Danove priznanie FO

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Kico_pd
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Št 21 01, 2021 11:33 pm

Danove priznanie FO

Príspevok od používateľa Kico_pd »

Ahojte, myslim ze podobna tema tu uz urcite bola, vela som tu precital ale aj tak neviem ci som niektore veci pochopil spravne. Som zamestnanec v obycajnej firme (otrok 😊 ). Zacal som nakupovat akcie na Etoro – chcel som si to vyskusat (ziadne horibilne sumy).
Priklad: vlozil som si 3k a za rok mam dokopy 5k. Tým padom by som to mal dat do danoveho priznania lebo som presiahol 500 na ktore sa dan nepodava.

Moja otazky su:
1. Musim platit zdravotnu dan 14%, kedze som zamestnany a odvadzaju za mna vsetky odvody?
2. Musim to dat do danoveho aj ked som tie peniaze realne nevybral stale ich mam na etoro(berie sa to ako zarobok)?
3. Urobil som hrozne vela nakupov a predajov – treba prikladat vypis transakcii k danovemu priznaniu, alebo tam len napisat koncovu sumu? Ak treba musim to jednotlivo prepočitat na Eura alebo staci koncova suma koncorocnym priemerom?
4. Pokial drzim rok neake akcie na ktore sa potom nevztahuje dan je to myslene tak ze napriklad kupim 1 akciu google 1.1.2020 drzim si ju rok (ak dobre chapem na nu sa mi uz dan nevztahuje 1.1.2021), ale ak som pocas toho roku prikupoval alebo predaval dalsie akcie google, ktore som nedrzal rok, ale su pod jednou zlozkou, musim za ne platit dan? Tym myslim ze kazdy nakup aj tej istej akcie(google) musi byt rok otvorený aby som to nemusel danit?

Ospravedlnujem sa za otazky, ktore sa tu uz objavili, ale zistil som len pred nedavnom, ze sa tieto veci musia danit a jedine kvalitne forum ktore som nasiel je toto. Pokial by tema adminovi vadilo, ze sa to opakuje, kludne topic zmaz. Prezijem to 😊
Pokial by mi niekto vedel poradit s danovým priznaním(samozrejme nie zadarmo) alebo poznal niekoho kto sa tomu venuje, budem rad za kontakt.
Dakujem
Obchodujem s tymto pre blizsi prehlad
Prílohy
akcie.png
hokaido
Gold Member **
Príspevky: 374
Dátum registrácie: So 25 11, 2017 11:39 am
Has thanked: 33 times
Been thanked: 29 times

Re: Danove priznanie FO

Príspevok od používateľa hokaido »

Robil som na to navod pre rok 2018, ten pomocnik uz nie je aktualny, kvoli zmenam v limitoch, ktore sa menia kazdy rok, ale to co potrebujes, vies z toho vycitat.

Do DP davas iba ak si v zisku za minuly rok a ide iba o zrealizovany zisk.

Tych 500 si mozes odratat, ale len z akcii.
1.ano, ale toto ta trapit nemusi, ZP sa ozve sama a vypyta si €
2.ano
3.k DP prikladas KOPIE potvrdenia od zamestnavatelov. Ostatne doklady si uschovat pre pripadnu danovu kontrolu. Vtedy ich budes potrebovat.
4.1 rok plati pre kazdy nakup. Je jedno ci ide o jeden titul, alebo 600.

Nie som uctovnik, tak ak budes postupovat podla toho, beries na seba toto riziko. Podla vyssie uvedeneho som ale sam podaval svoje DP. Vsetko co tu uvadzam, som vycital na fore, z internetu a fin spravy.

Ak potrebujes v DP uviest len prijem od zamestnavatela a zisk akcii(bez pridavkov, odpoctou kade coho, bonusov, dochodkov) tak je to uplne jednoduche.
Otvoris si formular fin spravy TypB, vyplnis osobne udaje a kolonky z potvrdeni od zamestnavatelov(prijem,dan,poistne). Formular ti potom zacervena vsetky polia, ktore mu nesedia. Na tychto poliach staci spravi doubleclick a doplni sa spravna hodnota. V casti kde sa uvadzaju akcie, uviedies sumu za kolko si ich kupil a tiez za kolko predal, ratas aj ziskove aj stratove v ramci minuleho roka.

Ak si bol v strate na akcii, ktoru mas dlhsie ako 1 rok a ktoru si predal, tuto stratu si uz nemozes zaratat(Resp nemal by si :) ), kedze ani zisk z takejto akcie neuvadzas. Riesilo sa to niekde tu na fore v inom vlakne.

Ak ti vyjde preplatok, este uvedies cislo uctu, vyplnis 2(3)%, datum a podpis. Hotovka.

Navyse ak neriesis dividendy a nechce sa ti s tym babrat, tak mozes pouzit online DP, skus najst cez google. Tieto sluzby stoja do 20e.
capitalcapital
Gold Member **
Príspevky: 338
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 42 times
Been thanked: 51 times

Re: Danove priznanie FO

Príspevok od používateľa capitalcapital »

Kico_pd napísal: Pi 22 01, 2021 3:07 am Moja otazky su:
Tu máš podrobnejšie odpovede:
viewtopic.php?f=9&t=5107&start=40
Môj príspevok 20.1. - 21:00
Príspevok od JUGGLERa 20.1. - 21:20
Kico_pd
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Št 21 01, 2021 11:33 pm

Re: Danove priznanie FO

Príspevok od používateľa Kico_pd »

dakujem vam velmi pekne :palec_hore:
curiouspd
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Pi 22 01, 2021 5:55 pm

Re: Danove priznanie FO

Príspevok od používateľa curiouspd »

Ahojte, chcel by som sa spýtať ako zdaňuje a kde pri daňovom priznaní uvádzate dividendy ktoré bolo zdanené v USA
sadzbou 15% a v nasledujúci rok na účet vrátili späť časť strhnutej dane /vratka/s poznámkou Refundable U.S. Fed Tax Reclassifield By Issuer.
/Prijatú dividendu v hrubom dám do DP a zrážku v výške 15% do zápočtu v DP - kde ide o štát s ktorým máme zmluvu o zamedzení dvojitého
zdanenie./ Jedná sa o spoločnosť Ares Capital Corporation (ARCC)
Konzultoval so to s účtovníčkou a tá uviedla že je to vratká z dividendy a podľa jej názoru sa v DP nemá uvádzať ako príjem.
Ďakujem za pomoc.
Napísať odpoveď

Návrat na "Dane a naše investície"