Rado napísal:
@Paly dúfam, že si pochopil, že sa bavíme o výpočte a či zaplatíš za prvých 5 rokov 50% úroky a nie o sadzbe 3%.
Rokosák napísal:Podla Tvojho rozpisu je po dvoch rokoch urok vyssi ako 50% istiny.
vratko napísal:
presne to iste, ale v opacnom smere sa deje pri hypoteke.
Rado napísal:Čo má úroková sadzba so spôsobom výpočtu? Ja si dvojcifernú sadzbu na hypo nepamätám. Prvú som mal v roku 1999 za 8% p.a.
Rokosák: velmi zaujímavý príspevok ! Máš k tomu nejaký zdroj?Rokosák napísal: ↑Pi 20 11, 2020 2:58 amBuffet tvrdí, že typicky fond nedosiahne vynos ako index S&P500 a ja mu v tomto verím.
Prečo? Pretože SP500 nie je portfólio, ale kapitalizáciou počítaný index. Ako uvidíme nižšie, kapitalizácia spôsobuje vynos, ktorý portfólio zákonite nedokáže dosiahnuť pri rovnakých akciách. Nedávno 83% akcii indexu kleslo, ale samotný index rástol. Taký pomer sa ťažko môže napríklad u Dow Jones (ďalej DJIA) indexu stať.
Pre zjednodušenie si vezmime portfólio a index o dvoch akciách.
Akcia X 10,000 kusov po $10 sa rovná 100,000
Akcia Y 10,000 kusov po $10 sa rovná 100,000
Spolu má portfólio trhovú hodnotu $200,000
Priemerná cena portfólia je $10
Nasleduje vzorec pre priemernú cenu indexu SP500 kde P je cena a Q množstvo akcii. Pre SP500 je i od 1 do 500. Deliteľ nie je pre naše potreby dôležitý.
Σ(Pi*Qi)
i
------------------------------- = Cena SP500 indexu
Deliteľ
Výpočet kapitalizáciou vážený index
Akcia X 10,000 po 10 = 100,000
Akcia Y 10,000 po 10 = 100,000
Na začiatku obdobia je trhová hodnota portfólia aj indexu 200,000
Aj pre cenou vážený index DJIA je trhová hodnota 200.000 a cena 10
Σ Pi
-------------- = Vzorec cenou váženého Indexu
Deliteľ
Povedzme, že ku koncu obdobia akcia X vzrástla o 50,000 a akcia Y klesla o 50,000 taktiež.
Portfólio sa rovná X + Y = 150,000 + 50,000 = 200,000 Čiže cele portfólio sa v trhovej hodnote nezmenilo. To iste platí pre systém kde iba cena sa počíta ako DJIA kde (15 + 5) / 2 = 10 a teda index je na konci obdobia bez zmeny.
Pozrime sa teda na index SP500 na konci obdobia.
Akcia X je kapitalizovaná na .75 indexu (150,000) a akcia Y je kapitalizovaná na .25 indexu (50,000).
Cena indexu SP500 je ((.75 * 15) + (.25 * 5)) = 12.5 čiže výsledkom je rast indexu SP500 o 25%, ale nie DJIA ci samotného portfólia. Ak sa teda nemýlim.
Pre SP500 rast ceny zvýši kapitalizáciu danej akcie a pokles ceny zníži kapitalizáciu danej akcie. Zvýši však o viac ako vplyv rastu ceny a zníži o menej ako vplyv poklesu ceny.
Potom sa nečudujme, že od roku 1957 SP500 vynieslo 8% ročne z čoho bola zhodou okolností 3.6% inflácia.
Inflácia od 1957 do dnes z $1 vybehla na $9.42 Inými slovami Dolár v roku 1957 keď firma S&P kúpila index by mal dnešnú hodnotu $9.42
Možno vďaka spôsobu výpočtu za posledných 40 rokov cena SP500 prekonala DJIA o 10%.
Záver:
Kúpiť index SP500 je vo všeobecnosti výhodnejšie ako mnohé alternatívne ETFká, fondy ci jednotlivé akcie. Kúpiť hocijakú akciu ci investovať do hocijakého fondu vám s veľkou pravdepodobnosťou tých 8% neprinesie. Ako píšem v tomto vlákne bod 4:
Som podozrievavý k verejne prístupným štatistikám, vrátane výpočtu indexov.
Je to otázka active vs pasive methodAk by sa potvrdilo to, čo píšeš, bola by to sila a veľký argument v prospech investovania cez iShares Core S&P 500 UCITS ETF (
Acc).
HoreHmm... len háčik je v tých komponentoch a momentálne má tým pádom napr. aaple v djia väčšiu váhu ako v sp500.
Som sedliak bez ekonomického vzdelania. Musím si 3 x niečo prečítať, aby som to pochopil. Trvalo mi 20 rokov, kým som prišiel na pravdu, ktorú mám o investovaní napísanú v podpise (Buffett )MartinPillar napísal: ↑Pi 20 11, 2020 10:58 pm
To Juggler:
Keby si si prečítal článok o rebalansingu čo písali tak by si vedel. Ale už viackrát som si všimol, že to nerobíš.
Áno , posledné týždne. Konečne aj Russel vyrástol, kde som videl najväčšiu potenciu ( v porovnaní s rizikom poklesu ). Lenže sedliacky rozum mi vraví, že aj SP500 bol najprv ťahaný technologickými gigantmi a teraz ho ťahajú práve tie ostatné firmy. Z hľadiska rizika nech ma nikto nepresviedča, že Emerging a small capy sú teraz na tom lepšie. Krachy malých a nesplácanie dlhu ešte len prídu... takže výnosy akcií mimo SP500 sa vyparia, kým samotný SP500 bude rizikovo i výnosovo najstabilnejší.Ja som si všimol, že posledné týždne majú small capy, US aj Európske a i Emerging markets lepšiu performance ako S&P kde sú nadvážené veľké firmy, nehovoriac už o momentum a technologických akciách.
rogue_trader napísal: ↑Št 01 10, 2020 4:59 pm
Finax ucet Dominika Hrbateho ma 80% svetove akcie/20% rozne svetove dlhopisy - celkovo je zlozene z 10 ETF. Po nahodeni do Yahoo od zalozenia Finaxu by bola performance nasledovna (bez dokupu v marci 2020) - cca 9.3% vs benchmark 15%
Ako benchmark som pouzil jednoduche portfolio z dvoch ETF a to 80% MSCI world a 20% Global aggregate bond (EUR hedged). Vyzera ze v jednoduchosti je krasa a zbytocna komplikacia v podobe 10 ETF neprinasa ziadnu pridanu hodnotu.
PS - je to bez FINAX poplatku takze za viac ako 2 roky by to bolo este o -2.5% menej t.j. iba 6.8% FINAX vs 15% benchmark.
Zle si dosadil do vzorca. Qi je počet akcii spoločnosti a nie podiel akcie na veľkosti indexu, preto si za Qi mal dosadzovať 10 000 u oboch akcii a nie 0.25 versus 0.75.Rokosák napísal: ↑Pi 20 11, 2020 2:58 amPozrime sa teda na index SP500 na konci obdobia.
Akcia X je kapitalizovaná na .75 indexu (150,000) a akcia Y je kapitalizovaná na .25 indexu (50,000).
Cena indexu SP500 je ((.75 * 15) + (.25 * 5)) = 12.5 čiže výsledkom je rast indexu SP500 o 25%, ale nie DJIA ci samotného portfólia. Ak sa teda nemýlim.
Pre SP500 rast ceny zvýši kapitalizáciu danej akcie a pokles ceny zníži kapitalizáciu danej akcie. Zvýši však o viac ako vplyv rastu ceny a zníži o menej ako vplyv poklesu ceny.
Index value calculation
The index is a free-float capitalization-weighted index;[27]:150 that is, companies are weighted in the index in proportion to their market capitalizations. For purposes of determining the market capitalization of a company for weighting in the index, only the number of shares available for public trading ("public float") is used; shares held by insiders or controlling shareholders that are not publicly traded are excluded from the calculation.
The formula to calculate the S&P 500 index value is:
{\displaystyle {\text{Index Level}}={\sum \left({P_{i}}\cdot {Q_{i}}\right) \over Divisor}} \text{Index Level} = {\sum \left({P_i} \cdot {Q_i}\right) \over Divisor}
where {\displaystyle P_{i}}P_{i} is the price of the i-th stock in the index, {\displaystyle Q_{i}}Q_{i} is the corresponding number of shares publicly available ("float") for that stock, and {\displaystyle Divisor}{\displaystyle Divisor} is a normalization factor.
The {\displaystyle Divisor}{\displaystyle Divisor}, currently approximately 8.3 billion,[28] is a number that is adjusted to keep the value of the index consistent despite corporate actions that affect market capitalization and would otherwise affect the calculation formula, such as additional share issuance, share buybacks, special dividends, constituent changes, rights offerings, and corporate spin-offs. Stock splits do not affect the divisor since they do not affect market capitalization.[3] When a company is dropped and replaced by another with a different market capitalization, the divisor needs to be adjusted in such a way that the value of the S&P 500 index remains constant. All divisor adjustments are made after the close of trading and after the calculation of the closing value of the S&P 500 index.[29]:290
Píše sa tam, že: "The S&P 500 index is a capitalization-weighted index and the 10 largest companies in the index account for 26% of the market capitalization of the index. "Bližšie informácie k spôsobu výpočtu SP500: https://en.wikipedia.org/wiki/S%26P_500_Index
Jeden určite nebol, index je príliš starý na to, aby to dal jeden človekPokial ide o vyber akcii DJIA mal ich v minulosti na starosti jeden clovek. Neviem ci stale.
Tak ešte posledný prepočet a zároveň porovnanie. Prerátal som si to aj pri DJIA... Čo by bolo, keby čisto len hypoteticky padol v pondelok AAPL o 50% (jeho cena) a ostatné spoločnosti (29) by sa v cene vôbec nezmenili a išlo by v tomto prípade o index DJIA30. Padol by o -1,32% len vplyvom AAPL.Spravil som si zopár prepočtov. Keby čisto hypoteticky padol v pondelok AAPL o 50% (jeho cena) a ostatné spoločnosti by sa v cene vôbec nezmenili, potom by SP500 išiel len vplyvom AAPL dole o viac ako -3,2%.
Prečo sa pýtaš, keď si sám odpovedáš?MartinPillar napísal: ↑So 21 11, 2020 7:26 pmNa základe čoho usudzuješ, že S&P500 samotný je lepším riešením na nasledujúcich 20 rokov? Lebo bol posledných 10 rokov najlepší? To nie je backtest? Máš na to trackrecord, že si tak investoval?
Nebashujeme. Diskutujeme.MartinPillar napísal: ↑So 21 11, 2020 7:26 pmIndividuálne riešenia hodnoťme tiež po 20 rokoch, ak Finaxu nechceme dať ten čas tým, že bashujeme ich backtesty.
Ak tu začneme na základe sympatií riešiť, čo si zaslúži a čo si nezaslúži kritiku, môžeme celú diskusiu zabaliť. V tej chvíli prestaneme byť objektívni a posudzovať veci podľa rovnakého metra.MartinPillar napísal: ↑So 21 11, 2020 7:26 pmPopravde ale keď sa tak porozhliadnem je to ten posledný produkt v SK v oblasti kolektívneho investovania, ktorý si zaslúži kritiku. Všetko ostatné je 2 úrovne horšie.
Pre mňa je najväčšou slabinou, že namixovali 10 etfiek.MartinPillar napísal: ↑So 21 11, 2020 7:26 pm
Tie backtestované výsledky Finaxu sú samozrejme ich najväčšou slabinou, lebo nevieme či by sa rozhodovali o váhach v portfóliach inak v minulosti pod vplyvom udalostí v reálnom čase.
Ak však budú držať súčasné váhy bezo zmeny aj nasledujúcich 20 rokov, tak nech rebalansujú a uvidíme, či to zvyšuje výnos a/alebo znižuje volatilitu.
Index nie je portfolio. Teoreticky najvacsich 10 akcii SP500 posuva index hore ci dole o viac ako samotna cena ich akcii. To v portfoliu nie je mozne. V portfoliu je cena rozhodujuca. Pohyb vyjadreny v peniazoch sa pocita rovnako u malych ci velkych akcii.
Jednorazovo som zaplatil za prevaznu cast zostavajucej istiny. Tym som casovo pokrocil k nasledovnemu zvyseniu mesacnej splatky istiny a znizil mesacny urok. Celkova mesacna splatka vsak ostala rovnaka ako predtym iba pomer istiny s urokom sa zmenil.
Planujem vyplatit celu hypoteku v dohladnom case. Ak by som refinancoval, tak by som spociatku platil viac banke ako sebe, teda by som mal vyssi urok ako istinu Povedzme, ze by som splatil hypoteku za 3-5 rokov. Moj skutocny zaplateny urok by kludne mohol byt aj dvojciferny.
Lex. začni tým, že navštíviš finviz.com. zaregistruj sa tam, je to zadara. tam máš najlepší screening US akcií na svete ..vidíš tam aj čo sa hýbe...a pri každom titule ti vygeneruje správy na ktoré si sa pýtal martina. Takisto na boku máš tvíty od ľudí...tie ta prelinkujú na kopu dalších zdrojov, prípadne prezradia kadečo o pohybe na akcii. Možes si tam nahodiť vlastné portfólia a baviť sa rôznym spôsobom.Lex napísal: ↑So 09 01, 2021 12:24 amAhojte, kde hladate inspiraciu na nove nakupy akcii/trading? Pozorujem v poslednom case miestnych traderov ako nakupuju aj nezname akcie za par dolarov a nasledne ich predavaju so slusnym ziskom. Jedna sa o spolocnosti o ktorych som vzivote nepocul, ako na ne pridete? Viete cloveka odporucit na zahranicne zdroje/odkazy alebo sposob akym robite vlastny research? Vdaka!