Sporenie pre dieťa

Zadajte dopyt na konkrétnu požiadavku sporenia, investovania či poistenia seba, alebo rodiny, alebo vypracovanie finančného plánu.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Barix
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Št 14 02, 2019 10:16 pm

Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa Barix »

Zdravím

Keďže sa mi v decembri narodil syn, uvažujem akú formu sporenia pre neho zvoliť. Mesačne sumu cca 50-100 €, investičný horizont min. 15 rokov. Financie by mali aspoň z časti pokryť prípadné štúdijné výdavky a pod...
Nerád by som to akokoľvek spájal s mojím "value/divi/dôchodkovým investovaním, čo sú v podstate prostriedky, ktoré aj tak raz zdedí.
Hľadám niečo, kde je efektívne a možné posielať prostriedky na mesačnej báze.
Ako klient Tatra Banky som zvažoval niečo z ich ponuky fondov, ale priebežný poplatok 2,75% sa mi javí dosť...
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Barix napísal: Ako klient Tatra Banky som zvažoval niečo z ich ponuky fondov, ale priebežný poplatok 2,75% sa mi javí dosť...
Viac ako dosť. Nenápadné číslo, ale zožralo by skoro polovicu výnosov... Navyše akciový trh môže padnúť a doťahovať stratu celé roky, ale banka bude stále účtovať...

A čo tak ten ETFmatic? https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... f=9&t=8686" onclick="window.open(this.href);return false;
Píše tam že Tí co maju deti 0% fee, posles len kopiu pasu tvojho dietata.

Viem..najlepšie je dať trvalý príkaz na 50-100 € mesačne a o nič sa nestarať. Ked to je len na ľuďoch, tak sa im nechce pravidelne investovať. Možnosťou je zriadiť si účet zadarmo v niektorej z online bánk a tam si to nechať posielať. A odtial to potom investovať...hoci nepravidelne. Ked je trh extrémne vysoko, tak možno pozastaviť investície...akumulovať hotovosť kým trh padne a potom tam poslať viac naraz.

Je to len myšlienka. Nie som poradca.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
mapper
Active Member
Príspevky: 100
Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 4 times

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa mapper »

nemam osobnu skusenost ale mozno by bol pre Teba Finax.sk ak nechces spominany ETFmatic
hokaido
Gold Member **
Príspevky: 374
Dátum registrácie: So 25 11, 2017 11:39 am
Has thanked: 33 times
Been thanked: 29 times

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa hokaido »

Barix napísal:Ako klient Tatra Banky som zvažoval niečo z ich ponuky fondov, ale priebežný poplatok 2,75% sa mi javí dosť...
Tych 2.75% som nenasiel. Pozeral som si americky akciovy tam pisu 1.75% ale ked pozriem KID tam je zrazu 2.4%. Zaujimave. Tiez nemas vstupny poplatok co je super, a vystupny neplatis po 3 rokoch. U inych fondov je to na vstupe cca 2.5% ale uz som videl aj 5% :twisted:
Dalsia dolezita vec je, ze spravca je slovenska firma, cize vynos podla aktualnych zakonov podlieha len zrazkovej dani a danove priznanie nemusis riesit. Pri zahranicnych spravcoch, si robis DP a okrem dane, platis aj zdravotne. Ale cert vie ako to bude o 18 rokov.
mapper napísal:nemam osobnu skusenost ale mozno by bol pre Teba Finax.sk ak nechces spominany ETFmatic
Tiez mi to napadlo, ale pri pravidelnej investicii platis vstupny poplatok 1.2% a priebezny 1.4%. Z investicii starsich ako 1r neplatis dane ani ZP.

Este si zisti, ako prebieha presun tychto prostriedkov do inej investicie. Niekto to tu rozoberal, ze pre dieta vybral "neoptimalnu" spolocnost a chcel to presunut inam, ale kedze ucet patril dietatu, spravca odmietol poziadavku. Ze az so suhlasom sudu, moze vyplatit tie prostriedky. Tusim to bolo v CR, ale radsej by som si to zistil, minimalne aby som nebol potom prekvapeny :wink:
roock
Active Member
Príspevky: 82
Dátum registrácie: Št 04 09, 2014 10:05 pm

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa roock »

Pán Staněk to trafil, o 20 -40 rokov dostaneš figu borovú... https://www.youtube.com/watch?v=XzjqguPmZoE" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.digrin.com/portfolio/389-fin-10000/" onclick="window.open(this.href);return false;
cico29
Active Member
Príspevky: 76
Dátum registrácie: St 16 05, 2018 11:35 am
Has thanked: 1 time

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa cico29 »

Odporucam mam osobne pre deti zriadeny ETFmatic.

Cca 1 rok (predtym som o tom nevedel)
Sporim pre deti, jedneho dna ked budu trochu rozumiet financiam, to vyuzijem aj ako konkretny priklad.

nemas vstupny ani vystupny poplatok a v pripade potreby to vies zrusit viac menej ihned.
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa Rado »

Zaujímavý článok "smiešne" peniaze (časť 1.) a ešte zaujímavejšia logika:
"Skúsime rátať iba s príspevkami na dieťa. Sú totiž podľa názorov na ne pre niekoho tak smiešne nízke, že mu teda logicky pri výchove ani nemôžu chýbať."

Logický môže byť aj pohľad, že chýba ďaleko viac a lepší smiešny príspevok ako nič. :wink:
Zaujímalo by ma či má autor rodinu a kam sa už odkladaním prídavkov a bonusov dostal. :)
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Ahoj Rado.

Vždy je aspoň nejaký príspevok lepší ako úplne nič. V tom sa zhodneme určite všetci. Určite sa tiež asi zhodneme v tom, že by bolo lepšie, keby boli tie príspevky vyššie a aj v tom, že pre niekoho je to aj takto veľmi veľká a dôležitá pomoc. Každopádne pre niekoho tiež nemusí. Všetko je to len o príjme... Rovnaký príspevok dostane totiž každý. Aj ten čo zarába minimálnu mzdu a aj ten, čo zarába napr. 3000 v čistom.

Ja vidím pointu článku v tom, že sa autor zamýšľa nad situáciou, že ak tie peniaze niekto fakt nepotrebuje, "čo by bolo keby"... Podľa mojich info autor článku má deti a rodičia deťom sporo-investujú do etf.

A či to už nazývame priamo ako využitie "príspevkov" na dieťa na takéto niečo, alebo je to proste len "dvacka" z výplaty pre deti, je to úplne jedno. Väčšina ľudí, čo poznám a má deti, tak im niečo aj sporí.

Problém je teda úplne inde. Či tá 20-cka ide do správneho produktu... Aj podľa mojej polovičky ju už v pôrodnici lanárili na to, aby si uzavrela venové poistenie pre deti. A myslím si, že uvažovanie, ktoré sa nachádza v tom článku je určite oveľa lepšie ako to venové positenie... Dvacka sem, dvacka tam, ale za tie roky sa toho napr. v degiru môže nazbierať a zhodnotiť dosť. :) Potom je už len druhý problém. Disciplína rodičov, aby na tie prachy nesiahli, keď to rokmi narastie... ale to je už iná téma ;)

Mimochodom podobne to máme u nás doma tiež. Nenazývame to síce takto, že využívame "príspevky", ale keď sa na to pozriem bližšie, tej "dvacke" je vlastne v zásade úplne jedno, kde sa nájde a či je odtiaľ alebo odtiaľ, hlavne že sa tomu decku odloží a rozumne investuje...
pedro.v
Active Member
Príspevky: 85
Dátum registrácie: St 19 11, 2014 5:35 pm

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa pedro.v »

Rado napísal: Po 16 11, 2020 12:15 am Zaujímavý článok "smiešne" peniaze (časť 1.) a ešte zaujímavejšia logika:
"Skúsime rátať iba s príspevkami na dieťa. Sú totiž podľa názorov na ne pre niekoho tak smiešne nízke, že mu teda logicky pri výchove ani nemôžu chýbať."

Logický môže byť aj pohľad, že chýba ďaleko viac a lepší smiešny príspevok ako nič. :wink:
Zaujímalo by ma či má autor rodinu a kam sa už odkladaním prídavkov a bonusov dostal. :)
ten clanok je tendencny jak svina
8% ked ma cely market tak ziadne ETF to neprekona a hedge fond uz vobec nie takze je to dost zavadzajuce.
Poplatky za investicne konto tam autor akosi zabudol zaratat mozno preto sa vobec nepodpisal. S tak malymi peniazmi sa prakticky investovat ani neda zacat takze je to cele bullshit. Ked ti tvoja banka zoberie 9 EUR mesacne za vedenie bezneho uctu tak namotavat tu niekoho ze ma otvorit niekde investicny ucet a zacat tam davat 25 EUR do nejakeho ETF je uplne sci-fi. Nie, naozaj investovanie rovnako tak ako podnikanie nie je pre kazdeho a uz vobec nie pre toho kto si nevie poskladat zivot tak aby riesil ci mu vyjde 25 alebo 35 eur na konci mesiaca na investiciu.
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Ahoj, píšeš...
ten clanok je tendencny jak svina
8% ked ma cely market tak ziadne ETF to neprekona a hedge fond uz vobec nie takze je to dost zavadzajuce.
Poplatky za investicne konto tam autor akosi zabudol zaratat mozno preto sa vobec nepodpisal.
Pozrel som si ten článok a pri článku je uvedená aj poznámka: ".... a prepočet tiež neráta s volatilitou na akciových trhoch, iba s priemernou hrubou výkonnosťou 8% ročne mínus poplatky, ktoré sme dali na úroveň 0,7% (teda s čistou výkonnosťou 7,3% ročne)."

Čiže presne naopak ako píšeš... ráta s poplatkami a čistou výkonnosťou 7,3% ročne.

potom tiež píšeš:
S tak malymi peniazmi sa prakticky investovat ani neda zacat takze je to cele bullshit. Ked ti tvoja banka zoberie 9 EUR mesacne za vedenie bezneho uctu tak namotavat tu niekoho ze ma otvorit niekde investicny ucet a zacat tam davat 25 EUR do nejakeho ETF je uplne sci-fi. Nie, naozaj investovanie rovnako tak ako podnikanie nie je pre kazdeho a uz vobec nie pre toho kto si nevie poskladat zivot tak aby riesil ci mu vyjde 25 alebo 35 eur na konci mesiaca na investiciu.
[img]
degiro1.png
Opäť vôbec nesúhlasím. Poznáš toto prostredie? U tohto brokera sú:

- nulové inactivity fee (žiadne poplatky za neaktivitu)
- nulové poplatky za výber aj vklad
- nulové poplatky za kúpu vybraných ETF (ak tak človek urobí 1x mesačne)
- a len tzv. Exchange Connectivity Fee na úrovni max 0.25% of your account value per calendar year per exchange

Zámerne som sfotil obdobie, kde nastal nákup za jeden mesiac hneď dvakrát a až tam nebol nulový poplatok za nákup ETF, iné mesiace bol nákup úplne zadara. Tiež môžeš vidieť, že nešlo o mesačné nákupy ETF za 10 tisíce EUR ale len cca 25 resp. do 50 EUR. Čiže nie je to vôbec žiadne scifi ako píšeš.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa osamely chodec »

pedro. v pises: Nie, naozaj investovanie rovnako tak ako podnikanie nie je pre kazdeho...

Kazdy, kto ma nejaky uspory sa, ci chce, ci nechce stava investorom. Ak ma peniaze v ponozke doma alebo na ucte v banke , je v long pozicii na EUR. Kedze mame uz par rokov realne zaporne urokove sadzby / urokova miera minus inflacia/ len pri 3% inflacii a nulovych urokoch na ucte ma drzitel EUR za 20 rokov iba polovicu svojej istiny. Jedina zachrana je nemat uspory a minut peniaze okamzite :). Vtedy naozaj nik nemusi byt investor.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
pedro.v
Active Member
Príspevky: 85
Dátum registrácie: St 19 11, 2014 5:35 pm

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa pedro.v »

takze existuje broker co mi zadarmo zalozi ucet a nikdy nic odomna nebude chciet a mozem si tam od zajtra posielat 25 euro. Zostava uz len vyriesit ako sa clovek co riesi ci odlozit alebo neodlozit 25 eur mesacne dostane k takemuto produktu aby si mohol za 25 rokov uzivat svojich 28000 eur. Normalne sa divim ze to tu nie je plne takychto uzasnych ponuk od vrchu az po spodok. Az sa mi to zda podozrive. :-)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Západ je bohatý, lebo takmer každý investuje do akcií. každý kto nepodniká môže investovať do podnikania a dlhodobo z toho profitovať.
Tragédia Slovenska je to, že máme dôchodkový systém na spadnutie a ľudia sporia v nevýhodných produktoch. Dlhodobo im tak inflácia žerie peniaze, alebo sa nechajú vyciciavať cez neprimerané a úplne zbytočné poplatky.
Pri rozumnom dlhodobom investovaní sa riziko straty takmer stráca, pričom pri reinvestovaní dividend (stačí investovať do indexového ETF s acc dividendami) sa časom dostaví mohutný, exponenciálny rast.

Dávam starý - májový graf. Odvtedy dalšie high. Akcie s reinvestovanými dividendami sú dlhodobo bezkonkurenčne najvýnosnejším aktívom.
AKCIE vs. ZLATO.JPG
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Áno existuje a využíva ho tu určite niekoľko ľudí. Nie je určený prioritne na trading, ale na pasívne, pravidelné a dlhodobé investovanie v malom, je jak riť na šerbel.

Jednoducho. Stačí, že sa o tému aspoň trochu zaujíma a dostane sa k nemu napr. aj cez toto fórum. Ten broker je tu spomenutý už x krát (podľa môjho hľadania na fóre až 505 krát). Je regulovaný, vzťahuje sa na neho fond na ochranu investícií 20.000 Eur. Na sporo-investovanie pre deti hádam stačí.

Niekedy stačí len dôsledne čítať a človek sa hneď nemusí nasierať ;)
pedro.v
Active Member
Príspevky: 85
Dátum registrácie: St 19 11, 2014 5:35 pm

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa pedro.v »

no nasraty budem ked mi neprezradis ktory to je ked tu tolko okolo toho mudrujes :)
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

nemudrujem, iba slušne diskutujem :) skús si pozrieť degiro.

mimochodom pokiaľ nakupuješ ETF, ktoré sú kótované na burze v krajine, kde máš otvorený aj účet cez degiro, napr ten Lyxor na SP500, čo je v obrázku, čo som poslal... teda ideš cez francúzsku burzu v Paríži a máš vo FR otvorený aj účet, tak pokiaľ dobre viem, máš aj to Exchange Connectivity Fee zadara :)

https://www.degiro.ie/data/pdf/ie/IE_Feeschedule.pdf
https://www.degiro.ie/fees/compare-brok ... CFG6WbnKcE
pedro.v
Active Member
Príspevky: 85
Dátum registrácie: St 19 11, 2014 5:35 pm

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa pedro.v »

tomáš virdzek napísal: St 18 11, 2020 7:11 pm nemudrujem, iba slušne diskutujem :) skús si pozrieť degiro.

mimochodom pokiaľ nakupuješ ETF, ktoré sú kótované na burze v krajine, kde máš otvorený aj účet cez degiro, napr ten Lyxor na SP500, čo je v obrázku, čo som poslal... teda ideš cez francúzsku burzu v Paríži a máš vo FR otvorený aj účet, tak pokiaľ dobre viem, máš aj to Exchange Connectivity Fee zadara :)

https://www.degiro.ie/data/pdf/ie/IE_Feeschedule.pdf
https://www.degiro.ie/fees/compare-brok ... CFG6WbnKcE
DeGiro aktuálne umožňuje otvoriť účet iba rezidentom krajín, v ktorých má pobočky.
Neoveroval som to ale videl som to v nejakych clankoch ze to je tak od 2018
Kasmen
Príspevky: 26
Dátum registrácie: Ne 15 11, 2020 9:48 pm
Has thanked: 1 time

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa Kasmen »

Ahojte,
ja som uvazoval nad Portu, kedze som videl ze tam maju ucet pre dieta za 0,25% p.a. ale mozes si vybrat len z preddefinovanych portfolii.
Viete mi povedat ci napriklad v ETFmatic viete v ucte pre dieta vybrat jednotlive ETF do ktorych chcete investovat, alebo je to tiez len v ramci portfolii?
V pripade Degira viete povedat ci sa da otvorit ucet pre SK? A ci je v pripade uctu pre dieta mozny vyber jednotlivych ETF?
Dakujem.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa JUGGLER »

ETFmatic vyzerá tiež len na preddefinované portfólia. :(
DeGiro nie je pre Slovákov.

Aj pri ETFmatic bude treba počkať ako sa vysporiadajú s Brexitom. Je to britská inštitúcia:

ETFmatic Ltd is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (No. 657261) and is a limited liability company registered in England and Wales, no. 08856747, with a registered office at 4th Floor 7-10 Chandos Street, Cavendish Square, W1G 9DQ, London, United Kingdom. ETFmatic Ltd is registered for VAT with the HMRC with registration number 190 8981 63. The custodian of our clients money is Barclays Bank, while the ETF's are held by Saxo Bank in an account in the name of ETFmatic Global Nominees Ltd. Our services are available in Austria, Belgium, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Gibraltar, Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Italy, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden and the United Kingdom.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Kasmen
Príspevky: 26
Dátum registrácie: Ne 15 11, 2020 9:48 pm
Has thanked: 1 time

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa Kasmen »

Dik za info Juggler.
Skusim teda este pozriet ETFmatic ako ma zlozene portfolia.

Momentalne by som chcel zalozit ucet a zacat sporit. Mam v plane poslat aj vacsiu sumu na sporiaci ucet /5-10K€/, ale pri mometalnej situacii na trhu kde je vsetko na vrchole mi to pride ako nie velmi dobry postup. Co by ste odporucali vy?
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

@ pedro.v:

Žiaľ áno, vyzerá to tak, že slovák tam už účet nijak neotvorí. Napísal som im mail, dám vedieť reakciu. Je to škoda, myslel som si, že to bolo len dočasne...

Skúsim sa ozvať aj na to portu... 0,25% vyzerá na sporenie pre deti veľmi dobre, kdesi som tu ale videl, že je to podmienené vekom > 18 rokov (výber) a ak skôr, tak "normálne poplatky" = de facto viazanosť :roll: Napíšem mail a skúsim zajtra aj zavolať, zistím.

@ Kasmen: rozdelil by som to osobne na navýšené pravidelné sumy (pri výraznejších poklesoch pridával).
Kasmen
Príspevky: 26
Dátum registrácie: Ne 15 11, 2020 9:48 pm
Has thanked: 1 time

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa Kasmen »

@tomas virdzek ja som Portu uz prezistoval. Je to vo vlakne viewtopic.php?f=6&t=24414

Pokial je to ucet pre dieta tak poplatok 0.25% p.a., ale moznost vybrat len z ich zvolenych 10tich portfolii. Treba zalozit ucet pre seba kde ale nemusis investovat. Nasledne mozes otvorit poducet pre dieta.

Pre namixovane portfolio 9 /vysoke riziko/
- 40% - iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF Acc
- 16% - iShares Core MSCI EMU UCITS ETF
- 15% - SPDR MSCI World Small Cap UCITS
- 8% - X-TRACKERS MSCI Japan EUR Hedged UCITS ETF
- 5% - iShares Global High Yield Corp Bond UCITS ETF
- 4% - iShares USD Corp Bond UCITS ETF
- 4% - iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF
- 4% - Amundi Msci EM Asia UCITS ETF

Poslem tam teda nejake prve platby a popripade pri poklese budem navysovat.

Dik.
andre
Guru Member ****
Príspevky: 1288
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 225 times

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa andre »

JUGGLER napísal: Ne 03 01, 2021 8:29 pm ETFmatic vyzerá tiež len na preddefinované portfólia. :(

V etfmaticu si vies vyskladat vlastne portfolio z tych ich ETF, ktorych je 9 vid. moje vlakno viewtopic.php?f=48&t=24353&p=138855#p138855 Teda da sa nastavit pomer na stotiny % pre kazde ETF.

Zatial to vyzera tak, ze zrusili registraciu novych klientov z EU, ale stare ucty nechali otvorene.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa JUGGLER »

OK. Nastavenie pomeru je super voľba. Tým vieš znížiť, alebo vynulovať to čo nechceš. :like:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
iGz
Príspevky: 33
Dátum registrácie: Št 15 12, 2016 1:20 pm

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa iGz »

Ja som zvazoval ETFmatic, ale nakoniec som vybral Finax. ETmatic nema akumulacne ETF, cize predpokladam, ze bude nutne kazdy rok robit danove priznanie. Alebo sa pletiem a staci pri vybere ?
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

@ pedro.v:

k Degiru v skratke. Skúšali sme všeličo, ale žiaľ neobstáli sme so žiadnym nápadom. Dnes sme dostali cez support falošnú stopu, že to ide pre Slovákov ale len cez Írsko, vyskúšali sme, komunikovali, nejde. Vysvetľoval som si to už kadečím (migráciami, brexitom, konkurenciou), že to nakoniec pôjde takto, ale žiaľ nejde, bola to zlá informácia/ nedorozumenie so supportom. Takže degiro nič. Ako argument máme len jeden, dá sa to len krajinám, ktoré majú pobočku, čo SVK nemá, ČR áno. Prečo a či náhodou ešte niekedy... sme sa nedozvedeli.
mapper
Active Member
Príspevky: 100
Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 4 times

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa mapper »

preco brokeri nechcu Slovakov?
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Sporenie pre dieťa

Príspevok od používateľa JUGGLER »

mapper napísal: Št 21 01, 2021 10:58 pm preco brokeri nechcu Slovakov?
Sme pre nich malý štátik kde sa im neoplatí investovať do zákazníckej podpory, do prekladov, do zosúladenia sa z našou legislatívou, dozorom a riešením sporov. Ako člen EU musíme skákať tak ako píska Brusel, ale v tomto rovnoprávnosť voči iným členom EU nevidím. Robil som research brokerov...na etfká sa hodí viac európskych brokerov, ale problém je, že operujú zväčša na území 2-3 väčších štátov. To že pre nás odpadla možnosť zakladať si účty v U.K. je nehorázna diskriminácia. Ako toto zariadil Brusel, to mi nejde do hlavy. Boli sme slobodnejší pred vstupom do EU. Teraz sme ako otroci.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Napísať odpoveď

Návrat na "Potrebujem investovať, sporiť, poistiť sa"