ETF cez portu.cz - skúsenosti

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

ETF cez portu.cz - skúsenosti

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Zakladám pre nich osobitné vlákno, aby sme mali prehľad cez čo sa dá ísť do indexových etfiek.
Objavil ich André...kdesi to napísal...ja som to nevedel nájsť. Ani cez Google.

Predbežne, keď dobre čítam, majú fixný poplatok za správu: 1% p.a. Dúfam, že k tomu už nejde dph ...
Správca: WOOD & Company

https://www.portu.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;


Analýza:

V 2018 byla oficiálně spuštěna online investiční platforma Portu, která po vzoru zahraničních robo-advisorů přináší do ČR automatizované investování peněz. Platforma klade důraz na efektivní nízkonákladovou správu prostředků investorů pomocí ETF (Exchange Traded Funds – burzovně obchodované fondy).

Za poplatek 1 % ročně získá investor celkem pokročilý nástroj. Stojí za ním jedna z největších středoevropských makléřských společností WOOD & Company Financial Services. Samozřejmě jsme si na platformě také založili soukromý účet a po hloubkovém otestování přinášíme první podrobnou analýzu. Co naše analýza ukazuje?

Portu čeští investoři vždy chtěli, platforma má obrovský náskok oproti zdejší konkurenci ze strany obchodníků s cennými papíry a standardními podílovými fondy. Ty doposud nabízely investorům služby s relativně velmi vysokými náklady. Je pravděpodobné, že v budoucnosti bude úspěšná zejména mezi nenáročnými investory.

Investoři chtějí mít své peníze na kapitálovém trhu, ale nechtějí manažerům fondů platit vysoké poplatky za to, aby tito manažeři jenom sledovali index. Velkým problémem u řady akciových fondů jsou vysoké vstupní poplatky, které se nezřídka pohybují až na úrovni 5 % z investice. A to ani nemluvíme o službách s předplacenými poplatky, kde je nákladovost v prvních letech skutečně odstrašující.



Portu jako robo-advisory platforma sází na nízkonákladové ETF a za malý poplatek ve výši 1 % p.a. (žádný vstupní nebo výstupní poplatek se neaplikuje) zařizuje další operativní činnosti kolem investování. Tady patří samozřejmě vyhodnocení investičního profilu, „odkliknutí“ pokynů, vytvoření měnového zajištění do korun, rebalancování portfolia, reporting, investiční plánování a další úkony. To jsou činnosti, které investoři v menší či větší míře vždy dělají.

Mnoho investorů si často neuvědomí, že rozdíl mezi 1 % a třeba 2 % je mnohem větší, než se na počátku zdá. Na stránkách Portu v sekci „Kolik to stojí“ nalezneme následující výmluvný graf. Srovnejme poplatek Portu ve výši 1 % s průměrným nákladem 1,67 % českého akciového fondu při investici 500 000 Kč na 30 let. Určitě si řeknete, že rozdíl 0,67 % nic není. Ale pozor. Za 30 let byste při uvedených parametrech ušetřili s Portu jenom díky nižšímu manažerskému poplatku 497 tisíc korun. S průměrným nákladem investiční strategie u brokera ve výši 4,08 % to raději ani nesrovnávejte. Rozdíl 1,7 milionu Kč vás může nepříjemně šokovat a přivést na myšlenku, že na finančním trhu jsou „samí šmejdi“. Ne, nejsou. Spolupracujte s poctivými investičními společnostmi a zjistíte, že na finančních trzích lze v dlouhém období vydělat dostatek peněz pro odchod do důchodu.

Založení účtu na Portu a jeho správa jsou skutečně snadné

Na fintech platformách je skvělá jejich jednoduchost. Ne jinak je tomu i v případě Portu. Při registraci účtu vás platforma provede několika kroky. Mimo jiné zjišťuje rizikovou kapacitu, investiční horizont, rizikový apetit. Údaje investora platforma automaticky vyhodnotí a pak navrhne portfolio dle zařazení do rizikové kategorie. Tuto kategorii si může investor změnit. Směrem dolů neomezeně, směrem nahoru jsou aplikovaná určitá omezení.

V přehledu svého účtu může investor vidět aktuální i historickou hodnotu majetku, zhodnocení v absolutní i procentuální výši. Taktéž vidí investor aktuální složení portfolia, které se může v důsledku pohybu cen na trhu mírně odlišovat od cílového stavu. V našem případě jsou nakupeny tyto ETF: SPDR S&P 500 ETF Trust (TER: 0,09%), iShares EURO Stoxx 50 UCITS (TER: 0,16%), x-traCKERS msci Japan EUR hedged (TER: 0,40%), Vanguard FTSE Emerging Markets (TER: 0,14%). U každého ETF je k dispozici stručný popis s prolinkem na stránky správce tohoto fondu, kde je uvedeno více informací. TER je celková roční nákladovost daného fondu.

Portfolio je přeceňované na denní bázi. Investoři mají standardně k dispozici výpisy z účtu a transakční historii. V těchto dokumentech jsou všechny realizované pohyby včetně správcovského poplatku, který se účtuje měsíčně ve výši 1 % / 12.

Peníze investora nejsou ihned zainvestovány, ale se zpožděním pár dní. Portu zainvestovává peníze investorů periodicky, což vůbec nevadí. Velmi důležité je upozornit na to, že v poplatku 1 % ročně jsou zahrnuty veškeré náklady včetně poplatků za nákup/prodej ETF, měnové konverze a obchodování zajišťovacích instrumentů. Někteří brokeři v ČR sice prezentují náklady na správu ETF portfolia méně než 1 %, ale nemají v tom některé obchodní náklady. Po jejich započtení se zejména u malých účtů do 200 000 Kč může nákladovost vyšplhat i nad 3-4 %.

https://finlord.cz/2018/10/analyza-port ... investory/

10/2021.

K vyššie uvedeným informáciám dopĺňam prehľad poplatkov i obrázok:

1% p.a. = Portfólia na mieru. To je tých 10 možností s rôznou skladbou AKCIE/DLHOPISY
...v Hitparáde vyhodnocujem 100/0...čiže portfólio najrizikovejšie a najvýnosnejšie = 100% akcie

To je toto:
44,1% USA SP500 eur hedged
17,2% svet - malé firmy
18,1% eurozona stredne a velké firmy
4,9% svet - emerging markets
8,8% Japan euro hedged
4,9% Ázia

Vlastné stratégie ( = vlastný výber ETFs, alebo tzv. tématické stratégie:

0,89% p.a. ( 0,53% p.a. so zľavou ) = ŠTANDARD ( do 5 ETF, 1x za rok môžete meniť )
1,29% p.a. ( 0,77% p.a. so zľavou ) = PLUS ( do 10 ETF, 5 x za rok zmena )
1,89% p.a. ( 1,13% p.a. so zľavou ) = PREMIUM ( nelimitovaný počet ETF a zmeny )
Prílohy
PORTU vlastna strategia.jpg
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
mathod
Príspevky: 1
Dátum registrácie: Pi 13 11, 2020 2:51 pm

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa mathod »

Ja len doplnim, ze nedavno bol spusteny produkt aj priamo pre SR = https://www.portu.sk
hokaido
Gold Member **
Príspevky: 374
Dátum registrácie: So 25 11, 2017 11:39 am
Has thanked: 33 times
Been thanked: 29 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa hokaido »

Projekt Portu bezi pod licenciou od CNB, cize predpokladam, ze na investorov zo Slovenska sa vztahuje cesky garancny fond, kde je ochrana do vysky 20000€. Pre porovnanie FINAX bezi pod slovenskou licenciou od NBS, kde slovensky garancny fond ma limit 50000€.

Na strankach Portu tuto informaciu nezverejnuju v sekcii o ochrane, len sa zmienuju o ochrane hotovosti do 100k. Zrejme to budu spominat v zmluvnych podmienkach, co je podla mojho nazoru menej transparentne ako pri FINAXe.
Grexacik
Príspevky: 20
Dátum registrácie: Ut 03 12, 2019 10:36 pm

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa Grexacik »

Z hladiska poplatkov celkovej vyhodnosti vychadza portu lepsie ako finax ci?
RadoD
Príspevky: 54
Dátum registrácie: Št 21 09, 2017 12:16 am
Been thanked: 3 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa RadoD »

mozes skusit napisat na finax nech porovnaju poplatkovu strukturu , bolo by to zaujimave sledovat na ich blogu. Nedavno dali von clanok ze ich rebalancing vlastne zrazi efektivny poplatok na 0,75% vo vysledku .
Lex
Silver Member *
Príspevky: 281
Dátum registrácie: Št 19 11, 2020 12:18 pm

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa Lex »

RadoD napísal: Pi 20 11, 2020 12:47 am mozes skusit napisat na finax nech porovnaju poplatkovu strukturu , bolo by to zaujimave sledovat na ich blogu. Nedavno dali von clanok ze ich rebalancing vlastne zrazi efektivny poplatok na 0,75% vo vysledku .
Rebalancing sa týka ale len portfólia s podielom akcií aj dlhopisov nie? Ak som 100% v akciách tak mi rebalancing nič nespraví, či?
incognito
Gold Member **
Príspevky: 380
Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
Has thanked: 7 times
Been thanked: 36 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa incognito »

rebalansing sa moze robit aj pri 100% akciovom portfoliu - medzi napr. US/EU akcie, Small Cap/Large Cap, atd...
andre
Guru Member ****
Príspevky: 1288
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 225 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa andre »

na detskom ucte je poplatok len 0.25% https://www.portu.sk/pre-deti/
Kasmen
Príspevky: 26
Dátum registrácie: Ne 15 11, 2020 9:48 pm
Has thanked: 1 time

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa Kasmen »

Nad tym detskym uctom som rozmyslal. Momentalne by som mal horizont 15 rokov, ale ak som to spravne pozeral tak si mozes pre detsky ucet vybrat len prednastavene portfolia. Aj ked neviem ci je tam moznost ETF vyberat samostatne. Momentalne tam ucet este nemam.
A mozno otazka k nezdanovanemu obdobiu...vztahuje sa na portu 1 rok drzania, alebo 3? Myslim, ze bratia z ciech maju obdobie drzania etf bez zdanenia az 36 mesiacov.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Nie je dôležité čo majú v zákone bratia Česi. Slovenský daňovník sa riadi na našími zákonmi. Skúste zistiť čo je ich prednastavené portfólio pre 100% akcie. Nejde mi do hlavy že všetci robia portfólia ETFs...to je divné. Čo s toho majú ? A nastavte si voľbu, že zrušiť rebalansing...pretože akýkoľvek predaj do jedného roka podlieha zdaneniu. Po 1 roku rebalansing môžete aktivovať.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: Št 10 12, 2020 9:13 pm Nejde mi do hlavy že všetci robia portfólia ETFs...to je divné. Čo s toho majú ?
Snažia sa presvedčiť investorov, že portfólio fondov je výnosnejšie ako jeden fond SP500. :)
Musia predsa investora presvedčiť, že za vyšší ročný poplatok dostane nejakú pridanú hodnotu. Inak by investoval priamo cez brokera a nie cez nich. Pretože investovať do jedného fondu raz ročne sa investorovi poplatkovo viac oplatí priamo cez brokera, ale investovať do viacerých fondov viackrát ročne sa investorovi poplatkovo viac oplatí cez týchto sprostredkovateľov. A rebalasing len zvyšuje potrebu obchodovať viackrát ročne.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Tie európske verzie ETF sú nelikvidné. Vedel by som si vybrať jedno ETF a nejak to kúpiť. Ale neviem si predstaviť obhospodarovať portfólio a robiť kopu nákupov/predajov + rebalansing. Musí tam byť nejaká pomôcka ako to oni dokážu robiť. Žeby ordermi na close cene? Close cena, kde sa reportuje imbalance je možno vypočítavaná tak, aby protistrany dostali férovú cenu a zároveň táto cena sedela s indexom.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Kasmen
Príspevky: 26
Dátum registrácie: Ne 15 11, 2020 9:48 pm
Has thanked: 1 time

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa Kasmen »

Takže som in pisal ohľadom detského účtu. Pre detský účet je možné len portfolio o ktoré sa starajú oni. Zloženie portfolia zálezí na rizikovom profile ktoré chcete podstúpiť. Až následne Vám vedia povedať zloženie portfólia, ale obecne sa jedná o mix roznych ETF s tým, že čím rizikovejší apetít a investičný horizont, tím je viacej zasúpená akciová zložka.
Poplatok je len 0,25% p.a., v prípade, že vyberiete peniaze skôr ako pred 18. rokom života tak dorátavajú poplatky spätne.

Čo som ešte nasiel na stránke je, že si možete zložiť aj vlastnú stratégiu čiže by malo byť možné si vybrať s ETF podľa seba. Avšak neviem ake ETF majú v ponuke. A poplatok sa mení na 1,29% p.a., alebo 1.89% p.a. čo už nie je veľmi výhodné.
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

@kasmen: "Poplatok je len 0,25% p.a., v prípade, že vyberiete peniaze skôr ako pred 18. rokom života tak dorátavajú poplatky spätne."

Zvýrazniť si mal ten poplatok... Nepozeral som ich ešte, ale toto by bola radostná správa určite pre veľa rodičov, čo ešte nemajú pre deti uzavreté rôzne "venové poistenia" a IŽP rovno z pôrodnice :roll: .
Kasmen
Príspevky: 26
Dátum registrácie: Ne 15 11, 2020 9:48 pm
Has thanked: 1 time

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa Kasmen »

Takze Portu ponuka prednastavene Portu portfolia /10 typov/ a moznost zvolit si vlastnu strategiu.
Odvija sa to od toho ako vyplnite formular a nasledne urcia ci vam dovolia ist iba do vytvorenych portfolii, alebo si mozete strategiu namixovat sami.

Cena za portfolio - 1% p.a.
Cena za vlastnu stategiu - 0.89%, alebo 1.29%, alebo 1.89% p.a. + TER
- zalezi od toho kolko ETF chcete mat namixovanych a ako casto menit strategiu. Standardne /0.89% p.a./ ma 5 indexov a 1 upravu za rok.

Zoznam niektorych instrumentov ktore ponukaju:
- iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF
- Lyxor MSCI Eastern Europe ex Russia UCITS ETF
- iShares Core S&P 500 UCITS ETF
- iShares NASDAQ 100 UCITS ETF
- iShares Automation & Robotics UCITS ETF
- iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF
- Amundi Msci EM Asia UCITS ETF
- Invesco NASDAQ Biotech UCITS ETF
- iShares Core FTSE 100 UCITS ETF
- iShares Global Clean Energy UCITS ETF
- iShares EM Dividend UCITS ETF
- iShares J.P. Morgan USD EM Bond UCITS ETF
- iShares USD Treasury Bond 20+y UCITS ETF
- iShares Core MSCI EMU UCITS ETF
- iShares EURO Stoxx 50 UCITS ETF
- iShares Edge MSCI Europe Multifactor UCITS ETF EUR (Acc)
- iShares S&P 500 Financials Sector UCITS ETF
- SPDR MSCI ACWI UCITS ETF
- SPDR MSCI World Small Cap UCITS
- iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF
- WOOD&Co All Weather dluh. fond

Pre namixovane portfolio 9 /vysoke riziko/
- 40% - iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF Acc
- 16% - iShares Core MSCI EMU UCITS ETF
- 15% - SPDR MSCI World Small Cap UCITS
- 8% - X-TRACKERS MSCI Japan EUR Hedged UCITS ETF
- 5% - iShares Global High Yield Corp Bond UCITS ETF
- 4% - iShares USD Corp Bond UCITS ETF
- 4% - iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF
- 4% - Amundi Msci EM Asia UCITS ETF

Mna zaujima ich model sporenia pre deti s 0.25% p.a. kde je moznost ist len do portfolia. Zaujimal by ma vas nazor na to portfolio 9, ci to ma zmysel?

Dik.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Dík za príspevok.
Tá vlastná stratégia je tak drahá, že ťažko pripadá do úvahy.
Divné, že ich komplikovaný mix je 0,25% p.a., ale keby si zvolil 1-2 vlastné ETFs, tak cena vyskočí.

Niečo mi tu nehrá, ale neviem čo. Všetci mixujú ako diví...

Nikto nevie aká bude performance ich mixov. Z toho hľadiska sa ti zrejme nikto nevyjadrí.
Z môjho pohľadu je to slabší mix ako u Finaxu 100. Obsahuje 9% dlhopisov, dosť veľa Japonska...no neviem.

Dám tu mix Finax 100 a môžem k tomu povedať akurát toľko, že zatiaľ zaostávajú v performance.
Ich portfolio mi ukazuje od 2018: +23%.
Môj obľúbenec a zároveň benchmark iShares S&P 500 UCITS ETF Acc ukazuje +40%
Prílohy
FINAX 100 zlozenie.JPG
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
aladar
Príspevky: 18
Dátum registrácie: Ut 03 01, 2012 1:37 pm
Has thanked: 2 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa aladar »

Vie sa niekto znaly problematiky vyjadrit? Ja som zatial v investovani dost amater.
Pytal som sa na Portu, ci vedia zabezpecit rebalancing portfolia tak ako Finax, ze sa vyhnem daniam. Odpoved bola, ze ak to Finax presuva na neskor kvoli tom aby sa nemuseli platit dane, tak vlastne rebalancing nerobi. Okrem toho, ak u nich investujem v pravidelych vkladoch, tak je vraj kazdy vklad atomaticky rebalansovany a vraj takto nedochadza k predajom, teda ani netreba platit ziadne dane. Trochu mi to nesedi, viete to niekto posudit? Nerebalansuju cele portfolio ale iba jednotlive nove vklady?
Dalsia vec je, ze Portu nezabezpecuje kurz Eura voci USD, zabezpecuju momentalne vylucne CZK pre ceskych klientov. To je ale asi dost hlupost investovat bez zabezpecenia, ked vacsina nastrojov zrejme bude viazana na USD, ci?

Neviem teraz posudit, ci ma pre investovanie detom vacsi zmysel Portu s poplatkom 0,25% rocne ale bez zabezpecenia kurzoveho rizika a nie som si celkom isty, ci ten rebalancing naozaj nebude podliehat zdaneniu.
Na druhej strane Finax sa mi javi ako lepsi, lenze rocny poplatok je tam 1%. Pri Portu ak investujem do 18. roku dietata, tak je len 0,25%.

Vdaka vopred, al by sa niekto mal chut k tomu vyjadrit.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa jogo »

aladar napísal: Po 11 01, 2021 2:36 pm
Dalsia vec je, ze Portu nezabezpecuje kurz Eura voci USD, zabezpecuju momentalne vylucne CZK pre ceskych klientov. To je ale asi dost hlupost investovat bez zabezpecenia, ked vacsina nastrojov zrejme bude viazana na USD, ci?

Neviem teraz posudit, ci ma pre investovanie detom vacsi zmysel Portu s poplatkom 0,25% rocne ale bez zabezpecenia kurzoveho rizika a nie som si celkom isty, ci ten rebalancing naozaj nebude podliehat zdaneniu.
Na druhej strane Finax sa mi javi ako lepsi, lenze rocny poplatok je tam 1%. Pri Portu ak investujem do 18. roku dietata, tak je len 0,25%.
Neexistuje menové zabezpečenie, lebo ak si zahedžuješ menové riziko nákupom protipozície na forexe (resp.kúpiš hedgeované ETF resp. kúpiš nejakú opciu na menový pár), tak špekuluješ na pohyb kurzu meny. Jeden rok na ňom zarobíš, ak EUR posilní voči USD a druhý rok prerobíš, ak USD posilní voči EUR. To si týka držania akcii, pri dlhopisoch je to ináč, tam bez menového hedge je obrovské riziko ísť. Sam som stratil 50% investície v USD dlhopisovom fonde v rokoch 2000-2005.
Jedna rada na záver: Otvor si účet u brokera bez poplatku za držanie akcii, nakup hoci raz za 5 rokov, ak sporíš nízku sumu a zbytočne nepreplácaj...
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
capitalcapital
Gold Member **
Príspevky: 337
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 42 times
Been thanked: 51 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa capitalcapital »

aladar napísal: Po 11 01, 2021 2:36 pm Vie sa niekto znaly problematiky vyjadrit? Ja som zatial v investovani dost amater.
Pytal som sa na Portu, ci vedia zabezpecit rebalancing portfolia tak ako Finax, ze sa vyhnem daniam. Odpoved bola, ze ak to Finax presuva na neskor kvoli tom aby sa nemuseli platit dane, tak vlastne rebalancing nerobi. Okrem toho, ak u nich investujem v pravidelych vkladoch, tak je vraj kazdy vklad atomaticky rebalansovany a vraj takto nedochadza k predajom, teda ani netreba platit ziadne dane. Trochu mi to nesedi, viete to niekto posudit? Nerebalansuju cele portfolio ale iba jednotlive nove vklady?
Dalsia vec je, ze Portu nezabezpecuje kurz Eura voci USD, zabezpecuju momentalne vylucne CZK pre ceskych klientov. To je ale asi dost hlupost investovat bez zabezpecenia, ked vacsina nastrojov zrejme bude viazana na USD, ci?

Neviem teraz posudit, ci ma pre investovanie detom vacsi zmysel Portu s poplatkom 0,25% rocne ale bez zabezpecenia kurzoveho rizika a nie som si celkom isty, ci ten rebalancing naozaj nebude podliehat zdaneniu.
Na druhej strane Finax sa mi javi ako lepsi, lenze rocny poplatok je tam 1%. Pri Portu ak investujem do 18. roku dietata, tak je len 0,25%.

Vdaka vopred, al by sa niekto mal chut k tomu vyjadrit.
Finax - taktiež nezabezpečuje kurz, a poplatok má 1,2% (aj s DPH).
Portu - niekto to tu spomínal že odporúča na prvý rok vypnúť rebalansovanie a potom zapnúť. Ak rebalansujú každým pravidelným vkladom, tak môže byť pravda to čo ti napísali.
Kasmen
Príspevky: 26
Dátum registrácie: Ne 15 11, 2020 9:48 pm
Has thanked: 1 time

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa Kasmen »

Ahoj Aladar,
ja som teraz akurat zalozil na portu ten detsky ucet. Je to portfolio 9 a rozdelenie je 90% EUR a 10% USD.
Skusim im ohladom toho rebalansingu napisat.
Otvor si účet u brokera bez poplatku za držanie akcii,
Jogo vies poradit nejakeho brokera? Momentalne ty o ktorych som uvazoval, alebo som sa o nich dozvedel tak neotvaraju ucty, kvoli Brexitu.

Dik.
Prílohy
portu portfolio 9.JPG
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa jogo »

Kasmen napísal: Po 11 01, 2021 8:47 pm Jogo vies poradit nejakeho brokera? Momentalne ty o ktorych som uvazoval, alebo som sa o nich dozvedel tak neotvaraju ucty, kvoli Brexitu.

Dik.
Není sa kde ponáhľať, počkaj, kým brokeri, o ktorých si uvažoval začnú otvárať účty. Prepokladám, že budeš investovať postupne po malých sumách tak je to jedno, či otvoríš teraz alebo o rok. Ak chceš silou-mocou urobiť prvý nákup hneď, tak si otvor účet u nejakého brokera, čo spadá pod ochranu investícii v EU. Napr. Lynx a keď kvôli brexitu neotvára účty, tak kľudne aj XTB, ktoré je toho času bez poplatkov a patrí pod ochranu vkladov Polska. Na začiatok to stačí a po čase si otvoríš účet u tých najlepších brokerov kvôli diverzifikácii rizika.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
aladar
Príspevky: 18
Dátum registrácie: Ut 03 01, 2012 1:37 pm
Has thanked: 2 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa aladar »

jogo napísal: Po 11 01, 2021 5:51 pm Neexistuje menové zabezpečenie, lebo ak si zahedžuješ menové riziko nákupom protipozície na forexe (resp.kúpiš hedgeované ETF resp. kúpiš nejakú opciu na menový pár), tak špekuluješ na pohyb kurzu meny. Jeden rok na ňom zarobíš, ak EUR posilní voči USD a druhý rok prerobíš, ak USD posilní voči EUR. To si týka držania akcii, pri dlhopisoch je to ináč, tam bez menového hedge je obrovské riziko ísť. Sam som stratil 50% investície v USD dlhopisovom fonde v rokoch 2000-2005.
Jedna rada na záver: Otvor si účet u brokera bez poplatku za držanie akcii, nakup hoci raz za 5 rokov, ak sporíš nízku sumu a zbytočne nepreplácaj...
Vdaka za odpoved jogo!

Mozno davam hlupe otazky ale moja investicna gramotost je zatial velmi nizka, doteraz som fical len na bankovych produktoch. Ked vsak hedgujem menove riziko, tak mozem kludne spavat, ci? Chapem, ze ak dojde k zmene kurzu v pozitivnom smere, tak zisk mojho portfolia sa moze este navysit. Nikdy ale nevies predvidat co sa bude diat dlhodobo. Ked ale chcem detom investovat povedzme 15 rokov kym budu dospele, co ak posledny rok dojde k poklesu kurzu o 50% a cele portfolio sa znehodnoti? Nemam s tymto ziadne skusenosti, teda neviem si celkom predstavit co tie vykyvy kurzov pri takomto pravidelnom dlhorocom investovani spravia. Avsak ak by teoreticky niekedy pri konci mojho investicneho horizontu doslo k nejakemu extremnemu negativnemu pohybu kurzu, tak cele moje dlhorocne investovanie je v cudu, ci?

Ucet u brokera mam. Avsak s mojimi slabymi poznatkami to nie je ziadna vyhra a je to dost stresujuce. Je tam vela faktorov. Ake ETF su napr. vhodne na dlhodobe pravidelne investovanie? Co napr. rastove etf ako ARKK alebo PBW, momentalne dosahuju krasne zhodnotenie, avsak co od toho cakat dlhodobo? Zrejme musim pocitat aj s vacsim rizikom. Vedel by si mi k tomu poradit nieco ako vhodnu protivahu s mensim rizikom do portfolia?
Takisto by sa k tomu dali dokupit CFD menoveho paru ako zaistenie. Na zakupenie 1000EUR potrebujem ca 4 USD margin a poplatok je 0,02 USD. Davalo by toto podla teba zmysel ako menove zabezpecenie?
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa jogo »

aladar napísal: Ut 12 01, 2021 10:28 am Vdaka za odpoved jogo!

Mozno davam hlupe otazky ale moja investicna gramotost je zatial velmi nizka, doteraz som fical len na bankovych produktoch. Ked vsak hedgujem menove riziko, tak mozem kludne spavat, ci? Chapem, ze ak dojde k zmene kurzu v pozitivnom smere, tak zisk mojho portfolia sa moze este navysit. Nikdy ale nevies predvidat co sa bude diat dlhodobo. Ked ale chcem detom investovat povedzme 15 rokov kym budu dospele, co ak posledny rok dojde k poklesu kurzu o 50% a cele portfolio sa znehodnoti? Nemam s tymto ziadne skusenosti, teda neviem si celkom predstavit co tie vykyvy kurzov pri takomto pravidelnom dlhorocom investovani spravia. Avsak ak by teoreticky niekedy pri konci mojho investicneho horizontu doslo k nejakemu extremnemu negativnemu pohybu kurzu, tak cele moje dlhorocne investovanie je v cudu, ci?

Ucet u brokera mam. Avsak s mojimi slabymi poznatkami to nie je ziadna vyhra a je to dost stresujuce. Je tam vela faktorov. Ake ETF su napr. vhodne na dlhodobe pravidelne investovanie? Co napr. rastove etf ako ARKK alebo PBW, momentalne dosahuju krasne zhodnotenie, avsak co od toho cakat dlhodobo? Zrejme musim pocitat aj s vacsim rizikom. Vedel by si mi k tomu poradit nieco ako vhodnu protivahu s mensim rizikom do portfolia?
Takisto by sa k tomu dali dokupit CFD menoveho paru ako zaistenie. Na zakupenie 1000EUR potrebujem ca 4 USD margin a poplatok je 0,02 USD. Davalo by toto podla teba zmysel ako menove zabezpecenie?
Bavim sa o indexovom fonde na SP500.
Ak USD oslabí, tak SP500 bude viac rasť a to oslabenie USD pokryje vyšším rastom.
Ak USD posilní, SP500 bude menej rásť a to posilnenie USD zoslabí menším rastom.

Ak ty budeš zahedzovaný, tak v prvom prípade zarobíš viac, ako keby si nebol hedge, o kurzový zisk,, v druhom prípade zarobíš menej, ako keby si nebol hedge, o kurzový zisk. Navyše za hedge platíš swapy toho času to vyjde 1-2% ročne z investovanej sumy.
Hedgovanie na menové riziko je to isté ako dlhodobá long pozícia páru EURUSD na forexe. Myslím, že nikto na svete nevie, či tento rok dolar posilní alebo oslabí. Tak aj ty nevieš, či na hedge zarobíš alebo prerobíš.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
aladar
Príspevky: 18
Dátum registrácie: Ut 03 01, 2012 1:37 pm
Has thanked: 2 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa aladar »

capitalcapital napísal: Po 11 01, 2021 8:46 pm Finax - taktiež nezabezpečuje kurz, a poplatok má 1,2% (aj s DPH).
Portu - niekto to tu spomínal že odporúča na prvý rok vypnúť rebalansovanie a potom zapnúť. Ak rebalansujú každým pravidelným vkladom, tak môže byť pravda to čo ti napísali.
Vdaka za odpoved. Checkol som to a mas naozaj pravdu, doteraz som bol v tom, ze Finax menove riziko riesi:

https://www.finax.eu/sk/blog/menove-riziko-vo-finaxe

Pisu tam, ze ak mas 100% akciove portfolio, tak toto voci menovemu riziku zabezpecene vobec nie je. Zabezpecuju len dlhopisy, co je presne co pisal jogo, ze tam investovanie bez zabezpecenia menoveho rizika nedava zmysel.

Medzitym mi odpisali z Portu. Pri pravidelnych vkladoch rebalansuju vkladom. K predajom za ucelom rebalansingu by mohlo dojst len vraj len pri malych vkladoch do velmi velkych portfoliach, kde by ten rebalansing cez vklad nepostacoval. To v mojom pripade ale nie je relevantne, ja planujem investovat detom pravidelne male sumy.
Z toho mi ale ako vitaz naozaj pripada Portu. Ziaden rozdiel co sa tyka menoveho rizika, ak by mi teda do portfolia nenamiesali aj dlhopisy, kde menove riziko Portu pre slovenskych klientov zrejme nezaistuje.
Portu ma moznost aj individualnych strategii ale tam uz su poplatky od 0,89% rocne a vyssie.
Ten poplatok 0,25% na detske ucty je ale dost silny argument, ked porovnam s Finax 1%. Neviem posudit, do akej miery sa lisi zlozenie portfolia pri Portu a Finax ale predpokladam, ze az take velke rozdiely tam nebudu a rozdiel v poplatkoch je vyrazny.
aladar
Príspevky: 18
Dátum registrácie: Ut 03 01, 2012 1:37 pm
Has thanked: 2 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa aladar »

Kasmen napísal: Po 11 01, 2021 8:47 pm Ahoj Aladar,
ja som teraz akurat zalozil na portu ten detsky ucet. Je to portfolio 9 a rozdelenie je 90% EUR a 10% USD.
Skusim im ohladom toho rebalansingu napisat.


Jogo vies poradit nejakeho brokera? Momentalne ty o ktorych som uvazoval, alebo som sa o nich dozvedel tak neotvaraju ucty, kvoli Brexitu.

Dik.
Ahoj Kasmen,

vdaka za odpoved.
To porfolia ti celkom pekne diverzifikovali. Mozno mi tam trochu vadia tie americke bondy, ktore vzhladom k nizsim vynosom oproti akciam bez kurzoveho zabezpecenia zrejme predstavuju vacsie riziko pre portfolio. Ale je to moj amatersky nazor, snad vo zvolenom pomere je to ok, nemam sajnu.

Ohladom rebalancingu uz mi Portu odpisalo. Pozri moju odpoved inemu uzivatelovi.

Co sa tyka brokera. Ja mam ucet u Robomarkets. Je to cypersky broker so zastupenim v Cechach, teda i podporou v ceskom jazyku. Je to jeden z lacnych brokerov. Na ucenie sa postaci. Nakup americkych akcii je zdarma. Niektore americke akcie a europske akcie napr Zoom video ponukaju len vo forme CDF a uctuju si za nich mensi poplatok (1,5 USD americke, 3USD europske)
Podpora celkom ok. Ako velky nedostatok vidim problemy s vykonom platformy Rtrader, ktoru pouzivam (nizkonakladova, maju aj lepsie, ktore stoja viac)Tato platforma velmi castoi mrzne a ak by si chcel robit nejaky day trading alebo kratkodobe obchody, vie to dost narobit problemy.
Kolega pouziva XTB, ktory uz tiez zaviedol bezplatne obchodovanie a ten je vraj uplne ok.

Samozrejme zalezi co hladas, skusal som napr. al Lynx, ten je dobry avsak poplatky su vyssie. Ak sa chces ucit a "bavkat" s akciami al. americkymi ETF zrejme to bude naprv lepsie s mensimi poplatkami.
aladar
Príspevky: 18
Dátum registrácie: Ut 03 01, 2012 1:37 pm
Has thanked: 2 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa aladar »

Kasmen napísal: Po 11 01, 2021 8:47 pm Ahoj Aladar,
ja som teraz akurat zalozil na portu ten detsky ucet. Je to portfolio 9 a rozdelenie je 90% EUR a 10% USD.
Skusim im ohladom toho rebalansingu napisat.


Jogo vies poradit nejakeho brokera? Momentalne ty o ktorych som uvazoval, alebo som sa o nich dozvedel tak neotvaraju ucty, kvoli Brexitu.

Dik.
Ahojte,

tu je zas priklad co namiesal Finax do 100% akcioveho portfolia:


EU malé spoločnosti pomer v portfoliu: 5.74%
Názov aktíva
DBX EU SMALL 1C XXSC.GR

EU veľké spoločnosti pomer v portfoliu: 18.78%
Názov aktíva Ticker
Stoxx Europe 600 UCITS ETF (DR) 1C XSX6.GR

Spoločnosti rozvojových trhov pomer v portfoliu:19.37%
Názov aktíva Ticker
ISHR CORE EM IMI IS3N.GR

US malé spoločnosti pomer v portfoliu: 6.21%
Názov aktíva Ticker
Russell 2000 US Small Cap UCITS ETF ZPRR.GR

US stredné spoločnosti pomer v portfoliu: 9.07%
Názov aktíva Ticker
SPDR S&P 400 MID SPY4.GR

US veľké spoločnosti pomer v portfoliu: 37.95%
Názov aktíva Ticker
Core S&P 500 UCITS ETF SXR8.GR

Vedel by niekto porovnat s portfoliom od Portu, ktore zdielal vyssie Kasmen? Co je podla Vas dlhodobo lepsia volba? Pripominam pre detsky ucet rocny poplatok 0,25% hodnoty portfolia Port vs. 1% Finax

Dakujem kazdemu, kto by mal ochotu sa k tom vyjadrit!
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa JUGGLER »

aladar napísal: Ut 12 01, 2021 1:17 pm Dakujem kazdemu, kto by mal ochotu sa k tom vyjadrit!
Pre mňa je to mixovanie záhada. Neviem prečo to robia.
Pochopím,keď vďaka nejakým predpisom musia robiť ,,správu portfólia,,.

Ak nejde o 100% akcie, treba min. 2 etfka: 1 na akcie a 1 na dlhopisy.
Ak ide o akcie, 2 je už veľa...ale OK...2-3 etf by som vedel pochopiť.

Prečo?

Jediné etfko i shares MSCI World obsahuje 1600 akcií z celého sveta. Pritom 2/3 sú z USA, 7% Japan atd. To ETF je diverzifikované, akumulačné a štvťročne ho rebalansujú vo vnútri fondu. Takže žiadny problém z daňového hľadiska.

Prečo mixujú 6 akciových? ...to mi nejde do hlavy...ale ako zisťujem robia to všetci.

Čo je dlhodobo lepšia voľba?

To nikto nevie. Lenže krása etfs je práve v tom, že v jednom produkte je všetko, čomu človek môže veriť. Napríklad ak si vyberiem ETF SVET, tak investujem do benchmarku, ktorý nevie dlhodobo poraziť 95% investičných manažérov.

Ak neverím svetu, mám možnosť vybrať si to najlepšie. Tým sú v rámci sveta akcie USA. Viem investovať rovno do amerických, napr. že si kúpim ETF na SP500.

Krása ETFs je v tom, že každý si môže k svojmu hlavnému výberu domixovať to, čomu verí: či sú to už technológie, alebo iné odvetvie...či je to časť sveta ako Čína, Ázia, alebo Európa...atd.

Ja osobne najbližších 20 rokov preferujem USA. V rámci sveta je mojím tajným koňom Čína. Najhoršou voľbou je pre mňa Európa.
Európske akcie nechcem držať a keby som už musel niečo zobrať, tak len z anglosaských krajín ako U.K a Nemecko.

Môj tip je, že nijaký mix etfs od naších o.c.p. neprekoná ETF SVET. Zaujímalo by ma aj kopírovanie výnosu tých mixov...či nebude väčší rozdiel ako sú poplatky...nebudem sa diviť keď bude.

P.S. Etfmatic to ma dobre vyriešené. Tiež má mix etfs, ale pri každom etf si % váhy nastaví sám klient. Geniálne riešenie. :potlesk:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: Ut 12 01, 2021 10:35 pm Pre mňa je to mixovanie záhada. Neviem prečo to robia.
Pochopím,keď vďaka nejakým predpisom musia robiť ,,správu portfólia,,.
Už som to tu niekde písal. Potrebujú ľudí presvedčiť, že MIX a rebalasing bude výnosnejší resp. bezpečnejší ako MSCI word resp. SP500.
Tým pádom ich nikto cez brokera nedokáže kvôli poplatkom napodobniť a bude investovať cez nich.
Ja si tiež myslím, že žiadnym Mixom a rebalasingom neprekonajú SP500, lebo to robia aj manageri podielových a hedge fondov a predsa neporažajú SP500.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jogo napísal: St 13 01, 2021 10:15 am Už som to tu niekde písal. Potrebujú ľudí presvedčiť, že MIX a rebalansing bude výnosnejší resp. bezpečnejší ako MSCI word resp. SP500.
To tvrdí len Finax. Ja si nemyslím, že minimálne 6 etfs u každého klienta je z toho dôvodu. Ked sme chceli kúpiť nejaké s tých etfs, narazili sme na problémy s likviditou...a títo o.c.p. nakupujú a rebalansujú s malými čiastkami. Nekupujú ich priamo od emitentov, alebo za NAV cenu, alebo zadarmo ako dodávateľ likvidity? Niečo z toho zrejme majú, ked Portu predáva MIX pre deti za 0,25%, ale vlastný výber od 0,89% p.a. (Portu ma moznost aj individualnych strategii ale tam uz su poplatky od 0,89% rocne a vyssie.)
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
miobaspe
Príspevky: 50
Dátum registrácie: Pi 01 01, 2021 10:26 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa miobaspe »

Ahoj. Zistoval som u Portu ake maju presne zlozenie portfolia - toto mi odpisali.

Cislo 10, najviac rizikove:
IUSE LN Equity 44,1 %
ZPRS GY Equity 17,2 %
SXR7 GY Equity 18,1 %
IS3N GY Equity 4,9 %
XMK9 GY Equity 8,8 %
AMEA GY Equity 4,9 %
Hotovost 2,0 %

Cislo 1, najmenej rizikove:
IUSE LN Equity 12,9 %
SXR7 GY Equity 6,5 %
XMK9 GY Equity 4,6 %
3SUD GY Equity 6,7 %
HYLA LN Equity 7,8 %
LQDA LN Equity 13,5 %
DPYE LN Equity 6,5 %
IGLN LN Equity 7,5 %
DTLA LN Equity 12,6 %
IBTA LN Equity 12,6 %
XBLC GY Equity 6,8 %
Hotovost 2,0 %

Ostatne portfolia maju asi iba zmeneny pomer akcie vs dlhopisy.

Ked som to porovnaval s Finaxom, tak sa mi to javi ako lepsia moznost pre tych, co chcu pravidelne investovat male sumy alebo mat sporoinvestovanie pre deti. Finax ma vyhodu iba vo vyssej ochrane vkladov, tuto hranicu vsak nemusi mensi investor ani nikdy vyuzit. To iste plati pri tejto kategorii aj v oblasti rebalansingu a casoveho testu. Aj keby nebol v pripade Portu pre slovakov dodrzany, tak vzhladom na mensi objem penazi na takomto ucte, by nikdy nemali prekrocit vysku rocneho zdanitelneho prijmu 500 eur, ktory je od dane oslobodeny.
Referral link pre založenie účtu u Interactive Brokers:
https://ibkr.com/referral/peter2274
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa JUGGLER »

S dlhým investičným horizontom vždy treba 100% akcie = najviac rizikové ( hlúpy výraz, lebo riziko klesá s väčším horizontom )
U detí by som volil len akcie.

Tých 2% cash to je tiež umŕtvená investícia...ale nijaký o.c.p. sa tým nechváli

Tu je preklad ich tickerov. Škoda, že ten podiel Ameriky nie je aspoň 60% ako v MSCI World.

44,1% USA SP500 eur hedged
17,2% svet - malé firmy
18,1% eurozona stredne a velké firmy
4,9% svet - emerging markets
8,8% Japan euro hedged
4,9% Ázia
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
miobaspe
Príspevky: 50
Dátum registrácie: Pi 01 01, 2021 10:26 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa miobaspe »

Len som s tou rizikovostou pouzil ich slovnik kvoli orientacii, lebo takto to maju pomenovane ... samozrejme nelogicky, ako keby to ponukali dochodcom pred smrtou
Ten podiel Ameriky je naozaj maly, no po pripocitani aj urcitej casti z malych svetovych firiem (17,2%), ktore su z USA, to mozno moze byt na urovni Ameriky u Finaxu, kde maju 53,5%. Obaja vsak kvoli tomu zrejme dlhodobo nedokazu porazit benchmark MSCI World.
To ponechavanie cashu v urcitej hladine, moze mat suvis so systemom ciastkoveho nakupu ETFiek. Teraz neviem ci to ma alebo nema takto nastavene aj ETFmatic v UK
Referral link pre založenie účtu u Interactive Brokers:
https://ibkr.com/referral/peter2274
capitalcapital
Gold Member **
Príspevky: 337
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 42 times
Been thanked: 51 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa capitalcapital »

Pre dlhodobých investorov chystajú zľavový program až 40% zo základného poplatku. Video od 2:45 min.
https://www.youtube.com/watch?v=blQBRlPiqu8
miobaspe
Príspevky: 50
Dátum registrácie: Pi 01 01, 2021 10:26 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa miobaspe »

Este info k tym individualnym strategiam v Portu.
Vstup/vystup 0%.
Vklad/vyber 0%.
Strategia s vlastnym mixom ETFiek (max 5) bez automatickeho rebalansingu stoji sprava 0.89%. Na vyber je aktualne v ponuke 43 roznych ETF.
Jeden krat rocne akakolvek zmena zdarma.
Referral link pre založenie účtu u Interactive Brokers:
https://ibkr.com/referral/peter2274
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Vyhodnotenie Portu 100/0 za 2020 + tabulka výnosov ich ďalších 2 portfólii (najkonzervatívnejšie a stred - zmiešané )

PORTU 100 (EUR): +8,48% . ETF portfólio 100% akcie cez portu.sk.
Od 2018: +24,3% bez poplatkov (výpočet). ETF SVET: +32,26% v EUR.
Prílohy
Portu 2020.jpg
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Danisk
Active Member
Príspevky: 97
Dátum registrácie: Pi 29 01, 2021 6:26 pm

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa Danisk »

Ahojte,
moj prvy prispevok na fore,je to tu super :)
Mam zopar otazok. Mam ucet vo FINAX 70/30 kde mam necelych 9000E , otvoril som ho len tento rok ale ta skladba portfolia ktoru ponukaju mi vadi z viacerych dovodov + poplatky:
1. ETFka pri ktorych je spravcovsky poplatok niekedy aj 0.3 a viac %
2. Slaba vaha SP500
3. Poplatky 1.2% + zmrazeny cash
4. Nemoznost si vybrat konkretne tituly.

Plan je posielat na investicny ucet pravidelne cca 2000-2500e mesacne s horizontom priblizne 7-10 rokov. Pocas tohoto horizontu zvazujem aj nejake podnikanie takze zatial nechcem 100% akciove portfolio. Pri Finaxe ma vsak drzi ten ich garancny fond. Maju fajn blogy a celkovo im fandim ale pri predpoklade ze moj ucet bude koncom roku 2021 niekde v hodnotach nad 30k eur tak uz mi to 1.2% zacina pripadat vela. Pokukujem po PORTU alebo po nejakom brokerovi. Ako ale hovorim,planujem viacmenej prikupovat na mesacnej baze. Viete mi prosim poradit nejaku vyhodnejsiu alternativu ako FINAX? K tym poplatkom u PORTU za individualnu skladbu portfolia sa tym mysli este + k tomu ich 1% extra?
vdaka

D.

edit: Este by som rad doplnil ze pri FINAXE ma este drzi to ze nemusim riesit danove priznanie,neviem ako by to bolo keby som zvolil PORTU alebo ETFMATIC? Prestudoval som tu uz na tuto temu nejake diskusie ale nieje mi jasne kde pri investovani do ETF nemusim podavat danove priznanie, napriklad ked vyplacaju dividendy. Chapem ze ak drzim dlhsie ako rok tak nemusim ale co napriklad ak fondy vyplacaju dividendu viackrat rocne?
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Danisk napísal: Pi 29 01, 2021 6:39 pm Plan je posielat na investicny ucet pravidelne cca 2000-2500e mesacne s horizontom priblizne 7-10 rokov.
Pekný plán. :D
To už nie je sporenie v malom, takže ja osobne by som zvážil čo najnižšie náklady. Ďalej fakt, že za 2 roky máš v tom cez 50K, čo je u nás strop v garančnom fonde ( na portu sa vztahuje český garančný fond z20K ..a to aj na pobočku v SR)

1. Najnižšie náklady sú samozrejme u brokera, kde si investuješ sám.
2.EIC som práve písal, že znížilo poplatok na 0,12% p.a a nákup/predaj majú 0,3%. Pozri do vlákna. tam sa musí vstupovať cez agentov...v tom vlákne nájdeš jedného, ktorý by ti vybavil vstup pod 1%. Tam si vieš vybrať ETFs.
2. zaujímavá je SLSP so správou za 0,4% p.a., kde si kúpiš jednotlivé etf sám ( pri sume 2500 je fee 25€) pozri vlákno ETF cez SLSP
3. druhá banka Je UniCredit Bank kde som videl, že účtujú za správu 0,2% p.a. ...ale neviem poplatky za nákup/predaj ( skús zistiť )
4. aj TB má 0,2% p.a. ale nákup/predaj 1,5% min. 80e...to je drahota
5. keby si mal 200 000 € tak existuje aj private banking za 0,1%p.a.


Zdaňovanie pri ETFs držaných nad 1 rok neriešiš. Ked kúpiš fond s príponou acc ( akumulacia dividend ) neriešiš vôbec nič. Ked ideš cez ETFmatic, alebo cez brokera a máš distribúciu dividend, ale zároveň reinvestíciu ( u etfmatic to robia automaticky, u brokera sa to nastavuje ) a máš americké etfs..tak to podľa mňa tiež nemusíš riešiť, hoci píšeme že by sa to malo uvádzať do daňového. Prečo? Lebo dividenda je zrážkovo zdanená v USA sadzbou 15% a máme zmluvu s USA že u nás sa už nezdaňuje. U nás je sadzba 7%, takže si OK. Pri distribučnom etf z akciami z celého sveta tam už môže byť problém, lebo každá krajina má iné sadzby a nie všetky majú s nami zmluvy.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Danisk
Active Member
Príspevky: 97
Dátum registrácie: Pi 29 01, 2021 6:26 pm

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa Danisk »

Dakujem JUGGLER ze si si dal cas na takto obsiahlu odpoved,
uz to chapem cca ako to funguje :) .

Pozrel som ten UNICREDIT, v cenniku maju 0.5% za dlhopis a 1% za ostatne cenne papiere, ci sa tyka tej spravy 0.2% tak tam pisu este min. 6EUR,maximalne 90EUR + DPH kvartalne. Ak to teda spravne chapem tak pri 50K ucte je to vyrazne menej za spravu ako 0.2% aj keby to bolo maximalne 90E+DPH kvartalne. Vychadza mi to okolo 0.087% pri 50K.

EIC vlakno som si presiel a ak to teda spravne chapem tak vstupny poplatok je z cielovej sumy. Mozem teda zacat sporit aj 1000e mesacne a ked sa dostanem nad 36k tak mam 1%,ak sa dostanem nad 100k tak individualne. V pripade ze sa dostanem pod 36K a chcem vybrat tak platim 1% z 36K? Pri plane ktory mam s horizontom 7-10 rokov zatial je tych 100k cca za 4-6 rokov. Takze v principe mozem platit bud 1% alebo pri vystupe aj menej podla dohody. Fix je tych 0.12 p.a + 0.3 za nakup/predaj , pri vyhliadke 0.05% mi to pride vynikajuce.

SLSP
tam mi nieje jasny z toho cennika ci je to 0.4% alebo 0.6% (neviem,nepochopil som ani z diskusie),tu mi pride na tom lepsie UNICREDIT,opravte ma ked sa mylim.

200k nemam :))

Rozhodujem sa teda medzi EIC a Unicredit zatial,FINAX zrejme zrusim najblizsi mesiac,dva. Pripadne este budem zvazovat aj EFTmatic, trochu sa tam ale bojim v ramci ochrany vkladu, pisalo sa tam 85k GBP,v pripade teraz Brexitu sa tam nic nezmenilo?

Dakujem este raz.
D.
capitalcapital
Gold Member **
Príspevky: 337
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 42 times
Been thanked: 51 times

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa capitalcapital »

Danisk napísal: So 30 01, 2021 10:28 am ...,FINAX zrejme zrusim najblizsi mesiac,dva.
Tu si len zváž či sa ti neoplatí počkať 1 rok od posledného vkladu (zainvestovania), aby si nemusel platiť daň zo zisku.
Danisk
Active Member
Príspevky: 97
Dátum registrácie: Pi 29 01, 2021 6:26 pm

Re: ETF cez portu.cz

Príspevok od používateľa Danisk »

Dakujem za upozornenie,momentalne som v strate 0.05% takze,nepredpokladam ze by sa to v priebehu dvoch mesiacov dostalo do zisku 500eur. V tomto pripade by som predpokladam ziadnu dan ani danove priznanie riesit nemusel ani pri malom zisku?Alebo by bolo nutne podavat danove priznanie?
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"