Rebalans

Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nishin
Silver Member *
Príspevky: 188
Dátum registrácie: St 31 03, 2021 8:35 am
Has thanked: 13 times
Been thanked: 45 times

Rebalans

Príspevok od používateľa Nishin »

Zdravím,
v prvom rade som rád, že fóra ako toto pomáhajú postupne zlepšovať slovenskú finančnú gramotnosť. :palec_hore:

Nie som trader, pracujem v IT oblasti. Keď som začal zarábať viac ako som bol schopný minúť, rozhodol som sa začať pravidelne pasívne investovať v pomere:
20% stock picking - budem investovať do oblasti, ktorej rozumiem
60% ETF - US500, EU, WORLD
20% krypto - plne si uvedomujem riziká krypta, bral som ho vždy skôr ako tiket do lotérie s relatívne prijateľným rizikom výhry 1:2. Lepšie zúčastniť sa, ako potom lutovať. Bol som nastavený, že ak to padne, tak to budem brať ako vtipnú lekciu. :)

Po štyroch rokoch pravidelného investovania však dnes môj majetok vyzerá takto:
15% stockpicking - investoval som do oblasti ktorej rozumiem, takže moje akcie výrazne prekonali index
20% ETF - slušný rast počas štyroch rokov, ale... :)
65% krypto - absolútne bezprecedentný rast :shock:

Na začiatku mojej stratégie som sa rozhodol odpútať od emócií, výkyvov a investovať naozaj pravidelne, nepodliehať panike. Počas posledných mesiacov však krypto narástlo do tak obludných rozmerov, že by ma prípadný drastický prepad už naozaj emočne poznačil :). Vnímanie miery rizika pri 20% majetku je úplne iné ako pri 65%.
Riešite aktuálne aj vy podobnú situáciu? Rebalansujete si svoje portfólio? Nech robím čo robím, svoje emócie už neviem udržať na uzde. Už aj mňa sa zmocňuje panika. :) Najmä pri predstave, že každý odpredaj krypta v minulosti som len trpko ľutoval... :)
Používateľov profilový obrázok
PEPP.SK
Príspevky: 56
Dátum registrácie: St 14 04, 2021 8:18 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 5 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa PEPP.SK »

Ahoj

jeden dlhodobých kameňov úspechu investovania je disciplína a dodržať určité veci, ktoré si si na začiatku stanovil.
Ak sa chceš dlhodobo držať stratégie 20:60:20 - tak musíš rebalansovať, teda zobrať nečakaný zisk z krypta a reinvestovať ho do ostaných tried aktív.
(ano viem že ťa odrádza ten minulý výkon ... ako píšeš ... "že každý odpredaj krypta v minulosti som len trpko ľutoval" ... ale to je len oprieranie sa o minulú výkonnosť)

Alebo si povedz, že dnes veríš kryptu viac ako pred 4 rokmi a zmeň alokáciu ... a dlhodobo dodržuj
Každopádne tých 15>20>65 je šialenstvo ... ak v tom máš trojnásobok platu, čert to ber, ale ak tam máš všetky úspory, toto nie je zdravá alokácia.
Na finančných trhoch profesionálne aj súkromne od roku 1994. :mesec: :graf: :dolar: :like:
Rád pomôžem a poradím s investovaním. https://www.pepp.sk/
Otvorím a nastavím stratégiu na účte v EIC. Vstupný poplatok od 0.4% do 0.8% podľa typu účtu.
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa Rado »

Nishin problém investovania je v tom, že chýba cieľ. Ak to nie je investícia "navždy", tak môže nastať problém aký máš teraz. Ja na tvojom mieste by som spravil to, že by som vybral svoj vklad. Dal si do toho 20% a investícia narástla tak, že tvorí 65% celého majetku. Ak neurobíš nič, tak tvoja panika bude len rásť a ak nastane akýkoľvek pokles, tak nebudeš schopný triezvo uvažovať. Výber vkladu ti pomôže. Niečo urobíš a získaš pokoj. Investované už nebude tvoje a tak, ťa pokles ceny nebude trápiť. Ak cena porastie, tak stále budeš zainvestovaný a profit ti porastie.
Nikdy sa nedá trafiť dno a vrchol. Je to iba o šťastí. Trading je v tomto oslobodzujúcejší. Obchody prichádzajú a odchádzajú. Investor také šťastie nemá. Predať investíciu niekedy znamená, že už v živote na takú nenarazí.

Každé rozhodnutie je o binárnej sústave, čo ti ako chlapíkovi z IT nebude cudzie. Žiadne nie je zlé. To až keď sa hodnotia spätne. Odporúčam nehodnotiť. Videl som rozhovor s bývalou hráčkou pokru, ktorá sa dala na investovanie-trading. Tá keď zavrie obchod, už ho nerieši a čaká na ďalšiu kartu. :D Držím palce.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Za mňa: rebalansuj späť do 20-60-20. Nezaoberaj sa tým čo bolo. Teš sa z toho, že to vyšlo a začni odznova. Stavím sa, že raz budeš spomínať na toto obdobie, ktoré si dobre zmanažoval. Tých 20% v krypte je dostatočné riziko. Všetko raz vyjde z môdy, neexistujú večné easy money, netreba byť chamtivý.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
wolf25
Gold Member **
Príspevky: 393
Dátum registrácie: Pi 22 03, 2019 8:38 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 5 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa wolf25 »

Ak si v strese už aj ked ide tvoje aktivum hore tak pri jeho rychlom prepade si už pravdepodobne rovno aj fyzicky ubližiš. Ak si si stanovil na začiatku ciel že chceš v krypte 20% tak si vedel že prečo. Drž sa svojho plánu a nenechaj sa ovplyvnovať emóciami. Presúvať profity z vysoko rizikových špekulácií do menej rizikových je víťazná stratégia a ten čo vie vyberať zisk či už celý alebo časť je ten čo v trhu patrí medzi top 10% ludí ktorí sa nakonci tešia zo zisku a počúvajú plač zvyšných 90%. Toto v krypte platí 10 nasobne
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa Adammd »

Hod sem konkretne veci(vstupy), nemusis absolutne ciastky ak nechces a pod do hitparady. Nech sa mozme ispirovat pripadne.
Ak mas stresy, cast predaj, nech mas aspon spat investovanu ciastku a ostatne nechaj letiet :wink:
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Nishin
my ako ludia mame tendenciu castokrat precenovat schopnost penazi urobit nas stastnymi. Potom to ma samozrejme za nasledok, ze sa prilis bojime o ich pripadnu stratu. Ak mas pocit ze uz to psychicky prestavas zvladat, tak proste cast aktiv premen na hotovost a ked sa ukludnis tak ta neskôr urcite napadne kde ich vlozit tak aby tvoje portfolio bolo diverzifikovanejsie. Najlepsie do niecoho co ti zaroven prinasa aj radost /napr kúpa nejakeho veterana, oldtimera ak mas k tomu vztah a pod./ Alebo nehnutelnost, moznosti je vela.. Ako uz tu Juggler spomenul netreba byť chamtivy a tlačiť príliš na pílu, zivot je sinusoida, raz sa dari viac a niekedy menej. Ja mam vsetko v akciach, pre mna je to hra a bavia ma tie emocie okolo toho a ta neustala zmena a keby som mal zrazu aj 10nasobok toho co mam dnes, tak aj tak asi by som mal vsetko v akciach. Drowdawn povedzme 30-60percent celeho portfolia uz beriem uplne normalne, zazil som to a prekonal viackrat, su to iba čísla na displeji..
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa Rokosák »

Áno, ako píše George1 treba vedieť brať zisk. Kedy zavrieť pozíciu je zložitejšie a ťažšie ako kúpiť. Náročnejšie aj na psychiku.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Nishin
Silver Member *
Príspevky: 188
Dátum registrácie: St 31 03, 2021 8:35 am
Has thanked: 13 times
Been thanked: 45 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa Nishin »

Ďakujem všetkým za podnetné komentáre. :na_zdravie: V podstate ste mi len potvrdili to čo mi rozum radí, postupne začať prelievať krypto a dostať portfólio opäť do rovnováhy. Riziko pádu krypta je dnes oveľa vyššie ako ďaľší potenciál rastu.

Sám som si zvolil na začiatku stratégiu 20 akcie : 60 ETF : 20 krypto. ETF som bral ako bezpečný prístav, niečo kam vkladám pravidelne peniaze, nestarám sa o to a snáď mi to zabezpečí dôstojný zvyšok života, je to zároveň široko diverzifikované. Dáva mi to pocit bezpečnosti a možnosti riskovať inde. Tým, že mám silný prehľad v IT sektore, rozhodol som sa neísť do ETF NASDAQu, ale vyberať si akcie IT cielene. Rozumiem hlavne sektoru technológií, takže aj tak by moje akcie boli prevažne technologické. Nakoniec som aj NASDAQ násobne prekonal.
Mať prehľad vo svojom sektore môže byť špecifickou výhodou investovania ktorá by nemala byť podceňovaná.
Krypto som bral ako horskú dráhu, rozhodol som sa pravidelne vkladať mesačne 20% do neho a v prípade veľkých nárastov postupne vyberať vložené. Čiže reálne som si za tie roky všetko čo som vložil do neho aj vybral, reálna investícia dnes 0, rastie mi len ten zisk. Aj preto som dlho odolával a neprelieval do ETF, veď teoreticky by som nič investované nestratil.

Je to asi fáza vývoja pri investovaní. Ak začínate s investovaním, máte na začiatku nejaký cieľ, očakávania a obavy. Viete, že vás čakajú obdobia rastov, prepadov, kríz, pripravujete sa psychicky na to, snažíte sa odpútať od emócií. Môj cieľ bol vybudovať si nejaké istoty v živote, nie dividendové portfólio. Racionálne, s očakávaním rastu cca 10% ročne. Avšak krypto mi to celé rozhodilo a nárast je oveľa prudší a ako keby predbehlo moje skúsenosti. Zrazu sedím na väčšom obnose peňazí než som predpokladal a s tým prichádzajú nové, predtým nepoznané emócie. Aktuálne som vo fáze, kedy mi investovanie neprináša ten pozitívny adrenalín, ale skôr stres. Ono to krypto je svojím spôsobom kasíno a vyhrávajú len tí, ktorí vedia kedy odísť...

Ak tu má niekto vyštudovaný psychológiu, tak mám nápad na slušný biznisplán, investičný psychológ. :D
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa Adammd »

Predpokladam, ze ETF a akcie su bezpecne, maximalne ta prechodne ohrozia cyklicke vykyvy, ak tam teda nemas rizikove veci. To by som bral ako "konzervativne" zainvesovane a o to nikdy neprides.

Ak mas spat investovanu ciastku, tak to mas jednoduche. Ak mas len BTC, sme len na zaciatku vseobecnej akceptacii financnym svetom, nepredavaj, ak mas ine altcoiny, preved do BTC. Cast BTC mozes ulozit napriklad v Nexus, ktore ti bude davat peknu mesacnu rentu.

Ak si inak zabezpeceny, vlastne byvanie, stabilna dobre platena prac, atd, nemas co stratit a obavat sa o buducnost. Na dochodok budes perfektne pripraveny a nezavisly od statnych socialnych davok.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa jogo »

Adammd napísal: So 17 04, 2021 12:11 pm Na dochodok budes perfektne pripraveny a nezavisly od statnych socialnych davok.
My bežne zarábajúci ľudia nemo závidíme priemerným dôchodcom ich priemerné dôchodky...o akých socialnych dávkach tu hovoríš?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa Adammd »

Vo svojej podstate je dochodok socialna davka, aspon v CR je vyplacana Ceskou spravou socialniho zabezpeceni, je to jedna z jejich mnocetnich davek

A neviem ake mas info od dochodcov, ale s istotou poznam jedneho, ktory ma 397€, cely zivot pracoval v administrative a nesiel do predcasneho dochodku a nikdy nebol nezamestany od svojho 18r. zivota.
397€ je pre mna socialna almuzna, z ktorej sa da akurat prezivat.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa jogo »

Adammd napísal: So 17 04, 2021 12:38 pm 397€ je pre mna socialna almuzna, z ktorej sa da akurat prezivat.
Asi nevieš, že 397e v čistom je asi 80% minimalnej mzdy na Slovensku...
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa Adammd »

Niekde som cital statistiku, teda na ceske pomery, neviem ako na SK, ze minimalnu mzdu pobera asi len 10% ludi. Su to viacmenej nekvalifikovane prace, ludia so zakladnym vzdelanim. Co na to povedat no, kdo si nespravi ani ucnovku(remeslo ma zlate dno!) si tu minimalku zasluzi. A je odkazany zit trebars s rodicmi, s inym clovekom/partnerom a rozlozit si fixne naklady.

Ohladom dochodkov na SK, v r 2017 bol dochodok 385-415€ modus(priemery su statisticke ojeby v realnom svete, podobne ako s inflaciou-vraj je nizka, lebo lokomotivy nezdrazili), viac som nehladal...400€ je dnes almuzna pre osamoteneho dochodca, ktory sa nemoze podelit s nakladmi na byvanie...
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

len taka poznamka: Velmi velka cast, ak nie vacsina, tych co oficialne poberaju minimalnu mzdu, ma v skutocnosti kvoli odvodovom na ruku dalsi cash. A aj mnoho tych co zarabaju normalnejsie, ma tiez dalsie preniaze od zamestnavatela cash-tak to funguje na Slovensku v mnohych hlavne malych firmach. Takze statistiky ohladom prijmov nehovoria nic o skutocnosti.
Realita je taka, ze tie rodiny co maju formalne minimalku dostavaju cashovicu naviac, castokrat maju viac deti, takze su socialny pripad, automaticky maju narok na este dalsie rozne davky, takze v konecnom sucte uplne v pohode mozu mat slusny mesacny prijem ze ste sa cudovali.
BlizZzi
Príspevky: 21
Dátum registrácie: Pi 06 08, 2021 10:41 pm

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa BlizZzi »

Caute
Poradíte mi ako spraviť rebalans portfólia ak chcem mesačne kupovať sap500 dlhodobo (nad 20r.) ? S tým čo mám v akcíách a etf + pravidelným investovaním dosiahnem F.I.R.E podla výpočtov približne o 10-12 rokov
Ale rád by som mal portfólio v pomere 50% etf 20%cash 15% komodity 15% crypto
Mám ale problém, v akciách mám cez 65% a stúpa to -lenže ak by som začal predávať ETFko alebo ho prestal nakupovať každý mesiac tak sa mi začne F.I.R.E vzďaľovať.
Neviem teda či to nehať tak keď mám dlhodobý horizont a vykašlať sa na nejakú diverzifikáciu alebo poctivo rebalansovať aj za cenu neskoršieho dosiahnutia fire.
Používateľov profilový obrázok
wladas
Platinum Member ***
Príspevky: 960
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 43 times
Been thanked: 126 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa wladas »

20% cash?????? Naco preboha tak vela?
BlizZzi
Príspevky: 21
Dátum registrácie: Pi 06 08, 2021 10:41 pm

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa BlizZzi »

wladas napísal: Pi 24 12, 2021 5:42 pm 20% cash?????? Naco preboha tak vela?
ano viem, že to je veľa a pri súčastnej inflácií to nie je ideálne, ale ten cash môže byť použitý v prípade nejakej korekcie na akciovom,komoditnom alebo crypto trhu. Navyše to nechcem teraz nasilu tlačiť do akcií ked ich mam nadhodnotené v portfoliu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa JUGGLER »

BlizZzi napísal: Pi 24 12, 2021 4:57 pm Mám ale problém, v akciách mám cez 65% a stúpa to -lenže ak by som začal predávať ETFko alebo ho prestal nakupovať každý mesiac tak sa mi začne F.I.R.E vzďaľovať.
Neradím, len poviem svoj názor. Do akcií by som určite nebabral. Keď nie si bohatý, tak ti netreba komodity. Komodity majú slabý výnos - dlhodobo možno na úrovni inflácie. Jediná komodita vhodná pre bohatých je zlato. Aj to preto, lebo bohatým nejde o maximálny výnos, ale o lepšiu diverzifikáciu a ochranu majetku. Crypto je tvoj výber, tvoj joker. To na spestrenie úplne stačí.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa Rokosák »

wladas napísal: Pi 24 12, 2021 5:42 pm 20% cash?????? Naco preboha tak vela?
Vyssi vynos vyzaduje vyssie riziko a naopak. Za nizsie riziko je nissy vynos. Tym, ze cast drzis v cashi znizuje riziko, ale znizuje aj moznu stratu.

Snazis sa o optimalizaciu rizika a primeraneho vynosu. Casto staci brat do uvahy vlastnu situaciu. Vo vseobecnosti riskovat by sa mali iba nepotrebne peniaze, respektive tie, ktore si mozes dovolit stratit.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Používateľov profilový obrázok
wladas
Platinum Member ***
Príspevky: 960
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 43 times
Been thanked: 126 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa wladas »

BlizZzi napísal: Pi 24 12, 2021 5:49 pm ano viem, že to je veľa a pri súčastnej inflácií to nie je ideálne, ale ten cash môže byť použitý v prípade nejakej korekcie na akciovom,komoditnom alebo crypto trhu.
Casto opakovana poucka - cakat na korekciu je nezmysel. Kym nejaka vyuzitelna dojde tak ten kto na nu necakal a investoval ma vacsi vynos. Statisticky je to ovela vacsia sanca.
BlizZzi
Príspevky: 21
Dátum registrácie: Pi 06 08, 2021 10:41 pm

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa BlizZzi »

ano ja tie poučky poznám Time in the market is more important than timing the market... Radšej ale používam DCA mesačne nakupujem ETF za viac než dokážem mesačne ušetriť takže to % cashu sa mi aj tak pomaly zmenšuje...
Len potom príde nejaká čierna labuť ako na jar 2020 a dalšie pravidlo Cash is the king :-)
Ako riešiť takéto príležitosti ak príde k prepadu a všetok cash mám zainvestovaný? alebo sa stane, že príde nejaký väčší nečakaný výdaj ktorý budem musieť pokryť? predať akcie? nabrať úvery s vysokým úrokom od banky?
BlizZzi
Príspevky: 21
Dátum registrácie: Pi 06 08, 2021 10:41 pm

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa BlizZzi »

Ja len pre zaujímavosť a k téme rebalansu a diverzifikácie dávam do pozornosti jedno super video Vyšehradského fóra 2020 kde Pavel Ryba od 46 min. predstavuje portfolio 25% akcie 25%zlato 25%cash 25%dlhopisy keď som to prví krát videl tak som si hovoril, že to nemôže poraziť ani infláciu opak je pravdou a toto portfólio za posledných 40 rokov dvojnásobne prekonalo infláciu malo skoro podobný výkon ako sap500 a malo o polovicu menej stratových rokov! (posledných 10 rokov ale začalo strácať výrazne oproti sap500 dôvody sú spomenuté vo videu)
To portfólio sa mi vôbec nepáči, nechcel by som také a dlhopisy už rozhodne nie. Zauíjmavá je ale výkonnosť vs volatilita a riziko
Inak tam je kopec výživných informácií :-)
https://www.youtube.com/watch?v=d8zqbm9 ... NGATECZa.s.
andre
Guru Member ****
Príspevky: 1288
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 225 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa andre »

Vianocny darcek na zamyslenie - backtest portfolio SPY vs. SPY:TLT 80:20 od 1998. TLT je ETF 20+ rocnych US bondov.
Prílohy
spy_tltl_80-20_1998-2021.png
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa jogo »

andre napísal: So 25 12, 2021 8:10 pm Vianocny darcek na zamyslenie - backtest portfolio SPY vs. SPY:TLT 80:20 od 1998. TLT je ETF 20+ rocnych US bondov.
Andre, maš ten backtest urobený vrátane dividend?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
andre
Guru Member ****
Príspevky: 1288
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 225 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa andre »

Jo, je to vratane dividend. Staci pozret grafy SPY na yahoo, tam uvidis, ze bez dividend sa maximum z 2000 len pomerne tesne prekonalo v 2007, a zas to letelo dole.

Inak ovela horsie to po 2000 dopadlo na Nasdaq-u tam bol DD 14.5 roka, teda QQQ sa dostalo na urovnej z 2000 aj zaciatkom 2015-teho po zapocitani dividend!
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa osamely chodec »

cele obdobie od 2000 doteraz je monetarna stimulacia. Vies poslat graf ako to vyzeralo napr. od 1968 do 1995? Ked sa riesila inflacia.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
andre
Guru Member ****
Príspevky: 1288
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 225 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa andre »

Toto je SPY vs. IEF (7-10 Year Treasury Bond). K TLT nemam starsie data.

spy_ief_80-20_1964-2021.png

Co som videl najdlsie DD v minulom storoci boli 1972-1982 (ten vidno v bacteste vyssie) a 1929-1956, ten mam len "napozerany" z historickych grafov vid. nizsie.

SP-500-Historical-Price-Chart[1].png
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Andre dik, tie 70- 80 roky teda nic moc a to predpokladam v grafe nie je inflacia.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
andre
Guru Member ****
Príspevky: 1288
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 225 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa andre »

Je to bez inflacie. SP500 Inflation adjusted graf vyzera takto:
sp-500-historical-chart-data-2021-12-26-inflation_adjusted.png
Ten je online na https://www.macrotrends.net/2324/sp-500 ... chart-data



Mam to prejdene pokial robite DCA stale vychadza najelpsie prikupovat len akciove ETF, teda okrem Japonskeho Nikkei tam by ste boli od 1989 este stale v DD.

Ale pri jednorazovej investicii cim sme dalej v cykle tym dava vacsi zmysel neist len do akcii.

Najlespie vysledky davaju aktivne managovane portfolia, ale ani tie s pevnym pomerom nevychadzaju zle. Len maju vacsi DD. A pozor pri aktivne managovanych nemyslim, nejaky stock picking.. ale riadenie portfolia stocks/bonds na zaklade matematickych modelov a pod.
BlizZzi
Príspevky: 21
Dátum registrácie: Pi 06 08, 2021 10:41 pm

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa BlizZzi »

andre čo je to za program/stránku kde sa dá robiť takýto backtest portfolia a miešať 2 aktíva do jednoho napr. to SPY+TLT
andre
Guru Member ****
Príspevky: 1288
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 225 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa andre »

Toto su vystupy z nasho firemneho systemu. Ale taketo zakladne bactesty vies spravit zadarmo cez https://www.portfoliovisualizer.com
BlizZzi
Príspevky: 21
Dátum registrácie: Pi 06 08, 2021 10:41 pm

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa BlizZzi »

andre napísal: Ne 26 12, 2021 11:10 am Toto su vystupy z nasho firemneho systemu. Ale taketo zakladne bactesty vies spravit zadarmo cez https://www.portfoliovisualizer.com
Dakujem :like:
andre
Guru Member ****
Príspevky: 1288
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 225 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa andre »

BlizZzi napísal: So 25 12, 2021 2:29 pm Ja len pre zaujímavosť a k téme rebalansu a diverzifikácie dávam do pozornosti jedno super video Vyšehradského fóra 2020 kde Pavel Ryba od 46 min. predstavuje portfolio 25% akcie 25%zlato 25%cash 25%dlhopisy keď som to prví krát videl tak som si hovoril, že to nemôže poraziť ani infláciu opak je pravdou a toto portfólio za posledných 40 rokov dvojnásobne prekonalo infláciu malo skoro podobný výkon ako sap500 a malo o polovicu menej stratových rokov! (posledných 10 rokov ale začalo strácať výrazne oproti sap500 dôvody sú spomenuté vo videu)
To portfólio sa mi vôbec nepáči, nechcel by som také a dlhopisy už rozhodne nie. Zauíjmavá je ale výkonnosť vs volatilita a riziko
Inak tam je kopec výživných informácií :-)
https://www.youtube.com/watch?v=d8zqbm9 ... NGATECZa.s.
Pozrel som to Permanentne portfolio, ani to nevyzera zle v sucasnej situacii na trhoch, by mohlo celkom dobre fungovat. Nasiel som aj podrobny popis a backtest http://www.lazyportfolioetf.com/allocat ... permanent/

Backtestol som to aj sam cez https://www.portfoliovisualizer.com/ obdobie: Jan 1974 - Nov 2021 vyzera takto: CAGR: 8.55% max DD: -16.72%
Filip26
Príspevky: 45
Dátum registrácie: Ne 07 03, 2021 6:06 pm
Has thanked: 8 times
Been thanked: 7 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa Filip26 »

andre napísal: Ne 26 12, 2021 10:21 am Najlespie vysledky davaju aktivne managovane portfolia, ale ani tie s pevnym pomerom nevychadzaju zle. Len maju vacsi DD. A pozor pri aktivne managovanych nemyslim, nejaky stock picking.. ale riadenie portfolia stocks/bonds na zaklade matematickych modelov a pod.
Aké matematické modely máš na mysli?
andre
Guru Member ****
Príspevky: 1288
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 225 times

Re: Rebalans

Príspevok od používateľa andre »

Filip26 napísal: Po 27 12, 2021 10:13 am Aké matematické modely máš na mysli?
V principe ide o minimalizovanie volatility pri sucasnom maximalizovani zisku. Existuje toho kopec, napr. modely postavene na risk parity https://quantpedia.com/risk-parity-asset-allocation/ , momentum strategie https://www.investopedia.com/trading/in ... m-trading/ , rozne sektorove strategie napr. Equal Weight https://www.investopedia.com/articles/e ... weight.asp ..


Inak Tomas ma 1 super system spraveny, ze by nam ho konecne ukazal? ;-)

Napr. uplne "jednoduche" risk parity vyzera nejak takto:
Prílohy
spy_tlt_risk_parity_1998-2021.png
Napísať odpoveď

Návrat na "Investovanie v začiatkoch - začíname sporiť, investovať,"