SLSP

Termínované vklady, sporiace účty, bežné účty, úroky v bankách, stavebné sporenie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1342 times

SLSP

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Otváram tému, lebo SLSP tu osobitne nemáme. Začnem tým, čo som o SLSP písal pri TB:
JUGGLER napísal: Št 21 05, 2020 3:36 pm ...Ja mám obidve. Spokojnejší som so SLSP, predtým to bola TB.
...Teraz sa mi viac páči SLSP. Ten George je rýchly, intuitívny..ihned vyhladá staré platby. Palec hore!
.... Väčšie transakcie idú rýchlejšie cez SLSP..nezdržujú to...takisto do zahraničia sa mi cez SLSP lepšie posielajú platby, ked treba prevodom.
TB pýta veľa údajov..pritom dnes stačí IBAN a príjemca. Takže mne sa teraz páči viac SLSP, hlavne kvôli IB. George je fajn a zákaznícka podpora cez telefón OK. Drobné negatíva mi nevadia..hlavne, že neotravujú vyvolávaním a ponukou kadečoho...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
tomik
Príspevky: 7
Dátum registrácie: Pi 24 08, 2018 1:28 pm

Re: SLSP

Príspevok od používateľa tomik »

Nemám so SLSP dobrú skúsenosť. Účtujú kopec poplatkov. Mam tieto negatívne skúsenosti:
1. Naúčtovali mi neoprávnene poplatok za vedenie účtu pri prechode z Osobného účtu na Exclusive. Mal som splnený benefit pre Osobný účet zadarmo, ale i tak mi strhli poplatok. Reklamoval som cez zákaznícku linku, ale nepochodil som. Musel som ísť na pobočku. Nakoniec poplatok vrátili, ale ak by som si to nevšimol, tak strhnu poplatok.
2. Posielal som USD do banky vo Švajčiarsku. Vyplinl som všetky údaje pre prevod a nebolo ich málo. Prevod trval 5 dní. Na účet v SWISS banke dorazila suma v CHF. Suma bola menšia o cca 3%. Zisťoval som u SWISS banky, kde nastal problém. Podľa infa od SWISS banky, suma v CHF prišla priamo od SLSP. Pravdepodobne SLSP nevedela zaslať USD do SWISS banky. Tak spravili konverziu na CHF a poslali do SWISS banky. Reklamoval som u SLSP, ale nepochodil som. Tvrdili, že platbu poslali v USD. SWISS banka tvrdila, že platbu prijali v CHF. SWISS banku používam dlho a žiadne ine problémy som s ňou nemal. USD prevody z iných bánk prebehli vždy OK. Neviem, kde bol presne problém, ale účty v SLSP som zrušil.
3. Poplatok pri platbách kartou, ak sa neplatí v EUR.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1342 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa JUGGLER »

tomik napísal: Po 04 01, 2021 10:45 pm Nemám so SLSP dobrú skúsenosť. Účtujú kopec poplatkov. Mam tieto negatívne skúsenosti:
1. Naúčtovali mi neoprávnene poplatok za vedenie účtu pri prechode z Osobného účtu na Exclusive.
To beriem ako jednorazovú chybičku. V iných bankách som zažil horory ako zablokovanie účtu, alebo obvinenie z falšovanej bankovky...
2. Posielal som USD do banky vo Švajčiarsku.
Posielal si cez nového Georga? Ja som naposledy posielal USD na IBAN účet do U.K a prešlo to ihneď. Akonáhle bola vo formulári zmenená mena EUR na USD, vygenerovalo to viac riadkov, ale nič nebolo povinné vyplniť. Len názov príjemcu, IBAN a krajina príjemcu. Poplatky sú pri týchto prevodoch bud SHA (hradíš len tie v SR), alebo OUR (hradím všetky, tým mám istotu, že príjemcovi dôjde na účet plná suma).
3. Poplatok pri platbách kartou, ak sa neplatí v EUR.
Tieto veci nepovažujem za problém. Kreditná Visa by mala byť dobrá na všetko a debetné karty hlavne na platby v EUR.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Lex
Silver Member *
Príspevky: 281
Dátum registrácie: Št 19 11, 2020 12:18 pm

Re: SLSP

Príspevok od používateľa Lex »

Za seba môžem povedať, že mám dobrú skúsenosť. Nemám síce také pikošky ako ostatní, ale zatiaľ bez problémov, za niekoľko desiatok rokov. George IB mi príde veľmi intuitívny. Skúsenosti mám aj s VUB, FIO, mBank a najlepší IB podľa mňa, na druhom mieste FIO, potom ostatné dme menované.
Skúšal som už aj nákup akcií cez Georga a tiež v pohode, bez problémov. Pokyn Limit, zrealizovaný prakticky okamžite (aj keď toto nie je vec banky...).
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: SLSP

Príspevok od používateľa Rado »

tomik napísal: Po 04 01, 2021 10:45 pm 2. Posielal som USD do banky vo Švajčiarsku. Vyplinl som všetky údaje pre prevod a nebolo ich málo. Prevod trval 5 dní. Na účet v SWISS banke dorazila suma v CHF. Suma bola menšia o cca 3%. Zisťoval som u SWISS banky, kde nastal problém. Podľa infa od SWISS banky, suma v CHF prišla priamo od SLSP. Pravdepodobne SLSP nevedela zaslať USD do SWISS banky. Tak spravili konverziu na CHF a poslali do SWISS banky. Reklamoval som u SLSP, ale nepochodil som. Tvrdili, že platbu poslali v USD. SWISS banka tvrdila, že platbu prijali v CHF. SWISS banku používam dlho a žiadne ine problémy som s ňou nemal. USD prevody z iných bánk prebehli vždy OK. Neviem, kde bol presne problém, ale účty v SLSP som zrušil.
Chybu si spravil ty. Poslal si USD na účet vedený v CHF. Banka nemôže len tak zmeniť platobný príkaz. Preto sa to volá príkaz. Keď dorazili USD do Švajčiarska, tak ich SWISS konvertovala na CHF kurzom devízy nákup. Inú možnosť nemali, keďže účet máš vedený v CHF, ak by si mal v SWISS účet vedený v USD, tak ti pripíšu USD. To nie je vec SLSP, ale akejkoľvek inej banky. Skús to opačne, či ti na účet pripíšu CHF. Dopadneš rovnako.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Lex
Silver Member *
Príspevky: 281
Dátum registrácie: Št 19 11, 2020 12:18 pm

Re: SLSP

Príspevok od používateľa Lex »

cryptotrader napísal: Ut 05 01, 2021 9:51 am SLSP je najhorsia banka. Samozrejme, ze nemate problem ked pouzivate iba bezny ucet. Problemy robia ked budete mat aj ine (komplikovanejsie produkty), a nebudete sa spravat podla ich zaujmov. Mne robili velke problemy pri refinancovani hypoteky. Dalej urobili ich pravnici pri jednej specifickej zmluve chybu, na napravu sa uplne vykaslali, resp. ze ich to netrapi, mam si to vyriesit sam.
Veď napíš kľudne viac, o akú zmluvu išlo a v čom to slsp posrala, z mojej skúsenosti viem, že vnímanie klientov a bánk často narazí pri nepochopení postavenia banky a jej úloh. Viď vyššie platobný príkaz USD/CHF.

Okrem účtu som riešil v SLSP ešte hypo, čo bolo v pohode, aj vinkuláciu na účte tiež poho, narozdiel od VUB, kde to bolo dosť trístne. Samozrejme nemožno od toho čakať servis ako v notárskej úschove, ale na jednoduché veci stačí.
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 749 times
Been thanked: 81 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa rmaly »

moj hejtlist bank :)
1, VUB (arogancia, vydrbavanie)... smutne a drahe 3 roky s ich hypo, nakoniec ako ospravedlnenie poslali pero
2, VUB (su to fakt hajzlici) :)
3, VUB (akoze naozaj zmrdi)
4. OTP (arogancia ako vo VUB, nekompetentnost)... omnoho menej drahe, zarazene v zarodku (bol som starsi, bohatsi, podkutejsi, mal som omnoho viac na vyber
5, SLSP (stare krivdy z 2002 ked som bol velmi mlady a bral som hypo, tak ich chybou bol delay... vcas som to zarazil, takze skoda minimalna
6, TB - taky standard... robia chyby, ale aspon si vzdy nasypu trosku popol na hlavu a aspon sa tvaria, ze ich to mrzi a opravia to. Na moj vkus trosku casto systemove chyby, ktore mna stoja prachy ak by som to nechal tak, ale teda nakoniec to daju do poriadku... ale za tie prachy co pytaju je to dost zle...
"Lovelist"
1, FIO... zatial okrem zopar nezmyselnych detailov ktore zle funguju v ich IB uplne ze super banka... maju skoro vsetko co potrebujem, zadara, bez podmienok a bez otravovania...
2, 365 banka - na hranie, ziadne stresy okrem parkrat blbnutie ich appky (ale aj tak radsej pouzivam banking cez pocitac)...
3, mBank - velmi spokojny s (asi externou) pracovnickou na Trnavskom myte... total profik (mozno je jej tam aj skoda)... na to, ake ma prirodzene obmedenia taka internetova banka velmi slusne

Ostatne banky som nemal skusenost
tomik
Príspevky: 7
Dátum registrácie: Pi 24 08, 2018 1:28 pm

Re: SLSP

Príspevok od používateľa tomik »

Rado napísal: Ut 05 01, 2021 9:59 am Chybu si spravil ty. Poslal si USD na účet vedený v CHF. Banka nemôže len tak zmeniť platobný príkaz. Preto sa to volá príkaz. Keď dorazili USD do Švajčiarska, tak ich SWISS konvertovala na CHF kurzom devízy nákup. Inú možnosť nemali, keďže účet máš vedený v CHF, ak by si mal v SWISS účet vedený v USD, tak ti pripíšu USD. To nie je vec SLSP, ale akejkoľvek inej banky. Skús to opačne, či ti na účet pripíšu CHF. Dopadneš rovnako.
Účet v SWISS banke je vedený v USD. USD platby z iných zahraničných bánk chodia normálne. Ak posielajú USD, tak sa pripisujú USD. Len zo SLSP prišli CHF, pričom sa posielala mena USD.
Myslím si, že SLSP nevedela použiť správnu US korešpondenčnú banku. Tak platbu poslala, ako štandardnú CHF platbu. Spravila internú konverziu z USD na CHF a poslala CHF.
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: SLSP

Príspevok od používateľa Rado »

Sami nemôžu zmeniť tvoj príkaz.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa Adammd »

Existuje v SR nieco ako financny arbiter? To by si jednodznacne vyhral, banka by ti musela zaplatit za deivzove straty a sama by dostala pokutu
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
jan7925
Silver Member *
Príspevky: 199
Dátum registrácie: Pi 04 12, 2020 6:28 am

Re: SLSP

Príspevok od používateľa jan7925 »

Adammd napísal: Ne 10 01, 2021 10:38 am Existuje v SR nieco ako financny arbiter? To by si jednodznacne vyhral, banka by ti musela zaplatit za deivzove straty a sama by dostala pokutu
Na SK ???? :D ...tu nie si v USA alebo UK,,,pochybujem . Aj keby existoval , tak tu si banky robia co chcu . Ten arbiter by robil pre banku tak ci tak. Na SK banky maju takmer neobmedzenu moc si robit co chcu. Su ludia co sudia , chu sudit banky za skody a problemy ktore im sposobili , ale na ich pravnikov nikto nema.
Ako nahle banka zisti ze ju chcete sudit, zacne vam a vasemu pravnikovu tk stazovat zivot , ze ani za 10 rokov nic nevysudite a jednoducho to vzdate lebo date pravnikovy viac ako to co vysudite.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa Adammd »

V ČR FA je a vyhral som 2 spory. Podanie je bezplatné, všetky podklady stačilo poslať emailom.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
jan7925
Silver Member *
Príspevky: 199
Dátum registrácie: Pi 04 12, 2020 6:28 am

Re: SLSP

Príspevok od používateľa jan7925 »

tak to by som bol zvadavy ako s tym pochodi OP na SK..
Skusit to moze..
Lex
Silver Member *
Príspevky: 281
Dátum registrácie: Št 19 11, 2020 12:18 pm

Re: SLSP

Príspevok od používateľa Lex »

jan7925 napísal: Ut 12 01, 2021 5:17 am Na SK ???? :D ...tu nie si v USA alebo UK,,,pochybujem . Aj keby existoval , tak tu si banky robia co chcu . Ten arbiter by robil pre banku tak ci tak. Na SK banky maju takmer neobmedzenu moc si robit co chcu. Su ludia co sudia , chu sudit banky za skody a problemy ktore im sposobili , ale na ich pravnikov nikto nema.
Ako nahle banka zisti ze ju chcete sudit, zacne vam a vasemu pravnikovu tk stazovat zivot , ze ani za 10 rokov nic nevysudite a jednoducho to vzdate lebo date pravnikovy viac ako to co vysudite.
Trochu prehnané. Sám poznám ľudí čo s bankami vyhrali a nemálo, rovnako veľa ľudí s bankami spory urovnali. Práve naopak, súčasné podnikateľské prostredie bánk vo vzťahu k bežným ľudom (spotrebiteľom) je tak silno regulované, že až na extrémne prípady je s bankou veľmi ťažko súd nevyhrať. Samozrejme, keď si niekto povie, že nebude splácať poskytnutý úver a potom je prakvapený keď ho banka zažaluje alebo nebodaj začne vykonávať záložné právo, tak taký človek bude vždy nadávať.

Časy keď si banky robili čo chceli tu v prvom rade nikdy neboli, čo chceli si robili nebankovky. Trochu bankové eldorádo tu mohlo skončiť tak pred 10-12 rokmi keď sa začalo s reguláciou spotrebiteľských práv...
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 749 times
Been thanked: 81 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa rmaly »

Lex napísal: Ut 12 01, 2021 1:21 pm Trochu prehnané. Sám poznám ľudí čo s bankami vyhrali a nemálo, rovnako veľa ľudí s bankami spory urovnali. Práve naopak, súčasné podnikateľské prostredie bánk vo vzťahu k bežným ľudom (spotrebiteľom) je tak silno regulované, že až na extrémne prípady je s bankou veľmi ťažko súd nevyhrať. Samozrejme, keď si niekto povie, že nebude splácať poskytnutý úver a potom je prakvapený keď ho banka zažaluje alebo nebodaj začne vykonávať záložné právo, tak taký človek bude vždy nadávať.

Časy keď si banky robili čo chceli tu v prvom rade nikdy neboli, čo chceli si robili nebankovky. Trochu bankové eldorádo tu mohlo skončiť tak pred 10-12 rokmi keď sa začalo s reguláciou spotrebiteľských práv...
Suhlasim tak zcasti... Vpodstate z cim trosku nesuhlasim je, ze banky si dost casto robia co chcu (tym nehovorim, ze sudne spory nevyhravaju ludia nad bankami)... ale nez to tam dojde, tak mam dost bohate skusenosti s roznymi bankami v roznych situaciach a maju standardne ludi dost na haku (a to som nie uplne nebonitny klient)... Vpodstate casto prvy pristup je "kasleme na teba"... potom samozrejme zalezi na ludoch ako sa k tomu postavia. Ale ze by mali nejaky prudko proaktivny pristup - to velmi nie :) (sam mam ucty v 4 bankach a mal som v dalsich inych 4 v minulosti)... casovy horizont 22 rokov...
hokaido
Gold Member **
Príspevky: 374
Dátum registrácie: So 25 11, 2017 11:39 am
Has thanked: 33 times
Been thanked: 29 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa hokaido »

rmaly napísal: Ut 12 01, 2021 1:33 pm (sam mam ucty v 4 bankach a mal som v dalsich inych 4 v minulosti)... casovy horizont 22 rokov...
U mna pohar trpezlivosti so SLSP pretiekol niekedy okolo roku 2004, ked spoplatnili emailove notifikacie o pohyboch :lol:
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1342 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Mali sme bankového ombudsmanna...pozerám, že ho nahradili inou inštitúciou:

https://banky.sk/bankovy-ombudsman-zani ... ia-sporov/

Okrem toho dohľad má NBS. V spore s bankou sa môžete sťažovať. Nemám také skúsenosti, že by sa banky nesnažili vyriešiť spory.
Skôr sa mi zdá, že poisťovne robia problémy, hlavne pri plnení a pri produktoch ako sú IŽP.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Banky sa boja nespokojnych klientov a pri reklamaciach sa snazia byt ustretove. Lebo ako uz niekto tu spomenul, sudy byvaju viacej naklonene obcanom. A naviac take incidenty robia banke velmi zlu reklamu co je problem.
jan7925
Silver Member *
Príspevky: 199
Dátum registrácie: Pi 04 12, 2020 6:28 am

Re: SLSP

Príspevok od používateľa jan7925 »

Banky su ako tak ochotne opravit svoje chyby, ale niekedy nastanu situacie kde si banky nemozu a nechcu priznat chybu a nepomozu vam .

Napr: Znama, potrebovala na rychlo vypis z uctu . Pracovnicka jej hovori z ktoreho ? Znama na to ,,," Ved ja mam iba jeden ucet"
Pracovnicka: "VY tu mate 2 ucty a na tom druhom ucte ste vy a este jedna osoba, ked mi date meno tej druhej osoby , tak vam mozem dat vypis.
Riaditel tvrdi to iste, plus vam po 1h povedia,,ze ta druha osoba otvorila ucet s vasim splnomocnenim ,asi ,,kedze vy ste ho neotvarili ,ale spnomocnenie nemozu najst a niesu si isty ci to vobec tak mozno bolo ,,,mozno ta znama dosla s niekym a otvorila ho a zabuda..podla banky...
Na online banking vam ten ucet ale neukazuje.
Znama dojde s pravnikom na druhy den, a zrazu maju problem sa nalogovat do toho uctu a riaditel musi nutne odist 5min po tom ako ste dosli do banky.

Po 2mesiacoch sa riaditel objavy , ucet uz neexistuje a nikto si na existenciu uctu nepameta , kreditne karty ktore boli k tomu uctu tak isto neexistuju .

Takze kto otvoril ucet nikto uz nevypatra, splnomocnenie zmyzlo, doklad nemate,vypis nemate, co sa tam dialo na nom a na co a hlavne KOMU ten ucet zluzil neviete.
A kedze zatial skodu nemate , tak niet vlastne uz co riesit,kedze jej nezmyzli ziadne peniaze z 1. uctu
Lex
Silver Member *
Príspevky: 281
Dátum registrácie: Št 19 11, 2020 12:18 pm

Re: SLSP

Príspevok od používateľa Lex »

Jan, tu su mozne dve vysvetlenia. Jedno je zlyhanie ludskeho faktoru kedy bud doslo k sparovaniu uctu s osobou co stym uctom nic nemala resp. sa niekto zle pozrel a ten ucet tam fakt nikdy nebol, pripadne niekto sfalsoval plnu moc teda nedoslo k cielenemu konaniu zo strany banky, alebo niekto ten ucet otvoril s nejakym necestnym umyslom.

Ak ide o druhu moznost treba kontaktoval banku napriamo, ale nie cez pobocku, kedze ak fakt islo o fraud/pokus o fraud tak pobocka to moze kryt (nebolo by to prvy ani posledny raz, furt su to ludia), ale rovno ustredie. Kazda banka ma nejake oddelenie staznosti/slsp ma ombudsmana. Situaciu vysvetlit a ziadat preverenie. Ustredie nikdy nebude kryt pobocku ak ide o fraud, to je tak velke reputacne riziko ze si to banka neriskne. Aj ked ztoho nic nevysudis lebo skutocne skodu nemas, banka si minimalne zjedna napravu. Ak naozaj niekto otvoril ucet tajne tak tam dlho uz robit nebude. Ak ti nebude vysvetlenie banky stacit, treba podat podnet na NBS odboru ochrany financneho spotrebitela. Je to regulator a banka ci chce alebo nie mu musi poskytnut vsetky podklady co ma a kvoli fraudu na pobocke nebude ziadna banka riskovat pokutu.
jan7925
Silver Member *
Príspevky: 199
Dátum registrácie: Pi 04 12, 2020 6:28 am

Re: SLSP

Príspevok od používateľa jan7925 »

Tak bolo tam viacero zahadnych udalosti a osoby ktore tam pracovovali , kratko po odhaleni tejto udalosti tam uz nepracovali .
Momentalne je to v procese vysetrovania, ale tym ze nedoslo ku ziadnej skode , je tazko niekoho dotalcit k tomu aby sa skusil na to pozriet.

Eventualne sa k tomu este vyjadrim, ked sa zisti viac.
Bolo tam toho viacej a podle jej teorie pracovnici na urcitych pobockach tie ucty otvarali a pouzivali ich na nieco . Vratane kariet.
Na co ,zial sa nezistilo. Dalsich faktom bolo , vystavenie pocetnych kart na jej ucet ako aj na ten zahadny ucet v rozsahu 10 - 20ks.
Samotni pracovnici povedali ze su tie karty s uctami spojene. Stale to boli novy pracovnici ,ktori si asi neuvedomovali ze co sa deje a hned im prisli pomaht stari znami pracovnici,ktori uz vedele co povedat.
Karty boli otvarane a kratko po vystaveni boli zrusene. K tomu banka povedala , ze sa jednalo o chybu v systeme, ze to nie je mozne.

Na internete som nasiel pred rokom asi, diskusiu, kde zopar ludi popisovalo prave tuto zahadnu udalost , ale uz to neviem najst.
Nepamatam si nazov fora,,mozno to bol blog.
Tam ludia boli otvorenejsi a priamo obvinovali specificku pobocku ,takze podla mna si banka priamo vynutila staihnutie prispevku s vyhraskou sudenia a ten portal to stiahol.

Preto to aj ja takto opatrne pisem .
Naposledy upravil/-a jan7925 v So 16 01, 2021 10:07 am, upravené celkom 4 krát.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Ak boli dotycní sikovní, tak su to nedokazatelne veci a banka si uz davno v systeme vsetk upratala aby nebol skandal, dotycnych potichu asi povyhadzovali.. Taketo veci nie su az tak vzacne, len sa to nerozmazava, pochopitelne.
jan7925
Silver Member *
Príspevky: 199
Dátum registrácie: Pi 04 12, 2020 6:28 am

Re: SLSP

Príspevok od používateľa jan7925 »

Trumpeta1978 napísal: So 16 01, 2021 9:53 am Ak boli dotycní sikovní, tak su to nedokazatelne veci a banka si uz davno v systeme vsetk upratala aby nebol skandal, dotycnych potichu asi povyhadzovali.. Taketo veci nie su az tak vzacne, len sa to nerozmazava, pochopitelne.
Tak to je aj jej teoria. Ona to zacala risiet , aby sa raz nestalo o 10 rokov , ze dlhuje niekomu peniaze alebo ze niekto pozuzival ucty na nejake ine ci uz legalne alebo nelegalne ucely... Ona pochopitelne o tom ucte a o tych kartach nemala vediet. A v momente ked sa ta pani preriekla , prisla ku nej jej kolegyna a prebrala tu tranzakciu po nej...
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

jan7925

to je fakt tazke takto naslepo povedat o co v skutocnosti islo. Od banalnej systemovej chyby az po interny podvod. Nie je vylucene ani pranie spinavych penazi. Pravda je taka, ze podvody sa stavaju vsade aj vo financnych instituciach. Dokonca aj vo velkych bankach na Zapade.
Naposledy upravil/-a Trumpeta1978 v So 16 01, 2021 10:09 am, upravené celkom 1 krát.
jan7925
Silver Member *
Príspevky: 199
Dátum registrácie: Pi 04 12, 2020 6:28 am

Re: SLSP

Príspevok od používateľa jan7925 »

Pranie je jej teoria .
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Moze byt. Lebo na prianie potrebuju vela uctov, na ktore posielaju relativne male sumy. Ak by poslali velke sumy, tak tie su napadne a podliehaju automaticky internej kontrole. Ale to iba teoretizujeme.
Tam kde su peniaze, tam je vzdy vysoke riziko ze niekto sa pokusi o podvod.
jan7925
Silver Member *
Príspevky: 199
Dátum registrácie: Pi 04 12, 2020 6:28 am

Re: SLSP

Príspevok od používateľa jan7925 »

A to by uz ziadna banka nerozchodila, v pripade ze by to bola pravda.
Co ked existuje 1000 takych uctov a ludia to proste nevedia a mozno na to ani nikdy nepridu .
Je to tazko uveritelne a ked som mal so zopar kamaratmi diskusiu o tom , nikto mi neveril , ze to nie je mozno aby sa nieco take stale vo velkej SK banke.
jan7925
Silver Member *
Príspevky: 199
Dátum registrácie: Pi 04 12, 2020 6:28 am

Re: SLSP

Príspevok od používateľa jan7925 »

Ale som rad ze tomu aspon niekto veri. A mozno to niekedy niekomu pomoze v buducosti.
Zamestanci v bankach maju ovela vacsie pravomoci ako sa zda .
Vedia ako na to ,,,karty napr boli posielane vyhradne na pobocky a aktivovane tak isto akosi zahadne. Ked jej prichadzali SMS s tym ze niekto aktivuje kartu , ale to sa stalo len par krat. A kedze v banke jej povedali ze problem nie je , nic uz neriesila..

Takze u nej najrp nastal problem s kartami a potom nasledne do roka obavila aj ten ucet. A medzi tym boli vystaneve nove karty ktore si sama koli bezpecnosti vyziadala plus prestala rychlo pouzivat aj ten jeden ucet,ked zistala ze nieco sa deje s kreditkami .

V dobe kedy uz riesila ten zahadny ucet , mala na svojom 1. ucte iba asi 50eur
Naposledy upravil/-a jan7925 v So 16 01, 2021 10:21 am, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

jan7925

z vlastnej dlhorocnej skusenosti to napisem diplomaticky takto: áno, dejú sa rozne veci. Napr sa pomerne casto robia podvody v spolocnostiach ktore spravuju budovy. Ludia si v mesacnych platbach setria napr vo fonde oprav a bum- zrazu peniazky nie su-kludne stovky tisic. Stalo sa to mne aj mojim rodicom- obidva domy spravuju rozdielne spolocnosti. O dalsich pripadoch viem z inych hodnovernych zdrojov. Tie peniaze samozrejme ludia uz nikdy neuvidia, môžu si ísť pískať. Keby som to nezazil tak neuverim. Proste sme si setrili na vyztah lebo stary ma cca 50rokov ,nesplna normy a tak mame stale stary, lebo peniazky su prec.
A konatel firmy povie ze je mu to luto, ale uctovnicka bola SZCO takze oni nepreberaju za to zodpovednost. Uzavreta vec. A dotycny podovnik to ma samozrejme osetrene tak ze oficialne nema na seba vedeny ziaden majetok.
jan7925
Silver Member *
Príspevky: 199
Dátum registrácie: Pi 04 12, 2020 6:28 am

Re: SLSP

Príspevok od používateľa jan7925 »

Najhorsie je , ze na toto nemusi nikdy nikto prist.
Ked to objavy interne oddelenie, nejako si sty mporadi aby nebol skandal ,kedze aj tie SK banky su vlastnene zahranicmimi firmami a tie nechu skandal takeho typu. Ale boh vie,,mozo to bol system error. NIkoho z nicoho neobvinujem .
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa jogo »

V nadväznosti na predchádzajúce príspevky o falošnom účte napíšem toto, a uvediem pre istotu, že sa nejedná o SLSP.

Dostal som informáciu, že v nemenovanej banke dochádza k výberom peňazí z účtu cez bankomatové karty.
Konkrétne chlapíkovi začali chodiť SMS s potvrdzujúcimi kódmi za platby(resp.prevody) do zahraničia z karty. Kým stihol zablokovať účet , z účtu mu odišlo rádove par stoviek Eur. Banka mu povedala, že je to jeho problém a peniaze mu nevrátila.

-Konala banka správne? Veď som počul, že banky podvodné výbery z kariet refundujú...
-Ako sa tomu brániť? Stále mať mobil pri sebe a rýchle blokovať účet?
-Dokážu podvodníci zablokovať aj odosielanie potvrdzujúcich SMS na môj mobil?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa Adammd »

financny arbiter
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

jogo

podvodnici si mohli vytvorit kopiu karty a nejakym sposobom odsledovali pin. Treba reklamovat.
Ale vo vseobecnosti, banky sa zdrahaju uznat reklamaciu transakcie pri ktorej bol pouzity pin kod.
Lex
Silver Member *
Príspevky: 281
Dátum registrácie: Št 19 11, 2020 12:18 pm

Re: SLSP

Príspevok od používateľa Lex »

So zadanim PIN je to boj, cele to riesi zakon o platobnych sluzbach - poskytovatel platobnych sluzieb (banka) vrati sumu platobnej operacie, ktora bola vykonana bez autorizacia majitelom uctu (resp drzitela karty). Problem samozrejme je, ked drzitel karty zavaznym sposobom porui svoje povinnosti ( v tomto pripade najma utajovat PIN). Ak bank neuzna reklamaciu treba zvazit podnet nbs alebo zalobu na sud. Spotrebitel je oslobodeny od audnych poplatkov takze to nic nestoji ... nehovoriac ze ak je to relativne nizka suma banka to radsej vyplati ako by sa sudila
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1342 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jogo napísal: Ne 24 01, 2021 10:32 am Kým stihol zablokovať účet , z účtu mu odišlo rádove par stoviek Eur. Banka mu povedala, že je to jeho problém a peniaze mu nevrátila.
A nie je to jeho problém?

Ked stratíš kartu, alebo ju niekde zabudneš, alebo si ju necháš ukradnúť, tak pri platbe do 50€ netreba PIN.
(Predtým bol všeobecný limit 20€..ten sa dal nastaviť vyššie, ale kvôli covidu ho zvýšili na 50€ )

Na kradnutie pinov sú špecialisti...potom si vedia vybrať cash z ATM. Tiež tvoja chyba. Podpisuješ, že PIN si budeš chrániť.

Pri fyzickom nákupe stačí priložiť kartu a platba sa stiahne. Sem-tam vidím, že si aj napriek tomu vyžiada pin...ked robím viac platieb za sebou.
Banka teda počíta aj s tým a chráni ťa.

Platby na internete detto...doteraz stačili údaje z karty. Od 2021 vyšlo nariadenie, že musí byť vyššia úroveň verifikácie ako len kod cez SMS....pri TB treba verifikovať cez mobilnú aplikáciu alebo nalogovaním sa do IB. Zrejme aj SLSP žiada viac...

Ale dotykové platby z ukradnutej alebo stratenej karty tie fungujú...banka ich nemá ako zablokovať pokial majitel karty to nenahlási. Tu som si všimol, že napr. VUB ponúka možnosť okamžite zablokovať online...že netreba nikde volať.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
m4tu5h
Príspevky: 52
Dátum registrácie: Pi 18 12, 2020 10:27 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa m4tu5h »

K tym kartam, znamy bol na par dni na balkane a dostal sa do situacie, kde mu z kariet vytiahli max limity na den, spolu okolo 6000 EUR, z kazdej karty cca 3000 EUR
Normalne to oznamil a spisal na policii, vsetko mu potvrdili aj vedeli ze tam niekde riadi nejaky gang co kopiruje karty a myslim ze cez nejake ich gambling biznisi vyberaju prachy
Tak s tym bol v banke
Prva karta - kreditna - vratili peniaze skoro hned a vsetko uznali
Druha - debetna - nevratili nic, tak sa s nimi natahoval velmi dlho (neviem ci nakoniec uspecse, viem len ze potom s tou bankou skoncil bankovat) napriek tomu, ze to boli uplne identicke situacie ako mu boli peniaze odsudzene, jediny rozdiel bol v tom, ze pri kreditnej karte su to peniaze banky.. takze asi tak
Bolo to 2019 a nie SLSP

A aby som napisal nieco k SLSP kedze sa ma vlakno venovat jej. Ja mam prave u nich kreditku, kde mam nastaveny minimalny uverovy ramec (300 EUR), ktoru pouzivam na vsetky bezne platby (internet aj POS), ked potrebujem platit vyssiu sumu tak nie je problem - ich karta sa da overchargnut (vyplatis viac ako si minul, tym si vies navysit tych 300 EUR na kolko potrebujes) a par klikmi si v Georgovi docasne vypnut limity a mozete zaplatit cokolvek.
Pride mi ovela bezpecnejsie ako pouzivanie debetky + je tam aj 0,5 % cashback.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1342 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Súhlas. Ja som mal 2 fraudy na kreditke. Peniaze sa vždy vrátili. Žiadna škoda pre mňa. Je možné, že to vybavila VISA, MC..proste kreditka má vyšší status ochrany. S debetkou sa mi ešte nestalo nič, ale súhlasím, že je to podobné akoby človek prišiel o cash...či ho stratil, či si nechal ukradnúť.

P.S. raz sa mi stalo pri výbere cashu, že ATM stiahol výber ale fyzicky nevydal peniaze. To som volal číslo, čo je na ATM a oni to vyriešili.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: Ne 24 01, 2021 4:55 pm Ked stratíš kartu, alebo ju niekde zabudneš, alebo si ju necháš ukradnúť, tak pri platbe do 50€ netreba PIN.
(Predtým bol všeobecný limit 20€..ten sa dal nastaviť vyššie, ale kvôli covidu ho zvýšili na 50€ )
Juggler, jasné, že ten známy tu kartu nikde nezabudol
Ak ja tu niečo také napíšem, tak to viem z prvej ruky a jasne, že by som to tu nepostnul, ak by tu kartu stratil.

Teraz ku tým platbám kartou. Sam ich sem-tam používam,dokonca som takto dotoval brokerský účet, stačí tam zadať číslo karty a ten kod zo zadnej strany a potom je už jedina ochrana SMS na mobil. Ak by nebola SMS ochrana, spolubývajúci na ubytovni, keď sa sprchujem, by si opísal tie čísla a vybrakoval mi účet.
Preto sa znova pýtam, da sa zablokovať duplicitná karta na môj telefón? Tzn. že nemôže ísť SMS na dva telefóny súčastne?
Platby na internete detto...doteraz stačili údaje z karty. Od 2021 vyšlo nariadenie, že musí byť vyššia úroveň verifikácie ako len kod cez SMS....pri TB treba verifikovať cez mobilnú aplikáciu alebo nalogovaním sa do IB. Zrejme aj SLSP žiada viac...
Na to sa musím pozrieť, ja osobne mobilu moc neverím, preto internet banking robím len cez počítač a v mobile nemám stiahnutú žiadnu aplikáciu.
Naposledy upravil/-a jogo v Ne 24 01, 2021 6:11 pm, upravené celkom 1 krát.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
martinpa
Active Member
Príspevky: 148
Dátum registrácie: Št 23 05, 2019 9:16 pm

Re: SLSP

Príspevok od používateľa martinpa »

Vseobecne je asi lepsie mat nastavene nizke limity a pri mimoriadnych platbach ich zvysit. To by museli naburat IB a to je kus narocnejsie ako cucnut niekde PIN kod.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: SLSP

Príspevok od používateľa jogo »

martinpa napísal: Ne 24 01, 2021 6:08 pm Vseobecne je asi lepsie mat nastavene nizke limity a pri mimoriadnych platbach ich zvysit. To by museli naburat IB a to je kus narocnejsie ako cucnut niekde PIN kod.

Ano, limity mám nastavené proklate nízko. :)
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Napísať odpoveď

Návrat na "Banky, vklady, sporenie, stavebné sporiteľne"