ETF cez EIC - skúsenosti

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

ETF cez EIC - skúsenosti

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Tu je ich stránka: https://www.eic.eu

Je to dlhoročne registrovaný obchodník s cennými papiermi ( o.c.p. ), ktorý pôsobí ako sprostredkovateľ a veľkoobchodník ... Cez nich nakupujú všetky poradensko-sprostredkovateľské firmy ( OVB, All Finanz, Partners Group, FinCentrum , Finportal.. ) armáda tisícov ,,finančných agentov.

Cez EIC sa dá sporiť a investovať do hromady indexových ETF.
ETF = na burze obchodovaný fond, ktorý sa dá kúpiť podobne ako akcie, keď máte účet u brokera.
Výhodou ETF je, že po držaní 1 rok a viac je táto investícia oslobodená od daní a odvodov.

Uvediem len vybrané ETF, lebo je ich fakt hromada.

Celý zoznam dostanete na stránke EIC, kde si v triedení podľa nákladov zakliknete typ fondu akciové a pod tým indexové/ETF fondy.

Dá sa investovať v EUR, USD, niektoré v CZK.

Preferoval by som eurové, aby som sa vyhol konverznému poplatku 0,2% až 1,2%.

Podľa informácii od EIC - pri cieľových účtoch č.2 je zvyčajne konverzia pri EUR/USD iba 0,2% ( v slabších dňoch 0,4% ). Objem transakcií pri nákupoch najpopulárnejších indexových ETF býva vysoký, nazbiera sa vyšší objem a konverzia prebehne pri najnižšom poplatku.

DOPLNENÉ:
aviceN napísal: Po 21 02, 2022 12:35 pm Tu by som len doplnil, pri 2kovych uctoch (cielovych) ked pozeram zameny klientov EUR/USD, tak nevidim na kurze 1,2% prirazku, takze neviem ci sa prirazka nevztahuje iba na aktivne riadene ucty (7), tak to aspon zobrazuje cennik.
Podľa cenníka je konverzný poplatok prirážka/zrážka k stredovému kurzu podľa objemu transakcie.
Podľa toho sa neúčtuje ako poplatok, len je to vyšší/nižší kurz.
Pri vyšších objemoch transakcie (spojenie pokynov) môže byť prirážka minimálna a naopak.

Príklady ETF aj s poplatkami:

iShares Core S&P 500 UCITS ETF EUR, poplatky 0,07% p.a., https://eic.eu/fond/ISHSP5E

iShares Core S&P 500 UCITS ETF, poplatky 0,07% p.a., v USD, https://eic.eu/fond/ISHSP5

iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF z menovým zaistením, poplatky 0,2% v EUR

iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF poplatky 0,094% p.a, v EUR (ISHEUS50)

iShares Core MSCI World UCITS ETF (ISHCMWO) poplatky 0,209%, v USD

iShares NASDAQ 100 UCITS ETF (ISHNAQ1) popl. 0,306% p.a. (ISHNAQ1 ) v USD

iShares NASDAQ 100 UCITS EUR Hedged (acc) poplatky 0,353% p.a. (ISHNAQ1 ) v EUR


Uvediem aj príklady na 2 indexové fondy, ktoré sú podielové indexové fondy.
Podielové fondy sú subjekty kolektívneho investovania, ktoré zakladajú a spravujú správcovské spoločnosti. Môžu byť domáce ( napr. Tatra Asset manažment spravuje niekolko fondov, alebo zahraničné ( spravuje napr. Amundi, Franklin Templeton.. ).
Kým priama investícia do ETF je po 1 roku oslobodená od daní a odvodov, výnosy podielových fondov podliehajú dani z príjmu vo výške 19%.

Zdaňovanie sa robí vtedy, ked sa predajú podiely (redemácia)...pri domácich fondoch to robí správca ( zrážková daň). ..pri zahraničných sa zdaňuje klient - podielnik. Takisto určité výnosy fondu sa zrážkovo zdaňujú priebežne..to by sa však malo premietnúť v čistej hodnote podielu fondu - teda odraziť na cene fondu.

Príklady podielových indexových fondov cez EIC:

AMUNDI FUNDS INDEX EQUITY EUROPE – AE (AMIEEUR)
dividendy po odpočítaní dane zaplatenej zložkami indexu sú zahrnuté v indexovom výnose.
Min. inv. 100 €, max VP 4,5%, poplatky: 0,368% p.a.

AMUNDI FUNDS INDEX MSCI EMU – AE (AMIEEU)
dividendy po odpočítaní dane zaplatenej zložkami indexu sú zahrnuté v indexovom výnose.
Min. inv. 100 €, max VP 4,5%, poplatky: 0,336% p.a.

Ďalšie info:

Investovať do fondov zaradených do fondovej platformy EIC môžete prostredníctvom Členov EIC. Klient si nemôže otvoriť účet v EIC samostatne, bez člena EIC a jeho poradcu.

Členovia EIC sú finančno-poradenské siete, ktoré distribujú finančné produkty a sú to samostatné právnické alebo fyzické osoby, nezávislé od EIC. Členovia EIC disponujú povolením NBS na výkon činnosti samostatného finančného agenta v sektore kapitálového trhu, čo znamená, že sú oprávnení a zároveň povinní poskytovať vám investičnú službu investičného poradenstva a zároveň prijímajú a postupujú vaše pokyny na investovanie.

Poradcovia členov EIC absolvovali potrebné skúšky a disponujú povolením NBS na výkon činnosti podriadeného finančného agenta pre konkrétneho člena EIC. Poradcovia vám poskytnú bližsie informácie o investovaní a o možnostiach ponúkaných v rámci fondovej platformy EIC. Poradca najskôr zistí váš investičný profil, očakávania a ciele a navrhne vhodné investičné riešenie.

Ja tam zoznam členov EIC a je to asi 70 subjektov.

EIC vedie niekoľko typov účtov, určených na čo najlepšie pokrytie potrieb investora. Každý klient Člena EIC sa môže rozhodnúť, či chce investovať jednorazovo väčší objem finančných prostriedkov (už od 100 EUR), pravidelne sporiť (už od 10,- EUR mesačne), poberať rentu (už od 100 EUR), alebo využiť kombináciu týchto možností.

TYPY ÚČTOV ( Dávajte si pozor na manažované, ktoré členovia EIC manažujú za príplatky ! ) https://eic.eu/produkty

Pri manažovaných účtoch si sprostredkovateľ stanovuje poplatky od 0 do 2,5% p.a, a pri aktívne spravovaných podielových fondoch mu platí správca akciového fondu odmenu (0,4-0,7% p.a). Manažované účty sa napríklad zakladajú v súvislosti so službou Riadenie portfólia, pri DIS = Dlhodobom Investičnom Sporení ( oslobodenie od zdaňovania po 15 rokoch sporenia )...Pozor na to, lebo analýzou sme zistili, že DIS vás pri podielových fondoch neuchráni od zdanenia...aj pri akciách, alebo etfs je DIS zbytočné, lebo tie automaticky po 1 roku sú oslobodené od daní a odvodov.

Všimol som si, že manažované účty ponúkajú aj pri sporení cez ETFs. Dávajte si pozor, lebo nízkonákladová investícia sa tým pádom premení na vysokonákladovú. Je rozdiel zaplatiť jednorazový vstupný poplatok z vložených peňazí ( napr. 300 z 30 000) a je rozdiel platiť ďalších 1% p.a. z celého objemu spravovaného majetku = každý rok !( v horizonte 30 rokov tak prídete o desiatky tisíc € z výnosu ! )

"Management fee sa plati rocne z objemu spravovaneho majetku."


Odporúčam iba tieto účty:

Investičný účet (č.1). Účet pre bežné nepravidelné investovanie retailových klientov.

Pre tieto účty platí, že investujete jednorazovo, pričom minimum je suma 100, alebo 1000 (udané pri každom fonde ). Nakupuje sa na príkaz agentovi, ktorý musí mať podpísanú dokumentáciu a zadá pokyn na nákup v deň, keď si želáte.

Cieľový účet (č.2)

Účet pre bežné pravidelné investovanie (sporenie) od 10€ mesačne. Poradca (agent) Člena EIC stanoví vstupný poplatok za svoje služby (max. 5% z Cieľovej sumy) a počet splátok poplatku (od 1 po 12 x počet rokov sporenia).
Vstupný poplatok sa uhrádza buď jednorázovo v prvej platbe, alebo postupne. Vstupný poplatok je predmetom dohody, keďže reprezentuje odmenu agenta za všetky služby.

TIP: nemusíte sa hneď zaväzovať na vysokú cieľovú sumu. Napr. pri cieli investovať 100 000 za 30 rokov, si môžete počiatočnú cieľovú sumu dať napr. 30 000, zaplatiť vstup 1% = 300€ a po vyčerpaní cielovej sumy ju znova navýšiť.

Pri pravidelnom sporení si klient nastaví trvalý príkaz na prevod peňazí zo svojho bankového účtu na svoj účet v EIC.
EIC robí nákupy 2 x mesačne, vždy po 1. a vždy po 15. dni v mesiaci.

Sporenie môže mať dve fázy - akumulačnú, v ktorej investíciou do výnosnejších akciových fondov dosahuje investor vyššie zhodnotenia a stabilizačnú, počas ktorej sa rizikovejšie investície postupne presúvajú do bezpečnejších peňažných fondov, aby pred koncom sporenia investora neohrozovali možné výkyvy finančných trhov
O vývoji a aktuálnom stave svojej investície má investor aj jeho investičný poradca nepretržitý prehľad prostredníctvom elektronického online prístupu na svoj účet, a pravidelne formou emailových výpisov z účtu zasielaných po každej transakcii. Pri podpise zmluvnej dokumentácie investor dostane vlastný prístupový kód a heslo, prostredníctvom ktorých si môže stav svojej investície časovo neobmedzene kontrolovať z ktoréhokoľvek miesta prístupom na internet.

POPLATKY EIC:

Pri účtoch 1 a 2 ak investujete do ETFs ( nie do podielových fondov ) EIC účtuje za vykonanie pokynu od 7/2022 0,2% za transakciu.

P.S. Tých 0,2% je jednorazový poplatok, takže nie p.a. Ročne sa účtuje iba nízky poplatok uvedený pri fonde. Ten je však každoročne zahrnutý v cene fondu a účtuje si ho správca fondu. Jediný väčší náklad je, že musíte investovať cez sprostredkovateľa. Ked je to MLM firma, nechcú ísť nižšie ako vstup 3% a snažia sa klientom zakladať manažované účty kde sa účtujú ďalšie poplatky. Na to si treba dávať obrovský pozor ! Účelom sporoinvestovania je maximálny výnos, nie kŕmenie špekulantov, ktorí sa tvária že niečo manažujú.

Ak nájdete člena EIC ktorý vám založí investičný alebo cielový účet, tak vás síce má v starostlivosti, ale pri cielovom účte to len raz nastaví a hotovo. Následne má povinnosť 1 x ročne kontaktovať klienta a spýtať sa, či sa v jeho situácii niečo nezmenilo. Tu je možné teda dojednať vstupný poplatok aj 1%.


Citujem aktuálnu ponuku aviceN cez pasivneinvestovanie.sk:
aviceN napísal: Št 07 01, 2021 10:11 pm Vstupak je o dohode, cokolvek nad 36k vieme ist 1% vstupak, nad 100k individualne ;-).... ponuka TU
To znamená minimum 360 €. Maximum 1000 €.

Ponuka č. 2:
PEPP.SK napísal: Št 29 12, 2022 9:10 pm
- do individuálnych stratégií je 0,8% - platený ako poplatok z cieľovej sumy, rozložený na 12 mesiacov (za týchto podmienok je možné otvoriť aj 2-kový účet. Minimálny vstupný poplatok pri 2-kovom účte je 288€, rozložený na 12 x 24€ splátku.)
To znamená minimum 288 € (rozložených na 1 rok, teda 12 x 24 €) pri požiadaní o cieľový účet č.2.
Je to exkluzívna ponuka pre portál ako-investovať ak sa sami rozhodnete do čoho chcete sporo-investovať.

P.S. My odporúčame najjednoduchšie formy investovania cez indexové ETFs:

1. Americké akcie – ETF na SP500 ( 500 najväčších firiem )...zlatá stredná cesta
2. Svetové akcie – ETF na MSCI World ( 2600 svetových firiem )...pre konzervatívnejších s lepšou diverzifikáciou.
3. Americké technológie – ETF na Nasdaq100 ( 100 najväčších technofiriem )..pre agresívnejších fanúšikov technológii


UPDATE 3/2022

Upozorňujem na nevýhodnú ponuku agenta, experta a youtubera Martina Babockého o ktorom tu máme svedectvo od JanH:
JanH napísal: St 02 03, 2022 8:19 pm Pri mojom investicnom plane uspora oproti Babockemu zo Swiss-Life neuveritelnych 117.000 EURO pri horizonte 25 rokov v jeho modelovej situacii pri 0.85% manazerskom ucte. Pri tom mi Babocky tvrdil, ze prave on mi setri 40% poplatkov. :lol:
Takisto som bol upozornený na nevýhodné ponuky od agenta Romana Závodského, ktorý cez Swiss-Life ponúka manažérsky účet v EIC s poplatkom 1% p.a.

Títo páni sa prezentujú ako dlhoroční odborníci, ktorí na základe svojích fundovaných rád (že treba investovať cez ETF ) sa cítia povolaní inkasovať poplatky. Celá podstata investovania do indexových ETFs: maximálne výnosy s nízkymi poplatkami je vyššími poplatkami zdegradovaná takmer na úroveň aktívne spravovaných podielových fondov.
Nové podielové fondy totiž zniížili poplatky pod 1,5% p.a., TAM Globálny akciový ETF fond, dokonca na 0,95%p.a.


UPDATE 10/2022
Pavol Chmela
Momentálne pri pravidelnom sporení vstupný poplatok pre môjho klienta, ktorému riešim financie
1% pri cieľovom vklade nad 150 000 eur
1,5% pri cieľovom vklade nad 100 000 eur
2% pri cieľovom vklade nad 50 000 eur
2,5% pri cieľovom vklade do 50 000 eur

Priebežný poplatok 0,8% p.a.

Zriadil som Pavlovi zvláštne vlákno.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Kde zistíte poplatky fondov u EIC:

EIC má v ponuke 191 ETF ishares ... :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Nájdete si ZOZNAM FONDOV...do kolónky ,,časť názvu,, dáte ishares...a máte ich 191. Potom kliknite na stlpik ,,náklady,,
Tu je odklikaná linka: https://eic.eu/fondy?form-id=funds&tick ... lear-form=

P.S. sú aj iné ETF ako Fidelity, Lyxor, Vaneck, Vanguard...pre nich do kolónky ,,časť názvu,, dajte ETF
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
hokaido
Gold Member **
Príspevky: 374
Dátum registrácie: So 25 11, 2017 11:39 am
Has thanked: 33 times
Been thanked: 29 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa hokaido »

JUGGLER napísal: Pi 10 04, 2020 4:11 pm .....Vstup je možný len cez sprostredkovatela. Jediná možnosť ako znížiť vstupný poplatok je nájsť vhodného sprostredkovateľa - žiadnu veľkú MLM firmu. Niekoho, kto ti založí ten najlacnejší účet...tým vstupný poplatok len nepatrne ovplyvní nákladovosť per annum.
Cele to stoji a pada na sprostredkovateloch. Ak nenajdete vhodneho sprostredkovatela, mohlo by to byt nevyhodne oproti inym alternativam.

Ale ak uz niekto mate nakupene cez EIC, napiste sem cez koho ste isli a kolko si uctuju.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Tu je zoznam samostatných finančných agentov, ktorí sú členovia EIC. https://eic.eu/partneri/clenovia
Sú medzi nimi aj nezávislí, nezastrešení cez drahšie multi level agentúry.
Medzi nimi treba hľadať. Potom sa prídte podeliť s ponukou.

Ak máte niekto kuráž stať sa novým samostatným finančným agentom a členom EIC, som ochotný do detailov zistiť ako sa s najnižšími nákladmi dá prejsť vzdelávaním a skúškami. Potom by ste tu dali ponuku. Ide o to, aby ten vstupný poplatok bol čo najnižší...

3% je limit :like:
2% tlieskam :potlesk:
1% doživotne propagujem a radím známym. :uctievanie:

Dosť veľa ľudí sa na to pýta a mnohí chcú dlhodobé sporenie pre svoje deti.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Jari
Platinum Member ***
Príspevky: 778
Dátum registrácie: St 28 01, 2015 6:01 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 44 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa Jari »

Ja by som do toho siel, mozes mi to zistit.
Time in the market beats timing the market…
martinpa
Active Member
Príspevky: 148
Dátum registrácie: Št 23 05, 2019 9:16 pm

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa martinpa »

JUGGLER napísal: St 02 12, 2020 6:24 pm
2% tlieskam :potlesk:
1% doživotne propagujem a radím známym. :uctievanie:
V com je to pri 2% lepsie ako Finax? Poplatkovo to vychadza potom rovnako aj so vstupnym pre Finax. Vyhoda by mala byt vlastna skladba ETF alebo aj nieco ine?
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Jari: zistím
Martinpa: ja som nepovedal, že je to lepšie ako Finax. Dávame dokopy informácie a ľudia nech sa rozhodujú sami.

Teraz riešim EIC, kde sa mi páči možnosť pasívnej investície do jedného ETF (Finax nedáva na výber, má portfólio šiestich ETF )
V EIC to pri iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS vychádza, že platíš každý rok 0,438% (0,2 + 0,238). Vo finaxe 1,2% ? (1% +dph)

V EIC je ešte vstupný poplatok ( z cieľovej sumy ) + 0,3% za nákup, teda zo všetkého, čo investuješ. To sú ale jednorazové poplatky.
Keď neriešíme iné veci, len dlhodobý výnos, tak si myslím, že tie jednorazové poplatky sa v čase stratia ..uvidíme, dáme to do kalkulačky.
Môj sedliacky rozum vraví, že je výhodnejšie zaplatiť 1-2% na vstupe raz za život, ako 40 rokov platiť každý rok o 0,76% viac.

ALL:
updejtoval som tu poplatky konkrétnych ETF fondov, plus pridal či sú v EUR alebo USD (kvôli poplatkom pri konverzii ) + pridal som ETF Nasdaq euro hedged.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
mapper
Active Member
Príspevky: 100
Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 4 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa mapper »

EIC uz pouzivam nejaky cas a teraz prechadzam na ETF na zaklade doporucenia poradcu (okrem toho mam aj Lynx a Degiro). Ono su tam poplatky ktore berie sprostredkovatel a myslim ze aj EIC (manazersky poplatok + rocny poplatok za uschovu). Nevychadza to prilis lepsie ako Finax ale da sa tu namiesat iste portfolio z dostupnych ETF a menit (hoci vsetko musi spravit sprostredkovatel). Ako martinpa pisal v inom vlakne tak tu ma clovek istotu ze nakupuje pravidelne aj ked poplatky su vyssie. Tiez otalam s kupou na Lynxe hoci tam mesacne posielam peniaze lebo clovek vie ze ho to hned stoji 6 EUR hoci je to stale menej ako priebezny poplatok na EIC (ale ten az tak nevidno hoci urcite boli viac no clovek ho neovplyni kym neodide inam).
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa JUGGLER »

mapper napísal: Št 03 12, 2020 10:41 pm EIC uz pouzivam nejaky cas a teraz prechadzam na ETF na zaklade doporucenia poradcu (okrem toho mam aj Lynx a Degiro). Ono su tam poplatky ktore berie sprostredkovatel a myslim ze aj EIC (manazersky poplatok + rocny poplatok za uschovu).
Keď si prečítaš moju analýzu, zistíš, že tvoj poradca ti nemusel založiť manažovaný účet. Ked si prečítaš, čo som písal Brassymu, zistíš, že tvoj poradca ťa v podstate zavalil poplatkami. Ja viem, že je to nepríjemná pravda, ale pri dlhodobom sporení veľmi podstatná.

Ked prechádzaš na ETF, tak si mal podielové fondy s vysokými poplatkami + manažovaný účet s poplatkami + si zaplatil vstupný poplatok.
Jediná správna cesta cez EIC je nízky vstupný poplatok , nemanažovaný účet zadarmo (najlepšie cieľový) a čisté ETF (nie cez podielové fondy ).

Samozrejme, pre ,,poradcov,, nie je velmi príjemné zarobiť iba na vstupnom poplatku. Lenže druhá strana mince je, že všetko platíš ty.

V skutočnosti existuje iba 1 licencovaný poradca na Slovensku pre kapitálové trhy. Sprostredkovateľov sú tisíce. Najviac ich je v poistení, čo je v poriadku. Ale v investíciách to s poradenstvom škrípe...

Napíšem o tom príspevok v inom vlákne, keď Jarimu odovzdám info o tom ako sa môže stať samostatný finančný agent (SFA ). SFA je jeden stupeň nad agentami - sprostredkovateľmi a jeden stupeň pod úrovňou poradcu. Poradca je najvyšší stupeň. Problém agentov je ten, že môžu sprostredkovať ( a radiť ) iba produkty inštitúcii, ktoré im vyplácajú provízie. Je to konflikt záujmov, preto v tejto forme nemôže ísť o investičné poradenstvo.

V zákone je doslovne napísané: Finančný agent nemôže vykonávať finančné poradenstvo.

Skutočný finančný poradca nesmie poberať provízie od inštitúcii. Môže brať odmenu iba od klienta, ktorému svojími múdrymi radami prinesie výnosy :)
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Jari napísal: St 02 12, 2020 6:35 pm Ja by som do toho siel, mozes mi to zistit.
Bola to fuška, ale konečne v tom mám prehľad. :)

Založil som k tomu samostatné vlákno: viewtopic.php?f=16&t=24450
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
mapper
Active Member
Príspevky: 100
Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 4 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa mapper »

JUGGLER napísal: Pi 10 04, 2020 4:09 pm Preferoval by som eurové, aby som sa vyhol konverznému poplatku 1,2%.
Dnes som sa pytal sprostredkovatela na tutu informaciu a dostal som takuto odpoved:
Na strane EIC nie je žiaden poplatok za transakciu, na strane banky je poplatok k stredovému kurzu max 1,2% pričom je jeho výška závislá od objemu transakcie. Minulý mesiac 15 to bolo napríklad 0,4%. Teda treba počítať že je to cca 0,5% k stredovému kurzu. Takáto transakcia je tým pádom veľmi výhodná v porovnaní s bežnými bankovými transakciami, kde vie byť stredový kurz navýšený aj o 10%...
Este na doplnenie k teme:
Zmeny v portfoliu (okrem poplatkov za predaj a nakup) sa daju robit cez sprostredkovatela kedykolvek bez poplatku. Podmienkou je minimalna investicia do jedného ETF vo vyske 10EUR /10 USD.
mapper
Active Member
Príspevky: 100
Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 4 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa mapper »

JUGGLER: EIC ma momentalne vyhodu ze pouziva slovensky garancny fond ked vidim co sa deje kvoli Brexitu s IB a Lynxom. Narozdiel od Finaxu a Across si tu stale vies relativne dobre vybrat ETF do portfolia (aj ked nemaju vsetky ako ponukaju brokeri). Pre mna to za relativne prijatelny poplatok (nakup/predaj 0,3%, cca 1% rocne pre EIC + sprostredkovatel, a ano zaplatil som vstupny 3% na zaciatku) momentalne predstavuje relativne dobry sposob ako automaticky a pravidelne 2x mesacne za relativne male nakupne ciastky investovat. Som si vedomy ze broker je lepsia volba tak dufam ze ked sa vyriesi brexit a v EIC budem mat vacsi ucet (ano 1% potom dost boli oproti poplatkom brokerovi za nakup) tak potom bude nejaka rozumnejsia ponuka. Inac preco nechcu ist brokeri na SK trh (v lepsom pripade iba do Ciech)?
A keby pozname nejakeho sprostredkovatela co nam vie zalozit EIC lacnejsie tak sem s nim. Napriek Tvojej snahe sa bojim ze ten clovek tiez musi z niecoho zit a investovat do toho aby to mohol robit. Cize hoci moze byt ferovy, poplatky bude potrebovat na prezitie cize lahko skonci medzi plejadov tych co to robia teraz (najma ked EIC rovno na stranke produktov dava rozsah poplatkov).
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa aviceN »

Ahojte, cez EIC pasivne investujem uz nieco cez 2 roky, mozem povedat ze som spokojny, portfolio som si skladal sam a je nasledovne:

iShares NASDAQ 100 UCITS ETF (https://eic.eu/fond/ISHNAQ1) - technologicky sektor, tu myslim ze nemusim komentovat preco...
iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF (https://eic.eu/fond/ISHSP5EH) - americke trhy su vo vseobecnosti vykonnejsie ako europske, diverzifikacia do 500 firiem...
VanEck Vectors™ Video Gaming and eSports UCITS ETF (https://eic.eu/fond/VVVGES) - gamingu verim, preto som sa pre to rozhodol, trosku hazard, ale vyplatil sa :)

Mam v plane pridat este jeden a to zrejme MSCI World, uvazujem ale nad ESG fondom do buducnosti...

Co sa tyka poplatkov a "volnosti" mi EIC u nas na slovenskom trhu prijde ako ta "pohodlnejsia a lacnejsia" varianta investovania, lacnejsie je uz priamo cez brokera, ale s tym sa mi nechcelo zaoberat, raz mesacne poslem a neriesim...
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
Kasmen
Príspevky: 26
Dátum registrácie: Ne 15 11, 2020 9:48 pm
Has thanked: 1 time

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa Kasmen »

Ahoj @aviceN vieš poskytnúť aj ďalšie informácie ako:
- cez koho si šiel?
- koľko bol vstupný poplatok, provizia?
- aký maš typ konta a s tým spojené poplatky?

To nás tu viacerých zaujíma a snažíme sa dopátrať k nejakému priateľnému vstupu do EIC.

Dik.
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa aviceN »

Siel som cez mojho financneho sprostredkovatela, po novom je to uz kolega...

Co sa tyka vstupaku tak je to individual, interne to mame 1-3% je to vec dohody, "nechceme zarabat" na tom...
Mam 3x 2kove konto, tj. pravidelne investovanie, cize klasicky poplatok 0,3% z transakcie (cize pri 50e vklade je to 0,15e), 0,4% rocny poplatok z objemu uctu a to je v podstate vsetko, samozrejme este vstupak, co sa hybe 1-3%...
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa JUGGLER »

aviceN napísal: Št 07 01, 2021 6:57 pm Siel som cez mojho financneho sprostredkovatela, po novom je to uz kolega...

Co sa tyka vstupaku tak je to individual, interne to mame 1-3% je to vec dohody, "nechceme zarabat" na tom...
Mam 3x 2kove konto, tj. pravidelne investovanie, cize klasicky poplatok 0,3% z transakcie (cize pri 50e vklade je to 0,15e), 0,4% rocny poplatok z objemu uctu a to je v podstate vsetko, samozrejme este vstupak, co sa hybe 1-3%...
Prečo 0,4%? Má byť 0,20% + dph = 0,238% p.a.

K tomu ked si prirátaš za nasdaq 0,306% alebo za SP500 eur hedged 0,2% tak si u Nasdaqu 0,544% p.a. a pri SP500 0,438% p.a.

K tomu je 0,3% za nákup/predaj ešte prijateľný, ale vstup by už trebalo 1-2%. 1% vstup pri cieľovej sume 100 000 je 1000 € pre sprostredkovateľa...nie je to dosť?... Pri 50 000...je to 500€.....Pri 20 000...200€......Pod 200 by som prijal plač, že nezarobíme...takže pri cieľovke 10 000 by to mohlo byť 2%.

Nezabudnite, že SLSP ľuďom dáva 0,4% p.a ...jediná brzda je tam, že nemôžu sporiť po 100, ale musia kúpiť viac. A etfmatic bije EIC.
Zanedlho tu pridám ďalšie možnosti a to pri 0,2%p.a. a 0,1% p.a. To sa už EIC nebude zdať taká super so vstupmi ...

Sprostredkovatelia: kľudne dajte verejnú ponuku a nech vám ľudia píšu. Čo poviete na model, ktorý navrhujem? 1% vstup, minimálne 200€
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa aviceN »

JUGGLER, pozrel som sa na to este raz, neviem preco som bol v tom, ze je to 0,4%, no kazdopadne podla najnovsieho cennika platneho od 1.9.2020 pri ETF fondoch je to tak ako hovoris, 0,2% + DPH.

To znamena:
1. vstupny poplatok 1-3% (niekto je schopny uyebat aj 4-5%...)
2. transakcny poplatok 0,3% z tranzakcie
3. poplatok 0,238 p.a. z objemu uctu + na strane fondu poplatok povedzme 0,33% ako to ma napr. NASDAQ, cize spolu 0,568% p.a. z objemu uctu

Vstupak je o dohode, cokolvek nad 36k vieme ist 1% vstupak, nad 100k individualne ;-)....
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
mapper
Active Member
Príspevky: 100
Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 4 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa mapper »

tesim sa na JUGGLERove alternativy. Otazka k EIC - mozes mat ucty od roznych sprostredkovatelov na rovnake meno / login?
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa aviceN »

Mapper, mozem skusit zajtra prezistit, kazopadne jedno z "nepeknych" z rieseni je prebrat pod spravu + vytvorit vtedy dalsie pod rovnakym loginom, co by teoreticky mohlo fungovat :D
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Teraz je taký stav, že banky a fondy berú veľa. Sprostredkovatelia takisto ( + je ich veľa ). Výsledkom je, že klient platí príliš veľa, čo mu zoberie aj polovicu výnosov. Ked si pozriete ten IAD Index fond v Hitparáde...tam to pekne vidíte. Klient skončí v strate..ked ho nedorazia poplatky, tak ho dorazí inflácia...

Budúcnosť je taká akú nám ukazuje Amerika.
Tam v priemere klesli na 0,5% p.a. a idú ďalej dole. Pasívne pod 0,5% a aktívne ako vidíte tie ARC etfs...max. 0,75% p.a.

Nestačí, aby sa vlk nažral a koza ostala celá...v SR budú ľudia plakať o 30 rokov...padne dôchodkový systém...starí ľudia budú ako bezdomovci umierať na ulici. Alebo zostanú mladým na krku...

Aby sprostredkovatelia prežili, budú sa musieť uskromniť s 1%-2% na vstupe... Môžu ale ľudí v dobrej viere pobádať, aby investovali čo najviac.

Poviem príklad: rodičia šporia dieťatu.
V banke majú 0,01% p.a....peniaze im ničí inflácia. na poistných produktoch ich oberajú...dieťa nepotrebuje poistky.
V EIC im dáte 1% min. 200€...nezarobíte veľa...ale za pár rokov rodičia uvidia rozdiel a pochopia, že môžu sem-tam pridať niečo aj jednorazovo.
Pochvália sa babke,dedkovi...naše dieťa je investor...prispejte k jeho finančnej gramotnosti a prosperite.
Vyčerpajú cieľovú sumu a máte novú províziu. Dieťa dospeje, vysvetlia mu, že sa neoplatí peniaze vybrať, ale môže vydržať a stať sa milionárom.
To sa už fakt dá po 20 rokoch, ked máte pred sebou horizont ďalších 30 rokov. A z jedného detského sporoinvestovania sa potom môže stať životná filozofia, že máte vlastný dôchodkový pilier...Keby mne taký zanechali rodičia, tak s vďačnosťou platím 1% vstup a snažím sa o čo najvyššiu cieľovú sumu... už by to išlo do státisícov a sprostredkovateľ by mal zo mňa celý život nejaký príjem. Menší, ale ja som spokojný a on je spokojný.

Kto je spokojný v prípade podielového fondu ako IAD? Jedine IAD...Klient nadáva a sprostredkovateľ chodí po kanáloch, že mu poradil zle...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa Rado »

Keď máš pokazené auto, potrebuješ opraviť chladničku, praskne potrubie...je dobre volať človeka, čo je v tom zbehlý. Keď chceš zhodnotiť financie, tak študuj a skúšaj sám. Výsledok je v takom prípade najlepší. Leniví majú jedinú istotu...že budú platiť poplatky.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa aviceN »

JUGGLER napísal: Št 07 01, 2021 11:39 pm Teraz je taký stav, že banky a fondy berú veľa. Sprostredkovatelia takisto ( + je ich veľa ). Výsledkom je, že klient platí príliš veľa, čo mu zoberie aj polovicu výnosov. Ked si pozriete ten IAD Index fond v Hitparáde...tam to pekne vidíte. Klient skončí v strate..ked ho nedorazia poplatky, tak ho dorazí inflácia...

Budúcnosť je taká akú nám ukazuje Amerika.
Tam v priemere klesli na 0,5% p.a. a idú ďalej dole. Pasívne pod 0,5% a aktívne ako vidíte tie ARC etfs...max. 0,75% p.a.

Nestačí, aby sa vlk nažral a koza ostala celá...v SR budú ľudia plakať o 30 rokov...padne dôchodkový systém...starí ľudia budú ako bezdomovci umierať na ulici. Alebo zostanú mladým na krku...

Aby sprostredkovatelia prežili, budú sa musieť uskromniť s 1%-2% na vstupe... Môžu ale ľudí v dobrej viere pobádať, aby investovali čo najviac.

Poviem príklad: rodičia šporia dieťatu.
V banke majú 0,01% p.a....peniaze im ničí inflácia. na poistných produktoch ich oberajú...dieťa nepotrebuje poistky.
V EIC im dáte 1% min. 200€...nezarobíte veľa...ale za pár rokov rodičia uvidia rozdiel a pochopia, že môžu sem-tam pridať niečo aj jednorazovo.
Pochvália sa babke,dedkovi...naše dieťa je investor...prispejte k jeho finančnej gramotnosti a prosperite.
Vyčerpajú cieľovú sumu a máte novú províziu. Dieťa dospeje, vysvetlia mu, že sa neoplatí peniaze vybrať, ale môže vydržať a stať sa milionárom.
To sa už fakt dá po 20 rokoch, ked máte pred sebou horizont ďalších 30 rokov. A z jedného detského sporoinvestovania sa potom môže stať životná filozofia, že máte vlastný dôchodkový pilier...Keby mne taký zanechali rodičia, tak s vďačnosťou platím 1% vstup a snažím sa o čo najvyššiu cieľovú sumu... už by to išlo do státisícov a sprostredkovateľ by mal zo mňa celý život nejaký príjem. Menší, ale ja som spokojný a on je spokojný.

Kto je spokojný v prípade podielového fondu ako IAD? Jedine IAD...Klient nadáva a sprostredkovateľ chodí po kanáloch, že mu poradil zle...
JUGGLER, velmi pekna filozofia, pozdava sa mi to, tato teoria kde odkladas kludne aj minimum na horizont 25 rokov povedzme (ked sa dieta ma este narodit, lebo dat mu peniaze v 18ke tak ich roztrepe), financna injekcia v 25ke, kedy clovek uz ma trosku rozumu a asi by aj chcel riesit mozno nejake svoje byvanie ma vacsi zmysel, samozrejme, podla vytlaku nieco vybrat/nieco nechat v akciach a nasledne tlacit to dalej 20-30 rokov a clovek je v 45ke-50ke zahojeny a vysmiaty... Co sa tyka IAD, mam pocit ze jediny fond, ktory sa ako tak oplati je 1. realitny, je sice zapoplatkovany, no ma stabilny zisk, cca 3,7%, no je to taka konzervativna forma... ale urcite si najde svojich fanusikov
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
stryko_drzgros
Príspevky: 11
Dátum registrácie: Po 11 01, 2021 10:30 pm
Has thanked: 1 time

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa stryko_drzgros »

Ma niekto skusenosti so solidnym sprostredkovatelom co nebude brat privela? Co su ine dostupne moznosti agregatorov fondov pre investorov zo Slovenska? Doteraz som si pozeral online brokerov ale tiez maju svoje uskalia.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa JUGGLER »

stryko_drzgros napísal: Po 11 01, 2021 10:38 pm Ma niekto skusenosti so solidnym sprostredkovatelom co nebude brat privela?
ALL: nikto sa tu nechytá...zdá sa, že všetci sú z multilevel firiem, kde sa na províziách musí nabaliť každý od upratovačky po zakladateľa.

Pozrite zoznam: https://eic.eu/partneri/clenovia

.... a skúste osloviť tých, čo pracujú len pre seba. Vynechal by som akciovky. Pri eseročkách malých nájdete cez finstat (stačí cez google )
Co su ine dostupne moznosti agregatorov fondov pre investorov zo Slovenska? Doteraz som si pozeral online brokerov ale tiez maju svoje uskalia.
etfmatic.com vyzerá najlepšie...Som zvedavý ako sa vysporiada z brexitom...najskôr sa presunie do EU
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa aviceN »

stryko_drzgros napísal: Po 11 01, 2021 10:38 pm Ma niekto skusenosti so solidnym sprostredkovatelom co nebude brat privela? Co su ine dostupne moznosti agregatorov fondov pre investorov zo Slovenska? Doteraz som si pozeral online brokerov ale tiez maju svoje uskalia.
Vieme sa na to pozriet, podmienky som pisal par postov vyssie ;-)
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa JUGGLER »

aviceN napísal: Po 11 01, 2021 11:12 pm Vieme sa na to pozriet, podmienky som pisal par postov vyssie ;-)
OK: Prepáč. Nevšimol som si. Myslel som, že si sa opýtal a viac neozval...

Takže prvá zaujímavá ponuka pre sprostredkovanie EIC:

aviceN napísal: Št 07 01, 2021 10:11 pm Vstupak je o dohode, cokolvek nad 36k vieme ist 1% vstupak, nad 100k individualne ;-)....
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa jogo »

aviceN napísal: Št 07 01, 2021 10:11 pm Vstupak je o dohode, cokolvek nad 36k vieme ist 1% vstupak, nad 100k individualne ;-)....
Vstupák je z koncovej sumy sporenia?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa aviceN »

jogo napísal: Ut 12 01, 2021 10:00 am Vstupák je z koncovej sumy sporenia?
Presne tak. Ak by sa jednalo o nejaky vyssi vstupak, ak by bol zaujem vieme vstupak rozdelit do 12 prvych platieb, cize nie je potrebne zaplatit ho cely naraz. Len samozrejme vtedy z mesacnej platby cast ide na vstupak, cast ide na investovanie ;-)
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa jogo »

aviceN napísal: Ut 12 01, 2021 10:10 am Presne tak. Ak by sa jednalo o nejaky vyssi vstupak, ak by bol zaujem vieme vstupak rozdelit do 12 prvych platieb, cize nie je potrebne zaplatit ho cely naraz. Len samozrejme vtedy z mesacnej platby cast ide na vstupak, cast ide na investovanie ;-)
Nič osobne proti vašej spoločnosti, lebo iné firmy to robia podobne, ale filozofiu vstupného poplatku z koncovej sumy neuznávam. Videl som, ako kamarát, ktorý prišiel o prácu a musel zrušiť životnú poistku, stratil na vstupáku 20 000Skk tj celú sumu, čo tam vložil. A jeho brat, ktorý mu tu poistku urobil, musel vrátiť celú svoju províziu firme - 4 000Skk. A poveda:"Nikdy viac nebudem robiť poisťováka".
Pre mňa je transparentný vstupný poplatok z aktuálne vloženej sumy, ale nie vstupný poplatok z koncovej sumy.
Naposledy upravil/-a jogo v Ut 12 01, 2021 10:22 am, upravené celkom 1 krát.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa aviceN »

jogo napísal: Ut 12 01, 2021 10:18 am Nič osobne proti vašej spoločnosti,lebo iné firmy to robia tak isto, ale filozofiu vstupného poplatku z koncovej sumy neuznávam. Videl som, ako kamarát, ktorý prišiel o prácu a musel zrušiť životnú poistku, stratil na vstupáku 20 000Skk tj celú sumu, čo tam vložil. A jeho brat, ktorý mu tu poistku urobil, musel vrátiť celú svoju províziu firme - 4000Skk.
Pre mňa je transparentný vstupný poplatok z aktuálne vloženej sumy, ale nie vstupný poplatok z koncovej sumy.
Jogo v poriadku, neberiem to osobne, ja pravidla EIC neurcujem, nie je to moje rozhodnutie ako sa vypocitava vstupny poplatok v EIC :) Funguje to proste tak.
A som odporcom investicnych zivotnych poisteni, tento produkt u nas na trhu nema co robit, takze bohuzial, za toto ja nezodpovedam ked niekto urobil "zlu" sluzbu ;-)
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa jogo »

aviceN napísal: Ut 12 01, 2021 10:21 am Jogo v poriadku, neberiem to osobne, ja pravidla EIC neurcujem, nie je to moje rozhodnutie ako sa vypocitava vstupny poplatok v EIC :) Funguje to proste tak.
Ok. Tebe to určite nevyčítam. :) Na fóre sa začína chváliť, v tej slabej ponuke na Slovensku, aj menej nevýhodné schémy oproti konkurencii, aby sa ukázalo aspoň tu menej nevýhodnú alternatívu pre ľudí, ktorí nechcú, nevedia alebo nemôžu si otvoriť brokerský účet.
Ja však neprístupím na kompromis, a budem stále doporučovať účet priamo u brokera, bez poplatku za úschovu CP, a investovať hoci raz za 5 rokov, kým suma nákupu nedosiahne hodnotu, že poplatok za obchod bude menší ako 1% z nákupnej sumy.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa aviceN »

Investovanie cez brokera bude vzdy ta najlacnejsia varianta, pre bezneho slovenskeho retailoveho klienta bude EIC zas ta najlacnejsia varianta kde cez IB raz mesacne posle peniaze a nic neriesi. EIC urcite vzdy bude vychadzat vyhodnejsie ako Conseq a jemu podobne spolocnosti, minimalne co sa urcite tyka transparentnosti a poplatkov. A ked si vezmes vstupny poplatok, co je to pre investora, ktory bude investovat 50€ na 25 rokov do ETF 300€ zaplatit na vstupnom poplatku (kludne aj priebezne v case) ked z dlhodobeho hladiska mu to aj tak zarobi niekolkonasobok. Ale samozrejme, priamo cez brokera ak si da tu namahu zalozit konto a aspon zakladne sa vzdelat ohladom investovania tak mu odpada aj ten vstupny poplatok.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
mapper
Active Member
Príspevky: 100
Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 4 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa mapper »

Pre deti sa tu zvazuje portu.cz viewtopic.php?f=6&t=24414 ale ja si myslim ze za serioznych podmienok (co najnizsi priebezny poplatok) by mohlo byt EIC vhodnejsie lebo si narozdiel od Portu dokazes manazovat ETF fondy cez sprostredkovatela (spravit si detske portfolio podla seba). Cakam ako to dopadne s brokermi ale zvazujem aj tuto moznost hoci ten vstupny poplatok z cielovej sumy nie je vyhra.

Ohladom toho co pisal Jogo mne bolo povedane ze clovek kludne moze prerusit posielanie prispevkov ked je nejaky problem (takisto moze aj navysit co som spravil pri poklese). Nemusis to nevyhnutne rusit a cast portfolia ide tiez odkupit ak treba financie. Opravte ma ak sa mylim.
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa aviceN »

mapper napísal: Ut 12 01, 2021 12:13 pm Pre deti sa tu zvazuje portu.cz viewtopic.php?f=6&t=24414 ale ja si myslim ze za serioznych podmienok (co najnizsi priebezny poplatok) by mohlo byt EIC vhodnejsie lebo si narozdiel od Portu dokazes manazovat ETF fondy cez sprostredkovatela (spravit si detske portfolio podla seba). Cakam ako to dopadne s brokermi ale zvazujem aj tuto moznost hoci ten vstupny poplatok z cielovej sumy nie je vyhra.

Ohladom toho co pisal Jogo mne bolo povedane ze clovek kludne moze prerusit posielanie prispevkov ked je nejaky problem (takisto moze aj navysit co som spravil pri poklese). Nemusis to nevyhnutne rusit a cast portfolia ide tiez odkupit ak treba financie. Opravte ma ak sa mylim.
Pri EIC mozes prerusit posielanie investicii, docasne, dlhodobo, vybrat peniaze, nechat peniaze, pri poklese kludne poslat viacej ak chces... je to na investorovi.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jogo napísal: Ut 12 01, 2021 10:27 am Ja však neprístupím na kompromis, a budem stále doporučovať účet priamo u brokera, bez poplatku za úschovu CP, a investovať hoci raz za 5 rokov, kým suma nákupu nedosiahne hodnotu, že poplatok za obchod bude menší ako 1% z nákupnej sumy.
U ktorého brokera môžeš automaticky investovať 100 mesačne?

Tie možnosti sporo-investovania sú dôležité...presne tak ako sa ti páči to zhodnotenie účtu Dominovej dcéry o 18% za 2 a pol roka.
Finax pritom účtuje 1,2% p.a. a včera písal Kos, že z malých vkladov berie ďalších 1,2%.

EIC je veľkoobchodník, ktorý za správu berie 0,238% p.a. a za nákup/predaj 0,3%.
Všetky ostatné náklady necháva na pleciach sprostredkovateľov...založenie účtu, papierovačky, nahodenie pokynov, pomoc klientom atd.
Ak pri 20-30 ročnom sporení to stojí 200-300 € a klient už nemá iné starosti, tak je to zhruba 10 € ročne.
Rozložené do celkovej sumy investície mi vychádza 0,04% p.a.

Skúsime to raz prepočítať kalkulačkou (raz to myslím porovnával andre ), ale podľa mňa EIC vyjde nákladovo ako veľmi dobrá voľba.
Plus je to voľba, kde si ETF vyberieš sám.

Pripomínam, že riešime sporoinvestovanie.
99% bežných ľudí nebude investovať inou formou....Keď to porovnáme s tým, že teraz ľudí zdierajú v IŽP, v podielových fondoch s 5% vstupom a 2-3% p.a...tak EIC, Finax, Portu, etfmatic, dokonca aj SLSP sú life-changing riešenia.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: St 13 01, 2021 12:03 am U ktorého brokera môžeš automaticky investovať 100 mesačne?
Už som písal, že je skoro jedno, či investuješ každý mesiac, alebo raz za 5 rokov. Ak bude trh o 5 rokov vyššie ako teraz, tak si mesačným investovaním zarobil, ak bude nižšie ako teraz, tak si mesačným investovaním prerobil.
Ak by som fakt chcel investovať mesačne, tak si otvorím účet u XTB, kde nakupujem ETF-ka bez poplatkov, kúpujem SXR8,ktorý akumuluje dividendy, aby mi nezdaňovali dividendy vyššou sadzbou, lebo XTB zatiaľ nerieši formuláre typu W-8BEN na zamedzenie dvojitého zdanenia.

Tie možnosti sporo-investovania sú dôležité...presne tak ako sa ti páči to zhodnotenie účtu Dominovej dcéry o 18% za 2 a pol roka.
Finax pritom účtuje 1,2% p.a. a včera písal Kos, že z malých vkladov berie ďalších 1,2%.
Keby kupoval iba SXR8 cez XTB, a nie MIX akciových indexov, zhodnotenie by bolo vyššie.
EIC je veľkoobchodník, ktorý za správu berie 0,238% p.a. a za nákup/predaj 0,3%.
Všetky ostatné náklady necháva na pleciach sprostredkovateľov...založenie účtu, papierovačky, nahodenie pokynov, pomoc klientom atd.
Ak pri 20-30 ročnom sporení to stojí 200-300 € a klient už nemá iné starosti, tak je to zhruba 10 € ročne.
Rozložené do celkovej sumy investície mi vychádza 0,04% p.a.
Nespomínaš vstupný poplatok 1%. Aby som vypočítal, ako sa prejaví na výslednom zhodnotení, tak chcem vedieť, čo presne znamená formulácia z výslednej sumy. Je to suma vkladov alebo je to výsledná suma aj z predpokladaným zhodnotením napr.8% p.a.
Pripomínam, že riešime sporoinvestovanie.
99% bežných ľudí nebude investovať inou formou....Keď to porovnáme s tým, že teraz ľudí zdierajú v IŽP, v podielových fondoch s 5% vstupom a 2-3% p.a...tak EIC, Finax, Portu, etfmatic, dokonca aj SLSP sú life-changing riešenia.
S tým súhlasím, ja len obhajujem najlepšie aktuálne riešenie.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa aviceN »

jogo napísal: St 13 01, 2021 10:06 am Nespomínaš vstupný poplatok 1%. Aby som vypočítal, ako sa prejaví na výslednom zhodnotení, tak chcem vedieť, čo presne znamená formulácia z výslednej sumy. Je to suma vkladov alebo je to výsledná suma aj z predpokladaným zhodnotením napr.8% p.a.
Neviem si predstavit ako by uctovali ludom "fiktivnu" vyslednu sumu, je to samozrejme z finalnej sumy vkladov. A prave tych 200-300€ co spomina je vstupny poplatok.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa jogo »

aviceN napísal: St 13 01, 2021 10:08 am Neviem si predstavit ako by uctovali ludom "fiktivnu" vyslednu sumu, je to samozrejme z finalnej sumy vkladov.
Dík. Počul som o IZP, kde vstupný poplatok počítali z predpokladanej sumy zhodnotenia, preto sa pýtam.
predpokladané zhodnotenie 8%p.a.
vklad 100€ mesačne
doba sporenia 40rokov
výsledná vložená suma 48 000€
1% jednorazový poplatok z výslednej sumy 480€
"zhodnotený" jednorazový poplatok 480x1.08^40=10 427€, to sú peniaze, ktoré by som mal o 40 rokov na účte, ak by som jednorazový poplatok zainvestoval cez brokera
Zhodnotenie vloženej sumy: 324 180€ https://www.financnykompas.sk/investova ... a#vysledok

Záver: Výnos u brokera by bol o 10427€ tj. 3.2% vyšší, ak by som vstupný poplatok zainvestoval priamo na začiatku sporenia.
Myslel som, že vplyv vstupného poplatku je vyšší, dobre, že som si to spočítal. 3.2% nižšia koncová suma nie je tak veľa...
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jogo napísal: St 13 01, 2021 10:47 am Myslel som, že vplyv vstupného poplatku je vyšší, dobre, že som si to spočítal. 3.2% nižšia koncová suma nie je tak veľa...
Logicky to nie je veľa...veď to 1% nie je účtované každý rok... rozloží sa to na celých 40 rokov.

Dal si príklad, že keď vložíš 48 000...na konci máš 324 000. Zaplatil si jednorazovo vstup 480 €. Takže na 40 rokov ťa to vyšlo akože 12 € ročne.
Aj keby počítal ,,ušlý zisk,, ...že z tých 480 € by si mal 10 427...aj tak je to teoreticky strata len 260 € ročne.

Keby si to mal v podielovom fonde, tak pri 2% p.a. pri finálnej sume z teba dostanú 6480 € len za ten jediný rok.
V tom je sila priebežných poplatkov...že ľudia prídu aj o polovicu výnosov.
Finaxu peri 324 000 zaplatíš za ten rok 1,2% = 3888 €
EIC dostane za správu 0,238% ....771 €


Čiže vstup nie je až tak dôležitý. Najdôležitejšie je koľko ťa stojí správa každý rok...to sa najviac ráta do konečného výsledku.

P.S. S tým, že či investuješ každý mesiac, alebo raz za 5 rokov cez brokera nesúhlasím. Skús navrhnúť bankám, aby ti dovolili platiť hypotéku raz za 5 rokov :lol: Alebo brať tovar na splátky pri platbe 1 x ročne . Všetci by skrachovali keby sa mali spoľahnúť na to, že ľudia budú šetriť a raz za čas niečo splatia. Tak je to aj z investovaním..

Mesačné splátky pri investovaní je najsilnejšia zbraň ako prinútiť verejnosť sporiť. Nejde len o to aby verejnosť investovala keď má volné peniaze...Je dôležité, aby verejnosť sporila v malom, lebo ináč by väčšina ľudí nič neusporila, nič neinvestovala :wink:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
RadoD
Príspevky: 54
Dátum registrácie: Št 21 09, 2017 12:16 am
Been thanked: 3 times

Re: ETF cez EIC

Príspevok od používateľa RadoD »

JUGGLER napísal: St 13 01, 2021 12:03 am U ktorého brokera môžeš automaticky investovať 100 mesačne?

Tie možnosti sporo-investovania sú dôležité...presne tak ako sa ti páči to zhodnotenie účtu Dominovej dcéry o 18% za 2 a pol roka.
Finax pritom účtuje 1,2% p.a. a včera písal Kos, že z malých vkladov berie ďalších 1,2%.

EIC je veľkoobchodník, ktorý za správu berie 0,238% p.a. a za nákup/predaj 0,3%.
Všetky ostatné náklady necháva na pleciach sprostredkovateľov...založenie účtu, papierovačky, nahodenie pokynov, pomoc klientom atd.
Ak pri 20-30 ročnom sporení to stojí 200-300 € a klient už nemá iné starosti, tak je to zhruba 10 € ročne.
Rozložené do celkovej sumy investície mi vychádza 0,04% p.a.

Skúsime to raz prepočítať kalkulačkou (raz to myslím porovnával andre ), ale podľa mňa EIC vyjde nákladovo ako veľmi dobrá voľba.
Plus je to voľba, kde si ETF vyberieš sám.

Pripomínam, že riešime sporoinvestovanie.
99% bežných ľudí nebude investovať inou formou....Keď to porovnáme s tým, že teraz ľudí zdierajú v IŽP, v podielových fondoch s 5% vstupom a 2-3% p.a...tak EIC, Finax, Portu, etfmatic, dokonca aj SLSP sú life-changing riešenia.

Ja mam aj EIC aj FINAX. Porovnanie poplatkov FINAX EIC Accross pri mesacnom sporeni 50, 100 a 200 E bolo ( mozno stale je) aj na tomto webe niekde.
Skusim t o pohladat a prilozit ako edi :).

EIC problemom vobec nieje ten vstupny poplatok ale ten ich system z ktoreho clovek musi mat hlavu v smutku = ja si tam sam nezmenim nic ale vzdy to musim riesit cez sprostredkovatela.

Kazdopadne mam napriklad aj SLSP a to ze sa tam da investovat do ETF som zistil az tu na fore :-D a ta rocna fee je az prekvapujuco dobra ak si pamatam 0.2%. Kazdopadne ja to uz vidim skorej na Lynx a priamo brokera ked zasa spystia otvaranie novych uctov... :mrgreen: .
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"