady tvorivej kognitívnej činnosti:
-otvorené oči a pozorovací talent(schopnosť sledovať svet okolo seba s cieľom hľadania východísk a príležitostí hlavne tam, kde iný vidia problémy)
-záľuba v zmenách (schopnosť meniť zabehané veci okolo seba, meniť uhol pohľadu a meniť seba samého)
-nekritickosť vlastného myslenia (vedieť pustiť uzdu fantázii až za hranice bežnej reality, nemať matninely, pohybovať sa vo všetkých dimenziách, existujúcich, i neexitujúcich)
-kritickosť vlastného myslenia (nepúšťať sa do niečoho bez predchádzajúcej podrobnej analýzy, len na základe pocitu, vedieť prepnúť do reality a vidieť veci také aké sú, ale nie zas také aké si myslíme, že sú, teda preklenúť vlastné bloky, predsudky a zábrany)
-kreatívna kreativita (aj keď nápad vyzerá z prvopočiatku ako hlúposť, rozvíjať nové možnosti, variácie a modifikácie postupne až do realizovateľnej podoby)
-inšpirácia (vedieť si navodiť stav eufórie poslúži hudba, príroda, meditácia a nechať sa preladiť do stavu, kedy nápady prichádzajú samé od seba, bez toho, že by sme sa silili, niečo vymyslieť)
-psychycká pohoda (starostlivosť o duševnú hygienu, spokojnosť so základnými potrebami a so sebou samým. Prílišná spokojnosť a jej uvedomenie pôsobí kontraproduktívne)
-psychycký tlak (nespokojnosť s niečím, potreba niečo zlepšiť, realizovať sa. Prílišný tlak, stres, úzkosť pôsobia opačne)
-systém (prísť na to, kde, kedy a ako sa nám najlepšie tvorí, toto môže byť vysoko individuálne)
-obeta (mať schopnosť obetovať niečo - pohodlie, spánok, vedieť sa nadchnúť a mať chuť pracovať, tvoriť za účelom nejakého vyššieho, alebo individuálneho cieľa. Prepracovanosť, môže ale byť príčinou neúspechu)
Určite to nie je všetko, to je len to, čo ma tak narýchlo napadlo.. tuším sa v tom celkom vyznám.. že by som práve dostal nápad robiť na danú tému školenia.. a zas mám do rána nad čím premýšľať..
Vedieť sa pozrieť na vec z viacerých uhlov, je pre mňa dôležitejšie, ako skalopevne zastávať určitý názor.