V koho mene su zapisane nase akcie

Výber, skúsenosti, poplatky
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
hokaido
Gold Member **
Príspevky: 374
Dátum registrácie: So 25 11, 2017 11:39 am
Has thanked: 33 times
Been thanked: 29 times

V koho mene su zapisane nase akcie

Príspevok od používateľa hokaido »

S ohladom na nadchadzajuci brexit a kvoli zmene podmienok ochrany v IB (z $500k na 20k €) mi zacala vrtat hlavou myslienka, v koho mene su zapisane nase akcie, ktore mame u brokera. Dolezite to je aj preto, ze v pripade krachu brokera, ak su napisane na meno investora, tak sa k nim aj lahsie dostane. Nejde mi konkretne len o IB, ale aj ostatnych brokerov, ak o tom nieco tusite, hodte sem prosim nejake info.

"Street name" => V mene brokera
"Direct registration" => Vo vasom mene
Viac k terminologii

Co som zatial vygooglil, tak IB(a teda aj Lynx) ma udajne "Street name".
Zakňaktel
Príspevky: 18
Dátum registrácie: Po 23 11, 2020 6:40 pm
Been thanked: 1 time

Re: V koho mene su zapisane nase akcie

Príspevok od používateľa Zakňaktel »

Ja jsem se domnival take, ze to tak je (IB="Street name"), ale konkretne u IB se mi stalo, ze na moji adresu mi dosly postou dopisy od americke firmy (midstream - plynovody a ropovody), ve kterych me informovali o valne hromade a o vyplaceni zisku.

Jediny zpusob, jak mohli moje udaje ziskat, je primo z IB. Muze se to lisit zemi od zeme - pokud si koupim pres IB akcii treba v Australii nebo Hong Kongu, pochybuji, ze by byly akcie na moje jmeno - obzvlaste kdyz to jde pres 2-3 banky, respektive jejich custody a depositary sluzby.

U Fio je mozne oboje - na jmeno brokera i na jmeno klienta (alespon ceske akcie), clovek muze mit v ramci Brokera dva ucty - jeden takovy a druhy makovy.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: V koho mene su zapisane nase akcie

Príspevok od používateľa JUGGLER »

V minulosti prichádzali tony zásielok, ked som držal akcie..tučné obálky s pozvaním hlasovať o akcionárskych záležitostiach.....
Hádzal som to do koša. Pozdejšie si zrejme uvedomili, že takto zlikvidujú všetky lesy planéty...a zdá sa mi, že teraz je to prístupné v online forme.
Ono to asi súvisí s tým, čo sa vás broker pýta na začiatku a potom raz ročne ( asi 5 kategorii )...či chcete investovať a držať akcie...alebo je vaším cieľom zisk z tradingu.
Pri trejderoch by byrokracia z knihovaním a registráciou neobstála...okrem toho broker požičiava akcie na short, alebo umožnuje trading medzi klientami (IB dark pool...alebo tak nejak )
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Napísať odpoveď

Návrat na "Brokeri - cez koho na burzu"