Žene na materskej s deťmi ten úver banka nikdy neprepíše ako jedinej dlžníčke. Treba mať v prvom rade triezvy úsudok a dať si dole ružové okuliare. Ale ak bude ten byt chcieť za každú cenu, má možnosť - jedinú... ako píše JanoP, musí získať externú pomoc od rodiny. Inak nech sa pozerá po novom bývaní, napr. aj u rodičov...
Na druhej strane ak jej muž (hlavný dlžník) ten byt bude chcieť, môže to byť pre banku oveľa jednoduchšie a akceptovateľné, pokiaľ bude mať dostatočný príjem, že by ten úver bol prepísaný po rozvode len na neho. Tam si ale treba tiež uvedomiť jednu podstatnú vec a to je fakt, že sa idú rozvádzať a bude sa teda nevyhnutne riešiť aj otázka starostlivosti o deti = bude sa asi riešiť aj výživné a teda pozor, aby mu to stále vôbec vychádzalo z pohľadu banky. Čiže podľa mňa ani on nie je celkom úplne "vyriešený".
Keďže v texte sa píše, že sa dohodli, že ona tam ostane bývať s deťmi, a on si chce v budúcnosti zobrať svoj vlastný úver na svoje vlastné bývanie, tak v tom vidím problém. Treba si uvedomiť, čo vlastne človek chce v takejto situácii a čo si môže vôbec dovoliť. Z uvedeného mi vyplýva, že existujú len 3 možnosti, ako túto vec vyriešiť:
- žena nech to zatiahne s pomocou rodiny,
- byt nech sa predá a každý si pôjde po svojom a tak isto hľadať svoje nové bývanie,
- nechať to tak ako to je teraz, chlap ale musí zabudnúť na to, že si zoberie hneď nejakú 2hú hypo... Proste bude cvakať na deti/hypo na byt, kde mu bývajú a keď vyrastú, až potom riešiť vysporiadanie sa ohľadom bytu s bývalou EX.
Ako to funguje v takejto situacii, ked zena zacne pracovat a jej bonita uz bude (teoreticky) stacit na rucenie za uver?
@Pokus: Otázna je hlavne forma starostlivosti o deti, ktorú si spolu dohodnú/ im určí súd. Pokiaľ jej súd zverí deti, a ona bude pracovať ale aj dostávať výživné na deti, tak tam nejakú šancu vidím. Ale pokiaľ budú v striedavej starostlivosti, aj keď už bude pracovať, jej bonita bude pre banku stále sakra nízka a asi nebude stačiť na žiadny hypo úver.
Príklad z praxe, čo viem. Matka, 2 deti, striedavá starostlivosť, príjem 1500 v hrubom. Banka jej bola ochotná dať maximálne spotrebák cca 10k.
Spravi sa iba zmena v uverovej zmluve, zaplati nejaky poplatok a muz je volny? Ak teda banka bude suhlasit?
V tom je podľa mňa práve ten problém, že z jej strany s tým banka nebude nikdy súhlasiť, bude ich tam chcieť mať oboch. Treba zájsť do banky a spýtať sa, čo a ako, aby to bolo OK pre každú stranu. Osobne by som ale tieto veci riešil asi až vtedy, keď sa rozhodne o starostlivosti o deti! To dokáže poriadne zamiešať karty na celý život.