Bitcoin ฿

Forex - forein exchange, obchodovanie s cudzími menami.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.

Prieskum BTC sentiment do budúcnosti MÁJ 2021

1. Raz bude stáť milión USD (ako predpovedá Jim Cramer)
7
11%
2. Raz bude stáť 500 000 USD (ako to vidí Cathie Wood - Ark Investment )
10
16%
3. Raz dosiahne 100 000 USD ( Goldmani a kopa ďalších )
17
27%
4. Bublina praskla - nový rekord už nebude, udrží sa však nad 25 000 USD
0
Žiadne hlasovania
5. Bublina praskla - nový rekord už nebude, rok skončí v pásme 10 000-25 000 USD
6
9%
6. Bublina praskla - do konca roka pôjde pod 10 000 USD
6
9%
7. Som pesimista - BTC je bezcenný a nemá budúcnosť.
18
28%
 
Celkom hlasov: 64

jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

jogo napísal: Pi 12 02, 2021 2:22 pm Tiež neviem pochopiť, že M2 peňažná zásoba sa každých 10 rokov zdvojnásobuje a inflacia nikde.
Jogo, ty si iste pamatas poloprazdne cesty a dialnice na SK v porovnani s tym, co bolo tesne pred koronakrizou na cestach. Ak by si mal stale rovnake mnozstvo penazi ako pred 30 rokmi, vobec by si nezohladil, ze pribudli nasobky aut, nehnutelnosti a podobne nez pred rokmi.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa jogo »

jaroslav80 napísal: Pi 12 02, 2021 2:27 pm Jogo, ty si iste pamatas poloprazdne cesty a dialnice na SK v porovnani s tym, co bolo tesne pred koronakrizou na cestach. Ak by si mal stale rovnake mnozstvo penazi ako pred 30 rokmi, vobec by si nezohladil, ze pribudli nasobky aut, nehnutelnosti a podobne nez pred rokmi.
Ano, všetkého máme viac, ale stále jeme len 3x denne a obliekame si len jedno oblečenie. Tak kde sú tie M2 peniaze, keď stále sa ľudia sťažujú, že nemôžu vyžiť? Žeby ich držali tí kapitalisti na účtoch?
Ale daj tie peniaze bežným ľuďom a budeš mať inflaciu potravín a spotrebného tovaru podobnú ako pri nehnuteľnostiach. Asi to tak musí byť, že bežní ľudia nemôžu byť veľmi bohatí...
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Adammd »

Veď sami si povedzte, akú máte zbytočnú spotrebu. Koľko aut v rodine, nemovitosti, na aké dovolenky chodíte, aké mate vybavenie v domácnosti, koľko máte voľného cashu na účtoch . A o koľko by ste potrebovali menej peňazí, ak by ste mali o polovinu mensiu potrebu, tam idú tie peniaze z qe.
Aké ste mali prvé auto na aké máte teraz. Kde ste bývali po skole a kde teraz.

A teraz si to vynasobte 1000x, akú majú spotrebu multimilonari.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

centralne banky tlacia likviditu ako šialene ale inflacia nikde- ako je to mozne?

Za prve, oficialna inflacia moze byt pomerne nizka, ale ceny napr nehnutelnosti ci akcii su velmi vysoko, tieto ale spotrebny kos nezahrnuje.

Za druhe, likvidity je sice generovanej vela, ale prilis "neobieha".
Ale preco?
Pretoze tieto peniaze bud skoncia niekde zainvestovane /nehnutelnosti, akcie, dalsie dlhodobe investicie/ alebo su hned minute na zaplatenie splatok dlhov.
Takze nezostava velmi priestor uz na to, aby sa vyraznejsie zdvihala inflacia v ramci tovarov spotrebneho kosa. Ale tato situacia nebude trvat vecne a myslim ze nakoniec ofic inflacia porastie.
tnk0
Príspevky: 63
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 12:45 pm

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa tnk0 »

george1
uznavam, tvoj prispevok som pochopil inak ako si to myslel, moja chyba. Ani s novou interpretaciou nesuhlasim :D ten rozdiel vychadza asi hlavne z ineho pohladu na svet. Ale mas pravdu nema zmysel v tejto konkretnej teme pokracovat, ale v buducnosti s dalsimi urcite ano
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Adammd »

Dalsia spravicka
Feeling the heat from employees, Wall Street banks get closer to adopting bitcoin

JPMorgan co-president Daniel Pinto:
“If over time an asset class develops that is going to be used by different asset managers and investors, we will have to be involved,” Pinto said in an interview. “The demand isn’t there yet, but I’m sure it will be at some point.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2797
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Rokosák »

Počet peňazí v obehu závisí na množstve a aj koľko krát sa každé Euro otočí teda velocita. V posledných rokoch velocita klesá.

Inflácia je osobná, ktorú sám daný človek pocíti a taktiež oficiálne počítané. Tie sú vypočítané celkovo, alebo aj kmeňové, teda čiastočné. Do oficiálnej inflácie sa nepočítajú aktíva ako nehnuteľnosti či akcie. Čiže ak zaplatíš za dom 100 tisíc, ktorý pred rokom stal 90 tisíc, to sa v oficiálnej inflácii neukáže.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2797
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Rokosák »

Inak sa mi páči, ako ľudia na tomto fóre investujú do vecí čo iní, vrátane mňa, považujú za predražené ako Bitcoin či Tesla. Pritom stačí vývoj sledovať a načas predať. K tomu však potrebujete neustále sledovať vývoj a schopnosť konať, čo nie je jednoduché. Predaj je skutočne ťažký okrem daytrejderov.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Rado »

Rokosák napísal: Pi 12 02, 2021 5:55 pm Inak sa mi páči, ako ľudia na tomto fóre investujú do vecí čo iní, vrátane mňa, považujú za predražené ako Bitcoin či Tesla. Pritom stačí vývoj sledovať a načas predať. K tomu však potrebujete neustále sledovať vývoj a schopnosť konať, čo nie je jednoduché. Predaj je skutočne ťažký okrem daytrejderov.
Predaj je ťažký, keď nemáš plán. Inak je rovnako ľahký ako nákup. :)
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Tá prvá bublina na BTC bola čisto retailová.
Teraz podkurujú pod kotol inštitúcie. Kapitalizácia BTC = 1000 miliárd USD. To je koláč, ktorý vháňa inštitúcie do biznisu. Aj velké inštitúcie riadia len ľudia a majú strach, že zmeškajú vlak (FOMO ). Predstavte si aká budúcnosť čaká banky, keď nové digitálne generácie ich nemajú radi....nechcú byť ich klientami. Z jednej strany ich bude ničiť odpor novej generácie klientov, z druhej strany nariadenia štátu, ktorý sa začína chovať ako policajný štát. Ďalší úder príde čoskoro, keď centrálne banky pod tlakom decentralizovanej cryptomeny budú musieť zaviesť vlastné digitálne meny... Ja tomu rozumiem tak, že digitálny USD a EUR bude obchádzať banky...proste bude to mena priamo s centrálnej banky do virtuálnej peňaženky občana. Nebude treba bankový účet, ani bankové transakcie...Bankám tak ostane len biznis s úvermi a firemnými klientami.

Tie výplaty, poplatky, dane v BTC..dokonca mestská kasa v BTC sú podľa mňa nereálne. Kvôli nestabilite, neregulácii, žiadnej garancii. Mestská kasa nie je predsa súkromná....starostovia nie sú šerifovia ktorí si na divokom Západe robili čo chceli. Veď oni sú štátna moc + zákon na lokálnej úrovni.
Je to len naivný názor ľudí ktorí BTC pochopili ako menu, ktorá večne musí rásť na cene. Lebo iba vtedy by ste mohli gazdovať s bitcoinmi v kase. Lenže práve v tejto debate som sa utvrdil, že cenu BTC tvorí iba ponuka a dopyt a miesto fundamentov je tu iba ,,viera v BTC,,... A to je málo.

Takú istú vieru sme videli v roku 2000, ked do nebies rástli internetové firmy (lebo internet bol jediná budúcnosť )...v roku 2008 ked rástli ceny nehnutelností ( lebo ceny nehnuteľností musia večne rásť ) a teraz niečo podobné vidíme aj v crypto bubline ( vdaka večnému dopytu a limitovanému množstvu musí cena BTC rásť ).

Tipujem, že to dopadne presne tak isto ako s GME. Aj GME bolo unikátne tým, že malo v obehu obmedzené množstvo akcií. Len 30 miliónov. Preto bol short squeeze taký silný, čo len utvrdilo davy v tom, že v jednote je sila a všetci spoločne vyženieme cenu tak vysoko ako chceme. Vyhnali, ale neudržali. Ktosi niekde veľmi výstižne napísal, že vždy nakoniec zvíťazia bežné ľudské emócie ako je chamtivosť a strach. V istom okamihu sa proste ponuka-dopyt otočila a cena sa začala vracať do normálu. U predražených akcií si viem predstaviť, a x krát som videl tzv. fundamentálne víťazstvo. Že fundamenty dobehli cenu, že firma proste naplnila očakávania. Cena v takom prípade môže ďalej rásť. Lenže u cryptomeny mi to pripadá naopak: očakávania investorov sú obrovské a praktické využitie, anonymita, nekontrolovateľnosť, bezpečnosť klesajú. Prepáčte mi za výraz ,,klesajú,, ale ja tú ,,širokú akceptovateľnosť,, vnímam opačne. Ja stále nevidím žiadny význam a dôvod vlastniť, alebo používať súkromnú neregulovanú virtuálnu menu.
Prílohy
BTC bubble II.JPG
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Adammd »

Na ten graf sa podoba kdeaka akcia,ked sme teda pri linearnom grafe, urcite nie GME, kde je 1 tyzdnovy extrem, po ktorom je spat na zemi.
nvda.png
gme.png



Ale ja preferujem tento graf. Konstantny rast s poklesmi. Prirovnavanie k ponzi/tulipanom etc je usmevne. Toto je vlhky sen dlhodobeho investora. A ze chce na tom kazdy zarobit? A co je spatne na tom? Ze instituciam nezalezi na BTC, a akoze na inych assetoch im zalezi? Haha. Niekto niekde napisal, ze neivestuje do BTC, pretoze stovky percent mu urobi kde co. Vlady uz nezmozu absolutne nic a preco by to vobec robili, dane zo ziskov su iste. A vzdy su na prvom mieste peniaze. Na tom vzniklo USA. Mamona ovplyvnuje politiku, ich vlady defakto ovladaju lobisti zo vsetkych sektorov, je to najlobistickejsi stat na svete. Ved ani ich centralna banka nie je statna. Na co sa tu hrame, romanticke rozpravky o laske citajme detom pred spanim :wink:
btc.png
George, uz som sa minule spytal, kedy ma prist ta realita? Len nenapis obligatnu odpoved, ze urcite o 100rokov. Aka bude hodnota za 5-10r?
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
tnk0
Príspevky: 63
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 12:45 pm

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa tnk0 »

george1
to ze tvorcovia su nejaka skupinka ktora na tom chcela iba zbohatnut je iba konspiracna teoria, niesu na to ziadne dokazy a pises to asi iba preto lebo ti to takto dava zmysel. Treba sa ale pozriet na cypherpunkov, ze co dokazali vytvorit uz pri pociatkoch internetu, ludia ako Hal Finney alebo Nick Szabo ktory mali/maju moznosti na navrhnutie a vytvorenie systemu ako bitcoin. Podla mojho nazoru prave Finney vymyslel alterego Sathoshi Nakamoto, zial je uz mrtvy a pravdu sa nedozvieme.

to ze decentralizovana mena moze existovat iba v marginalnej forme nijak nerozporujem, ano stale to bude iba marginalna vec a nenahradi fiat meny, jednak kvoli sile statu ale aj preto lebo "jednoduchi" ludia nenajdu prenu vyuzitie (jednoduchy v uvodzovkach lebo to nemyslim nijak zle). Dolezite ale je ze tu je takato moznost, kto chce moze. Ak nejaka firma chce, tak moze. Technicky je siet zabezpecena tak ze nanu stat nemoze siahnut, a ako Adammd pise, danovanie si mozu nastavit ako chcu a ryzovat zo ziskov ako doteraz na vsetkom.

A este poznamka ohladom decentralizacie. Ja som v 2017 chcel vystupit lebo mineri nechceli prijat aktualizaciu protokolu pre pouzitie segwitu, ale ukazalo sa ze pouzivatelia siete vedeli prinutit minerov aby z tohoto nezmyselneho postavenia ustupili (minery to nechceli pripustit kvoli vlastnym ziskom, ale tento priklad ukazal ze na rozhodnutiach participuju aj pouzivatelia a minery si nemozu ukradnut celkove rozhodovanie)
mapper
Active Member
Príspevky: 100
Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 4 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa mapper »

bez ohladu ako BTC dopadne ci nedopadne tak adopcia technologie takou Visou, Mastercard, Paypalom a kde kym dalsim pomoze financnemu sektoru ako takemu a nam snad k lepsim sluzbam. Suhlasim tiez s nazorom ze staty si to budu regulovat (zakaz ako India pochybujem ze bude dlhodobejsie fungovat) a rady budu danit prijmy (mozno viac ako ine assety). Osobne ale dufam ze BTC, ETH a ine schopne platformy tu s nami ostanu nejaky cas kym sa tato technologia stane beznou ako kedysi internet. Dovtedy urcite pride nieco nove a kiez by sme vcas chytili trend a pomohli si k lepsiemu zivotu :)
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Rado »

george1 napísal: So 13 02, 2021 3:56 am Štát nedovolí náhradu svojej štátnej meny a nikdy sa nevzdá kontroly nad daňami, infláciou. Z princípu to nemôže dovoliť, lebo štáty by stratili možnosť ovplyvňovať a riadiť chod štátu cez menu.
To ma trochu pobavilo. Ak si myslíš, že je to problém, tak mi povedz ako riadi Slovensko svoju politiku cez €. Možnosť niečo ovplyvniť sme stratili prechodom z SKK. Preto u nás inflácia rastie a v rámci EU sa nevie pohnúť.
Kontrola nad transakciami je to, čo chýba štátom. Bitcoin ako ďalšia mena ich netrápi podobne ako existencia zlata.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Adammd »

f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Rado »

george1 napísal: So 13 02, 2021 8:21 pm Je predsa jasné, že Slovensko vstupom do EU časť právomocí presunulo do Bruselu a tým pádom veci okolo € ovplyvňuje politika Bruselu.
Nie časť, ale všetky ohľadom regulácie meny. To nie je dôvod prečo by mali štáty obmedzovať bitcoin. Anonymita prevodov to je to, čo štáty ohrozuje. Prevody nerobia len ľudia, ktorí majú chuť investovať resp. zarobiť.
Myslím, že ak by sa to vyriešilo, tak dopyt ešte porastie lebo to pritiahne ďalších hráčov. Bitcoin je však mimo moje chápanie a ani mu nemienim venovať svoju energiu. Pokiaľ naň nebudú opcie. :D
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Rado »

Hej, ale v celej EU. Takže niekde inflácia rastie a chcelo by to brzdiť a niekde nie a chcelo by to pridať.

Mne však chýba backtest. Takto sa obchodovať nedá. Netuším, či by som sa cez IB na tú burzu dostal. Dá sa to?
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa jaja »

Adammd napísal: So 13 02, 2021 8:02 pmk tej energetickej narocnosti :wink:
Zajímavé srovnání, dejme si to do kontextu:
Fiat má cca 150x kapitalizaci BTC.
BTC má denně kolem 3e5 transakcí, bankovních transakcí je přes 1E9 denně, tedy je jich 3333x víc (jen převody, bez kreditních karet, bez Forexu).
BTC má denně kolem 3e5 transakcí, jen v USA je přes 1e8 denně plateb kreditkama, tedy 333x více (jen platby kartou v USA).
BTC má denní volume kolem $75E9, Forex má daily volume $6.6E18, tedy samotný Forex má stomilionkrát větší volume než BTC.
...a celkově to všechno dohromady je cca 10x energeticky náročnější než BTC
Je ohledně energetické náročnosti nějaké srovnání, které vypadá pro BTC dobře?
Já proti BTC nic nemám, ať si každý dělá co chce, kromě té energetické náročnosti, ta mi vadí fakt hodně.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Ja uvažujem, že aj tá decentralizácia je riadny oblbovák.

Je to prvý medový motúzik na psychiku človeka...pozrime sa na definíciu BTC:

,,Bitcoin je nezávislá internetová open-source kryptomena, ktorou sa dá platiť prostredníctvom úplne decentralizovanej P2P siete. Jedinečnosť Bitcoinu je jeho úplná decentralizácia. Je zámerne navrhnutá tak, aby nikto, vrátane jej autorov, záujmových skupín alebo vlád, nevedel menu nijako umelo ovplyvňovať, falšovať, aby vôbec nebolo možné zhabať Bitcoin účty, kontrolovať tok peňazí alebo spôsobovať infláciu. V sieti neexistuje nijaký centrálny bod, ani nikto, kto by vedel o sieti rozhodovať. Bitcoin je deflačná mena. Celkové množstvo peňazí je konečné a je dopredu známe a jeho uvoľňovanie do obehu sa definuje iba matematickými zákonmi. V sieti prebiehajú platby za minimálne alebo nulové náklady.,,


Dávam otázku: A ZLATO JE ČO?

Zlato je celosvetovo decentralizované platidlo, ktoré fungovalo celé storočia. Existuje v obmedzenom množstve. Náklady na ťažbu zlata pomaly stúpajú.
Zlato sa stalo nepraktickým platidlom, lebo mince sú ťažké, opotrebúvajú sa a je problém ich bezpečne skladovať...

A tak sa pýtam, prečo charitatívni programátori nevymysleli digitálny GoldCoin ? Proste crypto naviazané na cenu zlata. Žiadna vláda by GoldCoin nevedela ovplyvniť, tlačiť, falšovať, zhabať. Bola by to ochrana pred infláciou a cena by bola relatívne stabilná. Jeden GoldCoin by mal vždy cenu ako napríklad 1 gram zlata.

Dávam otázku do pléna. Malo by to chybu? Cena zlata je tvorená celosvetovo na základe dopytu a ponuky. Teda rovnako ako BTC. Odpadol by najväčší rébus ľudstva na ktorý nemajú odpoved nijakí analytici: aká je približne vnútorná hodnota BTC? Jeden vraví, že nula..iný vidí státisíce dolárov..

Prečo programátori v snahe vyhnúť sa vplyvu štátnej moci nevymysleli GoldCoin?
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2797
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Rokosák »

Prečítal som článok z roku 2018 s grafom od Adammd. Napríklad s porovnaním so zlatom to nevyzerá pre BTC príliš dobre. Možno preto článok už neukazuje graf, ale iba tabuľku. Energia spotrebovaná na ťažbu zlata sa mení podľa ceny zlata. Pri vyššej cene zlata sa menej výnosné bane otvárajú a naopak.

Nie je však tabuľka vysvetlená z hľadiska čo je zahrnuté do ťažby a čo nie, takže si neviem vytvoriť konkrétny názor.

To však neznamená, že kryptomeny nie sú dobrou investíciou. Treba však mať spoľahlivý a rýchly plán na predaj, teda výmenu za iné aktíva, vrátane fiat meny.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2797
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Rokosák »

george1 napísal: So 13 02, 2021 3:00 pm Mimochodom, mám známeho /nie zo Slovenska/ čo je v btc komunite
Ja mám známeho zo Slovenska s budovou naplnenou počítačmi popri dome. Pekne si tam 24 hodín denne ťaží BTC.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa jaja »

JUGGLER napísal: Ne 14 02, 2021 12:32 amA tak sa pýtam, prečo charitatívni programátori nevymysleli digitálny GoldCoin ? Proste crypto naviazané na cenu zlata. Žiadna vláda by GoldCoin nevedela ovplyvniť, tlačiť, falšovať, zhabať. Bola by to ochrana pred infláciou a cena by bola relatívne stabilná. Jeden GoldCoin by mal vždy cenu ako napríklad 1 gram zlata.
Má to podle mne jedinou chybu a to určit, kdo bude vlastnit ty první vydané GoldCoiny, což jen tak nejde. Teď prostě ten, kdo chce vlastnit BTC, tak si ho musí koupit, nebo musí vyhodit do vzduchu nějakou hodnotu - v tomhle případě energii.
Leda, že by nějaká autorita skupovala zlato a vydávala GoldCoiny v hodnotě toho zlata a čím bude rozšířenější, tím bude mít větší podíl ze zásob zlata a tím způsobí nedostatek zlata na trhu a tím zvedne jeho cenu, což by mohlo způsobit podobný hype jako BTC.
Což už je skoro ekvivalent hotovosti podložené zlatem, takže nic nového, jen v elektronické formě.
Naposledy upravil/-a jaja v Ne 14 02, 2021 1:38 am, upravené celkom 1 krát.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa jogo »

george1 napísal: Ne 14 02, 2021 1:37 am Tiež mám podobného, síce nie celý dom, ale celú pivnicu ( kde je chladnejšie) má zaplnený rigmi. Vlastne mal. Po krachu ceny kryptomien po roku 2017 sa mu vzhľadom na cenu elektriky to neoplatilo a popredal to. Teraz je možné že nakúpil znova. A je možné, že po ďaľšom výplachu to znova popredá :-)
Známy ma v roku 2017 presviedčal, že ťažba krypto sa oplatí pri akejkoľvek cene krypto, pretože pri poklese ceny krypto, klesne počet ťažiarov, ale počet vyťažených krypto ostáva rovnaký. Neveril som mu a v roku 2018 po prepade ceny krypto, miner vypol, lebo sa mu to neoplatilo. Dovtedy krypto ťažil na internáte, kde mal elektriku zadarmo a potom už býval vo svojom byte a elektriku platil.
Teraz, keď je krypto zas hore, miner znova zapol a ako premium si ním vykuruje byt...
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Adammd »

Keby pride ten zasah? Kedy nastane neodvratny koniec? Stale pises tie iste omacky dokola a konkretnej odpovedi sa vyhybas.

GBTC nemozme svojvolne nakupovat a predavat BTC. A ako manipuluju cenou, toto ma fakt zaujima :D , ale opat budem bez odpovede :roll:

@Rado, skus Binance, sidlo na Malte, nizke poplatky, bezplatne SEPA. Kraken ti nedoporucam koli vysokym poplatkom a v ten najnevhodnejsej chvili pri velkom pohybe platforma bude lagovat.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

JUGGLER napísal: Ne 14 02, 2021 12:32 am A tak sa pýtam, prečo charitatívni programátori nevymysleli digitálny GoldCoin ? Proste crypto naviazané na cenu zlata. Žiadna vláda by GoldCoin nevedela ovplyvniť, tlačiť, falšovať, zhabať. Bola by to ochrana pred infláciou a cena by bola relatívne stabilná. Jeden GoldCoin by mal vždy cenu ako napríklad 1 gram zlata.

Dávam otázku do pléna. Malo by to chybu? Cena zlata je tvorená celosvetovo na základe dopytu a ponuky. Teda rovnako ako BTC. Odpadol by najväčší rébus ľudstva na ktorý nemajú odpoved nijakí analytici: aká je približne vnútorná hodnota BTC? Jeden vraví, že nula..iný vidí státisíce dolárov..

Prečo programátori v snahe vyhnúť sa vplyvu štátnej moci nevymysleli GoldCoin?
Juggler, toto si myslel akoze ako? Ved aj ja doma si mozem na papieriky napisat, ze predstavuju jednotlive mrakodrapy v Manhattene, ale nemozem ocakavat, ze ludia mi za tie papieriky zaplatia cenu jednotlivych mrakodrapov v Manhattene miesto toho, aby si za ich miliardy dolarov kupili radsej priamo tie mrakodrapy v Manhattene nez moje papieriky. Podobne ten tvoj Goldcoin - co by to bolo za logiku, aby si niekto miesto tehlicky zlata kupil za rovnaku cenu radsej zhluk jednotiek a nul?? Pripadne kto by mu akoze garantoval, ze kedykolvek si ten jeho zhluk jednotiek a nul bude moct vymenit za tehlicky zlata?

Hodnotu dolaru mas garantovanu tym, ze vlada USA bude nasledujuce roky vyzadovat platby dani od 320 milionov Americanov zijucich tam prave v dolaroch. Cize ked Ti povedia, ze dan za taku a taku nehnutelnost v USA na takom a takom mieste dokazes zaplatit jedine takou sumou dolarov - tak mas uplne jasnu hodnotu dolara. Ta je dana vsetkymi vecami/aktivitami, ktore sa daju kupit jedine za dolare deleno pocet dolarov v obehu.

Bitcoin je len zhluk jednotiek a nul. Je to len vyriesena umelo vytvorena matematicka uloha, ktorej riesenie nikomu nic nehovori a neprinasa. Jeho vnutorna hodnota je nulova a jeho trhova hodnota je taka, aku su ludia ochotni platit za ten zhluk jednotiek a nul.

Vnutorna hodnota tulipanovej cibulky bola taka, ze o rok ti z nej moze vyrast tulipan, pripadne, ze tie tulipany z nej budes moct postupne zacat pestovat. Trhova hodnota bola taka, aku zrovna za taku cibulku boli ludia ochotni platit v ich peniazoch, ktore sa pouzivali na platenie miestnych dani, vynucovanych miestnou vladou.

Ked sa rozpadla Tretia Risa tak trhova hodnota risskej marky sa prepadla hlboko dole, lebo bolo jasne, ze garnitura Rise vela dani uz nedokaze vynutit vyberat a ich marky uz nebudu az tak nevyhnutne pre prezitie.
wolf25
Gold Member **
Príspevky: 393
Dátum registrácie: Pi 22 03, 2019 8:38 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 5 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa wolf25 »

JUGGLER napísal: Ne 14 02, 2021 12:32 am
A tak sa pýtam, prečo charitatívni programátori nevymysleli digitálny GoldCoin ? Proste crypto naviazané na cenu zlata. Žiadna vláda by GoldCoin nevedela ovplyvniť, tlačiť, falšovať, zhabať. Bola by to ochrana pred infláciou a cena by bola relatívne stabilná. Jeden GoldCoin by mal vždy cenu ako napríklad 1 gram zlata.

Dávam otázku do pléna. Malo by to chybu? Cena zlata je tvorená celosvetovo na základe dopytu a ponuky. Teda rovnako ako BTC. Odpadol by najväčší rébus ľudstva na ktorý nemajú odpoved nijakí analytici: aká je približne vnútorná hodnota BTC? Jeden vraví, že nula..iný vidí státisíce dolárov..

Prečo programátori v snahe vyhnúť sa vplyvu štátnej moci nevymysleli GoldCoin?
Nečital som ešte prispevky pod tvojim ale taka kryptomena existuje. Volá sa Pax Gold, je krytá fyzickým zlatom uloženým niekde v Londýne. Maju aj pravidelné audity že to tak naozaj je.

https://www.paxos.com/paxgold/

Vieš s tym obchodovať na viacerých crypto burzách a držat tak svoje peniaze v tom.

Obrázok
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Adammd »

George, nikde nevidim tvoju predikciu , kde bude BTC za 5-10 r(to je take takze napisat tip?)
GBTC- potvrdil si mi, ze nevies ako funguje(nemozu predavat kedy sa im zachce, cenu preto nemozu manipulovat)

Ja vacsinou prispievam s odkazmi, tvoje prispevky su z podstaty dojmologia a demagogia(vid tvoja nevedomost ohladom GBTC) a ozdrojovane mas mozno tak "4" prispevky.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
wolf25
Gold Member **
Príspevky: 393
Dátum registrácie: Pi 22 03, 2019 8:38 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 5 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa wolf25 »

a teraz si predstavte že si v starbuckse kupite kavu za $5 a zaplatite bitcoinom :D

Obrázok
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jaroslav80 napísal: Ne 14 02, 2021 9:20 am Juggler, toto si myslel akoze ako?
Myslel som to tak, že ako rebelovi by sa mi páčila decentralizovaná digitálna mena krytá zlatom. Nie BTC kryté ,,zhlukom núl a jednotiek,, ako si napísal :wink: . Hrozné je aj pomyslenie, že na vyťaženie BTC sa spotrebuje taký veľký výpočtový výkon a kopa energie.

Ja ako bežný občan nemám nič proti tvrdej mene, ktorá je krytá skutočným hodnotami. Celý život som si želal, aby som raz žil v krajine s tvrdou menou.
Je mi jasné, že tvrdé meny sú kryté tovarom, službami a dlhom. Centralizáciu nevnímam ako problém, skôr ako garanciu. Ak výsledkom centralizácie je menová stabilita a nízka inflácia - nie je dôvod plakať.

Odpoveď na moju otázku poskytol Wolf25: Pax Gold, je kryptomena na báze Ethereum blockchainu krytá fyzickým zlatom.

Ďakujem Wolf25. :beer:

Jaro: zamýšlam sa nad decentralizáciou , ktorá sa prezentuje ako najväčšia výhoda BTC. A napadlo ma, že ZLATO je decentralizované. Nemôže ho natlačiť vláda USA, ani Číňania, ani Kremeľ. Každý si ho musí vyťažiť, alebo kúpiť. Ideálnym celosvetovým platidlom by teda mohla byť kryptomena krytá fyzickým zlatom.

Ja si môžem kúpiť fyzické zlato, ale to mi je nanič. Môžem si kúpiť digitálne zlato, ale tým nemôžem platiť. Preto ak by som mal v gatiach, že ECB znehodnotí euro, alebo vyvolá infláciu, alebo že nechcem mať účet v banke a byť v platobnom styku závislý na štáte, tak kryptomena krytá zlatom sa mi pozdáva.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Adammd »

Mozete mi niekto vysvetlit, ako manipuluje Grayscale cenu BTC?
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Juggler, zlato nic neriesi. Takmer vsetky jeho technicke vyuzitia sa daju realizovat inym kovom 50 nasobne lacnejsim a s vlastnostami 90% dostatocnymi na dany ucel v porovnani so zlatom, pripadne s daleko lepsimi vlastnostami ako ma zlato na dany ucel. Cena zlata je spekulativna velicina podobne ako cena americkych akcii.
Mimochodom, ak by som mal dat 10K-20K EUR na vytvorenie si rezervy tykajucej sa zlata, istotne by som isiel radsej do zlatych minci nez do krypto certifikatu na niekolko unci zlata kdesi v anglickej banke.

Na svete mas pozemky, mas budovy, mas stroje, mas tankery s ropou, mas palety plne tehliciek zlata. Vsetky tieto veci sa daju nakupit za peniaze. Peniaze su len papieriky alebo cisla v pocitacoch - je to proste len prostrednik a pomocka, aby sa hmotne veci nemuseli vymienat "vec za vec". Nemal by si ich vnimat ako uchovavatela hodnoty. Ak chces sukromne vlastnictvo nejakej veci - kup si nejaku vec. Moze ti byt uplne ukradnute aku menu si na jej nakup pouzil, aky bol kurz voci inym menam v danom okamihu, aka vlada zriadila v danom momente kedy si ich menu vyuzil doveru ludi v dane papieriky ako v prostriedok na ulahcenie vymenneho obchodu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa JUGGLER »

George, Jaro: OK. Dík. Ja sa len zamýšlam na tou decentralizáciou a nezávislosťou na vládach.

S centrálnymi menami problém nemám. Jediné čo riešim sú kurzové výkyvy USD/EUR. Teraz sa k tomu pridružili negatívne sadzby na EUR.
Keby som netrejdil americké akcie, tak sa o meny vôbec nezaujímam.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Si tu odložím článok na dočítanie. Od starého bitcoinového baníka:

Bitcoin is not a capital asset or a store of value.
The price of BTC is nearly certainly a bubble and likely manipulated.


https://www.researchaffiliates.com/en_u ... money.html


P.S. Tie poplatky za transakcie čo dal WOLF som najprv nechápal. Ale tento baník to vraví tiež. Poplatky idú do neba a BTC ako mena do pekla...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Milankos
Active Member
Príspevky: 134
Dátum registrácie: Ut 05 06, 2018 5:25 pm

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Milankos »

JUGGLER napísal: Ne 14 02, 2021 9:20 pm Myslel som to tak, že ako rebelovi by sa mi páčila decentralizovaná digitálna mena krytá zlatom. Nie BTC kryté ,,zhlukom núl a jednotiek,, ako si napísal :wink: . Hrozné je aj pomyslenie, že na vyťaženie BTC sa spotrebuje taký veľký výpočtový výkon a kopa energie.

Ja ako bežný občan nemám nič proti tvrdej mene, ktorá je krytá skutočným hodnotami. Celý život som si želal, aby som raz žil v krajine s tvrdou menou.
Je mi jasné, že tvrdé meny sú kryté tovarom, službami a dlhom. Centralizáciu nevnímam ako problém, skôr ako garanciu. Ak výsledkom centralizácie je menová stabilita a nízka inflácia - nie je dôvod plakať.

Odpoveď na moju otázku poskytol Wolf25: Pax Gold, je kryptomena na báze Ethereum blockchainu krytá fyzickým zlatom.

Ďakujem Wolf25. :beer:

Jaro: zamýšlam sa nad decentralizáciou , ktorá sa prezentuje ako najväčšia výhoda BTC. A napadlo ma, že ZLATO je decentralizované. Nemôže ho natlačiť vláda USA, ani Číňania, ani Kremeľ. Každý si ho musí vyťažiť, alebo kúpiť. Ideálnym celosvetovým platidlom by teda mohla byť kryptomena krytá fyzickým zlatom.

Ja si môžem kúpiť fyzické zlato, ale to mi je nanič. Môžem si kúpiť digitálne zlato, ale tým nemôžem platiť. Preto ak by som mal v gatiach, že ECB znehodnotí euro, alebo vyvolá infláciu, alebo že nechcem mať účet v banke a byť v platobnom styku závislý na štáte, tak kryptomena krytá zlatom sa mi pozdáva.
Juggler takych kryptomien je v skutocnosti viacero a je to zaujimavy napad. Ja by som napriklad uvital keby taka kryptomena bola uvedena na trh nejakym spolkom napr. 10 najvacsich taziarov zlata. Treba si ale uvedomit, ze v kazdom z tychto pripadov vznika riziko protistrany. Kto audituje tie spolocnosti? Ako je zarucene ze to zlato fyzicky vlastnia? Ako je zarucene ze ho nepredaju bez tvojho vedomia?
Samozrejme toto vznika aj pri skladovani fyzickeho zlata napr. v bankovom trezore. Takze jedine rozumne riesenie podla mna je nevkladat vsetko na jednu kartu...

https://coinmarketcap.com/alexandria/gl ... tocurrency
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

JUGGLER napísal: Ne 14 02, 2021 11:55 pm Ja sa len zamýšlam na tou decentralizáciou a nezávislosťou na vládach.
Verejne a masove pouzivanie akejkolvek "alternativnej meny" ma vlada sancu potlacat a perzekuovat. Videl si, ze ani vo vychodnom bloku pocas studenej vojny sa verejne a masovo nepouzivali dolare, marky alebo silingy (90% populacie v beznych potravinach), aj ked tie meny voci KCS a "prevoditelnemu rublu" mali koncom 80-tych rokov vela jasnych vyhod.

Ked sa jedna o dolare a eura, vies aspon ktora "mafia" stoji za nimi a profituje na ich rozsireni. Vidis ich kazdy den v telke. Za bitcoinom nemas ponatia, ktora mafia stoji za nim, profituje z neho a ci pre spolocnost nerobi este menej, nez ta "organizovana skupina", ktoru pocuvame v telke.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Adammd »

cryptotrader napísal: Po 15 02, 2021 11:07 am Zase sa povie A, ale nepovie B. Nikto nebude v starbuckse platit bitcoinom cez layer1. Ale cez layer2 lightning network, kde su transakcne poplatky takmer nulove a prevody okamzite.
A teraz je otazka, ci je to neznalost(nikto nevie vsetko) alebo neobjektivnost(slovo demagogia radsej uz na fore pouzivat nebudem, su tu citlivejsie osoby).
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
wolf25
Gold Member **
Príspevky: 393
Dátum registrácie: Pi 22 03, 2019 8:38 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 5 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa wolf25 »

cryptotrader napísal: Po 15 02, 2021 11:07 am Zase sa povie A, ale nepovie B. Nikto nebude v starbuckse platit bitcoinom cez layer1. Ale cez layer2 lightning network, kde su transakcne poplatky takmer nulove a prevody okamzite.
bude ? a kedy ? lebo toto počuvam už 3 roky a nič sa nezmenilo. Takmer nikto kto ponka platbu bitcoinom neponuka možnost platby cez LN. Takže hej mna zaujima aktualna cena tranzakcii nie čo bude ked bude, o tom sa mozme bavit potom

Porovnavate bitcoin s VISA už teraz a pišete ake ma vyhody obisť prostredníka ale nevyhody nespomenul ani jeden z Vas takze aka neobjektivnost ?
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Adammd »

Na male platby BTC t.c. nie je vhodny, to je jasne. Sucasne to povazujem ako protiinflacny nastroj- uchovatel hodnoty.

Ak pride k masivnej adopcii(AK samozrejme, nebudem tvrdit urcite :wink: ) a cena sa zastabilizuje, bude to cez druhe vrstvy vhodne aj ako platidlo a zaroven bude minimalne pokryvat inflaciu a zaroven este i neaku tu hodnotu navysi(ale uz nie desiatky a stovky % rocne).

Samozrejme ak sa bavime o ciastkach 100k+ USD, je BTC stale vhodny nastroj na platenie co do rychlosti tak do poplatkov i dnes
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Zdravim, aky mate nazor na burzu Change invest a penazenku Exodus? https://www.changeinvest.com/
Dakujem
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Bitcoin ฿

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Vraj ma velmi vyhodne poplatky. Ktoru burzu by si ty odporucal a penazenku? Offline myslis hw?
Napísať odpoveď

Návrat na "Forex, menové páry, cudzie meny, kryptomeny"